- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Melyik tápegységet vegyem?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Milyen notebookot vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen processzort vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szirty
őstag
válasz
sörösló #3650 üzenetére
Üdv sörösló!
Ezért ez így erős túlzás, de köszönöm! :-)
Elvonatkoztatva az oldalamtól én úgy látom ahogy te. Sajnos a mai oktatás ezen a téren csaknem teljesen nulla (tisztelet a kivételnek!).
Ennek szerintem 3 oka van, amelyek sajnos erősítették egymást.1. Az ipari automatizálási eszközök (beleértve a szoftvereket is) egy iskola számára megfizethetetlenek, különösképp hogy az oktatás anyagi helyzete katasztrofális. Ezért azzal főznek, ami van, ami ma már kb. annyit tesz, hogy semmivel.
Sajnos a legtöbb helyen ledarálják az előírt anyagot és annyi, az óra unalmas, nem interaktív, mindenki menne már inkább meginni egy sört. Sőt olyan sem ritka, hogy az anyagot le sem adják csak számonkérik, a delikvens meg azt sem tudja miről van szó! Nem egyszer találkoztam ilyennel. Vagy a feladat kiírás logikátlan, pontatlan, zavaros, nem egyértelmű és erre csak azt a jó előre megfogalmazott sablonos választ fogadják el, amit az oktató/tanár "kidolgozott". Az alternatív, de a kiírás szerint szintén helyes válaszokat, megoldásokat nem!2. Közben az idő szalad, a technika fejlődik, az elmúlt évtizedek alatt az ipar tele lett újfajta vezérlőkkel, elterjedtek a terepi buszok, a szervó hajtások, a robotok, a frekvenciaváltók, HMI-k, SCADA-k és egyéb speciális eszközök. Ezeket a tanterv amennyire tudom sehogy, vagy csak kilométerekkel (évtizeddel) lemaradva követi.
3. Azt kell látnom, hogy ma alig találni olyan ambiciózus, tehetséges és kellően fanatikus leendő szakembert, akit érdekel ez az egész és van remény arra, hogy jó szakember váljon belőle.
Sokan úgy választanak pályát, szakmát, mint ahogy más az étlapról választ: "Hmmm próbáljuk ki, jól néz ki, ilyet még nem ettem" Bizton állíthatom, hogy ez nem így működik. Egy szakmát nem lehet jól csinálni ha az emberben nincs egy szikrányi tehetség ambíció és egy csipetnyi fanatizmus sem.
Olyan villamos szakemberek kerülnek ki ma jó tanulmányi eredménnyel gyárakba dolgozni, hogy egy izzó cserét nem bíznék rá, mert vagy önmagát vagy egy gyanútlant öl meg, vagy a lámpatestet teszi tönkre. és akkor még csak nem is túloztam!!Onishi-nek is igaza van, nincs jó szakember gyakorlat és tapasztalat nélkül. Persze hogy nem várható el egy frissen végzett szakitól, hogy azonnal mindenhez értsem és sose hibázzon.
Elvárható (lenne) azonban a szakmai alapismeretek valamilyen szintű tudása és az hogy ne szarjon kibaxott magasról az egészre úgy ahogy van.
Természetesen ez attól is függ hova kerül és mit várnak el tőle. Az élethez kell egy jó adag szerencse is, nem vitás!Köszönöm a figyelmet...
-
Onishi
tag
válasz
sörösló #3650 üzenetére
Hát azért ez nem teljesen így van. Természetesen tanítottak az egyetemen plc programozást, csak az a baj, hogy kevés óraszámban és nagyon az alapokat. (pl. analóg jeleket egyáltalán nem kezeltünk, max csak megemlítették, hogy olyan is van).
Szerintem aki kijön az egyetemről, akármennyit is tanítanak neki a plc programozásról, akkor is kezdő marad, hiszen a valós gyakorlati életben nem használta még a tudását, így nem alakulhatott ki még az a komplex szemléletmód ami a plc programozáshoz elengedhetetlen. Ezt sok gyakorlással lehet szerintem elsajátítani, amihez Szirty honlapja hatalmas segítség, főleg annak aki nem Siemens-en tanult, mint én. Persze valószínű Szirty honlapja nélkül is elsajátítható lenne, csak sokkal hosszabb idő alatt.
Igaz én "csak" mechatronikai mérnöknek tanulok/tanultam. Gondolom egy villamosmérnöki kar, automatizálási szakirányán jóval többet oktatnak a plc programozásról.
Új hozzászólás Aktív témák
- E-roller topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Synology NAS
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Melyik tápegységet vegyem?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Autós topik
- További aktív témák...
- Epson Workforce DS-530II Dokumentum szkenner
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG321QR 32 165Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel - használt
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Csere-Beszámítás! RTX Gamer Számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- HP Rack szerverek és tartozékok egyben vagy külön-külön
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest