Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Dißnäëß

nagyúr

válasz Zsombe #35579 üzenetére

Oracle VirtualBox-ban (vagy a tényleges PC-den, telepített vagy live Linux) egy Linux konzolból dd-vel írd felül az SD kártyád elejét.

Előtte fdisk -l -el listázd ki, mit lát a rendszer, az SD kártya /dev/sdb, sdc, akármi egyéb lesz, szóval sdx .. a partíciók mögötte ahogy szokás, számozottan.. azzal nem kell foglalkozni.

Root-ként kiadod a parancsot mondjuk pl. így:
    dd if=/dev/zero of=/dev/sdx bs=1M count=256
    (ahol sdx értelemszerűen sda, sdb, sdc, akármi, aminek látja az SD kártyádat a rendszer).

Ez butába felülírja az első 256 megát a karin, lehet sokkal kevesebbet is, de mikor hülyül valami kari, én mindig kicsit "mélyebbre vágok".

Ha megvolt, kártya ki és használhatod, mint valami pucér zsírúj karit (feltételezve persze, hogy jó) :)

De ha biztosra akarsz menni, bs=1M mögé a count paramétert nem teszed be és akkor végigmegy a teljes kártyán. Ha látni is akarod, hol tart, de ezt linuxa válogatja, mutatni fogja-e:
    dd if=/dev/zero of=/dev/sdx bs=1M status=progress
    (Ubuntu 16.04-től Ubi tudja ezt, Debian is sztem már rég, Raspbian is valszeg).

Windows-os alternatív opció:
    Hard Disk Sentinel-ed ha van és regisztrált verzió, Disk Surface Test-et indítasz az SD kártyára és felkonfigurálod a felnyíló ablakban, hogy milyen mintával írja felül. Random is lehet, nullák is, tökmindegy. WRITE művelet kell Neked és ízlés szerinti mennyiségig, vagy tökvégig hagyod, hogy menjen. Ha WRITE-READ-et választasz, ugyan nem 10 perc alatt, de valós képet kapsz a karid állapotáról, hogy használható-e még, vagy kuka, túl azon, hogy természetesen törli a picsbe a tartalmát.

Mindkettő fentebbi módszer eléggé brute-force. A kártyának nem igazán árt, annak töknyolc, mit írnak rá, viszont az összes logikai hibádra és vackodra megoldást ad. Néha járok én is így spéci image-ek kártyára írása, több partíciókkal machinálás után, hogy rakoncátlankodik egyik-másik, ez mind csak logikai izé és fentebbi módszerekkel kb. katonai bakanccsal lépsz bele az arcába és rendbejön. :DDD :K

Új hozzászólás Aktív témák