- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AI a játékokban és azon túl
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- A Keychron K2 HE rapid trigger billentyűzet tesztje
- Új cégtől származó rendszerchipról árulkodik a Lenovo friss platformkódja
- ZIDOO médialejátszók
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Hisense LCD és LED TV-k
- SSD kibeszélő
Új hozzászólás Aktív témák
-
MMIX
addikt
Thermaltake GF3 1650W az HighPower ASTRO II GD 1650W
-
Qru
MODERÁTOR
Maradjatok a topik eredeti témájánál pls.
#nincsbennetarcsi
-
MMIX
addikt
750W-1200W CWT CSZ, 1350 (teszt) és 1650W nem tudom, másik bél, ránézésre nem ismerem.
Thermaltake GF3 1000W
NZXT C1000W és MSI MPG A1000G[ Szerkesztve ]
-
paprobert
őstag
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Nem milliókról beszélünk, hanem a konkrét esetben a proci lejjebb adásáról a hatékonyabb táp érdekében, ami végeredményben kb. nem kerülne semmibe. Meg aztán a fényképezőgépeknek nem sok köze van az energiatakarékossághoz.
Mire nem elég egy 5800X otthonra? Sőt, még tápból is elég a 850 Platinum helyett a 750-es, ha a 6800 Pulse-ból 6700 XT lesz, és még így is brutál a konfig, tíz emberből kilencnek nincs ilyen.
Nekem teljesen mindegy, hogy mit használsz, érted, de nem is én aggódok a bolygóért ennyire. Mondjuk a jócskán alulfeszelt, 3,5 GHz-en járatott R7 2700-zal, egy GTX 950 SC-vel (aminek a ventijei az esetek 80+ százalékában meg sem mozdulnak, annyira nem kap terhelést) és 80 Plus Platinummal szerintem erről szótlanul gondoskodtam.
[ Szerkesztve ]
SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3 x Q8 | HTX Ace | Icemat 2.0▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.
-
fanti
addikt
válasz Synthwave #25 üzenetére
Nézd, ha én azt állítom, hogy csak Sony A7III-assal lehet jó képeket fotózni, attól még az igaz lesz?
Ugye egy átlagos optikával az a váz olyan másfél milla, és én azzal fotózok, tehát aki nem azzal fotózik és panaszkodik, hogy a szutyladék telója milyen trágya képeket készít, annak ajánlanám azt, hogy vegyen olyat?
És ha drágállja, akkor mondanám azt neki, naaaa....ha már zsebbe kell nyúlnod, akkor már mindjárt rinyálni kezdesz?Vagy mindjárt ajánljam neki a Sony A9-est?
Végül is miért is ne? Vesz még rá egy jó Sony Obit, és már is 3 milliónál van.Azért szerintem van némi átmenet a telefon fostalicska kamerája meg egy A9 közt...vannak ott nagyon patent fotógépek (amik megfelelnek pl. egy Gold fokozatú Seasonic tápnak, hogy a példánál maradjunk), én azokat ajánlom másoknak, nem a "titánium" kategóriás A9-est...
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Ó, a környezetért nagyon aggodó erőműtulajok is akadnak bőséggel, de úgy látszik az aggodalomnak is van azért egy határa. Ahol már zsebbe kellene nyúlni, és nem a nyers teljesítmény miatt, így inkább megbékélünk a vagyonért vett ampertemetőkkel.
Az 5950X + táp eladásából már ott a különbözet a kevesebbet fogyasztó procira és a magasabb hatásfokú tápra, így igazából nincs plusz kiadás. A teljesítmény ugyan némileg csökkent, de elmondásunk alapján amúgy is overkill volt, viszont egy leheletnyivel zöldebbek vagyunk.
Vizet prédikálunk, miközben szomorúan isszuk a bort.
[ Szerkesztve ]
SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3 x Q8 | HTX Ace | Icemat 2.0▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.
-
fanti
addikt
válasz Synthwave #22 üzenetére
Na pont ezt utálom a PH-ban a legjobban!
Adjam el az 550-es Gold Seasonicomat, amit 35-ért vettem, mondjuk 20-ért talán elviszik, és vegyek egy pl. 750 Wattosat, és ugye lehetőleg Titaniumot ugye...
Hát...nézd el nekem, hogy egyrészről nincs kedvem bukni 15 ezret, és újk tápot venni 85 ezerért...mert ez így 100 ezer forint lenne ugyebár...
Tényleg, ennyire ökör ötletet csak ritkán találok még itt is...pedig tele van a PH diódákkal...
Ja, arról nem is szólva, hogy az 5950X került 300 ezerbe, most eladom max. 180-ért, és tudok venni a helyébe egy 5800X-et 130-ért...igen, ez mekkora egy okos gondolat! Bravó! Az évszázad üzlete...
[ Szerkesztve ]
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Azt a szegmenst már átvették az APU-k, különösen a hamarosan érkező Ryzen 7000-nél.
Na, igen 25 évvel előtte meg az egész csúcskonfig evett vagy 80-100 wattot. A kérdés az, hogy egységnyi felvett energiából a hardver milyen teljesítményt tesz le az asztalra.
-----------------------------------------------------------------------------------
(#20) fanti: Kicsit ellentmondásosnak érzem a környezettudatossággal az 5950X/Pulse 6800 párost, főleg, mivel magad is mondtad, hogy melóhoz már nem kell. Plusz az elveid alapján inkább tápot cserélni volna jó, ami még max. fogyasztás mellett is hozza az optimális hatásfokot, így kevesebb energia megy pocsékba (750/850 wattos Platinum/Titanium legalább).
-
fanti
addikt
Olyan visszásnak és képmutatónak tartom azt, hogy pl. szelektív hulladékgyűjtést végzek, de a számítógépem meg játék közben fölzabál 700-800 wattot... és mindezt egy kibontakozó súlyos energiaválság közeledtével...
Ez kb. olyan, mint ha a lakásunktól 500 méterre lévő iskolába nem gyalog vinném a lányomat, hanem autóval. Vagy nem is autóval, hanem egy polgári célra átalakított T-72 - es tankkal, ami 100km-en bezabál vagy 300 liter üzemanyagot, de ugyan ki a fenét érdekel, mert nekem futja rá! És közben mekkora légszennyezést is csinál...de ki nem sz@rja le...szóval én nagyon ellenzem ezt az irányt, nagyon nem jó, és nagyon összeegyeztethetetlen a környezettudatossággal.Eleve nincs is szükség nagyobb teljesítményre. Kinek, és mihez és hova?
A meló az más, de arra van egy saját önálló vonal, baromi drágán és baromi nagy teljesítményt nyújtva, de otthonra netezni, hobbifilmvágni, programozni, filmezni, zenélni, játszani...ugyan már...Saját példám :
5950X - es proci van a gépemben, mert kellett egy melóhoz, de már az megszünt, és most, hogy lejárt ez az őrült bitcoinkorszak, végre meg tudtam venni álmaim kártyáját, azaz egy Sapphire Pulse 6800-ast.
Vacilláltam ugyan, mert a tápegységem egy 10 év garis Seasonic Focus Plus 550W Gold minősítésű táp, és ugye bírja majd, vagy nem bírja....? Végül is bírja jól, és még ciripelés sincs.Többen lehülyéztek, hogy de hát 40-el drágábban kaptam volna egy 6900XT-t. És nem igazán értették, hogy miért nem azt veszek, és azt sem nagyon fogták fel, hogy nekem adva van a tápom, amit NEM FOGOK LECSERÉLNI, és ha kevés lesz a 6800-ashoz, akkor inkább elállok a 6800-tól, visszaküldöm, és veszek helyette egy 6700XT-t. Ennyi! Elvből!
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Na télire nem kell hősugárzózni, megoldja a gép!
Viccet félretéve, nagyon hiányolom a legújabb generációs vga kártyákból az alacsony fogyasztásúakat mondjuk úgy 40-70w-ig. Korábban az nv az új gyártástechnológiát először az alsó és közép kategóriába rakta be alacsony fogyasztáson és később hozta ki a felső szegmensben. Szóval már ez is változott. Emlékszem anno egy GTX 295 2009-ben egy ph-s tesztcikkben a komplett konfiggal nem evett többet, mint 400W és akkor úgy volt megírva, hogy brutális kártya.izé
-
törölt tag
válasz Synthwave #17 üzenetére
Csak közben a tudatosság, fogyasztáscsökkentés, az energiaválság a kommunikáció. Látszik a termékekből, hogy sokat tesznek érte ezek a cégek is, igazán elhivatottnak tűnnek. Kiváló motiváció, hogy az ember maga is odafigyeljen, csakúgy, mint az itthoni 40 (70) forintos villany.
[ Szerkesztve ]
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Azért szerintem aki rögvest ráugrik majd az újgenes csúcskártyákra, ott nem lesz sok gond a villanyszámlával sem.
-
veterán
Az új VGAk fogyasztás tápcserét indokol, lassan oda jutunk , hogy egy vga kártya fogyasztás eléri az 1000wattot. Ebben a drága energia világában ez egy alapos érvágás.
duree54
-
addikt
-
addikt
Mert telóra is óriási szükség van a 4k 120hz kijelzőre. Pc-n se értem a 4k szükségességét, a hatalmas képátlót se. Nekem munkára van 2db fhd 24”-os monitorom, semmivel nem lennék előrébb 1 vagy 2 db 40”-os 4k monitorral. Játékhoz se érzem, hogy nagyobbra lenne szükségem, pedig sokszor 2méterről játszok a kanapéról kontrollerrel. Na mind1, nyílván nem vagyunk egyformák, de én nem értem ezt a fene nagy teljesítmény igényt egyesek részéről.
-
Predatorr
őstag
Dehogy kell, adnak átalakítót. (És biztos lesznek ilyan gyártmányok is.) A peak ugrálások miatt ajánlgatnak atx3-asakat, de az sem kell, ha nem ugrik akkorát, mint amit a táp elbír. Egyébként, h az nV vmi szaros 12GB-tal akarja kiszúrni a szemem, úgyis AMD lesz sok-sok év után megint. Deathloop komoly grafika híján is siránkozott a 8GB VRAM miatt már 1440p-ben, és sok más játékkal is cseszhetem a 4k gaminget, hiába bírná a 2080, nem kockáztatok 3-4 évre előre. Bár az AMD driverei miatt akkor mégis. Szar ügy.
"Amely probléma nem megoldható, azt meg kell szüntetni."
-
Gausz
aktív tag
Mármint az elektromos teljesítmény ne szálljon el. De mégse kapsz nVidiát 130W alatt, utoljára 3 és fél éve voltak 100W alatt.
Vessük is össze:
1650: 75W, 12nm.
3050: 130W, 8nm.
Fogyasztás +73%, tranzisztorsűrűség x2,25. Ebből kijön +80% FPS...
Jó, jó, hogy FPS-t amperből lehet csinálni, de ennél azért nagyobb hatásfokot várnék el így az évek folyamán. -
addikt
Egy i7 first gen is 130W tdp-s volt 4maggal, most a 12900k 125W tdp-s és ha a turbo boost nem lenne, akkor tartaná is ezt a 125W-ot terhelés alatt is. Teljesítményben, magszámban ég és föld a kettő, tehát lehet úgy fejleszteni, hogy a fogyasztás ne nőjön a számolási teljesítmény viszont igen. Csak most nem azt a kort éljük (pedig semmi szükség nincs desktop szinten ilyen teljesítményre, komoly munkára van külön proci széria).
PCI-e 5 is kb minek, még a 4 sincs kimaxolva, ddr5-re sincs jelenleg szükség. Simán lehetett volna a fogyasztás csökkentése felé elmenni úgy, hogy a pár éves számítási szinten maradjunk. Munka procikra nyílván ez nem érvényes.
[ Szerkesztve ]
-
Graphics
Jómunkásember
A fizikát nem lehet megb.szni...
AMit te elvársz, az az, hogy a teljesítmény konstans maradjon.
Miért a csúcskategóriában keresel akkor? Nem valószínű, hogy kihasználnád akkor azok teljesítményét.
Bármilyen témában szívesen segítek, SSD, Robotporszívó, Xiaomi, Poco mobilok ,de 2025-ben már csak és kizárólag privátban leszek elérhető. :)
-
Gausz
aktív tag
Minden egyes generációval nem csak a tranzisztorok és utasításkészletek száma nőtt meg, hanem irgalmatlan módon az elektromos fogyasztás is, hiába a gyártástechnológiai fejlődés. Teszem azt a notebookgyártók is belegyömöszölik a 30mm magas gépbe a 3060-at, de hűteni már nem tudják, így hiába a csili-vili drága gép, ha üvölt a venti és throttlingol. AMD oldalon most ugyanezt látjuk, 7950X-hez már alapból vízhűtés ajánlott.
Egy normál játszós gépem volt 2007 környékén, AMD 64 X2 4800+ (65W), AMD 1950 PRO (66W), ami anno szerintem középkategória volt. Régi tesztek szerint játékok alatt 100W alatt fogyasztott, tehát a megadott fogyasztást felfelé kerekítették.
Most az intel-féle fogyasztási adat kb papíron létezik, ha kicsit is terheled, akkor a boost-ot kell nézni, ami sokszor 110+ Watt. Ha megnézel most egy játéktesztet egy alap RTX 3050-el, akkor az egész rendszer felvesz 200-300Wattot. Ami messze esik az előbb említettől, de ez a mai kor minimuma, és innen erednek ezek a szupi 1kW-s tápok. A 4000es széria alja is már annyit zabál, mint egy tisztességes komplett konfig duplája.Gyártástechnológiai oldalról megy a promó, hogy az 3/5nm a 5/7nm-hez képest ugyanannyi teljesítményhez 30%al kevesebbet fogyaszt, vagy ugyanabból a Wattból 25-30%-al gyorsabb. Ehhez képest van +10% teljesítményugrás, de cserébe a fogyasztás sem csökken igazán.
Szóval nekem nem észszerű, hogy a mai GPU-k a 150-500W sávba esnek, elfogadható részemről 50-150W lenne.
-
Predatorr
őstag
300-350W-tal híresztelik a 7800X-t/4080-at, peakre rászámolhatsz +50-et (a 2080 250W-ig megy OC). Nincs arra szükséged, amit el akarnak adni neked.
Az én FSP Hyper tápom nem ilyen „80+” kamu, kamu adatokkal a táblázatokban, hanem 92%-ot (EU) lead 700W-ból. 634W-om van egy 150W fölött nem fogyasztó 5800X + lap/hdd-k/ssd-k mellé. Biztosan nem veszek új tápot egy 300W-os VGA mellé.
CPU-t cserélni meg értelmetlen. 105W (150 persze) mindenre elég.[ Szerkesztve ]
"Amely probléma nem megoldható, azt meg kell szüntetni."
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
"Egy CPU vagy GPU fogyasztása 100W fölött már komédia"
Ezt kifejtenéd részletesen?SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3 x Q8 | HTX Ace | Icemat 2.0▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.
-
Gausz
aktív tag
Mert már ott tartunk, hogy a marketing szerint egy CPU/GPU teljesítményét nem GFlops-ban, hanem Wattban kell mérni... Annyiban igazuk is van, hogy a Watt a teljesítmény mértékegysége, de fullba tolni a kretént...
Egy CPU vagy GPU fogyasztása 100W fölött már komédia, az meg főleg az, hogy nVidiá-nál 130W alatt semmi sincs 3 éve. -
ledgeri
nagyúr
Egyszerűbb a fogyasztás csúszkát elengedni, mint a többit összébb húzni.
[ Szerkesztve ]
// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
fanti
addikt
Nos, igen, örülünk a fejlődésnek és üdvözöljük az újításokat.
De most energiaválság nélkül is olyan fura számomra, hogy iszonyat elszállunk fogyasztásban, ha felsőházas belépő processzort és VGA-t veszünk, hogy...hogy én szerintem nem ez a helyes út. És akkor még csak nem is a csúcsról beszélek, hanem a felső szegmens belépő alkatrészeiről.
Ez nem jó így, de nagyon nem jó.
Új hozzászólás Aktív témák
- Gitáros topic
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AI a játékokban és azon túl
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- EA Sports WRC '23
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- A Keychron K2 HE rapid trigger billentyűzet tesztje
- Bugok, problémák a PROHARDVER lapcsaládon
- Spórolós topik
- Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Lian Li UNI FAN TL LCD Series ventilátor, 3-as csomag, vezérlővel, 120mm, fekete (12TLLCD3B)
- Lian Li SL-INF 120mm aRGB ventilátor hármas csomagban
- NZXT C1200 Gold 1200W Moduláris Tápegység PCIE 5 ATX 3 12VHPWR
- Cooler Master Masterbox MB311L ARGB ablakos Micro ATX ház ARGB vezérlővel, 4 ventivel, AQUA Garis!
- ASUS ROG LOKI 850W Platinum RGB SFX Moduláris Tápegység PCIe 5.0 12VHPWR ATX 3.0