- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Gaming notebook topik
- Computex 2025: az Akko klaviatúráira nem mondható, hogy unalmasak
- Milyen videókártyát?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Új firmware javítja a fekete képernyős problémát a friss GeForce VGA-kon
- Házimozi belépő szinten
- Monitor hiba topik
- MILC felhasználók szakmai topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
egyrészt a reklámtartalom aggregált naplózása nem akkora nagy durranás, hogy ne lehetne megoldani.
másrészt nem kell semmiféle internetes eszközhöz nyúlni, mert azt a pénzt, amit a google a franciáknál keresett, azt francia vállalatok fizették ki, tehát a könyvelésükben benne van. elég azt összeszedni, ami szintén nem túl nagy meló. -
edward2
addikt
válasz
GhanBuri Ghan #73 üzenetére
Ezt nem értem. Mármint hogy mire gondolsz pontosan.
-
mikung
aktív tag
válasz
GhanBuri Ghan #73 üzenetére
Így megint nem a kuglit cumiztatják hanem a helyi francia céget aki lehet hogy már amúgy is hülyére adózza magát.
-
GhanBuri Ghan
őstag
Igen, az outsource az mondjuk jó dolog, minek küzdeni célfeladatokkal, ha egy erre specializált cég pár óra alatt képes megcsinálni a cég egész évi papírmunkáját.
Profitorientált állami cég lényegében mindig bukta volt hosszabb távon. Persze, szinte biztos, hogy pénzszivattyúkény fognak rá tekinteni, legalábbis nagyon nehéz olyan környezetet teremteni, ami ezt kizárná.
(politikusokkal ott a gond, hogy lényegében a szavazó csak egy a sok lobbi között, a többi politikus, a piaci cégek, az államigazgatás mind folyamatosan a saját érdekeiért harcol, általában a mezei szavazó rovására. Nagyon magas állampolgári öntudat kell(ene) ennek az ellensúlyozására) -
-
törölt tag
"Aki nemzetköziben üzletel, az ne csak a plusz pénzt lássa benne, hanem a plusz adminisztrációt is"
És ezzel meg is ölnéd a kis cégek jelentős részét. Rengeteg cég üzletel nemzetköziben, és meglepetés, nem repkednek a milliárdok amiből a plusz adminisztrációt ki lehetne gazdálkodni.
Saját esetem, fejlesztek pár appot amik a világ 137 országában elérhetőek (google play). És ebből befolyik havonta pár száz ezer ft. Gondolod hogy ebből majd én ki fogok gazdálkodni 1-2 fős jogászcsapatot/ország?...
Pont elég a magyar könyvelőt fizetni. -
szbende
csendes tag
Igen itt a pont. Két fajta baj van a Google félékkel.
1.
Normálisan így nézne ki a dolog:
A user megnéz egy reklámot ezért fizet neki a google. (adózik)
A usernek szolgáltatást nyújt a google (kereső, mail, tartalom stb.) ezért fizet a googlenak. (adózik)Ehelyett egy barter üzlet jön létre a Google és a user között, ami nem tilos, csak adóköteles lenne.
2.
A google-nak keletkezne valami nyeresége egy országban hirdetésekből.
Ezt a nyereséget 0-ra csökkenti pl. valami kamu licencdíj megfizetésével egy olyan országban lévő leánya felé , ahol minimális a nyereségadó.
Mindkét esetben csalás történik, csak nehéz (de azért nem lehetetlen) számszerűsíteni, hogy mennyi. -
edward2
addikt
válasz
GhanBuri Ghan #64 üzenetére
Ezt hogy képzeled el? De ha a francia telephelynek nincs bevétele mert a szerződést az írek kötik akkor milyen limitet lép át? Milyen alkalmazotti számhoz? Szerinted ezeket mennyi idő megkerülni?
(#65) Zola007
Tényleg én nem értelek titeket. Tiltsuk be a szabad piacot mi a francnak az kb ezen a szinten van az érvelésetek.Ismétlem én értem, hogy mit szeretnétek itt sokan csak már korábban leírtam, hogy a törvényi szigorítás nem azt fogja elősegíteni amit akartok. Én már amúgy felvázoltam nektek a megoldást. Franciaország adjon olyan adókedvezményt és olyan lehetőséget mint Írország. Csak ugye a francia politikus nem ezt akarja hanem, hogy szépen az ő általuk kitalált aránytalan sarcot fizesse be a Google csak mert.
-
mikung
aktív tag
válasz
GhanBuri Ghan #64 üzenetére
Globális vagy regionális bevétel és alkalmazotti határ ?
-
bambano
titán
válasz
GhanBuri Ghan #63 üzenetére
"nekik ez arányaiban mindenképpen több munka és utánajárás": erre találták fel az outsource-ot. a kis cégeknek elvileg minden arányaiban több munka lenne, ha nem lennének vállalkozók, akik elvégzik a munkát. tipikusan: könyvelő, jogász. vannak erre szakosodott szolgáltatók, megoldják.
"Mármint szerinted az állam akár cégeket is kreálhat": mindenki vállalkozhat, csak az állam nem? ennek max. akkor van létjogosultsága, ha az állami cégekre pénzszivattyúként tekintünk. mert egyébként ha a politikusok képesek lennének saját maguktól is elvonatkoztatni, akkor vállalkozhatna az állam és sok mindent megcsinálhatna keresztfinanszírozással. persze ehhez át kellene lépjék a saját árnyékukat.
-
GhanBuri Ghan
őstag
Ha az adott törvénynek az a célja, hogy a nagy nemzetközi cégek ne lehetetlenítsék el a kis hazaiakat, akkor semmi akadálya, hogy telephely meglétét bevétel és alkalmazotti határhoz kössék.
Ezért kellene egy ilyen szabályozást EU szinten bevezetni, hogy az egyes tagállamok ne tegyenek egymásnak is keresztbe. -
GhanBuri Ghan
őstag
"szerintem ez is egy ócska elv, amin ideje lenne változtatni."
Mármint szerinted az állam akár cégeket is kreálhat?
"ezzel nem értek egyet. a legkisebb cég egy főből áll, egy fő is tud offshore-ozni. szerintem a szokások miatt nem mentek kis cégek tömegesen külföldre. Ismerősi körömben több cég is van, amik áttelepültek Romániába, mert kedvezőbb az adózás és ezek nem nagy cégek."
Is-is. Valóban van sok kis cég is, amelyik off-shore-ozik, vagy Szlovákiába ment, de nekik ez arányaiban mindenképpen több munka és utánajárás, mint ahol pénzügyi osztályok vannak a költségek leszorítására.
Illetve még amit nem írtam, hogy egy kellően nagy cégért már versenyeznek, hogy telephelyet változtat vagy újat hoz létre (Gigafactoryval kapcsolatban olvastam, hogy mekkora verseny volt ért), szóval olyan kedvezményeket érhet el, amikre kis cégeknek soha nincs előnye."Tehát te, mint fogyasztó, magad ellen harcolsz, ha az adóparadicsomok ellen harcolsz."
Részben igaz - szerintem. Ha csak pár nagy cég fedi le a piacot, akkor szinte biztos, hogy kartellezni kezdenek, azaz onnantól a piac szabályai már nem lesznek rájuk érvényesek. (Még emlékszem, amikor Magyarországon is nyomoztak a Samsung után a képcsőgyártás utolsó éveiben) Szóval igen, leverik a költségeket, de ennek csak akkora részét adják át a fogyasztónak, amit feltétlenül szükségesnek ítélnek.
"a tőke mindenképpen tovább fog koncentrálódni, akármit csinálsz"
Ebből jön az, hogy kezd eltűnni a középosztály mindenhol a világban, és előjön az a probléma, hogy a pár nagy vállalattól hogy kerüljön vissza a pénz az adósrabszolgákhoz, hogy elkölthessék azt. Tipikus elosztási probléma.
-
E770
aktív tag
még pontosabban az itthoni sztori, amiben mi vagyunk a hunyók és a nevetők: [link]
-
Zola007
veterán
Nem látom át, de én ebből csak annyit láttam, hogy 2008-ig csak betárcsázós telefonos internet volt a faluban.
Utána vette meg a kis szolgáltatót egy nagyobb (Tv network), akkor lett a kábelen net is, volt 512 kb-os csomagunk, majd nagy kegyesen emelték 1Mbitre
2012 körül átvette egy még nagyobb, a PR-telecom, ekkor lettek 3 -5 -10 mbit csomagok.
Ugyanez Debrecenben ,ahol most élek, A legtöbb utcában UPC és Telekom volt a DIGI előtt, drága és lassú csomagokkal.
Úgy várták a DIGI-t mint a messiást az emberek.
most 4000-ért kapok 200 Mbitet, UPC adna 7000-ért 30-at
Szóval felhasználói szempontból nem biztos, hogy akkora gond, hogy aprítják a nagyok a kicsiket.
Persze közgazdasági szempontból már lehet hátrányos.
Nehéz ügy ez, nem csodálom, hogy nehezen szabályozható úgy, hogy mindenkinek jó legyen -
edward2
addikt
Természetesen egyetértek. Ha van telep adott országban az nyílván oda adózzon ahol van. Nem mellesleg én biztos vagyok benne hogy a Google francia székháza szépen oda is adózik. Más kérdés persze, hogy valószínűleg a jelentős bevételek át vannak játszva Írországba vagy nem a helyi szervezet szerződik stbstb. Ez meg ilyen. Ez a rendszer eredménye. Viszont ha a rendszeren szigorítanak akkor max azt érjük el hogy a kis cégeket tönkretesszük a hatalmas feladattal viszont a nagy cégek így is úgy is megtalálják a kiskaput. Tehát amíg az elv vagy a gondolat akár támogatandó addig azt is figyelembe kell venni mennyire kivitelezhető.
-
bambano
titán
annyiból félreérthető, amit írsz, hogy te arról írsz, amikor egy adott ország egy adott cége többfelé kereskedik.
ilyenkor kérdéses, hogy tudja-e az adózási szabályokat.a google viszont több országban is letelepedett. ha pedig letelepedett, akkor abban az országban érvényes szabályokat erősen javallott tudni.
az én szememben más tészta adózási téren, ha egy magyar cég ad el árut külföldre, mintha multi magyarországi leányvállalata. a google magyarország kft igenis ismerje a magyar szabályokat.
-
edward2
addikt
válasz
GhanBuri Ghan #48 üzenetére
Szerinted mekkora költséggel járna ez hogy minden ország minden adózási szabályát tudd illetve hogy ott is adózzál? Szerinted ez kispista 4-5 fős cége hogy tudná állni? Csak a magyar adózásban eligazodni komoly probléma gondold meg ha ezt kiterjeszti úgy 10-12 országra.
Őskorszakba pedig azért lépnénk, mert az egész EU közös gazdaságnak lenne vége másnap. Persze a gigacégek mint a Google ők ki tudnak fizetni több nemzetközi jogászt akik szépen átrágják magukat a szabályokon, de gondold már újra mekkora teher lenne ez a cégeknek.
-
bambano
titán
ennek valószínűleg történelmi okai vannak némi kis törvényi háttérrel. Annak idején azért, hogy ne legyen monopólium a távközlési piacon, a médiatörvény szabályozta, hogy egy szolgáltató a lakosság max. 1/6-át szolgálhatja ki. Így sehol nem volt verseny, a nagy szolgáltatók nem mentek be egymás területeire, mert abban a jogi környezetben az gazdaságilag rossz húzás lett volna. Ennek lett az eredménye pár horror körzet, mint pl. monortel/29 és angyalföld.
Az internet szolgáltatási piac egyik fele kábeltv-re épült rá. A kábeltv-k úgynevezett kisközösségi antennarendszerként kezdték az életüket, amikor úgy döntöttek (nem tudom, kik), hogy az elég ocsmány, ha minden ablakban van egy 120 centis tányér. Ekkor indult el az a szokás, hogy soros rendszerrel bedrótozták az egy tömbben könnyen elérhető lakásokat, és valamelyik közösségi helyiségbe leraktak egy párcsatornás műholdvevő rendszert, a tetőre meg két parabolát oszt jónapot. Ebből annyi volt, mint égen a csillag. Ezek kezdtek el a 90-es évek vége felé, a 2000-es évek elején konszolidálódni, amikor egy párszáz lakásos hálózat nem tudta kitermelni a csillagpontos rendszerre való átállás és az internet bevezetés költségeit, így vagy felvásárolták egymást, vagy egyesültek. Így alakult ki az, még mindig az 1/6-os korlát terhe mellett, hogy folyamatosan csökkent (általában még most is csökken, egy-két kivételtől eltekintve) az egy városban működő kábeltv-s szolgáltatók száma. Így konszolidálódott anno az ország egyik része a Kábeltel kft-k sorozatába, a másik része a Kábelkom kft-kbe (meg nyilván mentek Matávba is, azt a sztorit nem ismerem annyira). Valamikor a 90-es évek legvégén összeállt a kábelkom meg a kábeltel (hogy egyesülés, vásárlás, vagy mi módon, arra már nem emlékszem), majd 1999. augusztusában egyszer csak úgy döntöttek, hogy az eddig különálló kft-ket, amiket tulajdonosi részarányon keresztül irányítottak, összerakják egy nagy cégbe, így készült el a mai formájában a többség által ismert UPC Magyarország kft.
kistelepüléseken kicsit más volt a helyzet. a település mérete és költsége miatt a nagy szolgáltatók nem nagyon mentek ilyen helyekre, amiben a korlát is szerepet játszott. így először helyi erők helyi pénzből próbáltak meg építeni, majd volt erre egy pályázati lehetőség. A legkisebb helyeket csak ez utóbbival lehetett normálisan megcsinálni. Vannak olyan települések, ahol száz előfizető sincs összesen.
Mostanában jutottunk el oda, hogy a nagyok, tegnaptáv, upc, digi folyamatosan darálják be a kicsiket, és veszik át az előfizetőket. Ami, szerintem, nem feltétlenül jó. Ha megvesznek egy tőkehiányos rendszert és felújítják, az jó. Ha megvesznek egy rendesen üzemeltetett rendszert, és ráhúzzák a saját ügyfélszolgálati módszereiket, az rendszerint sokkal rosszabb lesz, mint a régi.
Szóval kérdésedre válaszolva sok kistelepülésen kezdtek kis cégek internetet szolgáltatni, így lett sok isp. Így lett 2-3 nagy, országos cég, meg néhány (kb. 3-6, mint pl. tarr kft, pr-telecom) jelentős területű regionális szolgáltató, meg egy halom kicsi, egy vagy néhány falvas isp.
-
E770
aktív tag
hopp, itt egy hazai ellenpélda - de szép [link]
-
Egy kkv-nek túl nagy nyűg a külföldi adminisztráció. Az egyfős céges példádnál maradva, annak az egy főnek jó esetben drágább az ideje annál, hogy (az ide legközelebbi) Szlovákiába utazgatással töltse. Másrészt meg elég sok piac/ügyfél van annyira maradi/nacionalista, hogy kizárólag magyar székhelyű céggel áll szóba.
A Google-nek meg tök mindegy, hogy a kb. összes országban jelen levő leányvállalatai között hogyan pakolgatja a kimutatott nyereségét.
-
bambano
titán
válasz
GhanBuri Ghan #40 üzenetére
"Az adókon kell legyen féknek, de azok kikényszerítése nem a piaci cégek dolga.": azt, hogy legyen adózásban is verseny, nem lőcsöltem a piaci cégekre. a lehetőséget, hogy máshol is adózhasson, jogszabályi háttér teremti meg, a piaci cégek csak kihasználják azt.
"az államnak nem feladata állami munkahelyek létrehozása": szerintem ez is egy ócska elv, amin ideje lenne változtatni.
"Az adózásban versenyzés csak a nagy nemzetközi cégeknek kedvez.": ezzel nem értek egyet. a legkisebb cég egy főből áll, egy fő is tud offshore-ozni. szerintem a szokások miatt nem mentek kis cégek tömegesen külföldre. Ismerősi körömben több cég is van, amik áttelepültek Romániába, mert kedvezőbb az adózás és ezek nem nagy cégek. Ezért azt gondolom, hogy a nemzetközi adóparadicsomok kihasználására bárkinek van lehetősége, nem csak a gugli méretű cégeknek.
"Ezek a cégek a mérethatékonyság miatt eleve versenyelőnyben vannak": valójában ezzel nem tud a kis cég versenyezni, vagy csak nagyon nehezen. A hatékonysággal. viszont te, mint fogyasztó, attól a cégtől kaphatsz olcsóbban terméket, szolgáltatást, amelyik olcsóbban tudja előállítani, vagyis hatékonyabb. Tehát te, mint fogyasztó, magad ellen harcolsz, ha az adóparadicsomok ellen harcolsz.
"tovább fog koncentrálódni a tőke": a tőke mindenképpen tovább fog koncentrálódni, akármit csinálsz. ez nekem személyesen rettenetesen fáj, még akkor is, ha látom a logikát benne, hogy pl. minek Magyarországra 400 isp.
-
GhanBuri Ghan
őstag
Persze, hogy lehet.
Sőt, még olyan is előfordulhat, hogy mondjuk egy nemzetközi cég egy másik nemzetközi cégnél rendel hirdetést (mondjuk a Nike szeretné, ha az aktuális kampányát minél több országban látnák a böngészőkben)
Azt viszont nagyon nem hinném, hogy ebben az esetben a Nike-nak mindegy, hogy a több millió megjelenítés az USA-ban vagy Indiában történt, szóval szerintem már ők is országokra lebontva fogalmazzák meg az igényeket és kapják az árajánlatot.Ráadásul ha az adott ország törvényeiben az áll, hogy kötelező helyi hirdetésszervezővel szerződni, akkor esetleg büntetést fog kapni az, aki nem akar helyi céget létrehozni, és máshol akar adózni.
-
edward2
addikt
válasz
GhanBuri Ghan #37 üzenetére
De te az őskorba szeretnél visszamenni? Komolyan nem értem, hogy lehet így gondolkodni. Szerinted úgy a kiscégek 99%-a menne tönkre másnap vagy 100%?
-
azbest
félisten
válasz
GhanBuri Ghan #37 üzenetére
Lehet létrehozni leányvállalatot a helyi ügyfelekhez. Viszont nem kötelező nemzeti céggel szerződnie a megrendelőknek. Lehet külföldi céggel kapcsolatom, a vasfüggönyt már lebontották.
a többieknek: el lehet olvasni hogyan működik a google hirdetési rendszere. Ne akarjuk már kitalálni. A megrendelő mondhatja meg, hogy milyen oldalakon, milyen régióban / nyelvterületen jelenjen meg. De akár konkrét személy is megjelölhető, hogy ő lássa a reklámot. De ez teljesen mindegy a téma szempontjából.
-
Pl. mert esetleg a preferált nyelvek sorrendjét a hu-HU vezeti nálad, amit a HTTP_ACCEPT headerben átad.
Többek között a Panopticlick-en is megnézheted, miket tud meg rólad a túloldal böngészés közben.
-
-
Igen, az állam megkaphatja pl. az összes 0-s byte-ot.
A szolgáltató ügyfélszolgálati terheltsége kb. ugyanennyire érdekli az államot, ha pénz beszedésről van szó. Az ügyfél meg nyugodtan felmondhat pl. a T-nél, hogy nincs Gmail, de ha a Telenornál, a Vodánál, a UPC-nél, és a Diginél sem lesz Gmailje, akkor majd esetleg végiggondolja a helyzetet.
-
GhanBuri Ghan
őstag
Az adókon kell legyen féknek, de azok kikényszerítése nem a piaci cégek dolga.
Hogy absztraháljuk a dolgot: az államnak vannak feladatai (minden, ami közzel kezdődik - közutak, közvilágítás, közoktatás, közgyógyellátás), amikre pénzre van szüksége - viszont az államnak nem feladata állami munkahelyek létrehozása (rengeteg közhivatalnoki állás csak a beszedett pénz elosztását oldja meg - amikre nem lenne szükség, ha azt a pénzt be se szednék. Persze Parkinson óta tudjuk, hogy minden bürokrácia rákos sejtes módjára hajlamos a burjánzásra, hasonló végeredménnyel). Továbbá az állam feladata a verseny tisztaságának a biztosítása.
Azt lehet látni, hogy az adókulcsok letörésében a kis országoknak áll a zászló (Kajmán-szigetek, Monaco, Bahama-szigetek, Panama, Luxemburg), amikkel azért nagyobb vagy fejlettebb ország nem igazán tud versenyezni.
Az adózásban versenyzés csak a nagy nemzetközi cégeknek kedvez. Eleve az a helyzet, hogy az elmúlt két-három évtizedben globalizálódott a termelés, az elmúlt egy-kettőben pedig a szolgáltatások. Ezek a cégek a mérethatékonyság miatt eleve versenyelőnyben vannak, amihez még hozzájön az adózásbeli előnyük is - így nem fognak kis cégek feljönni és versenyhelyzetet generálni, tovább fog koncentrálódni a tőke, bejönnek az elosztási nehézségek, viszont ezek a cégek csak a kezüket fogják széttárni, hogy ők eleve profitorientáltak, az ebből fakadó gondokat az államok feladata megoldani. -
GhanBuri Ghan
őstag
Úgy van, az oldal csak reklámhelyet ad el, amit a hirdető tölt meg úgynevezett tartalommal.
Már nagyon régóta személyre szabják a reklámokat, ahol a legalapabb dolog az, hogy IP cím alapján meghatározzák a régiót.
Szóval van rá esély, hogy Franciaországban magyar cég reklámját látja az index olvasója, de akkor azt a korábbi böngészőtevékenysége alapján fogja kapni, nem automatikusan. -
GhanBuri Ghan
őstag
No, hát akkor ugyanezen elv szerint a társasági adót is oda fizetné a cég, ahová az áfát.
Az se gond, ha ehhez egy helyi leányvállalatot kell létrehozni - azért egy Facebook vagy Google méretű cég már megengedheti magának a helyi képviseletet, és ezzel legalább az adott országban munkahelyet hoz létre. (tudom, Google van Magyarországon, de FB nincs)
De ha ilyen feltétellel nem akar szolgáltatni, akkor semmi gond, ezer másik cég jelentkezne a helyére. -
mikung
aktív tag
"A Google nem azért mutogat kedves kiscicákat, mert ő is annyira cuki, hanem azért, mert ezzel pénzt keres rajtad. (Azaz nincsen ingyen, csak nem kp-vel fizetsz érte.)"
Állam megkapja az adatok 27% -át ?
"És de, ha betiltják, akkor azt az állam tiltja be, akinek egyáltalán nem fog fájni sem a Google kieső bevétele, sem az, hogy te nem fogsz tudni cicás videókat nézni."
Lsd. GB alapú netadó ?
"És mindennek semmi köze az internetszolgáltatódhoz, és a vele kötött előfizetéshez."
Semmi ... csak megnőne az üfsz terheltsége hogy mé' nem tud belépni a gémélbe', majd insta felmondás.*
*Sarkított példa de a lényeg csak átmegy.
-
Ezzel csak az a gond, hogy itt is bőven lehet tisztességtelen módon versenyezni.
Másfelől pedig egy adott állam hatékonyságától független, hogy milyen erőforrásokkal rendelkezik. Norvégiában pl. kiröhögnek, ha lassan elmondod, hogy "rezsicsökkentés" ( = adótámogatás ). Egy teljesen csóró országnak más bevétele sincsen, mint az adóztatás. A te felállásodban totál vesztes lenne belőle.
Harmadrészt pedig a szolgáltató cégnek az adott ország a piac. Tehát az adott ország biztosítja neki a jövedelmet. Akkor pedig legyen szíves már annak arányában, és oda adózni, ahol megszerzi ezt a jövedelmet.
Negyedrészt, nálunk elsősorban az ellopott közpénzek dominálnak az állam "működési" költségeiben. De ha ezt megszűntnek is feltételezzük, teljesen optimalizált állam esetében is olcsóbb lesz Timbuktuban tök ugyanaz az adminisztrátor, mint Németországban.
Igen, Magyarország néhány tételben adóparadicsomnak számít. De ez nem rendszerszinten kötelező, inkább bizonyos személyes érdekeltségek miatt vannak ilyen döntések (ha érted, mire gondolok...). A Hankook pl. annyi munkahely-teremtési adókedvezményt kapott, amiből (köz)munka nélkül is évekig eldőzsöltek volna a melósok. És hiába volt feltétele ennek az adókedvezménynek, hogy akkor viszont az összes munkajogi szabályt szigorúan betartják, az ázsiai szintű kizsákmányolás, bukott munkaügyi perek, és bírságok ellenére sem fizettették velük vissza a milliárdokat. Megint csak tippelhetsz, hogy miért.
-
bambano
titán
felfoghatnánk az adózást úgy is, hogy egy bizonyos jószágot be kell szerezni a piacon. akkor miért nem lehet ugyanúgy kezelni, mint a többit és hagyni érvényesülni a piaci versenyt? ha nincs semmilyen versenyhelyzet, akkor az adónak nem lesz felső korlátja. jelenleg nem tudunk jobb árcsökkentő tényezőt, mint a szabadverseny. törjük le az adókulcsokat, ettől az országok kénytelenek lesznek optimalizálni a saját működésüket, hogy kevesebb adóval is beérjék.
nekem rossz előérzetem van azzal kapcsolatban, hogy semmilyen fék sincs az adókon.
erre a hsz-re adandó válaszolás előtt tanácsos megfontolni, hogy mi jelenleg offshore adóparadicsom kategória vagyunk sok cégnek.
-
Zola007
veterán
Nem számít hány embernek töltődött be a reklám a gugliban, de neked sincs ingyen.
Azért nem azt írom, hogy "ingyen használhatod a keresőt", mert valójában nincs így.
Te a böngészési szokásaidat "adod" cserébe és nem fizetsz a keresőért pénzt.a kirakásért fizet a megrendelő.
Az óriásplakátokért is fixen fizetnek a reklámozók, mégse tudni pontosan hányan látják majd.Egyébként az internet jó példa.
Ugyanazért a csomagért ugyannnyit fizet Béluka, aki éjjel-nappal torrentezik, mint Mari néni, aki csak szabásmintákat nézeget és néha skypeol az unokával.átlag / átalány elvén működnek ezek a dolgok
-
azbest
félisten
válasz
GhanBuri Ghan #28 üzenetére
Nem kell ezt túlbonyolítani. Amelyik országból van az ügyfél, aki megrendelte a hirdetést, oda kell áfát fizetni. Ez a mostani törvény. A társasági adót meg nem ilyen egyszerű szétosztogatni országok között.
Aki pedig a googletől kap pénzt a hirdetési felületért, az most is a nemzeti adóhivatalának fizet a bevétele után.
Ha francia cég rendel reklámot, akkor francia áfát fizetnek be utána. Ha francia tulajdonú weboldalon jelenik meg, akkor a bevételből francia adót fizetnek a weboldal tulajdonosai. A google meg írországi társasági adót fizet.
Itt van például a google zene számlám
1490 tartalmaz 317 forint áfát. Magyar előfizetésem van. 1490 / 1,27 = 1173 nettó, aminek a 27% áfája 317 forint. Ezt a 317 forintot a magyar állam kapja. A zene jogdíját pedig a magyar artisjus optimalizlálja el a haveroknak.
-
Te szándékosan kevered az egyes dolgokat.
A Google nem azért mutogat kedves kiscicákat, mert ő is annyira cuki, hanem azért, mert ezzel pénzt keres rajtad. (Azaz nincsen ingyen, csak nem kp-vel fizetsz érte.)
És de, ha betiltják, akkor azt az állam tiltja be, akinek egyáltalán nem fog fájni sem a Google kieső bevétele, sem az, hogy te nem fogsz tudni cicás videókat nézni.
És mindennek semmi köze az internetszolgáltatódhoz, és a vele kötött előfizetéshez. -
GhanBuri Ghan
őstag
Nem-e?
Hirdetésszervező cég vállalja, hogy adott országban megjelentet egy reklámot valahány olvasónak, ezért kap egy összeget. Ha mondjuk egy soknyelvű, sok országban közreadott reklámról van szó, akkor Franciaországban a Franciaországban megjelenített reklámok után fizet adót.
Az, hogy a reklám melyik országban jelent meg, az nyilvántartható (és a Googleről tudjuk, hogy ezeket nyilván is tartja), szóval semmilyen akadályát nem látom az adott országbeli tevékenysége utáni adóztatásnak. -
mikung
aktív tag
Itt nem fizikai termékről vagy pénzért igénybevett szolgáltatásról van szó.
Mit akarsz konkrétan megadóztatni ? Azt hogy pistike rákeres a nedves szűrös kiscicákra INGYEN ? Ezen mit adóztatsz meg ? A reklámokat ? Teljes forgalomelemzés, valóban betöltődött e, stb ... és mennyi a várható haszon ha feltételezzük hogy nem csak te akarod megsápolni ? Fél fillér/oldalletöltés ?
Ha nagyon rájuk szállnak no pláne ha be is tiltják, az elsődlegesen nem a kuglinak fog fájni. Te pl. fizetnél olyan netcsomagért amivel nem érheted el a tecsőt ?
-
GhanBuri Ghan
őstag
Nézd, ha pl. a hirdetési piac egyre nagyobb hányadát képviseli a Google/Facebook páros, akik nemhogy a hasznot nem az adott országban forgatják tovább (mint ahogy egy hazai cég tenné), hanem még az adózást is külföldön intézik, akkor bizony ott az a pénz hiányozni fog az adóból, sőt, még azok az emberek sem fognak adózni, akiktől az adott piacot elvették (mint esetünkben a Prohardvertől).
Lehet túlozni, hogy képtelen működni az ország (bár nem tudom, hogy én ilyet mikor mondtam), viszont a költségvetés a korábbihoz képest mínuszos lesz, amit vagy kiadáscsökkentéssel (természetesen jóléti kiadásról van szó, mert azt a legkönnyebb), vagy újabb adókkal kell csökkenteni. -
Sinesol
veterán
Egyébként sokáig már nem húzzák ezzel az adóelkerüléssel, mivel ha jól tudom az USA is épp olyan törvényt akar, miszerint az adott országban szerzett bevétel után, az adott országban adozni is kell. Szerintem a franciák is ezért mertek ennyire nyíltan kiállni, mert már látják hogy szorul a hurok a multikon.
-
Zola007
veterán
Nem vagyok közgazdász, csak az zavar, ahogyan a pénz áramlik egyik országból a másikba a kiskapuk miatt.
A kereskedelem szerintem más tészta mint a szolgáltatóipar, sokkal könnyebben megfogható dolog.
A szállítócég ezért volt jó példa, mert mi van akkor, ha egy magyar cég egy francia megrendelő részére Ausztriában visz el egy kamionnyi árut A-ból B-be?
Véleményed szerint hol kellene adóznia és hová kellene a számlát kiállítania? Kérdezem, nem kötekszem.
Mert szerintem az alap működési és magyar megrendelők teljesített fuvarjai után Mo-on adózzon, de ha külföldre dolgozik, akkor oda.
Mert a McDonaldsnál hót' egyértelmű, ha Párizsban veszed a hamburgert, akkor Párizsban keres vele, francia emberek pénzék rakja zsebre, adózzon Párizsban
Google most akkor hol is szolgáltat?
-
dementor
senior tag
El a kezekkel a Google-től! Tessék csak a McDonald's háza táján szét nézni, de úgy Európa szerte.
-
edward2
addikt
Hát, de ezt mondom. Egy magyar szállítmányozási cég magyar számlája után miért kéne neked franciáknál adóznod? Ugyanilyen képtelenség az is hogy az írországi Google által kiadott számla után a franciáknál adózzon a Google.
Amúgy a szőröstalpú franciáknak van egy ajánlatom. Adjanak jobb adókedvezményt a Googlenak mint Írország és akkor majd a Google átviszi az összes ország összes adóját oda. Vagy az nem jó?
-
azbest
félisten
A szolgáltatások utáni áfa már most is a vevő országába fizetődik, az ott érvényes kulccsal. Az utóbbi 1-2 évben vezették ezt be.
A társasági adó miatt sikítoznak most. De egy írországi cég esetén természetes, hogy írországi társasági adót fizet. Ez a törvény jelenleg.
A francia google leányvállalat pedig francia társasági adót fizet. Viszont nem vele szerződnek az ügyfelek, mert az mással foglalkozik.
Szerintem a jelen dolog erősen össze van mosva az offshor-ral. De az egészen más. Az offsore az, amikor az írországi adót akarják elkerülni az ír cégben és ezért papíron egy adómentes vagy kedvezményesebb társasági adójú országba teszik át a pénzt, valamilyen mondvacsinált költség gyanánt. A francia-ír kérdésben esetleg az játszhat még szerepet, hogy van-e adatközpont franciaországban és azt hogyan számolják el az írekkel.
-
Zola007
veterán
válasz
GhanBuri Ghan #4 üzenetére
egyetértek
nem tudom eleve hogy burjánzott idáig a dolog, hogy ekkora cégek nem ott fizetnek adót, ahonnan a pénzt szivattyúzzák -
gixxer-tomee
aktív tag
Magyarország ezeknél sokkal fejlettebb! Itt semmiféle gondolkodás és logika nem kell az adóztatáshoz!
Itt úgy születnek újabb adók, hogy észre sem veszed! Mi csődbe tudnánk vinni bármilyen nagyvállalatot!
Nem mi, bocsánat! Hanem a kormány.. Ezért veszély sem fenyeget, hogy bármilyen igazi adófizetés történjen bárki részéről, amiből az államnak haszna lenne! Ha csak nem Te vagy az!
Mindenki nyugodjon le a p*csába, idén sem marad el a világvége! -
negyedes
addikt
most mar tudom hogy a roman adohatosag honnan vette az otletett.
-
edward2
addikt
Teljesen igaz.
(#9) hanischz
nem nyugtat meg egy ilyen "statisztika". Attól mert valami nem látszik még van.(#11) GhanBuri Ghan
tehát szerinted Franciaország a Google és McDonalds lerántása nélkül holnap adót kell hogy emeljen mert az ország képtelen működni? Ha tényleg ez a helyzet akkor több probléma is van.(#10) joghurt
csak egy példa. Ha van egy magyar szállítmányozási céged és egy francia cég megbíz azzal hogy Lyonból vigyél el valamit Párizsba akkor szerinted neked Franciaországban kéne adóznod? -
GhanBuri Ghan
őstag
Ha úgy nézzük, hogy a kiesett adóbevételt nyilvánvalóan újabb adókkal pótolnak, akkor lehet mondani, hogy igen, a Google, FB és társai által máshol adóztatott pénzt viszont az emberektől veszik el.
Másrészt pedig ott van a Prohardver csoport esete is, amikor reklámból tartalmat nyújtó cégeket tarol le a nagy multi - ugyanezek az esetek játszódnak le a legtöbb országban, és egyértelműen az történik, hogy több ezer embernek munkát adó helyi piacot szippant fel egy multi, amelyik az adót és nyereséget is kiviszi, ezzel rontva az adott ország gazdasági mutatóit. Az adóztatás persze nem oldja meg pl. a Prohardver problémáját. -
-
bambano
titán
válasz
miért gondoljuk, hogy ez a fajta adóztatás helyes?
-
edward2
addikt
válasz
És szerinted az a pénz az embereknél landol ugye? Kétségeim vannak.
-
válasz
Nem fog, ahhoz közös adópolitika kellene.
-
GhanBuri Ghan
őstag
Teljes mértékben igazuk van, az országukban képződött haszon után adózzanak is abban az országban.
A cég nyilvánvalóan nem fog elmenni, hiszen akkor a teljes bevételt elvesztené ezzel, csak ezután mondjuk 3 helyett 30% adót fog fizetni.
Ahogy globalizálódik a világ, egyre több területen fog külföldi cég dominálni, ami az országnak komoly kiesést okoz, így logikus, hogy ebbe az irányba kell mozdulni.
Remélem, hogy az egész EU-ban általánossá fog válni ez az irány. -
Ezek a franciák mindig is egy különc nép volt. Most se tudják, hogy mibe vágták fejszéjüket.
-
De, a részvényesek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! AOC 24P1 24 FHD 60Hz 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB AIO Enigma XL Seasonic 650W
- Csere-Beszámítás! Huawei Matebook D15 R7 3700U / 8GB DDR4 / RX Vega 10 / 150GB SSD
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest