Hirdetés
- Notebookosított mini PC-t leplezett le az AOOSTAR
- Vélemény: más cég lenne az Intel, ha korábban nevezik ki Lip-Bu Tant
- Barátságot teremtene az ARM és az Anti-Cheat rendszere között az Epic Games
- Hamarosan foghatja a kezét a Copilot a játékosoknak
- Az NVIDIA szerint a nagyobb készletek stabilizálják majd az új GeForce-ok árait
- Azonnali informatikai kérdések órája
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házimozi belépő szinten
- Melyik tápegységet vegyem?
- Az NVIDIA szerint a nagyobb készletek stabilizálják majd az új GeForce-ok árait
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
rawe
tag
Azt tudjátok hagy a Mac minit könnyen lehet Upgratelni
azt hiszem gayárilag t2300 core duot(1,6ghz 2mb) raknak bele
és márt 2 maces embernek is adtam el t7400 (2,16 4mb)processzort
azt monták meg tátasodott a kicsike
ég és föld a külömbség teljesitményben.. -
MMSZoli
tag
válasz
bullseye #122 üzenetére
Design Nagytornyot... Haha!
Ezt írod egy MacMini VS Mini-Pc topicba. Gratula!
Búrám tele van a 600W-os toronyházakkal. Iszonyú, hogy milyen irányba megy az ipar, az 1990-es évek elején egy gépben 150-200W-os tápok voltak. HOVÁ megy ez a rengeteg áram, és hol a fejlődés?
Én energetikai szempontból egy katasztrófálisnak látom a mai PC-s iparág fejlődését. Egyre több a PC, és mindemellett egyre többet fogyasztanak. -
MMSZoli
tag
Na hello gyerekek!
Rég halott a téma, és én úgy döntöttem, hogy 19-re lapot kérek, és a genetika mutáció irányába megyek el. Gondoltam megosztom Veletek.
Kicsi gép kell, meg erős, designos meg csendes, úgyhogy veszek egy LC475-ös MAC gépet jó olcsóért (szerintem a valaha készült egyik legszebb gép, kb 8 cm magas, 31cm széles), és kibelezés után átbarkácsolom egy übererös C2 Duo fullintegrált alaplappal, 2.5'' vinyóval, DL íróval egy házba (kivágom a floppynyílást), 200W-os PicoPSU-val, külső áramforással és egy központi 12cm-es lassú ventillátorral. Ha valamelyik megnevezés nem ismerős, keressetek rá, a PicoPSU egy überkirály dolog!
Ez egy hobby projekt lesz a Shuttle mellé, kíváncsi vagyok, mire lesz elegendö. Valszeg a Wifivel meg a többivel együtt már király lesz számos dologra (internet, Openoffice), és ha a Geforce6100-as (vagy gyorsabb) Mini-ITX alaplap elérhető lesz, akkor a videókarival sem kell foglalkoznom, mert alap 3D játékra is jó lesz.
Úgyhogy nem választok, hanem hibridet fogok nevelni. -
bakelit79
újonc
válasz
bullseye #122 üzenetére
Ertem, javaval tisztaban voltam en is, de legalabb raerositettel. Csak annyi, hogy ezek kb
proc: 40 (dualos amd)
vinyok: 35 (3db kisebb, pl 80giga)
ramok: 30 (1giga)
alaplap: 25
haz: 20
jobb tap: 15-20
ventik:10-15
videok.:25
plextor DVD+/- cucc: 15-20
monitor:70-80
-------------------------
~290-310E
amire en gondoltam.
illetve ugyanennyibol MAC nem lenne jobb? (pl iMAC 17'' inteles hasznaltan? olyan 300-320k korul)
Most latom, hogy lehet ki leszek innen moderalva, de csak megkerdem, ha mar legepeltem. -
bullseye
addikt
válasz
bakelit79 #121 üzenetére
mondjuk a topik vagy 4 hónapja totál halott, és előrre se prögött már jóideje, de ez belefér
viszont a kívánságlista... hát, én egy design nagytornyot ajánlanék, amiben elférhet egy sima középerős VGA játékra, meg egy CAD-es akár a későbbiekben, bazisok memória Photoshophoz, merevlemezek videóvágáshoz (1 rendszer, 1 amiről 1 amire... vagy valami RAID 0), meg rendes hűtés a csöndhöz -
bakelit79
újonc
Szevasztok!
En is torom a fejem, hogy telen venni kellene a laptopom melle egy asztali pofasabb gepet.
Agyalok az ujabb inteles MAC gepeken, illetve Shuttle barebone vagy pl egy X-Qpack hazba epitett cuccon. Amire kellene: elsosorban honlap szerkesztes, Photoshop CS2, munka (CAD), videok szerkesztese, zene hallgatas es szerkesztes ilyesmi + nemi jatek (nemi rallye, esetleg valami maszkalos-lovoldozos 3D). Miota kolit befejeztem nem kovetem az esemenyeket(kb 3eve) azert is kerdezem hogy ki mit ajanl. MAC mini (intel core duo) grafikusan kicsit gyenge jatekra, ahogy olvasom. A tobbi mac, ami meg ati akarmivel szerelt, az meg 300+ vagy inkabb 400+. A PCvel eddig meg nem volt bajom, megszoktam mar a windows-t meg a telepitest is. De varok otleteket mindket feltol. kb 250-300E HUF-ig vmi jo konfigra. (persze monitorral egyutt)
UDV -
MMSZoli
tag
Hi,
Az Intel platformra váltással a dolgok kicsit megváltoztak, GMA950 integrált videókari van az új Mac Mini-ben.
Hogy mire lesz elegendő, kérdéses. Hogy jobb-e, mint a 32MB-os Radeon9200, még inkább. Speckók (papír) alapon több szabványt támogat.
Intel GMA950 VS Geforce 6200 64 bit
[link]
Intel GMA950 alapú Mac Mini, összefoglaló
[link]
Igazából az a kérdés, hogy jobban, vagy rosszabbul fog az új Mac Mini teljesíteni ugyanazon játékkal (ezalatt persze nem a legújabb csiri-viri játékokat értem, hanm,e a 2-3 éves, de még élvezhető 3D játékokat)?
Találtam egy linket, játékok alatt elszomorító eredményt látok (az iMac Radeon 1600-al megy), de legalábbis nem nagyon jobb (nem annyival, mint amennyit a két gép kiadási éve)
[link]
Üdv: MMS -
MMSZoli
tag
Igazad van, de pár megjegyzés
1) Áttervezni sem lenne bonyolultabb, mint amilyen volt megtervezni, biztosan értenek hozzá.
Nap mint nap tucatnyi Laptopot hoznak ki kisebb cégek is különféle Radeon integrált kártyával szerelve, nem beszélve a kisebb-nagyobb videókari gyártókról. Ha Nekik megy, az Apple-nek kisujjból...
Viszont így egy olyan piaci szegmenst is lefednének, ami jelenleg kissé kiesik a profilból (közepes gamer, mint pl. én). Ha lecseng a kezdeti lengület, akkor újabb embereket fogna meg az ötlet (akik eddig pont a Radeon gyengesége miatt álltak el a váltástól). Lehet, hogy ismétlem magamat...
Akkor már lehetne is játék benchmarkokkal sokkolni a Tower-házas PC-seket.
2) Igaz, ezen biztosan nem változtatnak. De azért reménykedni még lehet.
3) Lehet gyorsítani a memóriákon, magasabb freki, vagy gyorsabb VRAM alkalmazásával.
Ez is sokat foghat vissza egy videókarin, lásd túlhúzott memóriák vagy GDDR3-ak ugyanolyan Radeon procival. (persze magasabb kategóriában) -
biker
nagyúr
-
MMSZoli
tag
Helló!
Ha 64MBos a VGA, akkor lehet, hogy az már nem Radeon9200, hanem valami más, pl.Radeon9250? Meg tudod nézni a rendszer-tesztben?
Vagy a típus továbbra is 9200? Mondjuk +32MB csak a lehetséges felbontást teszi nagyobbá, de egy ugyanolyan ''gyenge'' videókártyán a magasabb felbontás nem segít, sőt.
Ha nem volt eszük a fejlesztőknek, csak a memóriát növelték meg. Ezt már jópár olcsó videókártyán eljátszották, 64bites memóriával 128MB RAM, és semmit nem ér.
Egy integrált Radeon9600 überkirály lenne... Nekem is az van a gépben, frankón megy a Battlefield2. -
Zenty
őstag
Vissza olvasva csak picit írnék a mac vitához
A legtöbb mac fizikalig gyengéb gép( elméletileg) ,de még is tud annyit felmutattni mint egy hardverileg sokkal jobb,erösebb pc-és gép!Ezt hogyan?
A macek cél hardverek ,ha teccik konzolok nagy tulzással!
Jobban,egyszerüben tudnak rá optimalizálni a fejlesztök,mert nincs akkora változatosság és, kavarodás hardver ügyileg! Ezért is tudnak törödni apple-ek az elözö generáciokal is,hogy gyorsabb legyen az uj oprendszeren minden..( g4 tiger stb)
Ezeknek fejében elméletileg a játékokat is könyebben lehetne rá írni( de mivel cell proci meg x86 messze áll egymástol ezért problematikásab a helyzett mint tudjuk)
Gondolom ezért is vált az apple intelre,mert sokkal több program, meg játék jöhet mac os x alá ez miatt! ( és ez egy fő szempont szerintem)
Ha a proc váltás után a legtöbb game kijönne mac os x alá is , akkor szerintem beruháznék egy mac-re én is!
Win xp-ét szerintem nem lehet majd rá tenni legálisan szal....
Másik:
Igaz ,hogy sok soft van alapbol mac os x-en, belekötés nélkül!
De ez nem csak a nem tul nagy elterjedése miatt van!( mondjuk ha nagy elterjedésü lesz a mac akkor tuti bele fognak kötni mindenbe)
Ahogy már páran is emlitették,szinte bármelyik progit leszedhetsz az oprendszeröl ami alapbol van mac os x-en!
A win xp -nél meg szinte minden bele van integrálva....
És ez itt a problem..
Hiába lehet a win xp röl leszedni most már elméletileg az explorert? Attol az még ott marad csak a szem elöl tünik el....
Szal ez ami szerintem vér lázito .. ( leginkáb a többi cégnek)
[Szerkesztve] -
Zenty
őstag
''Az Apple nemrég frissítette a Mac mini hardverét, az új változatokban 1,42 GHz-es helyett 1,5 GHz-es PowerPC G4 processzor, kétrétegű DVD-lemezek írására is képes meghajtó, 32 megabájt helyett 64 megabájt grafikus memória és gyorsabb merevlemez kapott helyet. Érdekesség, hogy az Apple nem kommunikálta hogy a gépei erősebbé váltak, a változásra a vásárlók jöttek rá.''
[link]
Ez most igaz vagy kamu?Apple mac mini fő oldalán nem találtam erről infot...
Mondjuk ha ez igaz igy mar egész joha mac mini szerintem!( föleg ha ára nem emelkedik)
Gamekről meg annyit ,hogy állitolag a wow is jol megy rajta!( frissitett kiadásu 512 alap ramal) -
MMSZoli
tag
Hoopá!
Most látom, hogy a Hóember-fejek megzavartak, és ez két külön ember véleménye volt.
Bocsesz! -
MMSZoli
tag
Kérlek nézz utána, hogy az XBox milyen paraméterekkel rendelkezik (733 vagy 866MHz proci, kevés (64MB) memória, ma már gyenge videókari (300MHz-es...)). Mindjárt elsírom magamat.
Arról már ne is beszéljünk, hogy az XBox nem támogatja a Monitorok csatlakoztatását (NAGY felbontás), legjobb esetben is csak plamzát közhetsz rá (limitált =felbontás).
A pluszokról:
[link]
Ezt egy Mac Mini (ugyanolyan felbontáson használva, ne feletsd!) símán lealázza.
DVI csatira bármit ráköthetsz, analóg vagy VGA vagy TV (adapterrel), mivel rá van inetgrállva az SVideo kimenet.
Az egyetlen, ahol tényleg igazán elmarad a Mac mini, az a hang... sajnos csak sztereo, nem Dolby Digital 5.1...[Szerkesztve]
-
MMSZoli
tag
És mire_nem_elég_jó? Én például nem vagyok az a legutolsó_játékkal:_játszom_csak típus, a Radeon9200 pedig azért nem gyengébb, mint egy VIA Prosavage vagy Radeon X200, pedig ezekkel a mai napig rengeteg olcsó gépet és notebook-ot adnak el.
Hogy gyenge a procia? Mihez képest? valós alkalmazások során (amikor csaka a proci dolgozik) bőven lekörözi a 2.4GHz-es Cerkát (mert hogy ugye erről az árkategóriáról beszélünk).Ne ess bele a hibába, hogy a magasabb megaherz jobb is. Sok múlik a cache-en és az architektúrán, emiatt a buta vevői magatartás miatt lettek az AMD-k is átnevezve. Az AMD64 3000+-omat azért hívják így, mert 1.8MHz-en produkálja azt a sebességet, mint egy Intel Cerka vagy PIV 3GHz-en. Most akkor lassú, mert csak 1.8MHz a magsebessége??? A valós sebesség a lényeg, nem?
Namost egy 2.4-es Cerka egy Radeon9250-el (csak hogy ugyanolyan erős graf-kártyát említsek) 1GB memóriával elegendő egy 1-2 éves akciójáték futtatására, nem beszélve az egyéb kategóriákról (stratégia, miegymás). A Mac Mini az Apple ajánlása szerint alkalmas a HALO futtatására.
[link]
Nos, keresd meg a minimum konfigot egy PC-vel, add hozzá egy legális Windows árát, és azt hasonlítsd össze a Mac Mini árával, amihez dizájnos kis cuccokat adnak most.
Egyetértek, hogy nem játékgép, de a koncepció nagyon jó, és átlag felhasználóknak (időnként játszanak csak egyet-egyet) teljesen megfelel.
Nekem is PC van, de csak azért, mert nem tudtam a nejemet meggyőzni a Mac-ről, és mert csak 256MB-al és Superdrive nélkül lehetett csak rendelni (egyébként én is lelkesebb lettem volna). Most is minden programomat veszem (nem a legújabbakat, persze), úgyhogy ez nekem nem lenne problémó, hogyan jussak programohoz: megrendelem olcsón az interneten és megveszem... -
GBotond
tag
Egy kicsit lassan jutottam el ehhez a cikkhez/fórumhoz... Tudomásom szerint az AOpen minije nem barebone, mivel csak kész konfig formájában vásárolható meg, tehát aki úgy képzeli el a megvásárlását, hogy 10 dobozból kell sok óra alatt összerakni, az nem jó irányban tapogatózik. Ettől persze még nem lesz jó gép, pontosabban nem _elég_ jó...
GB -
MMSZoli
tag
Szerintem ha az Apple meg akarja és meg tudja lovagolni a Mac Mini hullámot, gyorsan kihoznak egy új verziót a Mac Miniből a Mobility Radeon X700-ra vagy Mobility 9800-ra alapozva, minden más maradhat.
Azonnal befogná a száját a sok okos, hogy nem lehet a Mac Minivel játszani, ráadásul a termelt hő sem ugrana meg nagyon, hiszen ha notebook-ba jó.... Egy csomó ember (aki eddig pont a játékok miatt nem vett Mac Minit) azonnal elgondolkodna...
X700 benchmark:
[link]
Radeon9800 test és Bench
[link] -
Alex91
félisten
PC halozatban eleg jol mukodik, file, nyomtato megosztas.
MacMinin nem lehet WinXP. Pontosabban a VirtualPC nevu progival (vagy mas emulatorral) felteheto ra, de jatekra es komolyabb munkara lassu lesz.
A Wines progik nativan nem fognak a minin futni.
Szerintem maradj a PC-nel! -
Cizio
aktív tag
Sziasztok! Segítséget kérnék tőletek. Még kezdő Mac-es lennék, végigolvastam a fórumot de igazából konkrét utalást nem találtam arra, hogy a MacMini gép milyen kompatibilitással működne egy olyan hálózatban amiben ''hagyományos'' PC-k vannak.
Programok kompatibilitása
Hálózati kompatibilitás
Esetleg MacMinin lehet e WinXP? (itt láttam és olvasgattam valami Mac OSx x86-ról de nem teljes a kép)
Segítségetekért előre is köszönet! -
User64476
őstag
Feltettem a mac osx x86ot, tök jó. Aztán leszedtem, internetezni tudok xp alól is.
Meg hát játszani csak win alól lehet rendesen.
-
MMSZoli
tag
Helló,
Valamiért nem ment a fenti link, úgyhogy beírom az elérést, ''oszt'' biztosan működni fog.
http://store.apple.com/Apple/WebObjects/ukstore.woa
Itt menjetek be a SW-be, és ''kánaán''. Az említett magyar oldal felhozatala igen szegényes, és válogatni szeretek. -
MMSZoli
tag
Halló!
Nem-nem, ezt akár most megrendelheted aVoodoo Idol-t Online, csak baromi drága, és a gyorspostát az USA-ból fizeted. Konfigurálhatod, meg minden, és eljutottam addig a pontig, ahol már csak át kell utani az összeget, kb 280.000Ft lett volna a vágyott konfig
A Hercules MUSE müködik a Mac-el, külön kiemelik a honlapon, de az 5.1-ből csak 2.0 megy. Szerintem nagyon megy a Mac Mini design-jához. -
biker
nagyúr
update: már nincs is az aopennél a mini style, csak egy mini cube van, ami kb 2x akkora mint a mini, és tálcás egységgel
így nem tudom megmutatni, de volt egy ugyanilyen, mint a voodoo-s, csak ezüstben, ocsmány eject gombbal felvértezve -
MMSZoli
tag
Helló,
Mivel még nem láttam, hogy valaki megtalálta vonla, van egy Mac mini klón a VoodooPC-től, akik általában nagyon király cuccokat szoktak csinálni és dizájnosak is, csak baromi drágák.
Nézzétek meg EZT: [link]
Mondjuk ez a duplája a Mac mini árának (899$ az induló ár, míg a Mac Mini 499$)
A specifikációs sheet mélyen hallgat az inetgrált videókártáyról, szerintem Intel GMA900 lesz, ami nem sokkal jobb a Radeon9200-nál, de legalább Intel
Érdemes megnézni a többi terméküket is a www.voodoopc.com[link] -on, csak hogy lássátok, PCből is van extra drága
MMSZoli
tag
Helló,
Mindjárt elkaparom magam, volt egy szuperjó elemzésem Mac Mini játékfronton, Benchmark PC-Mac minimális rendszerelvárás szinten, erre elszállt, hogy az a.....
Na mindegy, röviden egy link, ahol meg lehet nézni a több tucatnyi IGAZÁN jó játékot a Mac-re. [link]
-->Action games. Jópár jó stuff van itt, és ezek 90%-ának a minimum elvárásait a Mac Mini teljesíti. Az erősebb verzió pedig böven, az 1GB memória szerintem javasolt.
Egy rövid lista: Halo, World of Warcraft, Warcraft 3, Splinter Cell 3, Battlefield 1942, Jedi Academy, UT2004, Doom3, Lords of the Rings, Age of Mithology, Bloodrayne, Call of Duty, Medal of Honor, Star Wars Battlefront, stb, stb
Csak ezzel a pár szuper játékkal egyedül hónapokig ellehet az ember, ha más nem is csinál.
Állítólag a Halo, Sims2, WarCraft3 simán mennek rajta, a Doom3 már ne annyira OK, de ez logikus is. Szerintem biztosan jobban hasít, mint a 900MHz Duron, 512MB, 64MB Radeon8500 előző konfigom, pedig azon is lehetett rendesen játszani, csak pl. a Sim2-nél vissza kellett kicsit venni a grafikai részletességből, vagy nem 1280x1024-ben játszottam (pl. UT 2004). És ennél a Mac mini jóval erősebb...
biker
nagyúr
csak részletekben:
- macbolt.hu-ban van rengeteg játék, ha kell
- iWork 30napos verzió jár itt is, kint is a géphez, nincs kispórolva.
- a jelzett usb audiók igen szépek, de azt hiszem ezek nem okésak mac-re, de van más megoldás mac-re azért, hasonló áron
- én az első szériás mini-ből vettem kiadáskor, és kaptam minden rendelhető opcióval, szintén macbolt (de az xms is jó((helyileg azonos)) de más bolt)
szerintem rossz helyre mentél, mint ahogy olvasom, nem egyedül.
- 4200-as seagate momentus 8m cache-el van a 80gigásban, a 40gigás egy időben 5400-as de 2M cache-es toshiba volt, nem volt jobb tehát. mellesleg a momentus nem épp rossz HDd
- a taskváltásos dolog ismerős, ezt nevezem(mástól plágizálva) ''ez most mi a fa..t csinál'' érzésnek -
MMSZoli
tag
Szervusztok,
Egy hozzászólás a részemről: MacMini VS Barebone témában. KB 17 éve foglalkozom aktívan számítógéppel (még ZX81-el kezdtem, ha mond ez valakinek valamit, és a teljes skálát végigpróbáltam a 8-bites csodáktól (C64,Plus/4) az Amigán át a 286-tól kezdődő PC szériákig). Valamennyire értek is hozzájuk, programoztam is mindet assemblyben vagy C-ben (tehát ismerem a lelkivilágukat).
Jópár év PC használat után tele lett a tudatom a korábbi PC-immel, melyek közül mindegyik nagy, ronda és hangos volt. soha nem használtam ki még csak a Midi ház lehetőségeit sem, mivel 1 db nagy vinyó és egy optikai drive mindig elég volt nekem. egyszerüen herótom lett a design nélküli porszívókkal, melyeknél a mérnöki tudás kimerült egy táp kiválasztásában és egy (legjobb esetben) csiricsáré undormány előlapban.
Kb amikor kijött a Mac mini, teljesen lenyűgözött az idea és a letisztult design, és miután kipróbáltam, akartam is egyet vásárolni (ráadásul egy kicsit jobban felszerelt verziót, nem az alapot ''occsóér'' mivel én is kissé utánaolvastam), DE
1) a gyengus magyar Dealer-ektől nem lehetett megrendelni csak 256MB memóriával, ami tudjuk, hogy használhatatlan (illetve extrában vehettem volna 1GB-ot, de akkor a 256MB-ot odaadták volna zacskóban, otthon porosodott volna a dobozban jó drágáért, ugye nem kell részleteznem, hogy ez nem nagyon tetszett, ráadásul állítólag ezek Mac specifikus memóriák, PC-s bontóba sem lőhettem volna el, lehet, hogy ez nem igaz)
2) Nem lehetett hozzá Superdrive-ot rendelni, pedig én már csak DVD-íróval akartam újgépet venni 2005-ben, ez MO-on nem volt lehetséges (csak a DVD-lejátszó-CD író kombóval)
3) a kisebb Mac mini csak a lassabb 4800(?) rpm-es vinyóval volt kapható, és nem lehetett kérni nagyobbal, gyorsabbal. (nekem például semmi szükségem a drágább mac mini bluetooth-ra and Wifire, egyszerűen nem érdekel és baromi drága minden hozzá)
gyakorlatilag teljesen rugalmatlanok voltak. Meg is írtam a Mac központnak.
Szóval gépváltáskor egy kicsi, csendes és gyors gépet akaortam. Hosszú kutatás után (miközben megnéztem a Via Eden és hasonló integrált megoldásokat, mai napig nem értem, hogy ha a Notebook-okba tudnak integrálni Radeon9700-at, akkor a MiniATX alaplapokba MIÉRT csak a 6 éves Via Prosavage-et rakják bele, még a 2 géppel ezelőtti Voodoo kártyám is újabb fejlesztés)
Shuttle Barebone PC mellett döntöttem (SN95G2 fekete, lásd [link]), jóval erősebb procival (AMD 64 3000+), ugyanannyi memóriával (1GB), nagyobb vinyóval, DVD-íróval és egy közepes videókártyával (asus 9550GE), ami kb 2.5x erősebb a 9200-nál. Az egész kb 210eFt körül jött ki billentyűzet, egér, monitor, oprendszer és programok nélkül, valamennyit visszakap a nejem a Sulinetben. Egyébként kb 2x akkora, mint a Mac mini és ennek is csak 2 db memóriafoglalalta van, 1AGP és egy PCI.
Számításaim szerint a kisebbik Mac Mini hasonló kiszerelésben kb ugyanitt jött volna ki, az erősebb Mac mini superdrive-al, Airport-al, Bluetoothal, 512MB-al bruttó 199eFt, viszont van hozzá oprendszer és HASZNÁLHATÓ programok.
Konlúzióim 3 hónap használat után
- A Shuttle barebone nem szupercsendes. Halk, de nem néma. Persze lehet mondani, hogy sokkal erősebb, de amikor nem hajtom, akkor miért megy fullon a ventillátor? Ahhoz képest, hogy Smart Fan meg heatpipe meg minden...Egyébként mikor bekapcsolom, olyat fúj 10 másodpercig, hogy lerepülnek a papírok (kb mint egy hajszáritó), gondolom, hogy kiporolja, gondolhatjátok, mit éreztem, mikor a ''szupercsendes'' gépem így indult először, majdnem leestem a székről...
- USB2.0 portok csak Service Pack2-vel megy, alap XP-vel és hozzáadott driverekkel (ami nekem van) nem. Letöltés, installálás, ráadásul a Service Pack2-vel kapcsoaltban voltak érdekes visszajelzések, úgyhogy paráztam (belassulás, memóriazabálás?), lásd lejjebb
- Tegnap éppen 4 órát pazaroltam el arra, hogy olyan programot találjak, amivel a mikrofon-bemenetről a pár régi kazettámat bedigizzem, mivel az XP-beépített program a digitalizálást 60 másodpercben(!!!) limitálja, nagyon hasznos.... Kellett keresnem valami Mikrofon-->WAV-->MP3 kódolásra, ami Freeware és jól használható. Itt viszont jön a pont: a Mac mininek nincs mikrofon bemenete! Ehhez kellett volna vennem valamit, ha Mac mninm lenne, találtam egy design-ban illeszkedő USB megoldást lásd itt:[link] Kb6000Ft-ért lehet itthon hozzájutni és MAC kompatibilias, lásd még itt:[link].
- Természetesen voltak programok/utilityk a Shuttle rendszerhez, bár egyik sem volt túl hasznos, szerintem már mindet leszedtem. volt pl egy ingyenes Vírusírtó, ami már telepítéskor lejárt, és nem volt hajlandó frissíteni magát. Király...Vettem egyet 10000Ft, mivel pl a NOD is lejárt, a Panda nem volt elég jó, a Tűzfalak meg folyamatosan megakasztották az online játékokat.
- Azóta vennem kellett egy Anti-spyware-t, mivel 1 hónap használat után belefutottam egy olyanba, melyet a NOD meg a többi free vírusirtó program sem tudott eltávolítani. 6000Ft extra, a Mac-en ilyenre állítólag nincs szükség...
- Az említett integrált 5.1 nvidia hangcucc néha befagy (pl részeltezett hangerő-állításnál), az előre installált beállítások (pop, rock, etc) nem működnek, és nincs újabb driver.--> félkész megoldás. A mac-es sztereóról még ilyen gondot nem hallottam.
- Érthetetlen módon indőnként belassul a gép task-váltásokkor, akár Operat akár Explorert használok böngészönek.furcsa egy ilyen erős géptől, mikor 500MB mem még szabadon van... Mikor Mac-et teszteltem 5-7 alkalmazással, soha nem tapasztaltam ilyet.
- Összességében nagyon jókat játszom a Battlefield2-vel Online és a többi játékkal, egyelőre elég erős, már persze nem fullos felbontással játszom (az LCD monitor natív felbontás miatt). Apropó: megnézte már valaki, hogy VALÓJÁBAN milyen és mennyi Mac-es játék van? Szerintem dobni fogtok egy hátast. van Halo, stb, az már egy másik dolog, hogy MO-on ebből SEMMI nem látszódik. Keressetek rá google-ben, de az UK Apple store-on is találtam a múltkor egy rakat új programot, 3D is, pl HALO.
- Használok OpenOffice-t, ami elég jó, bár nem olyan kénylemes, mint a Microsoft Office, viszont kisebb, nem kerül 100eFt-ba, cserébe néha-néha fagyoagt és nincs rendes clipart gyüjtemény benne..
Sajnos valamiért MO-on nem adják az IWork-öt a Mac-hez, pedig mintha az USA cikkekben azt olvastam volna, hogy jár hozzá. Szerintetek a magyar Mac szervezet megvág minket, vagy csak a régebbi verzió van fenn a gépen ingyen? Az iWorks2005 egy király program a tesztek alapján, és gyönyörü is. egy korábbi iWork próbám szerint jobb, mint az istenített Office vagy az általam haszált Openoffice. csak hogy munkáról is beszéljünk
- Ha a WinXP-t géppel együtt vettem volna, +28000Ft (ha jól tudom, annyi az OEM ára). Mivel már ''megvolt'', erre nem költöttem, egyébként kellett volna.
Konkúzió? Az eddigiek alapján egy MacMini-vel boldogabb lennék, és még talán olcsóbban is kijöttem volna. Most is elég jó a gépem, bár egy-egy esetben már kissé megkeseredett a számban az íz... A Barebone NEM komplett megoldás, remgeteg utólagos installálás volt szükséges, és még a mai napig kell újabb és újabb dolgokat felraknom Eredmény? egyre lassabb gép...
A Mac mini installt látva ezek harmadát sem kellett volna feltelepítenem, és akkor sem kellene számolnom ilyen belassulásokkal sem, Szerintem...
biker
nagyúr
nem hiszem, hogy nem érted, csak sztem nem akarod érteni.
egy mac-hez nem csak a rendszer jár mikor megveszed, hanem minden egyéb
eddig jó?
magyarítás a rendszerhez van
eddig is jó?
bárki megcsinálja, akkor elküldi neked, te bemásolod, és az a progi is magyar lesz
ez is jó?
mi is van magyarul?
rendszer, menük, kérdések, egyebek (tehát valóban felhasználók, dokumentumok, képek, zenék mappák lesznek, meg íróasztal, meg egyebek, tetszés szerint bármikor átváltható angol/francia/német/spanyol...... még 10 nyelvre)
dvd player, szövegszerkesztő, képnézegető/pdf nézegető, rendszer segédprogramok, rendszerbeállítás, mail program, internetböngésző, automator nevű rendszer automatizáló, betűkönyv nevű font kezelő, naptárprogram, címtár program, rendszerszintű szinkronizáló program (mobil v pda), számológép és tsai, képletöltő (scanner ill kamera képlopó),
lehet hogy még pár dolgot kihagytam, de nem tudom, mert nekem van pár saját magyarítás és van pár olyan progi is, amihez eleve volt magyar nyelv, ezek már akkor term. magyarul beszéltek, mikor angol volt a rendszer
Jah, igen, ha egy programhoz van 15-20nyelv, akkor nem installkor kell b..kódni, milyen nyelv, felteszi mindet (annyiszor kb 20-30kb) és ha átállítom a rendszer nyelvét angolra, akkor onnantól minden(!!!) program angol lesz, ha a francia haverod leül a gép elé, átállítod franciára, és onnantól minden szarod frania lesz, amihez van francia modul.
értékelési sorrend kiválasztható a rendszerbeállításoknál, és az adott sorrendben halad keresve a nyelvi modulokat
remélem jól fogalmaztam -
bullseye
addikt
jó, akkor alázzunk engem, mert hülye vagyok, de akkor most az az erény, hogy nincs minden előre telepíett progihoz magyarítás? Vagy az, hogy én átírhatom, ha sok időm van? (ez esetben miért nem íta még át valaki, amit csak felmásolhatnék).
-
biker
nagyúr
ja, igen, tudom, nem szabadna, de olyant is tud ez a gagyi oprencer, hogy a beépített helyesírás elemző, amihez szintén van magyar modul, on-the-fly képes helyesírás elemzést végezni, nem csak szövegszerkesztőben, hanem akár webböngésző szövegbevitel, vagy mail alatt is, illetve minden esetben, amikor írsz
ja igen, és bármikor átállítható a nyelve, tehát elfelejthetjük azt, hogy magyar windows magyar szövegszerkjében angolul írok, akkor a: nem ellenőriz, b: mindent aláhúz
ez csak egy plusz jó pont részemről -
biker
nagyúr
1: itt is van, sajnos az MS féle office nem készült még soha magyarul, ez éppen az MS hibája, nem az Apple-é. sztem
De van ide is open officeok tömkelege, ami ingyen van, és létezik winre is.
Mellesleg a beépített szövegszerk az épp kezeli a szabványos RTF formátumot, legtöbb embernek akár elég is
2: ok. -
biker
nagyúr
válaszd szét a rendszer progikat, amik az OS X részei, és azokat, amiket a géphez adnak
ha sikerült, megvan a válasz
ugyanis az iLife csomag NEM része a rendszernek, ezért nem lehet a magyarítástól magyar
ami magyar, az minden beépített szar a szövegszerkesztőtől a dvdplayeren át a segédprogramokig
az un. iApp-ok és a többiek nem
nem mellesleg az OS X-hez adnak egy full developer pack-ot (jéé, ilyen sincs máshol) amivel akár tudás nélkül is magyaríthatsz programot a beépített interface builderrel, megnyitja a nyelvi filet, ami kell, és WYSIWYG módszerrel átírod amit akarsz, elmented, és innettől van magyar programod
(kivéve MS office, mert azt nem szabványosan írták, mit is várhatnánk?)
Természetesen ez csak egy része a devtools-nak, akár komplett programot készíthetsz vele, mintha mondjuk winhez kapnál egy full VB vagy C++ környezetet -
biker
nagyúr
válasz
Don Vittorio #84 üzenetére
ha a 10.4.2-n fent volt a kicsit későbbi sec. update, akkor már nem megy fel
-
Alex91
félisten
Szerintem notebook-ot se vegyen senki, mert abban se proci, se VGA nem cserelheto, es abba is draga a DVD-iro
!
-
Don Vittorio
őstag
Minimális befektetéssel tudsz vinyókat dugni bármelyik Macre. Nekem ugyan PowerMacjeim vannak, és azokban kényelmesen elfér 4 vinyó (nálam 3-ban van is annyi), de a MacMini is szépen bővíthető. Igényeseknek van olyan ház, ami épp akkora, mint maga a Mini, és alá tehető. Nem is drága, tizenezer. A ház USB2 és FW, tehát a sebességgel sincs gond. De szoktam használni sima IDE-USB2 konvertert is (5-6 eFt), és az is teljesen rendben van.
-
Ahhoj
aktív tag
mert érdekelt az egész rendszer, akartam használni otthonomban, stb...
10 vinyót átlagus user nem rak bele, ilyet nem is mondtam, de 2-3-at igen (esetleg 1-1 elborultabb 4et is)
ennyi elfér egy pc-ben
de amúgy abban igazad van, eleve nincs is értelme az összehasonlításnak, mert egy mac mini meg egy hasonló árú pc szvsz eléggé más célt szolgálnak, szal kár ezen görcsölni
én csak elmondtam nekem miért jobb a pc mint a mac
majd ha grafikus leszek akkor vissza csere -
Alex91
félisten
Ilyen szemlelettel nem is ertem, hogy miert vettel minit? Ezek a dolgok kiprobalas nelkul is vilagosak (mar aki ert egy kicsit a szamitogephez
).
Gep buheratoroknak, sebesseg maniakusoknak, es ''gazdasagos'' szemleletueknek ez valoban nem a megfelelo gep.
(Amugy a tobbseg a PC-jeben se cserel sok mindent, inkabb amikor mar xar lesz kidobja az egeszet. Egy hasonlo meretu es felepitesu PC-nel is ugyan ugy keves a hely, nem fogsz bele pakolni 10 vinyot. Szoval ennyit a bovithetosegrol...)
-
biker
nagyúr
jujj, ez a magyarításos rész fájt, mindíg is fáj, mikor ezzel jönnek...
1: ''magyarítás vonatkozik e mindenre?'' igen, pontosan úgy, mint ahogy a magyar windowstól magyar lesz az office, például.
fogjuk már fel, a RENDSZER lesz magyar!
2: ''nem lehet frissíteni, de szar''
De lehet, akkor, ha lesz a frissítéshez készen magyar nyelv, vagy a windowsra ha magyar, felmegy az angol SP2? nem, akkor mi a f..ról aggódunk?
a 3., nincs floppy.
igen, kb 2001-ben ki...tam az összes floppy-mat, mert rendszeresen mire a célállomáshoz értem, hibás lett a file.
feltalálták a CDRW-t, ami kb 75x olcsóbb a floppynál, és ma már minden gépben van CD olvasó -
bullseye
addikt
jajj. ez már szinte PCs szenvedés...
-
bullseye
addikt
Abban talán megegyezhetünk, hogy a Mac Mini azon rokonainknak való, akik már igényelnek gépet, de a lehető legegyszerűbb kezelés kell nekik, hogy el ne ijedjenek.
És akkor kérdem én, hol a full magyar oprendszer és programcsomag? Láttam van valami letöltős patcholós, az PC tempó, kérem szépen, és nem is tudom vonatkozik-e minden elemre ami fent van a Minin...
Anyám kapott pár éve egy ősrégi PCt, valamennyire már képes kezelni (irogat wordpadben, passziánszozik, lassan kezd a net után érdeklődni - amitől én parázok), az átnevelése problémás lehet. OEM Win 98 nem egy OS X, az biztos, de magyarul írja ki mi történik, magyar a help (és lehőztam vele pár évet, úgyhogy helyrepofozhatom, ha gond van)... szóval ha az a tréfás gondolatom támadna, hogy veszek neki egy 150k-s gépet, amit könnyebb kezelni, lehet, hogy még ki is szúrnék vele. -
Ahhoj
aktív tag
Nah, nekem volt mac minim, és ahogy én látom:
A mac mini jó, de csak átlagos otthoni felhasználásra, anuykának/apukának/hugicának, akik nem nagyon értenek és nem is feltétlenül akarnak érteni szgéphez, de net meg minden kell, illetve aki komolyan tervezi, hogy venni fog egy ''igazi'' mac-et, tehát gondolok vagy vmi laptopra, vagy powermac-re (abban azért már van erő), csak előtte látni akarja, meg akarja ismerni az egészet...
aktívabb felhasznlásra nem igazán jó a mac mini (a MINI!!!), ugyanennyi pénzből klasszisokkal nagyobb telejsítményű gépet ki lehet hozni pc téren....
igen, nagyobbnak nagyobb lesz, de szerintem többnyire van ennyi hely, tehát nem probléma...
hangosabb jóval, ez már egyénfüggő, de nekem speciel ez konkrétan nagyon hiányzik (jah, kis kieg, volt mac minim, de visszacseréltem pc-re)
szebb, ez is egyénfüggő, de én úgy vagyok a gépemmel meg a pénztárcámmal, hogy inkább nagyobb teljesítményű legyen mint szebb)
teljesítményben megkérdőjelezhetetlenül nagyon teljesítményűt lehet venni ugyanennyi pénzért (mind2 esetben normális kisker árakra gondolok)
a pc bővíthető, egy mac mini-re ezt mondani badarság (mintha olyan érzésem lett volna, hogy ezt keverték egyesek vmennyivel visszább, tehát az, hogy bővíthetőbb, nem azt jelenti, hogy pl ma megveszek egy mac-et meg egy pc-t, és 3 év múlva mivel a pc bővíthető és abból már lesz kis millió különböző új cucc, ezért a már meglévő nem hozza azt a szintet, mint anno... ellenben egy mac mini-t csak kompletten cserélsz)
az viszont tény, hogy mivel a mac-es hardverek anynira nagoyn nem cserélődnek, ezért úgymond értékállóbb, tehát kisebb veszteséggel tudod eladni a mini-det x idő után, mint a pc-det
bővíthetőségre mondta vki, hogy ez badarság, mert új proc foglalat, új mindenség... hát nekem spec most van egy 939es foglalatú tákolmányom, majd ha reális árban lesz meg lesz pénzem kaján túl másra is, akkor majd szépen lecserélem a jelenlegi procimat egy dualcore-osra, és szerintem ez igen érdemi teljesítménynövekedést fog hozni, míg közbe csak egy procit cserélek). amúgy meg nem csak proci számít bele a bővíthetőségbe, hanem pl ott a memória. a miniben egy memória foglalat van, míg egy átlagos pc-be 4. egyértelmű,hogy ilyen téren melyik bővíthetőbb. vidkarit mac mini-n egyáltalán nem fogsz cserélgetni, míg pc-be igen, és tény, hogy annak a foglalatából most volt váltás, de mennyi ideig volt már agp... és tény, hogy most már pci-e a nyerő, de még mindig vehetsz elég brutál vidkarikat agp-s kivitelben
vinyó bővíthetőség: igen, végül is van a mac mini-n 2 usb és egy ieee1394 port, amikre köthetsz külső mobile rack-eket. de akkor vegyük azt is, hogy ezeknek milyen sebességük lesz, meg hogy mennyi az ára egy külső rack-nek, illetve ha több vinyó akkor több rack (vagy van több vinyó fogadására képes rack? ezt nem tudom...)
mai átlagos pc-n van legalább 2 ide és 4 sata csatlakozási lehetőség, illetve vmilyen integrált raid-es megoldás is, ami szintén egy jó befektetés lehet teljesítmény növelés szempontjából, míg a mac mini-n ilyet alig ha csinálsz megtudjátok mennyi egy superdrive egy mac mini-be? (így hívják a dvd írót) na és egy pc-be? na és ez mekkora árkülönbség?
aztán, mac mini-n van egy sztereó hangkimenet, míg pc-n integrálva van legalább 5.1, de a mai rendszereken már 7.1, és ráadásul jönnek be most már ezerrel hogy creative live24-et integrálnak, ami már nem is olyan szerencsétlen...
akkor a mini-n ugye van 2, pc-n 8-10 usb, továbbá soros, párhuzamos, ps2-es port, meg még ki tudja mi...
(most gondolhatja, hogy minek pl. ps2-es port, úgyse használom ha van usb-s egér/bill-em. na igen, de egyszer romoljon el a bill-ed, és legyen a szekrényalján egy ütött-kopott de működő ps2-es bill. vagy legyél úgy, mint én, hogy az aktív használatban lévő cucc-od is ps2-es)
jah, pl a házidolgozatot floppy-n kell leadni, akkor az is szívás, mert mac mini-be viszonylas kis számú floppy van (mondjuk perpill a pc-mbe sincs...)
és akkor egy példa bővíthetőségre, amit talán félreértelmeztek mások:
asszem 8x -os a superdrive írási képessége. tegyük fel hogy a pc-mben is egy 8x író van. 1 év múlva, ha akarom a pc-mbe veszek olcsón új 16x írót. a mac-embe ha akaork ha nem, nem tudok venni. pc esetében így ott a választási lehetőség, de nem kötelező, csak azért, mert van
azátn írta vki azt is, hogy a mac kevesebbet fogyaszt. igen, kevesebbet fogyaszt. én meg azt mondom, hogy a mindenféle egyéb költségeim mellett már nem az a (hasraütésszerűen) 2e ft fogja megváltani a világomat, amit megspórol nekem a mac. egy sok-sok processzorból álló szuperszámítógép esetén már elgondolkodnék, hogy megéri-e powerpc-s procikat alkalmazni
(ha vkinek van kedve számolni, akkor a mac mini 85W-ot, egy asztali pc meg mondjuk 350-et fogyaszt)
a mini maga se feltétlenül nagyon halk, viszont az elismerésre méltó, hogy nagyon ügyesen okosan intelligensen meg van csinálva, hogy csak annyira menjen a venti, amennyire kell. de próbáljátok ki, hogy felraktok vmi számításigényes cuccot, pl boinc, 1-2 perc használat után már elég szép hangot ad ki az a venti is .) persze félreértések elkerülése végett, még úgy is lénygesen halkabb, mint egy átlagos pc, ezt csak azért mondtam, hogy nem feltétlenül kell túlmisztifikálni a csendességét (ennek ellenére annyira jó meg minden, mint már mondtam volt nekem ez hiányzik belőle a legjobban)
szoftverek mac-re vs win
igen, az tény hogy mindent meg lehet oldani mac-en is, de! az, hogy meg lehet oldani mac-en, az nem azt jelenti, hogy minden igényeimet kielégítően és egyszerűen megoldhatóan megy. mondták egy példának az adium-ot, ami tud msn/icq/kutyafülét kezelni. igen, én is azt hazsnáltam, tetszett is aranyos is volt jó is volt, de ha vesszük azt, akkor egy részt: nem tud minden szolgáltatást nyújtani, amit pl egy msn hálózat a maga kliensével tud, ugyan ez érvéynes icq-ra és mindenre. de ha ezekre nincs szükség, akkor ilyen all-in-one cuccok léteznek win-re is, linuxra is, stb. (gaim, trillian, meg még biztos vannak mások is). és ellenben lehet csak az én hibám, és nem találtam, de adium-hoz érdemben kiegészítőket nem nagyon találni
safari-t is mondta vki. elvileg az egy olyan böngésző, ami mindennél joban ragaszkodik a szabványokhoz (ezt talán vmi fórum hsz-ben olvastam, szal nem tudom mi igaz belőle, mi nem). viszont hiába csinálja ezt, ha a honlapokat akkor se tudja mindet rendesen megjeleníteni, másrészt pl egy alap firefox többet és szebben és ügyesebben tud, mint egy safari. az, hogy mennyi kieg van firefox-hoz, azt már nem is említem, de csak azért, mert ezek főleg azért vannak, mert ugye firefox-ot többen is használnak)
filmlejátszás. beépített célszoftver: quicktime. hogy nézhesd full screen-be, elvileg azért már fizetned kell. (nem néztem, én kapásból raktam fel mplayer-t)
szvsz win-re is lehet tetszőleges számú vinyót kötni, de... az a baj, hogy nem mindig tudom, hogy mi az ellentét fő oka. a hardver vagy a szoftver, vagy mind2. mert az tény, hogy mac hardver mac os-sel együtt csuda jó, linux-ot már nem raknék mac-re, mert az már annyira nem használja ki azt, inkább pc-re
nah meg sokadik, hogy szvsz sok hardvert nem tudsz használni mac-en, emrt nincs hozzá driver. és mondhatjátok ezt, hogy ez csak azért van, mert nincs elterjedve. igazatok van. de attól még nem foogm tudni használni pl a webkamerámat mac-en, csak ha megveszem az övéket, ami 45e....
bocs ha érthetetlen volt, meg nagoyn összevissza, de nagyon kavarogva jöttek a gondolatok, meg hol jött 4-5 egyszerre, amit le kéne írni, amiből kettőt elfelejtettem mire odáig jutottam, stb... meg még tudom hogy voltak dolgok, amiket le akartam írni, de már nem ugrik be, meg már így is elég hosszú, hogy idáig sokan nem fognak eljutni
szumma szummárum, mac mini-t használjon az, aki nem akarja különösebben használni a gépét, vagy vmilyen okkal ismerkedni akar a mac os x-szel. aki tudja hogy adott pénzből milyen téren milyen hardvert lehet kihozni, és a szoftverek azok mennyire hogyan fognak futni rajta, stb, tehát mondjuk úgy, hogy már vmennyire ért a szgépekhez, az szerintem vegyen pc-t, ha csak nem meg akar ismerkedni a mac-kel (ahogy tettem én is), de az ilyen szerintem hamar túl is ad rajta (ahogy tettem én is)
az, meg hogy nagyon szép és nagyon kicsi és nagyon halk, azok tényleg de tényleg nagyon jó dolgok, de nem vagyok benne biztos, hogy ennyit megérnek
(jah, eszembe jutott1: nbekem most megy azureus (ami ugye java-s), xchat, firefox, cfos, vnc, nod32, gaim, no-ip, és még is 1-3% között van a proci terhetltség (de inkább 1 körül, csak néha felmegy 3ig is)
(eszembejutott2: tiger-en ha futtatsz 1-2 programot, akkor az 256 mb mem-mel egyszerűen szánalmas. 1024gyel fasza volt. 512-vel nem tudtam próbálni)
nah most már tényleg abbahagytam, lényeg hogy peace, aki szerint a mac mini jobb, akkor ámen, az én igényeimnek jobban megfelel a pc, és ennyi
inkább csak azt írtam le, hogy miért váltottam viossza mac-ről pc-re
kieg3: komolyabb mac-et meg vegyen az, akinek olyan a munkája, hogy szükséges, de most a 150e ft körüli gépeket vizsgáltuk .) -
Az a 4 óra simán reális. Még talán karcsú is. Mert igaz, hogy fél óra alatt fent van a Win, de utána a sok bizbasz felinstallálása még több is, mint 4 óra. Szerintem megvan vagy fél nap, ha igazán faintosra akarod pofozni a rendszert.
Sajnos elég sokat gépet rakok össze, túl sűrűn telepítek Win-t, már csukott szemmel tudom, hogy mi hol van, de tényleg katasztrófa. -
alien8
csendes tag
Elcsépelt közhely, de az Apple egy dizájnba csomagolt életérzést árul, nem egyszerűen hardvert vagy oprendszert. A használói meg kissé vallási szektaként viselkednek (mondjuk ez a linuxra is igaz
Szép és jó a Mac, de egy kicsit drága arra, hogy irodai gépnek vagy otthoni netezős-emilezős gépnek használja egy átlaguser. A kis macek teljesítménye meg kissé karcsú profi felhasználásra (grafika, dtp, ugye azok a területek amikben elismerten jó a macintosh... bár ott is van a gyakorlati érvek mellett egy kis szakmai sznobizmus, ami a mac által nyújtott elit érzés, a PC-s tömegek felett állás érzése...) Ennyi pénzért, amibe a mini kerül (monitorral) már egy hasonló teljesítményű notebook PC is megkapható. Bár igaz, a pár évvel ezelőtti állapotokhoz képest áttörés, hogy kihoztak egy olcsó Mac-et (és valóban nagyon jó kis gép lehet anyagilag jobban eleresztett vásárlóknak, akik tényleg csak netezésre akarnak egy trendi masinát). Olyan ez mint az iPod-mánia, amit szintén az ad el, hogy divatot csináltak belőle.
-
Don Vittorio
őstag
Akkor az én dual-G4-1.8-am kb. egy dual-P4-3 GHz-esnek felel meg?
Az egyébként hülyeség, hogy nincs olyan tesztprogram, amelyik fut mindkettőn. Cinebench is van, és a megfelelő videós/grafiai progikat is ki lehet próbálni ugyanazon a nyersanyagon. -
dwiki
senior tag
Hú, egy ilyen (vagy bármilyen más Mac-es) cikk megjelenik és jön a mac vs. pc flame ezerrel...
Asszem én most ezt kihagyom, írtam már eleget e témában más topicokban, de azért nem lep meg hogy még mindig megy a győzködés minkét oldalról...
Mindenesetre (csak hogy ''on'' is legyek) nagyon szép ez a mc mini, a design és a méret tökéletes...) -
sidhe
tag
linux mellett win2000 volt rajta nagyon sokaig, fotosopp, net, meg ilyesmivel.
Én a munkát úgy értettem, hogy valaki kiadványszerkesztésben Quarkozik, vagy PS-ezik, nem azt, hogy eltüntet egy vörösszemet, vagy begépel Word-ben egy szöveget.
szerintem ez azert nem fer ossze
Közben valamilyen kapcsolattartó kliens,[...]-vel.
Jo, tudom, most kiragadott peldat mondok. De szerintem egy viruskergeto+tuzfal+winxp nem eszi szet annyira azt a (jol osszerakott!) 5 eves vasat, mint ahogy kepzeled.
hogy a linux mennyire nyujt komplett megoldasokat, azt talan a Novellel, vagy a RedHattel kene megbeszelned, az is igaz, h szerintem ezek jobban vasigenyesek mint a win. de ne keverjuk ide, rendben.
Csak egy kerdes: milyen konfigot jelent neked egy 5 eves pc? -
rudi
nagyúr
Tényleg nem öregszik el a vas, csak az SW feljesztők felejtenek el otimalizálni. Anno 2-es wörd (tán volt vagy 10 MB) 4-es Excel (tán 8 MB az installja) tudta már azt, amire a júzerek többsége használja ma az Office XP-t, csak nem volt benne átkos intelligencia (eccer ne váltana át a kukacos szó mailra, a felsorolás formája a kötőjel meg nyomdaira) meg kutya macska segítség. Hasonló a helyzet a fényképbolttal is. Alapvető dolgkat már a 3-as körüli verzió is tudta.
De hát tudjuk mi hogyan megy ez. Ha még most is mindenki ezekkel a cuccokkal és a 400-as P2-vel irodázna/melózna, akkor már az Asus, Abit, Gigabyte, Sapphire, HIS meg még kitudja hány cég éhenhalt volna...
Én sepciel nemrég dávngrédeltem az otthoni gépet 1,2-es PIII-ra SD memóval mert a DOS-os könyvelőproggihoz elég (kár, hogy a DOS-os lézernyomtató mint olyan kihalt). Egyedül ami megfogja az a WinXP
Ha nem kellene vele netezni is, visszavágnám a Win98-at 6-os vörddel és királyság lenne. A levelet azzal is meg lehet írni és a passziánsz is megy rajta.
-
Den
veterán
''De ezt azért ne keverd bele. Az hogy az embernek igénye lenne a szépre, az nem az apple sara''
nem keverek semmit, és nem sara ez senkinek. Lehet nem tűnt ki a hsz-emből, de ezt maximálisan elismerőleg mondtam. Ez egy olyan zseniális húzás volt az apple marketing osztályától, hogy nem csodálkoznék, ha pár év múlva oktatnák marketingből.
Ha az apple 10 éve már engedi érvényesülni a marketineseit,máshogy nézne ma ki a pc piac.
Pl az x86-os átállás is egy zseniális húzás, hiszen kétféle embert is megnyernek ezzel. Az egyik akiknek tetszettek a mac hardverek, de vmi miatt nem akart macos-ra váltani, a másik, akinek a macos tetszett de nem akart apple hardvert (mert pl winen is dolgozott, stb...) -
Den
veterán
pedig elbírja. igazából net, vírusírtó, tűzfal, spyware, 2-3 százalék cpu-t eszik, memóriából is alig.
melesleg 5 éve nem ps-eztek, quarkoztak? dehogynem. sőtt 10 éve egy arátom egy nyomdában volt a rendszergazda ott egy p166-os volt 64 megával az isten gép,amiről áradozott hogy milyen villámul kezeli a bazi nagy képeket.
Röhelyes hogy egesek úgy beszélnek egy számítógépről mintha az vmi olyan eszköz lenne ami idővel elöregszik, csöken a teljesítménye...
egy pc erkölcsileg avul, nem fizikailag, de amire alkalmas volt 5 éve arra alkalmas ma is. nem volt szoftver téren akkora fejlődés csak a játékoknál, de most nem aról beszélünk -
biker
nagyúr
nem általános a linux???
amióta sulinetben kötelező rendszerrel adni, szinte 80%-uk uhu vagy suse linuxxal hasít ki a polcra.
én igen, így látom a mac mellől, melynek alig fél éve örülök, és igen, örülök neki.
igazából felesleges elsoroljam a pozitívumait, mert úgyis rosszul látom, és minden PC tudja ugyanezt.
rendben, kérek engedélyt elköszönni.
(lassan úgyse járok már ide, mert fél éve könyörgök egy fórummotor hiba javításáért, ami miatt mac-es safari bongészővel rossz az oldal, egyelőre le vagyunk ejtve. firefoxot meg nem akarok használni.)
byez. -
taltos
senior tag
Való igaz! Én most egy kicsit kevertem az iMac-el. Bocsi!
''Aztán majd persze rájon hogy jbban illene hozzá a dizájn bill, egér, monitor stb.. és hipp hopp már be is vásárolt apple cuccokkal, közben persze megmarad az illúziója hogy hurrá milyen ócsón 140k-ért átállt macre....''
De ezt azért ne keverd bele. Az hogy az embernek igénye lenne a szépre, az nem az apple sara. Akkor ennyi erővel a 100 000 Ft-s PC-hez is lehet venni 40 000 -es Logitech egér+bill setet.
Hozzáteszem, nem vennék a Mac-emhez CD-t. -
taltos
senior tag
Én a munkát úgy értettem, hogy valaki kiadványszerkesztésben Quarkozik, vagy PS-ezik, nem azt, hogy eltüntet egy vörösszemet, vagy begépel Word-ben egy szöveget.
Ha komolyan netezek, akkor kell vírusírtó, tűzfal, stb. Ezekből természetesen a legújabb verzió.
Ezek ugyebár állandóan futnak, ha netezel. Mellete egy Win XP SP2. Közben valamilyen kapcsolattartó kliens, talán a háttérben egy mail kliens (hogy rögtön hallja az ember, ha emailje érkezik).
Én nem tudom elképzelni, hogy ezt elbírná egy 5 éves PC, legalábbis ami nekem volt 5 éve, az nem bírta volna el.
És mégvalami: a Linuxot ne keverjük bele! Nem ad olyan komplett megoldást, mint a Win vagy a Mac OS X. Ennyi erővel egy 286 -os gép alól is lehet Links-szel netezni. -
rudi
nagyúr
Azért hülyének nem kell nézni
Tudom én, hogy vannak ezek Mac-en is, nem most másztam le a falvédőről! Kérdés, hogy ha PC-n megjelenik valami ilyen jellegű dolog, amivel példálództam, akkor azt milyen fáziskéséssel lehet Mac-en látni.
Hogy linuxos gépet vettetek, az a Ti keresztetek, de nem általános a Linux a PC-ken és a juzer 1 vs juzer 2 példád sem általános, inkább olyan ''én így látom a Macem mellől'' jellegű. Ha én rakok össze valakinek egy PC-t az általában úgy érkezik, hogy összeszúrod és már megy is. Előre rajta van egy halom olyan dolog ami majd kellhet. Presze ez megint csak az ''én így látom a PC-m mellől'' vélemény, szal. szubjektív, egyéni, nem hangoztatom, másoknál máshogy van. A Mac-nél ez az előzékenység a telepítéssel céges szinten van kódolva (mefgizettetve), de ez jellemző az igazi brand PC-kre és lassan talán a notebookra is. -
biker
nagyúr
szerinted mi a ret..es fenéről ghostoljak egy brendnyú gépet????
ne idegelj már fel...
azt is leírtam, suse volt gyárilag.
mp3? van, dögivel
divx? kodekpakk? hahahhaa, felrakod az mplayer-t, mint linuxon, minden kodekszarság nélkül visz mindent utána.
webkamera? van
filecserE? torrentet használgatom, de van más is (DC, meg tökömtudja micsoda)
versiontracker és macupdate a két kulcsszó -
Den
veterán
én meg úy tudom sem elméletileg nem adnak, sem gyakolrlatilag. pont az a koncepció lényege, hogy pc user haza viszi a süteményes dobozt, kihúzza a bézs dobozból a kábeleket, átdugja a sütisdobozba és használja tovább a megszokott prifériáit. Aztán majd persze rájon hogy jbban illene hozzá a dizájn bill, egér, monitor stb.. és hipp hopp már be is vásárolt apple cuccokkal, közben persze megmarad az illúziója hogy hurrá milyen ócsón 140k-ért átállt macre....
-
rudi
nagyúr
Utánanéztem:
Apple Keyboard 8500 Ft
Apple Pro Keyb. form MacOS 9 9500 Ft
Apple Wireless keyb. 18750 Ft
Apple Wireless mouse 18750 Ft
Apple Mighty mouse 17000 Ft
Apple színes billenytűzetek 8250 Ft
Árak ajánlott bruttó fogyasztóiak by Sved Kft., apple.hu egy picivel olcsóbb
Had írjam még ide a GeForce 6800 GT for Mac árát: 165 500 Ft. -
Den
veterán
''akármelyike le is törölhető, ha nem tetszik.
azt hiszem ez ami nem igaz win esetén, és ez amiért perelik sokszor''
nem akarok én megetetni veled semmit
''mellesleg az apple saját dvd lejátszója van a rendszerhez, ezt senki nem pereli el ''
Nem érted a lényeget. A win xp-n is a microsoft saját wmp-je játszotta volna le a a dvd-t. Csak ugye ha a most telepített szűz xp-vel le lehet játszani dvd-t akkor ki vette volna meg az említett 3 cég által _pénzért_ árult dvd lejátszó programot?
erről szól a történet, és ha az applenak lenne ekkora részesedéde, akkor vele is ki akarnák szedetni a saját extráit. -
sidhe
tag
Emellett sokan használnak még ma is 4-5 éves Mac-eket akár munkára is, míg 4-5 éves PC-ket még internetezésre sem.
ez azert eleg nagy baromsag. szerintem nem egy otthon van, ahol a 4-5 eve megvett pc-n dolgozik/netezik a csalad, legalabbis magambol, es a csaladombol kiindulva. sot, en meg fotosoppozni is szoktam volt rajta! elkepeszto, mi? sot! linux alol 3d-t is szoktam nagyritkan heggeszteni! (persze nagyon amator szinten, de akkoris nevetseges az allitasod) -
rudi
nagyúr
4 óra telepítés: azért Ghosttal elég gyors lehet az ember PC-n is
Sok brad géphez adnak ''risztór tu faktori difóltsz'' CD-t.
Milyen gyorsan megy át egy egy újabb alkalmazásőrület, vagy hogy is nevezzem Mac-re. Értem itt az mp3, DivX, webkamerázás, filecsere és hasonló ''modern kultdolgokat''. Mennyire gyorsan implementálják ezeket Mac-re? -
rudi
nagyúr
Nagy igazság van ám abban, amit Den mond! Mivel a Mac nagyon picike szelet a biznisztortából, hagyják, had jáccizzon az Apple hazai pályán. Ha akkor pénz lenne a Mac-ek eladásában mint a PC-kében, akkor hidd el, jönnének a távolkeleti utánzatok és a szoftver perek is. A kevésbé potens szoftverírók is ráállnának a Mac vonalra és ott is lenne dzsunka szoftver bőven. Az alvilág is integrálná a Mac-et, ott is megjelennének a vírusok/spywarek stb. Vannak a nagyságnak olyan átkai, amit csak a kicsik tudnak elkerülni.
Ha bejön az a trend, hogy a komponensbiznisz kihal a PC alól és a softver felfejlődik, akkor komoly bajban lehet az Apple (lásd egyre olcsóbb Acer notik). Még nagyobb gáz, lehet Appleéknél, ha az oprendszer is futtatható lesz PC-n, vagy sikerül egy olyan Windowst írni, ami ütőképes. -
rudi
nagyúr
Gyorsan szólok, hogy Sulinetben is vannak almás cuccok
Mini eccer Bővebben: link
Mini még eccer Bővebben: link
iBook eccer Bővebben: link
iBook még eccer Bővebben: link
iMac G5 Bővebben: link
A leírásban a gyártó azonosítója alapján ki lehet deríteni, hogy pontosan milyen konfigokról is van szó.
Jellemző a Zország tudására/hozzáállására, hogy éppen az eMac hiányik a listáról... -
taltos
senior tag
Hát az úgy van, hogy elméletileg adnak hozzá bill + egeret, de mivel angolt, így mo-n nem adnak, de elméletileg levonjók az árát. (tudom, sok az elméletileg-álítólag
) Természetesen egeret adnak hozzá, csak a bill-re vonatkozott a levonás/nem adás.
De ahogy mások is mondták, akármilyen sufni bill+egér jó hozzá. Sokan használják valamilyen Logitech egérrel és billentyűzettel. -
taltos
senior tag
De ha nem használja a két gép teljesíményét, akkor miért kellene a mininél jobb? Te tesztelted azt hiszem a másik Mac-es cikkben lévő gépeket. Tudod, hogy az oprendszer gördülékeny a minin is.
Azért nem kevés ''szaktudás'' kell elgondozgatni a gépet, hogy tűzfal, vírusírtó, stb. stb. stb. védje a gépedet.
Te is tudod, hogy a Mac lelke az OS. Maga a Hardver eléggé másodlagos. Szerintem nem hozták ki Win alatt sohasem azt egy 9200 -ból, amit Mac alatt kihoznak (pedig rövid időn bellül bele fog kerülni egy 9550 szerintem). Még mindig tartom, hogy sokkal jobb alternatíva egy új (vagy használt) mini, amivel garantáltan zökkenőmentes lesz a használtam 1-2 év múlva is, szemben egy brand kidobál PC-vel, amihez hozzáteszem WIN van!
Annyira szeretném, ha az olyan emberek, akiket szakmailag sokra tartok, megismerhetnék sokkal hosszabb távon is az olyan dolgokat, amiket én ''nagyra'' tartok. -
biker
nagyúr
válasz
viharhozo #23 üzenetére
van egy rossz hírem, több meghajtót lehet mac-re (és minden unix rendszerre) mountolni, mint winre, mert win-en egyszer elfogynak a betűjelek, és tudtommal ott a vége a rendszer bővítésének.
ez nem mac jó pont, ez unix/linux jó pont, szóval ha akarsz, 46db merevlemezt is felcsatolhatsz -
biker
nagyúr
-
biker
nagyúr
4óra összeáll:
win alap telepítés, cirka 40perc
2cd-ről minden driver összehappolása, 4-5 restarttal persze 25-35perc
tűzfel telepít, újraindít persze, 5perc
antivírus telepít, prescannel, update-el, restarttal 20perc
adaware, spybot prescan, újabb 20perc
DVD player, divx kodek, anyámtyúkja kodek, tesztel, stb 20-30perc
office, egyéb, hol a tökömben is tartunk eddig???
mellesleg az apple saját dvd lejátszója van a rendszerhez, ezt senki nem pereli el
az eltávolítós dolgot meg ne akard átkenni rám, te hoztad fel, hogy azért perelik az ms-t, mert benne van, én meg közöltem a tényeket, most ne akard megetetni velem, hogy ÉN akarom eltávolítani, mert rohadtul nem akarom... -
rudi
nagyúr
Alapból jár a Mac-ekhez billentyűzet/egér? Tudtommal ezek nem éppen olcsó jószágok.
-
rudi
nagyúr
Azt ne felejtsd el, hogy nagyon sok ember nem használja ki a ma kapható leggyengébb x86-os konfigok teljesítményét sem. Ha gép kell a tényleg-tényleg laikusnak netezni, irodázni ilyenekre, akkor vehet bagóért egy használt brand gépet, amit a nyugati és lassan a hazai bankokból is az ablakon hajigálnak kifelé.
Aztán bele kell ám számolni a magyar ember warezes, ''buszozok 20 percet mert a másik boltban 3 forinttal olcsóbb a kenyér'' globálban romboló hozzáállását is. -
taltos
senior tag
válasz
User64476 #25 üzenetére
''user2 legyint, és magában végiggondolja, honnan lehet user1nek ennyi pénze arra, hogy kifizessen egy instant gépet, amelyben a legdrágább a márkanév és a design.''
Még az a szerencse, hogy itt azonos árú termékekről beszéltünk. Vagy félreolvastam volna, hogy a mini árából rakták össze a PC-t?
''mikor user1 1 év múlva törni kezdi a fejét, hogy mivel lehetne kicsit tuningolni a gépe sebességén, user2 megnyugodva nyugtázza, hogy ő helyesebben tud gázdálkodni a pénzével, és vesz egy új procit magának bagóért.''
Ismered a Mac-eket? Hallottad, hogy bizonyos gépek sebessége 25-30% -al nőt meg a Panther - Tiger váltással? Furcsa lehet PC-s füllel (nekem is az volt), de IGEN! Lehetséges, hogy a következő oprendszerrel gyorsabbak lesznek a Mac-ek, mint most. Ezt _akármelyik_ Win esetében el tudod mondani? Emellett sokan használnak még ma is 4-5 éves Mac-eket akár munkára is, míg 4-5 éves PC-ket még internetezésre sem.
Ez persze nem feltétlenül a Mac minire igaz, de az tény, hogy ha valaki legalább ismeri mind a két ''versenyzőt'', akkor nem a PC mellé tenné le a voksát, hogy melyik fog elavultabbnak számítani 1 év múlva. (Nem hardver ügyileg, hanem ha felrakod rá a legújabb frissítéseket, és leülsz elé, akkor melyik lesz az, amelyikkel akár csak az OP rendszert is akadásmentesen fogod használni).
Nagyon sok ember használ a mindennapi munkájához 400MHz-s G4 -et, minden probléma nélkül. Most megnéznék egy akkori korabeli PC-t Win XP-vel + hasonlókkal. -
User64476
őstag
user2 legyint, és magában végiggondolja, honnan lehet user1nek ennyi pénze arra, hogy kifizessen egy instant gépet, amelyben a legdrágább a márkanév és a design. mikor user1 1 év múlva törni kezdi a fejét, hogy mivel lehetne kicsit tuningolni a gépe sebességén, user2 megnyugodva nyugtázza, hogy ő helyesebben tud gázdálkodni a pénzével, és vesz egy új procit magának bagóért.
-
twollah
nagyúr
Hat ez eleg karcsu volt.
Kicsit tobbet vartam a cikktol.
Nekem a nesze semmi fogd meg jol ugrott be az elolvasas utan. -
zsolti2
csendes tag
Én elég sokat grafikázok, mostmár hálistennek mac-en.
pár hónapja, volt nálam 4 db 1.7mFt-os (nettó nagyker) Dell Precision Workstation 470 PC duál 3.06 Ghz-es procikkal, 2 gb rammal, Matrox videó kártyával, gondoltam teszetljük le ugyanis az akkori P4 3.2Ghz-es 1 Gb ramos gépem folyamatosan belassult 1-2 óra photoshop/illustrator/flash után (csak a restart segített persze resettel), és ki gondolta volna ezen is ugyan az a jelenség lépett fel (2 dell gépet is kipróbáltam) 1-2 óra után feladta, behalt az oprendszer, a fenti programok használata közben. szenvedett a duál proci hogy photoshopból átváltsak illustratorba, vagy flashbe beimportáljak egy képet, percekig tartottak ezek a dolgok nagy vinyókerregés közepette... Sajnos a pc világban az oprendszer ami a leginkább el van cseszve...
Pár hónapja megvettem a G4-es powerbook-omat, ami 1.5 Ghz-es és 1.5 Gb rammal játszik, és tökéletesen megy a több órás grafikázás, nyugodtan váltogathatok a programok között, megy minden mint a karikacsapás...
hátt ennyi, lehet anyázni, hogy megszállot mac-es meg mittomén... kb 10 évig pcztem, P1-100Mhz-el kezdtem, még dos 6.22-vel (még 3D Studio R4-et is használtam dos alatt), pár hónapja van mac-em, de pc-t többet nem veszek akármennyit is kell spórolnom egy másik/újabb mac-ért...
[Szerkesztve] -
Den
veterán
én is 2 hete telepítettem wint, nekem nem volt 4óra de mindegy.
ezt az eltávolítom nem távolítom dolgot sosem értettem de ma a 160 gigás vinyók korában különösen érthetetlen mért fáj vkinek 50 mega fölös progi.
hogy mért perelik az ms-t és a mac-et nem? mert a felhasználók 90 százaléka azt hasznlja,és ez túl nagy piac ahoz hogy a konkurencia lemondjon azokról akik a winnel adott szoftvereket használják.
Mint pl az a 3 cég aki pár héttel a win xp piacra dobása előtt bejelentette hogy beperli az ms-t ha a wmp alapból le tud játszani dvd-t mert hpogy az tisutességtelen versenyelőny velük szemben. Erre az ms egy friss, sun-nak kedvező ítélettel a nyakában inkább kivette a a kodeket a progiból (mint ahogy a java vm-et is az exprolerből), és most ha szűz xp-n dvd-t indítasz akkor egy oldalra navigálhacc akol 3 link mutat a 3 cég oldalára ahol 14 dollárárt megveheted a ''plugint''.
Ha az applenak lenne ekkora vagy hasonló részesedése vele is ez lenne, és az osx-ből is kiszedetne a konkurencia mindent.
De majd pár év múlva meglátjátok, mikor a mac x86-osításának köszönhetően a macos-nak szép piaci részesedése lesz. -
Bagoly
senior tag
hogy ne csak off legyek.....Drágábban, de figyelemmel összeszerelt, egymással kompatibilis alkatrészekből álló számítógépet PC-ből is lehet venni (brand PC)....leszámítva a design-t (bár egy HUSH ház esetében még azt sem kell), ill. a csendességet (bár itt is vannak ugyi fanless tápos zalman házak, amikkel nehéz versenyezni) nem sokat kapunk plusszba.....viszont elveszítjük a könnyű bővíthetőséget, ill. a PC-re létező csilliószor több szoftver használatának lehetőségét.
Nem rossz a MAC, de azért nem is kell átesni a ló túloldalára. Egyszerűen kezelhető megoldás...khhhm...egyszerű embereknek (laikusoknak), általános feladatokra.
[Szerkesztve] -
biker
nagyúr
egyet ne felejts
amit a mac-hez, linuxhoz adnak, az MINDEN esetben akár egyesével is beszerezhető, pénzért vagy ingyen
akármelyike le is törölhető, ha nem tetszik.
azt hiszem ez ami nem igaz win esetén, és ez amiért perelik sokszor.
mellesleg pl az iLife nem az oprendszer része, hanem a géphez adott ajándék, amit megvehetsz pénzért
stb stb
amit írtam, épp elég friss élmény.
nem teljesen, de vettünk egy Fujitsu Siemens gépet nővéremnek, amin volt Suse linux (és kedvesen ráírva, hogy a TV out és a 3d gyorsítás nem elérhető linux alatt)
és alig 4 óra múlva már volt is rajta windows, 6-8x újraindítottuk, antivírusoztuk, adawareeltük, antispyware-eltük, és nővérem csak nézett, hogy mikor lesz már gépe... -
Den
veterán
tűzfal van alapból, av nem árt de szerencsére annyi van mint a szemét,
kodekek nagy részét wmp leszedi magának stb...
aut frissítéssel frissíti magát a háttérben, etc...
hogy alapból milyen progik vanak mellé attól is függ honan veszed a gépet, pl egy sony géhez minden van amire kapásból szükséged lehet aki extrább dolgot csinál a géppel azt tudja mivel kell és honnan szerezheti meg...
egyébként azért röhelyes mikor a kiegészítőkkel jönnek, mert a fél világ azon hóbörüg mikor vmi progit az ms az oprencel akar adni, ugyanakkor a linux és mac fanek (akik egyébként a legvéresszájúbban acsarkodnak az előbb említett esetben) ilyenkor meg jönnek ezzel a linuxhoz/machez bezzeg mennyi minden van alapból dumával.
Meg ez a biker által leírt jelenet ami egy klisé, valóságba max a juzerek 1-2 százalékára igaz, annyira elcsépelt túlhaladott és idejétmúlt már...
de mint mondtam ez csak egy önámítás amivel az önmagában bizonytalan kissebbség nyugtatja magát hogy mégiscsak neki van igaza, nem a többségnek.
Mert nem értik hogy nincs többség, hanem rengeteg különböző igény, kinek ez felel meg kinek az. -
esteban
senior tag
Igazabol akkor lehetne hasonlitgatni, ha lenne HP, Dell, IBM, Acer etc. konkurense (ami kaphato is) .. de ahogy en latom ilyen nincs.
Igazol itt sebesseg nem szamit, ha minden - amire kitalaltak - gordulekenyen mukodik. Mas, a Wolfstein az en iBook-om is szepen, ment. Szoval jatekrol sem kell lemondani.
Ps.:Az alap miniben nincs BT es Airport, csak modem de lehet rendelni. -
bullseye
addikt
de tény, hogy a Mac-minin nem csak egy pre-inst OS van, hanem mindenféle jó kis program (a játékok viszont röhejesek...). PCnél azért kell egy kis tűzfal, AV, kodekek. ritka, amikor mindent előre felraknak, belőnek. kincs egy olyan bolt, ahol kiépített, kipróbált gépeket lehet kapni.
-
biker
nagyúr
a cikkből nem derült i, hogy totálra szerelt gép volt, legalábbis volt némi célzás arra, hogy mit ''választottatok'' bele.
Tény, hogy játékosok ne vegyenek mec-et.
se mini-t, se mást, mert nincs annyi játék mac-re, mint x86-ra.
minden másra legalább annyira alkalmas mint a másik (nem akarok vitát, hogy mi minél jobb, ezért írom így)
gyak. minden van, ami csak kell, csak néha egyszerűbben.
lásd, pl adium, egy messenger program, ami mindössze majd az összes formátumot egyben kezeli, és nem kell külön icq, msn, jabber, aol, yahoo meg anyámtudja milyen kliens
tökéletesen alkalmas szövegek és képek kezelésére
talán a legalkalmasabb netezni, tekintve hogy ''no fear'' ha a vírus vagy ad szavakat meghallod
azt meg, hogy mennyire felh. barát, párom tudja igazán, aki win-en nevelődött 5évig, majd leült ez elé, persze rázta a hideg elsőre, azóta itt ül egész nap, alig bírom kirugdosni, és csak nézek, miket tanult meg rajta.
nekem is alkalmas, dolgozni egy élmény akár 20ablakkal is (exposé)
de persze nagyon sok előnyét az oprendszer adja.
enélkül egy rakás vas lenne ez is.
és jó oprendszerrel az x86 gépek is lehetnek királyok -
biker
nagyúr
hehe, nem akarom f..ni a szót, de elképzeltem a tesztet
user 1: hazamegy, kibontja a mini-t, összedugja a monitorral, billentyűvel, monitorral (ha nem BT-s)
user 2: ezalatt hazamegy, nagy szatyorból kiborít mindent az ágyra, és szétszedi a barebonet, elkezdi olvasgatni a kézikönyvet, mit hova merre milyen sorrendben
user 1 bekapcsolta a gépét, regisztrálta magát, létrehozta a fiókját, és éppen felkapcsolódott a netre
user2 azalatt már szét tudta szedni a barebonet, mire rájött, melyik elem mit takar, és már bent van a proci, és letörölte magáról a zsírt, már talán elkezdte nézegetni, hogy megy bele a DVD író.
user 1 szétnézett az interneten, felderítette, milyen programok vannak, belenéz pár dvd-be
user 2 már összeszerelte a gépet, talán már a biost is beállítota, ha valamit ért hozzá, vagy segít neki valaki telefononmár elkezdett az XP települni
user1 jót eljátszott a beépített progikkal, kiélvezett mindent, és átsétál user2-höz eszmecserére
user 2 épp ekor ért végig a win telepítésen, már csak 3-4 driver CD kell, aztán letölti a firss drivereket, és épp 10-20 perc múlva fent lesz a vírusírtó, tűzfal, azok updatejei, és restartok, és alig 4-5 óra késéssel már van is gépe
user1 közben pedig ezt teszi: Bővebben: link
és az aktuális virusinformációs adatbázis frissítés és telepítés előtti scan alatt áthívja user2-t, megmutatni neki a gépét, majd hazatámogatja user 2-t -
bullseye
addikt
Hát főleg az volt a lényeg, hogy foglalkozzunk mán ezzel is, és lássuk a gyakorlat igazolja-é-e az elméletet. Igazolta. Nem lepődtünk halálra...
A másik gép is előre összeszerelt volt, csak ugye kicsit tágabb variációs lehetőségekkel. Egy álomvilágban minden tecsós és hülyés gép tökéletesen működne évekig... ez valamiért nincs így, ezért is jók az uniform kompakt gépek. De nem ugyanarra! És ez a fő tanulság (amiben ugye szintén reménykedtünk), hogy a Mac-mini behozhat olyan embereket, akik eddig elijedtek a számítástechnikától. Aki meg már ismeri azt, és a kihívást is szereti, puzzlézhat kedvére. -
biker
nagyúr
ja igen, a cikk szerint a 160k-ba belefért.....
nana, most akkor melyik modellel néztük össze???
nem mellesleg a bareboneban nincs ugye wifi és BT2.0??
mint az összes új miniben? ugyanennyiért...
De tény az, igen, mindenki így szokta kezelni a dolgot, tapasztaltam:
- hány gugahertzes? jaaa, csak 1.42
elmesélem mekkora, ekkor jön a - perszeeeeee
megmutatom képen, ekkor jön a
aztán eljön, majd rájön, hogy ez nem alig zajos, mint egy bérbón, amiben alapból tápventi+procventi+3.5HDD
hanem egy darab venti, ami kb alapjáraton 250RPM(gyak a hátulján annyi levegő jön ki alapterhelésen, hogy éppen érezhető), onnan felfelé, és egy folyadékcsapágyas 2.5'' HDD, ennek a kettőnek a zaja kb rátapasztott füllel hallható csak
és megfordulnak, és kimennek -
bullseye
addikt
hát, az erre vonatkozó nyelv még kissé képlékeny. A mi értelmezésünkben a barebone az üres jószág, a barebone PC az erre/ebbe épített, már működő PC. (a mini-PC kifejezés max a Mac mini kontrasztjaként keveredett elő, egyébként eléggé lekezelően hangzik, legalábbis ezen a nyelvterületen)
A barebone is változott eleget, anno egy teljes méretű számgépházat jelentett billentyűvel, egérrel, hangszóróval... most éppen ezeket a kis kockaszerű izéket jelenti általánosságban. -
biker
nagyúr
nem értem, hogy lehet összehasonlítani egybeszerelt gépet egy csináld magad készülékkel, főleg, hogy a cikk elejéből az jött ki, hogy NEM versenytárs, és nem perspektíva a szereld magad.
mindegy, végre legalább írnak róla... -
Den
veterán
'' A következő lépcsőfokot a barebone PC képviseli, ami már designos, nem is túl nagy, mégis komplett PC''
nem igaz. a barebone pc nem komplett pc, csak egy pc ház táppal, egy alaplap, és esetleg egy proci hűtő. ennyi. ha már komplett akkor nem barebone.
és a barebone nem feltétlenül kicsi, van midiházas barebone is, de van barebone notebook is.
a mini pc és a barebone nem rokonértelmű szavak. -
esteban
senior tag
Megj.: minden mac mini mar 512MB memoriaval jon.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A Mac mini kiváló példa arra, hogy lehet az egyértelmű célcsoportnak szóló letisztult célhardvert készíteni.
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- World of Tanks - MMO
- One mobilszolgáltatások
- Gyúrósok ide!
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- LG OLED65C3 EVO Smart OLED Tv! 48"/4k-UHD/120hz/1ms/G-sync/Dolby Vision/Atmos/Gaming TV/
- Dell Latitude 5430 27% 14" FHD IPS i5-1235U 16GB 256GB NVMe ujjlolv gar
- LG UltraWide 34WR50QC-B Monitor! VA 3440x1440 / 100Hz / FreeSync
- Thinkpad T14 Gen4 27% 14" FHD+ IPS i5-1335U 16GB 512GB NVMe magyar vbill ujjlolv gar
- Dell 7410 27% 14" FHD IPS i5-10310U 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest