- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Reagált a leégő Ryzenre az ASRock
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Mellényzsebbe csúsztatható retrokonzol közeledik az Anbernic színeiben
Új hozzászólás Aktív témák
-
DemonDani
addikt
válasz
Badman 4ever #246 üzenetére
Ezeket inkább úgy érdemes elképzelni, hogy amik a DX11 egyéb adotságai miatt (Pipeop CS) képesek értékelhető sebességre azok, "nem léteznek" más API alatt, szóval vedd úgy h a CS-t használó effekt az nem lehet CS nélkül.
Kb ez olyan mintha most belöknék a Ray-Tracinget úgy hogy nincs jelenleg semmi amivel értékelhető sebességra képes, és 1FPS-sel menne a játék, ha lenézel lenne 2 XD -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Badman 4ever #246 üzenetére
Mert a két effekt nem jelenik meg DX11 alatti API-n. Nem engedik a fejlesztők, mert nem lenne értékelhető sebesség. Így nyilván DX11-ben nincs mihez képest gyorsulni, vagyis az effekt nélküli állapothoz lassul a rendszer, de bekapcsolhatók a DX11-es effektek, amik jöbb képminőséget eredményeznek.
Azt egyébként eldönthetik a fejlesztők, hogy a DX11 alatti API-kon rossz sebességgel futó effekteket engedélyezik-e. Általában nem teszik meg, de láttunk erre ellenpéldát is pl.: Stalker: SoC, BattleForge. Egyik játék sem játszható max. grafikával egy DX10-es kártyán. Még DX10.1-esen sem, pedig az is gyorsabb.
-
viktor82
őstag
Hát ahogy a specifikációt elfigyelem sok változás nincs a két gtx közt szerintem jobb lett volna a 480 Ultra név az jjobban illene rá és még kapósabb is lenne majd szerintem!
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A pipeline optimalizálás alapból él. Ezt láthatod, ha nem raksz extra effektet a DX10-es kódba a DX9-hez képest. Ez átlag 1-5%-ot kínál pluszban. A compoute shader miatt gyorsabb a HDAO 7x és a Diffuse DoF 15x. Jelenleg ezek a legelterjedtebb részek a DX11-en belül. A probléma (ami látva a sebességdifferenciát nem is biztos, hogy probléma), hogy a HDAO-t és a Diffuse DoF-ot vagy más CS-re optimalizált Post Processt tiltanak DX11 alatt, mert szar lenne a sebesség.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Mert a gyakorlatban senki sem írja meg a DX11-es effekteket DX11 alá. Úgy vannak vele a fejlesztők, hogy sebességben használhatatlan a post process az LDS és a Gather4 nélkül. Ez amúgy nem meglepő, a HDAO DX11-ben például 7x olyan gyors, mint DX10-ben. A Diffuse DoF-nak is van DX10-es verziója, de 15x lassabban fut, mint a DX11-es. Ilyen sebességkülönbség mellett nincs értelme engedélyezni az effekt futását DX11 alatt.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
De csak azért, mert a legtöbb DX11-re tervezett effektnek a programozók csináltak egy DX9-es eljárást is. A BattleForge is ezért gyorsul, mert a HDAO-nak van DX10-es kódja. Ha ezt több játékban be lehetne állítani, akkor mindenhol gyorsulás lenne az eredmény, csak ezt azért nem játsszák meg a fejlesztők, mert egy HDAO úgy sem menne DX10-ben jól. Erre tökéletes példa a Stalker SoC. Mindenképpen DX11-es kártya kell, mert a régi kártyák sebességben kevesek az effektre. Sokan ezért nem látják az értelmét DX11 alatt leképezni a modern eljárásokat.
-
... nem költötte el a sebességet extra effektekre. Más fejlesztő ezt megtette.
erősen szkeptikus vagyok én ezzel kapcsolatban. a battleforge-on kívül egyetlen játékot láttam (stalker), ahol azonos DX10 / DX11 beállítás mellett számottevően gyorsabb volt a DX11, a többiben semmivel nem javult a sebesség az új API alatt.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Miben korlátozottabb a DX10-11, mint az OpenGL megfelelő verziója?
A BattleForge nem költötte el a sebességet extra effektekre. Más fejlesztő ezt megtette. Miért baj ez. Megtehették volna mondjuk azt, hogy az adott effektet lekódolják DX9-be, csak nem lenne olyan kártya, ami jó sebességgel futtatná.
-
Sanyix
őstag
Hát egyébként az az első probléma, hogy d3d-ben programoznak
ugyanis pazarlóbb, és butább is mint az opengl, ráadásul korlátoltabb is (vista kell dx10-hez, meg ilyenek), persze az m$-nek sikerült a szokásos módszerrel a d3d-t előltetni.
A mai játékok közel sem fotorealisztikusak, nagyon nemazt hogy jól nézzenek ki különböző trükkökkel érik el, aminek nagy része nem a programozástól hanem a 3d modellezőtől függ, hogy milyen trükköket használ (tudtad hogy az árnyékok nagy része nem valós, hanem textúrába van égetve?).
Na meg ugye ezek a nyomorék dx10-11-es próbálkozások, amikor az eredetileg jóval gyorsabb api-t használva még is sokkal lassabb lesz a játék. Az is elcseszett programozás eredménye, meg lehet nézni a battleforget, az nem csak szebb, de jelentősen gyorsabb lett az dx10.1 és 11-től.
És még nanapság is sokszor kihagyják a több mag használatát ami egy alap optimalizációs hiba.Manapság egy olyan játékot sem tudok mondani, mint mondjuk '96-ban hogy "ááá ezt nem hiszem el, hogy tényleg valós időben renderelve ilyen szép ilyen gyenge gépen", mondjuk a mafia2 közel áll ehhez, de a játékok többsége nem olyan, tehát durván optimalizálatlan.
Bizony rendes optimalizálással a játékok többségénél úgy 3-4 gpu generációnyit lehetne spórolni...
-
smkb
őstag
Itt még 128 TMU szerepel és 244w tdp vs GTX480 250w. Meg van akár hihetőnek is tűnő benchmark.
-
válasz
tzsolesz #228 üzenetére
nem hiszek abban, hogy a chip változásától javult a CF-teljesítmény - szerintem inkább a driver körül lehet a megoldás, csak kérdés, hogy milyen. majd ha a 10.11-gyel és a 10.12-vel is ugyanez lesz a helyzet, akkor örvendezünk.
smkb: ja, de pont azt mondom, hogy 800 körüli órajellel már nem belső konkurencia lenne.
-
Atom_Anti
senior tag
-
smkb
őstag
Ezért írtam alapórajeleket. A GTX460-nak meg az NV nem véletlen nem merte/akarta 750-800-ra jelölni a gpu-ref-et, hiába is bírják jól. Megtehette volna, ami nem bírja meg megy GTX460/768nak (mint a HD6850/70 esetében). Csak épp ekkor a GTX460/1GB ott lógna a GTX470 nyakán, amiből meg volt még készlet rendesen a nyáron... ki vette volna így? Be lett volna lőve a 2 GTX szinte a HD5850 meg a HD5870 közé egymás seggében. Bár így is érdekes lett, hogy így meg a kicsi és a nagy GTX460 van egymás seggében, de még mindig jobb, mint egy magasabb profitra kijelölt, magasabb presztizsre beállított kártyát kinyírni.
Rábízták a partnerekre, tegyenek amit akarnak, csinálják ők OC kártyaként, az NV nem végzi ki papíron a GTX470-et az új GTX460-al. A 465-el megtehette, szinte alig volt készlet belőle.
Mi ez, ha nem marketing
-
-
smkb
őstag
válasz
Oliverda #224 üzenetére
Igen, igazából értelmetlen, főleg 336 shaderrel. A GTX480-nak állítanának vele konkurrenciát, nem a HD5970-nek, attól elmaradna. Egyszerűen nincs értelme NV szemszögből. Akkor lehetett volna ezt meglépni, ha GTX470 körüli, feletti teljesítményt hozna alapórajeleken ezzel a TDP-vel, de ugye akkor meg az a gond (még ha sikerült volna is), hogy ha ennyit tudott volna a GTX460, kinek adják el a GTX470-et? Vagyis GTX470 utódnak kellett volna kihozni a GTX460-at teljesítményben, a jelenlegi TDP-vel Akkor egyrészt a dual gpu megoldás kellően erős lenne, a GTX480 fölé lépett volna a HD5970 konkurrenseként, és attól sem kellett volna tartani, hogy beragadnak a GTX470-ek, mert már nincsenek.
Ez ugye az egyik rákfenéje a Radeonokhoz képest eltolt teljesítménykategóriáknak, hogy így ilyenkor dupla gpu-val, pont saját maguknak adnak konkurrenst.
GTX5xx szériában mindenképp okosabban kell a teljesítményszinteket NV-nek belőni, ha el akarják kerülni a jelenlegi ördögi kört.
-
Boxi88
őstag
válasz
tzsolesz #222 üzenetére
Próbálkozások azért vannak ilyen téren a 104-el is... csak nem biztos hogy magas darabszámba piacra kerül...
-
DigitXT
félisten
D3D-t nem nagyon programoztam, amúgy informatikus mérnök vagyok:
és én is tisztában vagyok az optimalizáció értelmével és lehetőségével.De a konkrét esetben (3D grafika) úgy érzem, olyanok dobálóznak ilyen
szavakkal (lenézve a programozókat), akik azt sem tudják, milyen durva
(számítási) teljesítményt jelent, hogy egyáltalán megjelenjenek a képek,
amik ma már sokszor szinte "fotó-realisztikus" minőséget (is) nyújtanak
mindezt úgy, hogy nem pl. sok-sok órás renderelés eredményei, hanem
akár 60 képkocka is elkészül belőlük másodpercenként. Természetesen
vannak, és mindig lesznek esetek, amikor egy "rossz" kód hazavágja az
egészet, de kötve hiszem, hogy mindig erről lenne szó... De "vérpistike"
mindig ezzel jön: azért megy szarul, mert "nem optimalizálták". (Amúgy
meg mindenki kezében ott van a "háztáji optimalizáció" lehetősége: be
lehet lőni a játék grafikáját (Ultra alá is), csökkenteni a felbontást (jó,
TFT esetében ez már nem annyira szerencsés), stb. Csak éppen az a
trend, hogy mindent full maxra és akkor csodálkozik, hogy nem megy,
meg fikázza, hogy csak azért kell erősebb vas. Nem, nem muszáj.emléxem az első pár gyorsítós játék csak a filteringben volt szebb
És azzal is tisztában vagy, hogy mire volt képes egy akkori 3D gyorsító?
Mert akkor különösebben nem kellene meglepődni ezen... Sőt, mondok
jobbat: volt olyan játék is, nem olyan hű-de-régen (2000), ami szoftveres
módban ugyanazt tudta, mint gyorsítva. (2003-ban lett Athlon XP 2400+
procim, amin simán elment a cucc gyorsítás nélkül, annyira "brutál" volt
az a proci a játék eredeti gépigényéhez képest - konkrétan a GP3 volt.)Badman 4ever: vannak szar játékmotorok. Az NFS szériának az van.
Azért az tényleg röhej, hogy nem tudták kihozni belőle, hogy folyamatos
60 fps-t kitekerjen egy eléggé "csúcsgépen", miközben a grafikától sem
dobsz egy hátast. Persze hogy többet lehetne kihozni (mindig lehet). De
ahogy írod: a 9800 Proval már eléggé kompromisszumképesnek kellene
lenni, az meg már kiveszett az emberekből: jön fikázni, hogy nem megy
fullon, meg ez csak azért van, hogy el lehessen adni egy 200K-s VGA-t.Persze, azért is van ez, hiszen ha nem kellene "erős vas", akkor nem is
fejlesztenének ilyen ütemben: nyilván ez üzlet is, de nem kellene folyton
összemosni a kettőt. Szvsz az tudja megbecsülni egy mai VGA értékét,
aki végigjárta a 3D nélküli, majd a "kezdeti 3D s fejlődése" korszakot.
Aki "egy darab semminek" gondolja a videokártyát, az nyilván nem ilyen. -
Badman 4ever
őstag
Ég és föld különbséget lehet vele elérni. Lásd mafia2 hogy fut nem túl modern gépeken és hogy néz ki, és az még mindig nincs a végletekig optimalizálva.
+
DigitXT: Más kérdés, hogy nem muszáj ezen a grafikai színvonalon játszani: hiszen
ugyanazokat a játékokat még most is lehet futtatni egy 9800 Pro-n, amiket
anno futtatni tudott... De ezzel visszakanyarodtunk oda, hogy kötelező-e
játszani? A legújabb játékokkal? Ultra grafikával? FullHD-ben? 8xMSAA-val?Nem kötelező játszani, de ha nem nagyok az igényeink (és a pénztárcánk se), nem is kell a legújabb hardver az új játékokhoz, csak használni kell az eszünket.
A 9800 Pro-n (maradva a példánál) rengeteg mai játékot is el lehet futtatni, lehet nem maximum grafikán és FullHD felbontásban, de 1024x768 minimumon elmegy vele egy Crysis, H.A.W.X. vagy a Call Of Pripyat is, a F.E.A.R. 2-vel még a közepes beállítások is megkockáztathatóak.
Az optimalizáltság nem a mai játékok erénye, sokkal jobban meg lehetne csinálni a nagy részét, jó példa erre a Need For Speed széria a trehány optimalizáltságával. De állítom, hogy meg tudnák oldani, hogy egy 9800 Pro-n vagy hasonlón, hogy ezek az új játékok, amik elfutnak rajta, gyorsabban menjenek és szebben nézzenek ki, csak ez nem érdeke a játékkészítőknek, mert az sok energia menne el az optimalizálással és ugye sok pénzt is kapnak mondjuk az NVIDIA-tól vagy az AMD-től, akiknek meg az az érdeke, hogy új kártyát vegyél és ez a játékok minimális rendszerigényén is meglátszik.
Van erről amúgy egy részben idevágó írásom is: Egy-két szó a minimális rendszerigényről...A lényeg, hogy a mostani VGA-kból (HD 5000/6000 és GTX 400) is sokkal többet ki lehetne hozni rendes optimalizálással (jól látszik ez az új meghajtóknál, ahol mindig +5-50% közötti gyorsulást ígérnek egyes játékoknál), csak ez a felhasználón kívül sajnos nem sok mindenkinek érdeke.
-
gameplusz
csendes tag
"megmaradt az 512 darab CUDA mag és a 64 textúrázó csatorna"
Ezt így...?
-
SzlobiG
félisten
-
leviske
veterán
válasz
hugo chávez #205 üzenetére
Nem aludtam egész nap, el ne várd, hogy én a google fordító művét átfordítom "angolról" angolra, hogy aztán értelmezzem is magyarul.
A cache, meg SSE5 pletykákra én is emlékszem halványan még az Evergreen találgatós időkből, de ezek a 2011 végi Northern Islands-ra voltak pletykálva, amiből a Barts után úgy gondoltam a 2011 végén van a lényeg, nem pedig a NI-on.
Mondjuk Abu nagyon nem akar ebbe a beszélgetésbe belefolyni, szóval esélyes, hogy igazatok van.
Ettől függetlenül én még nem tartom logikusnak, hogy "generáción" belül ekkora eltéréseket vezessenek be, szóval megtartom a kételkedés jogát az elemzés megjelenéséig.
-
Sanyix
őstag
"Sajnos akárhova optimalizálod
a játékokat (szvsz sokan úgy dobálóznak ezzel, hogy "nagyjából" fogalmuk
sincs, mit jelentene) nem tudsz kihozni olyan grafikát, ami ma már elvárás."Miért kipróbáltad?
(megsúgom tisztában vagyok az optimalizálás fontosságával, mert programozó vagyok
)
Ég és föld különbséget lehet vele elérni. Lásd mafia2 hogy fut nem túl modern gépeken és hogy néz ki, és az még mindig nincs a végletekig optimalizálva.Én pedig játszottam full 3d programmal, ami igen jól nézett ki, még a szoftveres időkben... és gyenge gépen is szépen futott, na az volt az optimalizáció fénykora, úgy 95-96-97 környékén. Aztán jött a 3d gyorsítás és jól elengedték magukat.. emléxem az első pár gyorsítós játék csak a filteringben volt szebb mint a szoftveres, másban nem.
-
zuchy
őstag
válasz
Ricco_hun #208 üzenetére
De akkor minek ez a folytonos vesszőfutásod? Ha szerinted semmi, akkor mér fáj, hogy x forintba kerül? Hidd el, van az optimalizálva, persze nem olyan szinten, mint a konzolokra, na de ott azért is könnyebb, mert a hardver fix. Manapság nem kell olyan mélyen az embernek a zsebébe nyúlnia, hogy találjon egy normális kártyát.
-
DigitXT
félisten
válasz
Ricco_hun #208 üzenetére
egy darab semmiért
Azt hiszem ezzel a hozzáállásoddal jobb is, hogy a téma lezárva.kpal: én meg nem értek egyet. Ki mondta, hogy kötelező játszani?
Amúgy talán épp ez a baj a fiatalabb generációval, nem képes megbecsülni
azt a hihetetlen mérnöki teljesítményt, amivel ez az egész valós idejű (!) 3D
renderelés eljutott oda, ahol most tart. Aki mondjuk X800-zal kezdte, az már
azt sem tudja, mi volt a Voodoo 1, vagy milyen volt anno a "szoftveres" 3D...
Vagy mennyire nem volt még 3D egyáltalán.Vagy milyen volt, amikor egy
9800Pro álomkártyának számított, amiről azt írták, hogy feleslegesen erős.Most mennyit tud, mennyit ér egy 9800Pro? Sajnos akárhova optimalizálod
a játékokat (szvsz sokan úgy dobálóznak ezzel, hogy "nagyjából" fogalmuk
sincs, mit jelentene) nem tudsz kihozni olyan grafikát, ami ma már elvárás.
Más kérdés, hogy nem muszáj ezen a grafikai színvonalon játszani: hiszen
ugyanazokat a játékokat még most is lehet futtatni egy 9800 Pro-n, amiket
anno futtatni tudott...De ezzel visszakanyarodtunk oda, hogy kötelező-e
játszani? A legújabb játékokkal? Ultra grafikával? FullHD-ben? 8xMSAA-val? -
Ricco_hun
senior tag
Jó, most kössetek bele az autós példámba. omg
A lényeg az, hogy egy kisebb vagyont kell kiadni egy darab semmiért, amitől lesz 4-szer annyi fps-ed, miközben a játékok optimalizálásával akár 100-szorosára is növekedhetne a teljesítmény. Csakhát meg kell fejni a jónépet. Valaki odaáll a vödör fölé, szíve joga, én nem fogok. Téma lezárva!
-
hugo chávez
aktív tag
Á, az én német szókincsem kb. 20 szóból áll, de szerencsére van "Google Translate".
Hogy mennyire tranzisztorigényes, arról fogalmam sincs, feltétel nélkül hinni a táblázatnak meg persze, hogy nem kell, direkt azért is írtam, hogy "pletyka".Amúgy, ha már pletyka, valahol olvastam arról is, hogy az L2 cache "képességein" is alakítanak valamit és talán a méretét is növelik.
(#199) leviske:
"Óóó! Úgy tudtam! Nem lesz itt semmiféle felépítésbeli különbség a Barts és a Cayman közt."
Csak azért is: De igen, szerintem lesz különbség.
Persze lehet, hogy tévedek, de, ha minden igaz, 23 napon belül úgyis kiderül.
Mindenesetre úgy tűnik, hogy nem én vagyok egyedül ezen a véleményen:(#176) gbors -
Boxi88
őstag
Abu85Akkor remélem a GTX560 legalább annyira ütős vétel lesz mint a GTX460 volt...
smkbAz biztos hogy ég és föld a különbség a cikkben említett és az általam említett kártyák között
és az is biztos hogy ezeket a felső-felső kategóriás kártyákat elég kevesen veszik, ahogy te is említetted.
-
DigitXT
félisten
válasz
Ricco_hun #201 üzenetére
Csak egy 200-ból vett kocsival nem biztos, hogy jól járnál...
Nyilván, aki 20-ért vesz VGA-t, nem fog 200-ért venni, de nem
is kötelező ezeket megvenni. (1000 dolláros CPU is szokott a
piacon szaladgálni, aztán nem mindenki veszi meg: csak van.)Szerk: amúgy anno egy "Voodoo1" is simán 30K volt: akkor azt
is drágának éreztük, azóta azért változott egysmás, mind az ár,
mind a "frame/sec" terén... Ha van rá igényed, és van rá kereted,
akkor megveheted. (Ha nincs rá igényed, akkor meg kár fikázni.)
Félreértés ne essék: nem is volt 30K-s Voodoo 1-em. Csak jóval
később, másodkézből vettem egyet 9K-ért.Aztán még később
egy Voodoo 2-t 5-ért: azért az már odavágott a P1-233MMX-szel! -
Ricco_hun
senior tag
Szóval a HD6990 megint elhozza a 200 ezer forint feletti vga-k korát? Nice, very nice. Annyiból inkább kocsit vennék, mint egy téglányi műanyagot meg némi fémet. Ilyenkor örülök, hogy 20k-ért vettem anno a HD4670-et, többet nem is ér egy ilyen kis vacok (itt az összes vga-t értem), ami kandikál kifelé az alaplapod pci-e csatlakozójából, csakhogy több legyen a frame/sec.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Már a következő hét elején megtörténhet a bemutató.
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 - i5-6300U I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 12 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T580 - i7-8G I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
- Gamer PC új 12 hónap jótállás/Áfá-s számlával!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest