Hirdetés
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Aktív témák
-
zrubi
senior tag
Íme az első lépések, melyek alátámasztják a hírt, hogy tényleg fosnak, és amint látszik a saját utjukat járva próbálnak megsemmisíteni mindent ami beárnyékolhatja hatalmukat:
[L]http://www.prog.hu/news.php?qnid=1678[/L] -
Fifi
őstag
Sziasztok!
''Linux alatt felbontást nem tudtam állítani xwindow kibelövése nélül... itt bukik az egész. ... ''
User error ;)
Alap X telepítést követően a Ctrl+Alt+[+/-] billentyűk egyidejű izgatásával a felbontás változtatható Debian alatt, ez 100%. Más disztribekről nem tudok nyilatkozni, hogy ez alapértelmezett-e, de ha nem akkor ez mineden X alatt beállítható.
[Nem bántó jelleg ON]
Persze ennek ismeretéhez előbb olvasni kell, de nem szeretnék olyan vezetőket látni az útakon, akik a kresz könyvet sem vették a kezükbe, mielőtt autóba ülnek.
[Nem bántó jelleg OFF]
A témához részemről csak annyit, hogy én is az a felhasználó vagyok, aki nagyon nem szeretné, ha a Debian GNU/Linux tele lenne olyan ''okos'' varázslókkal, amelyeket _nem_lehet_megkerülni_ és előre ki szeretné találni, hogy én mit akarok tenni.
Nem azt mondom, hogy nincs szükség olyan segédekre, amelyek könnyedén végigvezetik a usert egy probléma megoldása során, de ha akarom, akkor ezeket nélkülözve saját kezüleg paraméterezzem fel, konfiguráljam a dolgokat.
A linux ezt _is_ lehetővé teszi és ez így jó.
Kinek-kinek az ízlése szerint: ha akarom, akkor grafikus felületen nyomkodom a next gombokat, ha meg apró részleteiben akarom szabályozni a programot, akkor szövegszerkesztővel - vim rulz ;) - esek neki a config fileoknak, akár framebufferes konzolon a maga gyönyörű fényével.
Szerintem nem szabad erőltetni a linuxot/BSD-t. Aki windowst, os2-t, dost szeretne használni az használjon azt, a lényeg, hogy legyen meg a választás szabadsága és az adott feladat, körülmény alapján választhassak, hogy melyiket is fogom hadrenbe állítani.
Aki meg nem tud ráérezni a unix toolbox filozófiájára, a case sensitive gépelésre, a skálázhatóságra, a megbízhatóságra, a GPL alatti szoftverekre, annak meg ott a többi rendszer. Azért nekem maradhat a linux, igaz?
Bye, Fifi
Ps.: Jó nyaralást :) -
bitfarkas
őstag
Lehet, hogy guruk megköveznek érte, de én sokkal egyszerűbbnek tartom az oprendszer feladatát:
Tegye lehetővé a hardver összehangolt, optimális sebességű működését, a gép számára kiadott egyszerű parancsok alapján. Akadályozza meg a hibás parancsok miatti működési problémákat, nyújtson segítséget a felhasználónak a gép helyes működtetéséhez. Tegye lehetővé az un. felhasználói programok problémamentes futtatását.
Lehet, hogy van sok más feltétel, de szerintem ezeket mindenképpen tudnia kell. -
zrubi
senior tag
válasz
bitfarkas #106 üzenetére
Hát ezt lehetne sorolni mindenféle szempontok szerint, de nygvonalakban azok amiknek a windows nem felel meg:
- kihozni az adott vasból a lehető legnagyobb teljesítményt
- azt, és csak azt csinálja amit a user kér (értsd pl. nem találja ki mit akarok csinálni egy berakott CD-vel)
- a felhasználási célnak megfelelően skálázható legyen:
-- csak olyan szolgáltatásokat indítson el boot során, amit az user kért
-- a rendszermag csak azokat a dolgokat tartalmazza, ami az usernek ténylegesen kell.
-- több usert is ki tudjon szolgálni egyszerre
-- a userek által használt erőforrások limitálhatóak, szabályozhatóak legyenek
-- legyen opcionális a grafikus felület
- szabványos megoldásokat használjon, a más rendszerekkel való kompatibilitás érdekében
- folyamatosan frissen lehessen tartani (leállás nélkül!)
- a kiderült hibákat a lehető legrövidebb idő alatt lehessen kijavítani, kiiktatni
- távolról managgelhető legyen
- a userek, és user space programok ne tudják a kernel összeomlását előidézni
hirtelen ennyi, de lehetne még sorolni... -
bitfarkas
őstag
A Lámerek kezébe adott eszköznek hülyeállónak kell lennie. Külső kezelőszervekkel nem elronthatónak, hivatalosan kiadott programokkal nem kiakaszthatónak. Egy házimozi rendszert is el lehetne készíteni Linux módra (ez kicsit túlzás), meg felhasználóbarát módon, hogy az azt megvásárlók legalább 35-40 %-a kielégítő módon tudja hosszas tanulás nélkül kezelni.
Ellenkező esetben a felhasználó magasról tesz a termékre. Csak nem fog olyanért pénzt adni, ami csak bosszúságot okoz, és minden új dolognál szerelőhöz kell rohangászni. A kis üzleti felhasználók sem engedhetik meg maguknak, hogy önálló informatikust tartsanak, arra meg nem várhatnak, hogy majd egyszer csak megérkezik a szervízes hozzájuk valami pitiáner ügyet megoldani.
Ekkor a következmény a felhasználók számának drasztikus csökkenése. Ha a hardver-szoftver gyártók (akik pénzért, üzletszerűen kéjelegnek) ezt az elvet követték volna, ma sokkal drágábbak lennének a számtech cuccok, mert az egyéni felhasználók ugyancsak hozzájárultak a tömeggyártás előnyeinek kibontakozásához. -
Den
veterán
Aktív témák
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- Lenovo Legion Pro 7 i9-14900HX 32GB RAM 1TB SSD 16" QHD+ 240Hz RTX 4080 12GB 175W DOBOZÁBAN, MAGYAR
- Lenovo ThinkPad L15 Gen 2 - 15.6" FullHD IPS - i5-1135G7 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Gombászkönyvek egyben
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest