Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• DraXoN

addikt

Az ismert rendszerek erősen korlátozzák az egyéb felépítésű rendszerek elterjedését. Pl. ez is részben az oka lehet annak, hogy még házon belül is nehezen cserélődik le a szoftver (lásd a windows 98 hosszú életét, és most a XP van ezen soron)
    Mind a Windows2000 mind a Vista jelentős változásokat hozott, de igazán csak az utódaik tudhatják átvenni az előd szerepét (A Win7 esélyes lehet átvenni hosszútávon az XP helyét). egy linuxnak azért nincs még inkább esélye, mert az még jobban különbözik, de még nagyobb gond a megszokott programok hiánya (annak könnyebb váltani aki korábban is főleg multiplatformos programokat használt .. pl. Firefox, Opera, OpenOffice, stb. ).

anulu, Bici ... érdekes a megközelítésetek, az egyikőtök úgy próbál védeni, hogy mindent tilt, a másik úgy, hogy előre ellenőrzött dolgokat ad... hmm.. vajon melyiken több a lehetőség? :)

A korábbi registry-s vitához meg: nincs baj vele, de sokkal szigorúbb szabályrendszer kéne neki a rendezettséghez és a benne lévő adatokhoz.. azaz, minden program próbálja magát ugyan azon tematika szerint rendezni, plusz legyen számon tartva, hogy kihez mi is tartozik, azaz, ha egy programra már nincs szükség és törlésre kerül a későbbiek folyamán, ne maradjon utána adat (ugyan ez igaz a fájlrendszerben lévő állományaikra)! .. lényegében így egy szeméttelep lesz idővel mind a "registry" , mind a "program files" , mind a "document and settings"... (és tényleg az) .. egyébként anno még XP alatt tapasztaltam lassulást azzal hogy tele volt szeméttel a registry (tisztítás után sokat gyorsult a rendszer.. igaz egy 4 éves telepítés volt).
    Vistában nem tudom, hogy lassul-e hosszabb távon a szemetelődés miatt (csupán néhány hónapig használtam aktívan), de valami oka csak van annak, hogy idővel lassabb lesz kicsit a rendszer egy "friss" telepítéshez képest.. bár talán nem olyan mértékben mit a korábbi rendszer.
    Egyébként véleményem szerint a MS a Vistával és most a Win7 el elindult egy "rendezettebbé teszem a rendszert" irányvonalon, de nehéz dolga van ha megakarja őrizni a kompatibilitást, ugyanis egy teljes átszervezés lehetetlenné tenné a régi programok telepítését. Talán megoldható lenne egy "kettős" rendszer amiben van egy új szigorúbb szabályzású rész (mind a programok helye, mind a registry szigorúan előírna mindet, hogy mit hova, és fel is jegyezné a programok saját "bejegyzéseit"), a régebbi programoknak meg lenne egy "kompatibilitás" rendszerrész (ahova a jelenlegi rendszer szerint mehetnek a dolgok.. ennek a registryje külön lenne a "fő registrytől"... azonban ez csak gondot okozna, hisz ha mind2 rendszer létezik, akkor minek költsön arra a fejlesztő cég, hogy egy szigorúbb rendszernek feleljen meg, ha a jelenlegi is megy). Hosszú távon szerintem a MS is nagyobb rendezettséget szeretne, hogy mindennek meglegyen a saját pontos helye, de egyenlőre úgy néz ki nem "kettős" rendszert alkottak, hanem egy hosszabb távú "átmenetes" fejlesztési irányban indultak el. Ez viszont nem 1x hanem verzióról-verzióra gondot okozhat a jövőben (a win7ben nem piszkálták különösebben a vistában behozott változásokat, de az talán öngyilkosság is lett volna.. majd a következő verzióban lehet szerintem újból változás)
    Végezetül: ami a "zavaró" linuxos rendszer elrendezést illeti az valójában a rendezettség miatt van.. mindennek megvan a pontos helye, windowsban is, de ott sokszor egybefolynak a dolgok, és senki nincs kényszerítve, "hogy pont oda, mert ott a helyed és kész"

Új hozzászólás Aktív témák