- Néha instabil lehet az NVIDIA GeForce RTX 5080 Founders Edition VGA
- Házimozi belépő szinten
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- 3D nyomtatás
- Milyen széket vegyek?
- Projektor topic
- Visszafogott árazású, 300 Hz-es monitor az AOC gondozásában
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kicsit régi cikk, de jórészt még aktuálisnak tűnik 8. Gen CPU-ra is:
Van bármi jelentősége (minimális teljesítmény vagy stabilitás különbség), hogy a 100 vagy 133 MHz memory strap-et használjuk, ha mindkettővel elég nekünk a maximális szorzó már alap 100-as BLCK-val is? (Állítgat ez bármit szűkebbre/lazábbra a háttérben, van hátránya akár a magas szorzónak, akár a magasabb strap-nek...?)
... és ezzel kapcsolatban kis észrevétel a cikkhez: azt írja, hogy 31 a maximális memória szorzó, de a mellészúrt diákon 32 szerepel.
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
-
04ahgy
nagyúr
-
Hamuuuu
tag
Köszi a tesztet,épp most akartam utána olvasni
"A fizika elsőszámú törvénye : a testek igyekeznek megőrizni nyugalmi állapotukat."
-
04ahgy
nagyúr
Az AIDA64 SPD értékeket vesd össze az itt található HyperX SPD értékekkel: ha egyezik a DRAM Stepping és nem sokban tér el a gyártási dátum, akkor valószínűleg MFR.
Habár ugyanilyen a mi RAM-unk is, csak 32 GB-os. No meg a viselkedése is MFR-szerű...
HGyu
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
Xelo5
csendes tag
Jó estét Szuper azt olvasni hogy a Kingston is SK-Hynix chipeket alkalmaz immár megnyugodtam a DDR3-as moduljaim mind SK-Hynix modulok tuningot is jól bírják 1333-ról 1600-ig húztam el egyenlőre az időzítések is ugrottak egyet CL9-9-9-24-ről CL 11-11-11-27-re bár ez így megfelel a Jedec szabványnak és nem kellet feszt emelni sem.
Az AIDA64 alatt mért adatok azt is igazolták hogy van gyorsulás de annyira elenyésző játékoknál meg főleg, dehogy értelmét nem látom az biztos. Teszteltem 2133-as CL11-11-11-27 DDR3as moduljaimat is és egyszerűen nem éreztem gyorsulást...
[ Szerkesztve ]
Én még mindig a frissítés DX12-re várom W7-re ha kell fizetek is érte az MS-nek egy win10-árát! ☺
-
04ahgy
nagyúr
Pontosan ugyanez a játszadozás volt a HyperX kitekkel nekünk is, a fokozatosságot szerette a lap, mintha igényelné a "beetetést". Nem SK Hynix MFR chipesek a te memóriáid is egész véletlenül?
HGyu
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
aok1
tag
Bár szerintem az az 1.4v már nagyon a határ feszegetése.Mindenesetre 1-1 teszt erejéig még rendben van,de 24/7-re nem merném így járatni.Nekem a kit 1.36v cl 18-20-20-36-2T 416.Most jelenleg.Bár olyan nálam is előfordult,hogy a hero másodjára akart elindulni a kittel 3200 Mhz-en.pl ha belőttem bios frissítés után ugyanazokkal a kitesztelt beállításokkal a memória modulokat 55-ös hibakódra megállt a post.Úgy indult 3200-on,hogy először belőttem 100/133-as bclk/memory frekvency ratio melett a 3066 Mhz-et a 3200-hoz kitesztelt időzítéssel.Elmentettem újraindítottam a rendszert és utána emeltem meg 3200-ra.Úgy már bebootolt.Ezt furcsállottam én is,hogy miért nem bootol ugyanazokkal a beállításokkal egy bios frissítés után elsőre.Játszadozni kell itt vele.Minden eggyes bios frissítésnél.
-
Killer01
őstag
Grat a cikkhez, hasznos írás
-
jacint78
addikt
10% FPS növekedés nem tűnik soknak, de ez a 10% nem a VGA miatt van, hanem a VGA-t hajtó CPU gyorsult ennyit (a memóriasebesség növekedése miatt), tehát ritkábban fogsz olyan helyzetbe kerülni, hogy a CPU miatt mikrolaggol a játék, ami az akadozás legocsmányabb és legnehezebben gyógyítható fajtája.
Így van, de ezt sokaknak nem lehet elmagyarázni.
Egyébkétn gyengébb kártyával, ami esetemben is volt, a max FPS semmit sem változott, viszont a minimum nagyon durván.
[ Szerkesztve ]
type your text here..
-
joysefke
veterán
10% FPS növekedés nem tűnik soknak, de ez a 10% nem a VGA miatt van, hanem a VGA-t hajtó CPU gyorsult ennyit (a memóriasebesség növekedése miatt), tehát ritkábban fogsz olyan helyzetbe kerülni, hogy a CPU miatt mikrolaggol a játék, ami az akadozás legocsmányabb és legnehezebben gyógyítható fajtája. Szóval ez a 10% szvsz többet ér, mintha a VGA gyorsulna 10%-kal.
És ettől eltekintve is levezettem följebb, hogy ha valaki 200E+ forintot ad ki összesen CPU+LAP+RAM+VGA-ra, akkor további 10% teljesítményt (FPS-t) a teszt szerint olcsóbban lehet elérni (+5E HUF), mint erősebb VGA-t venni. Egy GTX 970->980 váltással kapsz mondjuk +20% GPU teljesítményt 50E forintos felárért.
(Mondjuk kisebb VGA-val nem tesztelték, de valószínűnek tartom, hogy ha nem GTX 980Ti-vel tesztelnek hanem gyengébb VGA-val, akkor a memória/cpu tuning miatt FPS növekedés százalékos mértéke azért kisebb lenne, de annyival szerintem nem, hogy ha már megvan az a Z170 alaplap, akkor nem az 5E forintal drágább RAM-ot pattintsa bele az ember.)
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
nem sok helyen lesz olyan "sweet spotod", hogy epp ez a 10% hianyozzon. de persze most olcso a ram, miert ne. ez a 10% a procitol, csak az utobbi ot evben jellemzo, 15-20 eve ketszeres ugrasok voltak evente.
sajnos eleg siralmas a felhozatal desktop hw szempontjabol az utobbi 5-7 evben, dogunalom, es semmi sem tortenik, alig hasznalja ki vmi. en nagyon visszasirom a regi idoket - ezert epitek most retrogepet
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
kisza25
félisten
egy CPU generációváltás sem hoz többet 10%-nál
amúgy nekem kb 10% gyorsulás kellene, hogy meglegyen a folyamatos 60+ FPS-em játékok alatt és egy i5-6300hq laposom van én nekem pont jól jönne, ha RAM miatt tudnék 10%-ot gyorsulni, de nálam sc vs dc lenne a dolog, nem az órajelAlfa Romeo Giulietta Sprint
-
joysefke
veterán
Nézd meg a Loha által linkelt teszteket.
Elég drasztikus különbségek vannak egy kis memória sávszélesség emelés hatására is.
Ha valaki egyszer kiad például a VGA-ra 100E+-t, a procira 60E+-t, a lapra 30E+-t akkor innen a (teszt tanulsága szerint) következő legolcsóbb opció a játék futásán javítani, hogy nem a legalapabb 16GB 20E forintos 2133/CL15-ös memória kitet rakod a gépbe, hanem ugyanekkora méretben 25E-ért egy 3000/CL15 kitet és itt még gyártó által garantált sebességről beszélünk, tuningolni sem kell hozzá.
Egyik opció (Lap+proc+VGA+mem) kerül összesen 210E-be, a másik 215E-be, a második opció a gyorsabb memóriával a tesztek szerint mégis kb 10%-kal gyorsabb lesz...
J.
[ Szerkesztve ]
-
joysefke
veterán
Igen, néztem, a Loha által linkelt YT teszt legtöbb játékában (szóval nem csak az "Ubisoft csodában") elég durván emelkednek az FPS-sek nem csak a procisebesség hanem a mem-sávszél emelésére is.
Azt még érdekes lenne tudni, hogy a mem-sávszél emelése mellett bekövetkezett FPS növekedés mekkora részben köszönhető tisztán a sávszélesség növekedésének és mekkora részben a mem-órajel emelése miatti időzítés feszítésnek.
-
arn
félisten
hat nemtom... amennyi galibat tud okozni egy normalisan nem kitesztelt memoria, nem tudom hogy megeri e vele foglalkozni
ameddig mindent tuningoltam (kb 97-11ig), addig is legtobbszor szukseges rossznak tekintettem, a tobbi alkatresz tulhuzasahoz. sajnos a mostani proci tuning max inkabb erdekessegnek jo, mert sokat mar nem lehet nyerni vele, ellenben joval tobbe kerul, es sokkal tobbet zabal a gep, es melegszik. lehet csak kinottem belole
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
04ahgy
nagyúr
Bingó, az időzítés miatt volt. Ha nem erőltetem neki a CL13-at, hanem megelégszek a CL14-gyel, akkor 1,3 V körül megáll ezen a frekvencián.
HGyu
-
aok1
tag
Tulajdonképpen miért is kell 1.4v a fury kitnek?Nekem a 2666mhz-es fury kit már legalább fél éve 3200 Mhz-en mennek 1.36 v-al minden probléma nélkül.Vagy a szűkebb időzítések miatt adagoltátok neki?
[ Szerkesztve ]
-
Chosen
addikt
Megint egy kiváló cikk, szép munka.
-
joysefke
veterán
válasz
turbokappa #46 üzenetére
A 13-as hsz-ről volt szó:
A Brutálisant úgy kell elképzelni, hogy még 2133-ról 2700-ra véve 5%-ot sem javult, addig C15-ről C11-re véve azonos órajelen majd 15% jelentett, de csak 1 játék alatt néztem ( The Division )
-
04ahgy
nagyúr
válasz
#16939776 #44 üzenetére
Valamennyit anélkül is megy a RAM pluszban, és lehet, hogy a VRing (= VCore) emelés nélkül, csak VCCSA és VCCIO emeléssel kimaxolható. 3 GHz-ig még ez annyira nem számottevően fontos, de nem árt tudni, hova kell (lehet) adott esetben nyúlni egy kis pluszért.
HGyu
-
joysefke
veterán
A legtöbb memóriaigényes program érzékeny az időzítésre, hiába növeled az órajelet és sávszélességet, ha a hozzáférés időbe telik.
A memória hozzáférés időbe telik, ezért nem mindegy az időzítés. Megfelelő programszervezéssel viszont növelni lehet az esélyét, hogy a CPU ne fusson állandóan bele abba a szituációba, hogy az adatokra várni kell, mert már nincsenek a cache-ben, gyakran azért mert bár ott voltak, onnan már kihullottak. Ha az adatot ideális esetben csak egyszer kell a memóriából beolvasni, utána amíg csak dolgozol vele már a cachből elérhető akkor nem lesz annyira kritikus az időzítés, mintha ugyanazt az adatot N x be kell hozni a memóriából, persze mindig csak azután, hogy a cache-ből már kiesett.
Az hogy a memória időzítés javítására lényegesen jobban reagál a program mint a sávszélesség emelésre szerintem a rossz programszervezés tünete. Nyilván az is számít, hogy mennyi forró adat van (több vagy kevesebb mint a cache mérete), de más játékoknál megoldották, hogy ne legyenek ennyire érzékenyek a memória időzítésre, én ebből arra tippelnék, hogy itt az ubi programozói a sarasak...
[ Szerkesztve ]
-
Akula
őstag
Pontosan!
Épp ezért lenne jó megnézni a Kingston HyperX Fury gyári CL14-es tesztjét és egy HyperX Savage XMP-t is. De a vásárlási döntést megkönnyítendő még betennék a sorba egy Corsair Vengeance LPX-et is a maga CL13 időzítésével és fele akkora garanciális biztonságával. Mindből 2133MHz-s dual kit-et választanék és betenném az egész cuccot egy házikóba, hadd jöjjön elő a hűtőbordák előnye.A teszt egyébként nagyszerű munka, köszönet érte!
"Akula Sub, ready for the deep!"
-
04ahgy
nagyúr
válasz
#16939776 #41 üzenetére
Alig magasabb a VCore, mint a turbo feszültsége ennek a CPU-nak. A gyári hűtőnek meg sem kottyant.
Amikor meg kikísérletezi magának az ember a végértékeket, úgyis a lehető legkisebbet fogja beállítani. Én pl. +100 MHz-ért biztosan nem emelném a feszt az égbe, ha nem a benchmark értékei a végcélok.
HGyu
-
törölt tag
Kíváncsi lettem volna, hogy mekkora mértékben növeli az átlag fogyasztást a memória tuning, mert a Vcore növelve lett a stabilitás miatt. És ehhez képest, mekkora lett az átlagos teljesítménybeli előny.
Ezekért a szakmai cikkekért érdemes ide járni
[ Szerkesztve ]
-
04ahgy
nagyúr
Azt tudom, hogy Z77X-UP7-ben simán vitte a 2133 MHz-es RAM-ot a kis Celeron G440 (igen, egy mag, 1,6 GHz). i3-mal nincs tapasztalatom még Z170-ben.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
Nem tuningolt i3 mellett is lehet értelme, de ahhoz is Z170 kell, meg az i3 BCLK tuninghoz is Z170 kell, meg egy archív BIOS...
HGyu
-
tibaimp
nagyúr
Jó kis t eszt, bár számomra egy dolog jött le belőle, hogy bőven elég lesz majd egy 2400-as jó árú ddr4 ramot venni, ha cserélek. Ugyan ez volt a ddr3 esetében is, ott is vettem egy jó árú 1600-as modulokat és kész.
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
04ahgy
nagyúr
Az ötlet nem rossz, na ja, de az i3-at hányan rakják Z170-be? H170 és kisebbek esetén meg esélye nincs senkinek a memória-órajel növelésre.
HGyu
[ Szerkesztve ]
-
Köszönjük a tesztet, elég egyértelműek az eredmények.
Ami még érdekes lehet - a legendák arról szólnak, hogy az i3-akon tud sokat dobni a gyorsabb memória egyes alkalmazásokban, minden bizonnyal a felezett cache miatt. Esetleg egy jövőbeli CPU-VGA teszt mellékvágányaként rá lehetne nézni
"Piroska és Berci, a farkas / Századunk hősei most."
-
Bundyta
tag
Király a cikk! Köszönöm szépen!
A pénz nem boldogít. Pláne, ha nincs.
-
04ahgy
nagyúr
Ahhoz külön alaplap is kell, de akkor meg a DDR4-et kell mellőzni (ritka kivételes esetektől, azaz a kombó alaplapoktól eltekintve, de egyidejűleg ott is csak az egyik fajta memóriát használhatod). Egy későbbi időpontban lehet, hogy azt is megvizsgáljuk, hogy mit jelent egy rendszeren belül a DDR3 vs. DDR4, egy ehhez hasonló cikkben: [link].
HGyu
-
dark2
tag
A cikkben a DDR4 tuningja volt a cél, de ez a processzor vagy egy ennek megfelelő, ha DDR3-mal működik, az lassabb, mintha ezen a DDR4-es platformon menne?
Magyarán: ha ugyanahhoz a processzorhoz van lehetőség DDR3 és DDR4 memóriát tenni, van közötte normál felhasználás mellett látható különbség? (játékok, netezés)[ Szerkesztve ]
-
IgnisFatuus
aktív tag
Jó kis anyag! Egy HyperX Predator tuningot még eltudtam volna azért képzelni benne.
Ryzen 9 5950x @4,4T5,1GHz, Aorus X570 Master, 32GB Patriot 4400MHz, 500GB Samsung 980 Pro M2, 2TB Intel M2, 2TB Adata M2, 2TB Kingston SATA, XFX RX 7900 XTX Speedster MERC 310, SB AE-5 plus, Asus VG279QM, Ozone Strike Pro, HP Pavilion 14
-
-
kenand
veterán
A tesztet köszönjük, nagyon hasznos és részlétes
De...
Ha csak nem az Inteltől kapták - nem hiszem- én annyira nem reklámoznám a helyükben, hogy mivel tesztelnek (i7 6700k, Engineering sample)[ Szerkesztve ]
-
Akula
őstag
OFF comment, hogy visszataláljak, mert fontos!
"Akula Sub, ready for the deep!"
-
actival63
aktív tag
Nagyon jó lett a cikk, sokat tanultam belőle.
Phenom II X4 B97, 3200 MHz. ATI Radeon HD 4200
-
Mokó
aktív tag
Számomra hiánypótló írás,már engem is nagyon érdekelt a téma,főleg a kis KVR.
Az elért eredmény is szép vele,igaz még mindig amellett vagyok inkább kapacitás
legyen sebesség másodlagos (bika CPU melett).AMD APU-k mennyit gyorsulnak
majd,csak végre érne be nekik a DDR4,nah arra nagyon kíváncsi leszek.Meglátjuk,meglátjuk.[ Szerkesztve ]
-
jacint78
addikt
Butaság! Éépp ellenkezőleg, a DDR2-őt kellett hűteni aminek üresjáratban nagyobb volt a fogyasztása, mint a DDR3-nak terhelve.
DDR4-em még nem volt, de mivel még kevesebbek eszik, alacsonyab feszről is jár ezért kizárt, hogy hűteni kellene, ráadásul mért hőmérséklet adatok is vannak a cikkben (30-40°C), tehát nem értem honnan szedted ezt..
RECSKA
Még 1156-os rendszernél cseréltem a ramokat 1333-ról 1866-ra és a Battlefield akadozása teljesen megszűnt, persze a da-raa féléknek ezt magyarázhatod.
[ Szerkesztve ]
type your text here..
-
Kronos3000
senior tag
Majd kiváncsi leszek a ddr4-es amd apu-k vga teljesítményén mennyit fog dobni a mem tuning.
Wasabi...
-
fanti
addikt
Igen olvasmányos és jól átgondolt, alapos teszt, nagyon szépen köszönjük!
Én mindig is azon az állásponton voltam, hogy a mai processzorok olyan okosak, hogy a háromszintű gyorsítótárat felhasználva, és az elágazásbecslés, előtöltés, stb. technikákat alkalmazva csak ritkán jutnak oda, hogy a "lassú" memóriára kell várniuk. Ebből következik, hogy a gyors memóriának ténylegesen nincs sok hatása a teljes rendszer sebességére nézve, elég a normál, "alap" memória is.
-
nyakdam
aktív tag
Köszi a tesztet. Ismételten alapos munkát sikerült összehozni.
Én is azt hiszem, hogy alap esetben az órajel emelés nem hoz annyit a konyhára. -
Számomra az derült ki a tesztből, hogy a memória tuning a legtöbb esetben nem hoz érdemi előrelépést.
Ha nem abszolult sebességre törekszik valaki, akkor a drága memória különbözetéből vehet erősebb cpu-t, vagy vga-t.
A kicsire nem adunk... a nagyot meg leszarjuk!
-
dementor
aktív tag
Jó teszt, kitűnő termékekkel.
Mellesleg megjegyezném, hogy a hűtőborda soha nem árt DDR3-tól felfelé. Jelentős hőt tudnak termelni és ez hosszú távon nem kifizetődő.
"Mert az éj sötét és tele van iszonyattal."
-
04ahgy
nagyúr
Szerintem nem, nem melegedett, ahogy a következő hsz-ben (#2) RECSKA írja is a kolléga.
(#6) zombinorbi: A B150 / H170 esetén inkább az időzítések alacsonyra szorításában tudsz brillírozni, órajelemelést nem hiszem, hogy kivitelezhetnél.
HGyu
-
Köszi a tesztet!
Átfutottam csak, sztem (átlag usernek, mint én) túl sok idő jól belőni és kevés pluszt ad. Tájékoztatásnak pár korábbi DDR3 is bekerülhetett volna, esetleg link szinten
Szkájlék nem kényes a memória feszre, vagy ez még mehet 24/7 is?Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
pomorski
őstag
Köszi a tesztet!
-
Ilyen ramom volt ( kvr ). 1.35volt mellett 11-es idozitessel repult a kicsike. Ahol brutalisan meglatszott nalam az i3-6100 mellett az a minfps. Vegre 2700 felett egy picivel ment 15os idozitessel. 1.35v mellett semennyire sem melegedett. Szerintem nem kell ra borda...
Nézd meg a hirdetéseim. Finomságok!!!
-
Yutani
nagyúr
Lenne értelme hűtőbordát tenni a KVR-ra?
#tarcsad
Új hozzászólás Aktív témák
ph Nem csak a tuningos RAM-okat lehet túlhajtani; megnéztük, mit tud egy belépő kit.
- Néha instabil lehet az NVIDIA GeForce RTX 5080 Founders Edition VGA
- Házimozi belépő szinten
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Nagyrobogósok baráti topikja
- 3D nyomtatás
- Tudományos Pandémia Klub
- Milyen széket vegyek?
- Sweet.tv - internetes TV
- További aktív témák...
- Hibátlan - Kingston - Samsung - Silicon Power - J&A - 4GB DDR4 RAM memória modulok
- Hibátlan - KINGSTON Fury Beast 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz CL16 RAM memória kit
- BESZÁMÍTÁS! - Új Intel LGA1851 Alaplapok & Processzorok
- Hibátlan - KINGSTON HyperX Fury 8GB DDR4 2400MHz CL15 RAM memória modul
- ASUS TUF Gaming B760M-E D4 DDR4 alaplap bontatlan csomagolásban 3 év garancia 27% áfa
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest