Hirdetés
- Izmos kis "2 az 1-ben" MoDT alaplapot villantott a Minisforum
- Az Enermax tényleg nem viccel, ha az új tápjának garanciaidejéről van szó
- Egybegép lesz vagy ház? A Corsair sem tudja eldönteni.
- A Qwertykeys új klaviatúrái szépek, igényesek és sokrétűek
- Összement a mosásban az ASUS új VGA-inak PCI Express 5.0 csatlakozója
-
PROHARDVER!

Új hozzászólás Aktív témák
-
Mint írtam, viszonylag kevés beleszólásod marad olyan szintű dolgokba, amiről beszélsz, mert azt a fordítóid végzik, illetve, ha van, akkor az operációs rendszer is közbeszól. Programozhatsz assembly-ben, direkt a hardverre, akkor tényleg nagyon gyors kódot kapsz, de akkor processzoronként megtanulhatod az architektúrát. Általánosságban elég, ha kellően alacsony szintű nyelvet választasz (C, C++, Pascal, stb.), és odafigyelsz a kódodra, de ehhez nem nagyon lesz szükséged mélyebb hardverismeretre.
Tippnek annyit adnék, hogy programozz mikrokontrollereket. Ha perverz vagy, minél kevesebb beépített könyvtárt használsz, megírhatod pl. az I2C vezérlését magad, ha elolvasod a dokumentációt. De alapvetően a mikrokontrollerek programozása C vagy Pascal nyelven már érdekes feladat.Én egyébként megértelek, és infómérnök után villamost is kijártam, mert hasonló dolgok vonzottak. Ott jóval többet tanulsz hardverekről. Az alapoktól megtanulod, kapuk, digit hálózatok, digit rendszerek, VHDL, stb.
-
a dolgok nem teljesen úgy működnek, ahogy a hsz-edből kiolvasni vélem

az órajeligénnyel kb. semmire nem mész, mivel eléggé optimalizált már a processzor ahhoz, hogy átlagosan egy végrehajtó szál minden utasítást végrehajt egy órajel alatt. mert hiába bonyolult egy utasítás, a futószalag miatt a végrehajtás mikrolépései párhuzamosítva vannak, így kijön az átlag.hasznosabb lenne az az infó, hogy milyen egymást kizáró utasítás-párok létezhetnek, amik megakasztják a futószalagot, ezzel rontva az átlagos teljesítményt. ez viszont microacrhitektúra függő, vagyis nem csak intel-amd viszonylatban, hanem típusonként és kiadásonként is tudnod kellene. aminek semmi értelme, nem fordíthatod le a programodat az összes procira és minden steppingre egyszerre.
ezt tudják a fordítóprogram írói is, így ha nem írsz nagyon vacak kódot, akkor a fordítóprogram fogja optimalizálni a gépi kódot.
másrészt meg a legtöbb program az csak vár az inputra. sokkal többet tudsz dobni a program sebességén, ha az algoritmust optimalizálod, mint a gépi kódú utasításokat. Párszor beszélgettem Járayval (nem a bankárral, a testvérével), aki sokszoros világbajnok ikerprím keresés kategóriában, ő volt olyan, hogy a prímkereső programját ilyen szinten optimalizálta kézzel, de ennek szerintem más területen nincs értelme.
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- EU-s vám vethet véget a nagyi temus vásárlási lázának
- GoodSpeed: Harcban az adathalászokkal - az AI tud segíteni?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Akciókamerák
- OLED TV topic
- Robotporszívók
- PlayStation 5
- Billentyűzet-választó: mechanikus vs membrános – kinek melyik a jobb?
- Windows 11
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro Max 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3951, 100% Akkumulátor
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest