- Milyen egeret válasszak?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Hisense LCD és LED TV-k
- TCL LCD és LED TV-k
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
Új hozzászólás Aktív témák
-
bco
csendes tag
válasz
zsolt1129 #341 üzenetére
Köszi!
...kitakarítottam a gép belsejét és újra pasztáztam a procit és az alaplapot.
A proci és az alaplap is, azóta +2,3 fokkal melegebb, mint előtte a régi 5 éves pasztázással!!
Igaz, hogy a paszta is kb 5 éves ezüst színű: TTG-S104 TITAN, Silver Cream.
Még nem volt besűrűsödve, de lehet hogy ez már öreg, vagy a minősége nem az igazi!??
Ha másik pasztát teszek rá, akkor jobb lesz az érték!?? Milyent?? Noctua, Thermaltake...??A stability testet is futtattam: 100%, 18 perc után a proci 52, az alaplap 58 fokos volt és eldobta magát!
Kikapcsolt és újraindult! Lehetett ez a melegedés miatt!?
A RAMok rendben vannak, nemrég teszteltem őket!
THX.! -
Ranger^41
aktív tag
válasz
RootRulez #348 üzenetére
nemnem, van egy 12es a ház felső vízszintes paneljében, és a ventinek függőleges a tengelye. kb pont középen. de az a tápra van kötve nem az alaplapra, de nem megy.. használtan vettem anno, gondolom az volt a rendszer, hogy hátulrol be a friss, felül meg ki a használt meleg.
-
-
RootRulez
félisten
Nekem Everest nem írja ki a fordulatszámot
Valamit még be kell dugni valahova? Ami lógó volt, azt a ház kijelzőjéhez kötöttem, mert csak akkor írta ki a ford.számot, vagy pont azt kellene vhova az alaplapba bedugni, hogy everest is tudja?
Amikor összeraktam és engedélyeztem a PWM-et biosban, utána nem is akart indulni, mert hibát írt, csak akkor indult, ha a BIOS-os PWM értékeket N/A-ról átállítottam INGORE-re
-
RootRulez
félisten
Sziasztok, igazság szerint eddig nem igazán foglalkoztam házhűtéssel, de be kellett látnom, hasznosabb, mint levenni az oldallapot
Végül is rászántam magam és amikor új házat vettem, szem előtt tartottam, hogy legyen hely legalább elől és hátul is egy-egy 12cm-es ventinek. Arra lennék kíváncsi elég-e, ha a házventiket is a proci hűtő PWM csatija szabályozza, tehát ha a proci melegszik, a házventik is csak akkor gyorsulnak. Most csak a procihűtőn és hátul van PWM-es venti., elől maradt a gyári sima venti, ami fix 800on pereg, de le akarom cserélni ezt is is PWM-esre vagy maradjon ez? Hang miatt is szerettem volna PWM-re váltani azt is. Pár képecske...
Tehát melegebb lesz bennt ha elől is PWM és 800 helyett alapon csak 4-500-on jár lesz vagy nem igazán számít és legalább halkabb lesz a kóceráj?
-
Vasinger!
nagyúr
-
bco
csendes tag
Üdv!
Van egy 5 éves config.
a hőmérséklet értékei érdekelnének, hogy jók-e ezek!?Az alaplap és a cpu értéke kicsit magas talán, nem!??
A vinyók rackbe vannak, plusz 2 pici, (gyári rack) ventivel hűtve.
A procin egy Titán D9TB cooler van.
A házon is van egy 12 cm-es venti, plusz a táp ventije.
A videokártyán is van egy pici venti.
A Hőfokok, alapon járatva, 0-10% -on mért értékek.
A szobában kb. 21 fok van most, talán 1,5 fokkal hidegebb lent a gépnél. Ezért furcsa a vinyók hőmérséklete is!??
Kérem, nézzetek rá az értékekre!
THX.
Ha kell, átpasztázom a cpu-t és az alaplapi bordát. -
Ranger^41
aktív tag
Kíváncsiságból énis megnézegettem a hőmérsékleteket a gépben, mert állandóan, terhelés nélkül is úgy pörög a proci venti mint a porszívó, és kb lefordultam a székről, ilyet szól:
Hőmérsékletek
Alaplap 51 °C (124 °F)
CPU 78 °C (172 °F)
Aux 121 °C (250 °F)
GPU 63 °C (145 °F)
SAMSUNG HD400LD 45 °C (113 °F)Hűtőventilátorok
CPU 2700 RPM
Burkolat 4441 RPMFeszültség értékek
CPU mag 1.10 V
Aux 3.71 V
+3.3 V 3.41 V
+5 V 5.73 V
+12 V 13.07 V
+5 V készenléti 5.14 VEz most vagy félremér, vagy gőzöm sincs, terhelés nélkül ilyet dob, milehet terhelve... ennyin már el kéne füstölnie.. Sztem haldoklik a procihűtő, meg ezekszerint egy újrapasztázás se ártana ha ez igaz. Prescott magos P4 van benne, és azért arról olvastam, hogy jobb mint egy cserépkályha, de ennyire azért nem kéne... Milyen hűtőt ajánlanátok? Kízárólag levegős.
Köszi -
Jagielski
csendes tag
Na megnéztem, és hát gyanús hogy sok pasztát kentem a procira az zavarta meg az érzékelőt, uncsim épp gta-zott mondtam neki hogy lépjen ki, aztán megnéztem a hőfokokat, 24-25 fokos volt a proci, na ez már gyanús volt. 5 perc orthos után 44-45 fokra melegedett, MB 49 volt, újraindítás után pedig biosba stabil 32 a cpu.
Már csak az a kérdésem hogy húzhatom feljebb egy kicsit? vagy ez a 44-45 éppen hogy belefér és inkább hagyjam, elég kicsi a hűtő procin... (ez lehet offtopic sry)
Amúgy kösz a segítséget! -
Jagielski
csendes tag
Sziasztok!
Akadna egy kis furcsaság. Szomszédba felhúztam kicsit a procit e1400ast 3ghz-re, alaplap: p31-ds3l, aztán tesztelgettem orthossal és fél óra után 70 fok köré melegedett úgyhogy úgy gondoltam kicsit visszaveszek, de továbbra is durván melegedett és azóta már alap beállításokkal is 1 perc után 64 fok legalább, nem is futtattam tovább. A hűtő gyári, de teljesen tiszta, most volt újra pasztázva egyébként a fehérrel( igaz úgy hogy az előző nem volt leszedve normálisan talán ez a gond).
biosba volt valami beállítás ami turbón volt, de mivel villogott pirosan gondoltam átállítom standardra.
ja és coretemppel és everestel is mértem a hőt, úgyhogy már csak abban reménykedek hogy az érzékelő a rossz...
everest motherbordra 70közelit írt 1 perc orthos után, viszont megfogtam az NB-n a bordát kézzel érinthető volt, sztem még 30 fok se volt...
Segítség!! -
Cobra.
őstag
Szerintem a chipset lesz az MCP. Ezek nem vészes hőfokok, itt más gubanc lesz. Legújabb (1004) bios van fent egyébként? A múltkori kérséedből meg a mostani képből is arra tudok esetleg gondolni, hogy nem ismeri fel rendesen a processzort és esetleg hibás hőfokértéket kap tőle, amitől lekapcsol.
-
14adam
addikt
Hello,adot egy Asus m2n-mx-es lap.És az a baja,hogy kikapcsol néha.És kell vele várni egy 5 pecet míg lehül.Valaki mondja meg,hogy mit jelent az,hogy MCP.It egy kép: [link]
-
DeFranco
nagyúr
Próbálom egy ventivel megúszni. Most csináltam kávédarálóból viszonylag halk gépet, úgy hogy nem rontanám el
Beteszem akkor oda, ahova mondtad, és a vinyót majd meglátjuk. Azt kell leginkább hűteni, és ezért nem akartam a ház legtávolabbi pontjára tenni a ventit, de meglátjuk milyen így.
Köszi a segítséget!
-
Cobra.
őstag
válasz
bakosgabor57 #320 üzenetére
Szerintem ez inkább az alaplap, mint a processzor hibája. Egyébként ahogy nézem, a CoreTemp 39 fokot mutat, tehát jó esetben pont 20 fokkal mutat kevesebbet az Everest.
Defranco: a táp alá szerelt venillátor nem zavar be a légáramlatba, sőt jobb is, hogy inkább az húzza ki a levegőt, mint a táp. Az elől alul lévő ventillátor meg a passzív kártya miatt meg jobb is, hogy nyitottak a kártyaslotok (bár a legjobb az lenne, ha csak a videókártya alatt lenne egy rés). Egyébként ha úgy gondolod, hogy nagyon forró a videókártya, akkor rakj alá egy slothelyre szerelhető fekvő ventillátort.
-
Laraxior
titán
válasz
bakosgabor57 #322 üzenetére
legújabb Core temp, és real temp mit mondanak? van olyan screene ahol az everest a core temp és a real temp is mutatja a tutit?
-
Laraxior
titán
válasz
bakosgabor57 #320 üzenetére
nem garanciális gond...
-
DeFranco
nagyúr
Köszönöm, hogy segítesz!
A táp alatt van, és én is gondoltam rá, de...
Annak értelem szerűen szívni kéne kifelé a házból, és attól tartok, hogy ez pont bezavarna annak, hogy a táp ventije is onnan szedi a levegőt. Vagy a kettő nem zavarná egymást?
Abban, hogy ezt a hőmérsékletet 26-28 fokos környezetben is tartani fogja, abban nem lennék olyan biztos. Ezért is akarok betenni egy plusz ventit, annak ellenére, hogy szeretem, ha halk a ház, (most csak a proci hűtőt hallani).
A 8 centisnek nincs hangja, nem tudom milyen venti (talán spire), de alacsony fordulaton megy, egyáltalán nem hallani.
A hátsó kártya helyből hiányzik jó pár takarólemez, bár ez szerintem (és megint csak szólok, hogy nem értek hozzá) inkább rossz, mint jó, mert így nem egyértelmű a légáram. Van aki takar minden felesleges lyukat.
A fő hűtendő terület a winchester, az tuti 40 fok fölé megy nyáron, azt meg kell oldanom mindenképp. A proci másodlagos, abban van tartalék, athlon XP-nek nem olyan rossz hőmérséklet ez. A videokártyát nem tudom, nem méri a szenzor, de passzívnak passzív, így biztos nem hűvös. Most arra gondolok, hogy a kártya alá tenném a ventit, hátha leszívja a vinyóról is a meleget, meg a videokártya hűtésébe is besegítene.
-
Cobra.
őstag
válasz
DeFranco #317 üzenetére
A táp alatt kell lennie egy ventillátorhelynek, oda kéne mindenképpen egy. Egyébként ezek a hőfokok elég kellemesek, feltéve ha 26-28 fokos szoba meleltt is tarthatóak. Az első 8 centis jó (bár biztos van hallható hangja). A videókártya alól meg vedd ki a takarólemezt (már ha van és az teli, nem lyuggatott), így ott is ki tud menni a lent befújt levegő.
-
DeFranco
nagyúr
válasz
zsolt1129 #316 üzenetére
Van ám még kérdésem
A linkelt kép szerinti felépítésben van kialakítva most a házikó. Minden info ott van (az x/y az az idle/terhelt hőmérséklet). Ahogy látszik, ide legalább a winchester miatt nyáron kell extra hűtést tenni. Hogyan lenne érdemes átrendezni? hátul, a jelölt helyen van kialakított hely, vagy gondoltam arra, hogy az 5' 1/2-es helyre felmehetne a vinyó, és oda gányolnék ventit. Esetleg, a tápot tehermentesítendő (hogy ne ő kapja az összes meleget), a videokártya alá, a kiszedett kártyahelyek elé lehetne még gányolni valamit, ami levinné a kártyáról is a meleget, meg a vinyóról is lehúzná. (lehúzná? vagy az már messze van?).
A nyilak a légáramlást jelölik.
Szóval a feladat: egy ventillátor elhelyezésével, és esetleg a vinyó áthelyezésével máshová, hogyan lehetne nyáriasítani a gépet a leghatékonyabban?
-
DeFranco
nagyúr
válasz
zsolt1129 #312 üzenetére
A "vizes" boltban vettem. Passz. Mindegy, most már rá van kenve. Mit tegyek? Árthat neki, vagy tök mindegy?
Athlon XP 2000+ T.Bird A @1670Mhz
Idle: 40C
Terhelve (100%): 30 perc után 46C
Avi lejátszás: 2 óra után 44CPasztázás előtt mindegyik kb 2-3 fokkal volt magasabb. Előtte underclock volt 1,2Ghz-re, akkor a mostani értékeket produkálta.
-
DeFranco
nagyúr
Hello! kezdő kérdés: Athlon XP proci-t ha pasztázok, akkor csak a közepén a pici (1x1 cm?) magot kell pasztázni, vagy a teljes felületet? Ha csak a közepét, akkor a szintkülönbség miatti peremre is menjen, vagy csak a tetejére?
-
Cobra.
őstag
Ház oldala fel van rakva? Ha nincs, nézd meg felrakva is. Ha fent van, akkor meg a légáramlattal kéne valami csinálni, mert 3 ventillátor mellett soknak találom alapáraton.
-
Z$ee
csendes tag
Hali mindenkinek!
Én osztozom Vladi hozzászólásában:
újra pasztázni mindent (amit lehet), ventiket portalanítani (sokat segít).Egyébként nekem is feláll a szőr a hátamon, ha azt látom, hogy a proci hőmérséklete meghaladja a 45-t fokot (tudom, már ez is sok, de a környezet is meleg és a gépem nem képes szobát hűteni)
Új hozzászólás Aktív témák
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Elektromos autók - motorok
- BestBuy ruhás topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen egeret válasszak?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Ukrajnai háború
- Óvodások homokozója
- Suzuki topik
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- További aktív témák...
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 4060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
- AKCIÓ! Dell Alienware AW2721D 27 QHD 240Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- LG 55CS6 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest