Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• L3zl13

nagyúr

válasz luciferc #26 üzenetére

''miért is? a könyveknek nincs gerince?''

A könyvformát a kezelőfelület miatt érzem hátrányosnak, ami szerintem logikus, de megpróbálom jobban kifejteni.

''az első oldal miért nem lehet érintős? azon lehetne navigálni, ugyanúgy, ahogy te is elképzeled a tervrajz scrollozását.''
    Szóval olvasol, ha scrollozni akarsz, előre lapozol, arrébb lépteted a keretet, de hogy lépteted arrébb? Meg kell nézned, hogy melyik oldalon jártál, odaléptetni. Ha többet akarsz léptetni, mint amennyit átfog a könyvecske, akkor máris sokkal bonyolultabb a dolog. Szakkönyvben lapozgatva vajon nem állandóan az első oldalt használnád, hogy gyorsabban ugrálhass ide-oda?

Vissza akarsz lapozni valamihez. Ez még a visszalapozható oldalak között van, vagy léptetnem kell? Ha léptetek, akkor 40-essével léptessek, és a 40 oldalt mindig végiglapozzam, vagy egyesével? Ilyen problémák jönek elő. Szerintem jóval bonyolultabb a kezelése egy ilyen hibrid cuccnak, mint akár a hagyományos könyvnek, akár az egylapos megoldásnak.

Ezen kívül:
    Első oldal érintős, vagy az első két oldal? (Ha már könyvről van szó ne csökkentsük az elérhető maximális felületet.) A kötésnél máris jönnek a problémák. Rávetül a fény ahogy meghajlik. Ha nem könyvet jelenítünk meg, vagy kinagyítjuk a képet vagy hasonló, akkor épp rossz helyre esik a kötés stb.

''Hallottál már arról, hogy minden eszközt arra a célra célszerű alkalmazni, amire a legalkalmasabb???''
    Hallottál már a PC-ről? Szinte semmire sem a legalkalmasabb. Az a legnagyobb előnye, hogy univerzális.
    A saját kérdésedet idézve. Te mit vinnél magaddal? 5-6 db speciális formátumú ''könyvet'' vagy egy univerzálisan használhatót?

''Az én területemen az ember egyszerre több cikket, könyvet olvas, bizony hasznos, ha az éppen aktuális cikkek egyszerre, párhuzamosan elérhetők...''

Szerintem erre a te megoldásod sem alkalmas. Mármint párhuzamos megjelenítésre. Mondjuk kell párhuzamosan 3 cikk. Mindegyik x oldal hosszúságú.
    Akkor a te könyved szép sorban egymás után beleteszi az oldalakra a cikkek szövegét? A második cikk kezdődik az 5. oldaltól, a harmadik a 13. tól?
    Ez könnyebben kezelhető? Ráadásul vezérelni csak az első oldalról tudod a cikkeket? Vagy itt már minden oldalra kéne vezérlő, és ugyanúgy oldalanként scrolloznád, mintha egylapos lenne?
    Ellenben az egylapos megoldás mérete sokkal kevésbé korlátozott. Nevezetesen összetekerhető. Sokkal kissebb helyen elfér egy 1 m hosszú, 20 cm széles kijelzőcsík, mint egy ugyanekkora felületet egyszerre megjelenítő könyv.
    Ha van helyed, egyszerűen megjelenítheted rajta egymás mellett az összes szöveget.
    De egylapos megoldásnál még az a módszert tartanám a legjobbnak, hogy a lapozó egységen kívül a programokban megtalálható fülecskékhez hasonló vezérléssel egyszerűen lehessen váltogatni a különálló dokumentumok között.
    Persze, ezt könyvnél is lehet, de akkor megint mi haszna a több lapnak?

[Szerkesztve]

Új hozzászólás Aktív témák