Hirdetés
- Fujifilm X
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
Új hozzászólás Aktív témák
-
bteebi
veterán
válasz
Kotomicuki #13 üzenetére
Hát ha tényleg így van, akkor az elég gáz. Ebből kiindulva viszont akkor valószínűleg nem áll(ná)nak annyira rosszul a gyártók a további csíkszélesség-csökkentésekkel. Nyilván nagyon nem mindegy, hogy hol van az a pl. 5 nm különbség, mondjuk 30 nm → 25 nm, vagy épp 9 nm → 4 nm.
-
Kotomicuki
senior tag
Tudomásom szerint a zintel kezdte el viszonyszámként "értelmezni" a tényleges nm-eket, amit mára átvett az összes gyártó. Ez azt jelenti, hogy adott csíkszélességen, az adott technológiával, milyen "előrelépést" értek el, egy régebbihez képest. Azaz, lehet, hogy a valóságban ez is ~30 nm, de a kiindulóponthoz képest, a bevetett okosságok révén, fizikailag ~15 nm-nek felelne meg (a régi technológiával ekkora méreten gyártva érné el ezen teljesítményeket) - csak olyat még nem tudnak gyártani, de a marketing, az töretlenül nyomul...
-
Psych0
őstag
válasz
Kronos3000 #11 üzenetére
Ha számháborúnak tartod, hogy egy ugyanakkora chipen több adat fér el, akkor tényleg az.
-
Kronos3000
senior tag
Valódi fejlődés helyett számháború....
-
Psych0
őstag
válasz
Claude Leon #7 üzenetére
Elvileg 15nm a "feature size", ami kb. a legvékonyabb rajzolatot jelenti a szilikonon, pl a gate szélessége. A durva ebben, hogy egy sziliciumatom átmérője 0.5nm, tehát ez a 15nm azt jelenti, hogy egymás mellett 30 atom van csak.
-
bteebi
veterán
Először 15 mm-nek olvastam, és kicsit értetlenkedtem, hogy az miaz. Aztán leesett
. Jó hír, hogy gyorsabb lesz, és jó hír, hogy olcsóbb (?) is lesz. Bár nem említi a cikk, de az újraírhatóság minden bizonnyal jócskán csökken megint, úgyhogy a várható élettartamuk lassan már tényleg kezd kevés lenni - szerintem.
-
.mf
veterán
Mi ez a sok Ducati az ajtóban? Már nem férnek el belül? Akkor a 999-est és a 916-ost kérném
-
atti_2010
nagyúr
Ok hogy 15 nm meg csíkszél csökkentés de az élettartam hogyan változik az elődökhöz képest?
-
Cathfaern
nagyúr
"illetve jó eséllyel a 15 nm-es gyártástechnológián belül lényegében semmi sem 15 nm-es"
Ezt hogy is kell érteni? Illetve ha így van, akkor mi alapján hívják annak?Nem igazán követem a nm háborút az utóbbi időben...
-
GerykO
aktív tag
Szupi, csak legyen olcsó és gyors, és ne is melegedjen...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Mindkét vállalat MLC és TLC NAND flash memóriák gyártására fogja be az új node-okat.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest