- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED TV topic
- DUNE médialejátszók topicja
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- OLED monitor topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Intel Arc Alchemist A310/A350/A380/A580/A750/A770... és mobil verzióik
- Milyen TV-t vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
swad
csendes tag
mmm most jut eszembe h a van jobb megoldás is a problémádra:
nézzd meg a következő linket:
[link]
http://pilla2000.hu/ -
swad
csendes tag
egen... még meg is van
[link]
a szelepnyitást a szelepházon kívül tekercselt motor végzi, de végezhető úgy is hogy kivezetjük a tengelyt csak ebben az esetben az üzemi nyomásnak a tömítőgyűrű nyomásállósága szab határt. Az ellipszis körbefordulásával nyit v zár a motyó, a felső a befolyó ág a vele szemben lévő a visszafolyó... annakidején mikor még gőzgépet szerettem volna csinálni akkor jutott exembe ez a megoldás. Elég primitív lett a rajz, de szemléltetésnek megteszi. előnyét abban látom hogy egyszerűbben kivitelezhető, mint 1 golyós szelep értelem szerűen a tömítési felületek egyszerűsége miatt... -
swad
csendes tag
-
swad
csendes tag
...na igen, most megfogtál
rátapintottál a problémám lényegi részére. őőőő poén: elég valószínűnek tartom, hogy mostanában a sufniban nem fogok magas hőmérsékletű szupravezetőre bukkanni, következés képpen majd valami trükköt kell becsempészni a dologba O.o mondjuk a 10 khz is olyan dolog, hogyha már lúd, akkor legyen kövér ugye, mert ez a freki 20000 es főtengely fordulatszámot sejtetne, ami már az F1 ben is szépnek mondható ( lenne ). Arra emlékszem h a BOSH a nyáron debütált a piezo-elektromos gázolaj befecskendező rendszerével.. a Mercedesnél O.o végső esetben valami hasonló megoldással (feltöltő után) is be lehetne juttatni a levegőt a hengertérbe, ez eddig ok, azonban a kipufogással gondok lennének sztem o.O
bocs az offtopic-ért -
swad
csendes tag
Nagyon szívesen válaszolok minden kérdésre, ami felmerül, annál is inkább, mivel adódhatnak olyan kérdések is, amelyekre talán még magam sem gondoltam... tehát:
Mint említettem a jelenlegi project modell-szinten készül, ennek több oka is van, legfőképpen kiemelném szakmai hozzánemértésemet!Sajnos nem vagyok villamosmérnök, hogy egy ilyen komlex feladatkörrel egyedül megbírkózzam, de hajt a kíváncsiság és a hit a kivitelezés felé...
Eredeti 5let szerint 1 laptop pcmcia sinrendszerére került volna a vezérlőkártya, maga a program pedíg 1 USB-s pendrive-on foglalt volna helyet (mert azt bárhova magaddal viheted).
A tápot inverteren keresztül kapná a laptop, amelyen 1 stabil oprendszer futna az összes nyűgjével együtt mint pölö mobil internet. Maga az 5let, hogy operációsrendszerrel rendelkező számítógép végezze a motorvezérlést nem újkeletű, mivel anno 3 éve a microsoft is foglalkozott ezzel a citroennél, igaz ők a motorvezérlő-elektronikát helyetesítették ily módon. Működött is a dolog, 1 lebutított XP futott a gépen, illetve vezérelte a motort (befecskendező rendszert) egészen az első kék halálig! 8) Tanulva az esetből 1 ''kislemezes'' linuxra esett a választásom.
Felmerülhet a kérdés, hogy mi előnyei lehetnek a digitális szelepvezérlésnek... miért lenne létjogosultsága a mai autós társadalomban?
Elsősorban nyílván azért, mert kevesebb mechanikus alkatrészt tartalmazna a konceptció, konkrétabban hiányoznának amár jól megszokott elemek, úgymint vezérmű-szíj, bütyköstengely, szelephimbák stb. (nincs szíjszakadás, illetve csere) ezáltal az elérhető motorfordulatszám is növelhető lenne. Továbbá, mert számtalan lehetőség adódik: ha sportosan akarsz hajtani (+pár paci) akkor nem kell kicserélni magát a tengelyt, elegendő magába a vezérlőprogramba belenyúlni, megváltoztatva ezzel a karakterisztikákat, és még nem is említettem az égés optimalizálást sem!
A modell alapjául egy 83-as bmw 2L es injektoros (motronic) motorja szolgál, jelen pillanatban az ócskavas kategóriába sorolható, de dolgozunk az ügyön. A szelepek zárásáért az eredeti rugósor a felelős egyenlőre, bár az egyik barátom javasolta, hogy felejtsem el ezt, mivel ha meghagyom a rugósort, akkor továbbra is fentáll az úgynevezett ''lebegés'' jelensége magas fordulatszámon, ami kétség kívül rontja a teljesítényt. A szelepnyitást elektromágnesek fogják végezni, háztájiban gondolkodva ezt jópár önindító behúzótekercséből gondoltam megoldani. Az abszolút forgó jeladó biztosítja az Inputoldalon azokat az alapvető információkat, amelyek a vezérlés lebonyolításához nélkülözhetetlenek (szöghelyzet, szöggyorsulás, stb). Magát a jeladót a következő linken keresztül tudjátok megnézni:[link]
most több nem jut eszembe, bocsánat, ha túl bőlére eresztettem a mondanivalómat, vagyha itt-ott zawarosan fogalmaztam, korán van még...
Üdv.: swad -
swad
csendes tag
...konkrétan arról szól a project, hogy egy hagyományos hidro-tőkés szelepvezérlést cserélnék le digitálisra. Ez a terv. A megoldás/kivitelezés több irányba indult el, jelen pillanatban úgy állok, hogy a vezérlő karin 8255-ök vannak, ezek hivatottak lebonyolítani magát a vezérlést. (Elképzelhetőnek tartom hogy eleve alkalmatlan a célra, de modell-szinten úgy gondolom megfelel.)
Bemeneti portokra forgó abszolut jeladót ültettem, a vezérlőprogramot még most is fejlesztgetem, nagyjából készen van....a kimenetre pedig azért gondoltam hogy tekercseket ültetek, mert úgy gondoltam, hogy a térerősség időbeni változása valósíthatná meg a vezérműtengyely bütykeinek mozgásjellemzőit, illetve magát a bütyökprofilt...innen jött a frekvencia igény is
Nagy fába vágtam a fejszémet, tudom, de szeretem a kihívásokat! 8)
Bárminemű 5letet, kritikát, segítséget szívesen fogadok (ezekből sosincs elég)
-
swad
csendes tag
arra gondoltam, hogy elektromágneseket működtetnék vele. maga a tekercs 12 voltos és 150 - 200 A áramerősséggel lehet számolni...deeeee... a problémát tovább göngyölítve az elektromágnes üzemi frekvenciája (ki-bekapcs) mp.enként elérhetni a 10000 kapcsolást is.
namármost itt a problémám, hogy én a laikus először ugye arra gondoltam, h alkalmazok reléket , melyeket a ppi vezérelhetne, de nem ismerek olyan relét, amely ezen a frekvencián működik, illetve ekkora áramerősséget is átengedne. o.O láttam ugyan már fototranzisztoros reléket de azokról sem tudok semmit, mert naon kezdő vagyok a témában.
egyszóval megállt előtem a tudomány 1 kis időre ...(legyünk optimisták
Ha bármilyen 5leted van And, kérlek osszd meg velem, előre is köszi! -
swad
csendes tag
hali! 1 kis segítség kellene, 1 egyszerű, gyors jelerősítő kapcsolási rajzát ha valaki belinkelné a fórumba, azt megköszönném! Kritériumok, hogy a 8255 ös PPI kimenetére rá lehessen kötni.
thx! -
swad
csendes tag
mmm BPW34 esekkel kísérletezem per pill ami azt illeti hmmm 1ik leírásában 32 v dc a másikban 60 v dc -t ír a philips szerint 850 -es hullámhossz mellett legrövidebb a kapcsolási idő 2*20 ns ...ami eléggé jónak mond6ó...
leírás:
[link] -
swad
csendes tag
köszi a gyors választ most h jobban belegondolok, csapok a homlokomra, h tényleg így van!
az ic száma alapján kikerestem a datasheet-ről a lábkiosztását az icnek köv képpen néz ki: a Vdd-t valóban a középső láb kapja, viszont a 2 szélső az Y1,Y2 , ezek a proc megfelelő lábaihoz vannak vezetve... innen már világos, a kapcsolási rajznem akarom kidobni a cuccost megpróbálom így felhasználni ahogy van, legfeljebb a 2. fototranyót nem kötöm be o.O
-
swad
csendes tag
mmmm... most azon bogyózom, h szeretnék 10-12 fénykaput rászerelni a 2.ppi bemeneti portjaira .. a fototranzisztorokat és a ledeket régi soros egerekből bányásztam ki, deee magának a fototranyónak a lábkiosztásával illetve működésével nem vagyok tisztában sajna...
odáig eljutottam h a 3 láb közül a középsőn kapja a +5V AC-t, megh elvileg ha ráesik a (infravörös) fény, akkor csökken(?) a belső ellenállása és elvileg akkor nyit o.O deee
hogy is kell 1 ilyet bekötni? o.O van vkinek vmi 5lete? tudom h nagyon kezdő vagyok a témában, de elszánt!
köszi a választ! 8) -
swad
csendes tag
1 kis érdekesség a profiknak, akik saját maguk is tudnak drivert írni ehhez a karihoz:
PCI to ISA Bridge:[link] -
swad
csendes tag
+ 1 hasznos oldal: [link]
-
swad
csendes tag
[link]a 2. ppi mofell amit mar készítek o.O üzem(?) közben a teszteredmények nem túl biztatóak, mivel 1 2 port átállításánál )pl A0->H több port is H ra áll át :/ nade majd kiderül csak h mi a gond....
-
swad
csendes tag
válasz
TESCO-Zsömle #178 üzenetére
http://www.wcscnet.com/catalog/8255_-_8254_io_pci_card_4415713.htm
-
swad
csendes tag
...valahol vmi bibi van valszeg, mert programból csak az U1 érhető el, azon belül is csak 4 pin... o.o azontúl mind2 8255 ös PC7es pinjén feszültség van jelen állandóan.
a program amivel tesztelem a nyákot :
program ppi_tester;
uses crt, dos;
const
pa = $300;
pb = $301;
pc = $302;
pr = $303;
var
reg : registers;
i, j, dl : integer;
cw : word;
q : char;
function dec2hex(_dec : byte) : string;
var
h1, h2 : string;
i, j : integer;
begin
i := (_dec and $f0) shr 4;
j := _dec and $0f;
if i > 9 then h1 := chr(55+i) else str(i,h1);
if j > 9 then h2 := chr(55+j) else str(j,h2);
dec2hex := h1+h2+'h';
end;
function dec2bin(_bin : byte) : string;
var
b1,b2,b3,b4,b5,b6,b7,b8 : string;
begin
if _bin and $80 > 0 then
b1 := '1' else b1 := '0';
if _bin and $40 > 0 then
b2 := '1' else b2 := '0';
if _bin and $20 > 0 then
b3 := '1' else b3 := '0';
if _bin and $10 > 0 then
b4 := '1' else b4 := '0';
if _bin and $08 > 0 then
b5 := '1' else b5 := '0';
if _bin and $04 > 0 then
b6 := '1' else b6 := '0';
if _bin and $02 > 0 then
b7 := '1' else b7 := '0';
if _bin and $01 > 0 then
b8 := '1' else b8 := '0';
dec2bin := b1+b2+b3+b4+b5+b6+b7+b8+'b';
end;
procedure hidecursor;
begin
with reg do
begin
reg.ah := $01;
reg.ch := $ff;
reg.cl := $ff;
intr($10,reg);
end;
end;
procedure showcursor;
begin
with reg do
begin
reg.ah := $01;
reg.ch := $06;
reg.cl := $07;
intr($10,reg);
end;
end;
procedure initialize;
begin
dl := 50; { lama penundaan }
i := 10; { posisi LED di layar }
j := 6;
textcolor(7);
end;
procedure setppiout;
begin
cw := $80; { = 1 0 0 0 0 0 0 0 }
port[pr] := cw; { kirim nilai cw ke pr }
end;
procedure setppiin;
begin
cw := $9b; { = 1 0 0 1 1 0 1 1 }
port[pr] := cw; { kirim nilai cw ke pr }
end;
procedure resetppi;
begin
cw := $80;
port[pr] := cw;
port[pa] := $00;
port[pb] := $00;
port[pc] := $00;
end;
procedure send(p : word; d, t : integer);
begin
port[p] := d;
delay(t);
end;
procedure printbit(x,y : integer; data : byte);
begin
gotoxy(x,y);
if data and $80 > 0 then
textcolor(15) else textcolor(8);
write(#219);
if data and $40 > 0 then
write(#219);
if data and $20 > 0 then
write(#219);
if data and $10 > 0 then
write(#219);
if data and $08 > 0 then
write(#219);
if data and $04 > 0 then
write(#219);
if data and $02 > 0 then
write(#219);
if data and $01 > 0 then
write(#219);
textcolor(7);
write(' = ',dec2hex(data));
end;
procedure writebit(x, y : integer; p : word; d,
t : integer);
begin
printbit(x,y,d);
send(p,d,t);
end;
begin
clrscr;
textcolor(15);
writeln('Program PPI Tester');
writeln('------------------');
textcolor(7);
writeln;
writeln(' PPI kimenet :');
writeln;
writeln('Port A : '); writeln;
writeln('Port B : '); writeln;
writeln('Port C : '); writeln;
write('... Enter ...');
hidecursor;
initialize;
setppiout;
repeat
writebit(i,j, pa, $81, dl);
writebit(i,j+2, pb, $11, dl);
writebit(i,j+4, pc, $11, dl);
writebit(i,j, pa, $42, dl);
writebit(i,j+2, pb, $22, dl);
writebit(i,j+4, pc, $22, dl);
writebit(i,j, pa, $24, dl);
writebit(i,j+2, pb, $44, dl);
writebit(i,j+4, pc, $44, dl);
writebit(i,j, pa, $18, dl);
writebit(i,j+2, pb, $88, dl);
writebit(i,j+4, pc, $88, dl);
writebit(i,j, pa, $24, dl);
writebit(i,j+2, pb, $11, dl);
writebit(i,j+4, pc, $88, dl);
writebit(i,j, pa, $42, dl);
writebit(i,j+2, pb, $22, dl);
writebit(i,j+4, pc, $44, dl);
writebit(i,j+2, pb, $44, dl);
writebit(i,j+4, pc, $22, dl);
writebit(i,j+2, pb, $88, dl);
writebit(i,j+4, pc, $11, dl);
until keypressed;
q := readkey;
resetppi;
printbit(i,j,$00);
printbit(i,j+2,$00);
printbit(i,j+4,$00);
writeln;
writeln;
writeln(' PPI bemenet :');
writeln;
writeln('Port A : ');
writeln;
writeln('Port B : ');
writeln;
writeln('Port C : ');
writeln;
write('... Enter ...');
q := #255;
j := j + 8;
dl := 25;
hidecursor;
setppiin;
repeat
printbit(i,j,port[pa]); delay(dl);
printbit(i,j+2,port[pb]); delay(dl);
printbit(i,j+4,port[pc]); delay(dl);
until keypressed;
q := readkey;
resetppi;
printbit(i,j,$00);
printbit(i,j+2,$00);
printbit(i,j+4,$00);
showcursor;
writeln;
writeln;
writeln;
end. -
swad
csendes tag
hy!
a kártyán 2 db 8255A foglal helyet, maga a kari kivitelezés szempontjából nem lett vmi profi minőségű, maratásnál 1 -2 ák. meg is szakadt ezt utólagos forrasztásokkal sikerült helyreállítanom.
sajnos naon kezdetleges volt a technológia amivel a kivitelezést végrehajtottam, ezért eléggéééé khöm maszekul néz ki a cuccos, ha érdekel, később tehetek fel képet róla 8)
1enlőre porttesztet hajtok végre rajta, (xp alatt nem sikerült), illetve hibaforrások után kutatok 8)
üdw:
swad -
swad
csendes tag
Hy Batman!
rég nem jártam errefelé, azonban azóta összeraktam 1 ISA slotos I/O karit...
bebootolva a rendszer (XP) Extended IO Bus ként ismeri fel.
ami elvileg igaz is hiszen ha minden jól ment akkor 48 io csatival rendelkezik.
a kérdésem a következő:
a te karidat miként ismeri fel a rendszer?
illetve nem írtál e programot alá véletlenül pölö pascalban?
Köszi a választ!
swad -
swad
csendes tag
Sziasztok! A problémám a következő: 12 db LED et szeretnék vezérelni külön-külön a PC-m-ről. ( Odáig eljutottam, hogy a soros porton tudok 1 db-ot villogtatni, azonban, mivel ez kevés, gondoltam tanácsért hozzátok fordulok. a későbbiek folyamán reléket működtetnének, illetve adatbevitelre is szükségem lesz... Ennek oka folytán le kellett, h mondjak a soros portról. ) Ha a PCI buszra ültetnék 1 nyákot, akkor elegendő I/O csatornával rendelkeznék...
Pascalban programozom. Bármilyen 5letet szívesen fogadnék.
Thx.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Call of Duty: Black Ops 6
- OLED TV topic
- Milyen autót vegyek?
- DUNE médialejátszók topicja
- Sorozatok
- Azonnali informatikai kérdések órája
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy Z Fold6 / 256 GB / 12 GB RAM / 1év Garanciával / Gyári Független
- Samsung Galaxy Z Fold5 / 512 GB / 12 GB RAM / 1év Garanciával / Gyári Független
- Samsung Galaxy Z Flip6 / 256 GB / 12 GB RAM / 1év Garanciával / Gyári Független
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256 GB / 88% akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- Apple iPhone 15 Pro / 128 GB / 100% Akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- ShieldUp Fóliavágógép tartozékaival
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Újszerű Apple Macbook Air 13 - M2 - 30 Ciklus - 100% Akkumulátor - 8GB/256GB SSD - MAGYAR - Éjfekete
- Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest