Új hozzászólás Aktív témák
-
Ivy.4.Ever
őstag
Az összes androidon alap alkalmazás (még csak törölni se lehet a nyavajába)+ a három legtöbbet használt böngészőből 2-nek alapértelmezett keresője. Ráadásul alig akarnak adózni. Te akármilyen jó keresőt fejleszthetsz, labdába se fogsz rúgni ekkora tőke mellett. Az meg nem büntetés, hogy feldarabolják, csak szabályzás. DE ha netán csődbe menne hirtelen a cég, és túl nagy hogy elbukjon, mert túl integráns része a gzadaságnak és túl sok embert foglalkoztat közvetetten, te szívesen kirángatnád az adópénzedből?
-
Ivy.4.Ever
őstag
válasz
tha_answer #8 üzenetére
Ezt hívták monopolkapitalizmusnak a 19. század végén és 20. század elején. Nem visszafele kéne fejlődni.
-
tha_answer
őstag
https://neokohn.hu/2020/10/30/ki-allitja-meg-az-orwelli-baloldalt-amerikaban/
"nem Trump felel az ország dühéért, megosztottságáért, kultúrharcaiért.
Az értelmezési monopóliumát féltő radikális baloldal az, amelyik már sok éve úgy látja, hogy ez a harc lesz a végső, úgyhogy ebbe a harcba mindent bele is ad.
Pontosan tudva, hogy messze nemcsak a láncaikat veszthetik, hanem jól fizető egyetemi katedráikat, médiabeli és szórakoztatóipari hídfőállásaikat, influencer státusukat — de nem, ilyen forgatókönyv nincs. Ők nem veszíthetnek, csak a győzelmük aránya, súlya kérdéses még. Ezek az emberek már most is nyerésre állnak, és Biden befutása olyan hatalomhoz segítheti őket, amelynek konzekvenciáiba talán még ők maguk sem gondoltak bele." -
pakesz
aktív tag
>> "Nem cenzúra. Érted a fogalmak közötti különbségeket?
Az álhíreket szedik le."
ott van a youtubeon a felvetel ahol egy CNNes szpiker dumal hogy "Fiery but Mostly Peaceful Protests", es a hatterben eg az uzletsor, azt leszedtek?
az neked beleesik a fake news kategoriaba?
nekem nagyon fake news -nak tunik, raadasul ezt nem egy Kazahsztan melletti orszagrol mondananak fact check -et, hanem a sajat elohelyukrol -
Giovan!
addikt
Közben a Mozilla reagált, ők se tartják jó ötletnek a monopólium-pert, mert az a fő bevételforrásukat fenyegeti.
Hogy felszabadul majd a piac, ha csak Chromium alapú böngésző lesz rajta elérhető, tényleg, zsinális ötlet ezt kiharcolni -
-
Giovan!
addikt
Ez így van. Viszont a törvényeket a nép által választott képviselők hozzák (mármint jogállamban), szóval ha megvan az igény a társadalom részéről a megváltoztatásukra, akkor ez kivitelezhető. Tehát a törvények is egyfajta morális talapzaton állnak, hiszen a céljuk a társadalom által helyesnek vélt állapotok védelme. Nyilván ez nem jelenti azt, hogy ezekkel mindenki egyetért, de mégiscsak szükséges valamiféle társadalmi konszenzus a meghozásukhoz.
De ez mondjuk eléggé off téma már ebben a topikban -
-
Giovan!
addikt
válasz
aprokaroka87 #120 üzenetére
Ez a monopólium-per szerintem eleve komolytalan, mert nem hiszem, hogy be tudnák bizonyítani, hogy törvénysértés eredménye lenne a Google domináns pozíciója. A Kongresszusnál meg úgyis ki fogják lobbizni, hogy az adatgyűjtés szábályozásának érdemi módosításra ne kerülhessen sor.
-
Giovan!
addikt
Ha a bíró saját belátására lenne bízva, mit tart elítélendőnek, azzal kb. a hatalommegsztás elve menne is a kukába, hiszen a bíró kb. törvényhozóvá is válna. Ennél szerintem jóval fejlettebb a jelenlegi rendszer, ahol a bíró csak értelmezheti a törvényeket, és csak rájuk támaszkodva ítélkezhet.
-
Giovan!
addikt
válasz
aprokaroka87 #117 üzenetére
Mondjuk én nem hiszem hogy ebben a perben rá lenne szorulva a Google ilyesmire. A törvénymódosítás elkerülése érdekében már inkább, de az meg a politikusok feladata.
-
-
Giovan!
addikt
válasz
aprokaroka87 #113 üzenetére
Akkor kissé elkéstek, mert a per már elindult. Politikusokat viszonylag könnyű megvenni arrafelé is, a bírót azért már körülményesebb.
-
-
cuebler
senior tag
a politika sosem szerette, ha valamire nem tudja kiterjeszteni a hatalmát, nem tudja a befolyása alá vonni, a google pedig pont ilyesmi. személy szerint előbb állok egy kapitalista nagyvállalat oldalára, mint a kiszámíthatatlan, hataloméhes politikusokéra. a profit, az adó és a bevétel kiszámíható, egzakt dolgok, körülírható szabályokat követnek.
-
-
azbest
félisten
Szó szerint véve igazad van, hogy nem lehet a szolgáltatást használni, ha nem fogadják el a használati feltételeket.
Csakhogy ő valószínűleg arra gondolt, hogy titokban gyűjt adatot belépés nélkül. Nem titok. Ha nem vagy bejelentkezve, akkor nem a bejelentkezett fiókkal kapcsolja össze, hanem a böngésző példányoddal. Persze, ez majdnem ugyanaz, hiszen a te személyes használati tárgyad. De nem a te személyedhez van kötve mégsem és ez jogilag más. Nem mondom, hogy ez így jó, de szerintem az előbbiben felvázolt szabványosított adatvédelmi kézfogás adhat megoldást, hogy tényleg ne gyűjtsön adatot. Viszont, nem is kötelező szolgáltatást nyújtania, ha nem szerződsz velük.
-
azbest
félisten
Pont rossz a példa, mert kereséshez el kell fogadnod a szabályokat. Nem tudom mióta van így, de ha nincs cookie beállítva, hogy elfogadtad, akkor rákérdez már egy ideje. Az, hogy esetleg másnak is átengeded a személyes használatú gépedet, aki erről nem tud, az inkább a te felelősséged valószínűleg.
A hirdetések és beágyazott tartalmak kapcsán lenne jó a példád. Azaz: a beépített google és facebook cuccok gyűjthetnek adatokat a látogatóról. Viszont az oldal üzemeltetőjének kell, hogy legyen erről adatvédelmi tájékoztatója.
Bizony, ez ilyen. Bármint nyitsz meg az interneten, rögtön tucatnyi szerződés kerül képbe, amit jelenleg elfogadsz, ha nem foglalkozol vele. Idővel remélhetőleg lesz ennek valami szabványosított módja, amikor a böngésző már megnyitás előtt lekérheti, hogy milyen cégek felé milyen jellegű szerződések szerepelnek az oldalon, így rákérdezhet, hogy elfogadja -e a felhasználó vagy beállítható lesz a böngészőben, hogy mi az, amit automatikusan elfogadsz.
Ehhez az is hozzátartozik, hogy ha nem fogadsz el egy szerződést, akkor nem nyílik meg az oldal, ha nem opcionális annak elfogadása. Jelenleg különböző blokkolókkal próbálják ezt sokan kijátszani, hogy megszegik a szerződést, de azért nézik a tartalmat - a szerződés a használattal életbe lép.
-
Ja, hát ez nem bírósági kérdéskör - de érdemes lenne a törvényhozásnak is gondolkodnia ezen.
"A kereső használatához most sem kötelező a Google accountjainak használata. Tehát aki akarja, az most is el tudja különíteni a kettőt. "
Nem. Pont ez az, hogy ha jól tudom, akkor is gyűjt, ha nem vagy bejelentkezve. Ahogyan a Fb. is.@Solten : Fasza
Mondjuk OK, akkor nem az első, de az első fecskék között van.
-
dabadab
titán
Tanultam róla, hogy valami hasonlóról, de az légyfing a Google-hoz képest
Mert még nem láttál élőben Supershop kártyát?
Egyébként annyira nem légyfing, annak idején ment egy sztori, hogy a Walmart azelőtt tudta a vevőjéről, hogy terhes, mielőtt az észrevette volna magán, mert a vásárlásaiból simán kidobta az adatbányászatuk.
-
Giovan!
addikt
És ezek a lépések miben is befolyásolnák a Google dominanciáját? Egyáltalán, a bíróság hogyan tiltaná meg az adatgyűjtést, ha az nem ütközik a jelenlegi törvényekkel (ugyanis a Google a user tudtával és beleegyezésével gyűjti az adatait). Ezt a törvényhozásnak kellene szabályoznia, ha tényleg van erre igény a társadalom részéről.
A kereső használatához most sem kötelező a Google accountjainak használata. Tehát aki akarja, az most is el tudja különíteni a kettőt. -
-
Giovan!
addikt
Abból, hogy rákényszeríteni a Google-t, hogy kötelezően Chrome telepítés után megkérdezze a usert, hogy milyen keresőt akar használni, szerinted csak látszatintézkedés. De akkor mostmár kíváncsivá tettél, szerinted mit kéne kezdeni a Google-lel, hogy a keresők piacán szabadabb verseny alakuljon ki?
-
-
Ez mondjuk frankó látszatintézkedés lenne
@dabadab : Tanultam róla, hogy valami hasonlóról, de az légyfing a Google-hoz képest -> meg mondjuk ilyen böngészős-keresős-oprendszeres adatgyűjtésre gondoltam (ennyi erővel a titkosszolgálatot is lehetne hozni
)
@solten : Mondom keresős, netes. Az online adatgyűjtés meg a 90-es években WTF?
-
Giovan!
addikt
Jó de a többi cég számára sincs megtiltva, hogy a Google-höz hasonló feltételek mellett kínálják a szolgáltatásukat. Itt inkább az a probléma, hogy mivel a Google volt az első, ő már az utóbbi kb. 2 évtizedben akkor előnyre tett szert, hogy emiatt a többiek számára mostmár jóval nehezebb betörni a piacra. Ez világos, a vita arról folyik, hogy a Google törvénytelen eszközökkel akadályozza-e a konkurenciát, vagy sem.
-
-
-
-
Giovan!
addikt
Akkor máshogy fogalmazok. A bíróság a jelenlegi perben azt fogja megvizsgálni, hogy a Google piaci dominanciája milyen hatással van a verseny szabadságára (pl. mennyire korlátozza a konkurenciát a userek elérésében), és nem azt, hogy az adatgyűjtés rendben van-e. Utóbbit amúgy is nyíltan csinálja a Google, benne van a TOS-ben, hogy az általuk nyújtott szolgáltatásért cserébe mit kapnak a usertől. És mielőtt azzal jönnél, hogy "dehát azt senki sem olvassa el", hát ez van, a Google attól még megadja a lehetőséget a tájékozódásra, hogy a felhasználók többsége nem él vele és nem néz utána a dolgoknak, az már nem a Google gondja.
-
-
AssAssynn
addikt
Kérdés milyen óriás cég van kibontakozóban a háttérben, amely képes megvenni a politikát, hogy előre gyengítse azt a céget, aminek a helyébe kíván lépni.
Röviden, ki licitálta felül a Google-t? -
válasz
tha_answer #79 üzenetére
Kemény világ ez. Mindenért a hülyék a hibásak, illetve aki hülyékkel kezd, az megszívja
Ja meg.
OK, hogy a Google-nek jutott eszébe először, hogy adatokat gyűjtsön a userekről, és ennek köszönheti az előnye jó részét, de azért ennek hadd ne örüljek. -
-
tha_answer
őstag
Mondj a nesquiknel jobb instant kakaot.
Nem azert veszik mert oda van teve hanem mert jobb.
Egy audit sem csak azert veszik ahogy megy hanen azert is ahogy mukodnek a dolgok benne. Ahogy allitod benne a hangerot,klimat,vagy az ajto ahogy beklattyan.Hulye aki audit vesz mukozben egy clio minden igenyt kielegit? Az hat. De o penze, azt csinal vele amit akar.
Hulye aki nem nez korul a piacon? Azhat.
-
shotika
őstag
"Nyilván nem lehet közvetlenül a felelőssége, az túl buta megállapítás lenne. De jól kihasználja a helyzetet, hogy mindenki kidőlt mellőle. " -
Lényeges pont.
A google monopolitásának erejét sokan (itt is) túlgondolják. Mi, akik itt ülünk egy olyan fórum előtt, ami elsődlegesen az informatika témájára épül, számunkra beivódnak olyan megoldások ezen a területen, amiket természetesnek veszünk (pl bárki bármilyen böngészőt választhat). Azonban az átlag ember számára ezek nincsenek szem előtt. És erre tudatosan épít a Google, és azzal, hogy bevásárolja magát mindenhova (vagy épp exkluzív szerződést köt), kitúrja és ellehetetleníti a konkurenciát. Naivitás azt gondolni, hogy attól, hogy megvan a szabad döntés látszata, akkor ennyi a téma, mert valójában egy egyszerű, de nagyszerű pszichológiai trükkel élnek.
Picit hasonló téma, amikor bemegyünk egy boltba és automatikusan a szemmagasságban levő terméket választjuk, vagy mondjuk a sorok sarkainál lévő termékeket. A cégek versenyeznek ezekért a helyekért. Azóta azonban mivel az pl Auchan stb cégek megölték a kis boltokat, a nevesebb márkákat (pl Nestlé) nem tudod megvásárolni máshol csak náluk, ami beviszi a vevőt. Régen a nagy és drága márkákon volt egy bolt haszna, de egy ideje megjelentek már a saját márkás termékeik, amiken még nagyobb a haszon, még akkor is ha jóval olcsóbban adják a mogyoró krémjüket, mint egy doboz Nutella. Az Auchan (de mondhatnék mást is, Spar, Tesco etc) betolja szemmagasságba az olcsó szarját, amit egyre jobb marketinggel támogatnak, a Nutellát meg keresheted krumplik és répák mellett.
Az átlag ember egy idő után alkalmazkodik és megveszi/használja azt, ami leginkább a szem előtt van. -
Nem cenzúra. Érted a fogalmak közötti különbségeket?
Az álhíreket szedik le."de volt egy olyan eset is a youtube eseten, amikor egy dan ovodasoknak szant gyerekmusoraban par prud moderator ugy erezte, hogy a fingas az korhataros"
Jé! A világ nem hibátlan"a konkret esetben a valasztasokat tudatosan befolyasolja a facse twitter duo"
Meg az elnökjelöltek kampánya, az oroszok, és az újságok, és mindenki. Mik vannakDe komolyan, ha ezen a szinten vagy, akkor nem csoda, hogy nem érted.
-
pakesz
aktív tag
kedves Bugsy
megnyerted a legnagyobb bunko cimet a blogban, gratulalokelolvasas nelkul szerinted ez az oldal siman mehet, mert tibiatya:
'Sztálint istenítő oldalak vígan posztolhatnak mémeket a burzsoázia kiirtásáról?"
tenyleg minek allok le ilyen szinvonalu emberekkel vitazni mint te... -
pakesz
aktív tag
a konkret esetben a valasztasokat tudatosan befolyasolja a facse twitter duo, es mar nemileg vissza is leptek, de hagyjuk ezt a konkret esetet ezentul
de ha mar josagos cenzurazasrol van szo, akkor nekem ez alapjan alakult ki / alakitom ki a velemenyemet:
https://tibiatya.blogstar.hu/2018/10/12/felhaborito-torlessel-fenyegette-meg-a-facebook-a-888-at-/61340/
https://888.hu/censored/schiffer-andras-is-megszolalt-a-pestisracok-letiltasanak-ugyeben-4227658/de volt egy olyan eset is a youtube eseten, amikor egy dan ovodasoknak szant gyerekmusoraban par prud moderator ugy erezte, hogy a fingas az korhataros, es akkor egy USAban levo multi par moderatorocskaja kinyilvanitott az abszolut igazsagot hogy a fingas az nem valo a 6 evesnek...
-
Nem hisszük a Google-t szentnek, a fészt sem. Csak az irgalmatlan baromságokat nem szeretik itt sem, ott sem
Mondjuk a Section 230-nak nem van köze ahhoz, hogy miért szedik le a fake news-t egy közösségi oldalról
Hogy nem szednek le bizonyos fake news-t, az inkább gáz, mint hogy van, amit leszednek.
@Gionvan! : Nyilván, ezért mondtam, hogy zseniálisan oldották meg, hiszen nem lehet ráhúzni a konkrét szándékosságot. Legalábbis arra, amit tudunk.
Amúgy még azt lehetne mondani, hogy a helyzettel élt vissza olyan módon, hogy abból ne legyen más kiút, mint hogy ő lesz az egyeduralkodó. -
Giovan!
addikt
A bírót viszont pont a “miért?” fogja érdekelni, vagyis hogy a Google piaci dominanciája törvénysértő módon alakult-e ki. Ennek bizonyításához kellene, hogy a Google tevékenyen lehetetlenítse el a konkurenciát (pl. ha a saját böngészőjében nem lehetne lecserélni az alapértelmezett keresőt), hogy a usert megfossza a választás lehetőségétől. De én továbbra is kérdésesnek tartom, hogy a jelenlegi állapotok ilyen vádak bizonyításához elegendőek lennének.
Csak azért, mert sikeres egy cég terméke egy adott piacon, még nem fogják automatikusan büntetni.
Az viszont, hogy más piacokat hogy befolyásol a Google túlsúlya a keresőpiacon, már érdekesebb sztori. Ezt mondjuk nem tudom, hogyan tudnák úgy szabályozni, hogy a Google üzletmodellje is intakt maradjon és a userek se lássák kárát. -
pakesz
aktív tag
válasz
tha_answer #57 üzenetére
koszike
mindenesetre szamomra utott, hogy az itteni emberek 99 % -a szerint az okes hogy a facse josagos cenzort jatszik...
mondjuk ha megkerdeznem oket hogy a Section 230 rol hallottak-e es hogy mi a lenyege azt nem tudnak...
hozzatennem hogy a CNNt anno fake news miatt jol elhuztak: "nick sandman cnn"a sok fake news evangelistanak lehet odamenni facsere es twitterre megnezni hogy az immaron BIZONYITOTT fake news -t leszedtek-e, vagy ez a josagos cenzoralas toluk csak megint egy bullshit
-
arnyekxxx
veterán
válasz
#32839680 #48 üzenetére
A google keresőt nem azért használják mert kényszerítenek, hanem.mert a többi szar. Nincs ebbe nagy matek.
Nem itbuzi ismerőseim azt sem tudják mi az a google kereső, beirják a böngészőbe (amit leginkább internetnek hívnak, nem böngészőnek/krómnak stb) amit akarnak. Nem tudják, hogy a többi milyen mert az életben nem találkoztak a többivel. 100 átlagemberből pont 0 áll neki a böngészőjében keresőmotort állítgatni. A króm is leginkább úgy kerül a gépükre, hogy az itbuzi rokon/haver felteszi nekik mert azajó, vagy felteszi nekik egy ingyenes program ajándékként. -
Tigerclaw
nagyúr
Ezekbol a DuckDuckGo-t hasznaltam, de nem volt jobb mint a Bing, vagyis az elso keresest gyakran masodik kovette a Google-n keresztul. Persze ez nem azt jelenti hogy mag a szolgaltatas nem jo, csak azt hogy a Google-hez van bedrotozva minden es sok eves elonyuk is van, a rakas penzrol nem beszelve amin ulnek. Gondolom a hardveres hatter kozott is tobb nagysagrendnyi kulonbseg van.
Lehet hogy a keresest ugy kellene kulonvalasztani, hogy lenne egy szolgaltatas ami begyujtene az adatokat es egy masik ami az elemzessel foglalkozna. Az adatokhoz meg mindenki egyenlo feltetelekkel ferne hozza.
A szemelyre szabott hirdeteseket tiltani kellene, es egyben mindenfele adatgyujtest ami termeszetes szemelyekhez kotodik.
-
Inkább azért, mert csak úgy adnak Play licencet (a fene emlékszik) a gyártóknak, ha mellé a keresőt is beépítik a telefonba, stb. (Nem emlékszem teljesen.)
Amúgy meg a francot jó a keresőjük
- valaminek a javítását keresem, leginkább olyan találatokat kapok, hogy hol vehetek olyat
- próbálj meg megkeresni pár éves dolgokat : nem fog menni, nem azért, mert már nincsenek azok fent, hanem mert mindig a frisseket hozza
- össze-vissza keres helyetted olyasmire, ami csak hasonlít a beírt dologra -
Noh, egyes hírek szerint azért macerálják a Google-t, mert a keresőjük az Android része és nem lehet letörölni. A pert indító tagállamok szeretnék felszeletelni a Google-t, apró gond, hogy fölötte ott az Alphabet...
-
-
Giovan!
addikt
Persze, az hogy minden számottevő helyre bevásárolták már a keresőjüket alapértelmezettnek, az szerintem is torzítja a versenyt (bár hogy ez törvénytelen lenne, az azért kérdéses szerintem). De ez véleményem szerint még nem jelent rögtön monopóliumot, ahhoz ennél kicsit több kéne (lásd a fentieket).
De ez természetesen az én esetemben is csak egy vélemény, aztán a bíró meg lehet, hogy pont nem velem fog egyet érteni -
Nyilván nem lehet közvetlenül a felelőssége, az túl buta megállapítás lenne. De jól kihasználja a helyzetet, hogy mindenki kidőlt mellőle. Arra meg nem vennék mérget, hogy nem terelnek-e, hiszen arra már sok esetet láttunk, hogy sok nagy cég - pl. a Google is - szereti felvásárolni a konkurrenciát, vagy annak kezdeményeit .
Nyilván nem lehet csak úgy ráhúzni, hogy a Google gonosz, de azért az bőven benne van, hogy az idő haladtával egyre jobban visszaéltek a helyzettel.A bírót én sem látom előre, paff. Én csak a véleményem írtam le.
-
nevemfel
senior tag
válasz
tha_answer #14 üzenetére
-
Dißnäëß
nagyúr
Nemtom mit ölitek egymást itt a semmin, Vivaldi, Protonmail, DuckDuckGo, kösz elvagyok.
Zárható. -
tha_answer
őstag
Azabaj h a kolleganak igaza van:
https://reakt.hu/2020/10/21/elhallgatott-oktoberi-meglepetes/
https://neokohn.hu/2020/10/22/az-fbi-lefoglalta-hunter-biden-laptopjat-penzmosas-gyanujaval-osszefuggesben/
-
Giovan!
addikt
De miért lenne már a Google felelsőssége, hogy az emberek nem tájékozódnak a konkurencia felől? Ha mondjuk az alternatív keresőkre vonatkozó találatokat a Google cenzúrázná a saját keresőjében, még esetleg lehetne erről beszélni, de erről nincs szó, simán utána lehet nézni ezeknek Google-ben is.
Nekem bőven elég bizonyíték, hogy senki nem ismer más keresőt. Ha hagyna, akkor ismernének.
Neked talán igen, de döntést a bíró fog hozni, és őszintén szólva én nem vagyok biztos benne, hogy neki is elég lesz ez az indoklás. -
"A user tájékozatlanságáról nem a Google tehet"
Nyilván nem kell neki mondogatnia, hogy használjon mást, de azért nem látni az összefüggést a tájékozatlanság és a konkurrencia hiánya között..."Szerintem manapság már nem nagyon van olyan böngésző, amiben ne lehetne lecserélni az alapértelmezett keresőt"
Ld. fent."Ahhoz bizonyítani kéne, hogy a Google nem hagy alternatívát a usernek a saját keresője mellett. "
Nekem bőven elég bizonyíték, hogy senki nem ismer más keresőt. Ha hagyna, akkor ismernének.
Illetve! Ez a legjobb helyzet a gúglinak : a userek még a Binget sem ismerik, így neki az sem konkurrencia, és ráadásul teljesen bizonyíthatatlan a dolog... Majdnem olyan, mint a versenytárs-figyelés, azt se nagyon lehet bizonyítani, és frankón működik.@Morgyi : Meglesz annak is a böjtje.
-
Giovan!
addikt
Nem, mert nem tud róla. (Kérdezz már meg egy usert, hogy hány keresőt tud? Jó, ha a Google-t ismeri...)
A user tájékozatlanságáról nem a Google tehet, ez önmagában nem igazolja a vádak jogosságát.
Androidos telefongyártóknak régóta csak úgy adják az OS-t, hogy a kereső is integrált... Chrome-ban - ami a legnagyobb részesedésű a piacon - szintén default.
Szerintem manapság már nem nagyon van olyan böngésző, amiben ne lehetne lecserélni az alapértelmezett keresőt (én legalábbis még nem találkoztam ilyennel). Emiatt értelmetlen kényszerítésről beszélni, mert a user belátására van bízva, melyik keresőt akarja használni. Kényszerítés akkor lenne, ha ez nem lenne megoldható, és a user akarata ellenére is csak a Google-t használhatná mondjuk Chromeban vagy Safariban, miközben ő inkább pl. Bingen nézne utána a dolgoknak.
BTW ez bőven elég amúgy is, de monopóliumhoz is : ugyanúgy, ahogy az MS esetén, el sem jutnak más keresős cégek a végfelhasználókhoz.
Ahhoz bizonyítani kéne, hogy a Google nem hagy alternatívát a usernek a saját keresője mellett. De ha bemész a settingsbe, láthatod, hogy még Chromeban is van search engine választási lehetőség (most erre külön rá kellett keresnem, hogy nem-e változott meg az utóbb pár évben, mert én speciel firefoxot használok már jóideje
).
-
válasz
#32839680 #51 üzenetére
Igen. A gúgli olyan szinten beette magát, hogy mindenkinek az a kereső. Ilyen monopóliumot nem lehet csak úgy megtörni.
S a Google már nem is oly' jófej, mint volt.Amúgy igen, nem lesz jobb semmi, haa Google-t vegzálják, de ha nincs vegzálva, akkor akkor sem lesz részesedésed, ha jobbat csinálsz.
-
válasz
#32839680 #44 üzenetére
Mondjuk azért nézzük csak, az IE utána is jó részesedéssel ment, mert céges belső oldalak, stb., és még mindig ott volt minden gépen, ahova esetleg nem Netscape ment, azon is.
@Giovan! : "van alternatíva a kereső-piacon a user számára, és ha az jobb mint a Google-é, akkor azt fogja használni"
Nem, mert nem tud róla. (Kérdezz már meg egy usert, hogy hány keresőt tud? Jó, ha a Google-t ismeri...)" emiatt nem tudom hogyan fogják a bíróságon bizonyítani, hogy itt kényszerítésről lenne szó"
Androidos telefongyártóknak régóta csak úgy adják az OS-t, hogy a kereső is integrált... Chrome-ban - ami a legnagyobb részesedésű a piacon - szintén default."Én értem, hogy a Google valamennyire torzítja a versenyt azzal, hogy mindenhová a saját keresőjét rakatja be alapértelmezettnek, "
BTW ez bőven elég amúgy is, de monopóliumhoz is : ugyanúgy, ahogy az MS esetén, el sem jutnak más keresős cégek a végfelhasználókhoz. -
azbest
félisten
Valóban az élen van a google több területen is. Viszont olyan konkurensek is letérdeltek a versenyben, akik mögött szintén nagy pénz van, legyen az akár ms akár apple. Szóval talán az is benne van, hogy jelenleg az övék a legjobb általános keresőszolgáltatás.
Ennyi év után még mindig nem képesek hozni a többiek a szintjét, pedig a google tényleg eléggé alulról kezdte a cég építését, már akkor is létezett némelyik vastag pénztárcájú konkurens, mégis lenyomták őket.
Európai cég több okból sem rúghat labdába mellettük: nincs olyan kockázati tőke befektetési hajlandóság, mint a vadnyugaton, így nem kapnak kezdőlökést a jó ötletek.
A másik nagy gáncsoló tényező pedig maga a jogi környezet. Azt mondják, hogy a google miatt nem tud érvényesülni más újonnan létrejövő, feltörekvő leendő konkurens. A valóság pedig inkább az, hogy a megváltozott jogi környezet miatt beton bakancsban kéne sprintelniük. Amikor a mai nagyok indultak, akkor nem volt minden agyonszabályozva, így pillanatok alatt hatalmasat tudtak nőni. Az évek alatt viszont olyan jogszabályok és "jogvédő" szervezetek jöttek létre, amelyek azonnal tarkón lőnek minden újabb céget, akinek még nincs hatalmas pénzállománya, hogy jogász hadsereggel védje magát.
ez meg külön vicces:
"A hirdetők számára pedig – éppen monopóliuma okán – a Google magasabb árat számolhat fel a konkurencia hiánya miatt."
Aki nem az utóbbi 20 évben született, még talán emlékezhet arra, hogy milyen drágák voltak a hirdetések. A hagyományos papír alapúak is, de az akkor szárnyait bontogató online hirdetések is. Még kifejezetten csaló cégek is létrejöttek, amivel az reklámra ál-kattintások jutalékából ígértek részesedést. Akkoriban volt, hogy egy-egy átkattintás dollárokba került.
Ma meg egy pontosan célzott reklámkampány pár dolcsiból millióknál tud megjelenni. Szóval a valóságban pont azért nem tudnak versenyezni a többiek a google-vel, mert nem tudnak olyan olcsón reklámozni, olyan sok emberhez elérve, mint a google. Részben a méretgazdaságos sűrű fillér miatt. De részben pont azért a hirdetnek a google-vel, mert elterjedt. Ki a franc akarna százszoros áron valami megjelenést alig hozó közvetítővel hirdettetni.A jelentéktelen méretű közvetítők helyett a hirdetők pedig mostanság inkább közvetlenül a tartalomszolgáltatóval szerződnek le, mint ahogyan régen is tették ez. Pont azért, mert a google hirdetés olcsósága miatt csak nagyon nagy forgalmú oldalaknak tud a reklámok megjelenítése érdemi bevételt hozni. Így nem szerződnek közvetítővel azok az oldalak, akik nem tudnak napi milliárdos oldalmegjelenítéseket produkálni. Ha náluk akar valaki hirdetni, akkor a hagyományos model szerint tud. Mondhatni az olcsó tömeghirdetés a trash oldalak jellemzője, a nevesebb nagyok inkább maguk szeretik a hirdetéseket kezelni.
Szerintem gyenge lábakon áll így ez a dolog. Persze majd valami büntetést kiszabnak, mert kell a pénz az államkasszába, de lényegi változás nem lesz. Egészen egyszerűen azért, mert azért olyan elterjedt, mivel az olcsón hirdetők számára az elérhető legjobb rendszert adják.
-
Giovan!
addikt
Igen, de mivel van alternatíva a kereső-piacon a user számára, és ha az jobb mint a Google-é, akkor azt fogja használni (ebben ugyanis nincs korlátozva), emiatt nem tudom hogyan fogják a bíróságon bizonyítani, hogy itt kényszerítésről lenne szó (enélkül ugyanis elég nehéz monopóliumról beszélni). Én értem, hogy a Google valamennyire torzítja a versenyt azzal, hogy mindenhová a saját keresőjét rakatja be alapértelmezettnek, de hogy monopóliuma lenne a kereső-piacon, az azért túlzó állítás szerintem.
-
floatr
veterán
válasz
#32839680 #44 üzenetére
Miközben a helyzet az volt, hogy fejlesztőket vontak el a pénzt nem termelő IE teamtől a Vista fejlesztésekor, és akik ott maradtak még a supportot is alig tudták ellátni, és a projekt a v6 környékén majdhogynem a földbe állt.
Időközben a google a webes fejlesztések igényei miatt tolta a szabványos fejlesztéseket, amivel a MS az erőforráshiány miatt nem tudta tartani a lépést, és folyamatosan csak vétózott a szabványokért felelős testületekben.
Nem a MS-nek köszönhetjük az ingyen böngészőket, hanem a google-nek. -
-
pakesz
aktív tag
szerintem nem tiltjak, hanem raerositenek amikor a demokratak hulyeseget kell terjeszteni...
ez egy video arrol hogy mit gondolnak az eddigi helyzetrol es a mostanirol, ok azt allitjak ketten, hogy eddig meg sose blokkoltak ilyen jellegu hirt:
https://www.youtube.com/watch?v=GqA3iGoCDc0 -
-
-
Giovan!
addikt
Nem pontosan értem mi az alapja a monopólium-vádnak. Mert ha a keresők piacát nézzük, ott szerintem nincs monopóliuma a Google-nek, az alternatíváknak is van esélye, nincsenek ellehetetlenítve. Elvégre bármilyen szerződést is köt a Google a gyártókkal, a user akármikor válthat a konkurencia keresőire, kb. bármelyik böngészőben, nincs kényszerítve a Google használatára. Hogy a Google-é a legjobb kereső, és emiatt a userek döntő többsége azt használja? Hát ez van, lehet jobbat fejleszteni.
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
Silverchain #27 üzenetére
Termeszetesen azokra az orszagokra gondoltam, ahol van tenylegesen Amazon belfoldon. Amazon Prime-al gyakran ingyenes a szallitas, de anelkul is belfoldi tarifaval megy.
-
Ezekiell
veterán
válasz
Silverchain #27 üzenetére
Nálunk. A világ szerencsésebbik felén ez nagyon nem így van, ott Prime-al ingyen a posta kb 1-2 napos szállítással legtöbb esetben.
-
TeeBee73
veterán
Ajjaj. Patakit megint el fogják rabolni az UFO-k.
-
Solten
őstag
válasz
bLaCkDoGoNe #11 üzenetére
Nem az, van benne valami. Nem kenyszerit senki se fegyverrel hogy hasznald, nem kuldenek munkataborba ha nem valasztod. Hasznalnam en a Binget vagy egyeb alternativat is ha nem lenne hulladek a Gugli keresohoz kepest.
-
-
pakesz
aktív tag
>> "Pont miattad van letiltva, aki készpénznek veszi egy pletykalap feltűnően megalapozatlan állításait."
vannak bizonyitekok, amik alatamasztjak
raadasul ami TENY, az az hogy senki nem pereli oket, pedig ugye USAban a pernek van vissztarto ereje
es az allitolagos pletykalapban / youtubeon szepen kifejtik hozzaerto emberek akik kicsit tobb tudassal rendelkeznek mint te, hogy ok csak arra varnak, hogy jojjon a per, mert akkor fel kell fedni az informaciokat, engem ez az erveles meggyozott
igaz veled mint a Blikken szocializalt egyeddel tutti nem jutnanak dulore, mert te aztan sokkal jobban tudsz mindent mindenrol... a fotel azert ugye kenyelmes? -
-
pakesz
aktív tag
válasz
janeszgol #15 üzenetére
amirol bizonyitek van
50e dodo havidijert elment egy crack addict tanacsot adni, nos neki szep az eletutja, kivagtak a seregbol es 6szor volt elvonon, ennek ellenere felvettek mint ertekes embert
utana a kovetkezo teny az az, hogy Biden kivagatta az ukran fougyeszt aki az ellen a ceg ellen lepett volna fel, ahol ez a Hunter gyermek benne van
atlagember szamara erthetetlen ez a mentalitas, ez az erinthetetlenseg mitoszaban valo teljes hiszekenyseg, na ebbe a csaladi korbe beleillik a seggfej aki leadja a laptopjat a kompromittalo adatokkal rajta
(mondjuk nem lennek meglepve ha a hatterben egy Kürt kaliberu ceg szedte volna vissza az adatokat)#16: ha kamu akkor szepen fel van epitve, vannak szerzodesrol szamlak, vannak videofelvetelek ahol Biden buszkelkedik hogy s.k. rugatta ki az ukran fougyeszt
-
Tigerclaw
nagyúr
Pont azert tiltottak le, mert 4 eve is elarasztottak az USA-t fake news-al, a valasztasi hajraban, az utolso hetekben a weben, telefonon, kozossegi platformokon, foleg az utobbin, az elterjedtsege miatt. Nagyreszt Orosz penzbol.
Akkor Trumpnak alig jelentett volna valami ha veszit, neki csak a mediacirkusz kellett. Most viszont ha veszit, az elnoksege vegevel talan bortonbe megy es elveszit mindent, annyival tartozikes. Kozben o a fake news kiralya is. Emellett tamogatast kap a gyikemberes szintu osszeeskuves-elmeletek terjeszto Qanontol.
Mar korabban is komolyan elovettek a Facebookot a legutobbi valasztas befolyasolasa miatt, igy most jobbnak latjak ha legalabb a felszinen ugy tesznek, mintha harcolnanak a fake-news ellen. Ha nem tennek es Biden nyer, nagy bajban lennenek.
-
Hehehehe
Az utóbbi idők működése alapján meg is érdemelték. Pedig korábban szerettem a cuccaikat.
A védekezésük meg nevetséges. A legtöbben azt sem tudják, hogy léteznek más keresők is (már aki egyáltalán keres :S )
És végre valahol felismerték, hogy az innováció lassítása akkor is rossz, ha maga a Google rengeteget fejleszt. (Ld. még potenciális konkurrencia felvásárlása, stb.)@Pakesz : Vagy kamu az egész, az nem lehet?
-
pakesz
aktív tag
emlegetik nagy boszen a Big Tech -eket, de a gugli a jutyubbal lofing ahhoz kepest amit a facse a twitterrel osszehozott
van egy hunter biden nevu crack addict seggfej, aki leadta a laptojat es/vagy elloptak tole, es ott vannak erdekes dolgok, na most az USAban az elnokvalasztassal kapcsolatban midnent letiltott a facse+twitter duo aki mereszel errol beszelni -
Tigerclaw
nagyúr
válasz
bLaCkDoGoNe #11 üzenetére
Arrol nem is beszelve hogy sok bongeszoben mar az address bar is at van iranyitva a google-hez, sok eve.
-
bLaCkDoGoNe
veterán
"az emberek azért használják a Google szolgáltatásait, mert ezt választják, és nem azért, mert erre kényszerítik őket, vagy ne találnának más lehetőséget"
Ezt a cinizmust. -
válasz
tha_answer #8 üzenetére
A keresőpiaci természetes monopol helyzetét nem használhatja ki arra, hogy egy másik piacon (pl. hirdetések) mesterséges monopóliuma legyen.
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
tha_answer #8 üzenetére
Azert a kapitalizmusnak eseten is vannak szabalyok amikkel terelgetni lehet jobb iranyba. Maskent mar egy sokkal csunyabb disztopiaban elnenk.
Mar igy is tulsagosan liberalis a szabalyozas es keves a fek es ellensuly. Jellemzoen az ilyen is csak akkor kerul elo amikor mar nagyobb baj van.
Pl. az Amazon kb. mar agyonnyomta, megolte mind a kiskereskedelmet, mind a legtobb kozepes kereskedelmi vallalkozast szinte minden fajta arut tekintve, megis epp csak ebredeznek az emberek...es az egeszbol a profit egy ember zsebebe vandorolt/vandorol.
-
tha_answer
őstag
A kapitalizmus egyik hazajaban nem ertik a kapitalizmus lenyeget.
A kugli azert tud az lenni ami mert a legjobb es egy nagyon jol skalazhato iparag legobb szolgaltatasat nyujtja a keresojevel. A monopolsag csak kovetkezmeny.
Ezt (ki)hasznalni kell, nem uldozni. Adoztassak meg kemenyen. Ennyikeh
-
dajkopali
addikt
persze, igazad van, a "Trump" szót igazából nem az elnök személye értelmében használtam, hanem a jelenleg működő kormányzatot akartam vele megnevezni
és persze az is igaz, hogy ez egy rég feszítő probléma, és ilyen-olyan okok miatt a jelenlegi amerikai kormányzat próbál lépéseket tenni - hogy mennyire őszintén vagy hatásosan, azt ma még nem látjuk -
"...csak a Microsoft ellen még az 1990-es években indított trösztellenes eljárásokhoz hasonlítható – igaz, azok az eljárások sem jártak drasztikus következményekkel, például a vállalat kötelező feldarabolásával, mivel közös megegyezés zárta le őket..."
Ez nem egészen így volt. Megszületett a feldarabolásról szóló ítélet az IE miatt, aztán vmelyik adminisztrációtól kegyelmet kaptak.
-
dajkopali
addikt
a korábban bejelentett elképzelések szerint - bár ezek sosem száz százalék, hogy megvalósulnak -, a többiek is számíthatnak ilyesmire
Trump megválasztása óta támadja az Amazont, a Facebook sem a szíve csücske, a Twitterrel meg most épp háborúban áll
vagyis várható a folytatás -
Tigerclaw
nagyúr
Meg az Apple, Amazon is. Nemreg ujra elovettek ezeknek a tarsasagoknak a szetdarabolasat. Persze jo kerdes, hogy melyiket mi menten lehetne szetdarabolni. Az biztos hogy ezek a cegek evente tobb milliard dollart koltenek a kepviselok lefizetesere, es ott ez ugye meg legalis is. Raadasul se Trump, se Biden nem tunik olyannak aki moge allna egy ilyen drasztikus megoldasnak.
-
Diabolis
aktív tag
Remélem, hogy a faszabúk is felkészülhet valami hasonlóra....
Úgy pedig nehéz bárkivel is versenyezni, hogy a kvázi végtelen pénzéből minden értelmes ötletet felvásárol. Nem, nem lehetetlen. Csak nehéz.
-
Elmondta, hogy a perkeresetben szerepel a Google és az Apple közötti megállapodás kifogásolása is. A két cég közötti megállapodás értelmében az Apple a számítógépeiben és az okostelefonjain alapértelmezéssé teszi a Google megjelenítését a Safari szolgáltatásában.
Amiért a Google eszméletlen sok pénzt ki is pengetett az Apple-nak, de ez eddig is tudható volt.
Új hozzászólás Aktív témák
- Villanyszerelés
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- LEGO klub
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Flashback: Építsünk PC-t akciós alkatrészekből, lassan. upd: 05.28
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS!Gigabyte B650M R7 7800X3D 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Corsair 4000D Airflow TG 750W
- Samsung S23 128GB Fekete /+AJÁNDÉK ÜVEGFÓLIÁVAL/normál állapotban / 12 hónap jótállással
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T580 - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD Touch I HDMI I W11 I Cam I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest