Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Samsung Galaxy Tab S10 FE - a szoftvertámogatás felára
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen RAM-ot vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Necroman_Mk2
őstag
Én azért nem becsülnél le az ebben rejlő lehetőségeket...
(#46) Syl Volt azért nem egy dolog, ami azóta megvalósult, főleg a telekommunikáció terén: zsebben hordozhetó kommunikátor, illetve videotelefon hívás. De akár a mostanság elterjedő, elektromos autókat is ide vehetjük
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem vették ki ezeket a lehetőségeket a KDE-ből, csak nem ezek az alapértelmezettek. A jobb gombos menüben az asztal beállításánál ha az elrendezést a háttérképnél munkaasztalról mappanézetre váltod, akkor megkapsz mindent amit szeretnél ikon terén, úgy ahogy volt korábban is.
Az igaz, hogy ezt a dolgot nem magyarázza meg semmi és magamtól nem is jöttem volna rá, hogy ezt kell átváltani. Valószínűleg az átlag felhasználóra gondoltak, akinek nincs ilyen funkcionalitásra szüksége és eddig spec. nekem is megfelelt a munkaasztal, pedig ez egy munkagép amiről most írok...
A konfig dologra már nem emlékszem, nekem az fájt inkább, hogy már nem lehet pythonban widgeteket írni, csak QML-ben...
-
dabadab
titán
Mondjuk nekem az se volt világos, amikor a KDE-ben kitalálták, hogy a desktopra ikonokat rakni olyan XX. századi hülyeség, szóval azt kiveszik, kivéve, ha az ember a start menüből pakol oda, mert akkor lehet(?), aztán a KDE5-nél meg rájöttek, hogy a usert egészen biztosan csak viccből állított be bármit is addig, így aztán a meglévő beállításokat teljesen figyelmen kívül hagyta és lehetett nulláról kezdeni a konfigurálását.
Kezdem azt gyanítani, hogy a desktop mostanra már eléggé ki van találva és értelmes dolgot nem igazán lehet hozzárakni, a fejlesztők meg úgy érzik, hogy nekik viszont mégis csak innoválni kellene - innentől kezdve meg egyenes út vezet a katasztrófához.
-
sz.balazs.95
veterán
A Unity fejlesztése már régóta takarékon megy, a 17.10 meg már GNOME alapú lesz.
De ettől nem lettem nyugodtabb(#65) Bici:
Az kb az egyetlen talán, amit még nem próbáltam ki.
Viszont nagyon hasonlít a MATE-re, de ezutóbbi nekem valahogy szimpibb. llletve a MATE sokkal szélesebb körben elterjedt, mint a fahéj(#66) bambano:
A Unity is GNOME fork, de azt imádom. a GNOME 2-t is szerettem anno, egyedül a GNOME 3 nem fekszik nekemEgyébként egy fő szempont nálam a felület skálázhatósága, ami pl. az LXQt-ből kompletten hiányzik, a MATE-ben meg a betűket lehet méretezni, meg 1-2 dolgot a felületen, de összességében több, mint a semmi, a Cupertino elrendezés meg egészen kellemes használatra
Illetve imádom a MATE dark témáját
-
hallador
addikt
Köszi az összefoglalót. Nekem most Cinnamon fut a munkagépemen, de ha épp nem az akkor Gnome. Mindkettőt szeretem.
-
bambano
titán
válasz
sz.balazs.95 #62 üzenetére
a mate, mint a 2-es gnome forkja, ha a gnome felejtős? akkor a mate is...
-
válasz
sz.balazs.95 #62 üzenetére
A Mate is jó, de ha lesz alkalmad, akkor nézz rá a Cinnamon-ra is. Szerintem megéri.
A dolgozós gépen nálam is Cinnamon van. -
Tamás88
őstag
válasz
sz.balazs.95 #59 üzenetére
Nyugi, a következő Ubiban már Gnome lesz, mert az Unity fejlesztéssel leállnak (vagy már leálltak).
-
válasz
sz.balazs.95 #59 üzenetére
Ízlés dolga.
Nekem pl. összesen 1db bővítménnyel tökéletes.
De sokaknak nem ez az irány jön be, nem véletlen, hogy a Cinnamon népszerű. -
sz.balazs.95
veterán
Szerintem még elég messze áll a Unity-től kényelem szempontjából.
Én egy rakat bővítménnyel sem tudtam megoldani ugyanazt a felhasználói élményt.
Még ahhoz is külön bővítmény kell, hogy a system tray a helyén legyen. Vicc, komolyan.
Ráadásul normális alternatíva sincs rá, mert az eddig használt megoldás végleg törölve lett a 3.26-ból.
Meg ezt a mentalitást imádom a legjobban: Ha normális(abb)desktopot akarsz, telepíts mindenhez bővítményt.
Ennyi erővel felrakhatnék egy openbox-ot is, hogy azt alakítgassam ki magamnak. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Lentebb linkeltem egy cikket, abban leírják hogy a KDE-s fejlesztők szívnak, mert az LTS Ubuntuban olyan KDE van amit már nem támogatnak, de ettől még onnan ezerrel jönnek a bugreportok... Pár dolgot tudsz PPA-val kézzel frissíteni, de KDE-t nem. Az átlag user meg nem is tud ezekről a dolgokról.
zseko: ha egyedi, minden jóval alapból megáldott és tényleg gyors disztrót keresel, akkor nézd meg ezt: http://skamilinux.hu/unicorn6-puppynopae-v-2-angolmagyar-2017-jun/
Apollyon: hmmm Annika. Hmmm.
-
cami][us
senior tag
Régen minden jobb vót. Az unity továbbra is igényli a ramot, de sok bugot javítottak, mire szanálták a fene tudja miért.
Az sem egy jó dolog, hogy LTS és nem LTS kiadásokat tartanak fent, mert az LTS-ben régebbi csomagok vannak és nem is igen tudsz mit kezdeni ezzel
Ez max a main repóra igaz.
Nagyon nagyon sok diszrtó közül lehet választani,
Az nagyon sok kb. egy tucat, aminek van 200 iterációja, ha a kis, független projekteket nem vesszük ide, amit kezdő szinte soha nem próbál ki.
Szóval ezzel csak azt akartam mondani, hogy az Ubuntu az nem egyenlő a Linuxszal.
Asztalon és talán felhőben már sokaknak egyenlő lenne vele, ha a canonical nem kerülte volna a linux brand használatát, ahol lehet.
-
zseko
veterán
És Apollyon, mea culpa, régóta van már, így egy megkerülhetetlen dolgot kifelejtettem: a win már ssd-n fut
Linuxnak külön akarok majd egy másikat. Viszont a nagyobb gondnak a vga-t látom, úgy gondolom az miatt lassúbb az egész, és ezt nem tudom hogy tudom majd megkerülni. Arról nem mondok le, hogy lesz még linuxom.
-
Apollyon
Korrektor
A gnóm, meg a KDE meg a satöbbik a lomhák, nem a linux. A systemd mint init gyorsan betölt (más jó tulajdonsága amúgy nincs) már ha épp jól működik.
Jobban járnál, ha linuxon valamilyen window manager-t használnál, pl. i3 vagy openbox stb., és meg fogsz lepődni mennyire gyors. -
zseko
veterán
Még mikor Gnome2-es volt az Ubuntu, akkor volt fasza valamikor a 8-as és 10-es verzió körül.
Igen, én a a 8.04-essel találkoztam először, majd a 9.04-et használtam másfél évig, csak magában, win nélkül, teljes megelégedéssel. Szarrá verte a win7-et használatban, sebességben, élményben. Azóta is ugyanaz a hardverem van, amin a mostani win10 kis túlzással hasít, a mostani linuxok meg döglődnek.
Szóval ezzel csak azt akartam mondani, hogy az Ubuntu az nem egyenlő a Linuxszal.
Tudom
Még uhu linuxot is próbáltam anno, és a BeOS is járt a gépemen, suliba meg pendriveon puppy-t hordtam, mert 256MB ram mellett nem kicsit volt jobb használni mint a win-t
A Distrowatch oldalon is nézelődtem régebben, de az Ubuntu volt az első amit nekem jó és könnyű volt használni. Ugyanez igaz a gnome-ra is, a kde-s felületek nekem nem jönnek be, mint ahogy egyes felületek 3.1-es kinézete sem
Idén tervezek gépet cserélni, akkor megint visszatérek a dologra. Ha működik, akkor újra linuxot fogok használni, a win pedig marad csak játékra (alapjában véve is csak a játékok miatt tértem vissza windowsra)
Egyébként még a live cd-s rendszert is butították...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A Zubuntu nem népnek ajánlott disztró, csak felkapták és mostanra a csapból is az folyik. A mögötte álló Cannonicalnál üzleti érdekek mozgatják a szálakat.
Még mikor Gnome2-es volt az Ubuntu, akkor volt fasza valamikor a 8-as és 10-es verzió körül, faszán elment egy P3-as gépen 384MB ram társaságában és még netezni is lehetett vele.Aztán behozták a Unity-t ami kezdetben pont olyan rettenet volt mint a metro / modern felület a Windowson. Évek fejlesztése után jutott el odáig a Unity, hogy már nem zabálta le a gép erőforrásait annyira mint kezdetben és már normálisan használhatóvá vált de erre hirtelen megszületett a döntés, hogy most akkor kuka és ugrunk Gnome3-ra... Fuck logick.
Az sem egy jó dolog, hogy LTS és nem LTS kiadásokat tartanak fent, mert az LTS-ben régebbi csomagok vannak és nem is igen tudsz mit kezdeni ezzel a problémával, miközben a nem LTS verziók meg igazából nyílt bétateszt verziók...Nagyon nagyon sok diszrtó közül lehet választani, de ha ez a vonal érdekel, akkor inkább javaslom a Mint kipróbálását. Nálam az van a munkahelyen KDE-vel, de fasza. A boot animációját még nem is láttam, mert előbb jut el a login képernyőre, mint hogy a monitor beállítaná a képet magának.
-
zseko
veterán
Továbbfejlesztett keresés
Baszhatom (már bocsánat) a továbbfejlesztést, ha éppen nem emlékszem az alkalmazás nevére amit keresnék. Ez inkább visszalépés kettőt a Gnome2-ben található rendszerezett menütől. 2007 óta követem nyomon úgy-ahogy a linuxot (elsősorban ubuntut, mivel nem vagyok guru és ez való nekem
) de csak a vergődést látom, a működő dolgok szétb@szását, tényleges fejlődést semmit. Nem vagyok win pártoló, de sokkal jobb használni még a win10-et is, sokkal kevesebb problémával jár minden téren, mint a mostani (vagy szinte bármelyik) 'népnek ajánlott' linux. Elsősorban kompatibilitás terén, de sebesség terén is (nálam, ugyanazon a hardveren).
-
cami][us
senior tag
válasz
Necroman_Mk2 #44 üzenetére
Gimmick és az is marad.
-
Syl
nagyúr
válasz
Gyerekkoromban (hetvenes évek!) amikor a tudósok a jövőről beszéltek, repülő autókat, hold kolóniákat, 200 évig élő egészséges embereket vizionáltak a 2000-es évekre.
E helyett kaptunk animált sz*rkupacot... -
bambano
titán
válasz
elképzeltem, hogy csúnya kövér lányok csordákban tüntetnek, hogy gnome-ot meg ubuntut akarnak...
-
Necroman_Mk2
őstag
Jó kis összefoglaló, bár csak azért olvastam el, hogy ismerkedjek a következő Ubuntu LTE verzióban a Unity utáni desktoppal. Ha más nem, maximum áttérek a Yunit variánsra.
(#2) Syl Márpedig ez az arcmozgást le utánzó, beszélő avatar lehet a következő nagy számítástechnikai gimmick, amit tömegek, főleg fiatalabbak kezdenek le használni. S ami még nem olyan rég még sci-finek tűnt, hogy egy tündér beszél az oroszlánnal és Super Marioval a neten keresztül, az ma már kvázi valóság.
Sőt, ha ezek grafikája túllépi a "Blender" szintet, s legalább PS4/XOX kidolgozáttságú arcokat is képes megjeleníteni, az egy újabb érdekes dolgokat eredményezhet. Főleg a netes ismerkedések területén, ahol az ember elrejtheti a valódi kinézetét egy ideális avatar mögé - avagy a csúnya, kövér lányok és fiúk megvalósult álma, de netes csalók is kiadhatják magukat egy-egy világsztárnak. -
Diokhan
addikt
Itt az idő, hogy ezt közöld velük is. Hátha rájönnek Ők is, mert valljuk be, a magadban való bosszankodás a dolgot nem fogja megoldani. Ismered a szabályt:
Mások hülyesége miatt ne magadat bosszantsd fel, mert az értelmetlen. Vagy írd meg jól a kódot és küldd el nekik, hogy: "nesztek b@mmeg, így kell ezt csinálni" -
bambano
titán
"azt olvastam hogy mivel nincs garancia hogy az eth0 es eth1 mindig ugyanazt az eszkozt jelenti": ezt én is megértettem a linkelt posztból, csak nekik meg azt kellene megérteni, hogy egyrészt systemd alatt eddig nem volt garancia és ezután sincs, tehát az interfész átnevezéses betegség nem hozott eredményt, csak felesleges szívást.
másrészt azért lehet probléma az eszközök nevével, mert systemd-nél több szálon fut a boot, ami svr initnél még egy szálon ment, így race condition is előfordulhat. a helyes megoldás szerintem az, hogy megszüntetem a race conditiont, vagyis kihajítom a systemd-t. ez a systemd a kedvenc példám erre a nagy programozási erőlködésre, mivel semmi értelmes igény nem erőltette az init leváltását. volt egy jól megírt, kitesztelt, hibátlanított init, azt lecserélték egy bughalmazra, lett belőle systemd + egy nagy kosár probléma. most meg zajlik a foltozgatása.
"Ha jol emplekszem, wayland eseten a nagy ujitas a root nelkuli X": ez így nem teljesen korrekt állítás, a wayland-ben azért nincs root-os X, mert egyáltalán nincs benne X.
"Hasznaltam parszor a tavoli X-et es nekem lassu volt.": én napi szinten használom és nekem nem lassú.
-
bambano
titán
kösz a cikket, most már legalább tudom, hogy ez is pöcstering idiotizmusa miatt van.
még egy rovátka a fejfájára.persze, így már igaz, hogyha már elcseszték a rendszert a systemd-vel, akkor a systemd által okozott milliónyi bug egyikének javítására ezt akarják használni. de a korrekt megoldás ilyenkor nem az, hogy elkezdjük a side effecteket tákolni, hanem eltávolítjuk a side effectet okozó komponenst, konkrétan a systemd-t.
és az, hogy pöcstering következmények nélkül futhat ámokot a linux világban mutatja, hogy mennyire elmultisodott a fejlesztés.
most ne beszéljünk arról, hogy az elképzelés nem működik. ő azt hiszi, hogy a biosdevname nem változik az eszközben soha, én meg tudom, hogy igen, következésképp az egész elképzelés egy epic fail.
-
Diokhan
addikt
Akkor látszik, hogy nagyon reggel volt még amikor én azt át olvastam, mert kissé félre értelmeztem ezek szerint, mert én úgy értelmeztem, hogy eddig mindenkinek eth0 volt az interfész neve, vagy ha több volt, akkor eth0, eth1, eth2 stb..., és majd ezzel a változtatással boot közben a kernel fogja elnevezni az interfészt a felsorolt 5 metódus alapján random módon. Köszi a kiigazítást
-
dabadab
titán
1. Az egész változtatás a kiszámítható interface nevekről szól, arról, hogy LEHESSEN tudni a neveiket, tehát eleve nem jó arra hivatkozni, hogy ezek után nem lehet majd tudni a neveket. Sőt: sokkal jobban lehet tudni, mert ahol több interface volt, ott eddig a rendszergazda nevezte el őket úgy, ahogy akarta, most meg egységes elnevezést akarnak bevezetni.
2. A támadót kb. semmiben sem segíti az, ha tudja az interface nevét.
3. Amiről viszont szó volt a cikkben, az a félrekonfigurálás, nem a támadás.
Szóval a dolognak amolyan osztogattak/fosztogattak jellege lett a végén
-
petipetya
nagyúr
Az emojik valóban hasznos újítások... Lehet velem van a baj, de ez a Gnome 3.26 pont annyira nem jön be, amennyire a melós win10 sem. Egyedül az itthoni Linux Mint (most éppen Xface, korábban Cinnamon) felületét tudom elfogadni.
-
Gnome3 for president!
Nekem tökéletes a gnómhárom. Egyszerü, ízléses.
Pont azt tudja, ami nekem kell. És ez az egyetlen asztali felület, ahol a beépített appolnak is hasznát veszem; nem azzal kezdödik egy telepítés hogy azokat kiírtom, és újakat teszek fel. -
Diokhan
addikt
"This can have serious security implications, for example in firewall rules which are coded for certain naming schemes, and which are hence very sensitive to unpredictable changing names."
Lehet, hogy kétértelműen fogalmaztam, de erre utaltam, de közben dolgozok és siettem.
-
floatr
veterán
Egyetértek abban, hogy -- talán a cikk alapján csak -- de nekem sem jön le, milyen újításokat kéne most itt ünnepelni, de egyértelmű az a trend, hogy erős desktopos irányba megy az ipar. Szerencsére nem egyutas megoldásban lehet csak gondolkodni, gondolom a továbbiakban is lehetőség lesz más stack-et telepíteni, ha az a szempont.
-
cog777
senior tag
Szerk: Diokhan mar megirta, mire vegeztem a hozzaszolasommal
Annyira nem ertek hozza, de azt olvastam hogy mivel nincs garancia hogy az eth0 es eth1 mindig ugyanazt az eszkozt jelenti ezert ez security problema mert tuzfalszabalyokba bedrotozhatjak a konkret nevet.
Igy viszont kenyszeritve van mindenki hogy konkretan azonositsa az eszkozt.
Mondom ezt talalgatva, anelkul hogy ertenek hozza. A mi termekunkben is tobb eth van viszont mi is vegigteszteljuk oket azonositva melyik a relevans.Lattam hogy panaszkodtal a wayland miatt. Ha megtartjak a kompatibilitast a DE-k, akkor nincs problema, lehet valasztani.
Ha jol emplekszem, wayland eseten a nagy ujitas a root nelkuli X, igy biztonsag szempontjabol jobb mint az Xorg.Hasznaltam parszor a tavoli X-et es nekem lassu volt. Igaz, rosszul parametereztem a programot amit el akartam inditani a tavoli debuggolashoz
es a program a termeken futott csak a kepe jelent meg a fejlesztoi gepemen. Lehet h megfelelo parameterekkel fel lehetett volna turbozni, de nem az volt az eredeti celom.
Amugy a bloatware-esedessel en sem vagyok kibekulve. Szivesebben hasznalok egy jol bekonfigozott i3-at, mint mast.
-
Diokhan
addikt
Mindenféleképpen biztonsági oka van szerintem. Sokkal könnyebb megtámadni egy rendszert hálózaton keresztül, ha tudjuk az interfész nevét, hisz alapértelmezetten mindegyiknek ugyanaz a neve.
Most ezzel azt érték el, hogy esetenként más-más nevet kapnak a hálózati interfészek, így a rendszer nehezebben sebezhető hálózaton keresztül.Itt leírja részletesen,
és személy szerint ezt én helyesnek tartom.However:
Sokan javasolják a grub-ba beírni ezt:GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="net.ifnames=1 biosdevname=0"
Így elvileg kiküszöbölhető a névváltás okozta kellemetlenség, viszont nem is annyira biztonságos.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#21078528 #26 üzenetére
Mikor volt a Gnome3 kényelmes? Mikor még Gnome2 volt...
Egyébként érdemes elolvasni a KDE egyik fő fejlesztőjének friss írását arról, hogy milyen problémákkal kell megküzdeniük az asztali környezet fejlesztése és kiadása közben. Nyilván ezek a dolgok pont így vannak a Gnome3 esetében is. https://blog.martin-graesslin.com/blog/2017/08/distribution-management-how-upstream-ensures-downstream-keeps-the-quality/
A Gnome3 fejlesztési irányai számomra kérdésesek. Most hogy pl. a Gnome3 alap fájlkezelőjét anno miért butították le egy ablakos kvázi "explorer szintre", az jó kérdés. Nem volt rákényszerítve senkire a két ablak használata, szóval elfért volna a kódban ez a funkció... Persze van alternatívája, de ne fejlődjünk már visszafelé működő funkciók elhagyásával...
-
törölt tag
De gondolnád, mivel itt a fórumon is gyakran beszélsz róla, én pedig egyetértek veled!
A programozási kényszerről beszélek, amikor a T. fejlesztők az alapvetően működő eszközök kódminőségének a javítása helyett inkább újítanak, a rendszer meg folyamatosan béta minőségű...A másik, hogy az a helyzet, hogy az openszósz fejlesztők tesznek a felhasználói igényekre! Hogy ne legyek OFF, a Gnome3 egy remek példa erre, mikor a felhasználók java sírni kezdett, hogy kényelmetlen, nehézkes a használata, megkapták a T. fejlesztőktől, de érintőképernyős eszközön milyen klassz használni...
Akkor most tegye fel a kezét, aki a Gnome3-at érintőképernyős eszközön használja...! -
VIC20
őstag
Ocsmány felület ez is.
-
bambano
titán
"a változásnak jó oka van.": szerinted milyen jó ok van arra, hogy az eth0-t átnevezzék valami enp3s0-ra? a válaszodban részletesen térj ki arra a körülményre, hogy állítólag így nem fog változni az interfész neve, ami sajnos nem teljesült. viszont mindenkinek, aki szkripteket írt és függ az interfész nevétől, most át kell írnia a programjait.
ugyanígy: miért kell teljesen új kompozitort faragni, miért nem javítják meg a régit? és ha már eldöntötték, hogy mégis faragnak új kompozitort, miért rögtön kettőt?
"hagyd a fejlesztőkre azt, ami az Ő dolguk.": nem, nem hagyok a fejlesztőkre semmit. tudod, van az a klasszikus, ide vonatkozó, a témára nagyon jól és könnyen adaptálható poén, hogy Pistabácsi a boltban odamegy a főnökhöz, és megkérdezi, hogy ismerik-e őt. Nemleges válasz után azt mondja, hogy ő a VEVŐ.
értsd: felhasználó nélkül aztán végképp semmi értelme fejleszteni, tehát nem mondhatja se a fejlesztő, se te, hogy hagyjuk rá a dolgokat. azt el se kezdjük vitatni, hogy ingyen volt, mert ez fals érv.
"Bocsánat!": kösz.
-
törölt tag
Bizony, egyetértek!
Az egész openszósz fejlesztési modell el van bakszva, nem csak a Gnome-é, hanem összességében!
Nekem a kedvenc vesszőparipám a KDE. Épp most álltam vissza a 3-ra (TDE), mert ez volt az utolsó használható verzió, a 4 megjelenése óta folyamatos béta szoftvert kapok, amibe az a fő innováció, hogy a beállítóközpont elrendezését kiadásról-kiadásra átvariálják, ahelyett, hogy a hibákat javítanák... -
Diokhan
addikt
Nem, nem a véleményed fáj, mert az pont annyira érdekel, mint a vörös hangyák párzási szokásai, hanem nekem az fáj, hogy mindenbe bele kötsz attól függetlenül, hogy értesz hozzá, vagy nem, érint-e Téged, vagy nem.
A változást azért erőltetik a userre, mert valószínősítem, hogy a változásnak jó oka van. Ha Neked nem tetszik a változás, akkor használd úgy, ahogy megszoktad, frissítés vagy változás nélkül és hagyd a fejlesztőkre azt, ami az Ő dolguk.
Mivel nem vagyok sz@rrágó, találgattam, és belátom, hogy megalapozatlanul "windowsusereztelek" le, ezért eleget teszek ama kérésednek, hogy kérjek bocsánatot: Bocsánat!
-
cami][us
senior tag
A Web milyen kreatív név egy böngészőnek.
Régen mintha más neve lett volna, de az se volt sokkal jobb.
Terminál mostantól kiemeli és megkönnyíti a hiperhivatkozások megnyitását
Szembe jön a XXI. század.
Egyedül a pdf olvasót használom tőlük. Az okular jobb, de az GTK környezetbe még nem való.
-
bambano
titán
neked az fáj, hogy az egyik blogposztodban is elmondtam a véleményemet. ezen nem tudsz túllépni, függetlenül attól, hogy igazam volt-e vagy sem.
mi fáj ezen? két nagy erőlködési irányvonalat látok benne:
1. mindenáron windowst akarnak csinálni a linuxból. ami nettó marhaság. (most tekintsünk el attól a másik nettó marhaságtól, hogy az ms meg linuxot akar csinálni a windowsból, rotfl).
2. azt látom, hogy volt egy használható felület, ami lezárta a nagy ötletek bevezetésének a lehetőségét, mert korrekten megcsinálták. csak hibajavítást kellett volna csinálni, ami nem tetszett az ezt programozó embereknek, így elkezdtek görcsösen látszólagos fejlesztéseket belerakni. pont úgy, mint ahogy az ms görcsölt, hogy kicsempézze a 8-as win-t. az is pont akkora sületlenség lett, hogy az ms meg is hátrált a 10-esben.
3. a linuxos grafikus felület egyik legnagyobb előnye az ipari hulladék másikkal szemben, hogy hálózat-transzparens volt. ezt en-bloc kihajítják akkor, amikor áterőltetik a népet wayland-re. ez nekem fáj, mert én ezt használtam, használom.
4. a wayland-en is látom ugyanezt a görcsös erőlködést, mint amit én szoktam leművelni hacsikaráskor a fajanszon, hogy de csináljunk már valamit, és akkor nekifutnak, és akkor jön az okostojás, akinek se az X nem jó, se a wayland nem jó, hanem neki muszáj sajátot csinálni, a mirt, hogy még jobban szétaprózódjon a fejlesztési erőforrás, és még többfelé kelljen erőforrást allokálni. és hiába pofáztam évek óta, hogy ez a fejlesztési felfogás szar, egy rendes gazdasági bukta pofonja kellett ahhoz, hogy sok év munkaerő elpazarlása után belássa az illetékes okostojás, hogy hülye volt.magyarázd meg, miért kell folyamatosan ráerőltetni a júzerekre a változási kényszert? hogy fog így terjedni a linux, ha folyton azt látja a mezei júzer, hogy már megint nem ott van, mint tegnap? csinálják meg egyszer, rendesen, utána menjenek kecskét őrizni, a júzert meg hagyják békén. teljesen egyetértek Linussal, mikor azt kiabálja a pancser kernelfejlesztőnek, hogy DON'T BREAK THE USERLAND! csak ezt ki kellene terjeszteni egészen a karosszékkel bezárólag.
azt látom, hogy mindenféle mondvacsinált hülyeségekkel olyan változásokat erőltetnek rá a mit sem sejtő felhasználóra, amire annak nincs szüksége. A firefox kihajította az npapit, a 3-as gtk alól kirúgták az X-et, a firefox csak pulseaudióval megy mostanában, a hálózatból kiszedték az eth0-t, stb. és akkor még a linux offtopic Pumpedgabó kategóriás sztárját még meg sem említettem, mert az túlságosan magas labda.
nem folytatom, pedig volna mivel.
"Használsz egyáltalán ilyen rendszert": fentiek alapján találgass. ha úgy gondolod, hogy megalapozatlanul windosuerestél le, akkor kérj bocsánatot.
-
Diokhan
addikt
Bárhova megyek, bármilyen cikket olvasok, Neked mindehol bele kell kötni valamibe. Az első 30-nál csak tovább görgettem, de jelen esetben nem tudom megállni szó nélkül. Mondd már meg nekem, hogy mi nem tetszik ebben? Használsz egyáltalán ilyen rendszert, ha nem használsz akkor fogsz valaha, vagy a jó öreg windows mögül írod a sok esetben lekicsinylő, becsmérlő megjegyzéseidet??? Komolyan kiváncsi vagyok erre...
-
-FreaK-
veterán
Valahogy így néz ki egy letisztult (nagyjából) minimalista UI, ami egyben stílusos és modern.
A Win10 egy hatalmas fail UI szempontból, ez mellett (de igazából nem csak ez mellett)
-
bambano
titán
vajúdtak a hegyek és egeret szültek...
-
Syl
nagyúr
Arcra illeszthető, mozgó emoji nélkül az egész kakát sem ér
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Jó kis bemutató cikk, kérünk ilyet KDE-vel is!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Az új verzió több jelentős új szolgáltatást, valamint számos apró javítást és továbbfejlesztést tartalmaz. A kiadás összesen 24 105 módosításból áll össze, amelyet 778 hozzájáruló készített.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Diablo 3 Collector's Edition
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Android / Server / Mail / stb.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Magic Keyboard Folio, Watch szíjak korrekt áron
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- AKCIÓ! Gigabyte B450M R7 2700 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 CM MasterBox 5 Lite 600W
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest