- Hobby elektronika
- Vonalkód olvasó beállítása
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Projektor topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Gamepad
-
PROHARDVER!
"név nélkül, hirdetés linkelése nélkül írjuk ki a fájdalmunkat", tehát a Hardverapróról
- ne linkelj konkrét hirdetést
- ne tegyél be hirdetés screenshotot
- ne idézz hirdetésből konkrét szöveget
Személyes adatot ne tartalmazzon a hozzászólásod!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Sajnos az online térben nem tudtuk eddig megoldani Uram. Az algoritmust ugyan meg lehet tolni hirdetési pénzzel, de a Megafonra mégsem kíváncsiak az emberek.
A központi bizottságban szerencsére kifundáltak valamit. Ha a pénz nem boldogít, hátha annak hiánya majd megkeseríti a poloskák életét. Ahogy a Kopasz osztotta, lassan elkészül a poloska irtó szabályozás, már csak alkalmazni kell. Még ájvékolnak és vernyognak, de már nem sokáig. Meglesz az online térben is a 2/3!!!
-
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #125083 üzenetére
Végülis pont ezért nem vettem meg. Mondjuk 2007-ben sem volt már 20 ezer ft olyan nagy összeg, de az az autó tényleg olyan állapotban volt, hogy azonnali felújítás kellett volna neki.
Néha azóta is eszembe jut, mert ma viszont lenne értéke egy szép M24-es kombinak. -
KROK640
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #125081 üzenetére
Oh igen, ez gyönyörű, nagyon elfogadnám.
Egyszer majdnem vettem egy ilyen kombiba 20 ezerért egy Ukrántól a Nyíregyi piacon. Csak úgy csámcsogott rajta a rozsda... Ma már ezek is drágák -
KROK640
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #125078 üzenetére
Egy jó Vauxhall Cresta PB-t vagy PC-t elfogadnék. Ezutóbbi elölről 1965-ös Impala hátulról meg M24-es Volga
-
Pikari
veterán
válasz
quailstorm #125067 üzenetére
hogy navigáljon vele. A tabletben nincs GPS
Pedig az ilyen az nem rossz ügyfél, minden szart el lehet neki adni.
-
homerhamm
addikt
-
BiP
nagyúr
válasz
Alusky #125071 üzenetére
Mit akarsz ezzel sugallni?
Azért, mert az ellenzéki és/vagy független, kiegyensúlyozottabb hangokra többen kíváncsiak, nem jelenti azt, hogy médiaegyensúly lenne.Ti pont annyira szeretnek túlozni a valósággal, mint vityáék.
khm. Azért igencsak magasan van a léc, amit igencsak nehéz megugrani. -
szebe
addikt
válasz
Alusky #125071 üzenetére
Ez azért nekik is forró téma, ha beleállnak valamelyik oldalba, azzal megosztják a nézőiket is, az meg elsülhet visszafele.
Nem véletlen, hogy a “nagyok” (pl VR) ügyelnek rá, hogy ne nagyon másszanak bele ilyen témákba. Vagy ott a vállaltan meleg influenzás, aki elment a tv2-be táncikálni. -
Alusky
senior tag
Nézz be a top50 youtuber listára és számold meg ebből mennyi ellenzéki vagy köpködi minden második gameplayben a kormányt. Nézd meg mekkora feliratkozószáma van az ellenzéki fiatalok csatornáinak meg mekkora a konzerveknek. Nincs miről beszélni. Még maga a PH is jelentősen ellenzéki. Nincs már területe az internetnek ahol ne ellenzéki kommentek lennének mindig jóval nagyobb számban. Ennek persze két oka van, mert szarul csinálják a dolgokat ott fent, meg mert hosszú ideje. Aki sokáig porondon van arról mindig pofázni fognak, akkor is ha jól csinálnak valamit.
Biztos vagyok benne, hogy lefizetnek embereket, ahogy a balosok is, miért ne tennék meg.
Ti pont annyira szeretnek túlozni a valósággal, mint vityáék.
Elengedem tesa, mert úgyse fogunk egyet érteni, meg mert kiemelt moderátori felügyelet alatt áll a topik és nem lesz jó vége. -
válasz
quailstorm #125067 üzenetére
Szerencsétlen j3 2017 újkorában se volt túl jó :S
Amúgy akkor az a HP 250 még használható és még megy? Mik vannak ugyaebár
.
Egy Lenovo T430 is használható, ugyan hivatalosan csak Win10 megy fel rá, de netezni az is elmegy rajta. Gyors, az nem lesz, de el lehet vele lenni.12 év.
@Alusky : "gyakorlatilag nincs fluenszer vagy tokker, túber aki ne ellenzéki lenne,"
Dehogy nincs. Csomó "nemzethy" influencer van, akibe tolják a pénzt, csak....Elnyomva meg az van, hogy a független sajtót ahol lehet, ott vegzálták mindig állampárti oldalról. Meg azért meg lehet nézni, hogy mennyi az arány a KESMA és a többi között. (Ha a hvg, 444, telex, 24 ... és fel is soroltál majdnem mindent.)
-
Alusky
senior tag
Akkor keverem valamivel. Ha a hvg, 444, telex, 24 is ott van a nagyok között ellenzékinek, meg a teljes tartalomgyártó gárda, gyakorlatilag nincs fluenszer vagy tokker, túber aki ne ellenzéki lenne, nem értem mi van elnyomva, ha nem is egyenlő arányúak. De már megszokhattam volna...
-
quailstorm
félisten
Most már 10 éves a HP 250 G4, ami még nem a teljesen legalja hulladék, de akitől kaptam, hát ő is tudott jól dönteni.
Pénze az kb. végtelen volt, annál több csak a fukarsága.Úgyhogy megvette a HP 250 G4-et 4 GB RAM-mal és 500-as HDD-vel. Aztán rakott fel több vírusirtót egymás mellé hogy jó legyen. Hát volt is vagy 10 perces boot idő mikor megkaptam. Tettem bele + 8 GB RAM-ot és egy 250-es SSD-t, úgy már egész használható.
Az még a bónusz, hogy a benne lévő Radeon M330 hibahatáron belül gyorsabb az integrált Intelnél, szóval csak annyi értelme van hogy GCN, így jobb a kompatibilitása. Pl. így lehet játszani rajta az Asphalt Legends Unite játékkal, bár a grafikát rendesen le kell venni low-ra de nem szaggat.Ennél jobban már csak az általa vásárolt tablet tetszett. Vett egy abszolút noname kínai tabletet amire rá van írva hogy Toshiba, hogy navigáljon vele. A tabletben nincs GPS, de warez iGO volt rajta mikor megkaptam. Ezen kívül szériahibás és tönkremegy benne a wifi. Úgyhogy kb. sakkozott vele párszor és ment a sarokba.
Gondoltam rá hogy esetleg retro játékokra jó lehet, így raktam is rá egy Galaxy on Fire 2-t, de a hangszóró is szar, a kijelző meg még annál is szarabb, szóval kuka az egész.Természetesen az öregúr egója a csillagos egekben volt mindig is és mindenki más volt a hülye.
Úgyhogy az volt a poén, hogy a legkompetensebb eszköz a háztartásban még tavaly sem volt más, mint egy Samsung Galaxy J3 2017, ami szintén a kínszenvedés kategória már.
-
KROK640
nagyúr
Mondom nehéz ez, mert hivatalosan nincs 11th gen I3, csak 10th refresh, de van aki azt hívja 11th gen I3-nak ... 3200-as memória szinte látom, vagy GSkill AEGIS vagy Kingston Fury (azok vannak a legjobb árban, rengeteggel dolgoztam már én is, nekem is iylen van)
És igen, jól írod, - látszik, hogy fentebb megengedő voltam - mert a 200K alatti asztali gép legalább 400K laptop szinten nem 300-350 ... (valószínűleg a laptopnak a fogyasztása se csak a negyede ugyanazon feladatok közben, hanem azért több, így aki a villanyszámla spórolás miatt vesz laptopot, ajánlatos legalább 20-25 évre vennie. Még a mai lelassult fejlődés mellett sem tudnék még asztaliban sem olyan konfigot összeállítani - unlimited cash mellett sem - amivel 25 év múlva még lehetne mondjuk netezgetni meg videózni. Szerintem).Félreértés ne essék, nem vagyok laptop ellenes, de a felárat sokszor indokolatlannak tartom. Anno mikor Tibi haverom jött, hogy kéne két, de inkább három gép neki, mert munkájából adódóan három különböző hely között mozog havi szinten (mindhárom helyen pár napot töltve), akkor én magam mondtam neki, hogy három asztali gép megépítése, és up to date tartása hardveres és szoftveres szinten kőkemény rémálom lenne, és vegyen inkább a három asztali árából egy gamer laptopot. Az már más kérdés, hogy mire kifizette róla az utolsó részlet áruhitelt, addigra a GTK-s laptop már rég a kukában volt, de hát valami csilivili konzumer gamer fhos volt. (Az a bizonyos 4th gen I5, 16GB RAM, GTX960M, ami kikapott az I3 4330, 16GB RAM, GTX950-es gépem ellen, de látványosan
Ez még akkoriban volt, amikor a 4th gen volt a menő)
Érdemes ténylegesen célorientáltan gondolkodni. Ahogy annak aki rendszeresen ingázik Sopron és Debrecen között sem javaslunk villanyautót, vagy városi rohangálósnak Hummer H1-et, úgy érdemes ezt a kütyüs világban is észben tartani.
-
Értelmes ember->luxus
"Olyan nincs, hogy nincs kompromisszum, a kérdés csak az, hogy pénz, hely, kényelem, megbízhatóság, karbantarthatóság tengelyeken merre csúszkálunk.
"
Az új cucc ilyen felhasználásra nekem lassan már a "boltból kihozási felár
És ja, hosszabb távra Android tablet is heroinárban van, iPad meg 6 év... De az ára is -
opr
nagyúr
Nem, ezt lebeszéltük, felfogta, hogy vagy kiadja a pénzt egy ipad-re, vagy 50k alatt maradunk, de 2 év, aztán minden egyes perc azon túl ajándék. Ezek értelmes emberek, felfogják a dolgokat, soha nem volt velük baj.
Új vs használt: igen, én is szeretem az használt üzleti laposokat, de azt is megértem, ha valaki újat akar. Olyan nincs, hogy nincs kompromisszum, a kérdés csak az, hogy pénz, hely, kényelem, megbízhatóság, karbantarthatóság tengelyeken merre csúszkálunk.
Android, office: yapp. Borzalom. Még tableten is, bt billentyűzettel is.
-
"Az egy eldobhatós fos, ha meghal 2 év múlva, akkor meghal, "
Majd 5 év múlva még mindig azt akarja használni :SHa nem akarnak mindenből újat, akkor nem lett volna ennyire se drága, és ment volna a használt üzleti laptop is. 100 körül az is meglett volna.
"Vagy kap ilyen műanyag zsanéros nyeklő nyakló kalap szart, de olyanhoz én nem adom a nevem az fix."
Az hülyeség is lett volna."úgyis jobb, office meg iroda meg ilyesmi asztali géppel. "
Androidon ez nem "rosszabb" hanem a teljes szívás :S -
opr
nagyúr
válasz
KROK640 #125060 üzenetére
Hmmm, most, hogy mondod, lehet 10.gen volt. Tudja már a franc, valami 4 mag 8 szálas cucc. m.2 ssd-vel, asszem 3200mhz-es ddr4 memóriával (2x8), hasít a gép rendesen. Imádják is. És mindennel együtt (monitor, bill, egér, tablet, gép) is kijött 200k alatt az egész.
És mivel mindenből újat akartak bármi áron, meg a tablet ötlet is tetszett, ugyan ez laptopból, normális minőségben, ami elmegy minimum 5 évig, 400khuf lett volna a minimum. De az nagyon minimum. Ha kell az is, hogy tabletesíthető lapos legyen, lehet van az 600k is, vagy még több.Vagy kap ilyen műanyag zsanéros nyeklő nyakló kalap szart, de olyanhoz én nem adom a nevem az fix.
hcl: a tablet része volt a legolcsóbb. Az egy eldobhatós fos, ha meghal 2 év múlva, akkor meghal, 50k alatt volt újonnan. Mondtam is nekik, hogy ne tároljon rajta semmit, fotózni-videózni, netbankolni kizárólag telefonnal, úgyis jobb, office meg iroda meg ilyesmi asztali géppel. A tablet arra van, hogy netezzen meg youtube-ozzon. Felfogta, működik, mindenki örül.
-
-
KROK640
nagyúr
Ez így teljesen olyan mint amilyen döntést én hoztam volna egy ilyen esetben.
Hivatalosan 11th gen I3 nincs, bár a 10105-öt sokan tartják annak (de hivatalosan 10th gen refresh). Ráadásul ezt a gépet akár 6C6T-re is fel tudja húzni 32GB RAMmal, ami még nagyon sok évig elég lesz neki, ha nem akar játszani (de egy jó VGAval még arra is elég lenne jó ideig) -
opr
nagyúr
Jobb ott az asztali, legalábbis nekik biztos. Plusz közel sincsenek, úgyhogy olyan cuccot akartam, amit baromi könnyű szerelni, meg beszerezni hozzá bármit, 5-10 év múlva is, ha úgy van. Legalábbis kb 10 évre számítok, ameddig használni akarják. Jó az az asztali gép, csendes, könnyen szerelhető, megbízható, minden szabvány benne...
Részemről úgy vagyok a dologgal, hogy mindig onnan indulunk, hogy az asztali gép a jó ötlet, aztán speciális körülmények meg igények mellett ettől el lehet térni.
-
-
opr
nagyúr
Nyilván akkor nem asztalit kapott volna.
Hely az van bőven, ilyen 1 emeletes (plusz padlás), eleve rohadt nagy alapterületű házról beszélünk, amiben mióta kirepültek a gyerekek, élnek ketten. Én eleve próbáltam lebeszélni a számítógépről úgy egyáltalán, mert minek, legyen csak tablet, de akkor mondta, hogy jó a tablet, de néha szeretne nagy kijelzőt, mert nem olyan fasza már a szeme, meg néha kell ms office meg mittudomén.
Plusz azért a pénz se veti fel őket, és az olcsó asztali gép (11. gen i3, 16gb, 512gb ssd, integrált vga), 24" fhd monitorral, egérrel, billentyűzettel, plusz egy olcsó droid tablettel is jóval olcsóbb volt, mint a legolcsóbb lapos, amihez hajlandó vagyok a nevem adni.Nekik konkrétan a létező legnagyobb baromság lett volna a laptop, pláne, hogy imád a kanapén heverészve netezgetni, de ugye a teló kicsi, szeme szar -> ennél nincs jobb felhasználási körülmény ahhoz, hogy tabletet ajánljak valakinek.
-
válasz
KROK640 #125053 üzenetére
"- ezt meg is fizette a maga módján, "
De nem neked, az a baj" jaja, ez nem derült ki. De sokszor figyelni kell, mert az is laptopot akar, aki évente egyszer teszi arrébb "
Nem feltétlen hülyeség akkor sem, csak az illető legyen tisztában a lehetőségekkel, előnyökkel, hátrányokkal.
Én is alig viszem a laptopjaimat, de tök jó, hogy lehet. Meg most HO-ban mindig az a gép lóg a monitoron, amit használok (munkaidőben a céges, azon kívül a sajátom). Stb.
Bővíteni se bővít mindenki."De azonos teljesítmény kategóriában ami mondjuk 200 ezer asztaliban, az olyan 300-350 ezer laptopnál."
Meg az is kérdés, hogy mennyi teljesítmény kell egyáltalán. Kurva sokan nem játszanak, anélkül meg elég egy lapos is. -
KROK640
nagyúr
válasz
koby11h #125052 üzenetére
Igen, a HDD-k cache is lényeges, pont a 80-250GB-os korban kezdett igazán lényeges lenni és nagy eltérés lenni.
De a két tetü lassú 20GB-os Quantum LCT20 20-asom után már figyeltem erősen a fordulatszámot és a cache-t, mivel inkább a 7200-asokra gerjedtem már a 40GB-os időkben is, ezért eleve a cache is több volt. Még az 1TB-os is 7200-as (32MB cache) volt. Az első 5400-as HDD-m a WD Green 2TB lett, abban 64MB volt a cache, a mostani 4TB-osomban pedig 256MB
Manapság már az 5400-as HDD-k sebessége sem olyan rossz, mert a nagy cache és a korongon lévő hatalmas adatsűrűség kompenzál, pl a 4TB-os HDD-m 256MB Cache-el gyorsabbnak érződik mint az 1TB 7200-as 32MB-al. -
KROK640
nagyúr
válasz
Armagedown #125050 üzenetére
Abban azt hiszem, hogy megállapodhatunk, hogy asztaligép és laptop függő.
De azonos teljesítmény kategóriában ami mondjuk 200 ezer asztaliban, az olyan 300-350 ezer laptopnál. Számoljunk az egyszerűség kedvéért 300 ezret.
A kettő fogyasztása feladatoktól függ, de legyen, havonta 1000ft az asztali PC, és 250ft a laptop (és ezzel szerintem megint nagylelkű voltam). Tehát 750ft a különbség mondjuk a kettő között, tehát az árkülönbség még 300 ezer esetén is 100 ezer ft, ami 750-essével potom 133 hónap, vagyis valamivel több mint 11 év alatt vissza is jön a különbség, megengedő számítások alapján. Cserébe van nagyobb melegedés, nehezebb bővítés és javítás. Viszont hordozható is adott esetben ez igaz. -
KROK640
nagyúr
"Ja, hülyeség korrigálása alapból drága..." - ezt meg is fizette a maga módján, elvégre neki kellett aztán tárgyalni a CPU, és a VGA eladójával, a RAMot én intéztem egy itteni, addigra már bevált arccal.
Aztán ugye a CPU korlátozva volt a platform miatt, így volt előre ugrás, de nem túl nagy, RAMból 4×1-ből csináltunk 4×2GB-t (ez sem túl gazdaságos) a VGA-t pedig a ház és a táp egyszerre korlátozta (külön táp kábel nélküli, egy slotos) így ebből is tudtam, hogy vehetünk ugyan újat, de sokat nem fog nyújtani a konfig élettartamán. Szóval egy csomó mindent másfélszer fizetett ki gyakorlatilag."Nem derült ki, hogy vinni akarja-e, van-e hely egy asztalinak" - jaja, ez nem derült ki. De sokszor figyelni kell, mert az is laptopot akar, aki évente egyszer teszi arrébb mikor port töröl az asztalon. Ott szvsz fölöslegesen fizet többet és mond le a bővíthetőségről.
-
koby11h
őstag
válasz
KROK640 #125051 üzenetére
Anno HDD-nél volt ez sokaknál, hogy mindegy az, 80 GB az 80 GB, a 250 GB meg 250 GB. És vették a 2MB cache-es példányokat.
Aztán átjött hozzám és látta indulni a gépet, csak nekem 16 MB cache 250 GB WD Black volt akkor éppen. Figyu, ez SCSI, hogy ilyen gyors? Nem, csak kifizettem rá a +30-40%-ot, hogy ne a boot-olással teljen el az életem! (Na jó, 15-20%-ot, mert olcsóbban kaptam).
És ez kb. tucatszor előfordult.
Aztán persze továbbra is vették 2 MB majd 8 MB -os példányokat, mikor már 16-32 MB volt mindegyikben. "Olcsóbb nincsen?" -
KROK640
nagyúr
válasz
Cs1csó #125045 üzenetére
Anno (és ezt az illetőnek is elmeséltem) a 2000-es évek elején én is elkövettem egy hibát : a tápegység (meg a ház) full mindegy, nem lesz tőle több FPS, a kötelező minimumot se nagyon költsük rá, csak olcsó legyen a többi nem számít. (alaplappal egy rövid ideig ugyanez, de ott hamar felismertem, hogy a bővíthetőség miatt mégse mindegy). Aztán nézegettem, hogy instabil a gép, meg szó szerint 3-6 havonta veszek új tápegységet mert az előző elfüstöl/megdöglik.
Ezután vettem egy nagy levegőt, és vettem anno 2009-ben 20 ezer ft-ért a CX400-at (amit furcsállok mert a korabeli sajtó 13-14 ezres árról ír), hátha akkor olcsóbban jövök ki, mint azzal, hogy korábban félévente 4-5ezreket költöttem tápra. 2023 januárjáig szolgált a fő gépemben, akkor biztonsági okokból lecseréltem, de azóta is megy az Athlon XP mellett.
Ha megnézem (még 20Kval számolva is) évente(!) 1428ft-ba volt nekem a Corsair CX400-as táp, míg a korábbi megoldások éves szinten 6-8-10 ezer ft-ok voltak, és akkor még nem vettem bele a kiesést a tápcsere miatt, és a szerelést. (valamint feltételeztem, hogy a tápon kívül semmi más nem halt meg).
Noname tápoknál mostanra cca 80 ezer ft-nál járnék, plusz szerelés/leállás.
Most 2023 januárja óta egy Corsair CX550F RGB látja el a feladatokat. -
KROK640
nagyúr
válasz
Cs1csó #125033 üzenetére
"Na igen, az a legdrábább amikor valamit 2x kell megvenni" - pontosan. Ezt egyszer én is tapasztalatam, amikor valamiből megvettem az olcsóbbat, és aztán az nem volt jó, így vehettem meg mellé a drágábbat is.
"Ő szeretné az "A" cuccot én a "B"-t ajánlom erre se szó se beszéd megveszi a "C"-t." - igen, ez klasszius, legyen szó laptopról, telefonról, asztali gépről, hardver elemekről akármiről. (még kocsiban is láttam már ilyet)
"Erre 2 napra rá jön és mutatja, hogy vett egyet" - ilyenkor mindig nagyon gyorsan őrölnek a malmok
"sokáig matekoztam de így utólag sem sokat variáltam volna" - ugyanezt érzem például a jelenlegi gépemmel (Asrock B560M Pro4; Intel Core I5-10400F (2900MHZ, 6C/12T, 12MB cache); 32GB GSkill AEGIS DDR4 3200MHZ RAM; EVGA RTX 3060 XC BLACK GAMING 12GB GDDR6; Samsung 980 Pro 1TB M2, 4TB TOSHIBA P300 5400rpm 128MB SATA; Corsair CX550F RGB 550W) mikor vettem. Akkor az volta legjobb ár/terljesítmény viszonyú minden alkatrészből, meg a leg optimálisabb. Ma pl AMD-t vennék éppen, bár ma sokkal kevésbé lenne a környezet kedvező a DDR5-re való átállás miatt (a DDR4bnen csábító, hogy olcsó, de az 5 már "kötelező" ha előre tekint az ember, viszont drága).
Moduláris táp nélkül szerintem is meg lehet lenni.
-
-
válasz
KROK640 #125046 üzenetére
Nem, ha problémázik meg baromságokat kér, akkor kérj többet
Nem veszthetsz. Vagy egy hülyével kevesebb, vagy többet kapsz
"Saját kútfőből megvette 40 ezerért amit gondolt, aztán jött a sírás. "
Ja, hülyeség korrigálása alapból drága..."- ilyen esetben fölöslegesen kifizette a laptop monitort, és a laptop felárat"
Nem, ha amúgy laptop kell neki. Nem derült ki, hogy vinni akarja-e, van-e hely egy asztalinak, stb. -
KROK640
nagyúr
"Drágább lenne a munkád, az
" - így van, ennek azért örülnék, mert kicsit jobb lehetne a gépe, nekem nagyobb az árrésem,. mindig is ilyen emberekről álmodom.
"Ilyenkor kell mondani, hogy menjen máshoz
" - nem ment ő senkihez. Saját kútfőből megvette 40 ezerért amit gondolt, aztán jött a sírás. Rá kellett költeni még 50-et a gépre, és egy jó elavult platformja volt ígyis, meg egy rakás harmat gyenge fölösleges alkatrésze. Ha a 90-el indulunk teljesen másik platformal indultunk volna, fölösleges alkatrészek nélkül.
"Laptopra nem tudja rádugni a monitort?
" - ilyen esetben fölöslegesen kifizette a laptop monitort, és a laptop felárat
-
KROK640
nagyúr
Rengeteg problémamentes storyról tudnék én is írni (bár az utóbbi évben sajnos jelentősen csökkent ezek száma
-- a normálisabbja már vagy megtudja magának csinálni, vagy külföldön él) de ugye arról túl sok értelme nincs.
Egyébként ez a most futó történet is, (az olcsó tápos SSD-s de fejleszteni akar majd ember) ha egyszer végre gép lesz belőle kiköt a megfelelő topicba érzésem szerint, bár némileg rendhagyó. Ráadásul ha így haladunk augusztusra lesz kész a gép
Ahogy írtam a másik hatalmas probléma, az a szakma szeretete, hogy imádok ezekkel molyolni, gépet összerakni, papíron összeállítani stb, így aztán sokszor olyannal is vállalom ezt az egészet, akivel tudom, hogy egyszerű út helyett "érdekes story" lesz. Ilyenkor (pláne ha már nem ebből próbálok megélni) akkor az anyagi megtérülés (márpedig jöjjön ki X ft-os órabér, mert ha nem éhen halok) sem olyam fontos, mint régen, amikor ebből próbáltam megélni, több-kevesebb sikerrel.
A megélhetés oldala folyamatosan romlott, a 2003-as (pl új gép összerakása) kb 20-25000ft/gép értékről mára 5000ft/gép -re, miközben ez a régi havi 3-4ről most évi 3-4-re esett vissza, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy most mennyivel kevesebbet ér reálbéren 5000ft mint 20 éve 25 ezer... Ráadásul a Windowsokat sem kell már 2-3 havonta újrarakni, mint a régi szép időkben
Sajnos a számtech boltok is tömegesen zárnak beszinte képtelenség mondjuk Debrecenben ezekben melót találni, pláne úgy, hogy mondjuk azért az ember eltöltene évi 3-4 hónapot Ausztriában is, hogy előre is haladjon, ne csak stagnáljon, netto 4-500 ezret meg egyik ilyen helyen sem fogok kapni, még üzletvezetőként se nagyon (amiről meg papírom sincs).
Szóval marad a szakma szeretete, és az "érdekes story"k elvállalása is, amiket majd lehet mesélni az unokáinkak/fórumon. -
-
-
Cs1csó
titán
válasz
KROK640 #125029 üzenetére
Na igen, az a legdrábább amikor valamit 2x kell megvenni.
Húú ez is klasszikus, ahogy írod:
Ő szeretné az "A" cuccot én a "B"-t ajánlom erre se szó se beszéd megveszi a "C"-t.
Egy ismerős tervezett venni külső HDD-t. Utólag nem is értettem a "folyamatot" :
mivel totál láma és ADDIG komolyan adott a véleményemre (mindent én sem tudok, de ugye itt a PH!-n tudtam finomítani hogy valid legyen a segítségem)
Mondta hogy még nem azonnal venné, én mondtam, hogy utánanézek (méret, típus, hol, milyen bolt, milyen szállítási feltételek stb.)
Erre 2 napra rá jön és mutatja, hogy vett egyet.
Szerencsére nem volt rossz és az ára sem (külső HDD-vel nagyon nem lehet mellélőni)2015-ben építettem a PC-t ami még most is "ketyeg" sokáig matekoztam de így utólag sem sokat variáltam volna:
- a rendszer SSD mellé tett 2TB-os HDD lett túl hangos (Seagate Barracuda 7200rpm) BRUTÁL rezonanciával most már egy külső házban van de ott is "beleremeg" a komplett tévészekrény ha nagy ritkán megy (szigorúan offline backup)Az alpalap+proci+ram+SSD kombót jól eltaláltam.
Esetleg még:
egy masszívabb gépházat előlről kihúzható alsó porfogó hálóval (vagy hogy is mondják) mert mst olyan ami kis fülekbe bepattintós, tehát nem lehet műkődés közben kiszedni csak áramtalanított, a gépházról mindent lehúzva feltéve az asztalra az oldalára döntve.Esetleg MODULÁRIS tápegység de igazán enélkül megvoltam.
-
válasz
Cs1csó #125027 üzenetére
""Izé mi lenne ha még +50 ezerből gazdálkodhatnék?" "
Drágább lenne a munkád, az@KROK640 :
" Erre jött, hogy "elég lesz oda 80 is". Majd 1-2 naponta közölte, hogy egy újabb 10-essel csökkentette a keretet,"
Ilyenkor kell mondani, hogy menjen máshoz@Pikari :
@opr : "leginkább azért, mert így 24" a monitor, nem 14."
Laptopra nem tudja rádugni a monitort?"mondtam, hogy ha gáz van, ott a másik haver, és kész."
-
opr
nagyúr
válasz
KROK640 #125029 üzenetére
Én az összes ilyet leépítettem. Aki maradt, ott mind úgy működik, hogy megmondja, mennyije van és mire kell a gép, aztán ha azt mondom neki, hogy még gyűjtsön, amíg nincs meg az xy összeg, akkor szó nélkül gyűjt. És annyira más élmény így ez az egész, hogy arra szó nincs.
Amikor nem ez a sztori, akkor megmondom neki, hogy nem tudok segíteni, mert ilyen keret meg feltételek mellett nincs semmi, amihez adnám a nevem. Vegyen valamit, aztán viselje a következményeket.
Legutóbbi pár sztori (kevés van, uh ezek az elmúlt pár év gyűjtései)
- Kell PC, AAA játékra. Új kell, vagy 3-5 évig bírja, van rá 1000 font (kb 500khuf), és szeretne laptopot. Mondtam neki, hogy nope. Legyen a keret megduplázva, és asztali lesz, vagy triplázva, és laptop. De sokat utazik (értsd: évente kb 4-5-ször, pár napra). Kompromisszum lett: egy fasza PC 2000 font körül, plusz egy steam deck oled. Rábólintott, megvettük, örül.
- Kell laptop. Zéró játék, de folyamatosan hordozva lesz, mostoha körülmények között, bírnia kell a strapát, de meg is kell tudni jelenni vele ha úgy van (tárgyalás - középmanager a srác). Lett egy Dell biznic lapos, fasza kijelzővel, házilag ssd meg ram bővítéssel. Kb 1500 fontból kijött az egész, kb évente ki van takarítva a hűtés, meg a laposra is vigyázva van, srác imádja. Most 3,5 éves a gép. i5, 16gb ram, 1tb ssd, 8 óra akkuidő, ahogy ő használja, 90%-ban kikapcsolt ventikkel, néma csendben. Előzőt amikor vette, nem rám hallgatott. "Hülye ez, minek laptopra ennyit költeni" alapon, vetettek vele egy valami fost, üvöltő hűtéssel, i7 procival, lassú ssd-vel, igazi fasza tejfölöspohárműanyag zsanérokkal. Egy év garival. 1,5 évesen esett le róla a kijelző. Akkor megfogadta, hogy innentől az a módszer, hogy telefon-laptop vonalon mást meg se kérdez.
- Kell laptop. Miért laptop? Mert tetszik. Kapott PC-t, meg egy tabletet. Imádja. Azóta is mondogatja, hogy mennyire örül, hogy rám hallgatott - leginkább azért, mert így 24" a monitor, nem 14.
- Kell gamer laptop. Miért laptop? Mert új meló van, kb negyedévente máshol kell lennem. Ok, mire kell? Menjen el rajta a minden IS. Mennyid van rá? Mindegy, a cég állja. Kapott egy csúcs felszereltségű legion 7i-t, itt sincs panasz.
- Kell laptop. Miért laptop? Mert ha nem esik, a teraszra akarok vele kiülni. Felhasználás kb netezés. Mennyid van rá? 100k max. Akkuidő fontos? Leszarom, van a teraszon konnektor. Kapott fasza használt üzletit. Imádja.
- Kell laptop. Ok, mire? Semmi komoly, csak 3D modellezés, videovágás, játék. Mennyid van rá? Nagyon max 1200 font. Felejtsd el. 3000 a minimum. Erre jött az, hogy ok, de azért majd megkérdezi a másik havert is. Mondtam, hogy ok, nyugodtan, hátha van ötlete. Sőt, milyen jó, hogy van, mert fog tudni segíteni azzal, amit veszel az ajánlására! (Felfogta, hogy ez mit jelent). Másik haver hatalmas megszakértése az volt, hogy "vegyél ASUS-t!". Bementek a curry's-be (kb mint a MM, csak általában versenyképes árak vannak, nem annyira lehúzós bolt), odamentek az eladóhoz, közölték, hogy ASUS laptop kell 1200-ért. 1400 lett, de kaptak. Nagy az öröm. Vga természetesen integrált. Részemről gratuláltam az új géphez, mondtam, hogy ha gáz van, ott a másik haver, és kész.
Legutóbbi infóm az, hogy nagyon szereti a gépet, de azért legközelebb majd inkább rám hallgat.Szóval mióta a hülyéket lepattintottam, meg leszarom, azóta annyira jó és stresszmentes ez az egész. Igaz, pénzt se keresek vele. De nem is akarok, annyit nem tudnék keresni vele, megérje, kevesebbet meg minek akarnék.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Cs1csó #125027 üzenetére
ÚÚÚ, de milyen igaz.
1. Ilyen nekem is rengeteg van. Valójában nem tanácsot kér, hanem azt, hogy erősítsd meg (az egyébként sokszor rossz) elképzelésében. Ha ezt nem tudod megtenni, akkor rosszabb esetben veszekszik veled, vagy megveszi, vagy vesz valami totál mást amiről nem is beszéltetek. Jobb estben csak rádhagyja de azt vesz amit akar. Utólag esetleg kidumálja, hogy azért mégis ezt vette, mert a boltos is azt mondta, hogy ez a jó, csak ez volt stb.
Ezen a vonalon egy időben rendszeresen vásárolgattak full konzumer alja laptopokat játszani. Aztán ment a csodálkozás, hogy a kiszemelt cél játék low-on is akadozik.2. Na, ennél a konkrét illetőnél pont fordítva van. Kérdezi, hogy mennyi kéne a gépre, de minimumot mondjak. Mondtam neki 100 ezret. Erre jött, hogy "elég lesz oda 80 is". Majd 1-2 naponta közölte, hogy egy újabb 10-essel csökkentette a keretet, mert hát hűűű de sok pénz még ez is. Végül 40(!) ezerért vett egy gépet, amiben minden is csereérett volt, gyakorlatilag full kidobott pénz volt, csak arra volt jó, hogy egy elavult platformot kaptunk. Ekkor jött a mágia, utólag 1-2 hónap eltolással bele kellett önteni még 50 ezret, másik VGA, több RAM, stb. 3 hónap múlva 90-be volt a gép, (tehát többe is mint az általa megjelölt 80), és a kinézett játék huszon, majd egy frissítés után tizen FPS-el szaggatott a gépén. Aztán egy újabb frissítés után már nem is indult a játék, és ekkor lett teljes az összeomlás... Amúgy ha 90 ezret egybe rászánja akkor kb 3-4 gennel újabb alapú gépet tudtam volna neki javasolni, amit upgradelni is jóval egyszerűbb lett volna.
Nos, ebbe a környezetbe érkeztünk meg jelenleg, ahol is már addig eljutottunk, hogy április 18 óta van egy CPU, lap, RAM és (tőlem) kölcsön VGA kombója. SSD és táp még nincs, ahogy ház sem. Ezutóbbi meg lesz oldva bekerül valamelyik régi P4/Athlon XPje házába, igazi sleeper lesz bele a 3300X-es Ryzen. És akkor itt megy a hajcihő, hogy újonnan 10 ezres ajtó kitámasztó táp (Akyga, Keepout) vagy tizenéves cicergős használt de anno jobb tápok legyenek?
zseniálisan árnyalva a képet, hogy még meg sem jött a mostani konfig alap, már szőtte a terveket, hogy majd azért kéne bele egy sokkal nagyobb proci, meg 32-64GB RAM, meg a VGA is minimum 8-12GBos legyen majd. Helyes, jól látja a dolgokat, mert így kell, csak akkor azt nem értem, hogy miért megy a szarrágás pl olyan fontos eszközön mint a táp?
Elmondtuk neki, hogy a jövőbeli énjének tesz szívességet, ha majd akkor nem kell tápot is cserélnie mikor jön a 8-12GB-os VGA vagy az új proci. Erre azt mondta, hogy az a jövőbeli énjének lesz a problémája, ha akkor még tápot is kell cserélni, a lényeg, hogy most minél olcsóbban kijöjjön.Azért szvsz ez teljesen más mint amikor a 250-es keret ugrik pár nap alatt 350-re.
-
Cs1csó
titán
válasz
KROK640 #125024 üzenetére
Agyfaxt kapok ezektől:
1. aki nem tanácsot akar, hanem MEGERŐSÍTÉST ahhoz amiről már döntőtt, amit már kiválasztott (nyilván megsértődik, ha mást javasolok, attól még jobban, ha többen is mást javasolnak)2. aki azt mondja "építtetnék egy gépet!" kérdezem, a legfontosabbat: "MENNYIT szánsz rá?" (és persze mi az ami már megvan esetleg a régi konfigból pl. gépház, háttértár, periféria)
Erre mond egy összeget, kimatekozok egy konfigot (persze az is ki lett tárgyalva milyen játékokkal, milyen felbontáson, milyen képfrissítés, és beállitások mellett szeretne játszani)
Pár órára, vagy napra rá:
"Izé mi lenne ha még +50 ezerből gazdálkodhatnék?"
Majd ezután: " ha még +50 ezerből?"A vége hogy a kezdő 250 ezres keret már 350 ezres
Qvára nem mindegy.... -
-
Alusky
senior tag
Kingston
-
KROK640
nagyúr
válasz
Akula #125013 üzenetére
Én egy kedves cimborámnak most próbálom épp a fejébe verni, hogy miért nem veszünk Dahua SSD-t, ha 2 ezerrel drágább van Kingstone NV3 is.
Valamint a tápon is megy a variálás, a 15+ éves márkás de cicergős, agyonhasznált tápok vannak az egyik végén a körnek, és az újonnan 10 ezer ft-os ajtókitámasztók a másik oldalon. Próbáljuk vele megértetni, hogy egy táp hosszútávú befektetés, pláne ha később fejleszteni akar, de nem megy...
Most írtam neki egy hosszabb szöveget arról, hogy miért érdemes túltervezni a rendszert, legyen az eggyel nagyobb SSD, vagy egy kicsit márkásabb táp. -
koby11h
őstag
válasz
Akula #125013 üzenetére
Én 8-10 éve el is postáztam amit kért, kb. akkor utoljára utánvéttel és nem vette át.
Mivel adott mobilszámot így felhívtam az utolsó átvételi napon, hogy mi van. Anyuka vette fel, mert övé volt a mobil és közölte, hogy nem engedi a gyereknek átvenni, mert azt sem tudja mit rendelt és ő nem fizet érte. Mondom ok, adok számlaszámot és legalább a postaköltséget - mivel azt én kifizettem - utalja át, ami kb. 1300 Ft volt. Erre lenyomta.
Na azóta nálam nincs utánvét, még a saját Édesanyámnak sem! -
válasz
Akula #125013 üzenetére
Szülei meg vagy tudják, mit csinál, vagy nem.
Facen ezért jó. Látod, ki az, kisgyereknek nem is válaszolsz.De különben, legalább megtanítottad neki, hogy működnek itt a dolgok. Fogd fel nevelésként
"De ennyi energiát hadd ne tegyek már bele ingyen
"
Ennyi kockázatot vállalni kell, legalább nem egy csalót fogtál -
Akula
őstag
Én is beállok a sorba
Hülyegyerek egész nap nem tudta eldönteni mit akar, minden készletemet elővettem. Plexis házról indultunk, utána kiderült, hogy inkább tápot venne, nem baj, az is van. De mekkora, milyen alaplaphoz, VGA-hoz, mi is kell akkor. Meg kellett tanítani neki mit jelent a jegelés meg az értékelés, mindent. Ott lett gyanús, hogy a végén már csak ventilátort akar de nézzem meg, hogy abba a házba jó-e amit kinézett magának, na itt már mondtam, hogy telefonon akarok beszélni vele.
Egy gyerek voltCsak nézelődik és csetelget, se pénze, se esze, világát nem tudta. Szerintem 10-12 éves lehetett
Fél napomat b4$tam el vele -
KROK640
nagyúr
válasz
F.E.K.. #125008 üzenetére
És ez sokkal durvább ha pl Hajdú-Bihart hasonlítod mondjuk Voralbergel. (Ausztriában én is e felett az EU-s átlagbér felett vagyok, bár csak bizonyos hónapokban mikor kint vagyok, ha éves szinten az itthoni hónapokat is mellé hozom, akkor csúnyán beesik ez a szép átlag azért
)
Nos akkor nekem simán kijön a Hajdú-Bihart - Voralberg összehasonlításban kb a 3,5× összeg, ugyanabban a munkakörben (jó már többet is csinálok). Emellé ha hozzáteszem, hogy Németországba járok vásárolni ahol az élelmiszerek nagyon nagy része 2/3, sőt van ami 1/2-e a magyar áraknak (és van ami picit drágább, de nem jellemző) akkor mindjárt elég sok "maradék pénz" jön össze havi szinten.
nem csoda, hogy amikor az echte osztrákoknak mesélek, hogy milyen árak vannak, és milyen fizetések, akkor csodálkoznak, hogy hogy tudunk egyáltalán megélni?
Ugyan a Bulgároknál és az Ukránoknál szar a helyzet, de ott azért az árak is sokkal lejjebb vannak. Ott mondjuk egy magyar nyugdíjjal vagy home officeos melóval simán király lehetne az ember. Itt meg nem annyira ... -
-
F.E.K..
senior tag
2023-as adatokat találtam, EU-s átlag havi (Brutto, Euroban) : 28 217, az havi 2 351
Ezen a Magyar átlag: 12 456/év, 1028/hó.
Hát...
(jó, én csenden maradok, azon az EU-s átlagbér felett vagyok most. De nem szép az a kék gafikon az oldalon magyarországra nézve)
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BestBuy topik
- Polgári repülőgép-szimulátorok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Hobby elektronika
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Vonalkód olvasó beállítása
- Nintendo Switch 2
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Négy modellből áll a Xiaomi idei rolleres kínálata - bemutató
- További aktív témák...
- Új Dobozos Asus TUF GAMING F15 Gamer Vágó Laptop 15,6" -30% i7-13620H 32/1TB RTX 4070 8GB 144Hz
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -40% i5-1145G7 16/512 Iris Xe FHD EU-HUN
- Samsung 42" Full HD plazma TV eladó olcsón
- ÁRCSÖKKENTÉS Panasonic Viera 37" TH-37PV8P plazma TV eladó (2 HDMI)
- IBM/Lenovo Thinkpad T60
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
- Lenovo Thinkpad x1 carbon 5i 7-7600u // Carbon 6 i7-8650 // carbon 7 i7-8365u touch
- iKing.Hu - Motorola Edge 50 Ultra - Nordic Wood - Használt, karcmentes
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Seasonic 520W
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged