- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chaser
legenda
őket sztem pont nem érdekli end userhez mennyiért jut, ők kapják meg amit kérnek érte
elég sokat kellene ahhoz havi szinten gyártatniuk hogy az msrp áron legyen boltokban is az alap modell kategória, de annyit nyilván ha akarnának sem tudnának hozni_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Ixion77
addikt
"De hogy az egyszeri felhasználó ezt hogyan tudná belőni..."
Úgy, hogy ha játék közben úgy érzi hogy szaggat a kép, akkor kilép a settings menübe és lejjebb veszi a beállításokat.
Vagy sok esetben az is megoldás hogy hagyja őket "auto" állásban, és a program automatikusan beállítja megfelelőre észlelve a ram mennyiségét."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Chaser
legenda
de nem msrp áron kerül a boltokba... már több ár volt kinnről, közelében sincs az msrp-nek
ne aggódj, itthon még drágább lesz, többen legalább 150e ft-ra tippeltünk - tekintettel a 120e ft-tól induló 1650-re sajnos reális -szerk:
Habib[HUN]
ha ez valis sajnálatos - hwu-tól sok huncutságot még nem láttam -
kell neki a pcie4, várható volt mondjuk[ Szerkesztve ]
_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Habib[HUN]
senior tag
Több az mint 1-3 frém a pci-ex butítás sajnos.
Hardware Unboxed -
arty
veterán
60-160 frémek/sec, használhatatlan 64bit, íme a bizonyíték
a pci-e sávszél visszafogása pedig hallatlan nagy visszaesést okoz (általában 1-3 frém)szumma: nagyon korrekt eredmények, ez a kártya sokak "seggét" megmentheti a 2-300ezres kényszer kártyavásárlásoktól*
aki pedig jó pci-e sebességre, 128bitre vágyna: 1650-et kell venni, duplájáért! bár játékokban lassabb, de a TUDAT!!!!!!!! az sok pénzt megér!*!!!!!! feltéve, hogy MSRP áron kerül boltokba !!!!!!
[ Szerkesztve ]
"ugyanitt hazájából elüldözött nigériai herceg aranybányájának tulajdonjogát megtestesítő NFT jegyezhető."
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Habib[HUN] #595 üzenetére
[link] na egesz jol belottem a teljesitmenyet
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
Kansas
addikt
Na igen, amikor azt írtam, még nem gondoltam volna, hogy ennyire vacak lesz...
A GPU magában véve erősebb jócskán az RX570-nél, a 64-bites VRAM busszal együtt is, de a 4GB és a PCIe x4 együtt baromira visszafogja.
Jól mondja Anthony LTT-n: lehet hogy elérhető lesz, de megvenni nem érdemes.Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka... A Föld erőforrásai közül a legjobban az ész van elosztva - mindenki meg van róla győződve, hogy több jutott neki, mint másoknak.
-
Habib[HUN]
senior tag
Gamer Nexus [link]
-
PuMbA
titán
[link] Első eredmények?
-
Petykemano
veterán
Szerintem a 4GB-os korlát még valamennyire érthető is. Amennyiben persze ez tényleg segít lent tartani az árakat és amennyiben tényleg nem lesz vonzó ettől bányászati célra.
Desktop szempontból az hagy rossz szájízt, hogy a (szándékosan) korlátozott VRAM mennyiséget az AMD nem próbálta PCIe sávszéllel kompenzálni és persze az AV1 dekóder hiánya.
Ha 8GB lett volna valahogy, akkor biztosan jobban felverték volna az árát a bányászok is. (Így is magas lesz) Tehát azzal nem biztos, hogy a kártya a desktop piac gamer vásárlóinak jobb lett volna. Viszont a Pcie és az AV1 dekóder ilyenek. 107mm2. Igazán elférhetett volna.
Tudjuk, miért ilyen. Csak kár érte.
Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Sonja
nagyúr
Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!
-
Csupingo
veterán
válasz fatpingvin #589 üzenetére
Ebben már van háttértár is.
Villám Shakesespeare... Főnök, ha zavarja a fogsora, vegye ki! (M-N)
-
Petykemano
veterán
válasz fatpingvin #589 üzenetére
az wifin vagy BT-n keresztül megy
-
1dude
senior tag
válasz fatpingvin #586 üzenetére
bármit el tudnak adni géming néven
-
fatpingvin
addikt
ez tömindegy, amíg van piac addig nem kell ezzel foglalkozniuk.
azon a feltételezésen meg hangosan felröhögtem hogy a gémereket "elidegenítenék". nyugtass meg hogy ezt te sem gondoltad komolyan, ugyanis a feltételezés is röhej. elvtelen szubkultúra (ezt kivételesen nem flamelésből írom, csak nézd meg mi lett azokkal a hatalmas "bojkottokkal" amikre pár hangadó erősen tépte a hangszálait), amint lesz BÁRMI amit meg tudnak fizetni azonnal venni fogják, ha maga az ördög gyártja akkor is. az AMD meg nvidia neveket ismerik, ezek kb bármit el tudnak adni géming néven, az Intel és az InnoSilicon kisit nehezebb helyzetből indul de ha tudnak valami értelmezhetőt produkálni, azt is simán rá tudják sózni a népre aki igazából nem a nagyobb volumenű piaci folyamatokkal akar foglalkozni hanem gémelni.
szóval ez az elidegenítés egy rossz vicc, pontosan tudja mindkét cég hogy ezt a piacot nem annyira kell megnyerniük, ugyanis ez a réteg kizárólag csak az árra érzékeny, meg arra hogy vindózon menjen a grafika, más nem számít, kb bármit meg lehet velük etetni. a bányászok tranziensebb piac, de bennük meg nagy a rövidtávú pénz. a gémerek a hosszútávú biztosítás.A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
Chaser
legenda
van egy rosz hírem, a 3100 már bő fél éve nincs, és előtte is már csak elvétve volt és drágán, egy éve
ahogy a 3500x is eltűnt
a 3100 utolsó ára már bőven 50e ft felett volt, előtte lazán lehetett venni 35e körül, de jobb időkben 30e-ért is volt
a 3600 mutyizottként szállingózik "olcsón", normál verzióban drágább sokszor mint az 5600x
de, eltűntek
a drágulások is pont amiatt voltak mert nem kaptak utánpótlást a nagykerek, ami volt annak megemelték az árát
talán az egyik apu van 85e körül, kár hogy semmi értelme annyiért az 5600g mellettez a kártya jó lenne adott áron normál helyzetben is, na nem 200$-ért
az árazás sok mindent megszépít(ene)
jelen helyzetben üzletileg érthető hogy ezt kidobták, a bullshit mellé az viszont nem
hogy majd erre csapnának a htpc-sek, miközben pontosan tudják hogy 100e ft felett lesz boltokban...na álljunk már meg
meg a bányászós hülyeséggel is, jelenleg is van 4gb-os kártya a másik oldalról, és az is eredeti árának legalább kétszereséért megy, de jellemző a háromszoros ár, vagy akár afelett...nyilván mert mindenki azt vinné akinek max 150e ft-ja van_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Petykemano
veterán
Abu!
Kezdetben a NAvi24-ről olyan információk szivárogtak, hogy a lapka mérete 141mm2. [link]
De most már több helyről is hallottam/olvastam 107mm2-es lapkaként hivatkozni rá. [link] [link]A 107mm2 a hivatalos, tényleges?
Ha igen, akkor különbség az N6-ra való áttervezésből fakad?Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Petykemano
veterán
Azért nem hallottál még sosem arról, hogy a HTPC-sek vásárolnák fel az entry-level gamerek elől az olcsó kártyákat, mert ez a jelenség nem létezik.
Az történt, hogy összeült a marketing team és tartottak egy brainstormingot, hogy hogyan tüntessék fel a kártya egy meghatározott célpiacra (notebook) tervezettségéből fakadó hiányosságokat a gamer piacon előnyként.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Petykemano
veterán
Én úgy tudom, hogy egy lapka szivárgásosságának (leakyness) függvényében változik a karakterisztikája. A két szélsőérték:
- nem szivárog - ez a minőség alacsony feszültséggel és alacsony fogyasztással tud működni, cserébe nem tud olyan magas frekvenciát elérni.
- szivárog - ez a minőség magasabb fogyasztással jár, de magasabb feszültséget és magasabb frekvenciát tud elérni.Ezen a képen lehet látni, hogy mennyire másként viselkedik két különböző minőségű lapka a 2 CCD-s Ryzen esetén:
Ami a Ryzen szempontjából remek lapka (a felső sor), mert magas frekvenciát el tud érni, az az EPYC szempontjából valójában selejt, mert 15%.-kal többet fogyaszt terhelés alatt és az 64 mag esetén nem jó. Ryzen-hez viszont megfelelő, mert cserébe magas órajeleket el tud érni, ami ezen a piacon hasznos.
Pontosan így értve selejt a 6500XT-hez használt lapka a 6500M-hez képest.
A selejtarányról jelenleg nincs tudomásunk. Lehet, hogy sok a selejt, lehet, hogy nem.
Én mindenképpen arra számítok, hogy nem fogja nagy példányszám elérni a DIY piacot. az AiB gyártók árai ($299-399 a $199 helyett) eléggé erre utalnak. Persze csodák történhetnek.
Lehet, hogy az AMD pályázott valamilyen OEM-nél, mindent előkészítettek, de végül az intel kitúrta őket, akkor nyilván kezdeni kell valamit a készlettel. Lehet, hogy volt N6-on egy rövidebb gyártási periódus, amikor még nem annyira jó a gyártósorról lejövő termék és ezeket passzolják el most, aztán néhány hónap alatt már hozza a gyártósor a kívánatos minőséget és azzal jelentetik meg a 6500M-et. Végső soron ezt is azt fogja jelenteni, hogy hamar el fog fogyni ebből a készlet.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Petykemano
veterán
"Az a befekvés, ha megveszed a VGA-t 2-3x-os áron."
Igen, közvetlenül igen. Csak ebben a döntésben vagy támogat az, amiket hallasz, vagy távoltart. A zajnak része a céges kommunikáció (interjúk, reklám) is, ami persze mindig pozitív színben igyekszik feltüntetni az minőséget és az árakat is. Ha kell mindenféle költségekkel indokolják, szinte meg is sajnálod, hogy milyen keveset keresnek egy példányon. (Aztán ránézel ugyanezeknek a cégeknek (nem egy céget nézve, hanem vertikálisan a gyártástól az összeszerelésen át az értékesítésig mindegyiknek) a negyedéves balance sheet-jére és rájössz, hogy itt talán csak te jártál tényelegesen rosszul, mert mindenki hatalmas profitot szakított)Nagyjából most is ez a két narratíva van:
az MLiD most azt tolja, hogy hát infláció van, drágulás van, ez van, ezt kell szeretni, örüljünk, hogy van valami. Öszöd vagy nem öszöd, ezt kapod. És ahhoz képest, hogy semmi is lehetne, ahhoz képest még a szar is jó.
Meg hát van a HWBU álláspontja, akik szintén nem hőbörögnek, hanem elmondják, hogy persze értik a kurrens helyzetet, de ez a gpu ilyen áron szerintük nem jó vétel.Szerintem tökre nem mindegy, hogy mi jön le a médiában, ami téged vásárlásra ösztönöz, vagy épp eltántorít.
És persze bármi történhet, bárhogy döntesz, járhatsz rosszul.
Ha vársz,
a) javulhat a helyzet, helyreállhat a logisztika, csökkenhet a kripto irányból érkező keresleti nyomás, az intel belépése új kapacitásokat hozhat a piacra, normalizálódhat a piac legalább annyira, hogy a termékeket msrp áron lehessen megkapni.
b) vagy kiderülhet, hogy a kripto nem szakad be, az Intel megjelenése a piacon nem változtat semmin, az infláció velünk marad, háború tör ki az USA és a Kína között Taiwanért és máris nem 2x áron, hanem 10x áron juthatsz csak hozzá és akkor bánhatod, hogy nem vetted meg 3x-os msrp áron.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Kansas
addikt
Nem tűntek el a kisebb 3xxx-ek, lehet őket kapni még mindig, ha nem is valami jó áron, meg nem is mindenhol.
Azt én se értem, mi bajuk a HTPC-sekkel, de én nem is láttam semmiféle eladási adatokat a HTPC-s VGA-król soha. Lehet, hogy sokat vesznek, én nem tudom... a magam részéről soha életemben nem láttam HTPC-t amibe teljes magasságú, 2 slotos aktív hűtésű VGA-t tettek volna... általában ahova dVGA-t tesznek is, leginkább félmagas passzív hűtésű darabokat szokás. De lehet, hogy arrafelé más a szokás...
Azért az szvsz ciki, hogy nem az zavar, hogy sz@rt adnak ki sz@r áron, hanem az, hogy sz@r indokkal... hát nem rohadt mindegy, mit dumálnak?
Az NV kiadta az LHR kártyákat, annak is milyen sok hasznát vették a gamerek, mi? Vagy te akkor is így kiakadtál?Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka... A Föld erőforrásai közül a legjobban az ész van elosztva - mindenki meg van róla győződve, hogy több jutott neki, mint másoknak.
-
Kansas
addikt
válasz Petykemano #574 üzenetére
Egyszerűen: jelenleg nem gyártanak, de legalább is nincs kiadva 28CU(RX6600M) alatti mobil GPU. Azok majd később jönnek - vicces módon épp április 1-én.
Szóval nem igazán van minek a selejtjét kiadni 6500XT néven.
Ezzel együtt van ráció abban amit mondasz, de nem gondolom, hogy ezek selejt lapkák lennének, egyszerűen 600+MHz-cel magasabb "game clock" ennyivel több fogyasztást eredményez. Illetve kétlem, hogy olyan magas lenne a selejtarány, hogy abból egy nagy volumenre számító sorozatot kiadjanak.
Arról nem is beszélve, hogy az összes többi mobil GPU is ugyanazt a die-t használja, mint a desktop társaik:
RX6600M/RX6600 - Navi 23
RX6700M - vágott Navi 22
RX6800M/RX6700XT - fullos Navi 22
Nyilván az órajelek mások.Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka... A Föld erőforrásai közül a legjobban az ész van elosztva - mindenki meg van róla győződve, hogy több jutott neki, mint másoknak.
-
Kansas
addikt
válasz Petykemano #572 üzenetére
Nem az a befekvés, hogy elhiszed, ha azt mondják ez gamereknek készült. Az vagy igaz, vagy nem, igazából mindegy.
Az a befekvés, ha megveszed a VGA-t 2-3x-os áron.
A mai árazások mellett a RX6500XT ér 100-150e forintot, egy RX6400 meg vagy 60-75-öt maximum. Mert már senki nem játszik 1080p-nél kisebb felbontáson, és egy olyan kkártya, aminél a 1080p/High-hoz is FSR/RSR kell, hogy rendesen menjen, ennál többet nem ér.
Ez alatt meg a koca játékosok vannak, akiknek pont úgy elég a browseres játékhoz egy GT1030 is. Forge of Empires nem igényel többet. Arról nem is beszélve, hogy lassan már az új Intel IGP-k is egész potensek lesznek ilyesmire.No mindegy, várjuk most már meg a független RX6500XT teszteket, a hétvége előtt kijönnek elvileg. De ahogy jönnek ki az újabb és újabb információmorzsák a kártyáról, úgy vagyok egyre borúlátóbb...
[ Szerkesztve ]
Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka... A Föld erőforrásai közül a legjobban az ész van elosztva - mindenki meg van róla győződve, hogy több jutott neki, mint másoknak.
-
Chaser
legenda
válasz Petykemano #572 üzenetére
amúgy pont jól illik egy "olcsó" 3600-hoz, ami 80e+ ft mutyizott verzióban ( : a kettő együtt már 200e ft-ból meg is lesz - jó esetben :d -...röhej
kisebb 3xxx-ek eltűnésével szépen látszott mennyire érdeklik őket a gamerek vagy bárki, ha kevés a kapacitás nem a filléres dolgokat fogják gyártani nyilván, üzletileg oké
nekem is ez a kamu rész szúrja a szemem nagyon, inkább ne nyilatkoztak volna semmit
de hogy még a htpc-seket is elővették az non plus ultra_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Petykemano
veterán
Vagy én értettem félre.Valamit, vagy te.
Én azt mondtam, hogy a 6500XT lapkája (navi24) nem a desktop piacra készült, hanem a notikba. Oda optimális képességek és az általuk használt lapkaterület vonstkozásában.
Ennek desktop változának - a 6500XT-nek - létezésének oka nem egy jó ajánlat az entry level desktop piacra, hanem csak a selejtes (túlfogyasztásos) lapkák kiszórása.Amit nem értek: hogy jön ide a navi23?
-
Petykemano
veterán
Az, hogy értjük a céges érdekeket is, még nem kell befeküdni alájuk.
Attól, hogy valami relatíve jónak tűnik, attól még lehet rossz.Manapság bármilyen gpu-t 2-4x áron el lehet adni. Még a kifejezetten bénát is lehet jó színben feltüntetni.
Nem azért nem.gyártottak tömegkártyát, mert nem tudták volna biztosítani a chiphiány miatt a volument, hanem a lefoglalt gyártókapacitást a magasabb áron és árrésű termékere fordították.
Nüansznyi különbség, de fontos.Ilyen limitációk mellett hidd el, hogy nem a desktop piacra készítettek, nem az volt a cél, hogy vééégre valahára ezt a terhelt és kiéhezett szegmenst kiszolgálják. Ha ez valóban szempont lett volna, akkor pont nem maradt volna ki az av1 dekóder meg a pcie sáv, hanem áldoznak erre. De kispórolták, mert az ezen a piacon fontos dolgok harmadlagosak, mert ide csak a selejtet dobják le. Attól még persze lesz, akinek jó lesz, de ez a "pont ide, pont nektek készítettük", ez csupán marketing maszlag.
-
Kansas
addikt
Ugyanolyan herélt lesz, mint a 6500XT, csak még 20%-kal gyengébb. Abban mi a jó? Már a várható fogyasztásán kívül... bár, ha lenne belőle passzív kivitel... de 100e-t akkor se ér, annyiból majdnem egy full barebone kijön...
[ Szerkesztve ]
Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka... A Föld erőforrásai közül a legjobban az ész van elosztva - mindenki meg van róla győződve, hogy több jutott neki, mint másoknak.
-
Kansas
addikt
Az RX6400-ról én is mintha hallottam volna... 12CU-s dVGA, Annyi CU lesz a Ryzen 7/9-es Rembrandt APU-kban, szóval azért sokat nem várnék tőlük 100e-t nem fognak érni.
-
Kansas
addikt
válasz Petykemano #565 üzenetére
Erősen kétlem.
Mi a francnak vágna egy 28CU-s mobil GPU-ból 16 CUs desktop GPU-t?
Akkor már eladhatná RX6600-nak is, ha csak a fogyasztása para...
A 28CU-nál kisebb mobil GPU-k még meg se jelentek...Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka... A Föld erőforrásai közül a legjobban az ész van elosztva - mindenki meg van róla győződve, hogy több jutott neki, mint másoknak.
-
Chaser
legenda
az az elidegenítés már rég megtörtént egy szinten
onnantól hogy pukkanna a crypto nv és amd is tudja mi fog történni
rájuk nézve sok jó nem ( :
iszonyatos mennyiségű kártya van már bányákban, elkerülhetetlen hogy ne legyen hatása az új termékek piacára is
egyrészt az idő a gyártóknak dolgozik, másrészt meg ellenük
most habzsidőszi', utána meg vágnak az msrp-n legfeljebb HA bukik az eth és nem lenne helyébe más amivel érdemes foglalkozni...de látva a hülyeséget erre nem sok esély van
ma volt egy cikk, emelik az epycek árát amd-nél, intel megoldásai nem valós alternatívák összességükben
na ha ott beindultak lehet sejteni mennyire érdekli őket a gamer szegmens - ezt is jól csinálták mellesleg, ha viszik a motyót és jó és kevés van ki ne emelne ha pénzt keres vele? -
nv kíváncsi vagyk hoz-e valami herélt "olcsó" vga megoldást_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Petykemano
veterán
"Lisa Su szándéka, hogy kiadjon egy olyan kártyát amivel egy játékos olcsón be tud lépni a desktop PC piacra."
Nem. Lisa Su célja ezzel a kártyával az volt, hogy elsózza a notikba gyártott és oda tökéletesen optimális lapka selejtjét. (Nem részegységében hibás darabokat, hanem amik túl sokat fogyasztanak)
Minden más csak szemfényvesztés.
-
Petykemano
veterán
"De a viccet félretéve, a 6600 8 GB-os ott van, aki 8 GB-ost akar. Listaáron az nincs messze, és így nincs helye egy 6500 8 GB-osnak."
- miért lázongnak az emberek?
- mert nincs kenyér és éheznek!
- de hát ha kenyér nincs, miért nem esznek kalácsot?Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Kansas
addikt
"meg kellene már érteni a gyártóknak az elsődleges az, hogy eladjanak, nem érdekli őket hogy kinek"
Ez így, ebben a formában csak akor igaz, ha sose pukkan ki a kripto lufi. Ugyanis gamer eladások mindig is lesznek, bányász csak addig, míg a kriptók ennyire hasítanak.
Tehát nem éri meg elidegeníteni a gamereket a rövid távú haszon kedvéért - no persze igazából mindkét vasat bent akarják tartani a tűzben... meglátjuk, sikerül-e.[ Szerkesztve ]
-
Chaser
legenda
hagyjál már a chiphiánnyal
néztél már vga eladási statokat?
na, azokból lehet számolgatni ebből mennyit kellene gyártani ahhoz, hogy ugyanúgy elérhető legyen mint a series s
meg kellene már érteni a gyártóknak az elsődleges az, hogy eladjanak, nem érdekli őket hogy kinek
esetleg másodlagosan érdekli őket, hogy a pH@rasztnak is jó legyen
de a jelenlegi helyzetben meg pffffff, vga gyártó azt csinál amit akar
és jelen esetben csinált isfLeSs
jelenleg vga terén elég sok helyen piaci rés van ( :
kidobták mert tudják van rá igény ilyen butításokkal is, az msrp-nél sokkal drágábban is, mert a felette levő nv/amd sokkal drágább boltokban, bárhol
series s újan is nagyon jó vétel, sokszor már játékokat is adnak, azt leszámolva volt hogy 95e ft-ot számoltam a gépre - 80e-ért raktam fel az egy éves gépemet, percek alatt vitték -
és látod, az van, mindig van mióta megjelent kis hazánkban is, msrp áron és alatta is...nem viszik nagyon, pedig nagyon tuti gép annyiért
x-et meg ps5-öt meg alzáról kell rendelni, aztán majd hozzák - ahogy tapasztaltam egyre többet kell már várni, de hozzák -_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
fLeSs
nagyúr
Nem gondolom, hogy jószándék vezérelné, viszont a piaci rést itt be kellett vmivel tömni.
Nekem csak egy olyan sejtésem van a speckók alapján, hogy ez a kártya szerintem csak vmi kényszerszülés volt. Egyébként e-sportra ez sztem bőven elég lesz, 1080p+low beállítások. 144 fps? Az már kérdésesebb.
Az árakkal meg nem nagyon lehet mit csinálni, a drágább kártyák húzzák felfelé az olcsóbbak árait is, az vicces lenne ha kijövetel után ez tényleg kapható lenne 250 EUR-ért és a 6600 meg 2-2.5x ennyibe kerülne, az ilyen nagy árréseket a piac kiegyensúlyozza (vagyis jelen esetben az AIB partnerek).
Stadiát próbálta már vki? Xbox Series S-t lehet venni a hardveraprón 70-90-ért, van belőlük bőven.ps: én most azt figyelem, hogy x időközönként az RX470-re hány találatot dob a hardverapró [link] és kb. mennyi az átlagár. Sztem itt lehet majd látni, ha elindul a lejtmenet.
[ Szerkesztve ]
"Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
Kansas
addikt
Az a gond itt néhányakkal, köztük veled is, hogy pusztán azért, mert a cégek elsődleges érdeke a minél több profit elérése, azt gondoljátok, hogy emiatt automatikusan kizárt, hogy jót akarjanak a vásárlóiknak.
Pedig ha jobban belegondolsz, azzal, ha olyan terméket gyártanak, amit a vásárlók szeretnek, de legalább is tetszik nekik, azt érik el, hogy a bevételük megnő, hiszen nagyobb forgalom lesz.
És lehet, hogy egyesével a nagy kártyákon nyernek többet, de az igazi nagy pénz az OEM termékekben és a tömegkártyákban van - normális esetben ez a középkategória alja-közepe, nem véletlen, hogy az NVidia is 1050->1060 és 1650->2060 intervallumokba eső kártyákból adott el a legtöbbet.
Jelen esetben eddig valószínűleg azért nem nyomatták(se AMD se NVidia) a tömegkártyákat, mert a chiphiány miatt pont a tömeges elérhetőséget nem tudták biztosítani(és a nagyokból is annyi fogyott kb. amennyit gyártottak).
Most megpróbáltak egy olyan kártyát piacra dobni, ami azt a szegmenst célozza, ami eddig a durva árak miatt nem vásárolt. Ezért a 200 dodós MSRP is, amiből lehet hogy induláskor 350-380 EUR lesz, de ha tényleg sikerül sokat gyártani belőlük, akkor az ár le fog menni, különösen ha tényleg bejön nekik az, hogy a kártyával nem éri meg bányászni(majd meglátjuk).
Az egyetlen probléma, hogy úgy tűnik, ennek az örvén úgy kiherélték a kártyát, amennyire nem kellett volna, így esélyesen csak akkor érheti meg, ha a 3050 még durvábban drága lesz, mondjuk úgy 450-500EUR, amit azért kétlek.#559Chaser
"megértem, én is lesz@rnám" - ja, hogy magadból indulsz ki... no komment[ Szerkesztve ]
-
Chaser
legenda
dehogynem, a business
én is lazán kiadtam volna, mert tudom hogy viszik
csak bs nem lett volna mellé, felesleges
pontosan tudják hogy közelében nem lesz ez a boltokban 200 usd, és lesz@rják, nem az ő dolguk - megértem, én is lesz@rnám -
azt is tudják az új konzolok sem annyira elérhetőek és még mindig sokan ódzkodnak tőlük
meg már bárkinek egyértelmű aki kettőig el tud számolni, hogy a butább series s-re nem bukik aannyira a nép, hamarabb fog drágábban ilyen kártyát venni - lásd 1650-ek -, pedig az tényleg elérhető és brutál jó annyiért
ők is meg tudják ám nézni az árakat bárhol... sok it oldal már lassan havonta tolja az átlagárakat ebayről és boltokról
nos, nem 50e ft egy 1650 globálisan sem, és mégis viszik, itthon is, jóval 100e ft felett is
gyakorlatban azért kíváncsi vagyok mit fog tudni és mennyi lesz itthon...dejszen' pumba megmondta megmozdult valami a gamer piacon_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
proci985
MODERÁTOR
tenyleg, ez igy realis leirva
pciEv4 x4nek egyebkent elegnek kene lenni, kb hasonlo tudasu kartyam volt annyin (pontosabban pciEv3 x8on) es semmi kulonbseg nem volt pciEv3 x16hoz kepest. x370 ket GPUval csak 8/8at tudott, korabban X79en meg 16/16 volt.
-
Gyuri27
félisten
Semmi nem indokolja ezt a kártyát Így!
Ha a 200 orjót egy az egyben váltjuk 75k forintban. Nem jó, de elmegy.
Viszont kb 400-ért ez lófaszestifény. 150k. Innen meg már nincs messze az újgenes konzol.
De még egy régebbi xbox s vagya ps4 is jobb befektetés (és teljesitmény).
Ennél már az is jobb ha az ember vesz egy quadrót vagy fire szériás vga-t.Amd - Radeon - Ryzen
-
ddekany
veterán
Ennél a kártyánál nyilván úgy kell beállítani a játékot, hogy 4GB-ban elférjen minden ami sűrűn kell. Ez még tán elfogadható is lehetne (vagy nem tudom, öreg vagyok már, régen 512K-ba is sok minden elfért ). Csak vajon mennyi "esze" van az átlag játéknak, hogy ezt beállítsa automatikusan? Mert az átlag felhasználónak ez kínai lesz. A nem átlag is variálhat, hogy na vajon akkor melyik textúra részletesség meg egyén beállításnál nem fog későbbi részeken sem szaggatni.
[ Szerkesztve ]
-
Chaser
legenda
ezt te sem gondolod komolyan ( : - hogy bármiféle jószándék vezérelte az amd-t -
pénzből élnek, remek húzás ez a kártya
csak ez a bs duma mellé ami az amd-től jött, nos az nem kellett volna
egyébként pedig nyilván volt tervezve kisebb kártya, ami efölött van a 6600, az valami 300$-os msrp-n van
mi az hogy 350 eur? az amd meKmonta' azért vannak a butítások hogy a bányászok és htpc-sek ne csapjanak le a kártyákra_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
fLeSs
nagyúr
Hát ja, siralom régi géppel.
Ahogy látom minden fórumon fikázzák az AMD-t emiatt a kártya miatt, pedig szerintem itt tényleg az volt Lisa Su szándéka, hogy kiadjon egy olyan kártyát amivel egy játékos olcsón be tud lépni a desktop PC piacra. Szerintem ezt nem is tervezték kiadni, csak utólag tákolták össze, ez nem asztali VGA-nak lett tervezve, hanem notikba.
- 4 PCIe sáv az energiamegtakarítás miatt. Notebookokban ez a 4x sáv egyáltalán nem gond, mert az OEM-ek nem fognak alá PCIe 3.0-s alaplapot rakni.
- csak 2 kimenet, notiban ez az iGPU feladata
- enkódolás hiánya, ez is az iGPU-t terheli
Videocardz.com-on már láttam, hogy Gigabyte 350-380 EUR lesz szóval ennyit az olcsóságról. Mondjuk ha vki nagyon ki van éhezve vagy épp behal a VGA-ja akkor kénytelen lesz megvenni.[ Szerkesztve ]
"Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz Petykemano #539 üzenetére
A GDDR6 elég olcsó, és amíg JEDEC standard, addig sokat is gyártanak belőle.
#540 Petykemano : Pont így. De a viccet félretéve, a 6600 8 GB-os ott van, aki 8 GB-ost akar. Listaáron az nincs messze, és így nincs helye egy 6500 8 GB-osnak.
#550 Petykemano : Az RDNA és RDNA2 támogatja a HBCC-t, viszont csak inkluzív cache mód van. Ez az, ami a konzolokban működik.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
Yutani
nagyúr
válasz Petykemano #550 üzenetére
HBCC-hez 16x PCIe busz szerintem mandatory, de az a Navi23 esetén sincs már meg. Pedig a 4GB anti bányász kártyát így tényleg a gamereknek tervezték volna.
#tarcsad
-
Petykemano
veterán
válasz #32839680 #549 üzenetére
Sokan hiszik (bíznak benne?), hogy az infinity cache majd megoldja (mármint hogy másként fog viselkedni a kártya, mint az 5500XT)
De szerintem az infinity cache nem végtelen és omnipotens. Nem mondom, hogy semmilyen ráhatása nem lesz, de nem erre találták ki.Nem is értem, miért nem vette elő az AMD a HBCC-t. [link]
Azt pont erre találták ki és nem hiszem, hogy kizárólag HBM-mel tudna működni, hiszen a lényege nem a HBM, hanem a Page-Based Memory management.
Abu?[ Szerkesztve ]
-
Csupingo
veterán
Az s3 trio-hoz is lehetett utólag fél megás memóriákat venni és otthon beletenni.
Villám Shakesespeare... Főnök, ha zavarja a fogsora, vegye ki! (M-N)
-
Yutani
nagyúr
válasz Petykemano #543 üzenetére
Legjobb lenne egy 2-4GB integrált memóriás GPU, mint amilyen a Savage IX volt.
#tarcsad
-
Kansas
addikt
válasz Petykemano #543 üzenetére
APU szintű GPU-kkal szerintem igen, DDR5 rendszer RAM mellett - majd ha a DDR5 kiforr, persze, nem a korai szériás kitekkel, azok alig tudnak többet a DDR4-nél.
Középkategóriás és afeletti kártyákkal kizárt, azokat tuti jelentősen visszafogná.
[ Szerkesztve ]
-
Petykemano
veterán
Abban igazad van, hogy az SSG-nek inkább a nagy méret volt a lényege. Viszont ha a nagy méret nem szükséges, akkor ahhoz (NAND/optane) képest akár (16x) PCIe-n keresztüli adatkommunikáció is gyorsabb RAM-ból táplálkozva.
Tehát lehet, hogy megfelelő méretű infinity cache és kellően széles Pcie mellett már nem kell fedélzeti VRAM. Járható út lenne?Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Kansas
addikt
válasz Petykemano #539 üzenetére
Szvsz esélytelen... az IC ahhoz kell nekik, hogy elég legyen a GDDR6, ne kelljen a végére az X.
Amiben lenne fantázia, az az APU-k. Ha az RDNA2-es IGP-vel rendelkező APU-kra tesznek IC-t, már nem fogja őket annyira limitálni a DDR5, egész jó kis budget all-in-one gamer gépeknek lehetnek az alapjai...Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka... A Föld erőforrásai közül a legjobban az ész van elosztva - mindenki meg van róla győződve, hogy több jutott neki, mint másoknak.
-
Petykemano
veterán
BTW
Az infinity cache megjelenésével, jövőbeni bővülésével látod esélyét annak, hogy az AMD elmozduljon abba az irányba, hogy leváltsa a GDDR6-ot és valami olcsóbbra és persze lassabbra cserélje?
Például NAND-re, vagy Optane (vagy hasonló), ahogy azt az SSG-nél láthattuk?Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Kansas
addikt
válasz Petykemano #536 üzenetére
"Jelenleg 32bites sávokra van kötve 1-1 2GB-os modul."
Erről pl. nem tudtam... így nehézkesen.
Viszont így várhatóan a 6500XT egy, a játékok VRAM-igénye függvényében nagyon durván változó képességű kártya lesz, én akkor se adnék ki ilyen lutrira egy fillért se, ha megpusztulna a mostani VGA-m. Inkább a használt-piac... pedig nekem van PCIe v4.[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz Petykemano #536 üzenetére
Lehet a másik oldalra rakni memóriát, csak who the fuck cares, amikor van 8 GB a 6600-on.
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
Petykemano
veterán
"Én érzek azért a levegőben idővel egy 8GB-s verziót..."
Jelenleg 32bites sávokra van kötve 1-1 2GB-os modul. 4GB-os GDDR6 modulról egyelőre még nem hallottam. Olyat lehet, hogy 2db 2GB-os modult kötsz 1 32bites csatornára?
Mintha az Nvidia csinált volna ilyen duplázásokat, hogy a PCB-nek mindkét oldalán van 1-1 VRAM modul. Szóval ez szerinted hogyan lenne lehetséges, hogy ne vigye el vám, amit nyersz a réven?Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Kansas
addikt
Én érzek azért a levegőben idővel egy 8GB-s verziót...
De anélkül szvsz a modernebb játékok többségében ez a kártya durván el lesz pics@'zva a 8GB-os PCIe x16-os RTX3050 által(ha csak annak az esetében az NV is el nem kezd hülyéskedni a PCIe sávokkal), még annál is jobban, mint amennyivel a 3050 többe fog kerülni...[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
Várható volt, hiszen Abu is mondta, hogy a magas felbontású textúrák a 4GB miatt nem fognak játszani. Manapság a legújabb játékoknál 4GB a minimum VRAM igény. Ez a kártya csak közepes vagy alacsony felbontású textúrákkal lesz használható és akkor sose fog kifogyni a 4GB-ból, azaz mindegy lesz, hogy PCI-E 3 vagy 4 van alatta.
[ Szerkesztve ]
-
Petykemano
veterán
HWBU tesztelt egyet 5500XT-vel, hogy hogy teljesít a 4/8GB-os modell (6500XT-ből persze 8GB-os nem lesz) 8x PCIe4, 4x PCIe4, valamint 4x PCIe3 jelenléte esetén.
Az eredmény aggasztó. Persze a két architektúra nem egyforma, de hiába a 16MB Infinity cache, azt azért nem arra találták ki, hogy kezelje azt a problémát, ha a játék nem fér bele 4GB-ba.
Szóval azoknak, akik jelenleg PCIe3-as géppel rendelkeznek, vásárlás előtt mindenképp érdemes tájékozódni, hogy a kártya hogy teljesít olyan körülmények között.
Persze a beállításokat mindig vissza lehet fogni, akár a minőséget, akár azt is lehet, hogy 900p-n renderel és a többit rábízza az ember az FSR-re. Így talán még energiát is lehet spórolni. Csak hát akkor lehet, hogy nem teljesítménybeli előrelépésként, hanem zaj és áramfogyasztási csökkentésként kell rá tekinteni.
[ Szerkesztve ]
-
Kansas
addikt
OK, java részt revideálnom kell azt a nézetemet, hogy a 6500XT adekvát kártya lesz 1080p-re.
A Hardware Unboxed tesztelt egy újat az 5500XT használatával, ahol a PCIe X4 és a 4GB VRAM hatását egyaránt látni az fps értékekre..
Nos, ezek alapján azt kell mondjam, hogy ha csak az RDNA2 architektúra és különösképp az Infinity Cache nem menti meg, elég siralmas lesz a 6500XT teljesítménye még PCIe v4-es lapokban is a 4GB VRAM miatt, de a PCIe v3 lapokban még durvább a teljesítmény-vesztés a GPU potenciális teljesítményéhez képest.Persze nem minden játékban, de ha az embernek a kedvenc játéka a Doom Eternal, az R6 Siege, netán a Watch Dogs Legion vagy Far Cry 6, még a PCIe v4-es lapokban is szívóágon van, az ennél régebbi PCIe verziós lapokban pedig alapból felejtős a kártya, az 5500XT-vel együtt(bár azon legalább 8 PCIe sáv használható)
Persze ha a kedvenc játék az F1 2021, Resident Evil Village, Shadow of the Tomb Raider vagy Horizon Zero Dawn közül kerül ki, akkor azért komolyabb bottleneck nélkül el lehet játszani vele 1080p-ben, különösen PCIe v4-es lapokban. RT természetesen full felejtős...
A nem tesztelt(és jövőbeni) játékok esetében persze lutri, hogy hogy teljesít a VGA, mindenképp érdemes vétel előtt utánajárni a játék VRAM igényének, vagy élni az elállási joggal...
[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz Petykemano #528 üzenetére
Attól, hogy van egy gondolatod, még nem biztos, hogy reálisan megvalósítható a gyakorlatban. Előbb ki kell fejleszteni az alapul szolgáló technológiát. Ez az AMD-nek a Zennel lett meg, és onnan építkeztek a cache-sel, amit vittek a Radeonba, a 3D V-Cache-be, stb.
A cache az rendben van, hogy cache, de nem minden cache ugyanolyan. Ha az L2 cache-ből építene az AMD a Navi 21-be 128 MB-ot, akkor az csúnyán megnövelni a lapka méretét. Az AMD most azért bombázza tele cache-sel a lapkáit, mert anno a Zen előtt még kifejlesztettek egy olyan struktúrát, aminél kis lapkaterületre lehet marha sok, marha gyors cache-t építeni. Korábban ilyenre ESRAM-mal voltak csak képesek, ami jó, csak lassú mint a tök.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Petykemano #528 üzenetére
cache draga, meg jellemzoen direkt a chipen kell implementalni. CPU fronton se veletlenul haromszintu cachet hasznalnak, a fizika sajnos makacs.
a maga koraban a GCN hatalmas volt mar igy is, nem nagyon lehetett volna hova tovabb novelni.
masik problema az lehet, hogy Nvidia tovabbra is direkt illeszt, AMD ringbust hasznal. utobbinak megvan az az elonye, hogy verzatilisebb mert akarmennyi memoriat lehet illeszteni, mig Nvidianal fix meretu memoriak lehetnek adott kiepitesfuggoen. viszont, ringbus egyreszt kesleltetest ad, masreszt (es ez a nagyobbik baj) nem fix lesz az eleresi ido, hanem keretek kozott tavolsag fuggvenyeben. ezt ellensulyozza az az elony, hogy softwaresen egyszerubb a memoriaszervezes, mert nem kell arra figyelni, hogy melyik szamoloba van fizikailag bekotve melyik membank.
[ Szerkesztve ]
-
Petykemano
veterán
Egyébként, Abu, miért most találták ki vagy jutottak el az infinity cache gondolatához?
Elég régóta ismert tény ,hogy a memória sebességének fejlődése nem tart lépést a feldolgozási sebesség fejlődésével, az összes cache layert ennek a problémának a kezelésére találták ki.
A GCN kezdetektől fogva igényli a nagy sávszélességet, kezdetben 384 vagy 512 bit széles memóriaveszérlőkkel jöttek, aztán meg a HBM.Miért csak most jutottak fel oda, hogy cache méret növelésével csökkenteni lehet a sávszélesség-limitációt, ami egyrészt javíta a teljesítményen az alacsonyabb késleltetések révén, másrészt feltételezem, hogy az sem egy új felismerés, hogy a legenergiaigényesebb folyamat az adatmozgatás, tehát még energiát is lehet spórolni.
Persze nyilván nem hülyék ülnek ott. (Bár nem kizárt az se, hogy nem volt meg a megfelelő szaktudás, hiszen ezek a dolgok a Zen-team-től szivárogtak át) Meg biztosan "így volt optimális" akkor és ott.
De mik a konkrétumok? Miben lett volna rosszabb egy polaris vagy egy vega 10, ha nagyobb az L2$ vagy esetleg megpróbálnak valamekkora L3$-t hozzáadni?Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
fLeSs
nagyúr
Az LHR-eket azért adnák el a legtöbben, mert azoknak az értéke a használt piacon a "csökkentett funkció" miatt kevesebbet fog érni mint a normál kártyáké, legalábbis így spekulálnak egyesek. Szóval inkább eladják őket még az elején jó drágán.
De amúgy igen, egyébként nincs értelme eladni."Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
fLeSs
nagyúr
Hát ahogy én látom még elég sok van belőlük. A jelenlegi bull piac előtt eléggé lement az áruk és sztem akkor vásároltak be belőle sokat.
Én is tavaly április körül vettem a 470-esemet 21000-ért."Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
fLeSs
nagyúr
válasz Petykemano #520 üzenetére
Elírás... 390 -> 930-ra gondoltam.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Az LHR-eseket nem éri meg eladni. Egyrészt coinok 99,99999%-ára nincs korlátozás, például Ravencoinra sem, másrészt már rég megkerülték az LHR-t annyira, hogy ezek a kártyák bányásznak a legjobban még ETH-ban is. Az LHR csak egy látszatintézkedés, de hatása a piacra nincs, hiszen ugyanúgy veszik a GeForce-okat a bányászok.
Radeonokból azért van alapvetően több a boltokban, mert ott a bányászok problémáját a gyenge sávszél adja. Azt nem lehet csak úgy megkerülni, mint az LHR-t. Tehát a bányászok arra sem számíthatnak, hogy kitalálnak valami sebességnövelőt, mert a hardver nem képes többre.
-
fLeSs
nagyúr
válasz Petykemano #518 üzenetére
Jelen kontextusban a difficulty bomb = Ethereum 2.0, tehát amikortól a VGA-s bányászásnak befellegzik.
Egyébként az Ethereum hashrate jelenleg 390 TH körül van.
Ez 390 000 000 MH.
Egy RTX 3090 114 MH, egy RX 580 30.5 MH sebességgel bányászik.
Ez azt jelenti, hogy ha az ASICS-ok aránya 50% körül is van (sztem alacsonyabb), akkor is 10+ milliónyi darab videokártya van a bányászoknál amik potenciálisan megjelenhetnek a használt piacon."Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
Petykemano
veterán
Mit értesz difficulty bomb alatt?
Én ETH2-re való átállásról hallottam, ami a rendszert PoW-ról PoS-re billenti, vagyis gyakorlatilag megszünteti a nagymértékű számítási kapacitás igényt a hálózat biztonságos működtetéséhez.
A.kriptót nem a bányászat hajtja, hanem a pénzügy. A bitcoim és az etherum csupán áldozata ismertségüknek. Tehát hiába akarna.átnyergelni az 1PH/s bányászkapacitás más kriptóra, csak attól mert ők már azt bányásszák nem fog megugrani az árfolyam, viszont a difficulty igen.
A nagy kérdés, hogy a bányász-közösségeknek van-e annyi média ereje, hogy amikor ők váltani kényszerülnek, akkor rá tudják haraptatni a tőkét (ami most bitcoinban és ethereumban van), hogy váltsák át a.vagyont mondjuk ravenre vagy fluxra.Elvileg erre semmi okuk nem lehetne, mert az ETH2 még olcsóbb tranzakciós díjakat ígér. De a spekulatív vagyon persze általában leginkább az árfolyamnyereséget keresi. Eddig is volt már legalább 2-3 mesterségesen keltett hype egy-egy korábban ismeretlen kriptovaluta körül. (Doge, omikron)
Én abban reménykedem, hogy ha csökken a keresleti nyomás, akkor csökkennek a (fel)árak is. Persze mivel mindenütt nagy a felfordulás (kivéve a gpu gyártásban résztvevő cégek profit kimutatásait), ezért elképzelhető, hogy nem fog msrpt se elérni. A cégelnek ebben a helyzetben vissza kell szokni a JIT rendelésről a raktárazásra. Ez esetleg hozhat akciókat majd, egyszer.
-
proci985
MODERÁTOR
ja, 6900XT erre kb folyamatosan kaphato 1500-1800eur (15.000-18.000sek) korul.
[link] toxic limited, ez pl hetek ota ennyiert elerheto, kb +50%os aran ahhoz kepest, ahol msrp alapjan lennie kene. igaz ezen 360as radiator van, szoval kb fizikailag elhelyezni is egy elmeny lenne.
azok a polarisok 3-4 eve banyasznak es eleve olcso kartyak voltak. kerdes, hogy mennyi van meg bennuk.
-
fLeSs
nagyúr
Utánanézve a dolgoknak úgy tűnik, hogy a jelenlegi bányászok legelőször a Polaris kártyáktól fognak megszabadulni (RX470480570580), mert azok ETH-n kívül minden más cryptóban lassúak a fogyasztásukhoz képest. Lassú kitárazásra lehet számítani a következő pár hónapban, elvileg júniusban aktiválják a difficulty bombot, addigra a Polarisoknak le kéne csengenie. Ezek tutira eléggé leharcolt kártyák lesznek, szóval nem rohannék értük.
Utána jönnek majd az LHR kártyák az újabbak közül. Sokan át akarnak nyergelni más cryptókra, de azt még nem lehet tudni ez mekkora tömeget jelent az egész Ethereum hashrate-hez képest. Ezek az emberek a GeForce-okat nem nagyon akarják majd eladni, legalábbis eleinte. Később rájönnek, hogy nem éri meg őket megtartani. Sőt, egyesek arra játszanak, hogy még jobban bevásárolnak majd amikor az árak lezuhantak. Ravencoin és Flux, ezekre akarnak átnyergelni a leginkább.
Újabb Radeonok felvásárlásától elvileg nem kell majd tartani, mert továbbra sem népszerűek. Ez persze nem jelenti azt, hogy az AIB-ok és a kereskedők nem fogják őket 2x-es áron adni mint ahogy az most is jellemző, Radeonokat simán lehet vásárolni (csak éppen nem veszik őket ilyen árakon), nem úgy mint GeForce-ot.
Egyébként bányász körökben is elég nagy a sírás-rívás a VGA-árak miatt. Nemtom felfogták-e, hogy ez nagyrészt nekik köszönhető, mindenesetre ugyanúgy ki vannak bukva, mint a PC játékosok.[ Szerkesztve ]
-
Felhőtakaró
tag
válasz Viktor77 #510 üzenetére
Hát lehet hogy GeForce3 Ti200-m volt ami ugyebár 128 bit, de bitek ide vagy oda, én nem szörszálhasogató vagyok, elég sokat járok könyvtárba!!! (papír alapú tudásbázis) Igazából magasból letojom melyik geforce TI-m volt, de az TUTI VOLT! Hogy volt-e geforce TI-m? Igen tuti! Volt-e FX5200 ? Igen Tuti! Volt-e INTEL 8086-om? igen tuti! nagyon tuti INTEL 8087 -est sajnos nem sikerült beszereznem, pedig nagyon szerettem volna!
huhh
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz Petykemano #512 üzenetére
Miningra a CDNA a jó. Az RDNA sokkal kevésbé alkalmas erre. A jövőben ez még rosszabb lesz, mert az RDNA3-on már sokkal nagyobb Infinity Cache lesz, így a buszszélesség nem nő. Ugye a legkisebb RDNA3 modell az a Navi 21-et célozza teljesítményben, és csak 128 bites buszt használ.
[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A MI25/50 még ugye Vega volt.
Annyi változott a dizájn kialakításánál, hogy a CDNA az funkcionálisan bővül, de eléggé szűk a grafikai képességeket tekintve. Az RDNA pedig alapvetően egy grafikai dizájn, minél több cache, minél kedvezőbb adatutak a grafikához, stb. És nagy eltérés az Infinity Cache, annak hatalmas haszna van grafikai számításnál, de szinte semmi előnye HPC-ben. Plusz az RDNA2-ben a parancsprocesszor brutálisan grafikára van kigyúrva, míg a CDNA-ban például az a vezérlőmag van, amit az AMD a GCN-nél használt, és nem is kétmagos dizájnban.
[ Szerkesztve ]
-
Viktor77
titán
válasz Felhőtakaró #506 üzenetére
Remélem a Ti4200 64bitjét nem a Techpowerup leírásából vetted.
Különben még azt hiszem, hogy soha nem volt ilyen kártyád.Csinálni kell. Kész. Pont.
-
Felhőtakaró
tag
AMD raedon 6500 XT ? Még jó hogy lehet kapni! (3 nap múlva) Minden vágyam! Életem értelme! Erre vágytam egész életemben! Csak ezt ajánlom minden ismerősömnek!
huhh
-
arty
veterán
válasz Felhőtakaró #506 üzenetére
ti4200-am volt, fx szériát meghagytam a "hozzáértőknek" (9600pro-m, majd 9500pro-m volt utána)
... és/de az akkoriban használt DDR memóriák sebességének relevanciája megkérdőjelezhetetlen a 6500XT-t vizsgálva!
"ugyanitt hazájából elüldözött nigériai herceg aranybányájának tulajdonjogát megtestesítő NFT jegyezhető."
-
Felhőtakaró
tag
-
Chaser
legenda
válasz lionhearted #504 üzenetére
van amikor egy 6900xt is 0w-ot "fogyaszt"...amikor épp ki van kapcsolva a gép ( :
ha 60 fps-re leveszel egy egyébként sem nagy gépigényű játékot akkor biztosan megáll 100w-nál az 580
ha fps limit nélkül játszol akkor meg biztosan 150-200w közt eszik
az pedig nagyon messze van a túlhajtástól, a polarisok már rég nagyon rossz teljesítmény/fogyasztás mutatót produkáltaka 3070-ek zöme 220w tdp körül van
ha levettem a forzánál az fps limitet 60-ra 1440p-n manual full ultrán, az egész gép konnektorból megállt 120-130w-nál
korlátlan fps mellett 260-300w...úgy 100-150 körül volt fps
de ettől nem mondhatom hogy pl egy 3070 alig eszik....jah, ha nem kap nagy terhelést akkor simán
mint minden_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Olyannyira nem HPC-be fejlesztett GPU-k jönnek asztaliba, hogy külön gaming és külön HPC architektúra van. A gaming az RDNA és a HPC a CDNA. Ezek között elég jelentős a különbség. Az RDNA főleg olyan fejlesztéseket tartalmaz, ami a játékokban működik jól, míg a CDNA-ból ezek ki vannak hagyva, és a helyükre FP64 ALU-k kerülnek.
[ Szerkesztve ]
-
sakal83
addikt
Sajnos tetelesen nem igaz amit irsz. Nem ezert dragak a vgak. Es Nvidia talan jobban volt kaphato mint az AMD. Ja es az Amdnek evek ota nincs emlitesre melto vgaja. Es halkan jegyzem meg 6800xtm van mert a 6os szeria ami a hd 7xxx ota emlitesre melto sorozat volt. Az rx480 hatereset volt.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest