Új hozzászólás Aktív témák
-
> csak gondold végig azt, hogy egy 1Hz-es szinuszgörbénél a tűnek kétszer van jelentős gyorsulása, amikor irányt vált,
Csak a hallgatosag kedveert megjegyzem, hogy a tu gyorsulasa ebben az esetben egeszen pontosan ugyanaz a szinuszgorbe, mint amit lekovet. (Ha szinuszgorbe van a lemezen, akkor a gorbe derivaltja a sebesseg, ami szinuszgorbe, es annak a derivaltja a gyorsulas, ami szinten szinuszgorbe.)
A D/A-k tehetetlensegevel kapcsolatban annyit jegyeznek meg, hogy 16 bites D/A-kbol lehet kapni tobb GSPS sebessegueket. Tehat gigaherzekrol beszelunk, amiket tudnak ezek a relative olcso (par tiz dollaros) csipek, ehhez kepest itt 44.1 kHz-s D/A-rol van szo. Itt a tehetetlenseg gyakorlatilag merhetetlen es lenyegtelen. Egyszeruen ezen a szinvonalon mar regesreg tulvan a technologia -- mig a lemezjatszok eseteben nincs.
-
bambano
titán
és kékhalált dobott volna a windowsod, ha az egymondatos letrollozás helyett ezt írod elsőre: "Mer' a vonatkozó kapacitás ma jellemző értéke ~ olyan, mintha a hangszedő hegyezett, fúrással kikönnyített aszalt bolhap*csből lenne, amit pókhálóval függesztettek" ???
visszatérve a témához: ha a lejátszó nem bírja követni a lemezt, akkor lehajlik, de továbbra is folytonos függvény lesz a kimenete. a d/a-nak meg elvileg sosem az, csak mindenféle ronda szűréssel válik folytonossá.
másrészt meg hiába alacsony a d/a-n belül a kapacitás, ráteszel a végére egy aluláteresztő szűrőt, aminek van kapacitása, és rögtön lőttek is az egésznek.
-
Degeczi
nagyúr
Ezzel szemben számtalan vaktesztet lehet találni, ahol analóg láncba beiktatott 16/44.1 AD/DA hatását nem tudták beazonosítani, fölismerni mikor szól...
Egy durva, hosszú távon hallgathatatlan hang lehet a felvétel, vagy a rossz lejátszó hibája - de nem a 16/44.1 technológiáé
-
Rive
veterán
akkor egy d/a mitől is mozogna fénysebességgel?
Mer' a vonatkozó kapacitás ma jellemző értéke ~ olyan, mintha a hangszedő hegyezett, fúrással kikönnyített aszalt bolhap*csből lenne, amit pókhálóval függesztettek.
Mondom, reménytelenül elavult ehhez az ismeretanyagod. Nem kellene erőltetned. Ez így rosszabb, mint az ethernet-kábel hangvisszaadásra gyakorolt hatásáról olvasni.
-
bambano
titán
nektek mindenki troll, aki másképp gondolja, függetlenül attól, hogy kinek van igaza.
eszedbe sem jut átgondolni, hogy miért van igazam, egyszerűbb letrollozni. te dolgod, engem nem érdekel.
csak gondold végig azt, hogy egy 1Hz-es szinuszgörbénél a tűnek kétszer van jelentős gyorsulása, amikor irányt vált, ehhez képest a d/a konverterben 44100 állapotváltozás játszódik le, amelyik mindegyike kapacitások feltöltésével vagy kisütésével jár együtt. a tranyóknak is van kapacitása, a feteknek is.
következmény: az nem igaz, hogy a d/a-nak semmi tehetetlensége sincs, miközben a tűnek meg van. még egy nyomorult műveleti erősítőnél is katalógusadat a jelemelkedési sebesség, ami hallható különbséget okoz a hangban. például egy quad 405-nél rohadtul nem mindegy, hogy uA 747, egy lf 356 vagy egy ne 5532-es ic van benne, mert jól hallható különbséget okoz. (mielőtt belekötnél, tudom, hogy a jelemelkedési sebesség nem ugyanaz, mint a d/a állapotváltozása, de példának jó, hogy más villamosmérnökök nem úgy gondolják, mint te)
akkor egy d/a mitől is mozogna fénysebességgel?
-
Psych0
őstag
Azt nem állítom, hogy nem szar a mai kompresszált zene, sőt állítom, hogy a mai zene szar. Nem erről beszélek. Én erre reagáltam: A 16bit/44khz és egyéb történetek meg sajnos nem tudnak labdába rúgni egy jó vinyl mellet és A CD (vagy digitális fájl) meg ezer más sebből vérzik. Ezt az állítást cáfoltam meg. A technológia jobb, hogy mire használják, az meg sose volt a mérnökök kezében.
-
Rive
veterán
Nem, én nem trollkodom.
Viszont, mint (elektronikával foglalkozó) mérnök nem egészen vagyok képes felfogni, hogy a fentebbihez hasonló kaliberű sületlenségeket valaki képes komolyan gondolni.
Bocs, hogy ezt mondom, de a témához releváns ismeretanyagod katasztrofálisan elavult, és abszolut nem passzol ahhoz a magabiztossághoz, amivel előadod.
-
narumon
őstag
Az a másik fele, a 16/44-ből csak annyit hallasz még jobb master esetén is, hogy bizony karcos, érdes hangja van, lehetetlen hosszú távon hallgatni. Nem véletlenül próbálják a CD szerelmesek is analóg irányba vinni a CD hangját (a jobb DAC, futómű, stb irány szinte mindig erre mutat), de igen mint írtam a legnagyobb gond a master. (És sajnos HDTracks és társais is előfordul ugyanaz a szar master csak 24bit-ben szar
-
bambano
titán
nekem van a régi szép időkből aad-s cd-n ugyanaz a hang, mint fekete lemezen. ott, szerintem, nincs különböző master.
egyébként meg nem teljesen mindegy, hogy miért rosszabb a cd? azért, mert a technológia rossz, vagy azért, mert nem kapsz rendes lemezt hozzá? szerintem de.
-
bambano
titán
az alapvető kérdés az, hogy minden bizonnyal olyan tényezők is szerepet játszanak a minőségérzet kialakításában, amiket vagy nem mérünk, vagy nem tudunk mérni, vagy fogalmunk sincs róla, hogy mérni kellene.
Nekem volt olyan saját építésű quad 405-ös erősítőm, ami 70 KHz-ig vitt át egyenesen. Válogattam bele a piacon elérhető legjobb alkatrészeket, stb. Ehhez képest egy 15 KHz-ig is csak köhögve átvivő csöves erősítő utcahosszal jobb. Következtetés: a sávszélesség nem az elsődleges paraméter a minőségérzetben.
ugyanabba a problémába futnak bele, mint az elektronikus hangszerek. egy rendes zongora szebben szól, mint egy rendes zongora alakú zongoraszintetizátor. rendes hegedű dettó jobban szól, mint egy elektronikus hegedű. miért? a pontos választ senki nem tudja, csak közelítgetünk.
-
narumon
őstag
Egyszerűen hallgasd meg. Miért nem lehet hallani? Sajnos pont ez a gond, hogy jól hallható a különbség a kettő között. A dinamikával az a fő gond (ahogy korábban már többen írtuk), hogy cseszhetjük ha magát a dinamikatartományt összenyomják. Láttál le már mostani CD vagy digitális fájlt? Egy nagy massza az egész, és sajnos ennek megfelelően masszaként is szól
-
Psych0
őstag
"A 16bit/44khz és egyéb történetek meg sajnos nem tudnak labdába rúgni egy jó vinyl mellett"
De most miért? Mitől jobb a vilnyl. Aláírom, hogy extrém minőségű rendszeren akár 50kHz sávszélesség is lehet, de ezt még senkinek nem sikerült hallani, ugyanakkor a maximum dinamikatartománya 70dB, míg a 16 bit problémamentesen ad 96dB-t. -
narumon
őstag
válasz
pakriksz #272 üzenetére
És ennek mi köze a hangminőséghez? A CD (vagy digitális fájl) meg ezer más sebből vérzik.
Amúgy van itt egy kis félreértés - szerintem senki nem azt mondta, hogy magával a digitális rendszerrel lenne a baj, én örülnék a legjobban ha digitálisban ott tartanánk már, hogy nagyfelbontásban, jó masterrel be lehet bármit szerezni. Sajnos azonban a kínálat marginális ezekből (vinylhez képest mindenképpen). A 16bit/44khz és egyéb történetek meg sajnos nem tudnak labdába rúgni egy jó vinyl mellett - főleg, hogy ezekből is nagyítóval kell keresni a jó keverést.
-
narumon
őstag
"Azért ennyire nem egyszerű. Az SL1200 az az SL120-as EPA120-as hangkarral szerelt változata volt. 1977-ig gyártották. Az SL120-at bármilyen más hangkarral is lehetett szerelni."
Nem teljesen értem, hogy ez miben mond ellent annak amit írtam - semmiben.
"A DJ változatok az MKII-k lettek, ahol nagyobb nyomatékot kapott a motor, a tányér súlya is nőtt, a hangkar magasságát lehetett állítani, és a sebességszabályozás lin potival van."
Ezután meg jött az MkIII amiben még más dolgokat módosítottak és így tovább egészen MK6-ig. plusz a mindenféle limitált szériák.
Itt egyébként egész jól le van írva bár azért hiányos a cikk:
http://en.wikipedia.org/wiki/Technics_SL-1200 -
narumon
őstag
válasz
CharlieDrop #254 üzenetére
"Átlag felhasználásnál, ha nem DJ-ni akarok, meg nem vagyok vájtfülű, akkor jó az 1500 vagy a 2000 is? "
Úgy fogalmaznék, hogy jó belépőszint lenne igen. Pénztárca küszöbtől függően lehet rá hangszedőt tenni, ha meg tudod engedni magadnak akkor egy AT120E hangszedő egy kisebb Technics-el nagyon jó belépő ebbe a világba. (Természetesen kalkuláld bele, hogy egy phono elektronikára is szükséged lesz még ha nincs az erősítődben)
-
pakriksz
őstag
Dehogy nem, mondom, hogy egy csigát hasonlítasz egy fénysebességű űrhajóhoz. A csiga a tű tehetetlensége, a másik egy elektronikáé. Valszeg nem véletlen, hogy vinyl-en a mély hangok a legerősebbek, mert magasabban már bejátszik az a bizonyos tehetetlenség, és az anyagjellemzők.
-
-
bambano
titán
válasz
pakriksz #272 üzenetére
mert a d/a konverternek nincs tehetetlensége??? a konverter kimeneti kapacitása nyugodtan felfogható a tű tehetetlenségének. ott sem fog az egyik szélső helyzetből a másik szélső helyzetbe ugrani a kimeneti feszültség, mert nulla kapacitású elektronikát lehetetlen csinálni.
-
bambano
titán
válasz
BatchMan #270 üzenetére
"Fourier azon tétele, hogy sinusok összegéből össze lehet állítani bármilyen hangot"
nem az a problémám, hogy tételnek vagy sornak nevezed, hanem az, hogy az az állítás, miszerint *bármilyen* hangot össze lehet állítani, nem igaz. Emlékeim szerint bármilyen *periodikus* hangra vonatkozik a tétel, és ez nagy különbség.A sor meg a tétel között annyi szokott lenni a különbség (legalábbis Taylornál így volt), hogy a tétel azt mondja, hogy egy periodikus hang tetszőlegesen pontosan közelíthető, a sorfejtés meg megmondja, hogy adott hibahatárhoz hány tagig kell a sorfejtést megcsinálni. De ez marginális különbség ahhoz képest, hogy hang vagy periodikus hang.
-
NGA
addikt
Azért ennyire nem egyszerű. Az SL1200 az az SL120-as EPA120-as hangkarral szerelt változata volt. 1977-ig gyártották. Az SL120-at bármilyen más hangkarral is lehetett szerelni.
A DJ változatok az MKII-k lettek, ahol nagyobb nyomatékot kapott a motor, a tányér súlya is nőtt, a hangkar magasságát lehetett állítani, és a sebességszabályozás lin potival van.
SL1200 az ilyen volt:
-
dabadab
titán
"honnan a bánatból kéne tudnom, mi van windowsos körökben?
"
Te ertekeztel arrol, hogy miert vannak fizetos CD ripperek, nem en kezdtem
Egyebkent annak idejen (meg a mult szazadban) olvastam a cdparanoia levlistat, es ott eleg gyakran elokerult az EAC, mint testverprojekt (na meg a neten terjedo zeneknel is gyakran ott figyel az "EAC + LAME" vagy az "EAC + FLAC" string).
"te egyáltalán nem emlékszel a túlmintavételezéses cd lejátszókra? "
De, hogyne, de nem arrol beszeltem, hanem a CD-k hibajavitomechanizmusarol, amikor a Reed-Solomon mar nem segit, akkor a hianyo mintak helyere interpolalnak valamit.
-
bambano
titán
engem ez a "referencia ripper windowsos körökben" félmondat ütött szíven
honnan a bánatból kéne tudnom, mi van windowsos körökben?
(#260) dabadab: "Egyebkent tovabbra is tartom azt az allaspontomat, hogy ha interpolalni kell, akkor ott valami mar nagyon el van rontva, az kivul esik a normalis mukodesen.": te egyáltalán nem emlékszel a túlmintavételezéses cd lejátszókra? digitális aluláteresztő szűrőt csináltak túlmintavételezéssel (ami az általad hőn utált interpoláció marketing neve). oversampling, hátha így jobban eszedbe jut.
-
Psych0
őstag
Megpróbálom elmagyarázni a HDMI átvitelt, egyébként ez érvényes a legtöbb digitális átvitelre.
A HDMI kábelen az adat színkomponensenként sorosan megy át, egy speciális kódolással (TMDS), ami minden 8 bites subpixel adatát kibővíti 10 bitre. Ez úgy történik, hogy a 8 bemenő bit 256 lehetséges értékéhez hozzárendel egy vagy kettő 10 bites szimbólumot összesen 460-at. Valamint speciális szimólumok léteznek az időzítés információk átvitelére(hsync, vsync..., összesen 4). Ebből látszik hogy a 10 bites szimbólum 1024 lehetőségéből mindössze 464-nek van valós értelme és 560-nak nincs.
Tegyük fel, hogy előfordult egy bithiba. A fentiekből látszik, hogy csak az, hogy egy másik érvényes színkódot kapjunk kisebb valószínűségű, annál, hogy érvénytelen kódszó jött át:45%, A hibás szimbólumot a megjelenítők általában feketének veszik, mert az kevésbé feltűnő, mint egy világos pixel. Továbbá a szimbólumok véletlenszerűen vannak elrendezve, úgyhogy pl ha a bemenő adat 128 egy elrontott bit esetén ha érvényes szimbólum jött át, az bármi lehet 0-255 között(nem kell 128 közelében lennie mert "csak" 1 bit romlott el).Most vizsgáljuk meg a pl torzult szín állítást: Tegyük fel, hogy az időzítés szimbólumok varázslatosan hibátlanul átmennek, de minden színkód hibás de "csak" annyira, hogy a megjelenített kép még hasonlít az eredetire, csak világosabb vagy kontrasztosabb vagy sötétebb...
Ezek a torzulások (transzformációk) mind egyértelműen megfeleltetnek minden színt egy másikkal. világosabb kép esetében pl. RGB 50 60 70 -> RGB 55 65 75 (és a másik 16 millió színre is van egy ami világosabb). Annak az esélye, hogy a egy helyes pixel helyett a rossz, de megfelelően rossz, tehát a világosabb pixelt vette a vevő 1/1024 * 3 tehát ~1/1 000 000 000, továbbá egy full HD kép az 2MP, tehát egy világosabb teljes kép esélye: 5x10^-16, tehát 0.0000000000000005 (ha ez túl valószínű, akkor tovább lehet osztani az eltelt idővel)
A valóság az, hogyha esetleg van egy bithiba, akkor a képen egy random szines vagy sötét pont villan fel 1/60 másodpercre, de ez nem jellemző. Ha rossz az átvitel akkor általában a vevő kiesik a szinkronból és minden elveszik, még az időzítés is, tehát a vevő azt sem tudja, hogy hova tegye a rossz pixelt.
Ezért merjük azt mondani, hogy a digitális átvitel az vagy tökéletes, vagy semmilyen.
-
dabadab
titán
"azért vannak fizetős ripper programok, amik valóban jobban működnek és nem placebo, mert szokás az ingyenes verziót lebutítani"
Az EAC (amit mindenki ismer es ami kb. a referenciaripper windowsos korokben) ingyenes es nincs sehova se visszabutitva.
"olyan is volt, hogy ugyanazzal a meghajtóval begrabbeltem ugyanazt a lemezt többször, és mindig más volt. ez nyilván nem azért van, mert minden esetben máshova tette az elejét a meghajtó."
Ez mitol "nyilvan"?
"emellett különböző meghajtókon a hangja is más, a hibajavító/oversampling szoftvere miatt"
Es ennek mi koze a targyalt temahoz? Egyebkent tovabbra is tartom azt az allaspontomat, hogy ha interpolalni kell, akkor ott valami mar nagyon el van rontva, az kivul esik a normalis mukodesen.
-
bambano
titán
olyan is volt, hogy ugyanazzal a meghajtóval begrabbeltem ugyanazt a lemezt többször, és mindig más volt. ez nyilván nem azért van, mert minden esetben máshova tette az elejét a meghajtó.
emellett különböző meghajtókon a hangja is más, a hibajavító/oversampling szoftvere miatt. fogsz egy lemezt, begrabbeled különböző meghajtókon, majd egy íróval felírod több korongra és ezeknek más lesz a hangja.szerk: (#258) Rive: ha vezettél anno trabit meg velorexet és azóta semmi mást, akkor igen, mondhatod. ha akarod, elviszlek egy körre és akkor tudni fogod, milyenek az újabb autók, amikbe mindig behánynak az utasok
-
bambano
titán
válasz
BatchMan #100 üzenetére
nem hiszem, hogy furiének lett volna ilyen tétele.
(#101) Rive: azért vannak fizetős ripper programok, amik valóban jobban működnek és nem placebo, mert szokás az ingyenes verziót lebutítani. tehát nem arról van szó, hogy az ingyenes hibátlan és ehhez képest a fizetős placebo, hanem arról, hogy az ingyenesbe szándékosan hibát programoznak, hogy vedd meg a fizetőst.
(#255) Rive: 15 éve.
-
dabadab
titán
"én anno sok cd-t begrabbeltem, és a wavot összehasonlítottam, rendszeresen volt eltérés."
Why do the binary files from two reads differ when compared?
Egyebkent meg a bakelit is kvantalt, legalabbis Bohr munkassaga alapjan ez eleg valoszinunek tunik
, de oke, maradjunk a makroszinten.
Az, hogy nem kvantalt, a pontossagat illetoen onmagaban egeszen pontosan nulla informaciotartalommal rendelkezik es ezzel minden bizonnyal te is tisztaban vagy. Ha en leirom szammal, hogy 3.14159265359 mm, az kvantalt. Ha ceruzaval huzok ugy ranezesre egy 3 mm-nel csak egy kicsit hosszabb vonalat, az nem kvantalt. Szerinted melyik lesz kozelebb a pi mm-hez? -
bambano
titán
nem teljesen értem, hogy mi a konkrét kérdésed, de csak azt tudom ismételgetni, hogy grabbeltem cd-ket és más meghajtón más eredményt kaptam. pedig az összehasonlítás már az általatok nagyon istenített digitális módon történt.
úgyhogy nagyon nehezen meggyőzhető vagyok arról, hogy amit láttam, nem úgy volt. ja nem, egyáltalán nem vagyok meggyőzhető.
-
bambano
titán
én anno sok cd-t begrabbeltem, és a wavot összehasonlítottam, rendszeresen volt eltérés.
emellett a cd-k zömében volt/van oversampling, így ha nem azonos algoritmussal dolgoznak a meghajtók, akkor más lesz a hang.ezeket a saját szememmel láttam, úgyhogy az elméleti okoskodás nem érdekel.
a 80-as évek elejéről származó, szétszedett cd-hez meg annyit, hogy jellemzően a frissen bevezetett technikát még megcsinálják rendesen. utána kezdődik a fillérszexualizálás, amitől mindenféle agyhalott műszaki megoldások jönnek és romlik a minőség. szóval pont nem a 80-as évek elejéről származó meghajtó a jó példa ebben a kérdésben.
-
bambano
titán
A fél-egymillás hangcucc az a szobában van, a zenehallgató kuckóba ennél minőségibb való.
(#23) dabadab: a cd kvantált, a bakelit meg nem. egyéb kérdés?
(#25) Huma: a digitális lejátszásnak kevesebb köze van az eredetihez, mint az analógnak. lásd egyel feljebb.
(#40) Patice: szerintem meg a fő különbség az, hogy amíg 1 lemezgyár volt az országban meg 1-2 stúdió, addig meg lehetett keresni a legjobb hangmérnököket (mert csak néhányra volt szükség). Ma megy egy ócska notebookon mindenki cd-t masterel és a "kész" lemezt adják le a lemezgyárba préselésre.
-
narumon
őstag
"Én nem az 1200-asról, hanem az 1210-ről beszélek."
Az 1210 annyiban különbözik az 1200-tól, hogy fekete. A 10 a végén a fekete színt jelöli. Az 1200as sorozatba tartozik az összes 12-vel kezdódő lemezjátszó. 1200, 1210, 1200Mk2, 1210Mk2, 1200Mk3, 1210Mk3, stb stb.
"Az 1200-as egy sima otthoni DD lemezjátszó. Nekem volt 2000-esem, nem sokban más."
Hidd el, hogy nagyon mások, főleg hangban. Az 1200-as sorozat a csúcssorozat, az emelkedő számok pedig az egyre kisebb sorozatok (fordítottan ment a dolog). Ennek megfelelően alakultak az új áraik is. (És ezt reprezentálva a használt áraik is). Egy 1200Mk5 (1210Mk5 ha feketéről beszélünk), 5x annyiba került mint egy 1500-as sorozat. Nem véletlenül.
"Nekem is ez a hobbim, 30 éve foglalkozom vele, láttam és hallottam már egysmást."
No hát akkor tedd egymás mellé mondjuk az 1210Mk2-t és az 1300-as (1700mk2-t vagy amelyiket akarod) sorozatot, és egyből hallani fogod, hogy pont akkora különbség van közöttük mint amit az áruk mutat.
No én addig is elhúztam ebédelni -
Dany007
veterán
Lehet ha olyan nagy összegről lenne szó én is élőben akarnám kipróbálni vásárlás előtt. És akkor beleférne.
Én max laikusként tudnék rá valami magyarázatot adni és az se biztos, hogy korrekt lesz. Van itt pár tényleg hozzáértő.
Az én magyarázatom erre az, hogy analóggal ellentétben digitális jel esetében nem maga a kép megy a kábelen közvetlenül, hanem csak annak információja. Majd ezen információk alapján a kijelző elektronikája rakja össze a képet amit látsz. Minden pixelnek megvan a maga infója. Ez az infó lehet hibás, sérült. De akkor képhiba jelentkezik nem pedig minőségi romlás. Mivel a konkrét információ, pl rgb 90-60-90 be van kódolva ezért ha sérült a kód akkor abból nem jöhet ki 90-60-95. Legalábbis a komplett képet figyelembe véve nem. Ahol mondjuk minőségbeli romlásnak számít, hogy fakóbb a kép egyik kábellel mint a másikkal. Ilyen nem létezhet. Az lehet, hogy az eredeti forrásban is fakóbb a kép, mint kéne. Vagy a monitor nincs bekalibrálva. De maga az információ ilyen módon nem torzulhat. Hibás, hiányos lehet, de a már hiba.
@narumon:
"Ez jóval több mint placebó hatás még ha nekem tök egyforma is volt mindkettővel."
Ez a problémám az egésszel. Még ha korrektnek is vesszük a tesztet. Ha adott esetben a különbség olyan kevés és olyan minimális, hogy te, mint mezei hallgató észre se veszed, akkor még ha tényleg létezne is ez a különbség nekem 500 forint pluszt sem érne meg, nemhogy több tízezret adott esetben.
De jóval nagyobb minta jóval pontosabb eredményt hozna egyébként. -
NGA
addikt
A 1310 mechanikailag teljesen azonos a 1210-el. Azonos a hangkar, a futómű, csak más az elektronika.
Én nem az 1200-asról, hanem az 1210-ről beszélek. Az 1200-as egy sima otthoni DD lemezjátszó. Nekem volt 2000-esem, nem sokban más.
Nekem is ez a hobbim, 30 éve foglalkozom vele, láttam és hallottam már egysmást. Multkor én is összeszámoltam, a lakásban van jelenleg 7 db lemezgyalu, és még ismerősnél is 4 db. De ez semmit nem jelent. Van aki a Technics féle DD vonalra esküszik, van aki a külön futómű+külön hangkar kombóra.
-
narumon
őstag
"A 1210 kimondottan DJ-k számára van/volt kifejlesztve, nem otthoni zenehallgatásra."
Tévedés, az 1200-as sorozat otthoni hifi célrea lett fejlesztve csak később kapták fel a DJ-k.
"Volt belőle nekem is, 1210, 1310 is."
A 1310 az itt nem játszik az tök más kategória (mint ahogy az 1500, 1700-as sorozat is - pont azért kerül negyedannyiba pedig azok is strapabíróak).
"Nem kivánok ebből flame-t csinálni, ha neked a 1210 a liblinged, legyen az akkor"
Én sem kívánok csak nekem ez a hobbim, volt olcsóbb Thorensem, kisebb Dualok (most is van nálam 4 különböző lemezjátszó), ezért teljesen biztosan állíthatom neked, hogy nem rúgnak labdába hangban az SL1200-as sorozat mellet. (A nagyok már igen, de ugye nem arról van szó).
-
narumon
őstag
Egyedül volt tesztelő. Vagyis egész pontosan 3-an voltunk ott - mi ketten akik nem hittünk neki és ő. 3-szor ismételtük meg a tesztet - több napos eltéréssel, és a 80% a legrosszabb eredménye volt. Szóval be kell látni, hogy ez nagyon messze van a pénzfeldobástól meg tippeléstől. És a dolog is pofonegyszerű; mivel én hallom a különbséget így nem költök rá - ő hallja (ez számomra bizonyította), akkor meg miért lenne hülye ha költ rá?
-
Patice
nagyúr
"És meg tudsz hallgatni IRL minden komponenst különböző kombinációkban? : o Nálam sima fejhallgató vásárlásnál is gondot okozott, hogy hol hallgassak meg "komolyabb" fejeseket amihez nem kell km-eket utazni..."
Én összehoztam, hogy elmehessek egy olyan helyre, ahol meg tudtam hallgatni a fejeseket. A komponenseket sem állandóan cserélgetem, csak ha nem bírok megülni a seggemen és mást, jobbat akarok. Igyekszem csak úgy venni valamit, hogy vétel előtt kipróbálom otthon. Volt már rá példa, hogy bevállaltam valamit meghallgatás nélkül, de akkor még ennek az egésznek az elején voltam.
Szerencsére ebből a bevállalásból lett egy egész jó hangfalkábelem.
"Minőségbeli különbség nem lehet digitális jel esetében."
Szerintem meg lehet. Az egyesek és nullák is elektromos jelként "utaznak" a kábelben. Innentől kezdve ugyan azok a hatások érik, mint analóg átvitel esetében.
"Adott pixelre vetített adott RGB kód nem fog megváltozni a kábel minőségétől."
Attól nem is. De a jel, ami keresztülmegy rajta, torzulhat.
"Egy 90-60-90-es lilából nem lesz 95-60-90-es lila."
Egy torz jel alapján értelmezheti a fogadó elektronika másképpen az eredeti jelet, nem?
Tudom, tudom. Megint ez csak feltételezés az egész, bizonyíték nincs rá. Nem olvastam utána, nem tudom hogy működik pontosan. De én a fentiek alapján gondolkodva (és hallva a digitális kábelek közti különbségeket, igen, hallom, nem placebo hatás) simán el tudom hinni, hogy ilyenek lehetnek. Mindenféle bizonyítás nélkül.
De a digitális átvitelbe és a kábelezésbe tényleg ne menjünk bele. Tényleg túl hosszú..
Érik már nagyon az az ivászat...
-
NGA
addikt
A 1210 kimondottan DJ-k számára van/volt kifejlesztve, nem otthoni zenehallgatásra. Volt belőle nekem is, 1210, 1310 is.
Egyszerűen azért kerül ennyibe, mert ütni vágni lehet, és kibirja. 13 kg a lemezjátszó, elég stabil.Nem kivánok ebből flame-t csinálni, ha neked a 1210 a liblinged, legyen az akkor.
-
Csak mondom, hogy ha van 100 szemelyed, akik tapkabeleket vaktesztelnek, es mindenki penzfeldobassal dont, ergo teljesen veletlenul, akkor varhatoan lesz 5 ember, aki 80%-nal jobb eredmenyt hoz. Ez termeszetesen nem bizonyitja azt, hogy az o penzermeik tudjak, hogy melyik kabel van bedugva.
Szoval nem tudom, hogy a baratod egy volt-e a tobb vaktesztelo kozul az adott kiserleten, vagy egyedul kiserletezett, es igy volt meg 10-bol 8, satobbi. Amit irtal, az sajnos onmagaban nem jelent semmit.
-
narumon
őstag
Én nem követtem, hogy pontosan miről beszéltek, így lehet, hogy csak mellékágként szólok hozzá.
Szóval nekem van olyan hifis barátom aki vakteszten 10-ből minimum 8-szor eltalálta, hogy melyik hálózati kábel volt bedugva az erősítőbe. Ez jóval több mint placebó hatás még ha nekem tök egyforma is volt mindkettővel. -
Dany007
veterán
No, sokat nem tudok hozzátenni ahhoz, amit dabadab már leírt. De pontosan arról van szó.
"Egyet értek. De hány olyan dolog van még, amire a tudomány még nem tudott választ adni?"
De ezzel nem értem mi a gond? Mindig előjön ez hasonló témákban. Még nincs mindenre válasz. Ezer éve még ennyi se volt. Sőt, az elmúlt 100 évben is annyi mindenre adott választ a tudomány, amit azelőtt varázslatnak meg csodának hittek, hogy fel se lehetne sorolni. De továbbra sem értem ez hogy jön ide, hogy még nincs mindenre válasz? Ez semmit nem vesz el a korábban megválaszolt kérdések értékéből, vagy épp a tudomány hitelességéből. A módszertan a lényeg, amivel a világot vizsgálni és megérteni tudod. És maga a módszertan kikezdhetetlen.
"hogy én a hangja alapján válogatom a komponenseket."
És meg tudsz hallgatni IRL minden komponenst különböző kombinációkban? : o Nálam sima fejhallgató vásárlásnál is gondot okozott, hogy hol hallgassak meg "komolyabb" fejeseket amihez nem kell km-eket utazni...
"Lehet, hogy önbecsapás, de ez az élet számos területén így van. (Szerintem.)"
De ha nem muszáj próbáljuk redukálni ezek számát. Plusz hogy az "önbecsapás" mennyi kárt okoz, lehetne sorolni. Lásd energia karkötő, homeopátia, xy vallások, vallási fanatikusok, és így tovább... Biztos furán hangzik, de igen, ezek is annak a bizonyos önbecsapásnak a következményei amiről itt most szó van.
Ami a kábelt illeti. Áh ez túl hosszú.
Minőségbeli különbség nem lehet digitális jel esetében. Ha szar a kábel akkor képhibák léphetnek fel, igen. De az nem ugyanaz. Ha tökéletesen átér a jel akkor a monitor / kijelző, tökmindegy hány milliós, ugyanazt a képet fogja adni amit a forrás oldalon belekódoltak. Egyszerűen azért, mert nem tehet mást.
Adott pixelre vetített adott RGB kód nem fog megváltozni a kábel minőségétől. Egy 90-60-90-es lilából nem lesz 95-60-90-es lila. Ha nem olyan élénk a kép vagy nem olyan "éles" akkor a kijelzőben kell keresni a hibát, nem a kábelben.
Mindegy, ez tényleg hosszú. Több tévét próbáltam már én is random kábelekkel és nulla különbség jött ki."A drágább kábeleknek akkor van értelme, ha a lánc többi része is hasonló minőségi/érzékenységi színvonalat képvisel."
Na mégegyszer. A lényeg, hogy átér-e a jel vagy sem? Ha átér a jel akkor a TV ugyanazt az információt fogja megkapni a 40k-s kábel esetében is, mint az 5k-s kábel esetében. Ergo ugyanabból az anyagból fog dolgozni mindkét esetben. Ha nem ér át a jel vagy nem jó az árnyékolás és bezavar valami, akkor képhibák jelentkeznek. Ami szemmel látható hibás képet jelent. De a képminőség mást jelent. Ha megvan a jel hibátlanul akkor maga a képminőség ugyanolyan jó lesz olcsó és drága kábelen keresztül is. Onnan már a tévén / kijelzőn múlik a dolog. Vagy akár a forráson.
@NGA:
Persze, tudom. Meg kell tanulni meghallani a különbséget!
Ki lettem már oktatva az adott topikban.
Btw nem feltétlen audiokábelre gondoltam, hanem tápkábelre. .) Vagy mondhatjuk is-is. -
narumon
őstag
"Zenehallgatásra jobb egy Dual 505, olcsóbb thorens egy jobb denon MC hangszedővel, ez kijön 50-60e-ből."
Az olcsóbb Thorens és a Dual 505 egy sokkal kisebb ligában versenyzik mint a SL1200-as sorozat - nem véletlen az árkülönbség sem. Persze kezdésnek jók lehetnek ezek is, de messze nem egy szint a Technics-szel.
-
Psych0
őstag
Imádom ezeket a topicokat
-
dabadab
titán
"Már megint eljutottunk oda, hogy rám akarod erőltetni a te valóságodat."
Nincsen olyan, hogy az en tenyeim, meg a te tenyeid, tenyekbol - a velemennyel ellentetben - nem jar mindenkinek sajat, azokbol csak egy keszlet van.
"Felesleges lenne megkérdeznem, hogy eddig miket láttál hallottál, meg miket próbáltál ki audio-vizuális téren"
Ez meglehetosen furcsa kerdes olyasvalakitol, aki tulajdonkeppen buszke arra, hogy soha, semmikor semmit nem tesztelt le normalis modon.
-
Patice
nagyúr
Már megint eljutottunk oda, hogy rám akarod erőltetni a te valóságodat.
Szerintem itt fejezzük be, mert folytathatnánk, de nem jutnánk dűlőre.
Felesleges lenne megkérdeznem, hogy eddig miket láttál hallottál, meg miket próbáltál ki audio-vizuális téren, mert az előzmények szerint te mindig csak azt hiszed el/ veszed meg, ami bizonyítottan jó.
De a hangjára kíváncsi lennék, valamint a képére is.
-
copass
veterán
az a gond hogy teljesen legalizálták a kuruzslást onnantól kezdve hogy homeopátiás orvosok létezhetnek manapság. egyszer mondta a gyerekorvos hogy homeopátiást készítményt is szedjünk nyugodtan a gyógyszer mellett. én meg rávágtam hogy eszik elég édességet a lányom, minek még egy.
csúnyán nézett rám. kihasználják az emberek kétségbeesését.
Boldogkői Zsolt :homeopátia a nagy átverés itt pedig a reakció a homeopátis orvosok védelmében -
dabadab
titán
"A homeopátia is nagy része placebo, de mégis van benne valami, ami nem bizonyított tudományosan."
Nem a nagy resze, hanem kompletten az egesz es abszolut semmi bizonytalansag nincs a tudomanyos megiteleseben. A placebo meg szinten jol dokumentalt, ismert jelenseg.
(Egyebkent ez a "tudomanyos bizonyitott" ismeretelmeleti paradoxon, ilyen nincs, ne mondjunk ilyeneket.)
"Ha nem hallok különbséget adott láncban, akkor természetesen nekem nem éri meg a drágább kábelért kiadni azt az összeget."
Ezzel ugye az a problema, hogy ahogy eddig is targyaltuk, a hasznalt vizsgalati modszereid abszolut alkalmatlanok annak a megallapitasara, hogy hallod-e a kulonbseget.
"Akkor mondtam volna a 40ezres alternatívát, ha mondjuk olyan 1-2 millás vetítőhöz (és ugyan ilyen értékű vászonhoz) használnád. Ott ez lenne a minimum."
Nem, nem lenne a minimum, pont olyan felesleges penzkidobas lenne.
"De mégis a képe nem olyan, mint egy rövidebb (és szintén olcsó) HDMI kábel esetén"
Es akkor megint elertunk oda, hogy magabiztos kijelenteseket teszel, amire egeszen konkretan nulla komolyan veheto gyakorlati bizonyitekod van, valamint hasonlo mennyisegu elmeleti megalapozottsaga.
Es legyszives, ne probald megint elohozni a "nadehat a szubjektum" mellekvaganyt, mert az, hogy mas-e a kepe, nem szubjektum, hanem objektiv dolog. -
Patice
nagyúr
"Hát pedig ha valamiről a valóságot akarod megtudni, akkor arra az eddigi egyetlen és legjobb módszer a tudomány. Ezt az elmúlt x ezer év tökéletesen bizonyítja és elég ha körbenézel. Majdnem minden amit látsz a különböző tudományok érdemeit mutatja, annak bizonyítéka.
Egyelőre ez a létező legjobb lehetőség arra, hogy megismerjük a valóságot vagy épp a körülöttünk lévő világot."Egyet értek. De hány olyan dolog van még, amire a tudomány még nem tudott választ adni?
A homeopátia is nagy része placebo, de mégis van benne valami, ami nem bizonyított tudományosan. És mégis működik. Persze mindenre nem megoldás, csak alternatív lehetőség.
"A Hi-finél is szvsz lehúzás. Ha megveszel egy több tízezres / százezres kábelt, akkor már pszichikailag sem vagy hajlandó elfogadni, hogy ugyanazt tudja, mint egy 5 ezres kábel."
Van ilyen sajnos, de én erre írtam azt, hogy én a hangja alapján válogatom a komponenseket. Ha nem hallok különbséget adott láncban, akkor természetesen nekem nem éri meg a drágább kábelért kiadni azt az összeget. Tiszta sor.
"Ezzel a legnagyobb gond az, hogy önbecsapás az egész. Mármint ha tényleg úgy van ahogy mondod és sokan szeretnek ebben a placebo világban élni. Ezzel önmagát csapja be az ember."
Hívhatjuk palcebo világnak. Ha valakinek ez kell, akkor miért ne tegye. Neked nem származik belőle semmilyen hátrányod.
Lehet, hogy önbecsapás, de ez az élet számos területén így van. (Szerintem.)
"Múltkor műszaki boltban kerestem 10m-es hdmi kábelt, hátha nem kell netről rendelnem... Csávókám 40 ezer forintos kábelt ajánlott merthogy a 10 méternél már nem mindegy milyen a kábel minősége, mennyi arany van benne stb.... Megköszöntem, majd megrendeltem a netről egy 4k-s rendesen árnyékolt kábelt, ami kifogástalanul működik."
Ebben az esetben én az eladó helyében megkérdeztem volna, hogy mihez, milyen képmegjelenítőhöz akarod használni.
Ha sima, nem túl nagy TV-hez, PC-s monitorhoz, akkor simán rávágtam volna, hogy elég a sima, mezei, árnyékolt kábel.
Akkor mondtam volna a 40ezres alternatívát, ha mondjuk olyan 1-2 millás vetítőhöz (és ugyan ilyen értékű vászonhoz) használnád. Ott ez lenne a minimum.Nekem is van egy 10m-es HDMI kábelem PC és 42 colos HD Ready Plazma közé vettem. A kép OK, átmegy minden hiba nélkül, meg a hang is. De mégis a képe nem olyan, mint egy rövidebb (és szintén olcsó) HDMI kábel esetén. Próbáltam. Pedig árnyékolt kábel ez is.
A drágább kábeleknek akkor van értelme, ha a lánc többi része is hasonló minőségi/érzékenységi színvonalat képvisel.
-
NGA
addikt
válasz
CharlieDrop #215 üzenetére
Zenehallgatásra jobb egy Dual 505, olcsóbb thorens egy jobb denon MC hangszedővel, ez kijön 50-60e-ből.
(#218) Dany007: Az audio kábeleknél azért nem ilyen egyszerű a helyzet. Egy komolyabb rendszeren igencsak előjön egy jobb kábel hangja.
-
Dany007
veterán
Hát pedig ha valamiről a valóságot akarod megtudni, akkor arra az eddigi egyetlen és legjobb módszer a tudomány. Ezt az elmúlt x ezer év tökéletesen bizonyítja és elég ha körbenézel. Majdnem minden amit látsz a különböző tudományok érdemeit mutatja, annak bizonyítéka.
Egyelőre ez a létező legjobb lehetőség arra, hogy megismerjük a valóságot vagy épp a körülöttünk lévő világot.A homeopátia placebo hatásra építésével csak az a gond, hogy gyerekeknek is ajánlják. Márpedig egy gyerek mézes teájába bekeverve az adott homeopátiás szert, vajon miféle placebo hatást válthatna ki annál a gyereknél?
Egy jó adag lehúzás az egész. Ott is hagytuk (részben) miatta a legutóbbi gyerekorvosunkat.
A Hi-finél is szvsz lehúzás. Ha megveszel egy több tízezres / százezres kábelt, akkor már pszichikailag sem vagy hajlandó elfogadni, hogy ugyanazt tudja, mint egy 5 ezres kábel.
Ezzel a legnagyobb gond az, hogy önbecsapás az egész. Mármint ha tényleg úgy van ahogy mondod és sokan szeretnek ebben a placebo világban élni. Ezzel önmagát csapja be az ember.
Múltkor műszaki boltban kerestem 10m-es hdmi kábelt, hátha nem kell netről rendelnem... Csávókám 40 ezer forintos kábelt ajánlott merthogy a 10 méternél már nem mindegy milyen a kábel minősége, mennyi arany van benne stb....
Megköszöntem, majd megrendeltem a netről egy 4k-s rendesen árnyékolt kábelt, ami kifogástalanul működik.
-
slayer006
addikt
válasz
CharlieDrop #215 üzenetére
2DB TECHNICS 1210MKII (használt)
TECHNICS 1210MK5 (új) -
Patice
nagyúr
Világnézetekről és értékrendről ne vitázzunk, mert felesleges. Ugyan az lenne, mint ízlésről vitázni.
Elfogadom, hogy te ilyen vagy, te így működsz, de ettől másként is léteznek emberek és kérlek ezt te is fogadd el.
Maradjunk annyiban, hogy tudom, mi az a placebo hatás. A homeopátia erre épít, pont ezt használja ki, tudom, ez a lényege és ha működik jó pár embernél, azzal szerintem nincs baj. Ugyan ez igaz a Hi-Fi-re és a zenére is.
Az ipar nagy része is erre épül. Ha valakinek ez jó, akkor azért légyszives ne nézd le, ne tartsd emberileg kevesebbnek. A zenehallgatás is azért okoz ilyen mértékű "függőséget", mert az érzelmekre hat, ezt meg megint leírni objektíven szinte lehetetlen vállalkozás.
-
CharlieDrop
veterán
válasz
Cogwheel71 #199 üzenetére
hogyért vesztegetnek egy ilyet?
-
dabadab
titán
A homeopatia az pont az, amirol abszolut minden szakmabeli tudja, hogy kamu, csak es kizarolag placebo-hatason alapul az egesz es ezt konkret vizsgalatok sora igazolta. Ezzel neked is tisztaban kell lenned, ha a gyogyszeriparban dolgozol. Szoval valahogy tovabbra is ugy tunik, hogy minden eddigi allitasod ellenere abszolut nem vagy tisztaban azzal, hogy mi is az a placebo.
"De annyit azért hozzá tennék, hogy az sem szerencsés felfogás, hogy csak az létezik, ami tudományosan bizonyított, akár vaktesztekkel, akár anélkül."
De. A gyakorlat azt mutatja, hogy igenis az a mukodokepes felfogas, hogy ha a valosagot meg a fantazialast szetvalogatjuk.
-
Patice
nagyúr
"Ez igy rendben is van, viszont azt is pontosan latni kell, hogy ha nem az objektiv valosag erdekel, hanem a sajat szubjektiv elmenyeid, akkor az ilyen jellegu tapasztalatok alapjan nem szerencses kijelenteseket tenni az objektiv valosagrol."
OK. Elfogadom. Igazad van.
De annyit azért hozzá tennék, hogy az sem szerencsés felfogás, hogy csak az létezik, ami tudományosan bizonyított, akár vaktesztekkel, akár anélkül.Hogy a gyógyszeriparnál maradjak példaként hoznám a homeopátiás gyógyszereket. Gyógyszerként törzskönyvet kapnak de nem szükséges hozzá bizonyítani semmivel a hatékonyságukat. Igaz is, hogy nem mindenkinél hatnak, de akiknél igen, az jól járt.
Egyáltalán nincs különös hallási képességem, tök átlagos vagyok ezen a téren szerintem, de az a tapasztalatom, hogy a hallás fejleszthető, ha sokat hallgatózik az ember, akkor elkezdi kihallani a különbségeket. Én nem hallom ki a legapróbb dolgokat, nem tudom megjegyezni mások láncának a hangját (ismerőseim közt van nem egy ilyen), hanem inkább a hallottak adnak egy benyomást, egy érzelmi alapú képet és ez alapján ítélem meg a különbséget.
Hasonlóan hozzám szerintem más teljesen átlagos hallású ember is képes meghallani ezeket, csak nem érdekli, nem foglalkozik ezzel, mert nem köti le. De anatómiailag, fizikailag képesnek tartom rá bármelyik embert.
Ezért merek olykor saját tapasztalatok alapján kijelentéseket tenni és általánosítani másokra is.
Peace!
-
Ez nagyon valószínű, hiszen digitális adathordozók többféle alternatívát is kínálnak, amik még a CD-nél is jobb kényelmet biztosítanak. Például itunes, és a többi első generációs online zenebolt, az előfizetéses zeneboltok. Ezek csak egyszerűen a CD-t szeretnék kiváltani.
Szerencsére a kereslet létrehozta a CD-nél magasabb igényeket kiszolgálni kívánó adathordozókat. Régebben ez volt a SACD. Arról lehet vitázni, hogy technikailag van-e jelentősége az extra felbontásnak, de azon nem, hogy a SACD kiadványok esetén a kiadók a mastering során komolyabb igényeket akarnak kiszolgálni. De a SACD sosem vált komoly versenyzővé, pontosan azért, mert a CD-n és SACD-on keresztül a piac kettéválasztása túl alacsony forgalmat hagyott a magasabb kategóriában. Az alacsony forgalom miatt SACD lejátszók és a kiadványok is drágák voltak. De a számítógépes digitális zenelejátszás ezt a problémát is megoldotta. A SACD-ot felváltották a letölthető veszteségmentes formátumok, a normál és nagyobb felbontású FLAC, valamint a SACD alapformátuma, a DSD.
Mivel egy mai számítógép hangkártyája képes ezeket gond nélkül lejátszani, megnőtt a kereslet a komolyabb minőség iránt (a felbontás marketingértéke elvitathatatlan), amit alternatív kiadók örömmel ki is szolgálnak. Gombamód szaporodnak a nagyfelbontású, minőségi masteringgel készült kiadványokat kínáló boltok (hdtracks, linn, blue coast, stb). Ez egy visszacsatolásos öngerjesztő folyamatnak bizonyult. A jobb minőségű forrásanyaghoz való hozzáférés növelte a jobb minőségű hangkártyák, DAC-ok iránti igényt, ami forgalmat, és komoly árcsökkenést hozott. Ma már pártízezer forintért kapható minőségi igényeket kiszolgálni képes eszköz. A nagy kiadók tévedtek, és kiderült, hogy az igényeket ők tartották alacsonyan.
Ennek a folyamatnak mellékterméke a vinil iránti igény növekedése is. Ha növekszik is a minőségi digitális piac, a vásárlói közösségben mindig lesz egy csoport, akik az analóg felé veszik az irányt, így a vinil iránti igény is automatikusan növekszik. De ez nem jelenti azt, hogy az analóg formátum a belátható jövőben visszavenné piaci pozícióit, mindig csak a digitális hordozók mellett, a surranópályán fog próbálkozni.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Pont a napokban kerestem LP topicot. Csak egy retro lejátszós topicot találtam.
Nemrég rendeltem meg a harmadik bakelit kiadványomat. Van két Daft Punk-os (TRON és Discovery) és most rendeltem meg Walter Mitty filmzenéjét LP-n. Alig várom, hogy apáméknál meghallgassam.
McSico kérdezte hol lehet kapni lemezeket manapság. Google csomó webshopot dob ki. Én most FaceTheMusic-től rendeltem a legutóbbit, a többi Amazonról van.
-
facan
tag
válasz
mikk2000 #198 üzenetére
Neked is ajánlom hogy nézd meg ezt a videót: "Aha, csak egyesek meg nullák?"
Én is megtettem, pedig egyáltalán nem rajongok a DAC-okért, CD játszókért és semmi olyanért amiben bitek mozognak és a végén meg zene jön ki
Döbbenet mennyire félre lehet tájékoztatni az embereket. Ez a topik erre tökéletes példa. Mindenki azt tartja igaznak amit éppen olvasott és hihetőnek tartja, meggyőződése hogy ez márpedig így is van. Baba -
válasz
mikk2000 #198 üzenetére
Nezd, van, aki kedveli a torzitast. Nem veletlenul olyan nepszeruek a csoves cuccok, a gyenge masteringet is szepen el tudjak kenni.
A hifis ujsagok kivalo referenciak, nem mondom
Hifis ujsagnal oszinte pillanatnak azt neveznem, amikor a Stereophile fogadott Bob Carverrel egy erdekeset, gondolom, ismered.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Házimozi belépő szinten
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Tippmix
- BestBuy topik
- LG LCD és LED TV-k
- Linux kezdőknek
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- Lg Oled Evo OLED55G49LS Tv! 55"/4k/144hz/0,1ms/G-sync/Dolby Vision/Atmos/Gaming TV/Talp/Garancia
- Facebook csoport eladó! Hardver, laptop, TV adás-vétel lendítsd fel a vállalkozásod!
- SAMSUNG (QE77S92CAT) 195CM 4K SMART OLED PRÉMIUM ! AKCIÓ!
- SAMSUNG (SP-LSP7TFAXXH) 120" DLP LÉZER TV ! MAX 300CM !!!! AKCIÓ!
- SAMSUNG (QE85Q70D 215CM Q-LED SMART PRÉMIUM ! UJ MODELL! AKCIÓ!
- Vadiúj SSD-k!
- Thinkpad P16s notebookot vennék
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Gainward Phantom RTX 4070Ti 12GB GDDR6X Videokártya!
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i3 9100F 8GB DDR4 240GB SSD GTX 1050Ti 4GB DeepCool Tesseract Chieftec500W
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest