- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Fujifilm X
- Gaming notebook topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- 3D nyomtatás
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Új hozzászólás Aktív témák
-
And
veterán
válasz
netudgii #294 üzenetére
"[..] mert a védelmi diódás kis ic-t ki is vették belőle"
Miért vették ki és milyen típus?
Soros port / telnet: ez nem világos. Soros (ami a hagyományos alaplapok esetén legfeljebb RS232-es lehet) port esetén nem épp a telnet a megfelelő alkalmazás a kapcsolódáshoz, az LAN hálózathoz való. Van olyan program, ami LAN-t és soros átvitelt is kezel (pl. PuTTY), de ehhez inkább valamilyen normális terminálprogram illene, pl. a RealTerm. Amúgy a dolog soros porton általában nem úgy működik, hogy összedugod és egyszer csak lesz valami kapcsolat, hanem ismerni kellene az adott eszköz protokollját, terminálparancsainak készletét (ha van olyanja), és természetesen legalább a port fizikai paramétereit (baudrate, start-, stop- és adatbitek száma, paritásbit típusa). Ha ezek nincsenek dokumentálva, az átvitel egyedi, nem szabványos, ismeretlen, vagy nem létezik egy olyan kliensprogram, ami egy az egyben lekezeli ezt, akkor fújhatod.
"addig nem csinál semmit és egyetlen gombra sem reagál,amíg nincs jel"
Ez így elég viccesen hangzik. Egy több inputtal rendelkező bármilyen megjelenítőn általában van lehetőség a forrás kézi kiválasztására. Elvégre az nem túl életszerű, hogy a kivetítő 'csak úgy' leragadjon egy inputon, és ha ott nem kap jelet, akkor nem tudod átváltani, hiába adsz neki másik bemenetre értelmes jelet. Ha ez a helyzet és valóban nem reagál a gombokra, vagy semmilyen életjelet nem ad ("No signal" üzenet vagy valami hasonló), akkor valószínűleg más is meghibásodott benne, nem csak az adott videobemenet.
#295: "Fogalmam sincsen, hogyan lehet soros porton video jelet átvinni."
Leginkább sehogy, de itt nem is erről van szó. A soros port vezérléshez kell, nem a képtartalom átviteléhez. -
-
netudgii
csendes tag
Hali,hát nemtom vagy-e annyira kitartó,hogy röpke 10 év után még nyomon követed a topikod,de nekem egy kis segítségre lenne szukségem.Projektort szeretnék vezérelni soros porton keresztul,kérlek lépésről-lépésre leírni,hogyan csináljam.Sajna haza vágták az rgb2-es bemenetet,a proji azóta is ott várja a jelet,de az nem jut el semeddig,mert a védelmi diódás kis ic-t ki is vették belőle,és ez addig nem csinál semmit és egyetlen gombra sem reagál,amíg nincs jel..Arra gondoltam,hogy soros porton átkapcsolom video,vagy auto-ra,hogy lássam mennyire károsodott más alkatrész is,ha át sikerul váltani és megjelenik a forrás képe,akkor örl,ha nem,akkor tovább kell keresni,mi ment még tönkre.Próbáltam már XP alatt telnet ablakból,de sajna azt írja,hogy nincs kapcsolat.Elöre is köszi.udv
-
Batman2
őstag
Bezárható ez a topic is !
Idejét múlta már sajnos a házi készítésű hardver és az ISA busz is.
Köszi.Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
Honkydoo #290 üzenetére
Akkor pedig méricskélni kell egy kicsit az erősítő bekapcsoló, nyomó gombjánál, hogy mit is kapcsol rá (+ táp, vagy GND) a nyomógomb a bekapcsolást vezérlő vonalra !
Ennek megfelelően kell egy pici kapcsolást készíteni, ami az USB-n megjelenő +5V-ra egy pillanatra a megfelelő polaritást kapcsolja a bekapcsolást vezérlő vonalra.
Pillanatnyi áram impulzus adására alkalmas pl. a kondenzátor, ami csak addig köti össze a két pólust, amig fel nem töltődik, aztán szigetel.Ha megmondod, hogy +táp, vagy GND-t kapcsol az erősítőd bekapcsoló nyomógombja a táp áramkörre, akkor tudok rá kapcsolást rajzolni !
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
Honkydoo #288 üzenetére
Szevasz
Ezt igazából egyszeráen meg lehet csinálni !
Az USB porton megjelenő 5V-tal táplálsz egy kicsi áramú relét, aminek a kapcsoló érintkezői képesek kapcsolni legalább 250V-3A-t !
A hagfalrendszer erősítőjét pedig ezen a relén keresztül látod el hálózati árammal és kész !Üdv.
-
Honkydoo
őstag
Sziasztok!
A genius 5.1-es hangfalam vezérlését szeretném megoldani.
Van egy BR lejátszóm, amin van usb port. Azt szeretném, ha a lejátszómat bekapcsolom (vagyis az USB port áramot kap), bekapcsoljon a hangfal is.Ehhez egy olyan áramkör kellene ami megoldja azt, hogy amikor megjön az 5V akkor küld egy rövid impulzust a kapcsolónak (a hangfal elején lévő nyomógomb), illetve amikor megszűnik az 5V akkor küld még egyet.
Az a gond, hogy nem tudok áramkört tervezni... Tudna valaki segíteni?
-
Batman2
őstag
válasz
kaszas19 #286 üzenetére
Szevasz
Mint említettem, nem ismerem a panel felépítését, még a működése sem teljesen tiszta számomra, így semmi megoldási javaslat nem tudok mondani !
Valami polaritás váltásról is beszéltél, az sem teljesen egyértelmű számomra micsoda !?Nekem az eddigiekből az jött le, hogy ez egy inverter áramkör, aminek a kimeneti frekvenciája változtatható, így változó frekvenciájú váltóáramot tud előállítani, amivel váltóáramú motoroknak lehetséges a fordulatszám szabályozása.
A bemeneti áram pedig lehet hálózati váltó, vagy telepes egyenáram is, mindegy, mert úgy is egy egyeniránytíó hiddal kell kezdődjön az áramkör.Tehát ha jól értem, és a szivattyú egy váltakozó áramú példány, akkor kell készíteni egy másik, egyszerűbb invertert, aminél egyszerű, analóg módon tudod a kimeneti frekvenciát változtatni.
Ebbe az áramkörbe én nem tudom bele ásni magam, pláne ennyi infó alapján, így azt javaslom, hogy nézdd át magad, nézz utána neten a pontos típus alapján, hogy van e róla valami infó a frekvenciára és átkötésre vonatkozóan.
Üdv.
-
kaszas19
senior tag
kicsit bonyolult az szent
ez a panel egy Aquastream xt ultra pumpa vezérlő elektronikája ami FW hibás lett így nem lehet szabályozni a frekvenciát és csak alapon jár a pumpa.
Nekem elég lenne egy átkötés is ha megoldható mondjuk úgy hogy 72Hz-en menjen a pumpa állandóan úgy mint a HPPS+12V panelnál J1 J2 átkötés megoldható lenne??? -
Batman2
őstag
válasz
kaszas19 #284 üzenetére
Biztosan megoldható valahogyan, de ebszolút nem ismerem ezt a hardvert, még azt sem tudom, mire való, így nem igazán tudok hozzászólni.
Bár ha az áram megfelelő kapcsolgatásával végzi ezt a szabélyozást, akkor pusztán potméter nem elég, lehet kell egy kiegészítő áramkör is, ami a poti analog ellenállás változására változó gyakoriságú impulzus sorozatot hoz létre a FETek vezérléséhez.
Akkor viszont mát lehet, egyszerűbb, ha építessz maszek egy szabályozó áramkört, ezen áramkör működése ismeretében, csak nem mikroprocesszorral digitálisan, hanem potméterrel, analóg módon vezérelve.Üdv.
-
kaszas19
senior tag
Sziasztok remélem még kapok itt választ.
Szeretném kérni a segítségeteket.
IR4427Sezt a Mosfetet szeretném úgy bekötni hogy potméterrel lehessen állítani.
Gyárilag Szoftveresen lehet állítani hogy milyen gyakorisággal váltson pólust, de a Firmware hibás lett a vezérlő Microprocesszora és így nem lehet állítani a pumpa teljesítményét.
Arra gondoltam hogy nem-e lehetne hogy manuálisan potméterrel állítanám be??? -
Batman2
őstag
válasz
I.P@trick #282 üzenetére
Szevasz
Kicsit régen tetted már fel a kérdést, hogy most válaszoljak rá !
Én annyit tudnék csinálni, hogy megpróbálnék keriteni egy ugyanilyen panelhez való vezérlő elektronikát, pl. egy olyat, ahol a vezrélő jó, csak a panel tört szét !
Net, adok-veszek oldalak (vatera, stb.), zsibogó, elktronikai bontók, szémtech. boltok.Üdv.
-
I.P@trick
csendes tag
Üdvözletem mindenkinek!
Egy olyan problémám van, hogy a minap szereztem egy HITACHI SP10Q009-T típusú kijelzőt. A gond ott van, hogy csak magát a kijelzőt kaptam meg, az azt vezérlő elektronika nélkül.Neten keresgéltem, de nem találtam erröl a szériáról semmi infót.
Valaki nem tudna segíteni ezügyben??? A kijelzőt a gépre szeretném kötni és különböző információkat szeretnék kijelezni rajta(pl. cpu használat, hőmérsékletek, stb).
Itt egy kép róla:
Segítségeteket előre is köszönöm. Ha lehet privát üzenetben válaszoljatok, mert azt elöbb észreveszem. -
Batman2
őstag
válasz
blackjani #279 üzenetére
Szevasz
Ha az akkujának a töltöttségét szeretnéd monitorozni, nyomonkövetni, akkor esetleg megoldás lehet az is, hogy ráteszel az akkura egy kis áramkört, ami figyeli a feszültséget, majd annak az adatait pedig, ha nem eleve soros porti kimenete van, akkor rávezeted egy alkalmatos párhuzamos-soros, vagy párhuzamos-USB konverter áramkörre !
Majd a gépnek szolgáltatott adatokat, egy kis progival kijelezteted.
Ez ugyan nem egyszerű, de jobb nem jtu eszembe.
Vagy egyszerűen egy egyszerű kis töltöttség kijelző áramkört kapcsolsz az akkura, és kül. szinű LEDekkel jelezteted ki a töltöttséget.
Keress rá a neten: battery monitor (kulcsszóra)
Üdv.:
-
Batman2
őstag
Szevasz
A régi ISA buszos rendszerben midegy volt, hogy melyik kártyahelyre dugtam be a kártyát, mindegyik foglalatban benne volt minden jel, azokból pedig a kártya cimdekodoló áramkörei határozták meg, hogy mire válaszoltak, vagy melyik adatot vették át az adatbusztól.
Ez nagyjából tán igy van a PCI buszon is, ha nem használsz valami speciális funkciót, ami esetleg csak egyik foglalatban érhető el, de ennyire már nem tudom a részleteket.
De ebben az esetben is a kártya cimdekóder része felelős a kártya aktivitásáért.Kicsit sokára válaszoltam, bocs.
Üdv.:
-
blackjani
csendes tag
Ez az UPS ABREL márkájú és már a gyártó sem tud küldeni rajzot mert olyan régi,viszont baromi erős tele van FET-ek el.Ráadásul szinuszos kimenete van és folyamatos üzemű az inverter.Tökéletesen működik csak nincs kapcsolat a PC-vel.Erre kellene valami megoldás.
Program sincs hozzá ezért elég nehéz a feladat.Az UPS kimenete elött van 5 db opto csatoló
és az egyes és kilences lábak nincsenek használatban.Az összes eddigi bekötést próbáltam már amit a neten találtam sajna egy sem jó.Azért köszönöm,hogy válaszoltál.
-
LukE
veterán
válasz
blackjani #276 üzenetére
attól függ
pontos típustól függ, pölö APC UPS-ek kábele ránézésre sima soros, viszont keresztbe van kötve benne 1-2 (nem emlékszem pontosan) ér. Ha egy sima soros kábellel összekötöd a PC-vel, akkor egyből lekapcsol. (Az UPS egyik bemenete azonnali lekapcsolás).
gúgli a barátod -
blackjani
csendes tag
Sziasztok!
Nekem olyan gondom van, hogy egy régifajta szünetmentest szeretnék összekötni a pc-vel, soros porton keresztül, hogy kapcsoljon ki a pc ha már lemerült a szünetmentes.
Csak annyi segítség kellene, hogy a soros port melyik lábára kell adni vagy elvenni tőle a feszt. Ha valaki tud segítsen. -
blackjani
csendes tag
Sziasztok!
Nekem olyan gondom van, hogy egy régifajta szünetmentest szeretnék összekötni a pc-vel, soros porton keresztül.
Csak annyi segítség kellene, hogy a soros port melyik lábára kell adni vagy elvenni tőle a feszt. Ha valaki tud segítsen.
Köszi -
bobba16
csendes tag
-
Batman2
őstag
Szevasz
Én annak idején a Quick Basic 4.5-ös, compileres (fordítós) verzióját használtam vezérlésre és kész program írásához.
Kár, hogy ez csak DOS alatt tud futni. A Windows DOS ablakában ugyan elindul a program, csak nem működnek benne a perifériákat vezérlő utasítások, nyilván a wincsoda tíltja azokat.
Próbálkoztam volna a Visual Basic-el, de azt meg egyszerűen nem értem, hogy kell a szerkesztő ablakba az utasításokat beírni, rendes érhethtő leírást me nem sikerült összeszednem róla !
Ha netán találnál, légyszi, szóljál már nekem is !Szerintem, ha a C64-ről ismered a Basic-et, akkor nem sok különbség lesz.
Régen nem foglalkoztam már Basic-el és vezérléssel gépről.Megadott portra adatoto kiküldeni az OUT utasítással, beolvasni pedig az INP utasítással lehet, ahogy emlékszem
Formája (pl. a hexa 378-as nyomtatóporti cím esetében):
Ki: OUT &H378, 1 , vagy 'ertek' nevű változóval OUT &H378, ertek
Be: INP (&H378), ertek (ebben az esetben értelemszerűen csak változóba olvashatunk be értéket)(lehet, hogy ide nem kell vessző, már nem emlékszem pontosan)Amúgy, ha saját kártyát készítessz ISA buszra, azt is így kell vezérelned, csak tudnond kell, hogy milyen címre állítottad be a kártyádat !
Az én, saját gyártású kártyám az a 300, 301, 302 és 303-as címeken érhető el.Amúgy a 300 - 31F címek azok szabadok a PCk-ben többnyire, ha csak nincs már valami spéci kártya beletéve, ami pont ebben a tartományban dolgozik, szóval ebben a címtartományban kell hogy dolgozzon egy saját gyártású kártya !
De azért egész jól fel lehet használni a nyomtatóportot is vezérlésre, az meg a mai modernebb gépeken is ugyanúgy többségében rendelkezésre áll.Üdv.:
-
bobba16
csendes tag
Sziasztok
szeretnék készíteni egy kissebfajta oszcilloszkópot a számítógépre a hardveres résszel nem lenne gond szerintem mert már készítettem áramköröket mondjuk a legbonyolultabb egy rádió távirányítású kisautó vezérlése volt c64-ről . úgy gondolom hogy nagyobb áramkör vezérlése se lenne bonyolultabb egy újabb pc-n . Szóval az érdekelne hogy hogyan tudom vezérelni az ISA buszt pl milyen paranccsal tudok egy adatkimenetet magas szintre húzni , egy adatsínt beállítani kimenetnek vagy bemenetnek és hogyan olvasok be egy megadott címről adatot. hogyha lehet akkor Basic nyelven írjátok le ezeket a parancsokat , légyszíves írjátok le hogy van e valami lényegi különbség az ISA port programozás és a c64 portjainak programozása között (remélem nincs is ilyen) .
előre is köszönöm a választ !
azoknak akik pedig még most ismerkednek a portok vezérlésével azoknak ajánlom ezt az oldalt: [link]
szerintem az alapokat innen is el lehet sajátítani utánna pedig egy nagyobb gép működése is könnyen megérthető. -
Batman2
őstag
Üdv mindenkinek !
Találtam egy jó kis leírást az LPT protos vezérlésről, legalábbis azt írja, hogy leír mindent !
[link]Üdv.:
-
swad2
csendes tag
érdekes cikkre bukkantam, mindenképpen érdemes elolvasni szerintem
[link] -
-
ABnormal
őstag
azt mondjátok meg,hogy én hogyan tudom megmondani nektek? mit kell mérni? pl a J1 két pontja között feszültséget?
-
Batman2
őstag
válasz
ABnormal #263 üzenetére
Szevasz
Jó, mostmár bejött a kép, előszőr csak egy x volt a helyén.
Szerintem nem nehéz összehozni, akár magad is meg tudod csinálni.
Azt ezért tudni kellene, hogy az a J1 és J2 áttkötések, milyen jelet kötnek át, tehát digitális TTL jelszintről van e szó (+5V és 0V), vagy valamilyen egyéb jelszintről, akkor plusz áramkörök is kellenek.Üdv.:
-
ABnormal
őstag
Szevasztok!
A képen látható vízpumpa vezérlését szeretném a számítógépről,programból elvégezni.
Mint látható a
J1 J2
Off Off 64 Hz (Normaler Modus) Auslieferzustand
On Off 72 Hz (Power Modus)
Off On Silent (Silent Modus)
On On Auto (Auto Modus)Megcsinálja ezt nekem valaki nem horror áron?
-
Batman2
őstag
Szevasz
Jó tudni, hogy megvagy még !
Én sem sok kárt tettem most elektronika terén.
A modellvasút vezérlésem is pihen, talán majd egyszer még lesz időm, erőm, stb. elővenni és megvalósítani.
Most a megtakarított pénzem jórészt egéssze a járgányom felújítására fog elmenni, ezzel és persze sok-sok munkával vagyok elfoglalva (mint mindíg), pihenés az alig.
Ha vannak újabb fejleményeid, írj !
Üdv.: -
swad2
csendes tag
még mindíg pihenget a dolog, de nincs elfelejtve!
A minap jártam erre:
[link]
Nemsokára összerakom a másik gépem, mert a sajátomnak van 1 LCD -TFT je viszont annak a tranzisztorai vajh miért? érdekes módon nem kapják meg az X vezérlő jelet időnként (főleg akkor ha bekapcsolom, vagy felbontást váltok), sőt olyan is előfordul, h megkapják ugyan viszont akkor meg az Y videojel tűnik el! A kettő kombinációja is előfordul, ilyenkor vagy van kép( a panel valamely szegletében) de akkor ''ugrál'' és torz, vagy nincs ( mondjuk ebből is 2 fajta van, az 1. amikor a nagy feketeség látszik csak, vagy a nagy fehérség)szóval most éppen azon bogyózom, h melyik alkatrész hibás működése okozhatja a fent nevezett problémát. ugyanakkor ezt úgy szoktam volt orvosolni, h többszöri ki és bekapcsolás után egyszer csak normálisan működik. van 1 másik vezérlőpanelem is, mondjuk annak nincsenek ilyen problémái, az csak szimplán munkakerülő
, mivel random elküldi a tápot stand-by üzemmódba min 1 max 20 mp-ként... xal érdekes dolog és jó lenne már nem azzal tölteni minden gépindítás utáni 5-10 percet h ''belőjjem'' a képet
kb ilyesmik vannak mostanság.
Veled mizzu? -
Batman2
őstag
Hi
Mondjuk tuningnál egészen biztosan a proci, memória és egyéb kiszolgáló alkatrészek is jóval több energiát igényelnek, ami könnyen lehet, hogy már súrolja az alaplapi tápok teljesítményét, innen lehet a nagy melegedés !
Ha az alaplaphoz operálsz valami kicsi ventilátort, ami fújja a tekercseket és kondikat, akkor bírhatja a tuningot, bár akkor is hamarabb fognak pl. a kondik elhasználódni.
Ahogy írtad is, a vetis megoldással próbálkozzál, ha tuningolni akarsz, az vele jár !
Nekem is egy erőtimény hűtőborda és ventilátor van a procimon, bár én messze nem tudom annyira húzni, hogy az komoly melegedést okozzon, nem is veszek észre semmit.
Sotho
őstag
Akarom mondani nf7-s
-
Sotho
őstag
Igen gondoltam rá hogy lecserélem de nem találtam ugyanolyan kondi t-külsőre rendben vannak- inkább nem nyúltam hozzá, alapesetben nem okoz problémát csak tuningnál, de ha hűtöm őket akkor minden ok.
Egy nf2-s lapról van szó amúgy , a procihűtőről lejövő levegő a sűrűn lévő kondiktól nem éri normálisan a tekercseket azért (is)tudnak átforrósodni. -
Batman2
őstag
Hi
Tudtommal azok nem folytók, hanem a kapsc üzemű tápegységek induktivitásai !
Mondjuk elvileg, ha 90-95%-os hatásfokkal mennek a tápok, akkor nem sok hő kellene termelődjön, bár, az is igaz, hogy nagy áramok (30-90A) folynak rajta, bár kicsi feszültséggel, már ami a proci tápellátását illeti.
Lehet, hogy a kondik már vacakok, elhasználódtak, kiszáradtak és emiatt lecsökkent a tápok hatásfoka és ezért termel sokkal nagyobb hőt.
Szerintem lemérni igen bajos őket, ha van rajtuk már esetleg küllemi jel (kicsit púpos, netán lyukadt a teteje), akkor ki kell cserélni azokat, feltéve ha tudsz ugyanolyan kapacitású, feszültségű és soros ellenállás értékű (ESR), ja és formájú példányokat beszerezni !
Sotho
őstag
Van egy lapom és a cpu foglalt mellett a tekercsek állatira melegszenek,(kb 80-90Cfok) mitől lehet? Az ezek mellett lévő kondenzátorok kapacitását mivel célszerű lemérni?
Kösz. -
Batman2
őstag
Hi
Ez marha jó !
Valami ilyenen gondolkodtam én is, azzal a különbséggel, hogy az illesztést nekem kellett volna összehozni, de itt látom, hogy egy célcsippel oldották meg,
tehát PCI busz illetsztéshez ezek szerint létezik célcsip !!!
Ha azt meg be lehet szerezni valahonnan, akkor könnyedén lehet saját kártyát is készíteni PCI buszra !
Egyébként a további felépítése semmiben sem különbözik, mint amit már én is megterveztem, meg Te is valami hasonlót csináltál !
Egyszerűen csak a gyorsabbik 8255-ös ICket alkalmazza, de gondolom, hogy megy a lassabbal is.
Lagalábbis nekem ISA buszon ment mindkettővel.
A célcsip gondolom, hogy 8 bitnyi I/O vonalat és némi cím, illetve vezérlő jeleket szolgáltat a további áramkörök számára.
swad2
csendes tag
okés az előző rossz kéretik a moderátor(ok) által törölni...
tehát a helyes link a következő:
[link] -
swad2
csendes tag
Tehát a linkek:
[L]http//www.futurlec.com/PCI8255.shtml[/L]
[L]http//www.phanderson.com/printer8255c.htm[/L] -
swad2
csendes tag
Még megvagyok Batman, köszi!
A kártya a szekrényem tetején pihen egyenlőre, 2 okból is, az első h még nem tudtam kiküszöbölni a hibát, bár gyanítom h az áramkör logikailag hibás o.o
A második ok pedíg h abszolút nincs félretett pénzem a hobbimra sajna :S
Igy aztán a BPW34 esek is ott porosodnak még az elektroboltban...
Deviszont:
épp a napokban bukkantam rá egy 72 portos PCI slotos karira a neten, bár nem túl sok az infó róla az ára igen kedvező , kb 20000 huf ból kijön szállítással együtt ha jól emléxem, majd nemsokára belinkelem az oldalt (csak előtte restart és bookmarks csere a firefoxban)
Ui.: azért ez az új nick mert volt 1 kis systemcrash és a mentett passok elszáltak) -
Batman2
őstag
Hi
Mi a helyzet a kartyaddal?
Nem relmik, hogy irtad volna, hogy megoldottad e a problemat, ami fennallt.
Udv.: -
Batman2
őstag
Hi
Jah, időközben nem ragáltam, de már megvan a masinám, végül is van 'gyári' LPT portja, így nem kell beszereznem hozzá.
Közben találtam több külföldi forrásnál is PCMCIA LPT kártyát, de átszámítva 20-25E Ft körül vannak, nem tudom, mi ilyen drága rajtuk!
De mégegyszer köszi Luke a linkeket !
Üdv.:
[Szerkesztve] -
Batman2
őstag
Hi
Köszi szépen ismét a hasznos infókat !
Át fogom böngészni, mihelyst lesz időm, mineképpen.
Az legfrisebb helyzet szerint valszeg mégis egy olyan notebookot szerzek, maelyiknek gyárilag van LPT portja, az utóbbi időben sűrűn változott a helyzet. Persze csak akkor lesz fix, ha mér meg lesz a kezemben.
Mégegyszer köszi, akkor is hasznos !
LukE
veterán
nm. a gyarto weboldala itt van: [link]. Driver, doksi, satobbi. Ketfele driver van hozza, az egyik egy virtualis port, a masik meg valami DLL, de masegyebet nemtudok, kerem kapcsojja ki
En a soros portos csippjuket hasznaltam/hasznalom, az teljesen sima kom portnak latszik(WinXP)..
LPT kezelese lehet valamivel nyugosebb, de tuti le van irva, hogy hogy lehet (es hogy el lehet-e) ermi az osszes lpt porton levo tusket.
ja, szerk: dos alatt fogalmam nincs, hogy hogy lehetne elerni, de egyebkent win, win CE, linux, MacOS driverek is vannak naluk.
[Szerkesztve] -
Batman2
őstag
Hi
Köszi az érdekes és hasznos infókat !
Ha jól értem, akkor az IC-hez, amit pl. rákötök az USB portra, a gyártó ad egy drivert is, amiből esetleg feltételezném, hogy a driver miatt, virtuálisan, a progik felé úgy látható ez a port, mint pl. egy valós LPT port.
Bár mintha ezzel kapcsolatban is hallottam volna valakitől, hogy az ilyen 'virtuális' port azért nem teljesen úgy működik, mint egy valóságos, esetleg éppen tőled korábban, de lehet, hogy And kollega volt.
LukE
veterán
neeeem. olyan kacatra gondolok, ami sima soros (vagy parhuzamos) portkent latszik a pc oldalon, es ugyan annyi a kezelese, mintha tenylegesen soros porton lenne.
FTDI gyart ilyen csippeket. Drivert fol, es van +1 portod. (vindóz es linux ala is van drivere)
De szerintem a keszen kaphato verzionak is sima portkent kell megjelennie. Sorossal tuti jol mukodik, hogy lpt-t ugyan ugy tudod-e elerni, mint egy rendes lpt portot, abban mar nem vagyok biztos.
VB6 alatt allitolag nagyon egyszeru soros portot kezelni. -
Batman2
őstag
Hi
Igen, ez és hasonló (soros-párhuzamos) is eszembe jutottak, de akkor az USB portot kellen programoznom, ami számomra egyelőre bonyolult, semmit sem tudok róla.
Azt meg végkébb nem tudom, hogy Visual Basic képes e az USB programozására, de még a párhuzamos portot sem tudtam belőle megoldani, mivel azt sem tudom, hogy kell benne programot írni.
Egyelőre valszeg DOS-ból a régi Basicel próbálkozok, az legalább megy rendesen.
Amúg találtam neten PCMCIA-LPTx átalakítót, de átszámítva 20-25E Ft, iszonyatos !
Remélem, azért nálunk majd olcsóbban is hozzájutok !
Egyébként kösz a tippet !
Üdv.:
[Szerkesztve] -
Batman2
őstag
Hi
Nem tudja valaki véletlenül, hogy laptophoz van e PCMCIA-os párhuzamos port kártya?
Mert a kinézett laptopon nem lesz olyan csati alaban, de reménykedek, hogy kártya formában hozzá csatpéhatót viszont gyrátanak (különben neki kell látnom megcsinálni)
Kerestem, de egyleőre nem leltem.
Üdv.:
[Szerkesztve] -
Batman2
őstag
Hi
Ja, én is gondolkodtam már ilyenen, csak én napelem támakörben.
de a lényeg ugyanez volt, hogy egy elektronika mindíg a nap felé állítsa a napelemet, hogy az mindíg a lehető legtöbb áramot tudja szolgáltatni.
Nekem erre két ötletem is volt.
Az egyik, hogy 7414-es IC és két, különböző helyzetbe állított fényelem (fotodióda, stb.) felhasználásával próbálja megállapítani az áramkör, hogy merre mozog a fény, annak megfelelően, hogy melyik fényelem kap több, vagy kevesebb fényt.
És ha valamelyiknél változás áll be, akkor a másikhoz viszonyítva a változás előjelének megfelelően megy végbe a mozgás, amit egy kis digitális logika vezérelne, nehány tranyón vagy FET-ten keresztül meghajtva egy motort, a megfelelő irányba és ideig.
A 7414-es IC Shmidt triggeres kapui jelentenék az észlelési küszöböt, bár lehet, hogy erre sokkal jobb lenne egy LM339-es IC, melynél be is állíthatom a hiszterézis (észleési küszöb, reakció késleltetés, stb.) mértékét, tehát hogy milyen kicsi változásra reagál már az áramkör.
Ennek a jelét használná fel a digitális logika a vezérléshez.
A másik, hogy műveleti erőssítővel végzem a két fényelem jelének az összehasonlítását és a kimeneten jelentkező, a változás irányának megfelelő polaritású (kettős táplálás esetén) jelet vezetném be egy komparátor kapuba, ahol a rekció küszüb belállítása és a jel ''digitalizálása'' megtörténne, és menne a logikai meghatóra a jel tovább.
And, ezekhez mit szólsz?
Jó az elgondolás?
And
veterán
Értem, hogy mit szeretnél, de azon a linken szerintem nincsenek annyira bonyolult kapcsolástechnikai megoldások. Szinte az összes azon alapul, amit leírtál, csak nem a cső árnyékát veszik figyelembe, hanem a valamekkora nyílásszögben beállított detektorok jelkülönbségét, amely akkor nulla, ha a fény pont középről (a szögfelezőjük irányából) éri azokat. Érdekességképp detektorként némelyik rajzon ledeket használnak. Ha a különbség nem nulla, egy tranzisztoros (vagy relés) teljesítményhíd úgy vezérli a motort, hogy a fényforrás ismét középről érje a szenzorokat. Az ott leírt egyszerű követő szabályozások többsége nem tesz lehetővé finom mozgásokat, csak valamekkora hiszterézissel oda-vissza kapcsolgatja a forgatómotor irányát.
Ennél a feladatnál szvsz. az elektronikánál sokkal bonyolultabb lehet a kivitelezés gépészeti része (motor, esetleg áttételek, stb.) -
hm
aktív tag
Jesszus. Na, először köszönöm a választ. A probléma ott van, hogy mindegyik bonyolultabb, mint amit én szeretnék, így inkább megosztom a saját ötletem, aztán talán elmondjátok, hogy hol a hiba. A saját ötletem hasonlít ehhez: [link] viszont itt, ha jól látom a készítő az egész berendezést forgatja, az én ötletem pedig az, hogy csak a parabolalemezt kéne. Így lehet azt tetőre építeni. Namost. Ha ott az a rézcső, amelyre fókuszál a parabolalemez, akkor ha fentről jön a napsugár, akkor lesz egy árnyéka a csőnek a vályúban. Tehát ha a vályúba beleteszek 2 napelemet V alakban (vagy vízszintesen, a parabola tengelyére merőlegesen) akkor valamelyikre árnyékot fog vetni. Amelyikre árnyékot vet, az kevesebb teljesítményt ad le. Ez a teljesítménykülönbség szolgáltatja a vezérlés ''merre is mozgassam a vályút'' parancsát. Ha a V alak legaljára esik az árnyék, akkor a parabolavályú pontosan a rézcsőre fókuszál, tehát ekkor a napelemek által szolgáltatott teljesítmény is egyenlő. Ez a vezérlési ötlet. Az elektronikai kivitelezéséhez meg segítség kéne...
-
hm
aktív tag
Huh. Nekem is van egy vezérléstechnikai kérdésem. Egyszer majd szeretnék napkollektort építeni házilag, de mivel az egészet meg kell tervezni, így most ennek egy kicsiny, ám igen fontos szeletét szeretném tőletek megkérdezni. Léteznek parabolavályús erőművek. [link] No egy ilyesmi lenne háztetőre szerelve, (persze kicsinyítve) a jobb téli hőmérséklet érdekében. A probléma a napkövetés gyakorlati megoldása. Egyszerűséget jelent, hogy csak 1 koordinátát kell követni, a függőlegest. Szóval nem tudom, mit kell ehhez építeni. Van aki szerint 2 tranzisztorral megoldható. (persze az elektromotor is kell a mozgatáshoz) vagy van valakinek valamilyen optikai ötlete az automata vezérléshez? Vagy nappálya betáplálása kell, vagy nem tudom.
-
swad
csendes tag
mmm most jut eszembe h a van jobb megoldás is a problémádra:
nézzd meg a következő linket:
[link]
http://pilla2000.hu/ -
swad
csendes tag
egen... még meg is van
[link]
a szelepnyitást a szelepházon kívül tekercselt motor végzi, de végezhető úgy is hogy kivezetjük a tengelyt csak ebben az esetben az üzemi nyomásnak a tömítőgyűrű nyomásállósága szab határt. Az ellipszis körbefordulásával nyit v zár a motyó, a felső a befolyó ág a vele szemben lévő a visszafolyó... annakidején mikor még gőzgépet szerettem volna csinálni akkor jutott exembe ez a megoldás. Elég primitív lett a rajz, de szemléltetésnek megteszi. előnyét abban látom hogy egyszerűbben kivitelezhető, mint 1 golyós szelep értelem szerűen a tömítési felületek egyszerűsége miatt... -
Batman2
őstag
Hi
Igen, létezhet ilyen, valóban, ha az eletronikus befecskendezésre gondolunk.
Ezekkel alapban szerintem két baj van:
1. hogy speciális mágnesszelepkről van szó és
2. hogy az átlag felhasználó valszeg nem is jut hozzá, vagy csak nagyon drágán, ha egyáltalán van átlag felhasználható változatuk ezeknek.
Bár az igaz, hogy mikor ezzel foglalkoztam, tavaly tavasszal, akkor emlékszem, hogy volt olyan szelep is, melynél ilyen elnevezés szerepelt, hogy ''impulzus szolenoid'', tehát, ha jó értelmezem, akkor nagyobb frekvencián is képes egy-egy pillanatra nyitni és ezáltal a vízhozamot, kvázi ''analog'', folyamatosan változó mértékben befolyásolni.
kerti, automata öntöző rendszerhez mélyedtem bele a mágnesszelepkbe, de megbukott a dolog azon, hogy a kertemben vezetékes víz nem áll rendelkezésre, csak egy tartály, amit ha feltöltök, van kb. 800l víz és kb. 0,2bar nyomás, ami a jobb szelepkenek is csak épp a nyitó nyomás körüli érték, tehát csak csorgott, amit megvettem hozzá.
Aztán kerestem olyan szelepeket, amelyek tényleg 0bar nyomástól működnek, de azok nagyon drágák számomra, így arról letettem.
Még volt egy olyan gondolatom is, hogy sima golyós szelepet mozgatok egy lassító áttéttel ellátott motorral és így oldom meg a garantált 0 bar-os nyitást, de ezt végülsem csináltam meg.
Végül arra jutottam, hogy ha vezsek egy házi vízművet, azzal a nyomás probléma megszűnik és viszonylag olcsón meg lehet építeni az egészet, de mivel a kertünk elég veszélyes helyen van (van egy-két jó szomszéd), így letettem az egészről.
Sok sikert a beszerzéshez és szereléshez, no meg kitartást a munkádhoz !
üdv.:
[Szerkesztve] -
swad
csendes tag
-
swad
csendes tag
...na igen, most megfogtál
rátapintottál a problémám lényegi részére. őőőő poén: elég valószínűnek tartom, hogy mostanában a sufniban nem fogok magas hőmérsékletű szupravezetőre bukkanni, következés képpen majd valami trükköt kell becsempészni a dologba O.o mondjuk a 10 khz is olyan dolog, hogyha már lúd, akkor legyen kövér ugye, mert ez a freki 20000 es főtengely fordulatszámot sejtetne, ami már az F1 ben is szépnek mondható ( lenne ). Arra emlékszem h a BOSH a nyáron debütált a piezo-elektromos gázolaj befecskendező rendszerével.. a Mercedesnél O.o végső esetben valami hasonló megoldással (feltöltő után) is be lehetne juttatni a levegőt a hengertérbe, ez eddig ok, azonban a kipufogással gondok lennének sztem o.O
bocs az offtopic-ért -
hezso
aktív tag
Tipikusan az a feladat, melyre kontrollert ajanlanek. Gyakorlatilag sokkal egyszerubb lenne, mint szgep a vezerlesre, bar kinek mi a jo. S meg a program sem lenne tul bonyolult, sima PWM vezerles mondjuk 16 csatornan ha van ugyebar 16 szelep(barhengerenkent lehet parba is, akkor csak 8). Hozza par minta amit kovet, nameg a szogerzekelod adatai. Meg az elektronika is semmi a feladathoz kepest, valami nagyfrekis FET-el kapcsolgatni semmiseg. De tovabbra is aztmondom, h nem megvalosithato. Meglepodnek, ha egy igencsak eros szeleprugoval leszoritott szelep tudna kovetni azt a mozgast mit a tekercs korulotte diktal. Avagy eros a rugo, lehet h kovetne, de akkor meg nagyonsok amper kell, ami meg birja nyomni a szepelet, ez meg autoban nem all rendelkezesre sztem. Aztan ottvan az, hogyha tesztelesi szakaszban elszamolsz valamit akkor a szeleped gorbul, meg serul henger meg mittomen mi is.
De abbahagyom a ketelkedest, ezek csak feltetelezesek. Mindent lehet ugyebar. Sok sikert meg1x -
Batman2
őstag
Hi
Elektromágneses cuccokat, relét, mágnesszelepeket kilohertzes ferkvenciával hajtani, szerintem elég reménytelen dolog, mert képtelen a mechanika követni a ilyen frekvenciákat és egy frekvencia fölött már állandó behúzott állapot jön létre.
Elég, ha csak arra gondolunk, hogy a legtöbb ilyen eszköz az 50 hertzes váltóáramról üzemeltetve, már folyamatosan behúzott állapotban van, különben nem lehetne arról használni.
Azt nem állítom, hogy nincsenek olyan eszközök, amelyek még külön reagálnak ennél nagyobb frekvenciára is, mert nem tudom biztosra, de nem ez a jellemző.
Szerintem, mielőtt nagyobb fába vágnád a fejszédet, tegyél egy próbált a kiszemelt eszközzel és hajts valamilyen frekvenciagenerátorról kísérletileg (akár a gép kimenetéről is illesztőn keresztül) !
ha meg még nem rendelkezel az eszközzel, mert drága, akkor alaposan merülj el a dokumentációjában, ha tudsz és abból derítsd ki, milyen frenkvenciára reagál még egyenként az impulzusokra !
Írd meg a tapasztalaidat, kíváncsi vagyok rá én is !
Egyébként nem írtas meg végül sem, hogy mi volt a kártyád hibája, gondolom, azóta már megoldottad.
Batman2
őstag
Hi
Megszereztem a Vis Basic egyik verzióját, majd kipróbálom a régebbi gépemen -amin egyébként szintén XP fut, mint az újabbikon, de van még egy ISA busza- hogy tudom e vezérelni a saját kártyámat, vagy csak pl. a gyárilag meglevő LPT porttal tudok e szórakozni.
De én remélem, hogy Wincsoda alól is megy a dolog, megfelelő progival.
swad
csendes tag
Nagyon szívesen válaszolok minden kérdésre, ami felmerül, annál is inkább, mivel adódhatnak olyan kérdések is, amelyekre talán még magam sem gondoltam... tehát:
Mint említettem a jelenlegi project modell-szinten készül, ennek több oka is van, legfőképpen kiemelném szakmai hozzánemértésemet!Sajnos nem vagyok villamosmérnök, hogy egy ilyen komlex feladatkörrel egyedül megbírkózzam, de hajt a kíváncsiság és a hit a kivitelezés felé...
Eredeti 5let szerint 1 laptop pcmcia sinrendszerére került volna a vezérlőkártya, maga a program pedíg 1 USB-s pendrive-on foglalt volna helyet (mert azt bárhova magaddal viheted).
A tápot inverteren keresztül kapná a laptop, amelyen 1 stabil oprendszer futna az összes nyűgjével együtt mint pölö mobil internet. Maga az 5let, hogy operációsrendszerrel rendelkező számítógép végezze a motorvezérlést nem újkeletű, mivel anno 3 éve a microsoft is foglalkozott ezzel a citroennél, igaz ők a motorvezérlő-elektronikát helyetesítették ily módon. Működött is a dolog, 1 lebutított XP futott a gépen, illetve vezérelte a motort (befecskendező rendszert) egészen az első kék halálig! 8) Tanulva az esetből 1 ''kislemezes'' linuxra esett a választásom.
Felmerülhet a kérdés, hogy mi előnyei lehetnek a digitális szelepvezérlésnek... miért lenne létjogosultsága a mai autós társadalomban?
Elsősorban nyílván azért, mert kevesebb mechanikus alkatrészt tartalmazna a konceptció, konkrétabban hiányoznának amár jól megszokott elemek, úgymint vezérmű-szíj, bütyköstengely, szelephimbák stb. (nincs szíjszakadás, illetve csere) ezáltal az elérhető motorfordulatszám is növelhető lenne. Továbbá, mert számtalan lehetőség adódik: ha sportosan akarsz hajtani (+pár paci) akkor nem kell kicserélni magát a tengelyt, elegendő magába a vezérlőprogramba belenyúlni, megváltoztatva ezzel a karakterisztikákat, és még nem is említettem az égés optimalizálást sem!
A modell alapjául egy 83-as bmw 2L es injektoros (motronic) motorja szolgál, jelen pillanatban az ócskavas kategóriába sorolható, de dolgozunk az ügyön. A szelepek zárásáért az eredeti rugósor a felelős egyenlőre, bár az egyik barátom javasolta, hogy felejtsem el ezt, mivel ha meghagyom a rugósort, akkor továbbra is fentáll az úgynevezett ''lebegés'' jelensége magas fordulatszámon, ami kétség kívül rontja a teljesítényt. A szelepnyitást elektromágnesek fogják végezni, háztájiban gondolkodva ezt jópár önindító behúzótekercséből gondoltam megoldani. Az abszolút forgó jeladó biztosítja az Inputoldalon azokat az alapvető információkat, amelyek a vezérlés lebonyolításához nélkülözhetetlenek (szöghelyzet, szöggyorsulás, stb). Magát a jeladót a következő linken keresztül tudjátok megnézni:[link]
most több nem jut eszembe, bocsánat, ha túl bőlére eresztettem a mondanivalómat, vagyha itt-ott zawarosan fogalmaztam, korán van még...
Üdv.: swad -
hezso
aktív tag
legyszi meselj egy picit konkretabban errol a magneses szelepvezerlesrol, mert annyira hihetetlennek tunik ez a project szamomra, hogy megtetszett
reszletek erdekelnenek, pl hogy milyem motoron kiserletezel, hogy valositod meg a vedelmet azellen fejlesztesi szakaszban, h a szelepszarat fejestül elkaszalja a henger meg ilyenek.
koszi szepen elore is ha szansz ram par percet :)
ja es persze sok sikert, mert ez igen durva(bar szerintem megvalosithatatlan-fizikai korlatokba utkozik, de hatha) -
LukE
veterán
talan seti-s topikban irta valaki, aki akart mar (komolyabban) FPGA-s bovito kartyat epiteni PCI buszra. De lehet, hogy csak valami kosza emlek, vagy hogy felreertettem...
De valahogy ketlem, hogy ''csakugy'' par sorral mukodesre lehetne birni egy sajat epitesu kartyat barmilyen modern OS alatt. -
swad
csendes tag
...konkrétan arról szól a project, hogy egy hagyományos hidro-tőkés szelepvezérlést cserélnék le digitálisra. Ez a terv. A megoldás/kivitelezés több irányba indult el, jelen pillanatban úgy állok, hogy a vezérlő karin 8255-ök vannak, ezek hivatottak lebonyolítani magát a vezérlést. (Elképzelhetőnek tartom hogy eleve alkalmatlan a célra, de modell-szinten úgy gondolom megfelel.)
Bemeneti portokra forgó abszolut jeladót ültettem, a vezérlőprogramot még most is fejlesztgetem, nagyjából készen van....a kimenetre pedig azért gondoltam hogy tekercseket ültetek, mert úgy gondoltam, hogy a térerősség időbeni változása valósíthatná meg a vezérműtengyely bütykeinek mozgásjellemzőit, illetve magát a bütyökprofilt...innen jött a frekvencia igény is
Nagy fába vágtam a fejszémet, tudom, de szeretem a kihívásokat! 8)
Bárminemű 5letet, kritikát, segítséget szívesen fogadok (ezekből sosincs elég)
-
Batman2
őstag
. . .Gyártókód???
ISA buszos kártyánál nem kellett semmi ilyen, csak illeszteni a kártyát az adatbuszra 'oszt hadd szójjón' !
Nem is olvastam semmi ilyet, pedig tanulmányoztam már a PCI buisz felépítését, hogy esetleg tudjak arra is kártyát készíteni.
Ja, amúgy tényleg nem egyszerű PCI buszra kártyát készíteni házilag, sem a csatlakozósor, sem az elektronika elkészítése !
Üdv.:
[Szerkesztve] -
törölt tag
Köszönöm a tippet, de nekem PCI buszra lenne szükségem, vagy valami olyan megoldásra ahol mennyiségű adatot lehet átvinni rövid idő alatt. A reléket azért írtam mert gondoltam viszonylag egyszerű feladat lenne letesztelni egy ilyen PCI buszos dolgot.
Egyébként valóban nem olcsó dolog a PCI buszra kártyát fejleszteni a licencdíjak miatt, de én nem piacra akarok termelni. -
tbs
addikt
Nincs valakinek tippje, hogy egy PIC-kel mi a legolcsóbb módja független nagyfesz (230V~) lehetőleg fázishelyes kapcsolásának? Nem ártana némi túlfesz védelmi lehetőseg sem.
-
-
törölt tag
Üdv!
Merre lehet találni egyszerű PCI buszos kártya rajzokat?
Szeretnék összehozni egy olyan kártyát amelyiken lehet vezérelni pár relét.
Tudom, lehet kapni boltban, de magam szeretném csinálni, s ehhez kellene segítség. -
And
veterán
Azért egy ekkora tekercsen (ez adott?) többszáz A-es nagyságú áramokat 10kHz-en kapcsolgatni elég meredek ötletnek tűnik
. Kapcsolóeszköznek nagyáramú mosfetek jöhetnek szóba, de egy induktivitás nem arról híres, hogy hirtelen áramváltozásokat tudnál benne előidézni. Miért lehet szükség ekkora kapcsolási frekvenciára egy elektromágnesnél?
-
swad
csendes tag
arra gondoltam, hogy elektromágneseket működtetnék vele. maga a tekercs 12 voltos és 150 - 200 A áramerősséggel lehet számolni...deeeee... a problémát tovább göngyölítve az elektromágnes üzemi frekvenciája (ki-bekapcs) mp.enként elérhetni a 10000 kapcsolást is.
namármost itt a problémám, hogy én a laikus először ugye arra gondoltam, h alkalmazok reléket , melyeket a ppi vezérelhetne, de nem ismerek olyan relét, amely ezen a frekvencián működik, illetve ekkora áramerősséget is átengedne. o.O láttam ugyan már fototranzisztoros reléket de azokról sem tudok semmit, mert naon kezdő vagyok a témában.
egyszóval megállt előtem a tudomány 1 kis időre ...(legyünk optimisták
Ha bármilyen 5leted van And, kérlek osszd meg velem, előre is köszi! -
swad
csendes tag
hali! 1 kis segítség kellene, 1 egyszerű, gyors jelerősítő kapcsolási rajzát ha valaki belinkelné a fórumba, azt megköszönném! Kritériumok, hogy a 8255 ös PPI kimenetére rá lehessen kötni.
thx! -
FastCatch
csendes tag
Sziasztok!
Keresek egykártyás PC-t. (Van egy mérőeszköz, annak a jelét kell kicsit feldolgozni és egy web szerveren keresztül egy hálózatra juttatni.)
Kritériumok:
- Ne legyen benne mozgó alkatrész
- Occsó legyen (amennyire ésszerűen lehet), de azért elfusson rajta egy Linux
- Elfusson rajta egy Linux; ehhez mért memóriával és procival, de azért videot nem akarok szerkeszteni rajta
- Lehetőleg legyen párhuzamos portja, vagy digitális I(/O)-ja
- Ha még egyszerűen WLAN-osítható is lenne, akkor már nagyon bódog lennék
- Jó lenne, ha itthonról hozzá tudnék férni (mondjuk pl. boltban
Valamelyikőtöknek van ezzel kapcsolatos bármilyen _tapasztalata_?
Előre is kösz!
FC -
Seszo
csendes tag
Sziasztok.
A lakasomban szamitogepes vezerlest szeretnek (ajtonyitas, villany...).
Ehhez kene nekem segitseg: bekotesirajz, progi, link, barmi johet.
Elore is koszi mindenkinek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OLED TV topic
- EarFun Air Pro 4 - a cél a csúcs
- Milyen okostelefont vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Nintendo Switch 2
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Futás, futópályák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
- Sony A7III + 28-70mm FE 3.5-5.6 Zoom objektív
- Eladó egy használt MSI RTX 3060 Ti Gaming X videókártya
- Macbook Pro 13" - 2020, 4 mag i7, 32/512GB, touchbar - garancia ( 901)
- Macbook Air 15" M3 - 2024, 16/256GB, bontatlan, Apple garancia ( 101)
- Macbook Air 15" M2 - 2022, 8/256GB, 1 ciklus, Apple garancia ( 103)
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T580 - i7-8G I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
- LG 32GQ850-B - 32" NANO IPS ATW / 2560x1440 / 260Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 600
- AKCIÓ! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6150 (18c/36t, 2.7/3.7GHz), 512GB RAM,10G, H740p 8GB, áfás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest