- Miért csak a Nintendo vadássza le az emulátorokat?
- Apple notebookok
- Asztrofotózás
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen videókártyát?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Amazon Fire TV stick/box
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Nem mérik majd olcsón a GDDR7 memóriát a gyártók
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
Új hozzászólás Aktív témák
-
nyakdam
aktív tag
Így már meglesz az RX570 szint?
-
Lamber
csendes újonc
Szerintem ezek borzalmasan sikerült kártyák. Még a 2014-es gtx 1070 től is gyengébbek.
-
Petykemano
veterán
Ez tök jó.
Gondolkodtam a tegnapi hír után.
Tök jó, hogy ezt a negatívumot orvosolták. Az a baj a 4GB-tal, hogy az AMD már egyszer meghirdette, hogy a 4GB kevés, tehát elég valószínű, hogy a jövőben tényleg időről időre bele lehet majd futni ebbe még akkor is, ha egyébként a kártya amúgy sem túl erős.
Tehát a probléma az, hogy ha a memóriahasználat 4GB fölé kerülne, akkor vagy a szűk PCIe miatt kezd el dadogni az fps, vagy ennek elkerülése érdekében olyan beállítást kellhet visszavenni, ami meg az élményen ront.Szóval én örülök, hogy ez a probléma megoldásra kerül végül. Ezzel együtt sajnos azt gondolom, hogy még ez a kártya sem ér többet mondjuk legfeljebb $150-nál, de inkább a $120 lenne reális (és $100 a 4GB-osért). És ezt tovább fogja "rontani" a hamarosan megjelenő RDNA3.
Bár az AV1 dekódolás jó volna, de nem emiatt gondolom a kártya értékét ide.Ez egy nagyon kicsi lapka, 107mm2. (N6) Láthatjuk, hogy manapság a 180mm2-es (N7) el lehet adni $140-150-ért (magyar árból visszaszámolva) Nem a lapka a drága. Az legfeljebb $20-30 lehet. Persze értem én, hogy a kártyához kell PCB, meg VRAM is. És talán éppen ez a baj.
Vajon mennyiből tartana nagyjából ugyanezt a lapkaterületet inkább egy 200mm2 környéki APU-hoz hozzátenni és a DDR szűkebb sávszélességét infinity cache-sel felturbózni. És ha a 180mm2-es Cézanne elmegy $150-ért, akkor egy másfélszer nagyobb lapkának sem kéne $250-nél drágábbnak lennie. (Ebbe az árba az Xbox Series S kompletten belefér)
Nyilván a tömegek ezt nem így látják, ezért a mindfactory eladásaiban lehet, hogy ez a 8GB-os kártya ki fog majd lőni. De akik kicsit hozzáértőbbnek gondolják magukat és fanyalognak, szerintem alapvetően emiatt fanyalognak. "AMD, you can do better"
[ Szerkesztve ]
Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
ROBOTER
addikt
Az alcím mindent visz.
-
Ez jelenleg semmilyen formában sem menthető.
96bit 6gb lenne érdekes normális pcie sávokkal de az meg nem ez a gpu lenne. (nyesett 6600-as lenne jobb)[ Szerkesztve ]
-
M@cika
őstag
De bányászatra nagy ugrás lesz a 4 Gb-s változathoz képest. :-)
Nasit a kis fehér medvének!
-
fatpingvin
addikt
kövezzetek meg de szerintem nem hülyeség. nem tudom hogy vennék-e ilyet, de ha kéne számla/gari és kéne GPU, én megfontolnám.
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
traz75
tag
válasz fatpingvin #9 üzenetére
Én vennék ilyet. Akár 50000 forintot is hajlandó lennék kiadni érte...
Szart nem veszek, nem adok el. :) ui : minőségi trágya eladó :D
-
Petykemano
veterán
válasz fatpingvin #9 üzenetére
én nem köveznélek meg érte, a kényszer nagy úr.
(csak hát elkeserítő, hogy az 5-6 éves Polaris kártyádat kb azonos áron tudnád pótolni valamivel, ami szinte semmiben nem lenne jobb annál az eltelt idő és a csúcson végbement fejlődés ellenére.)Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
fatpingvin
addikt
válasz Petykemano #11 üzenetére
nem feltétlenül a kényszer visz rá valakit egy low-end hardverre, csak mondom.
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
Taranti
senior tag
Azért azt úgy elképzeltem, hogy az AMD RX 6500XT új erőre kap...
[link] 14:11-nél a lényeg.Úgy vélem, a játékokkal kapcsolatba hozott agresszivitás nem azok jellege miatt van, hanem (általában) csapnivaló minőségük okán.
-
paprobert
senior tag
válasz Petykemano #4 üzenetére
Jól mondod, simán elférne a duplázás azonos áron, és még akkor sem lenne jó ajánlat.
dollár/GB VRAM táblázat:
RX 5500XT 8GB = 24.87$/GB
RX 580 8GB = 28.75
RX 6800XT 16GB = 36.18
RX 6400XT 4GB = 39.75
RX 6600XT 8GB = 41.12
Radeon VII 16GB = 43.68
RX 6500XT 4GB = 49.75
RX 5700XT 8GB = 49.875ARC A380 6GB = 21.5
PS5D 16GB = 24.93
Series S 10GB = 29.9
Series X 16GB = 31.18
PS5 16GB = 31.18RTX 3060 12GB = 27.41
RTX 3050 8GB = 31.25
GTX 1050Ti 4GB = 34.75
GTX 1660 6GB = 36.5
GTX 1060 6GB = 41.5
RTX 3060Ti 8GB = 49.87
RTX 2060 6GB = 58.16
GTX 1080Ti 11GB = 63.54[ Szerkesztve ]
640 KB mindenre elég. - Steve Jobs
-
Kansas
addikt
válasz paprobert #14 üzenetére
Azért ez a dilettantizmus egész magas foka, almát körtével meg mogyoróval hasonlítasz kb(még tegyél bele egy 2GB-s GT710-et is, hátha az még jobban illusztrálja a mondandód... ami mi is?)... meg COVID/bányaboom alatt kiadott kártyákat olyanokkal amiknek a forgalmazása az áremelkedések előtt befejeződött.
A cikkhez: ha még valahogy fel tudta volna turbózni a PCIe sávok számát(akár v4 x8-ra, akár v3 x16-ra), akkor csak annyival lenne gyengébb az RX6600-nál, amennyivel kevesebb CU van benne és amennyi az órajelek különbsége. Mi több, v3 x16 esetében a régi gépekbe csak VGA-t cserélni akarók piacát is behúzta volna...
Az NV-nek meg köszönjük, hogy kihozta a GTX1630-at hogy megmutassa, lehet ennél sokkal szarabbat is csinálni...
[ Szerkesztve ]
Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka... A Föld erőforrásai közül a legjobban az ész van elosztva - mindenki meg van róla győződve, hogy több jutott neki, mint másoknak.
-
Kansas
addikt
válasz paprobert #16 üzenetére
Nem személyeskedek, a hozzászólásod minősítettem, nem a személyed.
A VRAM mennyiség változásának pedig vajmi kevés köze a fejlődéshez. Vagy tán úgy gondolod, az RTX3080 fejletlenebb/rosszabb kártya, mint az RTX3060?
Kicsit komplexebb kérdés ez, mint hogy mutogatni lehessen a VRAM mennyiségére, vagy akár a memóriabusz (bit)szélességére... még mielőtt azzal jössz elő.
A konzolokat idekeverni meg végképp értelmetlen volt, teljesen más a memória-architektúrájuk.A fejlődésben pedig nem gyönyörködni szoktam, hanem kihasználni.
[ Szerkesztve ]
Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka... A Föld erőforrásai közül a legjobban az ész van elosztva - mindenki meg van róla győződve, hogy több jutott neki, mint másoknak.
-
törölt tag
válasz MasterDeeJay #7 üzenetére
Ugyan már, Abu megmondta, erősebb mint a gtx 1630 és az A380 szóval jó ez.
-
paprobert
senior tag
"A VRAM mennyiség változásának pedig vajmi kevés köze a fejlődéshez. "
Nézd, én nem filozófiai eszmecserét folytatok, hanem nyers számokkal megmutattam a gyártók hajlandóságát a "mit, mennyiért?" VRAM kérdésben.
Vásárlóként a kapott VRAM mennyiséget vizsgálva látható, hogy 2016 óta megállt az idő. Jó esetben ugyanannyit, vagy kevesebbet kapsz mint fél évtizeddel ezelőtt.
-
Kansas
addikt
válasz Alogonomus #19 üzenetére
Igen, az IC méret is sokat számít, de kétlem, hogy fontosabb lenne a CU-knál.
-
Kansas
addikt
válasz paprobert #20 üzenetére
Vásárlóként VGA-t veszel, vagy VRAM-ot?
Én anno S3Virge-be vettem még VRAM-chipet, de már jó ideje komplett terméket lehet venni csak, úgyhogy vagy képessé teszed magad komplex paraméterkészletek értelmezésére, vagy marhaságok miatt háborodsz fel. Te döntesz...
-
LK
addikt
Csak a szar kártyákat védő grál lovagoknak említeném, hogy a 6500xt-ből ebay-en kb 52 db körül vásároltak a hónapban a közel 9000 vételből. A gtx 1630-at ki sem rakják, annyira jelentéktelen a piacon még és az elérhetősége sem tisztázott. Lehet okoskodni, de a piac kegyetlenül helyre teszi a dolgokat. Csak nevetni tudok rajtuk, pedig mindannyian nagyobb háttértudással rendelkeznek mint én, mégis valami érthetetlen okból a józan ésszel szembemenő következtetést vonnak le. Ha majd 10 ezerből összesen 80db 1630 és 6500 kel el az már elég bizonyíték lesz? A fent említett két kártya 12 giga rammal sem lenne jó vétel.
[ Szerkesztve ]
"óóóóó istenem.. boldogok a lelki szegények, mert övék a trollok és fanboyok országa, ámen" by PUG
-
paprobert
senior tag
Most komolyan arról vitázol, hogy számít-e a VRAM egy kártyánál?
Bocsánat, de a komplex paraméterkészletek értelmezésébe beletartozik a negatív paraméterváltozások felismerése. Ott vannak a számok, nehéz vitatkozni velük.
De persze mindig opció ezek letagadása, mint amit te is teszel...
[ Szerkesztve ]
-
arabus
addikt
Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
Kansas
addikt
válasz paprobert #24 üzenetére
Nem tagadok le semmit, csak nem csinálok bolhából elefántot, tudomásul véve hogy:
1. a VRAM igények nem nőttek az elmúlt években jelentősen, a gamerek többsége még mindig FHD-monitoron tolja
2. Azokon a kártyákon, amik a magasabb felbontások(WQHD, UHD) meghajtására vannak, van is több VRAM, 12/16/24GB(RTX3080 határeset a maga 10GB-jával)
3. Nem fog mindig minden paraméter szig. mon. növekedni; az architektúrák változásával bizonyos paraméterek azonos számszerű értéke is mást jelent(nem mindegy, hogy 8GB GDDR5, 8GB HBM vagy 8GB GDDR6X)De nyugodtan vergődj tovább a VRAM méreten, látom az észérvek leperegnek rólad.
-
Kansas
addikt
-
Én meg 300-ig skálázott sebességmérőt tettem a kis fityóba.
Érezhetően jobban is ment az M7-n. -
félisten
válasz paprobert #20 üzenetére
+1 és ráadásul ezzel korlátozzák a kártyák teljesítményét bizonyos felbontás szintekre mert ha belegondolsz megállt raytracingen kívül a grafikai fejlődés.
RT nélkül egy CP 2077/ RDR2 is elfut egy 2 generációval ezelötti átlagos kártyán is szinte max grafikán.
Az érkező Unreal5 meg annyira skálázható lesz hogy a mobil SOC-tól a legerősebb hardverekig szinte mindenre be lehet korlátozni. Igazából az emberek megtanultak kompromisszumot kötni mert nincs jelenleg olyan grafika vagy ficsőr vagy játék ( RT sem az egyeseknek, mondjuk nekem pont az) ami miatt kell majd 500 ezres kártya. Általánosságban beszélek természetesen.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
törölt tag
Nincs szar kártya, csak rosszul árazott. A "belépő" kategóriában még mindig röhejes árak vannak. Ahogy elnézem a kiskerek sem tettek még le róla, hogy 50-100 ropi között ránk sózzák a 10 dollárért betárazott gt 730-akat, meg a herélt rx550-eket. Kenjék a hajukra, vettem a v-n egy r5 430-at 5ezerért, az is csak az intel fingp-je miatt kellett.
Nagyon elkapták a gyártók apple féle minimális darabszám, maximális árrés életérzést.
Annyi előnye van ennek a jelenségnek, hogy jó áron elpasszoltam a játékgépemet, csak a hasswell i5-ös masinát hagytam, mert simán jó még mindenre, amire én használom, csak az igp-n úgy akad az UT GOTY edisön, hogy öröm nézni. -
Kansas
addikt
"ha belegondolsz megállt raytracingen kívül a grafikai fejlődés"
ez sajnos feature-ök szintjén igaz, bár a DirectX12Ultimate feature setjében azért vannak még érdekes/hasznos feature-ök(pl. VRS, mesh shading, DirectStorage), de nem rémlik, hogy különösebben ki lennének használva(ami onnan látszana, hogy az ezeket kihasználó játékokban a DX12U-t támogató kártyák látványosan ellépnének az azt nem támogatóktól).Nyers teljesítményben azért van bőven előrelépés RT-től függetlenül is.
Azt viszont nem gondolnám, hogy egy-két kivételtől eltekintve manapság a VRAM mérete korlátozná a kártyák teljesítményét: a legtöbb esetben annyi VRAm van a kártyákon, amilyen felbontást a GPU elbír, néha több is. Én pl. vígan játszok 4K-ban mindent a 6700XT-mmel. OK, nincs igényem 50-60fps-nél többre, nem játszok e-sport és multi-FPS játékokkal.
De érdekelne, szerintetek konkrétan melyik kártyát korlátozza a VRAM mennyisége? Én a 6500XT-t mondanám(de azt is leginkább csak a PCIe x4 miatt), illetve néhány játékban a 10GB-s RTX3080-at 4k/RT mellett...
[ Szerkesztve ]
-
Lamber
csendes újonc
Ez igaz. Az új ára 80.000 forintról indul. Az tény hogy újonnan nem nagyon lehet ennyiért jobb kártyát venni. De hogy 8 év után nem sikerült egy olyan alsókategoriás kártyát kidobni ami legalább a középkategóriás 2014-es kártyákkal egyenlő szinten van legalább az gáz. Használtan ennyiért kapni 1080 at ami meg mérföldekkel erősebb.
-
félisten
válasz #52931072 #33 üzenetére
Ha felmész most hardverapróra 120 ezerért mennek már garanciás 3060 kártyák, 110 ért meg külföldi garis vagy próbagarisak. Szóval annyiért tényleg kenjék a hajukra, lassan elér ide is a használtpiaci kriptobeomlás szele. Érdemeseb most már ott nézelődni. Anno a GTX 1060 karit 105 ezerért vettem szóval most 120 ezerért nem rossz már egy 6600/ 3060
[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Kansas
addikt
Mi természetes? Generációnként 20-40% erőnövekmény? Biztos nem volt sok Intel procid Sandy Bridge és Kaby Lake közt...
Tudom, drágább is volt, így a bang/buck nem javult, de látni kell, hogy akkor is drágább lett volna, ha 5-10% fejlődés lett volna, a piaci viszonyok miatt...Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka... A Föld erőforrásai közül a legjobban az ész van elosztva - mindenki meg van róla győződve, hogy több jutott neki, mint másoknak.
-
3dmark nem mérvadó az alapján nem szokás videókártyát választani.
Én egy furyX-et cseréltem le (azaz pro duo-t) egy titanX-re (azaz tesla M40-re) és bár a fury x 3dmarkokban jobb (két gpu-val meg sokkal) volt de játékok alatt gyengébb akkor is amikor nem futott ki a videó ramból.
Ugyanígy Intel féle videókártyák is 3dmark alatt jobban teljesítenek mint játékteszteken.
Részemről inkább játékteszteket használok.[ Szerkesztve ]
-
csendes tag
Steam felhasználók átlaga 1060 kártyával játszik, lehet nekik ez az ár / tudás kombó felüdülés
Ha valami komolyan érdekel, foglald le egyértelműen a későbbi félreértések elkerülése végett!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Microsoft Excel topic
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Miért csak a Nintendo vadássza le az emulátorokat?
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- Autós topik
- Windows 11
- Eredeti játékok OFF topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Apple notebookok
- CASIO órák kedvelők topicja!
- További aktív témák...
- ZOTAC RTX 3070 8GB GDDR6 AMP HOLO Eladó! 107.000.-
- Akció! MSI GTX 1650 VENTUS XS OC 4GB GDDR6 Videokártya - Eladó! 31.990.-
- Elkelt, értékelésre vár! ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3070 OC Edition
- Keresek Megvételre több db RTX 3080/ RTX 3080 Ti/ 3090 GPU-kat Árak megegyezés szerint!
- Sapphire Radeon HD 6670 2 GB DDR3 / 128 bit PCI-E videokártya
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen