- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- Milyen TV-t vegyek?
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Epson nyomtatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Everest / AIDA64 topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nmania
csendes tag
na igen, azt el is felejtettem múltkor, hogy az usbhub lecsapása éppenséggel a ethernet hálózatot is leöli, mert az is arról megy
-
nmania
csendes tag
Na ezt akkor kipróbálom!
Igazából két putty session volt nyitva a raspi felé, az egyikben a wget, a másikban a top futott. Amikor megakadt a letöltés, a top sem frissítette többet a képet.
Arra mi a legegyszerűbb módszer, hogy a cpu-t megizzítsam és közben akkor nézném, megakad-e a rendszer alatta -- valami benchmark program, vagy akár egy fordítás, ha az pörgeti folyamatosan 90-100%-on a procit.. ?
-
nmania
csendes tag
Az aktív usb hub tápjára gondolsz vagy a raspi tápjára?
Előbbi egy "König Active USB Hub", a dobozán úgy reklámozza, hogy 5V 2A a kimenete, azonban az adapterre már 5V 1000mA van vésve... (mindenesetre én most csak egy 2.5"-os külső HDD-t dugok rá, annak elvileg az 500mA is elegendő..)A raspit egy másik táp szolgálja, ami 5V 1000mA (felirat alapján), illetve egy kindle adapter is van tartaléknak, amire 4.9V 850mA van írva (ehhez kellett egy usa -> eu átalakító, ami picit megnehezítette az indítást, de végül sikerült konktaktust teremteni
)
Amit ma sikerült mérni: netről letöltés raspin wgettel. (ftp-ről, 40Mb-es digi nettel)
Nagyjából 4-5MB/s-t regisztrált a kliens, eközben 80-90%-os CPU használatot jelzett a top.
Ezt el is fogadnám, hiszen kihajtotta a biteket az isp-ből, de végül megfagyott a dolog újfent.
(És nem csak az usb, utána már ssh-zni sem tudtam a raspira -- ezt a kindle-s táppal megismételtem, de itt se jutott a 600MB-os teszt fájl végére sajnos)
Ez picit lelohasztotta a nagy raspimániát nálam, hiszen ez lett volna számomra az egyik cél, hogy a HDD-t átköltöztetem a routerről őreá..
Mi lehet a probléma? Hogy tudnám ezt "kidebuggolni"?
-
nmania
csendes tag
Tegnap rádugtam egy usb-s hdd-t, az ext3 partíciót fel is mountolta magától, majd ftp-vel elkezdtem róla átmásolni pc-re egy fájlt. Ennek is egész nagy volt a load-ja, hasonlóan a samba-s/ntfs-es FELmásolásnak (amúgy 7-8MB/s -t írt a TC)
Viszont közben 1-2 alkalommal megakadt, aztán még a kb. 1,5gigás fájl átmásolása előtt el is halálozott az egész
Majd ha lesz egy kis időm, tovább tesztelem..Kérdés: az már megoldott probléma, hogy a rootfs-t egy usb-s hdd-re tegyük? Jelenleg a debian image-et tettem az sd-re, de akár arch-ra is váltanék emiatt. (Apropó arch, az ott már hardfp? Deb mintha soft-ot írt volna)
-
nmania
csendes tag
Azt nem tudjátok, lehet-e valahogy követni a farnell-es UPS csomagot?
-
nmania
csendes tag
Azt írták útjára indították a raspit, a jövő hét elejére akkor ide is fog érni
-
nmania
csendes tag
Látom ma küldtek leveleket, mások között én is kaptam értesítést.
Most a május 7-i hétre ígérik a szállítást.. -
nmania
csendes tag
Nekem a farnell-től még nem jött ilyen email, lehet hogy az első körből sikerült?
Még aznap 03.26-tal kezdődő hétre ígérték a kiszállítást. -
nmania
csendes tag
Hol olvastad az 1A-t?
Én ilyent olvastam még egy októberi közleményben:"Model B owners using networking and high-current USB peripherals will require a supply which can source 700mA (many phone chargers meet this requirement). Model A owners with powered USB devices will be able to get away with a much lower current capacity (300mA feels like a reasonable safety margin)."
-
nmania
csendes tag
A micro-usb tápot nem fogom tudni üzemeltetni a router-em usb-jéről, jól sejtem?
Ráadásul úgy szeretném, hogy a r-pi-ra lenne kötve egy 2.5"-os hdd usb-n még
Szóval a rúterre csak utp-vel lesz lógatva, a tápot meg kénytelen leszek a falból nyerni..
Van egy elfekvő kindle töltőm, 4.9V 850mA van ráírva.. (már csak egy usa->eu átalakító kéne rá) Ezzel vajon megelégszik majd a kicsike? (már hogy nem pont 5V, csak 4.9..)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DELL T40 EMC Szerver
- Eladó fullos Asus Tuff PC Plusz Monitor +...
- Eladó a csótány PC! i5-12400, 16GB RAM, GTX 1660 Super, SSD + HDD
- Brutál ERŐMŰ! Lenovo P710 / 2x Xeon E5 (44 mag!) / 256GB DDR4 / 2x 512 SSD / 8TB HDD / ASUS 1660 6GB
- ASUS PRIME B760M-K D4 + Intel I5 12400F + Netac 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- 126 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4080 (ELKELT)
- 12.000 ft tól elvihető ELITRO Bankmentes , kamatmentes vásárlás .Cooler Master GM2711S Monitor
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest