- Házimozi haladó szinten
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- GeForce RTX 5050 kártyák az MSI portfóliójából
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- OLED TV topic
- Fujifilm X
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung LCD és LED TV-k
- Milyen videókártyát?
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sMblz
csendes tag
Szia!
Miután megvettem a HDD-t (ext4-re formáztam) és a külső házat a Pi-hoz, akkor először beállítottam a SMB/CIFS protocolt ez alapján. Jogosultsággal nem volt gond, Windows-on látható volt minden.
Először kipróbáltam 10/100Mbit/s LAN sebességgel de már ekkor elvesztettem a kapcsolatot a Pi-al párszor ssh-n keresztül (serial-n keresztül sem tudtam csatlakozni). Legtöbb esetben jól működött, így ezzel nem is volt nagy probléma. Amikor elvesztettem a kapcsolatot a Pi-l akkor ugyanúgy blk_update_request: I/O error volt a hibakód dmesg -T parancsnál.#2
Ezután kipróbáltam a router Gigabit LAN portját egy 1 méteres Cat7-es kábellel és amint elkezdtem másolni egy nagyobb fájlt Windowsról (>1gb) akkor pár másodperc után szintén elvesztettem a kapcsolatot a Pi-l, viszont itt folyamatosan. (Off: Tudom, hogy sosem lesz igazi gigabit sebesség a Raspberry Pi 3 B+ modelnél de még mindig gyorsabb, mint a sima 10/100Mbit/s sebesség; internet optikán jön; Telekom 2000/1000 csomag, amivel nem volt probléma)Transmission telepítése után, ez alapján, 10/100 Mbit/s LAN sebességnél ugyanúgy elvesztettem a kapcsolat a Pi-l, folyamatosan, mint a Gigabit LAN port eseténél.
Kérlek jelezd nyugodtan, hogy ha nem fogalmaztam jól vagy több információra lenne szükséged; mindkét esetet tudom reprodukálni.
-
Shummo
senior tag
Sziasztok. Jelenleg a ROuteremre van kötve egy HDD usb 3.0 házzal.
Tervbe vettem hogy átteszem a HDDt a raspberry Pi 4-re. (csak külső tápos ház is kell majd hozzá, szóval egyelőre infót gyűjtök megéri e)
PI-n fut még nekem Home assistant / wireguard /mysql, > kb 20 % CPU load mellett.Kérdésem lenne hogy esetleg valaki használja e a raspberry pi-t RASPBIAN rendszerrel NAS ként is.
Ha igen, milyen tempót várhatok adatmozgatás terén? SMB/NFS érdekelne főleg.Jelenleg nekem a routeren SMB/NFSként megy, max adatátvielti sebesség 35-40MByte/s. (szóval még bőven bírja a HDD)
Transmission letöltés pedig max 7-8MB/s. -
afi0903
aktív tag
Sziasztok!
Tegnap frissítettem a Pi-on lévő dolgokat (update és upgrade-del). A Pi-ról egy külső merevlemez tartalma SMB-vel és NFS-sel van megosztva. Van egy Amazon Fire Stick 4K-m, ezen fut a Kodi. A frissítés után a Kodi az NFS szerveren lévő filmeket szétesve próbálja meg lejátszani. SMB megy vele, csak ott meg a nagyobb sebességet kívánó filmek akadoznak. Az NFS szerver más eszközről gond nélkül megy. A Kodit többször újraraktam, a szervert és a Pi-t is újraindítottam, de nem hozott változást.
Mi lehet a gondja a Kodinak az NFS szerverrel?
Esetleg milyen más szerver jöhetne szóba, amin gond nélkül mennének a 4K-s filmek is? -
solti
senior tag
sziasztok! ma végre volt időm kipróbálni a pi4-emet, és a torrent sebességben picit csalódott vagyok. Próbáltam hálózati meghajtóra is (smb) meg usb-n bekötött ssd-re is, wifin és etherneten is, de minden esetben 5-7 MB/sec-nél tovább nem ment. Ez nem rossz, csak bíztam benne, hogy tud többet. Én bénázom, és tényleg tud többet, vagy ennyinek is örülünk?
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Próbáltam keresni, de nem jutottam dűlőre...
Egy RPi4 (a legextrább kivitelben) egy rádugott külső házas, USB3-as 3,5"-os merevlemezzel milyen sebességet tud adni SMB-n, LAN-on? NAS helyettesítő lenne, a mostani routerre dugott USB3-as hdd helyett. Van egyébként javasolt/bevált nas OS RPi4-re?Köszi előre is a válaszokat!
-
afi0903
aktív tag
válasz
afi0903 #39643 üzenetére
Hdparm paranccsal kiírt Timing buffered disk reads az az olvasási sebességet jelenti? Szóval nincs bufferelés nélküli olvasás? Ez 120-150 közötti értéket ad vissza MB/sec-ban. Szóval ha, jól gondoltom a megosztással lesz gond.
Az SMB configban lévő map system = yes mit csinál? Itt weissnak visszavett a teljesítményből. Át lehet írni no-ra vagy ki lehet törölni? -
Keem1
veterán
0 0 * * * systemctl restart smbd
Értelemszerűen a root user cronjában, és így a sudo se kell.
Nálam teljesen jó a samba, igaz, manuálisan, de pár naponta azért újralövöm. Ha ez megvan, működik faszányosan. Fájloktól és egyebektől függően 80-110 MB/s közötti sebességgel tudok másolgatni LAN-on keresztül a gép és a Pi4 között. -
Keem1
veterán
válasz
zsolt_64 #36367 üzenetére
Nana, óvatosan a számokkal!
Az én kártyámra LAN-LAN kapcsolaton keresztül 22-28 MB (megabájt) per másodperccel lehet írni (SMB megosztás). Az ~180 Mbit/s. Szóval azért az SD kártya egy HD filmnél nem lehet akadály. A tükrös fényképezőm 100 Mbites 4K-t röhögve ráír.Mindkét kártya ugyanolyan, csak az egyik 64, a másik 128 GB-os (papíron valami 60 MB/s sebességű) = ~500 Mbit, de ennyit a gyakorlatban persze még semmivel nem hozott).
A másik: egy RPi-hez SSD dukál szerintem, a közeljövőben az enyém kapni is fog egy legalább 1 TB-osat, de ha nem lenne k.va drága, akkor 2 TB lenne (így mindkettő néma marad, a diszk és a Pi is).
-
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Nálatok milyen sebességet produkál a pi4 samba másolásnál?
5400rpm-es 2.5"-os hdd van az usb 3 rackban.
Ext4-el kb 20-30mb-al írt, 50 körül olvasott.
XFS-el kb 31-el ír, 100-110-el olvas.
4GB-os ISO fájlokkal teszteltem,
Nekem egy régi SMB config fájlom lett vissza állítva, lehet az lehet a gond, van valami extra beállítás esetleg samba alatt amivel lehet javítani a sebességen? Ki milyen fájlrendszert használ? az XFS-t láttam ajánlottként amikor ilyen teszteket olvastam. -
maestro87
őstag
válasz
kovisoft #32924 üzenetére
Igen, csak ilyen hibákat láttam. De kb. vagy 1000 sor volt összesen, csak a hasonlókat töröltem a pastebin-es linkből, hogy ne legyen túl hosszú.
cigam: Annyira tényleg nem fontosak, csak média tárolónak használom, de van amit nem tudok újra beszerezni és azokat lementeném.
Egyébként parancssor nélkül hogy lehetne lementeni egyik külső lemezről a másikra olyan 250 gigát az RPi-n keresztül?
Ha WinSCP-vel próbálom, csak 1-2 MB/s-mal másol (mintha wifi-n keresztül másolna egyik usb-ről a másikra). SMB, FTP szintén ilyen lassú.
De Transmission-nal pl. a fájl áthelyezés múltkor 40MB/s körüli sebességgel ment.
Külső tápos. Múltkor mondjuk volt áramszünet, lehet akkor sérült meg a fájlrendszere. De a PC-ben lévő NTFS-re formázott 10 éves HDD-nek még semmi baja nem volt, pedig az túlélt már vagy 30 áramszünetet is meg számtalan reset-et.
Itt nincs ilyen, hogy optimalizálás gyorseltávolításra vagy valami hasonló? -
hpeti2
aktív tag
top - 22:04:00 up 3 days, 21:53, 1 user, load average: 0.93, 0.63, 0.39
Tasks: 147 total, 3 running, 144 sleeping, 0 stopped, 0 zombie
%Cpu0 : 8.5 us, 3.3 sy, 0.0 ni, 83.7 id, 0.0 wa, 0.0 hi, 4.5 si, 0.0 st
%Cpu1 : 21.2 us, 8.9 sy, 0.0 ni, 68.9 id, 1.0 wa, 0.0 hi, 0.0 si, 0.0 st
%Cpu2 : 3.3 us, 3.3 sy, 0.0 ni, 89.0 id, 4.3 wa, 0.0 hi, 0.0 si, 0.0 st
%Cpu3 : 6.7 us, 2.7 sy, 0.0 ni, 89.9 id, 0.7 wa, 0.0 hi, 0.0 si, 0.0 st
KiB Mem : 753324 total, 28596 free, 166868 used, 557860 buff/cache
KiB Swap: 0 total, 0 free, 0 used. 519992 avail MemPID USER PR NI VIRT RES SHR S %CPU %MEM TIME+ COMMAND
531 root 20 0 106944 32400 1420 S 40.1 4.3 504:01.53 transmission-da
529 root 20 0 756236 118104 15556 S 12.5 15.7 627:36.69 kodi.bin
9496 root 20 0 10752 5896 5412 R 1.6 0.8 0:07.86 smbdTessék, akkor így néz ki az egyszerre 3 darab 1080p-s film, plusz mellette a koppon futó torrent letöltés 3MB/sec-el egy aktív letöltési torrenttel (kb ennyi a sávszél nálunk.)
A 3 film mérete, hogy lehessen átlagos stream sebességet számolni annak aki akar:
- 15,93 GB 135 perc
- 13,26 GB 98 perc
- 11,05 GB 113 percA 3 filmből 2 samba megosztáson keresztül ment, míg a 3. libreelec-en közvetlenül.
A torrentem transmission, összesen 58 fut, de természetesen csak párnál van feltöltés. A feltöltésem limitálva 250 kB/sec-re.Ettől függetlenül ha valaki az EXT4-el szemben az NTFS-t preferálja, meg ahogy olvastam lejátszás közben szünetelteti a torrentet lelke rajta. Én nem fogom. A linux jó, ha jól be van állítva még jobb. Ennyi.
-
azbest
félisten
válasz
kovbandi82 #31613 üzenetére
valsz jó a user, ha ő akarja írni
sambánál gondolom biztonság, esetleg sebesség is jobb lehet, ha modernebbet is támogat, nem muszáj az 1.0-ánál maradni. Meg kell nézni milyen van a másik oldalon. Úgy tűnik smb2 -őt tud, a 2.1-eshez 4-es samba szerver kéne. [link], [link]
Nekem úgy tűnt, hogy így feljön, nem gond, hogy a nas esetleg később ébred.
-
dni
őstag
Sziasztok!
elképzelhőtő, hogy nem teljesen ontopic a kérdésem, de talán van itt pár topiclakó, akinek van ilyen irányú tapasztalata.
Hamarosan új albérletbe költözöm, ahol nem feltétlenül szeretnék TV előfizetést kötni az internet mellé, arra a havi pár alkalomra, amikor a párom megnézne egy-két magas színvonalú műsort
Ezért az az ötletem támadt, hogy a szüleimnél hagynám az amúgy már nem használt RPI2-est és beizzítanám rá a TVHeadEnd servert egy már szintén meglévő Panachipes USB-s DVB-C tunerrel, és az én lakásomban lévő RPI3+LE kombó segítségével TV-znék. El is kezdtem a beállítani a szükséges dolgokat a hétvégén. Úgy látom, hogy működhet az elképzelés, de nem tudom mennyire lehet megbízható a megoldás, így az volna a kérdésem, hogy milyen buktatók lehetnek?
A két végpont között egy Syno DS415+ biztosítaná az openVPN szervert, a fel/letöltési sávszélességgel nem hiszem, hogy gond lesz (szerver oldalon 500/200mbit, kliens oldalon 50/5), amit viszont nem tudok, hogy a wifi router (ASUS RTN66U) vagy a RPI3-aslegyen az open vpn kliens, valamint, hogy az elérhető 12Mbit/s-e letöltési sebesség, amit ezen keresztül eléhető elegendő lesz-e. Amennyiben nem, milyen más megoldás jöhetne szóba? (TV szerver és smb/nfs megoszátások elérésén kívül mást nem szeretnék elérni a vpn-en keresztül.)
Válaszaitokat, ötleteiteket előre is köszönöm.
-
DopeBob
addikt
Sziasztok,
elég rég óta használok egy rpi3-mat openelec-el. Egy olyan problémám lenne vele, hogy olyan 15Gb fájl méret felett már nem tudja normálisan lejátszani a filmeket. Elindul, minden ok, aztán elmegy a hang és elkezd szaggatni. Ahogy olvasgattam neten, simán kéne vinni akár ennél jobb minőséget is.
Hálózatról megy a lejátszás egy SMB megosztásról, Gigabites- és másik gépről mérve meg is van ez a sebesség. Cseréltem már kábelt, sd kártyát, beállítások visszaállítása alapértelmezettre, kipróbáltam a betát, az eredmény sajnos nem változott.
Van esetleg valakinek valami tippje, hogy mit nézzek meg egyáltalán?
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
A következő problémába futottam bele:
van egy RPi2-esem, openelec 5.x verzió. Forrásként fel van véve 5-6 nfs-es cél, és ezekbe direktben lépegetek bele a kedvencekből. Sebességben teljesen okés, 1-2-3 mp alatt betallóz a fileok közé a menüből.Van egy Wetek openelec box, ugyanez a felállás (nfs linkek forrásként és kedvencekben), és mégis, ha 10-15 almappánál többet tartalmaz az adott mappa, akkor 3-4-5 mp-ig is gondolkozik, mire betallózza. Ez a mappastruktúra:
NAS
Videók
Akció (55 almappa, 5 file a gyökérben)
Kaland (3 almappa)
Vígjáték (42 almappa, 14 file a gyökérben)A Vígjátékokba belépni (akár felsőbb szintről, akár almappából visszalépve) 8-10 mp, a Kaland-ba pedig 2-3 mp.
Mi a bánat lehet ezzel a dobozzal? Próbáltam már smb-n felvenni a forrásokat és így a kedvencekbe, de úgy sem lett jobb.
Médiatár nincs felépítve, de nem tudom, ha sima file böngészőben ilyen gyenge, akkor mit kezdene egy 50-60 filmes médiatárral? Vagy csak én szúrok el valamit? -
Sebességkérdés:
A PI B+-omra dugott, egyébként USB3-as HDD-re nagyméretű fájlokat a gigabites hálózaton át (tehát sem a hálózat, sem a HDD nem szűk keresztmetszet) kemény 1 MB/másodperces sebességgel tudok írni -- és olvasni róla (SMB, NTFS). Azonos hálózaton figyelő egyéb tárolóeszközöknél ez az érték simán meglehet 80 MB/s is, tehát a hálózat, mondjuk, renden van.
A kérdés az, hogy ez az 1 MB/s reális-e, vagy ennél azért többet kéne mutatnia.A PI2 esetén mi lehet a reális sebesség?
Köszönettel: MaCS
-
válasz
Cool Face #19283 üzenetére
80+ torrentem fut, és 5Mb/s elvi feltöltési sebességem van (néha több), Wifivel, USB hub-ra, NTFS-re formázott wincsivel (SMB megosztással). Ez mellett, még hyerionnal gazdagított filmnézés (720p) simán megy.
Alapnak egy OSMC van felrakva, és kicsit tovább reszelve az igényeknek -
gurabli
őstag
válasz
Slammy #12194 üzenetére
Hálás köszönet!
Ez szerintem teljesen jó teljesítmény! És egy 2,5" HDD van usb-re kötve, oda tölti alapból a kliens?
Látom a seed is megy szépenAz 1 perc verify nem olyan vészes, azt hittem sokkal rosszabb. Na, mégis csak lesz ebből valami
A külső vinyó ntfs vagy ext4? SMB vagy NFS mount?
Erre még tudnál nekem adatot mondani:
- pl asztaliról vagy laptopról (de ne wifi-n) másolsz 2-5Mb jpg képeket és egy nagyobb 1GB fájlt a pi2 vinyójára akkor mennyi a sebesség (samba vagy nfs?)
- ha asztalira másolsz vissza akkor kb milyen sebességet tud?Respect
Szerk: Deluge daemon-t próbáltad már? Elvileg nagyon szépen kellene mennie málnán, de lehet, hogy mégis jobb a Transm. Ki kell próbálni.
-
Horvi
őstag
Akkor érdemesebb formázni egy részét ext4-re. Saját tapasztalat alapján azzal jobb sebességet lehet elérni letöltés/írás/olvasás szempontjából. Ha meg mégis kell az adat akkor csapsz rá mondjuk egy SMB servert és akkor le tudod szedni ami kell hálón keresztül, csak arra kell figyelni, hogy ez nem egy sebességbajnok megoldás.
-
DeniL
tag
válasz
ddudas #10382 üzenetére
Igazából keresem a helyem a rPi-vel kapcsolatban. Már nagyon régóta megvan, de nem éltem ki vele a kreativitásom és érzem több lehetőség lenne benne, mint amire eddig egyáltalán gondolni véltem.
Bár tényleg nem drága amit Te írtál, de ha már ennyire szeretnék egy Nas-t, akkor vagy egy OpenWRT-s routerre költenék, vagy pedig kukáznék valami Intel Atomos lapot és ott nincsenek "sebességbeli korlátai" (legalább is számomra).Érdekel, tanulni szeretnék, ezért is választottam ezt az utat és ha már "megvan", akkor használnám ilyen célra is, annak ellenére, hogy nem a legmegfelelőbb. A legbutább célját ellátja, torrent fut, bár a sebesség gyér, de este elindítom, reggelre lejön (a fogyasztás miatt nem zavar, mennyi ideig tart neki), és dlna-n megosztom a TV-nek. Tehát nem nagyüzemű backup vagy bármi tárolásra tervezném, viszont ha már lehetne, akkor SMB-n szépen a több gépről is másolgatnék, mentegetnék. Na most az általad linkelt NAS sem egy "erőmű" , ahogy olvasom SMB-n 7-8MB/s az írás, olvasásra pedig 14 körül írnak. Na most majdnem ilyen sebessségekről olvasgattam korábban fórumokon, ahol volt aki már rPI-vel elérte a 8-10 MB/s-es írási sebességet.
Tehát igazából egy picivel jobbért, nem adnék ki 10 ezret sem, bár ugye az "idő is pénz" amit a szenvedéssel eltölt az ember, de ezt nem számolom, mivel érdekel, tanulok, fejlődök általa.
Tehát egyenlőre maradnék az eredeti felállásban, ha bárkinek lenne ötlete, beállítási segédlete, miként tudok többet kicsikarni belőle, ne tartsa magában
-
válasz
trance89 #9920 üzenetére
Az a gond, hogy Yatse-val is csak tallózható, de nem katalogizált.
De a lényeg, hogy megoldódott a probléma: az lett a megoldás, hogy nem UPNP-n, hanem SMB-n csatlakoztam, a becsült 10 nap helyett így a bitkolbász sebessége alapján pár óra alatt meglesz az indexelés, és máris lejátszhatóak a már elkészült részek, ráadásul albumképpel!
Mindenkinek köszönöm a segítséget!
Boldog karácsonyt: MaCS
-
stanazol
csendes tag
"egy wd mycloudon is meg lehetne ezt igy oldan" szerintem az eszköz nem lényeg, ha fut rajta az NFS szerver + bevan állítva a megosztás.
"a samba meg az nfsnél is lassabb?" ezzel kapcsolatban megoszlanak a vélemények, ahogy olvastam - nálam az NFS gyorsabbnak tűnik.
Ha a nas-odon csak smb megosztás van, akkor is megpróbálnám parancssorból csatolni hátha jobb a sebesség. Csak akkor a mount paraméterek máshogy néznek ki.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z390 i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060Super 8GB Corsair Carbide Series 200R 600W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Az ASUS TUF Gaming B550-Plus csak rád vár! Kamatmentes rèszletre is!!
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest