Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Keem1

veterán

válasz cigam #38454 üzenetére

Igen, ezt szinte sejtettem, hogy ez local network szintjén decentralizált (alapesetben).

De ha jól értem a Pihole egy DNS szerver a Pi-re, ugye? De megy headless Raspbianon is? Nekem nincs ablakos felületem, mivel szerverként tekintek a Pi-re (file, média, meg időzített feladatok).
    Utánaolvasok, csak még egy kérdés: ha bármikor szükségem lenne rá, akkor a Pihole munkája bármikor kikapcsolható, majd utána vissza úgy, hogy kb. semmi nem szenved hátrányt? Szeretem a Pi-n azokat a szolgáltatásokat használni, amik nem nőnek bele a rendszerbe, hanem ha úgy gondolom, tét nélkül ki tudom kapcsolni (és ugyanígy vissza), persze nyilván akkor az adott feladat nem fogja szerepét ellátni. Ugyanígy van ez a Samba-val, a MiniDLNA-va, az Apache-csal, stb.

Amúgy ezek után már félve merem elmondani, hogy egyébként szerverekkel (is) foglalkozom a munkahelyen :DDD , de mentségül szolgáljon hogy nem ilyen területen. Felhő szolgáltatásokat üzemeltetünk.

38453 ReFleXx:
    Valójában ez részben megoldotta a problémát, de nagyon nagyon látszik, hogy ez a probléma megerőszakolása. Ugyan SSH/ping esetén így már megtalálja a Pi-t a gépem, de pl. nem működik a Network Discovery és a shared folderek is néha nem találnak magukra. A ping is hol működik, hol nem, még egy adott sessionön belül is. A korábbi, egyértelmű és pontos LAN-IP megfeleltetés idején ezek az anomáliák nem voltak. Ment a network share, discovery, ping, ssh, minden, tökéletesen, külsö beavatkozás nélkül. Csak annyit csináltam még installáláskor januárban, hogy fix IP-t adtam a Pi-nek (a dhcpd.conf-ban) és megadtam a ma is használt hostnevet (pistacio). És ezek után egészen kb. másfél héttel ezelőttig minden ment rendesen. De akkor valami történhetett, mert elszaródott az OpenVPN-em, amit szintén nagy nehézség árán hoztam vissza.

Új hozzászólás Aktív témák