Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
"Pl. próbálj vi-ben több sort átvágólapozni egy másik terminál ablakba, ha azok a sorok nem fértek ki görgetés nélkül.": szerintem ez csak az axisok felprogramozásán múlik. de majd ha ilyen bajom lesz, gvim-ben nyitom meg a fájlt
"Nálam Windows + PuTTY kombóról van szó, de gondlom mindegy": nem, nem mindegy, mert az eredeti hsz arról szólt, hogy valaki ott ül a linux konzolján, nem arról, hogy távolról mit buherál rajta.
"Ezen a téren én inkább szabványos szöveges formátumot akarnék": a név=érték konfig formátum teljesen szabványos. Én a magam részéről még mindig falra mászok attól a gondolattól, hogy valakinek van egy jó xml editora, akkor attól kezdve minden xml legyen.
-
bambano
titán
ez egy szép példája a moving targetnek, az egyik hsz-ben még többes szám első személyben fogalmaztál "azt akarjuk", itt meg már egyes szám első személyben "nekem miért...".
lássuk be, a két hsz-ben nem ugyanarról beszéltél. A korábbiban ugyanis azt is erőltetted, hogy nekem miért legyen fontos, holott csak a saját személyes érdekedről írtál.
szerk: érdemes vitát nyitni arról, hogy akkor lesz-e sikeres a linux, ha a netkávézódban nem windows lesz, vagy azért ennek vannak más paraméterei is?
-
bambano
titán
de teljesen megszokott, hogy két terminálon buherálok két eszközt egyszerre és másolgatom a konfig darabokat egyikből a másikba. például.
vagy fájlneveket, url-eket másolgatok.
ha nem akarom, hogy az alapértelmezett cuccok kezeljenek le egy adatot, akkor pl. böngészőből kimásolom az url-t és egy xterm-ben wget-tel leszedem.millió meg egy egyéb felhasználása is van, igen gyakori.
szerk: az y-ozást rendesen yank-nak hívják.
szerk2: "Azt a terminál emulátor csinálja.": nem, a karakteres konzolon a copy-paste-t nagyrészt maga a konzol driver, kisebbrészt a gpm csinálja. a terminál emulátornak ehhez kevés köze van, leginkább azért, mert nincs is ott terminál emulátor.
szerk3: azért lehetne vitát nyitni, hogy a vi meg az ascii konfig fájl a taszítóbb vagy a regedit... nem hiszek benne, hogy a regedit tömegeket vonzana...
-
bambano
titán
válasz
attila9988 #271 üzenetére
az utóbbi időben kicsit úgy érzem, hogy stallmann nem dobott akkorát a szoftverek terén, mint amekkora hájpot csinál maga körül...
-
bambano
titán
"Dehogynem, csak mikor írták őket, még nem volt semmi de-facto szabvány kialakulva": tévedés, volt szabvány, cde a neve.
"Windowsban 99% lehetsz benne,": windowsban kb. semmiben nem lehetsz biztos, voltak olyan verziók, ahol a keresés és a csere a wordben, az excelben és az ms ie-ben három különböző gombon volt.
"Mellékesen nincs is igazi vágólap Linuxon X nélkül... soha nem értettem miért nincs.": van, a karakteres konzolra is van vágólapozás, gpm-nek hívják. Az X-nek van saját vágólapozó rendszere és tudtommal a gnome-nak is.
(#268) lordfreyr: "Terminál alá felesleges a grafikus felületnél alkalmazott ctrl+c/v/x vágólap, mert úgyis programokkal kezeled a fájlokat": most itt vagy karakteres konzolt akartál írni, vagy nincs igazad, mert xterm-ben, gnome-terminalban igenis jól jön a vágólap.
-
bambano
titán
válasz
DeFranco #231 üzenetére
"Azt akarja a közösség, hogy 2013 legyen a linux "időszaka" (remélem így már bambano kompatibilis)?": teljesen mindegy, hogy linux desktop évét írsz vagy linux időszakát.
Nekem az 1.0-ás Slackware már volt a gépemen, nem az volt az első linuxom, ez 1993. 07. 17-én jött ki. Azóta linux van a desktopomon.Vagyis aki folyamatosan linux desktop évezik, az csak annyit hirdet magáról nagy hanggal, hogy 20 évvel le van maradva, vagyis ostoba, mint a szög.
Azt akarja a közösség, hogy x.y a linux éve legyen? Nem akarja, senkit nem zavar, ha te a másik oprendszerrel használod a géped. Ez is egy hülye egoizmus, amikor azt beszéli be magának a win júzer, hogy minden linuxos vele akar foglalkozni, hogy térjen már át linuxra. A kutyát nem érdekli, ez a valóság. Ha nem tetszik a doksi, hiányolod a howto-t, akkor írd meg és tedd közzé. Erről szól a linux. És közben tiszteletben tartjuk, ha mégsem linuxozni akarsz.
-
bambano
titán
megnéztem a kedvedért egy tegnap telepített desktop linuxot, az ssh port volt rajta nyitva. ez azért nem olyan tömeges.
szerintem a routert hamarabb feltörik, mint egy mögötte levő linux desktopot.
a kismillió webszerveres törés meg 3rd party appokon keresztül szokott lezajlani, mikor hosszas könyörgés után sem mondd le a wannabe linux admin a phpmysqladminról meg az e106-ról meg hasonló kacatokról.
-
bambano
titán
nincs értelme desktop linuxra korlátozni a gondolatmenetet, miután a routerekben gyakorlatilag mindig linux fut és gyakorlatilag azokat is törögetik folyamatosan. Az a régi kifogás, hogy nem éri meg linuxra kártevőt fejleszteni, mert nem elterjedt, nem áll, legalábbis ha belenézek a saját routerem logjába.
Mert ha belegondolunk, mire használnak kártevőket:
- spammelésre. spammelni routerből is lehet.
- ddos-ra. ddosra is alkalmas a router
- adatgyűjtésre. routerben implementálnak egy transzparens proxyt, észre se veszed, hogymásfelé kolbászol a http requested.szóval nem látom az indokot, miért zárnánk ki a routereket a malware témakörből.
oké, akkor te kivétel vagy, de ne aggódj, mert ami nálam itthon van, az egyenesbe teszi a statisztikát
-
bambano
titán
sajnos akkor fogod tudni ezt korrektül összehasonlítani, ha a windows elterjedtsége még nőne. mindenféle kütyüket, netmegosztó routereket, internet szolgáltatói infrastruktúrát, egyebeket figyelembe véve szerintem több linuxos gép van, mint windowsos.
Ha elhisszük, amit anulu mondott, hogy a kábelmodemjében linux van, akkor egy átlag családnál a kábelmodemben és/vagy adsl nt-ben van egy linux, a routerében a második, ehhez kapcsolódik 1 vagy 2 asztali pc meg notebook. Ez így 2:2 arányú döntetlen. Ha vett mostanában okostelefont is, akkor már több a linuxa, mint a windowsa.
-
bambano
titán
mert mi a baj a sok disztróval? nem kell használni, oszt jónapot.
ha meg választani kellene a debian meg az ubuntu között, pont nem az ubuntu nyerne. kell a fenének egy pénzes elveken alapuló disztró.
(#174) ddekany: ja, hogy te arról beszélsz, hogy egy időben az összes microsoft által gyártott programban más gombon volt a keresés meg a csere? oké, már értem. vagyis nem értem. tehát mi a baj a vi-jal meg az emacs-szel a gombok terén, ha az msie, az office word meg az excel esetén is máshol vannak ugyanazok a funkciók?
"Én még talán egy Windowsos szövegszerkesztőt sem láttam": ez szemészeti probléma lesz...
-
bambano
titán
Nem, nem hat máshogy egy nagyúr szájából sem. Mert ha máshogy hatna, akkor most azt ennénk, amit a legyek.
Másrészt a regisztráció semmihez sincs kötve, tehát lehet ő egy régi nick új reinkarnációja.
"hogy beregelt, mert milyen jól lehet már egy nick mögül az embereknek megmondani a frankót.": az userek elsöprő többsége ezért regelt be.
Másrészt meg nem kell sok ész, hogy az ilyen "az egész GPL-t meg by design tartom b*romságnak, és egyetlen egy pontot sem mutattak még, ami meggyőző érv(!) lett volna mellette." kategóriás megszólalásokat, amiket csuklóból lehet cáfolni, helyén kezelje az ember (kukába vele). Mondok egy érvet: a redhat milliárdos bizniszt csinál. Nyilván mindenki hülye, aki azt a milliárd dodót összekaparja, szolgáltatói és megrendelői oldalon egyaránt, csak anulu sárga villamos.
-
bambano
titán
én csak azt nem értem, hogy mi a baj a memóriáddal. neked legritkábban hetente be kell bizonyítani, hogy amit magyarázol, marhaság, azután vagy elfogadod vagy csak simán nyugvópontra jut a vita, majd 1-2 hét múlva kezdődik előröl.
miért csinálod? a köröket miattad kell újra lefutni.
"First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win." (C) Ghandi
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- OLED TV topic
- Projektor topic
- Őszköszöntő hardverkeverék
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Honor 400 Pro - Gép a képben
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Sokat megélt veterán CPU-t hoz vissza a piacra az Intel
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Garmin Forerunner 165 - alapozó edzés
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Bomba ár! HP Zbook 14u G5 - i7-8GEN I 16-32GB I 512GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- Lenovo Yoga Pro 9 (14IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4060 (ELKELT)
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest