Hirdetés
- Azonnali informatikai kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Apple MacBook
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen processzort vegyek?
- Bluetooth hangszórók
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Megkapja az FSR 4-et a PlayStation 5 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
-=RelakS=-
veterán
válasz
-=RelakS=- #126 üzenetére
Hehh, mi van a használati útmutatóban
:
Terveink szerint ingyenes frissítést biztosítunk a HDMI 2.1 támogatásához, amint elérhető lesz. További
részletekért forduljon a Samsung ügyfélszolgálatához.
Ingyenes frissítést biztosítunk a HDMI 8K 60A támogatásához, amint az elérhető lesz. További részletekért
forduljon az ügyfélszolgálathoz. -
-=RelakS=-
veterán
válasz
Technoman #125 üzenetére
YUV 420-ban max 30 fps-el tudja a HDMI 2.0 is. Filmhez elég, mert az sem több 24-nél, meg az is jobbára 422-ben vagy 420-ban van kódolva.
Ha meg 4K, FHD forrást raksz rá, akkor meg pláne pont mindegyDe tudod, mi a legszebb? 1,6 milla a cucc, míg az első 4K tévéket valami 6 milla körül vesztegették eDigitalon?
-
Technoman
őstag
Srácok nem ez a lényeg, hanem hogy már kis hazánkban is lehet kapni azonnali kiszállítással hivatalosan 8k TV-t
Megyek is, feltöröm a perselymalacomat)
UI. Engem nem is maga ez a nagyfokú parasztvakítás érdekel, hanem az, hogy milyen HDMI Slot-ot tettek a TV-be, mert erről, qrvára hallgatnak a (gyártói) oldalon (is).
Ha jól tudom, csak a tavaly kiadott 2.1-es verzió tud 8k-t, az ez alattiak csak a "prolibb" 4k-val tudnak kooperálni. -
-=RelakS=-
veterán
"4 fullHD monitor az még csak 4K nem 8K"
Egy 48"-os akárhányK-s monitor akkora, mint négy darab 24"-os, szintén akárhányK-s, így értettem a fizikai méretet.
24"ban talán fullHD a legelterjedtebb, ezért hoztam fel azt.
17"-os laposban jobban bejött volna nekem is, de olyanban még nem láttam UHD-tA 200%-nak az az értelme, hogy onnantól kezdve a betűk részletesebben vannak renderelve. A PH pl itt nekem most csupa pixelhuszár betűkön megy, ha meg Chrome-ban nézem, ott meg életlen minden betű (nem veszi figyelembe a pixel hint-eket, vagy minek hívják, ami a betűtípusba van kódolva? Mind1). 200%-on ez a probléma gyakorlatilag eltűnik. Ha meg olvasol ázsiai szöveget, pláne segítség.
Ha esetleg van 5"-os mobilod, akkor töltsd le a mellékelt képeket, és nyisd meg őket 100%-os nagyításon. F-Stop tud ilyet, tedd a monitorod tövébe, és dőlj hátra.
Kisebb kép, egy kb 20"-os FullHD, alatta 4K, alatta 8K monitor felbontásának megfelelő a kép, miközben a betű fizikai mérete nem változik.
Nagyobb kép, kétszer akkora, tehát kb 40"-ban ugyanezek a felbontások, nem változó betűmérettel. Ez ugye 100%-os, 200%-os és 400%-os nagyítást eredményez. A 100 és 200 között igen jól látható a különbség, és nekem feltétlen tetszik. -
TeeJay
félisten
válasz
-=RelakS=- #119 üzenetére
4 fullHD monitor az még csak 4K nem 8K
és nekem a 15,6" fullHD laptop kevésbé jön be mert 100%-on windows elég apró
125%-ra rakva már jobb de azt meg még mindig nem kezeli minden program rendesen
17,3" fullHD már elviselhető így 4K-ból 34-35" kellene 8K-ra meg 70" de ülj le egy 70" desktop elé és nem látod be
vagy ha 34-35" 8K-ra rakod de akkor a windows meg 200%-ra kellene akkor meg mi értelme -
-=RelakS=-
veterán
50" 8K monitorban nagyszerű lenne, a Dell meg röhögteti magát a 32"-ával.
Ne játékokban gondolkozz, hanem az asztal fizikai és logikai méretében. Fizikailag mint 4 fullHD monitor, logikailag meg mint 16. Persze, mivel így minden hangya lenne, 200%-ra kellene mindent méretezni, cserébe az apró dolgok (betűk, ha jobban tetszik) sokkal élesebbek lennének.
15" UHD-n tapasztaltam, szokni kell, de fenomenális. -
Alien!
senior tag
kereslet biztos lesz ezekre a tévékre, hiszen aki megteheti és/vagy 80+ colban gondolkodik, az ráugrik. Esetleg valóban ha többi gyártó sem akar lemaradni, akkor onnantól már a 8K lesz a vevőcsalogató... Hogy értelme van-e? Tartalom zéró, konzolhoz/pécéhez megint csak korai, pláne ha beüt a ray tracing mánia. Persze lehet nyomatni a kamu konverziókat, amik szerintem csak rontanak egy tech megitélésén (2d->3d, kamu hdr, 4k felskálázás, 8k felskálázás). Még a 4k is csak bontogatja a szárnyait, az uhd bd-k nagy része 2k konverzió, tévé adás sehol, a streamek is gyenge bitrátások, itthon nyilván nyomuk sincs. Nekem a 4K örület is max annyit jelentett, hogy végre vehettem egy 3-4 éve csúcskategóriás 1080p-s tévét fillérekért a használtpiacról, és még a 3D-ről sem kellett lemondanom. És ami akkor csúcs volt, azt bizony még ma is guvvadt szemekkel bambulják az ismerősök.
Ha hozzáveszem, hogy a haveri körben használt 4k tévék 90%-a az életben nem volt még etetve megfelelő tartalommal (bdripek max 720p, youtube és hd tévéadások futnak rajtuk), akkor megint körvonalazódik,hogy tömegigény( vagy igénytelenség) közelében sincs a technikai rohanásnak. Ez pedig ultragáz. -
hunace
tag
Én is erre számítok... Úgy 20 év múlva.
-
PuMbA
titán
iMDB megbízhatóbb oldal, mert a 4kmedia oldalon például azt írják, hogy a Blade Runner 2049 fake 4K, de nem az
-
Interceptor
addikt
Nem kell sok ész hozzá, elég egyértelmű, hogy 2-3 év és 4k alig lesz a piacon ha ilyen gyorsan elindítják a 8k tv-ket. Ugyanaz lesz mint korábban mikor a 4k szorította ki a full hd-t. Eladják ezt is jó marketinggel, a nép pedig boldogan fog rá váltani. Tök mindegy mennyi tartalom érhető el rá.
-
Dißnäëß
nagyúr
Vegre egy jo hir, hatha kicsit lentebb nyomja a 4K OLED arakat
-
TeeJay
félisten
oksa hogy 4K kamerákkal forgatják de a CGI-t 2K-ban csinálják csak meg mert gondolom sok idő lenne 4K-ban vagy sokkal drágább lenne
a Dunkirk pl pont azért bitang minőségű mert ha jól tudom Nolan nem használt CGI-t benne és 5K minőségben forgatták.
itt az oldal ahol le van írva melyik film real or fake 4K
[link] -
Sza_Sa
senior tag
Srácok, ne adjátok már ennyire le, ez a cím katasztrófa! Értem én, hogy "fancy-k és trendy-k" szeretnétek lenni, de így inkább ne. A magyar nyelv annyira bőséges, van miből válogatni.
-
zetor2000
őstag
Egy most megjelent PH cikk szerint dec. 1-el indul a 8K adás, műhódró'. Amúgy ha 10-20 darabnál több készüléket eladtak, poresz már lesz rá.
-
sweepy
csendes tag
Itt kint a németeknél már Április óta kapni 8k tv-t párat már szállítottam szegény emberekhez, cégekhez. Amióta a SHARP kidobta a piacra az első 8k-s tvt viszik a németek.
S az ára;
[link] -
Raymond
titán
válasz
-=RelakS=- #101 üzenetére
Visszakerestem a regi review-kat, ezek azok ami ugy igazan leirja mi a problema az elo jelenetekkel HFR-ben:
"Couple that with 3D and the movie looks so hyper-real that you see everything that’s fake about it, from painted sets to prosthetic noses. The unpleasant effect is similar to watching a movie on a new HD home-theater monitor, shadows obliterated by blinding light – yikes! – reality TV."
"The immediacy of the actors is startling, but the background is weirdly foreshortened, the fakeness of the sets and makeup an endless distraction. Staginess does nothing for a fantasy-film epic … the grandeur of the Lord of the Rings trilogy having been replaced by something that resembles tatty summer-stock theater."
"At 48 frames, the film is more true to life, sometimes feeling so intimate it’s like watching live theater. That close-up perspective also brings out the fakery of movies. Sets and props look like phony stage trappings at times, the crystal pictures bleaching away the painterly quality of traditional film."
"Instead of the romantic illusion of film, we see the sets and makeup for what they are. The effect is like stepping into a diorama alongside the actors, which is not as pleasant as it might sound."
"Watching 48fps is a bit disconcerting at first, a bit like gazing at a high-definition TV showing a live theatre presentation."
Van ott tobb mas problema is leirva, de nekem ezek amik a legkozelebb allnak a velemenyemhez.
-
-=RelakS=-
veterán
Nekem tetszettek a filmek is ebből a szempontból.
Mondjuk lehet, hogy én vagyok a hülye, de ha ma már minden szépen megoldható, mert digitális technika, meg stb, akkor én inkább ragaszkodnék az 50, netalántán a 100 fps-hez
Tuti, sokan rosszul lennének először (mint én 21 éve, mikor Wolfenstein 3D-t nyomtam Pentium 133-mon), de egy pár tucat film megnézése után csak kihalnának ezek a problémák. Ha meg nem, lehetne 25fps-es vetítéseket is tartani.
-
lenox
veterán
Hat ez nem tudom hogy jon a 24/48-hoz. De mindenesetre a 8k nyilvan egy business porgeto feature. Ugyes uzletemberek megprobaljak a neptol beszedni ra a penzt, es azt remelik, hogy nem az egeszet kell elkolteni a megvalositasra. Mar sok eleme megvan a 8k workflowknak, meg meg sok hianyzik. De mindenesetre nem Magyarorszagon fog ez eldolni.
Erdekes amugy hogy az internet az nem rossz itt, megis bohockodas van az iptv-vel. -
Raymond
titán
válasz
-=RelakS=- #98 üzenetére
En lattam az igazi HFR trailer-t a moziban, katasztrofa volt.
-
-=RelakS=-
veterán
Éppen ezért néznék meg egy megfelelő kópiát, mert én égre-földre meg mernék esküdni, hogy az élőszereplők hagyományos sebességgel voltak felvéve.
Ettől persze még nem biztos, hogy igazam van.
A trailerek mindenesetre kamu 48FPS-ek voltak. Ha ezt egy-egy gyors jelenetnél megállítod, akkor a kép beszúrás jellegzetes hibáit meg lehet figyelni. -
Raymond
titán
válasz
-=RelakS=- #95 üzenetére
Az eloszereplos reszek si 48FPS voltak, ez volt a fo problema.
-
-
Raymond
titán
Csak most egy darabig eltart amig valami lesz a HFR-bol mert a Hobbit-al nagyon beszoptak. Ugy nezett ki mintha valami olcso videki szinhaz eloadasat nezted volna. Nagyon szembetuno volt az egesz stage/costume dolog ami a 24-nel nem igy van.
(#92) body007
Nem, csak 5K, mert PS4 = 4K es PS5 = 5K, egyertelmu a szamokbol.
-
A ps5 8k-s lesz???
-
lenox
veterán
Ez egy kreativ dontes, 48 fps-es filmet lehet ugy csinalni, hogy bizonyos jelenetek pont ugy nezzenek ki, mint egy 24-es, ahol meg akarja a keszitoje, ott lehet folyamatosabb mozgas. Szerintem oda kell adni ezt az eszkozt a keszitoknek, es adni a visszajelzest az eredmenyrol.
-
lenox
veterán
Hat nem tudom, Netflix mar nem enged nem native 4k-ban forgatott filmet. Amugy valoban volt sok Alexa-val felvett film, ami nem valodi 4k, mert 2880-3414 a felbontasa kameratol es beallitastol fuggoen, de ettol meg az eredmeny teljesen jo 4k-ban, es valoban kenytelenek voltak 4k+ kamerat csinalni ARRIek. Iden nagyjabol mindenki 4k+-ban forgat. Nehez ezt olyan ertelemben megitelni, hogy mi az a merites, amit vizsgalnal, ha Hollywood-ban minden film 4k, de minden hollywoodi filmre esik 10 indiai 2k, akkor meg mindig lehet mondani, hogy keves a 4k a 2k-hoz kepest, csak nem biztos, hogy ez valos kepet ad a moziban nezett filmekrol. De mondjuk nezzuk meg, hogy az idei legjobb film Oscarra nevezett filmbol mi az arany, szerintem tobb a 4k, mint nem.
-
törölt tag
A fejlövés nem állhat meg!
Mikor ez megtörténik, veszek használtan egy japán, professzionális minőségű, szín kalibrált, 3LCD-s FHD projektort, és rövid HDMI kábellel rádugom a Dune HD-TV 301-em.
Majd minden bekapcsoláskor hangosan röhögök, "rajta".
-
-=RelakS=-
veterán
válasz
Dr. Akula #84 üzenetére
Az megvan ugye, hogy azért erőlködöm a 48"-al, mert a 24"-os FullHD pixelmérete pont ideális?
Szerintem.
4K-ban ha többet szeretnék látni, akkor kell a kétszer akkora terület, 8K-ban meg már csak az élesebb kép érdekelne.Volt 32"-os és 42"-os FullHD tv-m monitorként használva. 32"-on még kb tolerálhatóak voltak a pixelek (32"-on kb a te 60"-osod méretében ugye), 42"-on már kényelmetlenül nagyok voltak.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
-=RelakS=- #82 üzenetére
Ez már részletkérdés, 48 vagy 60, egye fene a kisebben is kiegyeznék.
32"-nél nagyobbat még nem mertem venni, mindegyiknek volt valami minőslgbeli baja, PWM, gagyi panel, akármi. De igény az lenne rá.
-
wolfman
veterán
válasz
LamerGyuri #78 üzenetére
Perszehogy, de ez tudvalevő. Egy technológiát x idő után már nem lehet promózni mint újonnan elérhető álmot, amire szükséged legyen. Átlag ember nem tud különbséget tenni belépő szintű LED és felső kategóriás LED TV között, mert nem tudja miért is jobb és drágább utóbbi. Ezt a marketing gépezet is tudja. Ki kell találni valami újat, amit elhitetnek veled, hogy már csak neked nincs, ez egy álom, egy új irányzat. Már a 4K se annyira izmos húzónév, szóval jönnie kell az új maszlagnak.
Az meg már tényleg mesterséges és erőltetett, hogy behoznák a 8K-t, 80%-ban már csak azt lehetne kapni mint most a 4K-t, aztán mivel elkezdik venni az emberek, lehet tovább promotálni azoknak akiknek nincs, hogy 'nézzed meg, hát az emberek komálják. Tömegesen veszik, hát ha szar lenne és felesleges, nem vennék.'Szóval nem ördögtől való a 8K sem, jó az ha van, csak a gond az vele, hogy ez is elnyomja a korábbi még igazán el se terjedt technológiákat, így inkább ne is jöjjön még. Ekkor jön a gondolat, hogy na majd akkor legalább veszek 4K TV-t olcsóbban, mert a 8K lenyomja az árakat, közben meg nem, mert a FullHD meg 4K eltűnik, sehol nem lehet majd kapni csak kb belépőszintű tévékben, amit meg nem fogsz venni, mert szar, tehát marad a drága 8K, amire meg nincs szükséged. Meg a használt piac olyanokkal, akik se a dobozt, se a talpat nem tartja meg mert falon volt, stb.
-
-=RelakS=-
veterán
válasz
Dr. Akula #31 üzenetére
48" bőven elég lenne, 4K-ban, illetve felskálázva 8K-ban (értsd: Windows 200%-on). 43"-on is néha már teljesen furán néznek ki az ablakok, és huzgálom középre, hogy ne oldalra kelljen nézni
(ennek ellenére kisebb már nem kéne)
Felette már hajlított képernyő lenne az ideális, de azt meg hagy ne mondjam, hogy hova tegyék. -
-=RelakS=-
veterán
Bedurran a piac, mi?
Az alkarja durran be annak, aki a 8K-ra ... na, hát, szóval az
-
csongi
veterán
Amint csak 8K tv-ket lehet kapni a boltokban,azonnal hatalmasat ugrik a szamuk.
-
Tigerclaw
nagyúr
Végül is minden az áraktól függ. Ha leviszik a 8K-s tévék árát a 4K-s mellé, akkor bejöhet a jóslat...csak erre nincs semmi esély.
Mondjuk eleve mélyen be kell vinniük a 8K-s tévék árát a 4K-s OLED-ek alá is, hogy egyáltalán szóba jöhessen vásárlásnál. Illetve csak tippelek, hogy a 8K-s TV-k mérete nem 40 inchtől fog indulni, hanem valahol 60-65 környékén, így eleve szűkebb piacra érkezik.
-
LamerGyuri
senior tag
November 1 lesz mindjárt, nemde? Vagy elnéztem a naptárt, és április jön?
Elgondolkodtató néha, hogy kielemezték évek alatt az itteni lapcsaládos közösséget...
Ha nincs semmi igazán értékes, akkor jön egy "kutyacsont" cím és/vagy tartalom, ami hozza az elvárt klikket, és jól egymásnak feszíti a társaságot -
tibaimp
nagyúr
Jó mellé "durrantanak"...
-
-
törölt tag
-
sb
veterán
Pontosan. Itt most írt 3 ember akinek bejön a HFR, plusz nekem is. Ezzel megvan a fanok negyede világviszonylatban.
A TV tesztek 90%-a viszont arról szól, hogy szappanopera effekt így-úgy és hogyan iktassuk ki, ami gyk. a folyamatos kép és annak kinyírásának szinonimája. -
+#65: erre azért nagyon kíváncsi lennék, ki ne menjenek a tagok a moziteremből, mert ott 240fps-el pörög az élet
. Valószínű bízva a gyors frekiben, méggyorsabban mozgatták a kamerát, így a néző a vidámpark durvább részén érezte magát. Az fps játékosok miért nem hánynak??
Majd a 8k hájp eldurranása után jön a magasfreki, csak annak ugye meg kell ágyazni: kiadnak egy sereg TV-t az első 2évben csak 8k24-30p-t tudó HDMI 2.0b-vel, aztán jön a szenzáció, a 60fps-t tudó tévé... Ahogy hülyül az emberiség, előbb-utóbb eljutunk a kerék és a kőbalta felfedezéséig is.
-
laposonly11
senior tag
válasz
Feketelaszlo #71 üzenetére
Pontosan, 720p 60 fps ben, tisztább sőt élesebbnek tűnő képet produkál, mint pl. a mozi 24 fps módja 4K-ban, hála a több képkockának. 8K tárolása, hmmm... majd ha fillérekért lesz kapható egy pl. 1 Terás SD kártya, na akkor kezdhetünk majd beszélni tárolásról.
Úgy látszik ott tartunk már, hogy laborban már gyorsabban fejleszhető a technológia, mire kiforrná magát a piacon és az emberek megszoknák, ilyen tempóban, 2 év múlva már a 16K ról fogunk olvasni cikkeket.
-
Feketelaszlo
senior tag
Miért, a 35 mm-es filmtekercs után nem a 70mm-es jött?
Ahhoz képest, hogy az analóg mekkora utat tett meg, nagyon gyerekcipőben jár még mindig a digitális technika, időt kell neki adni, hogy kiforrja magát: az a felbontás, ami már életképtelen lesz úgyis elbukik. Én már a 4K-nak is csak spéci filmes tartalmaknál látom értelmét, egyébként átlagos műsorszórásra az FHD-nál nem hiszem, hogy kell több - de egy 8K anyagot mégis ki fog tárolni és hogy juttatja el a vevőhöz? Ugye már a 4K is tisztességes minőségben 30-40 mb/s bitrátát igényel, aminek a 8K a négyszerese - oké különféle tömörítési csodákkal talán 100 mb/s alatt lehet tartani, de még az is nagyon sok és nincs benne semmi olyan különleges nyalánkság amire az itt fórumozók is gyakran csorgatják a nyálukat (10bit HDR, 3D, 60fps, stb.)
-
icp1970
senior tag
Szerintem a 8k nak még nem sok értelme van.
-
-
TeeJay
félisten
érdemes megnézni milyen kevés valós 4K film van, a többit fake 4K-ban adták ki tipikusan 2K-ban forgatták vagy a CGI csak 2K-ra tellett így fake 4K csak a film
szóval előbb legyen 4K 65-70" TV 200ezer utána jöhet a 8K
filmből meg a 4K is bőven elég csak legyen valódi 4K ne mindenféle felkálázott meg fake 4K -
erer1000
őstag
válasz
#32839680 #40 üzenetére
170k ba nem gagyi paneles 4k-k vannak, ezt kikérem
LG lg 32ud59-t vettem a nyár végén, 132k volt.
VA paneles, 32",
gyönyörű színek, 1:3000 kontraszt, gyárilag kalibrált színek, fekete nem mocskos szürkés valami mint az előző monitoromnál, és 10bit + DCI-P3 95%.60-65cm ről használom, és nem kell össze vissza mozgatni a fejemet hogy belássam, max apróbb mozdulatok max, és legalább ha hátra dőlök a székben videót nézni, akkor még mindig tökéletes
elején nekem is nagynak tűnt 21,5" után, de most már megszoktam, + kb 40%al nagyobb PPI is érződik rendesen az előző fhd hoz képest
Mintha a technofób nagyanyámat hallanám -
SkyLine3000
addikt
8K... Még fhd-ban sincs nagyon sok csatorna. Sok egyenesen 576i. 8K? Haggyukmá!!! Majd térjünk vissza rá 10 év múlva.
-
ripla
addikt
Egyre inkább úgy érzem, hogy kimaradok ezekből, mert az hogy ilyen sűrűn érkeznek ezek a cuccok, ezzel pont hogy elveszítik számomra a varázsukat.
Mobiltelót nem cseréltem 5 éve, a gépembe az elmúlt 6 évben összesen 2 darab új komponens került, egy SSD és egy most 3 éves videókártya. 3D-s filmet a mai napig nem láttam, VR tartalmat a mai napig nem láttam, 4K tévém/monitorom nincs és valószínű nem is lesz, a 8K tévében pedig 1000%-ig biztos vagyok, hogy soha nem lesz ilyenem. -
-
wolfman
veterán
Ezek a piackutató hírek olyan jellegűek, hogy minden már kipróbált de el nem terjedt technológia hajnalán fellebbentik, hogy hatalmas robbanást várnak az adott technológiától, ezt nekünk hallani kell, majd várják, hogy irigyek legyünk és rohanjunk megvenni. Mondjuk így az elején nem feltétlen az átlag user, hanem cégek, vállalatok, olajsejkek, politikusok stb. majd utána mi.
Csak még egyelőre én annyira értelmét nem látom. Nem lehetne hogy inkább egy kiforrott OLED-re fókuszáljanak a gyengeségeit nélkülözve?
-
Egy újabb haszontalan fícsör, kb 2025 előtt feld.hatják maguknak az 55"/8kTV-iket, és még akkor se venném biztosra, hogy a filmiparból dőlni fog a nyóckákontent.
A konzumer kamerák csúcsmodelljei lehetséges, hogy fognak már 8k-ban videózni - és persze a mobilok, hangyap.ci méretű szenzoraira is ráteszi majd a marketing a 8k címkét(
), de értelme nem sok lesz.
Aminek értelme lenne a tartalom részéről: MAGASABB FREKI! 24fps mellett pan-oláskor, ill gyorsabb mozgásoknál totál szétesik a kép. Sokkalinkább 4k60fps, mint 8k24.
A hardver részéről meg igen, tegyenek oda valamit végre panelminőségben: Oled, Qled, stb.
-
Raymond
titán
Azert nem csoda hogy probaljak a 8K-t kezdeni nyomni, az 55" 4K mar 400EUR-nal kezdodik, de ha valami LG/Samsung kell az is megvan 500-bol. A 65" merethez kell menni hogy 800-900EUR legyen az ar. Az ilyen arak mellett nem duslakodnak a haszonban, valami mast kell lassan nyomni az emberek fele.
-
Puma K
nagyúr
Pfu drága kenyér a 4k is mekkorát szólt!
Máig érezni az utórengéseket...
-
sb
veterán
És mikor volt az első 4k-s közvetítés? Nem rémlik, de biztos nem az utóbbi 1-2 évben. Eltelt pár év mire lett vmi a 4k-ból is.
Ráadásul ezt már tényleg nem tudom mivel fogják promózni. Boltban a 4k 50-60"-os kijelzőhöz még odamész fél méterre és megbámulod a részleteket. 8k-nál már ez sem nagyon fog hatni.
-
-
Ispy
veterán
A bedurranás alatt azt érik vajon, hogy ki fog pukkadni?
-
törölt tag
válasz
#32839680 #40 üzenetére
"Ami azt jelenti hogy sokaknak elég egy fullHD 120hz-es jó minőségű panellel szerelt készülék. Ezt 3 éve megkaptad 170 ezerért."
Erre egy példát/linket adhatnál. Én csak 4K tévék közül tudok olyanról, amelyek fogadnak is 120 Hz-es FHD jelet, nem csak a belső feldolgozás megy annyin.
(#43) Dr. Akula: Nem maga a 32" 4K monitor lett volna a lényeg, hanem a PPI-összehasonlítás. De az 5K iMac-re is érdemes ránézni, ha olyan helyen jársz. Számomra egyértelmű, jelentős különbség van a 140 és 220 PPI közt.
-
törölt tag
válasz
Dr. Akula #41 üzenetére
Ha kíváncsi vagy, megnézhetsz egymás mellett egy 24"-os és egy 32"-os 4K monitort, csak hogy látszik-e a magasabb képpontsűrűség. Oázisban pl. biztos lehet ilyet. Szerintem a betűk rajzolatán a legkönnyebb észrevenni.
8K render hátterét nem tudom, de ez annyira elméleti egyelőre, hogy találgatni se akarok most.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
#72042496 #39 üzenetére
"Desktopon, sima alkalmazásoknál biztos feltűnne."
Az én szememmel? Kizárt.
Gondolom a jelenlegi játékmotorokra gondoltak, hogy azoknak túl sok a 8K, mert nyilván a megírásukkor nem volt opció hogy számolni kell ezzel is, akkor meg minek megírni a kezelését, az is csak idő. Nem hiszem hogy általánosságban lenne gond a 8K-val, az eléggé elképzelhetetlen. Esetleg még a mai hardverek is lehetnek korlát, persze, de majd jönnek újabbak.
-
törölt tag
válasz
Dr. Akula #34 üzenetére
"32"-en fel se tűnne hogy 4K vagy 8K"
Desktopon, sima alkalmazásoknál biztos feltűnne. Ekkora méretben a 4K sem olyan sok, ezért 30" körül szeretnék már kiforrott 5K és/vagy 8K monitorokat látni a piacon.
Játéknál biztos kevésbé látványos a különbség. Linusék szerint egyébként nemcsak a teljesítményigény a gond 8K-n, van amelyik játékmotornál egyszerűen instabillá válik a render. (Lehet aztán a sok GPU-s gépük, a Dell 8K monitorának két kábeles megoldása is beleszólt, nem tudom.)
De ez a hír a tévékről szól, és most úgy néz ki, hogy tévéknél később érkezett, de előbb terjedhet a 8K: a Q900R alapján kategóriához mérten nem lesz különösebben obszcén az árazás.
-
-
-
Dr. Akula
félisten
válasz
t72killer #33 üzenetére
Hajlítottat semmikép nem vennék, ha nem pont középről nézed, akkor torzul a kép. Filmnézésre pl. nem tudnám elképzelni. De úgy alapból is zavarna, semmiképp nem kéne. A 32" nem takarja ki a teljes látómezőm, pedig nem nézem messzebbről mint előtte a 14"-es CRT-ktől kezdve bármelyiket. Fér még abba pár inch.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
#72042496 #29 üzenetére
Ha méretet is adnak hozzá, akkor jöhet (árcédulát inkább ne!
), 8K-t is le lehet butítani 4K-ra, amin már elfutnak a játékok. 32"-en fel se tűnne hogy 4K vagy 8K, bár 4K-s monitorokkal is előbb dömpingeznek 27"-en és alatta, mint 32-őn, szal valszeg a 8K-t is előbb fogják bevetni 24"-en mint 60-on.
-
-
ted_tris
tag
válasz
enginev3.0 #10 üzenetére
Te lehet.
Az orszag es a lakossag meg attol fugg miben.
Mobil es net szolgaltatasban abszolute nem.
Elelmiszer es altalanos fogyasztovedelemben sem. -
válasz
#72042496 #29 üzenetére
jogos, ha ez lesz a csúcsTV definíciója, akkor ezt veszik
#26: így van, a rendesen forgatott 3D nagy képernyőn teljesen valósághű tud lenni. A valódi világot nézve a 3D érzet ugyanúgy illúzió, ha normálisan választották és kezelték a kamerákat+beállításokat, miért lenne rosszabb a kamerás illúzió a valódinál? (@tecsu: igen, tudom mi az a DOF, szemtengelytávolság, stb...)
-
törölt tag
-
-
törölt tag
A jövőre becsült 430 ezer darab nem látszik elrugaszkodottnak, ez néhány 8K felbontású csúcsmodellt feltételez.
2020-ban is majd kiderül, mi lesz. De egy évben 220-230 millió tévét adnak el világszerte, a 2 milliós becslés ennek kevesebb, mint 1%-át teszi ki.
Nem látom, mitől lennének ezek olyan hihetetlen számok.
-
Hobbbyt
őstag
Én a magam részéről a mai napig 3D imádó és támogató vagyok, fontos szempont a köv. eszközöm kiválasztásánál is. 100"-on olyan pluszt képes adni amit máshogy nem kapsz meg. Tény, hogy sok anyag nem használta kis ezt a lehetőséget.. és az is tény, hogy egy lőrésnyi kijelzőn sincs semmi értelme.
Volt egy víz alatti élővilágot bemutató természetfilm ami annyira brutálisan jó és szép lett, hogy a mai napig a "húbazdmegdekirály" jut róla eszembe. 28 éves techbuzi lévén kevés dolog tud meglepni, de abban a filmben volt egy rész amikor még én is megpróbáltam elérni azt a hülye halat.. döbbenetese élmény volt.
Talán pont ez az élmény az ami végleg beégette a tudatomban, hogy a 3D mennyire jó is lehet ha jól használják.. és nem csak arra, hogy robbanáskor 1-1 repesz a semmiből mintha arra járna.
-
válasz
Dr. Akula #22 üzenetére
"8K-hoz a duplája, hogy értelme is legyen, vajon mennyibe kerülne egy ekkora monitor? "
Meg hova rakom
? A 32"-os monitort is épphogy sikerült bepaszírozni az asztalra/kockulóskuckóba, egy 64"-os szörnnyel monitorként nem tudnék mit kezdeni. Sőt, ha ezt ráadásképp <1m-ről kellene néznem (hogy értelme is legyen a felbontásnak) hamar gondok lennének a nyakcsigolyákkal... Egyszerűen van az a határ, aminél semmi értelme nincs tovább tolni a biciklit, monitornál ez valahol a 40"/6k környéke lehet, ami megfelel egy 13.3"-os fullHD minilaptop pixelsűrűségének, induló TV méretben.
#24: hagyjuk, ehhez asszem fáradt vagyok...
-
tecsu
addikt
válasz
t72killer #21 üzenetére
A 3D ugye 3 db dimenziót, vagyis egy egész teret jelent. Namármost a sztereokép nem adja meg a nézőnek azt, hogy a látómezőben lévő tárgyakat (akár csak részben) körüljárhatja, pláne nem nézhet rájuk magasabbról/alulról.
Azért a sztereoképben is van lehetőség, sajnos ezt nem használta ki egyik (általam ismert) film sem (Pl. a techdemó Avatar stb.). A felvett különböző síkok, illetve a rögzített jelenet különböző távolságai nincsenek állandó fókuszban, hanem a mozifilmek kameráinál leginkább alkalmazott teleobjektívek jellemzője, a kis DOF miatt amúgy is csak szűk határokon belül fókuszálhat a néző szeme - ergo felesleges a kreált tér, hiszen nagy része homályos. Tehát még ezt az ál-3D-t sem tudták/akarták kihasználni az alkotók rendesen. Csak egy (csilli-villi) effektként használták a sok közül. -
Dr. Akula
félisten
válasz
t72killer #21 üzenetére
A Prometheus moziban olyan volt mint a sztereogrammok, volt tárgy ami 3D-s volt, volt ami nem, leginkább mint a bábszínházak, ahol külön kartonpapíron húzogatják a háttereket, na ez is leginkább ennyiből állt. Techdemónak jó volt, poén hatás megvolt, de nem nagyon éreztem azt én se hogy itt valami korszakalkotót sikerült alkotniuk. Ez a 3D még nem az a 3D amire várunk.
-
Dr. Akula
félisten
Kialakulhatna egyből 8K-ra is, a 4K még nincs annyira beágyazódva hogy gond lenne a leváltása. Inkább az a probléma hogy nincs rá semmi, 4K filmeket már adnak ki, 8K-sról még elvi tervet se hallottam (tévéadást leszámítva, de egy Barátok Közt mondjuk PAL/SECAM-ban se érdekelne), játékoknál meg még a 4K meghajtása is gondot okoz, főleg ha most nagyon raytracingelni akarnak. A másik a méret és az ár. 4K-hoz azért kell legalább a 32", 8K-hoz a duplája, hogy értelme is legyen, vajon mennyibe kerülne egy ekkora monitor? TV-nél meg olyan messziről nézed hogy ekkora méretben x méterről fel se tűnik hogy fullHD vagy 8K, oda mégnagyobb kéne. Az árát inkább el se képzelem.
-
"Az úgynevezett 3D-nek nem sok köze volt/van a valódi 3D-hez"
Ezt kifejtenéd légyszives? Mi nem stimmel a 2 kamerával felvett/animációnál-játéknál sztereo 3D-re renderelt, active shutter szemüvegen keresztül nézett tartalmakkal
? Valóban, a 2d-ből utólag spórolósan 3d-be nyúzott anyagokkal nem megy sokra az ember.
-
tecsu
addikt
Az úgynevezett 3D-nek nem sok köze volt/van a valódi 3D-hez, emiatt is volt várható a bukása. Kb. semmi plusz információt nem szolgáltatott és a valóságtól távol állt, csak elvonta a figyelmet, illetve egyéb problémákat okozott. Egyszerűen örömteli, hogy megszűnt és nem erre építenek a marketingesek.
A 8K-nak abszolút van értelme a mozifilmek, tv-programok, dokumnetumfilmek stb. esetén, hiszen segítségével több információt kap a témáról a néző. Egyetlen hátránya, hogy nagyobb méretűek a fájlok, de az IT fejlődése ezt seperc alatt megoldja. Amikor begyűrűzik az otthoni videófeldolgozásba mint felbontás, az átlagos vagy egyszerűbb gépek is megbírkóznak vele.
Ma még nincs tartalom, nincs ilyen eszköz, olyan eszköz... persze. Ezért kell előrelépni és gyártani, hogy legyen. Egyik szegmens húzza a másikat.
Természetesen a gyártók érdeke az újabb és újabb készülékek eladása, aminek marketingjéhez mindent felhasználnak. A fogyasztói társadalom minden szeglete ezzel az attitűddel van átitatva, nem kell a tévéknél leragadni. Tudatos vásárlás... arra kell törekedni. Örülj neki, hogy neked nem kell a 8K és nem érzel késztetést vásárlásra. -
Mondjuk úgy nem lesz nehéz ha nem lehet majd mást kapni csak 8k-t...
-
lenox
veterán
Amugy 2020-ban olimpia lesz 8k-ban kozvetitve. Az azert valamennyi eladast fog generalni, meg ha nem is lesz feltetlenul oriasi plusz elmeny a 4k-hoz kepest.
-
-
Pete55555
addikt
Mit szed az elemző?
Én is kérek belőle.
-
Cassi
őstag
Másfél évvel ezelőtti hír ugyanettől az IHS Markittől:
"A 8K tévézés felé halad a világ, de csak csigatempóban"
https://prohardver.hu/hir/a_8k_tevezes_fele_halad_a_vilag_de_csak_csigatempo.html
-
atike
nagyúr
Hááááát... Nem szívbajos az az elemző. Ő már biztosan kapott egy 8K-s tévét az elemzésért...
Szerintem kb még a jövő év a 4K-ről fog szólni (mármint elterjedés szintjén), 2020-ban talán már jönnek az első 8K-s fecskék... De mire az milliós eladásokat fog produkálni.... Az még bőven odébb lesz. Szerintem.
-
Biztos nem számoltak bele minket, mert itthon az emberek még a 4K-t sem ismerik vagyis használják
De mi ugye 50 évvel le vagyunk maradva
-
-
törölt tag
Aztán majd 1-2 év múlva lehet kiadni a nyilatkozatokat, hogy azt hitték sokszor akkora lesz a kereslet, mint amekkora ténylegesen lett. Mint a VR esetében most.
-
Lelkes híve vagyok a 3D technológiáknak, még akkor is, ha szemüveget kell hordani, de ha nagyítóval kell keresni a tartalmat mert a filmesek lusták voltak még egy kamerariget betolni, illetve hígítják a piacot egy csomó kamu-3D anyaggal, az nem segít a dolgon. Az se, hogy technológiailag "véletlen" rosszkor tolták be az egészet, amikor az emberek nagy többsége még 50" alatti TV-ket vett (mert azok voltak megfizethetők).
Persze a gyártók szempontjából telitalálat: felesleges = fogyasztó kukázza és ül fel az újabb hájpra, ami most jobb esetben valamelyik HDR technológia lesz, amit "valami véletlen folytán" egy az egyben fognak kukázni 2-3év múlva.
A magam részéről lesz.rtam, a fullHD TV-nk akkor lesz cserélve egy 500€-s utódra, amikor kileheli a lelkét, 4k-t meg Qled monitoron fogok nézni.
-
Angel1981
veterán
A 8K-ban - hosszútávon - én is látok fantáziát, de ezek a bizonyos piackutatók ugyanilyen optimisták voltak anno a 3D-s és hajlított TV-k vonatkozásában is
-
-
atus72
őstag
OK, eladnak k sokat, mi lesz utána? 16K? 32K? ....
-
Raymond
titán
ROFL
-
Eugene Roe
őstag
Gyorsan küldjék el az elemzőt egy gyógykezelésre!
-
Egyelőre tartsunk ott, hogy legyen 4k-ra most kezd kialakulni a normális offline/netflix-es tartalom, a műsorszórás pedig jó, ha egy jobb 720p szintjén van...
#2: valamivel tolni kell a hájpot, úgy néz ki, hogy jövőre a 8k lesz az aktuális hiszti. "Érdekes", hogy az ilyeneket mindíg tudják rosszkor időzíteni, hogy a bekajált termékeket <5éven belül feleslegesként kukázza a fogyasztó, lásd a 3-4éve nagy tömegben eladott wc-ablaknyi 40"-os 3DTV-ket, amikre már tartalom se csorog egy ideje.
A 3D-nek lenne értelme a mai 60-70"-os TV-ken - persze 4k felbontás és megfelelő tartalom mellett. A 8k értelmét max állóképeknél látom, az emberi agy aligha képes 33MP-nyi mozgó pixelt értelmezni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Az egyik legelismertebb elemző cég rövid időn belül milliós eladásokat vizionál.
- Új bontatlan Technics AZ80 Bluetooth fülhallgató High End, LDAC, HI-Res Audio
- Turtle Beach Recon 70 /// Új // Számla+Garancia
- SAMSUNG (QE85QN900DT) 215CM NEO-QLED 8K 144HZ 2024 CSÚCS TV ! AKCIÓ!
- Lg Oled Evo OLED55G49LS Prémium Tv! 55" 4k-UHD/144hz/0,1ms/G-sync/Dolby Vision/Atmos/Gaming TV/Talp!
- SAMSUNG QE65Q800T 165CM 8K SMART PRÉMIUM % AKCIÓ!!
- Nakamichi banándugó villás típus és pár db másik típus
- Audioquest Sydney 1m RCA-RCA, Nordost hangaszóró kábel
- Canton 5.0 házimozi szett eladó, gyönyörű újszerű állapot, cseresznye színben!!!
- Mac Audio Mélyláda,dupla varrott, dupla tekercs 300Wrms, Zárt ládában.
- Steelseries Arctis Nova 5 wireless, újszerű
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest