Hirdetés
- Ilyen videokártyát választana a DOOM Slayer
- Üvegben nem szűköldködő GameMax mikrotorony, "lopakodó" alaplapokhoz is
- 14 GB/s-mal olvasó, DRAM-os SSD az ADATA palettájáról
- A készülő legújabb node-ján is kerüli a legmodernebb EUV berendezéseket a TSMC
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Milyen egeret válasszak?
- Melyik tápegységet vegyem?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Üvegben nem szűköldködő GameMax mikrotorony, "lopakodó" alaplapokhoz is
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen videókártyát?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Micro Four Thirds
- Milyen SSD-t vegyek?
- 14 GB/s-mal olvasó, DRAM-os SSD az ADATA palettájáról
Új hozzászólás Aktív témák
-
erdoke
titán
A legtöbb PS3 és Xbox 360 játék tudtommal 720-as. Elég furcsa lenne, ha nem lehetne elolvasni a feliratokat HD Ready tévén. Másfél éve még SD plazmát néztünk itthon, és volt rákötve Xbox is, nem tűnt fel, hogy olvashatatlan ok a feliratok, a 768 soros tévé pedig csak jobb lehet.
-
vlevi
nagyúr
Vagy szemkozti tizemeletes panelhaz falara felszerelni, es egyutt nezi a dallast az egesz lakotelep :-)
de a tavkapcs nalam marad :-)
Ez a 4k, 8k, meg a 60", 100" ... meret ott hasal el, hogy ehhez tartalom is kell. El birom kepzelni, hogy mennyire fortelem lehet egy ilyen teven nemelyik tevemusor. van, amikor a mostani 40-esen is inkabb elkapcsolok, mert bantja a szemem, olyan eletlen, elvezhetetlen.
-
dezz
nagyúr
Mégegyszer: a THX nem felbontás alapján aljánl, hanem látótérkitöltés (36 fok függőlegesen).
Hogy neked milyen közelről kell nézned ahhoz, hogy úgy érezd, milyen részlet kijön, a saját szemedtől függ. Én a normál, 20/20-as szemre megadott paraméterekből indultam ki. Nyilván akinek némileg rosszabb a látása, annak közelebbről kell néznie, akinek pedig jobb, annak elég távolabbról.
Egyébként egyszerűen letesztelheted a szemedet: keress vagy paintban razjolj egy 1x1 pixelhálós sakktáblát! Nézd meg, mennyi az a távolság, ahonnan még jól látod, hogy sakktábla van ott és nem olvad össze szürke felületté.
(#25) Edenyke: Akik tudnak élni...
(Azt nem mondta senki, hogy közelebbről nem lehet nézni.)
-
erdoke
titán
Semmiképpen nincs jobb látásom az átlagnál. Továbbra is csak azt mondom, hogy érezhetően tóbb részletet látok közelebbről, nem azt, hogy minden részlet ott van a képen, amit a felbontás lehetővé tesz, és hogy én ezeket meg is tudnám különböztetni. Sőt, az én személyes tapasztalatom a THX-es távolság külső részét teljesen megfelelőnek adja. Tehát a véleményem lényege, hogy alkalmasint megéri a THX-es ajánlásnak kb. megfelelő távolságra ülni, és ez 4k esetén nevetségesen közel van a megjelenítő méretéhez viszonyítva. Ahogy a 42" Full HD se az igazi komolyabb házimozizáshoz, mert túl közel kell ülni, és túlságosan belülre kerülsz az 5.1/7.1 optimális hallgatózási területéről.
-
dezz
nagyúr
válasz
M@trixfan #22 üzenetére
220cm széles kép 3,5m-ről pontosan megfelel a THX ajánlásnak.
[link] Viszont ez nem a felbontásból (pixelméretből) indul ki, hanem a látótérlefedettségből, ami a moziélményhez szükséges.
Ekkora kép esetén full-HD-hoz 4m a "hivatalos" ajánlás, pixelméret alapján. De mint írom, akkor kéne ilyen max. távolságban ülni, ha egy PC desktopot bámulnánk, egy full-HD film ennél kisebb effektív felbontásához (és itt most a legélesebb képűről beszélek) még ez is közelebbi némileg a szükségesnél...
84" esetén 3m az ajánlott THX távolság (4,1m a max.) és 3,4m a full-HD-re (pixelméret alapján) ajánlott, de ebből távolságból (megfelelő képanyaggal) tehát jól látható full-HD és a 4K közötti különbség. Szerintem 3,4m elég kényelmes távolság... De még 3m is, ahol már jók vagyunk THX-ben is és onnan mégjobban kijön a 4K.
55"-re a THX 1,9m (2,7m max.) és 2,2m a full-HD-s ajánlás. Ehhez már nem annyira passzol a "kispolgári" berendezkedés (a tévé a nagy szekrénysor közepén, az egyik falon, kanapé a másikra tolva), de szerintem az már amúgy is igencsak idejétmúlt, főleg, ha házimozizás is kiemelt szempont...
Hagyjuk a 4K-ra pixelméret alapján ajánlott távolságot, hiszen a 4K film ugyanúgy nem használja ki PC desktop szerűen a fizikai felbontást...
Mi korábban úgy oldottuk meg, hogy a szoba közepén (keresztben az enyhén hosszúkás szobában) van a kanapé (körüljárhatóan) és valamennyivel előtte a TV-állvány (szintén nem teljesen a falon). Ez egyébként "közérzetre" is elég jó, tágasabbnak érzi az ember a teret. De el lehet képzelni más felállásokat is (most is máshogy van pl.). Akár azt, hogy a falon marad a kanapé és a tévé a némileg távolabb tolt dohányzóasztalra kerül...
Tudom, persze, hogy sok panelházi nappali/"nagyszoba" eléggé hosszúkás (és ezen még ront egy robosztus szekrénysor), ott nem olyan egyszerű megoldani.
(#23) erdoke:
A te szemed a te szemed, de vajon 20/20-as (mormál) látásod van...?42"-nél 1,6 m ahhoz kell, hogy normál jóságú szemmel minden egyes pixelt lássunk... (Ne folyjon össze szörkébe pl. egy 1x1 pixeles sakktábla.) Csakhogy egy full-HD film sosem lesz ilyen éles! Ezért 1,6m-ről életlenebb a kép, mint amit egy normál jóságú szem igényelne (mint amilyen pl. egy PC-s desktop). Ezért normál szemmel egyszerűen felesleges ilyen közelről nézni!
Az, hogy neked közelebbről kell nézned, mint amire optikailag szükség lenne, azt jelenti, hogy nem 20/20-as a látásod...
A "teljes 4K élmény" megint csak a fizikai pixelekről szól, nem egy 4K filmanyag effektív felbontásáról és élességéről...
-
erdoke
titán
Én még mindig a saját szememnek és a THX-nek hiszek. Egy igazán jó 42-és Full HD tévét magas minőségű anyaggal meghajtva 2 méterről már érezhetően kevesebb részletet látok, mint másfélről. Illetve itthon egy jó BD esetén a bő 2 méter érezhető plusz részletességgel ad 50-és kijelzőn, mint 2,7 méterről nézve. A 4k 84" az pontosan ugyanaz a pixelsűrűség, mint az 1080 + 42".
Tehát ha lesz megfelelő minőségű forrás, a 84"-et is max. 2 méterről (de inkább közelebbről) kellene nézni a teljes 4k élményhez. Ami nyilván nonszensz, és emiatt (nameg a megfelelő forrás teljes hiánya miatt) teljesen hidegen hagy az egész 4k mizéria. Sok embernek ajánlok a mai napig sima HD tévét, ha messziről nézők a tévét. Ugyanazon pénzért esetleg 42-es Full HD helyett 50-es HD Readyt nézni még mindig nagyobb élmény, ha 3-4 méterről van szó. -
M@trixfan
addikt
Megmondom őszintén itt most "lakberendezési szempontból" értettem az átlagot
Ez kb. olyan 3 métert jelent. Igen, értem amire gondolsz a linkben, csak emellett van a gyakorlati, tapasztalati faktor. Nálam ez úgy néz ki, hogy 3.5 méterről nézek 220 centi széles képet 1080p felbontásban. Hibátlan az élesség, sőt itt érzem úgy, hogy nem megy kárba az 1080p, ha fogalmazhatok így. Projektorosok szoktak is jót mosolyogni az ilyen "Nem lesz túl nagy ez a TV?" kérdéseken
Van aki ilyen távolságból 2.4 méteres képet néz, nekem itt már stáblistánál kiszúrható pixel ha mereszti a szemét az ember, direkt erre koncentrálva. Persze ennek semmi értelme nincs, nem pixeleket hanem filmet néz az ember vagy játszik. Igazából ezt is figyelembe kell venni, hogy teljesen más az "odaülés" mint egy monitor elé, vagy mondjuk mikor kézbevesz valaki egy iPad 3-at. (Ne tudd meg mit kellett magyarázni egyeseknek, hogy mire jó a HDPI!) 3.5 méterről veszít az ember a 4K átéléséből 84"-on. Tudom furcsán hangzik, de nem olyan nagy méret az. Jelenleg szerintem a legjobb 4K élményt egy Sony VPL-VW1000 adná egy megfelelő szobában.
-
dezz
nagyúr
válasz
M@trixfan #14 üzenetére
"Átlagos nézési távolságból a passzív 1080p 3D a valós értéke a 4K-nak ezen a méreten."
Mit értesz átlagos nézési távolságon? Ahonnan az SD-hez szokott átlagmagyar nézi az új lapostévén a híradót?
Vagy amit full-HD-ra ajánlanak? Utóbbi esetén nincs igazad. Lásd itt, miért.
-
Prof01
veterán
Nem rossz!
Jöhetnének a kisebb TV-knél és monitoroknál is ezek a nagyobb felbontások. 27"-osomon már kevésnek érzem a FULL HD-t. -
tigipuf
senior tag
válasz
M@trixfan #14 üzenetére
Hát ízlések és pofonok mint mondják
,Elég sok ember megfordult már nálam,és egészen pozitívan nyilatkoztak a "gagyi" half sbs-ről.
Lehet,hogy nem mindenki fogadja el a fele felbontást,de hidd el aki semmit se tud ezekről a technikai dolgokról,kb Fi..ja sincs ,hogy fullHD-ba vagy sbs-ben látja a filmet .
A többi problémával felhősödés stb,együtt tudok élni,tesztek nem érdekelnek.
Persze szeretne az ember minél tökéletesebb képet egyértelmű,de sokszor a határt a pénztárca szabja meg. -
M@trixfan
addikt
Átlagos nézési távolságból a passzív 1080p 3D a valós értéke a 4K-nak ezen a méreten. Azért az könnyen belátható, hogy nem mindenki fogadja el azt ha a 3D-t fele felbontásban nézheti. Sőt, SBS anyagoknál pedig negyed felbontásban élvezheti, mert azt is megfelezi a TV.
Amúgy "húdeelfogadnék egyet"! Mondjuk azon nagyot röhögnék ha a tesztek kihoznák, hogy ugyanúgy felhősödik, inhomogén és a mozgásfelbontás is bajos, mint majdnem az összes LCD tévénél.
-
tigipuf
senior tag
Na mi van a "jújdeszarazlgpasszív" fanokkal,úgy látszik a japánok is kezdenek átállni a technológiára.
És most lehet persze azzal érvelni, de már full 3d-ben is megy és csak azért. -
sing1ep1ayer
őstag
"Jövő év első közepe" az mikor van?
Arról lehet egyébként tudni, mennyit eszik egy ilyen jószág?
-
Daywalker
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #10 üzenetére
-
válasz
TESCO-Zsömle #6 üzenetére
Énis úgy láttam eddig. A quadrók (+gondolom a fireprók) tudják a 4x2k-t. Kérdés, hogy milyen csatlakozóval kell ezt kivinni? Szerencsétlen HDMI 1.4a még a 120Hz-es 3D 1080p-vel is bajban van.
-
Daywalker
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #6 üzenetére
A DP 1.2 tudja a 4K-t 60 Hz-en, a HDMI 1.4 meg 24-en.
-
foxtrott
csendes tag
eszméletlenül szép
-
TESCO-Zsömle
titán
PC-s alkalmazások
Mai VGA-k nem csak 2560x1600-as felbontást tudnak kiköhögni? Úgy tudom driverben ennyi a limit.
-
h.adam.92
őstag
Most egy kicsit játszanom kell a 2m-es vízmértékkel azt hiszem
-
MZperX75
addikt
Bitang! 213cm
-
danikollar
őstag
Ezt nevezem, nem rossz!
-
213 cm képátló.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A Quad Full HD felbontású óriás 3D-s megjelenítésre is alkalmas.
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G7 - i5-10GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest