- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Computex 2025: új VGA-k és CPU-k az AMD előadásán
- Melyik tápegységet vegyem?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD FX
- Videós, mozgóképes topik
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Mini PC
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
Új hozzászólás Aktív témák
-
MasOyama
őstag
Asztali gépben használom a SpeedFant. 1200MHz körül megy a proci, de ha 3mp-nél hosszabb ideig van terhelve 80%-nál jobban, akkor 1900MHz-re ugrik fel. És ha már 5 mp ideig leesik a kihasználtság 50% alá, akkor visszaáll 1200-ra.
De te állíthatsz be mindent. Jól hűl a proci, és csak akkor fogyaszt, és melegszik, ha szükség van rá.
-
bebean
aktív tag
Üdv!
ha kit erdekelne esetleg - speedfannal szorakoztam (amiröl korabban irtam, hogy nem müködik stb) & sikerült beallitani a chipsetre/lapra az fsb szabályozást. Sis M661 Fx chipsetes a lapom, a lap kiválasztásánál asus P4T-re allitottam (nem talaltam egyebkent ilyen lapot az asus oldalan). 110:36,6-ra sikerült levenni (fsb:pci), ugyh. a 2,8-as cpu igy 1980 Mhz-n üzemel. kb. 4 fok minusz + halkabb venti. csak ezzel a beallitassal müködik, alatta, fölötte fagy. ha bepipalam a clock generator használatát, akkor is ok a dolog (terhelve felugrik 2,8-ra, idle 1,9). szoval ennyi, nagyjabol ezt akartam elerni.
ja, asus A4L-ről van szó. -
Prohaver
csendes tag
:c
-
TOZ
addikt
Kiprobalasra javaslom a kovetkezo oldalon talahato programot:
main-website: http://crystalmark.info/?lang=en
software: http://crystalmark.info/soft/CrystalCPUID4-e.html
download: http://crystalmark.info/download/download.cgi?file=CrystalCPUID
(forras: http://www.notebookreview.com/forums/topic.asp?TOPIC_ID=9894) -
csontika
tag
Nekem biosbol lehet állítani a SpeedStep®-et s fenn vannak a leújabb frissítések, minden szuperul megy. Esetleg nem fut valami a háttérben..., Állítsd át hodozhatóra vagy maximális telepre az energiagazdálkodást, rakd újra a windowst, majd 1enként a frissítéseket, nézd meg melyiknél akad ki. Esetleg bios update, alaplap inf driver.... ha semmi sem segít szervíz.
bocs 1 oldallal lemaradtam...de úgyse tudom kitürülni
[Szerkesztve] -
bebean
aktív tag
válasz
wertinnen #34 üzenetére
Üdv!
en nem energiat szeretnek megtakaritani, hanem AC módban a ventillatort lehalkitani. ha a cpu nem eredeti freq-en menne, lehet hogy kevesbe fütene & akkor a venti sem forogna annyira. az akkuidő annyira nem fontos nekem.
a P4G-ben nehany beallitas testreszabható. (csak a DC-sek) viszont ha beallitok vmit & elmentem, utana rögtön visszaall a gyari beallitasra. nem tudjatok miert van ez?
[Szerkesztve] -
wertinnen
csendes tag
Hai
ASUS-oknal van ez a Power4 Gear technologia, vagy inkább app.(ahogy tetszik)
attól függően hogy akku-ról, vagy hálózati frekiről megy
Super Performance (max teljesitmeny) 200V
High Performance (kisebb teljesitmenyfelvetel mint SP) 220V
Game (jatek-ra otpimalizalt beallitasok, cpu-grafika) 220V/akku
DVD movie (DVD) -- akku
E-mail/Office -- akku
Presentation -- akku
CD-Audio -- akku
Battery saving (legtakarekosabb uzemmod, ilyenkor a max CPU sebesseg 600Mhz, FSB-t, szorzot is változtatva, persze MEM orajele is ugrál) --akku
mindegyik sema az áramellátás függvényében változtathato
Power4Gear asus termek, de biztos h mas gyarto is adaptálta az intel speedstep-et
Bővebben: link
az hogy asztali procikon (nem pentium-m) mennyi értelme van órajelet változtani energiatakarékosság szempontjából? hmm...
sz.tem több akkuidőt nyersz ha tft fényerejét állítod, kikapcsolód az iRDa-t, Wifi-t,Bluetooth-t, meg ami éppen nem kell.
ha ez meg nem elég, akkor cpufreqd -
Gergi
senior tag
Nekem is 1500MHz-es M proci van a gépemben de csak Celeron.
A gépemen (Amilo L7300) van egy kis gomb amit ha megnyomok akkor 50%-ra lefogja a gép teljesítményét (halk mód). Ha visszakapcsolom akkor 100% (teljesítmény mód). Én is kíváncsi voltam, hogy mekkora lehet a két állapotban a proci frekije. Próbáltam mindenféle tesztprogival lemérni a proci segességet. De csak egyetlen használható progit találtam, nevezetesen a SiSoftware Sandra Professional 2005-öt. (futattam rajta egy procitesztet és egy multimédia tesztet is és öszzehasonlítottam a benne lévő különböző procieredményekkel) Mindkét állapotban a proci frekijére 1500MHz-t ír, DE halk módban csak akkora proci számítási képessége mint egy kb. 700MHz-es procinak, teljesítmény módban pedig mint egy kb. 2,4GHz-es P4-nek (nem Celeron).
Egyik csoporttársamnak rendes centrinós gépe van és ő sokkal több féle energiatakarékossági funkció közül választhat. pl: dvd, játék, teljesímény, prezentáció stb.
Remélem tudtam segíteni. -
tonyo2
tag
Hát az elég gáz ha már állandóan maxon jár. Elvégre is az a lényeg a mobilprociknak hogy ne menjenek maxon ha nem kell. Vagy az is lehet hogy a windows hülyült meg, mert ha a rendszertulajdonságokban először megnézem akkor 599Mhz-et ír ki(helyesen) és egyből utána mindig a maxot írja ki, vagyis hogy 1.5Ghz-en megy. Nem értem. ezért lenne jó valami manager progi, amivel le tudnám tesztelni esetleg.
-
tonyo2
tag
A centrino-s gépekhez szokott lenni olyan manager progi, amin lehet állítani a proci teljesítményét(min,medium, max,stb.) és ezen profiloknak megfelelően állítja be az alapfrekvenciát.Mert most már az a bajom, hogy a centrinos pricom max. frekvencián jár akármit csinálok. Asszem azóta amióta letöltöttem a windows legújabb biztonsági frissitéset(lehetséges ez?).
Szóval nem tud valaki ilyen progit? Az acer EPM managerrel már próbáltuk, de egyből kiirta hogy sorry, nem acer gép. (gericom) -
csontika
tag
[Szerkesztve] -
csontika
tag
Szedd le a fényerőt, húzd ki a külső eszközöket, szedd ki a CD/DVDt, kapcsold le a pcmcia kártyákat, biztositsd a levegő szabad áramlását, kevesebbet forogjanak a ventik, porold le a hűtőbordákat sűritett levegővel. Ne várj nagy csodát..
-
csontika
tag
Nekem is volt aztali procis notim, s nem volt hozzá gyári teljesitmény/fogyasztás állitgató progi irtam a márkaképviseletnek, s azt mondták, hogy az energiagazdálkodásban kell megadni otthoni/asztalihoz max teljesitmény, hodozhatóhoz meg elvileg akkumlátorbarátabb teljesitmény járul.
De lehet hogy ök se tudták jól, csak valami sablonos szöveggel el kellett küldeniük, a nem raktunk bele, vagy a nem tudjuk helyett./Jobban hangzott/ De lehet hogy nem az ő hibájuk, mert asztaliként adták.
Bevallom őszintén nem volt időm megnézni, mert eladtam, az új gépemnél is csak az energiagazdálkodásban tudom állitani de abban M esproci van.
Ha van kedved próbáld ki a windows2000et, talán abban jobb az energiagazdálkodás, profibb. -
bebean
aktív tag
válasz
#25954560 #25 üzenetére
megneztem, az mbm5-ben benne van a acer travelmate800 (not supported
meg meg szamos laptop (Dell, HP). asus nincs. egyebkent ha ez a progi ismerne az alaplapomat, akkor az mar fel siker lenne, mert a cpuidle-vel lehetne szoftveresen hüteni, ami alapcsonyabb venti-fordulatszamot jelentene. elmeletileg. persze a freq. igy is maradna, de en nem lassitani akarok, hanem csendet!!!
ez az egész persze csak hipotézis, azért ilyen halovány...
[Szerkesztve] -
törölt tag
jo-jo, az info benne a csipszet volt. tapasztalatom nincs, csak hangosan gondolkodom.
ugyi az astali procik erosen szorzolokkosak (intelnel megmasithatatlanul) szal leginkabb fsb es fesz csokkentese johet szoba. Mivel sztem a mostansagi chipsetek 100-csillagosegMHz tartomanyuak, ha 100-as (400-as) fsb-ju asztali procid van, akkor kakukk. ha 133-as (533-as) vagy gyorsabb, akkor meg letezhet olyan progi, ami leveszi fsb-t.
szal nemtom -
bebean
aktív tag
nem ertem pontosan mire gondolsz a ''sima windowsal''.
ha nem megy a speedswitch, akkor probalkozz a bios-al. regebben (kb. 1,5eve) volt egy 1,8-as mobil p4 laptop a birtokomban (de nem a tulajdonomban) & az is 1,4-en ment meg ilyesmik. a biosban lehetett kezzel allitgatni szorzot stb, ugyh. utana fixen működött. szerintem akkoriban meg nem volt centrino, de ezt tenyleg nem vagom....
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
WN31RD
addikt
Linux alatt alapvetően sima ügy a procisebesség szabályozás. Hacsak nem valami szabványtól eltérő megoldást alkalmaznak (ez inkább egyes régi laptopokra volt jellemző, a Pentium M-ekre már nem), akkor csak bele kell fordítani a kernelbe a megfelelő SpeedStep támogatást, és kész. Akár kézzel (saját scripttel) is lehet matatni a /proc vagy /sys alatt, ha szükség van rá, vagy használhat az ember erre való (ingyenes) programokat (cpudynd, cpufreqd, stb.). Különösebb szívás nélkül kiválóan működik.
Egyébként az IBM laptopokhoz adnak valami akkufigyelő progit, abban lehet beállítani profilokat, és a procisebességet is tudja szabályozni. -
tonyo2
tag
Azért mert már láttam ilyet, tudom hogy van, és idegesít hogy nem tudom előhozni. Csak ezért.
-
balco
aktív tag
törölve
[Szerkesztve] -
bebean
aktív tag
az alaplap chipsetjét szerintem a legkönnyebben úgy derítheted ki, hogy megnezed a gyarto oldalan a specifikacioban. (ha mar a tesztprogik nem irjak ki)
Bővebben: link
itt nezz körül. nemetül van de talan lehet angolul is (?) sok regi cucc van, amikkel szerintem ne is probalkozz. pl. a rain mar a tualatinos cuccomat sem hütötte stb.
az a kifejezetten laptopos cucc a speedswitchxp ld. link az elözö hozzaszolasban
levagtam, hogy mobil cuccokra keszült, de azert kiserleteztem vele. az eredmeny ismert.
egyebkent asus cuccom van 2,8 CelD van benne. adtak egy szoftvert (Power4Gear), amiben elöre legyartott profilokbol valaszthatok. energiaellatasi semak vagy mi. ez nagyon jo is lenne, sőt még editalni is lehet, csak a beallitasokat nem tudom elmenteniigy lehet akku üzemben akar 37% CPU felhasznalast is elerni (tenyleg lemegy 1GHz-re), csak ha halozatrol megy a cucc, akkor nem lehet ezt megcsinalni (akkor mindig 100%). - nekem pedig ez utobbi lenne erdekes tekintettel a kb 100perces akku-üzemidőre...
egyebkent zsir a cucc, meg minden, meg meg vagyok elegedve vele stb. ez az egesz csak a ''megoldas'' miatt kezdett el foglalkoztatni.
[Szerkesztve] -
tonyo2
tag
Köszi a progit, kipróbálom.
De sima windowsban nem lehet beállítani hogy az 1.5 Ghz-es Centrinom állandóan 1500Mhz-en menjen? -
dat
senior tag
bebean: Huhh, nem túl bíztató.
Nekem is ez a gondom, hogy lövésem sincs milyen chipsetes az alaplap. De ezekszerint azzal se mennék sokra ha tudnám. Azért köszi a választ. Mi volt az a harmadik progi amivel próbálkoztál? Talán megnézném én is. (Az a ''kefejezetten laptopra tervezett..'')
Tx. -
bebean
aktív tag
Üdv!
en is ezzel szorakozom egy ideje. asztali CPU-s laptopom van & en is megprobaltam mar lehalkitani, lelassitani stb. a fö gond az, hogy minde program, amivel eddig probalkoztam csak akkor működik, ha az adott chipsetet ismeri. (nekem ha jol tudom SiS M661FX) Cpu idle nem ment, speedfan sem csinalt semmit. talaltam egy kifejezetten laptopra tervezett cpu szabalyzos programot, de azzal sem mentem semmire. ez utobbi kicsit hasonlít arra a szoftverre, amit a gephez kaptam (kb 6-7 fele profil közül lehet valasztani).
ja, meg a soft fsb-t is kiprobaltam, de semmi.
nem tul sokat segítettem
a biosban nekem sincs semmi lehetöség az állítgatásra
tonyo2! probald ki ezt:
[L]http://www.diefer.de/speedswitchxp/indexd.html[L]
[Szerkesztve] -
tonyo2
tag
Azt tudja valaki hogy a Pentium M processzorok sebességét hogy lehet szabályozni, mert elvileg lehet. Azt mindenképpen hogy állandóan a max frekvencián menjen. De hogy?
-
dat
senior tag
Necces a dolog. Biosban szinte semmit se lehet állítani, speedfan meg szeretné tudni az alaplamom típusát, amiről meg lövésem nincs, az Everest is csak azt mondja rá, hogy Acer Travelmate 2201. Ettől meg nem leszek boldogabb. A clock generator típusát meg végképp nem tudom honnan találjam ki. Úgyhogy egyenlőre passz.
Pegig királyos lenne, mert be lehet állítani hogy automatikusan lentebb vegye a frekit, ha tartósan nincs nagy processzorterhelés..
Oké oké, vegyek mobil procis gépet és akkor megy automatikusan. Az túl egyszerű -
plömplöm
őstag
még rémlik valami cpuidle dolog halványan, bár én sohasem szerettem, de Neked még bevállhat
-
dat
senior tag
Rémlik nekem is hogy láttam benne ilyesmit, bár oda is volt írva, hogy semmi garancia hogy működn is fog. Azért is érdekelne ha valaki tudna valami ''tutit'' mondani, esetleg ő ano mivel/hogyan csinálta, milyen eredménnyel.
-
dat
senior tag
Már csak a megvalósításhoz kérnék segítséget: hogyan? illetve pontosabban: mivel. Merthogy a BIOSban szinte semmit sem lehet állítani, csak nagyon alap dolgokat.
Ha valaki csinált már ilyet a a gépével az adhatna tippet.
Tx. -
dat
senior tag
sixkiller: pont erre gondoltam. Nem várok tőle csodákat, de ha viszonylag egyszerűen meg tudom oldani, akkor talán érdemes.
Köszi mindkettőtöknek a válaszokat. -
Sixkiller6
őstag
persze erről (underclocking) bőven találszitt a fórumban anyagot. sokan használják alacsonyabb fordulaton a procit, h kisebb legyen a hőtermelés, ezáltal halkabb hűtés is elég legyen.
ha meg kell a teljesítmény, akkor visszaállítják. -
Pizzafutar
aktív tag
Van, de nagyon látványos eredményeket ne várj.
A hőtermeles a frekvencia csokkenésével alig csökken. Viszont a chippeket egy adott frekvencia-tartományra tervezik, azaz egy jelentösen kisebb frekvencián üzemeltetve nem biztos hogy működni fog
Ami viszont igaz, hogy a hőtermelés a magfeszültség növelésével négyzetes aranyban nő. -
dat
senior tag
Kérdés:
Van-e rá lehetőség (vagy inkább van-e értelme), hogy egy asztali procis noti (celeron 2,6) procisebességét megváltoztassuk. Lásd mobil procik, ahol a gép folyamatosan változtatja a sebességet. Lehet-e, csinálta már valaki, elérhető vele pl kisebb melegedés, hosszabb akkuidő, hogy mondjuk leszabályozom 1Ghz-re. Hm?
Tx.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Közép Kategóriás Gamer Számítógép Újszerű Állapotban
- GAMER PC Intel i7-11700F/Asus PRIME Z590-P/RTX 3060 12 GB/32GB DDR4
- Gamer PC - i5 12400f, RTX 3080 és 32gb RAM + GARANCIA
- AMD Ryzen 7 7800X3D / Radeon RX 7900 XTX / 32GB DDR5 RAM / 1TB NVMe SSD konfig eladó
- Csere-Beszámítás! Asus Számítógép PC Játékra! R5 1600X / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 256SSD + 2TB HDD
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- LG 65G4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- Ne hagyd ki ezt a lehetőséget: Vadiúj Ryzen 7 5800X! Kamatmentes rèszletre is!!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Zalman Z1 Plus Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest