Új hozzászólás Aktív témák
-
E.Kaufmann
veterán
Kisebb légellenállás, kisebb turbulencia a tányérok felületénél, kisebb fogyasztású motor... ...tudja a fene, azt mondták, jó lesz. Nekem még mindig szimpibb a szűrt levegős, és a kürt is csak fél ház árát kéri az adatmentésért, nem egy egészet. Gondolom, valami kesztyűs zárt héliumos kabinban lehetne a héliumos cuccokat is szerelni.
-
KisDre
senior tag
Új nekem ez a HDD hélium mizéria, mi a lényege, előnye ennek?
-
TeeJay
félisten
válasz
E.Kaufmann #20 üzenetére
keresni kell hélium HDD tesztet bár mivel csak 1-2éve vannak ilyenek gondolom annyi idő alatt még nem tudott elszökni belőlük a gáz
majd kiderül 2-3év múlva hogy mi a helyzet -
E.Kaufmann
veterán
Most akkor kell nekünk (tudom, nekünk nem kell) a hélium vagy sem? Ez tartósabb lehet, mert nem szökik el belőle a hélium, vagy a héliumosból se nagyon szökik és van annyi előnye, hogy kompenzáljon élettartam kapcsán?
-
Feketelaszlo
senior tag
Értelmes gyártó nem adja meg, hogy honnan van túlterhelve a merevlemeze, az ipari titok. Ez egy mesterséges adat - gondolom ezt szabják meg különböző szigorúbb szabványok, nagyobb beszerzések, stb. (meg aztán minek füllentsenek a konkurenciánál nagyobbat), ők meg úgy igyekeznek kimérnökösködni, hogy a lemezek 99,99%-a ezen a határértéken belül ugyanolyan állapotban maradjon, nem lesz attól jelentősebb nagyobb a meghibásodási arány, hogy 1 helyett 550 TB-ot írnak rá. Ez a limit nem összekeverendő az SSD-k "visszaszámláló"-szerű terhelhetőségével.
"lassan már itt is előjön hogy ha sokat használod ugrik a gari, majd lesz a SMART-ban számláló hogy mennyi írást és olvasást csinált a HDD és gari over mert túl sokat ment az amúgy korlátlanszor mágnesezhető tányéron a fej..."
Erről írtam, ez már jó pár éve megvan, üdv 2017-ben.
-
TeeJay
félisten
igen SSD-nél még érthető is hogy a NAND nem végtelenszer újraírható
na de HDD-ben a tányér kvázi végtelenszer mágnesezhető újra
akkor írják rá hogy ennyi pénzért gagyi fejszerkezetet adnak csak ami nem bírja a folyamatos mozgatást
és tönkremegy ha évente 550TB-tól többet kell dolgoznia...
ráadásul SSD-nél a limit az írásra vonatkozik
olvasni végtelenszer lehet róla 24/7-benszóval fejlődnek a HDD gyártók is
lassan már itt is előjön hogy ha sokat használod ugrik a gari, majd lesz a SMART-ban számláló hogy mennyi írást és olvasást csinált a HDD és gari over mert túl sokat ment az amúgy korlátlanszor mágnesezhető tányéron a fej... -
atus72
őstag
Érdekes:
Seagate Enterprise Capacity 3.5″ drive – 10TB (spec) – 550TB/year, or 0.15 DWPD (drive writes per day)
Seagate Archive 3.5″ drive (5TB – 8TB) (spec) – 180TB/year or 0.06 – 0.1 DWPD
Seagate Enterprise NAS drive (2TB – 8TB) (spec) – 300TB/year or 0.1 – 0.4 DWPD
Kinetic HDD – 4TB (spec) – 180TB/year or 0.12 DWPD
WD Gold (4TB – 8TB) – 550TB/year or 0.2 – 0.4 DWPD
WD Re (250GB – 1TB) (spec) – 550TB/year or 1.5 – 6 DWPD
WD Re (1TB – 6TB) (spec) – 550TB/year or 0.25 – 1.5 DWPD -
TeeJay
félisten
hát nem tudom
237MB a maximum sebessége
vegyük az átlagot 200-nak akkor ha jól számoltam 550TB-ot 26,69nap alatt éri el
tehát akkor túl van terhelve egy HDD ha 365napból ~27napig veszettül kell dolgoznia?
7,3% kihasználtság már túlterhelés?valahogy nem értem
-
Feketelaszlo
senior tag
Nem napi 1,5 TB, hanem évi 550 TB, ne bűvészkedj feleslegesen a számokkal, nem véletlenül így adja meg a gyártó. Azt se felejtsd el, hogy ezzel a sebességgel több, mint 1 teljes hónapot az évből csak írással kéne töltenie a merevlemeznek. Egyébként ez általánosan elfogadott adat az iparágban, a HGST meg a Seagate is 550 TB-ot ad meg az enterprise merevlemezeinek, az asztaliakra 50-300 TB-ot. Hogy ettől egyébként tényleg túl lesz-e terhelve a vinyó az már más kérdés - ők nyilván úgy szabják meg ezeket a határértékeket, hogy tutira bebiztosítsák magukat.
-
TeeJay
félisten
válasz
twollah1976 #11 üzenetére
gondolom annyi tányér és fej van benne hogy nem bírja a mechanika meg a szervo azt a 14-16fejet ilyen sok adatmennyiség után rendesen kezelni
vagy fene se tudjaazért napi 1,5TB nehogy már sok legyen
ezt az én 2,5" 5400RPM-es notbook HDD-m is röhögve bírjamondjuk nem fenyeget az hogy ilyet vegyek mert nálam a maximum 3tányér 6fej HDD, afelett nekem túl sok benne a hibalehetőség meg nehezebb is legyártani őket hibátlanra
meg inkább 2tányér 4fej 2,5" HDD-ben bízok
azok jobbnak tűnnek és ott is van már 2tányérral 1,5TB-os HDD -
TeeJay
félisten
tehát napi 1,5TB felett már túl van terhelve szegényke? (minden nap 1,5TB egy éven át)
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz
twollah1976 #11 üzenetére
Szerintem mindig is volt nekik, csak korábban nem jutott senkinek eszébe, hogy a firmware által logolt tényleges írást a garanciában foglalt korlátozó feltételekkel összekösse. Viszont totál mást jelöl, mint SSD-k esetében, itt csak annyiról van szó, hogy ha ezt az értéket túlléped akkor a gyárilag tervezettnél nagyobb mértékben járul hozzá a terhelés a merevlemez elhasználódásához.
-
twollah1976
őstag
Valamiről lemaradtam, hogy már a HDD-knek is van terhelési értéke?
-
törölt tag
"Igen, van olyan terület ahol jól jön a 8K, de most már konzumer piacon kezdik nyomni, hova minek?"
Ha el tudja adni, akkor pont megvan a hova meg a kinek nem? Egyébként meg az hogy jön pár fecske, az pont annyi mint a prémium autógyártók l@csméregetése 0-100 időkkel jelenleg. Én a jelenlegi lakásba 4k-t se vettem, mert se az ágyból se a nappaliban nincs meg a nézési táv, fölösleges lenne.
Egyébként én azt mondom terjedjen csak ebben a sorrendben. Még a 4k anyagokat be lehet zsúfolni a br lemezre. 8k-t viszont mire? 4 lemezre és fél óránként cserélhetsz? Lépni kell megint egyet ha el akarják terjeszteni, tehát megint beleköpnek az állóvízbe, ami soha nem rossz.
"a költői kérdést hogy de hol lesz a tárolók vége, erre válaszoltam hogy nem látni a végét mert például mesterségesen gerjsztenek "igényeket" "
Én meg jeleztem, hogy nem a 8k gerjeszt bármit is, mert se az fhd se a 4k nem gerjesztett a vinyók terén kb semmit, miért a 8k kezdené? Nem is olyan régóta jött a 4k, aztán hol változott bármi? Sehol. Az igény nem a tv vásárlók miatt nő nézzen akármit akármilyen felbontásban. Az egy dolog, hogy jelentős ugrás ez a produkciós irodáknak vagy tv csatornánkak ha ilyen kontentet szeretnének kitolni, de hol van ez ahhoz képest hogy datacenterek nőnek ki úton útfélen, mert bigdata, mert cloud, mert morgan stanley, mert google, mert ibm, mert mert, mert. Nagyobb kutatóintézetektől kezdve akik az előző tesztek, modellezések, mégérési adatait és mindenét tárolgatják simán csúsznak éves szinten petás nagyságrendbe az iparban is vannak helyek ahol semmi sem elég. Ez gerjeszthet igényt, de mint látjuk a fejlődés jelenlegi üteme minden csak nem az amit régebben láttunk. Vissza lehet nézni 20 évre és csodálkozni, de az elmúlt 3-4 évben én azt látom, hogy egyre csak lassul a kapacitás növelés egyre növekvő igények ide vagy oda.
-
kopi72
aktív tag
ujabb death star
-
Pöttön
őstag
Ennek sosem lesz vége...
25 évvel ezelőtt a giga volt olyan brutális méretű, mint most a terra....
20 év múlva meg a terra lesz olyan mint most a giga, vagy a mega.... Aztán jön a peta meg az exa, zetta, meg majd yottabyte...
Az optikai üvegszálnak is a becsült maximális sávszélessége 75 Tbit/sec, az 9Tbyte/mp....
Mire felgyúrják a hw-t arra a szintre, hogy ezt ki is használják, addigra a terra olyan lesz, mint most a kbyte... -
atus72
őstag
Senki nem beszélt Pistikéről, megemlítettem hogy itt a 8K, és mivel itt van tuti jön a 16K, 32K.
Közvetlenül semmi köze a támához ezt elismerem, de közvetve igen, mivel akire reagáltam az feltette
a költői kérdést hogy de hol lesz a tárolók vége, erre válaszoltam hogy nem látni a végét mert például mesterségesen gerjsztenek "igényeket"
Igen, van olyan terület ahol jól jön a 8K, de most már konzumer piacon kezdik nyomni, hova minek? -
törölt tag
Normálisan tömörítve redditen számolgatták valamikor 100 perc kb 220+- az apróra jött ki gigában. És? Nem értem egy üzleti felhasználásra szánt tárolónál ez hogy jön ide? Nyersen az a 100 perc az még több. És ugye azt nem 8k-ban fogják felvenni, mert az utómunkánál jó ha van ráhagyás, lehet játszani vele, az még annál is több. És? Aki ilyennel foglalkozik annak már most brutális mennyiségű storage áll rendelkezésére, és ez is bele fog férni a költségvetésbe.
Ugye most nem akarjuk Pistikét idekeverni aki a jóbarátok összest 8k ripben szeretné tárolgatni ilyenen? Mert ez nem neki szól, nem arra van, és a piacon egy elhanyagolhatóan kis szelet ahhoz képest, hogy egyébként az üzleti szegmens mennyi vinyót vesz fel.
Duree: Sz@r is lenne ha csökkennének
De a növekedés üteme azért jelentősen lassult, az árak stagnálnak, nem igazán látni közelgő nagy durranást, úgyhogy még céges felhasználásra egy darabig elketyeg ez, de szerintem ilyen 100+ tb vinyók ha egyszer lesznek is -amit egyébként a mostani felépítésükkel és működési elvükkel kétlek- akkor se ma lesz. Vagy holnap
-
Egyre csak nönek a HDDk de hol a határ, hol van az a vonal amit majd meghúznak és azt mondják innen nincsen tovább. Mikor a 80-es évek vége felé 20Mb Conner winyókat építettem az XT gépekbe és külföldön megjelent a 80Mb Hdd szinte mindenki azt mondta ekkora winyó úr isten minek.
-
elithun
őstag
Várom már, hogy ez is kevés legyen. Bár van ahol már most is az lenne.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Elsősorban üzleti felhasználásra, biztonsági mentésre, felhős adattárolókba és archiválásra szánják.
- Hobby elektronika
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- MediaTek lapka köré épülne a Galaxy S25 FE?
- EA Sports WRC '23
- Milyen videókártyát?
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Nők, nőügyek (18+)
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AORUS B450 R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080 Ti 11GB ASUS GT 301 FSP 700W
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- Teljes magyar Logitech Mx Keys Mini billentyűzeted lehet.
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest