Új hozzászólás Aktív témák
-
DemonDani
addikt
Ati a jó megcsinálta a videókódolást (meglehet nézni milyen minőséget tol de ez részlet kérdés) és meg is hagyta a HD4000 tulajoknak...
Meg hát itt egyesek rendesen rosszul lennének ha a Cuda menne az Atin pedig nem is tudom kinek lenne érdekében. Az OpenCL lehet hogy jó, de csak lesz. Ez meg van, el is terjedt azért a fiziksz is jól jönne meg lehet ott még mást is de ez is részletkérdés emberek ezt látják.
Én meg azt hogy rohanunk a GPGPU korszak felé és a HD3000esemen a folding@home ami megy és gpgpu... de itt mindenki szidja a cudát
milyen rossz is az... mert gondolom van jobb.
Egyszer lehet jobb lesz az OpenCL de ha a Cuda is zöld utat (
) kapna akkor egyből izgalmasabb lenne a dolog... Meg azért nagy kérdőjel hogy mikor és hogy terjed az OpenCL. Most itt ugy beszélnétek mintha egy csapásra minden OCLes lenne másnapra az indulása után. Holott Indul a MacOS 10.6al Snowleo ha úgy ismerősebb aztán implementálódik a többi irányba és utána jönnek a programok, amik meg olyanok h jobb nem is beszélni a hardverkezelési oldalukról... (iszonyatos... bár alakul de sokszor a 4mag sem megy vagy nem megfelelően skálázódik... biztos egyszerűbb lesz GPUra optimalizálni...
Teszem hozzá ilyen szinten nem vágom a programozást de van egy sejtésem az egyszerű parasztlogika mentén elindulva...
-
És miért is vesztette el technologiai fölényét? Bár én eddig sem fölénynek neveztem volna, inkább csak más útnak. Nem nagyon volt fölényben egyig gyártó sem az elmúlt időben, csak más ösvényt választottak.
Az nv chipsetjei pont ugyan olyan jók, mint az amd-s megoldások, az más kérdés, hogy egyesek presztis harcot folytatnak a lejáratásukért.
Egyébként meg jó lenne, ha az amd kártyái is támogatnák a physx-et, szerintem mi felhasználók csak nyernénk vele.
-
rup1u5
nagyúr
Szerintem elloptak egy szót az utolsó mondatból a kommunisták!
"...túlzás lenne azt állítani, hogy az utóbbi időben baráti a viszonya az NVIDIA-val."
-
válasz
sghc_toma #39 üzenetére
Háát, sok 3D-s progi van, ami DirectX-et is tud használni, pl. 3dsMAX és a Motion Builder.
A többiről nem tudok biztosat, de azért akad DX a játékokon kívül is.
De egyébként egyetértek, az OpenCL-nek ezért is jó esélye van, mert a legtöbb 3D-s CAD-es, stb. proginak van OSX-es és Linuxos verziója is, és így nem kell többet dolgozni.
Kb. olyan elterjedési arányra számítok, mint a DX/OpenGL esetében. -
sghc_toma
senior tag
"Ha az intel és az AMD nem támogatja a CUDA-t, akkor marad az OpenCL (esetleg Compute Shader), tehát csökken a CUDA részesedése."
van egy olyan sejtesem, hogy a CS-t leginkabb a jatekoknal fogjak hasznalni (fizika, post processing), tudomanyos szamolasokhoz inkabb OpenCL.. a GPGPU API-k elotti idokben sem hasznaltak a DirectX/HLSL-t, mindenhol OpenGL/GLSL ment (gondolom azert, mert OpenGL van Linux-ra, BSD-re)"Akik régóta CUDA-val nyomják, azok közül nyilván sokan maradnak is ott, de egy nagyobb fejlesztés alkalmával, amikor úgy is tovább kellene fejleszteni a kódot, simán dönthetnek más megoldás mellett.
Akik hosszútávra terveznek, azok nagy eséllyel az OpenCL-t választják, mert az garantáltan működni fog a jövőben megjelenő összes eszközzel."ehhez meg hozzajon az, hogy elnezve az OpenCL specifikaciot, eleg konnyen tanulhato, ha mar valaki CUDA-zott..
-
válasz
#95561216 #37 üzenetére
Elhizsem, hogy van egy ilyen réteg is, és el is fogadom a gondolkodásmódot, mert az eredmény a lényeg, nem az eszköz.
Ellenben nem hiszem, hogy globális szinten ez lenne az irányadó gondolkodásmód.
Főleg azért, mert biztos, hogy többen vannak azok, akik a jövőben kezdenek GPGPU-ra támaszkodni, mint akik már CUDA-t használnak.
Bizonyos közökben még mindig DOS-t használnak, pl. NYÁK tervezésre, mert az újabb windows-os progik, és maga a windows nem kezelik az ősrégi, de hibátlanul működő, NYÁK készítésére is alkalmas lézernyomtatókat, vagy plottereket, netán házi készítésű egyéb berendezéseket; pl. beültetőgép.
Vagy mert a mérnök nem akar, nem tud váltani. stb.
Ennek ellenére nem a DOS a meghatározó oprendszer. -
törölt tag
Mindennel egyet is értek, csak te egy infos fejével gondolkozol, nem egy fizikuséval
Nincs náluk lustább népség, sokan még fortrannal szórakoznak, hogy ne kelljen újraírni a régi kódokat, 10-20% teljesítményért se fogják ezt megtenni, mert minek, nem piacra termelnek, meg nekik ez csak egy "szükséges rossz", ami kell az igazi munkájukhoz. Ha meg egy futó projektbe akar valaki becsatlakozni, akkor nem fognak a két szép szeméért átállni, még ha az jövőbe mutatóbb is lenne.
-
LackoMester
addikt
válasz
PowerBuldog #32 üzenetére
hoppá...ez benéztem
Flimo-bocs,Ha érdekel tanulj csak nyugottan.
-
válasz
#95561216 #30 üzenetére
Azt kell szerintem szem elött tartani, hogy jön a Larrabee, és valószínűleg az AMD is kijön elöbb-utóbb egy arős GPGPU-val.
Ebből kifolyólag sokan fogják ezeket választani az nV helyett. Ha az intel és az AMD nem támogatja a CUDA-t, akkor marad az OpenCL (esetleg Compute Shader), tehát csökken a CUDA részesedése.
Akik régóta CUDA-val nyomják, azok közül nyilván sokan maradnak is ott, de egy nagyobb fejlesztés alkalmával, amikor úgy is tovább kellene fejleszteni a kódot, simán dönthetnek más megoldás mellett.
Akik hosszútávra terveznek, azok nagy eséllyel az OpenCL-t választják, mert az garantáltan működni fog a jövőben megjelenő összes eszközzel.
Aki a CUDA-ra épít, az hozzáköti magát egy cég termékéhez, és vállalja a kockázatot, hogy nem lesz lehetősége egy esetleg nagyobb teljesítményű, olcsóbb, alacsonyabb fogyasztású, jobban programozható, stb. hardverre váltani (Ha más cégek jobb hw-t csinálnak az nV-nél.). -
törölt tag
Épp a hosszú távra tervezés miatt nem fognak progikat átírni, ha már egyszer nagy duzzogva lenyelték a szabványt. Ha nv csődbe megy még mindig ott van a lehetőség, hogy a csődbiztos fillérekért eladja a szabványt AMD-nek. Végső soron igaz, amit írsz, de ez is amellett érv, hogy nv meg fog egyezni amd-vel, mert mindkettőnek érdeke.
-
törölt tag
De így meg teljesen lemondanak egy piaci szegmensről. Szvsz ezek a nyilt szabványok max desktopon fognak elterjedni, azt meg nv könnyűszerrel befogadhatja a cuda támogatás megtartása mellett, és az egy olyan piac, ahol 95%-ban meglévő kártyákat használnak további gyorsításra, ellenben szerverfronton, ahol külön ilyen célra gyártott kártyákat lehet eladni 1,5-2-szeres áron.
Ahol már használják, nem fogják átírni a kódokat egy általános szabványra, ami jó eséllyel gyengébben is teljesítene az optimalizás hiánya miatt, hacsak nem lesz hatékonyabban programozható. Az AMD meg elviselne 10%-al kisebb hatékonyságot, ha az alapból nagyobb teljesítményű kártyáján rontana, és a szegmensre jellemző nagyobb árrés miatt árháborúra is bőven maradna tere.
-
gliskard
senior tag
válasz
#95561216 #20 üzenetére
Ráadásul ahol tudomásom van gpu-s számításokról, ott mind CUDA-t használnak, és őket rohadtul nem fogja érdekelni, hogy kijött egy csillivilli open platform,
A tudományos számítások és szimulációkat használók kicsi de tőke erős piac. Nem fél vagy egy évre terveznek, hanem kicsit hosszabb távra, ezért fontos a hosszú távú fejleszthetőség és kompatibilitás. Egy nyílt API esetében nem csak, hogy ez biztosított, hanem több szereplős piacról lehet hw választani. A cuda-val szemben elejétől fogva komoly kritika volt a zárt szabvány.
-
P00By
nagyúr
Megint ez a szarakodás
-
DemonDani
addikt
Uhh negatív energia lett úrrá a topicon XD
Hemi Cuda (l)
-
EroSennin
csendes tag
válasz
#95561216 #20 üzenetére
Miert akarsz olyasmit tanulni ami zart cucc es egy ceghez kotheto? Elvesztegetett ido lesz ha kihal a cuda, csak rovidtavon van haszna a tudasnak. En ket eve olvasgattam cuda doksit, es eleg sok negativummal talalkozotam. Pl. a 8800-as kartya csalad csak 4 byte meretu lebegopontos szamokat tamogatott, az integer teljesitmeny csak negyede volt a lebegopontosnak azaz ugyanaz a muvelet integerrel nem 1 orajel hanem 4, 3 fele memoriatipussal kellett trukkozni, altalanos C nyelvu programokhoz kepest sok korlatozas van es eleg komolyan kell ismerni az adott hardvert hogy megfelelo minosegu programot tudjal irni. Az egesz cuda olyan benyomast keltett mint egy elso probalkozas, ami uttoro jellegu de nem ez fog elterjedni hanem valami mas ami mar tanult ennek a hibaibol. Hamarosan jon az intel megoldasa is, az AMD-nek is jobban megy mint az nvidianak, nem ugy tunik hogy erdemes cuda tudasba idot fektetni. Raadasul az intel megoldasa x86 alapu lesz, es azt is tudjuk hogy az intel eleg jo szoftverek teren is (intel C++ compiler). Persze ha most rogton akarsz valami tudomanyos laborban ilyesmi programokat irni akkor kell a cuda tudas
-
válasz
#95561216 #20 üzenetére
Azért nem lenne jó az AMD-nek a CUDA befogadása, mert továbbra is az nV fejlesztené a szabványt, ami egy eszköz a versenytársak szivatására, vagy hátráltatására, ráadásul a Cuda nyilván nV-re lett optimalizálva, és lehet, hogy nem menne olyan jól AMD karikon a benne írt progi.
Azért használnak a legtöbb helyen CUDA-t, mert az megvan már jó ideje. Nem kizárt, hogy idővel az OpenCL lesz a nyerő ezen a területen is, pláne, ha a Larrabee nem fogja támogatni a CUDA-t.
Ebből kifolyólag van rá esély, hogy jobb befektetés ha az OpenCL-t tanulmányozod. Az egészen biztos minden hardveren menni fog. De ez csak az én véleméynem. -
TESCO-Zsömle
titán
rootkiller: Egyszer már valahol írtam, hogy Intel-nek nem áll érdekében megvenni a nV-t. Kovácsolják a Larrabee-t, ami az egész GPGPU-ügyet a grafika számításával együtt x86-os alapokra ülteti. Ebben nV tudása nem segítene nekik. Sokal többet érnek azzal a piaci űrrel, amit nV hagy maga után, ha elbukik.
flimo: Először is, mert a CUDA-t nV (a konkurens) írja, olyanra, amilyenre akarja. API-n keresztül pedig úgy menipulálja a dolgokat, ahogy akarja. Nem kell sok. Ha az azonos árú kártyáknál az nV-k csak 10%-al teljesítenek jobban, az már elég... AMD is multiplatform API-kat akar, hogy szoftveresen senkiek se lehessen előnye. Ugye se a MS se az Apple nem fogja meglépni, hogy vmelyik cég termékét jobban támogatják, mert akkor az az ő API-jukat hozza hátrányba.
Persze, akik már CUDA-t használnak, azok egy ideig még fogják is, de akik nagyban gondolkodnak, azok megvárják a nyílt API-kat, amik a későbbiekben sem kötik majd a kezüket semmilyen téren.
-
törölt tag
Szűk piac, de abban van sok pénz, és lényegében csak az az igazi piaca. Átlag gépen annyi lenne, hogy az amúgy is meglévő kártyával gyorsítanának nem grafikus alkalmazásokat is, nem fognak ezért integrált intel cuccos irodai gépekbe hirtelen nagy vgakat venni. Gamer Pistike meg így is négyes slibe veszi a kétprocis vgakat.
-
törölt tag
Nem értem, hogy a CUDA befogadása miért is lenne rossz az AMD-nek. Én a következő gépemet úgy akarom megvenni, hogy tanulhassak rajta CUDA-t, emiatt kiesnek az AMD kártyái, pedig egy AMD kártya mellé már erősen megfontolnám az AMD procit és chipsetet is.
Ráadásul ahol tudomásom van gpu-s számításokról, ott mind CUDA-t használnak, és őket rohadtul nem fogja érdekelni, hogy kijött egy csillivilli open platform, mert már két hónapja fut kvantumszíndinamikai/biokémiai/etc számításuk, és még fog vagy fél évet. A nvidia meg a direkt erre gyártott vgakat jóval drágábban tudja eladni, mint a játékra gyártottakat.
Az is eléggé utópisztikusan hangzik, hogy tudományos berkekben ms cuccra állank át.
-
Sasal1ty
tag
Inkább 572es HEMI CUDA-t mindenkinek
-
Öröm és bódottá lenne, ha minden GPU tudna dx 10.1/11-et, CUDA-t, minden szabványos megoldást, és lenne kemény árharc is.
Alig várom, hogy nVidia karit venni újra jó választás legyen. -
gliskard
senior tag
válasz
PowerBuldog #9 üzenetére
a 4890-es elég új kártya szerintem, tehát valószínűleg változni fog hamarosan a dolog.
Speciel én az nvidia kártyákkal sz*ptam többet, ha be kellett kapcsolni a 3D ficsöröket. Ezért Linux-hoz inkább olyan kártyát veszek amihez van kiforrott támogatás. -
válasz
LackoMester #11 üzenetére
Muszáj lesz, ha nem akar a többiek malmában őrölni (de nem biztos, hogy ennyi elég lesz), különben úgy jár, mint a 3dfx a Glide-dal...
-
gliskard
senior tag
-
gliskard
senior tag
válasz
CsendesMark #8 üzenetére
amikor még jól ment a szekér és jobbak voltak mint az ATI/AMD akkor pont nem állt érekükben nyitni, hiszen akkor a teljesítmény fölény mellett övék volt az exkluzivitás is a Physx-el kapcsolatban. Arra persze szintem senki nem gondolt, hogy ilyen gyorsan változhatnak az erő fölények.
-
válasz
CsendesMark #8 üzenetére
Inkább ne legyen már PhysX támogatás, nekem nem hiányzik. Jöjjön valami olyan amely mindenki támogatását élvezi. Mostanában mintha már csak a programozásukra lennének büszkék, mert, hogy milyen jó a CUDA meg driver-ek meg bármi ami NV szoft. Csináljanak inkább hardvert.
-
LackoMester
addikt
az nVidia-nak nemigazán van más választása,szabadon elérhetövé kell tennie a CUDA-t..és szerintem meg is teszi hamarosan...
-
rootkiller
őstag
Kapar az nVidia, még szívjanak egy kicsit csak, hadd tanulják meg csak szépen, hogy fejleszteni, fejleszteni, fejleszteni, és nem átb*szni a népet, meg átnevezni 100×. Aztán csak összeszedik magukat, nem lenne jó az egyszereplős VGA piac, viszont nem ártana, ha az Intel is becsatlakozna. Amúgy lehet az a célja az Intelnek, hogy félig tönkretenni az nV-t, hogy szépen lemenjen az értéke, és utána szépen megvenni. Akkor lenne egy szép háború, Fullplatformos Intel vs. ATI, nah az szép lenne.
-
-
CsendesMark
aktív tag
A remény hal meg utojjára
Én az envé helyyében a kezdetektől fogva nyílt szabványnak csináltam volna a CUDA-t!És ha valóban nyílt lesz a dolog, akkor majd végre futhat a PhyzX is az ATI kártyákon
-
Menjenek a cudába ezzel a nyilatkozattal. Kicsit későn jöttek rá a dolgokra, bánkódjanak csak. A saját hülyeségük miatt vannak most szarban mind játékok mind GPGPU fronton is. Más meg nem nagyon van nekik. Nem elsősorban játékra fejlesztették az új kareszukat, nem is lett előnyös, AMD fölé kerekedett. De ezzel a nagy CUDA-val sem mennek semmire, mert pontosan az AMD nagy térhódításának köszönhetően, a támogatásuk nélkül nem ér sokat. Valamit valahol nagyon eltaktikáztak de rendesen.
-
gliskard
senior tag
Az biztos, hogy az MS a saját megoldását fogja szorgalmazni.
De nagyon valószínű, hogy az apple (ha az MS nem teszi) el fogja készíteni MS platformhoz is az OpenCL környezetet. Ők már hegesztik az OSX-be a támogatást és a fejlesztő eszközöket, az intel és az ibm mellet néhány kiadó is támogatja ezt a szabványt.
Nem lennék meglepve ha az intel a havoc motort átdolgozná és OpenCL kompatibilissé tenné. Igy is multi platformos a Havoc a PSP-től kezdve a Wii-n keresztül az XBOX-igy elérhető szinte mindenre. Az nvidia által felvásárolt Physx amit erősen Cuda függővé tettek már nem ennyire platform független.Persze ez csak a játék része a tortának, az egyéb jól párhuzamosítható számítások esetében a cuda platform és az ATI féle Stream mellett ott az ibm féle cell is amiből szintén lehet megfizethető árú gyorsító kártya. A nagy kék pedig valószínűleg nem fog az nvidia mellé állni ha ott egy nyilt szabvány. Ebben a kategóriában a linux munkaállomások elég elterjedtek, az nvidia pedig nem a linux támogatásról híres.
-
lsc
nagyúr
Megy a nyögés, kíváncsi leszek mekkora "gyerek" fog ebből megszületni /lehet csak egy kis egérre futja/.
-
gliskard
senior tag
az openCL egyik fő életre hívója az apple, valószínűleg nem fog örülni az nvidia erőlködésének, pláne annak fényében, hogy a macintosh paletta nvidia megoldásokra épül. Valószínűnek tartom, hogy az apple is némi nyomást fog gyakorolni nvidia-ra az openCL vs CUDA menetben.
Sajnos számomra egyre inkább az látszik, hogy az nvidia nagy sz*rban van és minden számára elérhető eszközzel igyekszik kapaszkodni. Technológiai fölényét hw téren elvesztette egyenlőre, mind gpu, mind chip set tekintetében.
SW téren egyetlen ütőkártyája a CUDA amit jelenleg többen is igyekeznek perifériára szorítani. Ha az IBM is kijön a OpenCL kompatibilis sw megoldással Cell alapokon, akkor erősen kérdéses lesz a cuda és más zárt megoldások értelme... -
Szerintem meg - mint annyiszor - a Microsoft térfelén a bogyó. Csak az a platform marad, amit ők támogatnak, legyen az OpenCL, CUDA, ATi Stream, vagy éppen DirectX Compute Shader - hacsak az intel meg nem győzi őket arról, hogy csak és kizárólag az ő megoldását támogassák.
-
Be kell látni, hogy lejárt az ideje az egy gyártóra írt dolgoknak. a CUDA jó dolog, csak át kell gyúrni kevésbé speckóra. Biztos nem kis meló, de még mindig jobb, mint kettészakítani a gyártók piacát.
Az Intel lehetne az egyetlen cég, amelyik meggyőzhető
Inkább az utolsó, aki meggyőzhető az AMD mellett. -
keIdor
titán
Szerintem az Intel-nél semmi esélye az nVidia-nak. A korábbi hírek alapján az Intel ki akarja végezni az nVidia-t, nem segíteni azt...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Az NVIDIA dolgozik a CUDA platform megnyitásán.
- Megújult a PROHARDVER!
- Revolut
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Activision - Indul a csata a Cronus és társai ellen
- Hobby elektronika
- World of Tanks - MMO
- Jövő évre halasztották a Marvel 1943: Rise of Hydra megjelenését
- Megemeli a GPU-k árát az NVIDIA?
- Fellép a hamisított paszták ellen az Arctic
- Ingatlanos topic!
- További aktív témák...
- GEFORCE RTX 4070 SUPER WOW EDITION (bontatlan)
- ASUS RTX 5080 16GB GDDR7 TUF GAMING OC - Új, 3 év garancia - Eladó!
- GIGABYTE RTX 5080 16GB GDDR7 WINDFORCE OC SFF - Új, 3 év garancia - Eladó!
- GIGABYTE RTX 5080 16GB GDDR7 AORUS MASTER - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Csere-Beszámítás! Asus Dual RTX 4060Ti 8GB GDDR6 Videokártya!
- Ne hagyd ki ezt a lehetőséget: Vadiúj Ryzen 7 5800X! Kamatmentes rèszletre is!!
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 9400/ RTX 2060 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Lejárt a gyártói garancia? Mi tovább támogatjuk az IT infrádat!
- Acer Predator Helios 300 - 15,6"FHD IPS - i7-7700HQ - 8GB - 256GB SSD+1TB HDD - GTX 1060 6GB -MAGYAR
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest