- Milyen házat vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Feketehalálra váltja a kékhalált a Microsoft
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Vezetékes FEJhallgatók
- Házimozi haladó szinten
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- HP notebook topic
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Longeye
tag
válasz
Tarokk79 #47717 üzenetére
Ezt egyszerűen tesztelheted. Próbáld ki másik táppal! Nekem Pi4-em van, azt már üzemeltettem USB-C-s noti töltőről, sima Baseus akku-töltőről és powerbank-ról is. Szerintem a Pi5 is megy így, ha jó.
Nálam 2-3 hete volt egy vihar és egy HP Aruba switch ment ki úgy, hogy látszólag minden működik rajta, de néhány portján mégsem hajlandó forgalmazni... -
Longeye
tag
Igen, így jártam 1 vagy max. két hete. Külön kellett utána mókolni.
Háromszor is nekifutottam az image elkészítésének, mert elsőre azt hittem, én néztem el valamit, de ugyanaz lett az eredmény.
Grafikus felületű beállításokkal sem volt teljesen rendben, végül futtattam araspi-config
programot, azzal sikerült mindent rendesen beállítani.Nem tudom mi lehetett a baj, mert néhány hónapja ugyanígy csináltam és akkor még rendben volt.
-
Longeye
tag
válasz
Longeye #47261 üzenetére
Laggoló egérprobléma megoldása
Most megint volt egy szabad órám és ismét próbálkoztam vele.
Raspberry P OS-hez ez a megoldás tökéletesen működött:https://thepihut.com/blogs/raspberry-pi-tutorials/fix-that-laggy-wifi-mouse
Ez számtalan helyen fellelhető.
Debian 12 és Kali esetében nem hozott megoldást. Arra itt találtam gyógyírt:https://forum.manjaro.org/t/rasppi-4b-after-5-15-43-1-update-mouse-is-glitching-badly/112651
Nekem elég volt az fkms-t lecserélni, az utána lévő lépésekre már nem volt szükség.
Remélem segít másnak is, ha belefut ilyenbe. -
Longeye
tag
válasz
Longeye #47261 üzenetére
Csak gondoltam referálok az eredeti felvetésemre...hátha más is belefut ilyenbe!?
A pendrive-ról azért nem boot-olt a rendszer, mert valamiért nem kompatibilis a Raspberry-vel.
Egy öreg 16GB-os, USB 2.0-ás pendrive-val próbáltam, s azzal nem működik.
PC-n mindent is tudok boot-olni róla, de a Pi-ben meghal.Most beszereztem egy újat, ami már 3.0-ás. Ezzel pöccre megy.
Na! Erre nem gondoltam volna!
Köszönöm mindenkinek a segítő hozzáállást!
-
Longeye
tag
Igen is, meg nem is.
Egy másik SD kártyára rátettem a Raspberry Pi OS legújabb 64 bites verzióját. Ahogy írtam korábban, ezzel sem volt jó az egér, de találtam egy 2014-es fórumbejegyzést és az segített rajta.
https://forums.raspberrypi.com/viewtopic.php?f=28&t=84999Tehát eredeti OS alatt tökéletesen működik.
Ha már itt voltam, upgrade-eltem a Firmware-t is. Ezen cikk alapján:
https://pimylifeup.com/raspberry-pi-update-firmware/Visszaraktam a Kali Linux-ot és ott is megcsináltam a kernel modul paraméterezést. Nem segített, de levettem a felbontást 1280x720-ra és most viszonylag használható. A Pi OS nem ismeri fel a monitoromat és a felbontását, de meg lehet oldani, mert a Kali és a Debian sem ismerte fel egyből. Bűvölni kellett a /boot/config.txt fájl tartalmát. Érdekes, hogy mindkét oprendszer Bookworm alapú, mégsem ugyanúgy viselkednek kernel szinten (sem).
Igazából ssh-val szeretném majd használni, távolról, nem is lesz rákötve monitor, csak zavar, hogy nem tudom megoldani. -
Longeye
tag
Köszönöm a válaszod!
A boot pendrive-val kapcsolatban én is erre gondoltam, csak nem láttam így leírva sehol és hozzáértőtől szerettem volna hallani.Háromféle egeret próbáltam HP vezeték nélküli, valamint Lenovo és Logitech sima usb-s. Mindegyik mezei, olcsó, irodai használatra szánt egerntyű, semmi extra.
Az a helyzet, hogy már R Pi OS alatt is ezt csinálta, meg Debian 12 alatt is. A Debiannak és Kalinak próbáltam a 32 bites és 64 bites verzióját is. Borzasztó lassan írja ki az image-ket az SD kártyára, már nincs kedvem ezzel tovább variálni.
Egyébként sima X11 - xfce van rajta.Több tutorialt próbáltam, de nagyjából mind ugyanazt írta/mondta. Google-ben rákerestem a f"How to install {oprencernev} on Raspberry Pi" kifejezésre és végigmentem vagy 10-en, ami jött.
Ha sikerült volna pendrive-ról elindítani, akkor lényegében pendrive-ról futott volna?
Azt is próbáltam, hogy kivettem az SD kártyát, de akkor egyáltalán nem boot-olt sehonnan sem, hiába volt bedugva a pendrive.
-
Longeye
tag
Sziasztok!
Kb. 2 éve vettem egy Raspberry Pi 4-et (2GB RAM) és kicsit szórakoztam ugyan vele, de nem igazán volt rá szükségem, csak szerettem volna beletanulni valamennyire, meg megnézni mi is ez. A felületes ismerkedésen kívül nem volt más célom.
Most viszont szeretném használni.Azt gondoltam, felírom Pendrive-ra az Imager-rel vagy az Etcher-rel a telepítő image-et (mindkettővel próbáltam) és ugyanúgy, ahogy PC-n szoktam, szépen feltelepítem a Linux-ot, a Pi-ben lévő SD kártyára.
Expert install-al szoktam, mert szeretek mindent kézzel pontosan a saját tapasztalataimnak és ízlésemnek megfelelően beállítani.Ok! Már tudom, hogy ez így nem megy. Végül az SD kártyára írtam ki az image-et és arról boot-oltam. Most legutóbb egy Kali linux-ot, egyelőre az csücsül rajta. Tanuláshoz, ismerkedéshez bőven jó lesz most az is.
A kérdésem az lenne, miért nem tudtam boot-olni a pendrive-ról. Nyilván tutorialok segítségével próbálkoztam. Az eredeti málnás OS volt rajta és megpróbáltam a raspi-config-ban átállítani a firmware-t és a boot order-t is, mégsem működött.
Ezekben az image-ekben amolyan félig előtelepített OS-ek vannak?
Azért gondolom, mert első indítás után nem kérdezett semmit, csak kiterjesztette a fájlrendszert az egész SD kártyára, ahogy a státussorokból láttam. Persze most angol beállításokkal fut, még nem állítottam át.A másik kérdésem, hogy nálam az egér és az egérkurzor úgy működik, mint egy bolygó és a holdja. Ha mozgatom az egeret, az egérkurzor túlszalad azon, ahol megállítom. Így elég körülményes navigálni vele. Nem találtam megoldást erre a problémára, sajnos, illetve amit találtam, az nekem nem működik. Ha valaki tapasztalt már ilyet és meg tudta oldani, akkor megköszönném, ha elárulná hogyan.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen házat vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Farmerama.hu (online birtokfejlesztés) OFF topic
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OpenMediaVault
- Fotók, videók mobillal
- War Thunder - MMO Combat Game
- Autós topik
- További aktív témák...
- GAMER PC RTX 3060 Ti 32GB RAM FULL HD / 1440p
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +Új RTX 3080 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- HP Prodesk 600 G3 mini PC i5 7500T / WIFI / 8GB DDR4 / 256GB SSD / Type-C / 3x DP
- Apple iMac 24 Blue! 16GB / M3 CPU / 512GB SSD!
- Asztali PC , i7 10700 , RTX 3070 Ti , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 1TB HDD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 77G4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz 0.1ms - MLA - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged