- Projektor topic
- Milyen SSD-t vegyek?
- Autós kamerák
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Azonnali informatikai kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
dabadab
titán
"Nem vagyok benne biztos ,hogy az ember kihallja 150ezer Ft Házi mozi erősítő vagy 150ezer Ft-os Sztereó erősítő közt a különbséget."
Sajat szemelyes tapasztalataim alapjan az alsobb kategorias HM erositoknel az alapzaj is problemat tud jelenteni, azt meg mondjuk mindenki hallja.
-
törölt tag
Igen ez is hozzátartozik: sztereó sz@rabbul szól 5.1-es erősitőn (Pure Direkt módot feltételezve), mint azonos kategóriájú sztereón. Mivel a HM mozira van kitalálva, hatások élethű megjelenitésére,kiemelésére (A HD is!!), míg a sztereó a minél hűbb hangvisszaadásra.
Erősitő melyik-melyik jobb az kiépités és táplálás kérdése. Csöves sokak szerint jól szól (nekem nem mind jött be) de 5-öst kiépiteni drága és elhelyezni is bonyolult.
D osztályú IC-s erősitők közt is van jobb roszabb. Azért egy Panasonic HS vagy Onkyo TX-NR509-es szériát nem tennék egy Sony ES mellé, pláne egy NAD M25 mellé. mindegyik IC-s
Vannak még sztereó elektronikák a boltban.
Szemléltetés:
Onkyo sztereo A9155 110 ezerért
Ugyanaz évjárat vele megegyező kategóriájú AV erősitő. Ujónnan 300 ezer felett volt
És bizony a sztereó köröket vert az egyébként nem gyenge, sokak által sztereó zenén is vállalható av erősitőre. -
drdr
senior tag
"Van FET-es ,csöves végfok és Ic-s végfok."
Szerintem még mindig több a bipoláris, mint a fet-es végfok."Az erősítő lelke a táp. Mivel mV-ot erősítünk Tápfeszültség értékére .
Azt ,hogy mi mennyibe,és hogyan szól az ízlés és fül kérdése."
Lelke a táp (bár inkább szíve), de hogy a mV-ot hogy erősíted tápszintűre az nem mindegy és itt jön képbe kapcsolástechnika, méretezés, alkatrész-válogatás..
"Nem vagyok benne biztos ,hogy az ember kihallja 150ezer Ft Házi mozi erősítő vagy 150ezer Ft-os Sztereó erősítő közt a különbséget. Bár érdekes lehet egy 5.1-es rendszeren sztereó felvételt hallgatni és vissza."
Nem tudom embere válogatja, meg azért az tegyük hozzá a 150eFt hm egy alsó középkategória, nem rossz, de van jobb...
Viszont az nem értem mért kellene sztereót hallgatni 5.1 csatornán.. A sztereóban nincs meg sokcsatornás információ! (Nem azt mondtam, hogy nincs benne tér!!!) Más kérdés, hogy ezek az erősítők képesek 5.1 csatornás műsort produkálni ilyen-olyan algoritmussal a sztereó anyagból is."Építettem erősítőt is és végfokot,illetve 2x150W 4 Ohm-os Quad 405 hangszínt szabályzós erősítőt táppal.
Kb 20 éve Ma szerintem bármi jobban szólna annál."
Hát szkóppal jól beállított munkapontú végfokkal és válogatott végfok tranyókkal nem volt rossz a quad, főleg sokat módosítottak és javítottak is rajta azóta. Én 3 éve használtam Onkyo 307-est, meg kell mondjam, nem volt rossz, de a régi fluoreszens kijelzőjű Videoton-nak ütősebb volt a basszusa..."Végfok -végfok között még mindig nem értem a különbséget.......Számomra IC-s vagy FET-es nem tudom eldönteni. Nálam igazán a Láda ami fontosabb,amúgy sem szeretem a nagy hangerőt 5W felett idegesít."
Hát pedig van. Bipoláris,fet-es, IC-s (Monolit, hibrid...), mind más és más kapcsolástechnika, más munkapont... Lehet A, AB, B, D osztályú, más-más torzítási jellemzőkkel és hatásfokkal és még nagyon sok paraméterrel jellemezhetők, ami valamilyen szinten fog okozni különbséget a hangzásban. De nagyon fontos az alkatrészek válogatása is és akkor még csak a tranzisztorokról és kapcs.technikáról beszéltünk, de a kondenzátorok is "beleszólnak"... -
drdr
senior tag
Inkább úgy fogalmaznék lehet jobb a csak sztereó erősítő... (legyen az csöves v. tranzisztoros)...
Lehet a hm. is jó, megfelelő DAC-kal és komolyabb végfokkal, de jellemzően - ha letöltesz service manuált- , akkor a végfok kapcsolást megnézheted ,mi a különbség végfok és végfok között.Említetted a quad 405-öt. Gondolom akkor arra is emlékszel, hogy abban milyen áramgenerátorok és áramtükör volt a munkapont stabilizálásra... Letöltöttem az onkyo 609 rajzát, Meglehetősen egyszerű a végfok, annyi tranzisztor el sem férne mint a quad-ban van/volt., de a hasonló kategóriás Pioneer sem különb...
Igényesebb sztereó erősítőben válogatott alkatrészek vannak, a minél szimmetrikusabb végfok miatt. Ezt 2 csatornára erősítőnként megoldható, de pl. 7 csatornára összeválogatni, kicsit drága lenne (bár lehet megteszik legalább a két frontra)
A házimozi erősítők terén, -én úgy látom- a csúcs kategóriában a dac minősége változik, ami akár egy sztereóba is elmenne, de a végfokok a teljesítményre gyúrnak, nem ritka az XLR csatlakozás sem, szóval inkább a hangos és jó minőségű mozi a cél. Ezekben a dac után erősített csatornák általában ki vannak vezetve RCA, ha ezt egy minőségi külső végfokra kötnénk, akkor a hm. is lenne olyan mint egy jó sztereó....
De persze gyártója válogatja ki mire teszi a hangsúlyt...
-
törölt tag
Sajna éppen nem értetted meg...
Elő és végfok: trafón kivül ez az egyetlen közös elem. HM vas még emellet sok mást is, és az emlitetteken kivül videoáramkört is tartalmaz. Nem értem miért kérdéses neked. Melyiket könyebb: két vagy 5 vagy több végfokot bezsufolni egy készülékházba? Mindemellett még a HM vas tele van minden egyébbel amit szürni, földelni kell és úgy megépiteni hogy se az analóg se a digitális jelet ne zavarja,interferálja. Ráadásul a sztereóba jobb alkatrészek, nagyobb trafó,kondik,stb mehetnek, mi ez ha nem a jobb hang záloga?
"Terméket hasonlitasz össze termékkel.." mi mást is tehetnék, hisz ezt kérdezted??
Ha innen nem érted meg hogy miért lehet jobb egy azonos kategóriájú sztereó hangja mint egy HM vasé (jóval kevesebb beépitett alkatrész, áramkör, jobb alkatrészek beépitésének lehetősége, rövidebb zavartalanabb jelutak, nem kell spórolni a hellyel, technológiával és a technikával ) sajna akkor nem nálam a hiba. -
törölt tag
A sztereó erősítőben két csatornányi elő és végfok van, valamint méretesebb és jobb alkatrészek, nagyobb puferkondik,abból is csak 2, az AV-ban 5-10, plusz D/A konverterek, Dolby Digital és DTS dekóderek, licenszek, Pro Logic áramkör, rádióvevő és még ki tudja mi egyéb. Ezek sok pénzbe kerülnek. És igy az Av receivereken ott spórolnak ahol tudnak.
Ezért stimmel, hogy egy 200000 forintos AV úgy szól, mint egy 60000-es sztereó. -
KismarciAA
csendes tag
"1x bekötöd ,nem kell ahhoz hozzányúlni.
Aki Láma az meg megérdemli,kevés erősítőt láttam nem fix kábellel......
"
Csak megjegyezném: én meg kevés erősítőt láttam FIX kábellel. Szóval ez csak árkategória kérdése.
Légy szíves ne "lámázd" le azokat, akik különböző gyártási eljárásokkal különböző szintű minőségi változásokat érnek el kábelek cseréjével. Az erősítő gyártók egy bizonyos szint felett már rád bízzák az ízlésednek és pénztárcádnak megfelelő tuningolást. Ha nem így lenne, akkor a közép és felső kategóriába is fix kábelt szerelnének.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Csatornánként 130 watt maximális teljesítményt produkál az UHD tartalmak kezelésére képes TX-NR525.
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U759 - i3-8GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest