Hirdetés
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- iPad topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- CPU léghűtés kibeszélő
- Régi vágású miditorony a GameMax receptje szerint
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Intel GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- OLED TV topic
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
"ami már gyakorlatilag kötelezővé tenné a komolyabb vízhűtés használatát."
Áhhh, majd gyárilag adnak hozzá egy Noctua NH-D15-öt...Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
Szerintem az a 300W az inkabb ilyen hirtelen peak fogyasztas lehet, ezen nem hiszem, hogy annyira panikolni kene.
A 9900ks 8 mag, 5ghz 127w TDP-vel, mondjuk ~160W valos atlag fogyasztassal terheles mellett, ha szabadjara engedjuk es vanalattafelette egy jo hutes. Az itt jelentene 200W-ot, plusz az orajelfoleny, de az meg igazabol gyakorlatilag nem letezik, csak ilyen pillanatnyi elmezavarban felugrik addig maximum par masodpercre, kizartnak tartom, hogy annal tovabb birja gyari beallitasokkal.
Szoval szerintem kapni fog egy 160W koruli gyari TDP erteket, meg mondjuk 200-240W koruli valos fogyasztast egy burtal huto mellett.
A 300 csak ilyen nehanapi ezredmasodperces peak lehet, egyszeruen nem latom masnak ertelmet.
Az mar egy masik kerdes, hogy 200-240W se biztos, hogy realisan nezve leghutes-kompatibilis."Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
Amugy siman eleg lehet. Annyi, hogy korulotte kb -200 fokos levegore van szukseg, dehat ne kekeckedjunk itt a semmin kerem.
"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
holczy
aktív tag
Asszem megvan az esti program. Megyek is chipset venni
-
dokanin
aktív tag
Szerintem intel most már maradhatna még 10 évig a 14 nanón és akkor előbb-utóbb meglenne a 6 GHZ is.
-
sb
veterán
A 9900K is 170W körül eszik és az "csak" 4.7 allcore.
4.5 felett már minden MHz-ért brutál sokat kell fizetni fogyasztásban.250-ig szvsz simán el fog menni. TDP-t nem kell emelni, rá lehet írni a 35W-ot is... csak a Turbo pl1/2 szintek vannak kiütve a korábbi TDP*125% helyett.
[ Szerkesztve ]
-
Hellwhatever
aktív tag
Nem AVX-es terhelés mellett -0.100V-os offsettel 100%-on hajtva ~185W-ot szipkáz a 9900KS all-core 5Ghz-en. AVX-szel felugrik ~210W magasságára.
Valós használat mellett (ami nálam 1080p@240Hz) egyébként meglepően gyakran teker 100W alatt.
[ Szerkesztve ]
7800X3D | ASRock X670E Steel Legend | Corsair 32GB DDR5 6000MHz CL30 | Gigabyte RTX 4070S WINDFORCE OC
-
-
félisten
Mind tuning, mert (gondolom) összes mag @5Ghz-ről beszélnek.
Nyilván a 10900K sem fog ennyivel menni alaphangon, csak persze mindenki egyből a 9900K/KS tapasztalatokat extrapolálja tovább, hogy ha ott ment a 8 mag @ 5Ghz, akkor majd 10 mag @5,2Ghz-en hú, 300W lesz, és folyékony nitrogén kell hozzá...Ami persze nem igaz, szépen vissza fogja majd magát a proci olyan frekire, hogy ne főjön meg. Ez így volt eddig is...
[ Szerkesztve ]
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
sb
veterán
A 9900K-nál tuning, mert az alapból nem 5GHz, de az új még több lesz... alapból.
És itt sem biztos, hogy rosszabb a tuning fesz szempontjából mint ha kijön gyárilag ennyin.
Lásd:
A KS-re meg a gyári default az 5GHz, de Isobutane írta, hogy -0.1V-tal hajtja, szóval még le csípett belőle és így is 200W+.@Cifu: A KS gyárilag 5GHz allcore, nem (már ha létezne hivatalosan ez az adat. De szvsz ezzel promózták)?
Ami persze nem igaz, szépen vissza fogja majd magát a proci olyan frekire, hogy ne főjön meg. Ez így volt eddig is...
Ez a throttling, hőmérsékletre... akkor meg a teljesítményt nem hozza amit ráírtak a dobozra.
Ha hűtőd - valahogy - akkor viszont a fogyasztásra nincs limit elvben. És itt most erről volt szó. A KS-re se volt már Turbo alatt vagy tévedek?[ Szerkesztve ]
-
Igen, En is ezt gondolom.
Nyilvan, ha verszemet kapunk attol, hogy 5,3Ghz es bongeszni is all-core 5,3 Ghz-en akarunk, akkor a 300W folotti ertek is siman elkepzelheto, csak eppen ez nem mervado. Gyakorlatilag barmilyen architekturaval meg lehetett etetni egy eromu teljes teljesitmenyet is, ha abszolut a hatarokig huztuk es feltoltuk a feszultseget az egekbe.
sb: Nem feltetlenul throttling, igy tartjak a procik a gyari TDP-t is, hogy hagyjak elszallni az ertekeket, aztan szepen visszavesznek, hogy kijojjon atlagnak a gyari (vagy legalabbis alaplap altal engedett/elvart) TDP.
[ Szerkesztve ]
"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
sb
veterán
De érted... ezzel a speccel jön. A freki van ráírva a dobozra.
Ilyen alapon írhatnának rá 6GHz-et is csak soha nem éri el mert 1.7V és 1.2KW lenne...
és akkor rendben a termék, mert netezés közben úgyis csak 30W lesz a fogyasztása... játék közben meg 120W @3GHz mert ott leszabályoz.Ez amit kapunk akkor egy tök más termék mint ami a dobozra van írva.
Lassabb lesz, vehetnél helyette egy Ivy-t is...
Nyilván nem ez a céljuk. Ezért is lesz (van!) elengedve jelenleg is a TDP felett jócskán az új csócsprocijuk.szerk: Tisztában vagyok a működésükkel, de ettől igaz amit írtam. A spec adatokkal valamilyen szinten korrelálnia kell mert különben nem tudod mi van a dobozban amit megvettél. Milyen lapot, tápot, hűtést illessz mellé.
Teljesítmény-fogyasztás-órajel. Valamelyik messze fog kerülni a specifikációs értéktől jelen állapotban.
A beszélgetés onnan indult, hogy a freki-kraft rendben van, de a fogyi 300W lesz.
Vagy ez lesz vagy ha nem és TDP tartás akkor a freki-kraft nem lesz köszönőviszonyban a látott számokkal.
Ez már jó ideje így néz ki Intelnél... a fentiek alapján a hozzászólók az első verzióra fogadtak.[ Szerkesztve ]
-
"A látható adatok megegyeznek a korábbi cikkünkben leírtakkal, azaz a 3,7 GHz-es alap órajel mellé 5,1 GHz-es egymagos maximum Turbo tartozik, melyet a hírek szerint a Turbo Boost 3.0-nak és a Thermal Velocity Boostnak köszönhetően 5,2 illetve 5,3 GHz-ig emelkedhet megfelelő körülmények között."
Itt en nem latok sehol all-core boostot. Itt en 3,7Ghz-es alaporajelet latok, barmi, ami felette van, boost, es mint olyan, terhelesfuggo es pillanatnyi. Ha nem igy viselkedik, az mar tuning, de akkor meg ne kerjuk szamon a fogyasztast.
[ Szerkesztve ]
-
Goose-T
veterán
Ez az egymagos boost freki pont annyit ér, mint anno a lengyelpiacos magnókon a PMPO teljesítmény. (A leírást elolvasva a párhuzamok is tisztán látszanak egyébként.)
Eladó gitárok: https://tinyurl.com/yc7pawkr *** Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar
-
sb
veterán
Elvesztél szerintem, vagy már nem világos mit akartál írni:
Idézlek:
1. A 9900ks 8 mag, 5ghz 127w TDP-vel, mondjuk ~160W valos atlag fogyasztassal terheles mellett, ha szabadjara engedjuk
Gondolom itt allcore-ra gondoltál és nem arra, hogy 160W lesz, ha 3.7-en vagy 2.3-on vagy ki tudja mennyin elketyegnek a magok.Erre írták válaszként, hogy nem annyi. Több. 200W+ 8 maggal is.
2.
Itt en 3,7Ghz-es alaporajelet latok, barmi, ami felette van, boost, es mint olyan, terhelesfuggo es pillanatnyi
Ha meg ezt várod akkor nem lesz 250-300W, de akkor nem is 5GHz-et vársz, hanem 3.7-et...Bármelyik helyes, nem értem akkor melyiket várod? A kettő egyvelege nem lesz.
A működést meg az dönti el, hogy figyelembe veszi-e a TDP-t, ill. az Intel nem tolta-e ki a pl2 limitet mondjuk 300W-ra... mert ha igen akkor az 1. verzió lesz a gyári működés.Láttunk már ilyet, én meg erről írtam a többiek példája mellett. A KS limitét kilőtték. De rémlett és most rákerestem, a sima K keretét is állítólag kitolták 210W-ra, anandék szerint legalábbis... pár lapban nem a pl1=95W, pl2=119W (pl1*1.25) módban működik.
Vagyis röviden:
A 300W reális és így működnek már egy ideje a csúcs Intel cpu-k az 1. pont alapján... ott keveset írtál.
Ha meg mégis a 2. pont lesz akkor azért nem 300W mert visszavesz a f*szba... Az 1. pontban sem ebből indultál ki. Kör bezárva. -
1) Nem, ott arra gondoltam, hogy az intel milyen specifikaciot ad meg, nem manualis konstans all-core tuningra. Bocsanat, ha felreertheto voltam.
2) Erre is magyarazat a fenti felreertes.
Annyit mondtam, hogy gyari beallitasokon, ugy, hogy az alaplap altal se lesz szabadjara engedve a dolog, nem fog 300W-ot fogyasztani. Tartani fogja a gyari TDP-t, ami tippre valahol 160W korul lesz. Persze az opcio ott van, hogy tuningoljunk, amikor siman elkepzelheto akar 300W feletti fogyasztas is, csak eppen az ilyen szempontbol nem szamit, mert tuningnal nincs ertelme fogyasztast nezni, marcsak a sziliciumlotto miatt sem, ott max annyit lehet fogyasztani hogy az adott darab processzor megy x orajelen, ehhez y feszultseg kell neki, es igy a fogyasztasa/hotermelese z.
-
Anaren91
senior tag
És eddig senkinek nem tűnt fel, hogy az Intel végre beelőzte az AMD t és megalkotta az első 0nm es procit?😂
troll offMSI B450 Tomahawk Max, Ryzen 7 5800x3d, PowerColor 6700XT Hellhound,64 Gb 3600Mhz CL18
-
joysefke
veterán
Annyit mondtam, hogy gyari beallitasokon, ugy, hogy az alaplap altal se lesz szabadjara engedve a dolog, nem fog 300W-ot fogyasztani. Tartani fogja a gyari TDP-t, ami tippre valahol 160W korul lesz.
Ezt mire alapozod? A 9900K-val a tapasztalat éppen ellentétes volt: Anno tesztek szerint márkás DIY alaplapba berakva és default beállításokat használva az alaplap szabadjára engedte a procit a gyári 95W-os TDP-t figyelmen kívül hagyva. OEM lapok tipikusan figyelembe vették a gyári TDP-t, cserében a teljesítmény volt alacsonyabb. -
sb
veterán
Így már értem.
De még mindig érzek némi ellentmondást, két dolog nem világos:
- Az elsőnél mit akartál akkor kiszámolni az 5GHz-es 9900K 160-170W-jából?
Ha a 10900K vmi emberi TDP-t kap és megáll 170W-nál akkor közel sem lesz az 5GHz-hez amiből kiindultál matekolni.
Ha meg lesz (mint ahogy a 9900K/KS és gyárilag tud/ill. majdnem tud 5G-t - mindenféle tuning nélkül!) akkor kevés amit számoltál. Akkor meglesz a 250-300. Ahogy a 9900-ek is inkább 180-200W körül tetőznek.- A másik pedig az amit a tuningról írsz. Hoztak példát ami tuning, de szerintem helytálló, mert ha ez gyárilag megy majd ennyit akkor ugyanaz lesz a fogyasztása, tök mindegy, hogy tuning 9900K-hoz nézed...
A 9900KS példa meg épphogy alulfeszelés volt. Az is tuning csak pozitív értelemben a fogyasztásra. Szóval abból még bátrabban lehet jósolni.Az meg lehet, hogy nem volt neked, hogy sajnos Intelnél a fentebb írtak alapján elmosódott már a gyári vs tuning határvonal. KS-nél egyszerűen kiütötték a pl2-őt, K-nál meg a cikkekből látszik, hogy van olyan vélemény miszerint kitolták (és nem a lap OC-zik).
Pont azért mentek el egyébként ebbe az irányba, mert ha nem tolják fel a limiteket és csinálnak kazánt a procikból akkor az első teszteken elvéreznének. Így maradnak a gyári TDP keretek és melléjük a köszönőviszonyban sem lévő valós fogyasztás.
-
-
joysefke
veterán
És erre látsz valós esélyt? Amikor a 9900K jött még csak a 2700X volt a másik oldalon, de még az ellen is eljátszották ezt.
Most hogy a 10900K-nak az egyik oldalon a 3900X-3950X-szel majd a max fél évvel később érkező ZEN3-mal illetve a másik oldalon pedig a 9900KS-sel kell versenyeznie, 10X annyi okuk lesz ugyanezt meglépni.
Ha nem tolják fel a lehető legjobban a fogyasztást, akkor félő, hogy kevés szálas workloadokban nem tud semennyivel sem a 9900KS illetve a 3950X elé kerülni.
Az úgy, hogy semmiben nem vagy jobb mint a konkurencia (vagy a korábbi terméked) az nagyon nagy marketing blama és úgy nehéz a terméket vonzóvá tenni. Ezért bele fognak kapaszkodni abba területbe ahol eddig is jól szerepeltek és egyébként van reális esályük a konkurencia ellen: Játékok és kevés szálas, gyatrán megírt tesztek a TDP teljes figyelmen kívül hagyásával.
Erősen multithread tesztekben illetve hatékonyságban nem tudnak versenyre kelni egy nagyobb magszámú alacsonyabb csíkszélességű eleve válogatott (3950X) chippel szemben, ezért marad az eddigi megközelítés.
[ Szerkesztve ]
-
Pioneer
őstag
A 9900KS is megelégszik ~130 Watt körüli értékkel 100% terhelés alatt, ha a Core Voltage alul van feszelve, Noctua NH-D15-ös hűtővel. Játék alatt meg kevesebbel is... (igaz ez egy Delidelt/relidelt) proci.
[ Szerkesztve ]
PROFESSZIONÁLIS Delid / Relid Intel és AMD Processzorokhoz, garantált minőségben! LGA1150-től LGA1851-ig + AM5! Link: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/pioneer/index.html
-
Lacika112
aktív tag
Troll on:
az a 300 watt nem azért van mert 14+++++++++++++nm!!! hanem mert elfolyik a biztonsági réseken
Troll off:
Egy 10 magos proci 300 watt? Mondjuk volt is róla hír hogy a lapgyártók belázadtak mert nem kazánra tervezték a lapokat és a tápellátásuk alapjáraton elfüstölne.
Ezek szerint igaz volt az a hír, gondolom annyiba fog kerülni mint egy földbirtok de 2020 ba még 10 maggal szöszmötölnek mikor már 16 a konkurencia mérvadója.Na hozok kukoricát mert majd megmagyarázzák hogy ez nem kazán hanem "fejlesztés"
(az 5088 mhz nem 5.1 Ghz ha már a rizsáknál parasztlázadás volt belőle itt se legyen másképp,ott is elmondtam ennyit szórnak a lapok de hát ha ott nem volt igaz itt se legyen köszibocsipacsi )
ha meghúzom a kocsidat az oc-nek számít?
-
kovsol
titán
Intel a TDP -t alap órajelen adja meg tudtommal. Turbózni meg meddig fog majd? 0,5 másodpercig?
Amúgy: Intel’s behavior is PATHETIC – Core i9 10980XE Review videó alapján nem fűznék hozzá nagy reményt, hogy a 10900K egetrengető lesz.
[ Szerkesztve ]
May the Force be with you!
-
Ez eddig is ugy volt mindket oldalon, hogy alapbol az volt a beallitas, hogy amig a hutes meg a lap birja, addig "ereszd el a hajam" modban mennek a procik, En nem latok ebben problemat. Sot, ugy gondolom, hogy mar 10 eve igy kene mukodnie a processzoroknak. Az, hogy ez egy automatikus tuning, a user megkerdezese nelkul, az mar egy masik kerdes es nyilvan a fogyasztas is elszallhat az egekbe, de ez ilyen. Aki ilyen kategorias procit vesz, az ugyis arra figyel, hogy a kraft legyen meg, nem feltetlen erdekli, hogy a fogyasztasi tuske mekkora, amig nem fozi meg magat a rendszer.
Azzal a reszevel egyetertek, hogy valszeg meg a 3950X-el se fogja felvenni a versenyt, nemhogy a Zen3-al, de ez egy teljesen mas kerdes, mas tema.
-
Ribi
nagyúr
Háát azért én sem így gondolom, mert pont nem tudod megmondani, hogy mikor mit csináljon és totál feleslegesen feszeli szénné magát. Emiatt is ugrál a venti fordulat kb maxra amikor elindítasz 1 böngészőt, miközben ellenne ugyan úgy 2000MHz-en is.
Ezen kellene valamennyit javítani, hogy feleslegesen ne csinálja ezt. -
Ezt milyen rendszer csinalja, ilyet meg nem sikerult tapasztalnom se intel, se amd rendszernel, csak amikor valami brutalisan gyenge hutes volt a procin.
-
joysefke
veterán
Illene a gyártónak (intel) egy default órajel-fesz profilt definiálnia és elvárnia az alaplap gyártóktól, hogy ha a proci bekerül a lapba és a user mindent alapon hagy, akkor ez a profil fog aktiválódni. Aztán ha a lapgyártó berak egy OC On-Off kapcsolót amivel gombnyomásra lehet előhozni az OC-t, az már legyen a lapgyártó dolga, illetve a useré aki így használja.
Ezzel szemben a lapgyártók azzal kezdik, hogy default beállításokon nagy ívben figyelmen kívül hagyják a "gyári katalógus" fesz/órajel/turbó/TDP limiteket...
Nem látom, hogy ebben mi a jó. Nyilván az intelnek érdeke minél alacsonyabb TDP-t megadnia aztán arra építenie, hogy a Review-k majd jól sikerülnek, mert a csúcs lap amiben tesztelnek majd úgyis default OC-zni fog mindenféle TDP és turbo intervallum-értéket figyelmen kívül hagyva.
A probléma ezzel szerintem, hogy így a meghirdetett adatok (TDP, órajel, teljesítmény) azok nem ÉS hanem VAGY kapcsolatban vannak. Ha azt várod, hogy a tényleges TDP-nek és hőtermelésnek köze legyen a megadott adatokhoz, akkot a teljesítménynek nem lesz köze ahhoz amit a Review-k kihoznak (a default beállításaikon) .
[ Szerkesztve ]
-
Persze, marketing bullshit az egesz, azt kiveve, hogy mivel az egesz a proci homersekletetol fugg, ezert elmeletben ha olyan hutot teszel ra, ami pont maximum a gyari TDP-t tudja elvezetni, akkor a proci atlagfogyasztasa pont a gyari TDP lesz.
Amugy ugyanez van az AMD-nel is, nincs uj a nap alatt, En speciel egyszerre orulok a dolognak es gondolom ugy, hogy szemetseg es atveres.
Orulok neki, mert igy nekem, mint vegfelhasznalonak mar nem kell vele szivnom, mar nem szeretem finomhangolni a gepem, meg szexualizalni a ram-beallitasokat meg stb, viszont emellett ugy gondolom, hogy atveres az egesz, mert az egysegsugaru lyuzer nem fogja tudni mi van.Az igazan tisztesseges az lenne, ha ugy lenne, ahogy irtad, lenne gyarilag egy "low power" (vagy akarmi nevu) mod, meg egy "ami a csovon kifer" mod es akkor jo lenne mindenkinek, de ezt egyik gyarto se fogja elkovetni, mert marketing szempontbol ontokonloves, es megagyaz az amugy is gyakori, inkorrekt teszteknek.
-
-
Valszeg azert a 3700x-nel jobb lesz, 3900x mar szerintem el fogja picsazni, 3950x meg teljesen mas liga. Zen3 szeria meg aztan plane, ha igy folytatjak, ott mar egy feltetelezett 4700x is boven pariban lehet, iden nagyon el fog huzni az AMD.
Tovabbra is drukkolok, hogy az intel reszvenyei essenek minimum 30%-ot iden/jovore, mert akkor azonnal veszek.
-
Egyetertek. A 2080Ti reszevel nem feltetlen, de a proci reszevel teljesen. Egy R5 3600x boven eleg a felhasznalok 99%-nak. Akar 2080Ti melle is.
-
Ragnar_
addikt
Hurrá. Jövőre jöhet a 11900k 5.15 GHz-es boosttal.
[ Szerkesztve ]
Ryzen R5 1600X - ASUS PIRME-B350 PLUS - 2x8Gb G.Skill Aegis 3GHz - Gigabyte 1070 G1 Gaming
-
Dr. Akula
félisten
Ugyebár ez egy olyan proci amelyik nem tud PCIE 4.0-t, de azért tök új alaplapot igényel az inkompatibilis foglalata miatt, de azért még az IGP-je is maradt a sokéves UHD630 szutyok. Hát, bomba vételnek nem tűnik...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Politika
- Nintendo Switch
- Xbox Series X|S
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Decemberben jön az Android 15 alapú One UI 7
- Okos Otthon / Smart Home
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Szólánc.
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest