Hirdetés
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Riasztó topik
- Házimozi belépő szinten
- Hobby elektronika
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
erdoke
titán
Fillérekért sehol; én ötezer körül vettem HAMA kábelt (elég igényesnek tűnik, másfél-két méter lehet).
Koaxot '94 őszén csináltam magamnak, mert akkor elég kevés CD-játszón volt opto kimenet, koax viszont előfordult (pl. öreg Philips). Jó minőségű, kis veszteségű, vékony, 75 ohmos kábelt sikerült szereznem, aminek a belső ere sodrott és így elég hajlékony. Több, mint 3 m-es, de sosem volt vele gondom (egy pár DAT kazettát már megtöltött életében); a végére egy-egy aranyozott RCA került. Igaz, csak gagyi réz a vezetője, nem ezüst egykristályból húzott szálak, de az én nem fehér füleimnek ez is megfelel falura. -
erdoke
titán
Kedves Szalma!
Mondd már el légy szíves, hogyan gondolod ezt, hogy: ''Optikai jelvezetés esetén van egy A/D alakítás a CD olvasáskor, van egy D/A átalakító az S/PDIF kimeneten és ismét egy A/D az S/PDIF bemeneten.''?
Te komolyan hiszed, hogy az optokábelen folyamatos (analóg) fényerőváltozások viszik az infót? Akkor megsúgom, hogy fényimpulzusok mennek, azaz ELVILEG ugyanolyan jó egy optokábel, mint egy koax. Sőt, jobb, mert sokkal kisebb a zavarérzékenysége és tökéletes galvanikus függetlenséget biztosít a készülékek között. Egyetlen A/D D/A átalakítás sem kell elvileg mondjuk egy CD-játszó pickupja és a DAT forgófeje közé.
Azt tudom, hogy az echte audiofilek a koaxra esküsznek. Elfogadom a véleményüket, még akkor is, ha nem értem a fizikai alapját (vagy nincs is). Lehet, hogy ezek is olyan dolgok, mint hogy ''Mennyivel tágasabb és levegősebb a hangtér, ha narancssárga filctollal húzok egy csíkot a CD címkeoldalára! De ha feketével rajzolok egy kört, teljesen összeomlik a hangkép, tragikusan szól!''
''Az audió CD-k ugyanis nem tartalmaznak szinkroninformációt. Csak buta időkódokat minden 1/75 másodpercnél...''
Hallottál már a minden 588 bites keret elején ott figyelő 24 db szinkronbitről? Igaz, általában nincs minden kerethez szinkronizálás, az felesleges luxus lenne. De csak ha minden 8. kerethez szinkronizálunk, az is kb. 919 szinkronizálás másodpercenként. Ez kicsit teljesen más tészta, mint az alkódcsatornában (már elfelejtettem, melyikben) lapuló BCD időkód. Ne keverjük a szezont a faszommal: a szinkronizálásnak semmi köze az időkódhoz.
Az apertúrajitter nem az AD vagy DA konverzió következménye, hanem a lemez (kissé egyenetlen) forgásáé. Azaz ha a lejövő infót a CD jittermentesíti és végig digitális jel megy tovább, akkor sok gondot már nem okozhat. -
MZ/X
csendes tag
Áruljáto el nekem, hogy hol vehetek fillérekért optikai szálat.
-
Szalma
őstag
8))))))
Jó fejnek tetszik lenni. Nem nagyon vitatkozunk már semmiről. És nem írnám le minden erre vonatkozó gondolatomat mégegyszer.
Viszont: minden jelvezető eszköz analóg. Legfeljebb a jel ÉRTELMEZÉSE lesz kvantált. Mi itt igyekszünk elősegíteni a kvantálás hibátlanságát.
(A PC-k legendásan gyengén szólnak, legyen bennük akármilyen kártya, akármilyen tuningos ''digitális'' vezetékekkel. Ki szokták írni keverés után az anyagot CD-re, vagy mostanában DVD-A-ra és azt hallgatják stúdióban is. Már ahol nincs pénz rendes stúdiógépre csak PC-re...)
Szeretettel:
Szalma
ui.: Azért szeretünk mindenkit, mert nem gondolkodunk egyformán és így jönnek a gondolatok... Hmmm... Ez kissé zavaros lett... 8) -
tocsa
senior tag
Ja még annyit, hogy innentől kezdve lényegtelen, hogy optikain, vagy koaxon, vagy esetleg máson nyomod a digitális jelet, mert az digitális, emiatt egy-az-egyben jut el a másik végpontra, tulajdonképpen nem szed fel zajt.
Tehát itt a digitális kulcsszo a lényeg, erre lehet koncentrálni, nem pedig az optikaira.
Csumi -
Szalma
őstag
Kedv ($) az mindenre van, hehe... Tréfa nélkül: csak gagyi RCA lengőim vannak és nem ismerem a jack S/PDIF bekötését. Lehet, hogy elsőre sikerülne eltalálni, de lehet, hogy drága teszt lenne... Ha szerzel leírást az audigy aljzatáról, csak akkor hajlanék egy közdarab összerakására...
Szeretettel:
Szalma -
tocsa
senior tag
Könyörgöm, miről beszéltek itt?
Gondolkozzatok már el. Hifista ide hifista oda, audiofil ide audiofil oda, digitális ide analóg oda. A vitának akkor van értelme, ha van választási lehetőség, márpedig: a számítógépen a zenék digitális formában tárolódnak. Ezzel nincs mit tenni. Most újat mondtam?
Namost. Van egy digitális jelünk. Ezt szeretnénk lejátszni. Minél jobb minőségben, amin most nem érthetünk mást, mindössze azt, hogy lehetőleg az eredeti formájában játsszuk le, azaz minél kevesebb zajt szedjen fel csupán a ljeátszás miatt. Remélem követhető vagyok. Akkor tudunk egy digitális jelet kevesebb zajjal lejátszani, ha minél későbbre időzítjük a D/A átalakítást. Esszenciálisan: digitális úton szállítjuk el a számítógéptől is.
Tehát most nem értem, hogy miről vitatkozunk? Vagy vezessük analóg kábeleken, mert az felvesz valami zajt?
Magyarázza már el valaki. Könyörgöm. -
Szalma
őstag
Khm...
3.5 jack csatlakozókat ''minőségi'' 8) audió eszközökön nem alkalmaznak a rugós érintkezők saját rezgései és a bizonytalan kontaktus miatt... Szóval ilyen átalakító biztosan van, de nem hinném, hogy minőségi kábellel szerelve, mert azzal semmi értelme: a csatlakozás minősége sokkal rosszabb.
Nem ismerek ilyen átalakítót... 8(
Ami nem azt jelenti, hogy nincs!
Csinálnék szívesen, ha megtudod melyik a ''meleg'' és melyik a ''hideg'' pólusa jack-dugónak. Lógatnék reá egy RCA lengő mamát, oszt ki kell próbálni: megy-e.
Szeretettel:
Szalma -
Jazzy
tag
-
Jazzy
tag
Itt egy kép a hátáról:
-
Szalma
őstag
Hát ez kellemetlen. 8(
Egy elfogadható minőségű koax-ot (ami kellene az ''elektromos'' S/PDIF-hez) sajnos lehetetlen egy kicsi jack-re rögzíteni, hiszen maga a vezeték, szigeteléssel együtt min. 6mm. Ráadásul, a jack aljzatok és dugók nem kifejezetten árnyékolt kábelekhez valók.
Sajnos tanácstalan vagyok.
Viszont megoldódott az optika vagy koax kérdés: ha van optikai aljzatod, akkor ebben az esetben feltétlenül azt használd. 8)
Szeretettel:
Szalma -
Jazzy
tag
Most látom kvázi tag lettem
-
Szalma
őstag
Tegnap láttam:
A Sztereó magazinban van egy optikai kábel teszt. Kicsit elfogult, de ad árakat is. Lehet mazsolázni. (Javaslom a KÁCSA ''madzagot''.)
Szeretettel:
Szalma -
ISZOLE
senior tag
A minőség megítélése (hallható hiba) valóban érdekes dolog a digitális világban.
Például egy 2Mbit/s-os PCM 10E-3 hibaaránynál szakadtnak tekintendő, pedig ez azt jelenti hogy minden negyedik keretben a 30 csatorna közül egyben van egy bitnyi hiba, szerintem senki nem hallja. -
Szalma
őstag
Igen, igaz, köszönöm a kiegészítést. A ritka szinkronizációs lehetőség miatt az utolsó eset is elég ''gyakori'' és meglepődnél, hogy mennyi jitter van optikai kábelen. Átalakítója válogatja. Koaxon valahogy jobban megy ez a dolog a gyártóknak. (A C osztályú végfokoknak már ~100 éves a technikája.) (Szerintem még kb. 3-5 év kell az optikai cuccok felzárkózásához a hangtechnikában.)
A S/PDIF pedig nem támogat hibajavítást, csak vannak közelítő infók amikből tud saccolni, hogy minek kellett volna ott lenni... Egyébként a ''hallható hiba'' eléggé mérnöki felfogás. Sajnos egy csomó dolog TÉNYLEG hallatszik, amit nem lehet megmérni (szerencsés esetben igen, speciális laborban) és látszólag jól szól a dolog, de mindig van jobban szóló összeállítás. És lehet, hogy csak az optikát cserélted le koaxra (vagy fordítva). A ''jól szól'' egy piszkosul szubjektív megítélés, de inkább nem mennék el a hifis ezotéria irányába... 8))))
Jazzynak: ajánlani nem ajánlanék. Valószínüleg egy csomó dologban különbözünk és nem erőltetném rád az ízlésemet. Viszont irányelvek: ha egy bigyón van optikai csatlakozó, de nincs koax RCA, az gyanús. Fordítva nem érdekes helyzet. 8) Valamint: egy kellően jó minőségű erősítő csatornánként ~40eFt-ba kerül (5.1-es erősítő, dekóder nélkül: 240eFt). Ez elég lesz kezdésnek. Ha valami ennél olcsóbb, meg kell nézni (fülelni, lehetőleg olyasmi összeállításban, ahogy Te fogod használni), mert lehet hogy neked bejön a hangképe.
(Csak érthetően és nagy vonalakban kívántam mesélgetni, mert egy korrekt szakszöveg elmegy egy józan fül mellett; emiatt szakszemmel kifejezetten csúnyák a magyarázataim... 8) -
ISZOLE
senior tag
Érdekes amit te írsz de még mindig nem biztos, hogy értem. Hallható hibát az átalakítók vagy a továbbító közeg akkor tudnak okozni ha a jitter már olyan nagy hogy a fel/lefutó élek becsúsznak az impulzus közepéig és ráadásul a digitális jel nem támogat semmilyen hibajavítást. Ezt elég nehéz elképzelni. Ráadásul a koax meghajtása is igényel jelátalakítást, úgyhogy ettől még nem kéne különböznie.
Az viszont ha az adó és vevőoldal órajele nincs szinkronban nem jittert okoz hanem igen ritkán hibakupacokat (amikor a vevőoldali beolvasó órajel a jelközépről elcsúszik a jelváltások környékére). Amennyiben az órajelek frekvenciakülönbsége elég kicsi akkor ez ''ritkán szól de nagyokat'', vagyis nagyon sokáig semmi hiba aztán meg hosszan csak hiba. -
Jazzy
tag
válasz
cookiemonster #14 üzenetére
Főleg cubase-t és sound forge-ot használok. Szerintem ez a két progi a legjobb zenélésre!!
-
Szalma
őstag
HI!
Kicsi magyarázat és a hifisták védelme (beszéd az optikai S/PDIF ellen):
Elöljáróban annyit, hogy az ''analóg vezetékes'' S/PDIF is digitális és igen nagy szintű (+5V, -5V) jelek jönnek mennek rajta. Persze könnyebben felvesz ELEKTROMÁGNESES zajokat, mint az optikai, de ritkán üzemeltet az ember Van de Graaf generátorokat a gépe mellett. Otthoni használatra, 3 m hosszig semmivel nem nyújt rosszabb jelátvitelt egy árnyékolt rézvezeték az optikainál. Viszont...
No, akkor: biztosan hallottatok már a jitter-ről, de a jitter korrekcióról biztosan. Jitter alakul(hat) ki minden analóg/digitális átalakítás során, amikor nem lehet az eszközöket tökéletesen szinkronizálni. Például egy fogó CD-lemez (mint analóg forrás) olvasása (a pit-ek ''digitalizálása'') is potenciális jitter hiba keltő tevékenység. Jitter az, amikor a digitalizáló eszköz azt hisz, hogy tudja mit (''mikor'') olvas, de a forgatómechanika még/már nem ott tart ahol kellene.
Az audió CD-k ugyanis nem tartalmaznak szinkroninformációt. Csak buta időkódokat minden 1/75 másodpercnél, ami nagyon kevés a korrekt forgatás/digitalizálás szinkronizációhoz. Tehát próbálnak trükközni. Többet olvasnak, mint kellene és CPU időt használva (a meghajtó CPU-ja) próbálják a többlet mintákat összeilleszteni. Így egész jól lehet a jitter hibákat a CD olvasás esetében korrigálni.
Az S/PDIF szabvány is csak időkódokkal operál (1/150-ed sec), nincs szinkronjel.
Optikai jelvezetés esetén van egy A/D alakítás a CD olvasáskor, van egy D/A átalakító az S/PDIF kimeneten és ismét egy A/D az S/PDIF bemeneten. Ez 3 jitter hiba keletkezési hely... Az utolsó két helyen pedig FOG jitter hiba keletkezni, hiszen az output átalakító karakterisztikája bizonyosan nem egyezik az input átalakítójáéval.
És az utolsó kettőt korrigálni sem lehet, mert nem blokkos a továbbítás, hanem stream szerű... (Keresztcsatolt hibakorrekcióval, de akkor is folyam.)
Egyébként kis gyakorlattal nagyon jól meg lehet hallani a jitter hibákat, érdemes esetleg rágyúrni, hasznos. (Könnyebb fikázni a haver drága cuccát... 8) (Gyúrási környezet: szarrá halgatsz egy CD-t egyszer optikán egyszer koaxon. Érezni fogjátok a különbséget.)
Szóval ebben a kérdésben a misztikus hifistáknak igazuk van... Még a bot fülem is hallja az igazukat.
Persze ha 3m vagy hosszabb úton kell a jelet vezetni, akkor optika. De ha csak 2 méter, akkor már vagánykodás, hogy nekem ilyen is van...
Egyébként egy jó minőségű optika ára: 0.6m, 120eFt.
10 eFt-ért pedig iszonyú (hehe) jó S/PDIF koaxot lehet kapni.
Szeretettel:
Szalma -
ISZOLE
senior tag
Biztos én nem értek hozzá. Elmagyarázná valaki hogy mennyivel jobb egy digitális jelet marha drága fénykábelen vinni mint a sokkal olcsóbb koaxon?
-
cookiemonster
csendes tag
Na itt kezdődik digitális-analóg flame...
az általam ismert audio guruk minden digitális zenei eszközt leszólnak, egészen egyszerűjen azért, mert nem analóg, azaz nem képesek folytonosan átvinni a jeleket. A feszkó-fény átalakítás már csak hab a tortán...
szerintem a hangkártya és erősítő, vagy CD-hangkártya összekötésére legjobb az optikai cuccos
szg-en szerkesztitek be a zenét? milyen progit használtok? -
tomcs
őstag
mar mondtam valamikor regebben de mondom most is siman ttl spdif-re raktam 1 ledet es maris toslink.. digitalis atvitel, az optikai kabeleknek amugy is kicsi a csillapitasa szal minosegveszteseg.. bar.. hifimagazin==vicclap meg hifiszakerto==humorista az esetek tulnyomo tobbsegeben sajnos
-
-
Pötyi
őstag
Aureal Vortex II. -est kötöttem össze Sony mini-hifi toronnyal optikai kábellel.
Most az elején szeretném eloszlatni a tévhiteket:
Otthon NEM tudod megkrimpelni az optikai kábelt, ugy, mint az UTP-t, mert a végére speciális módon, ragasztva-krimpelve van a csatlakozó. Szerintem is inkább vedd meg MédijaMárktban, olcsóbb, nem szívsz vele. Ja, és gondosan őrizd meg azokat a kis kupakokat, amik a szennyeződéstől óvják a kábel végit! -
LukE
veterán
Ha a hangkártyádon van digitális koax kimenet, akkor inkább olyan kábellel próbáld meg, audio-guruk eléggé leszólták az optikai kábeleket. Talán mert feszültség->fény->feszültség úton halad?
Kötekedés: hogy kerül ez a procik/tuning közé -
Jazzy
tag
A másik az, hogy a mostani cuccal teljesen más hangja van a zenének, mint például egy fülessel, (ami normális) viszont egy másik hifin sokkal szebb a hangja!! Egyébbként nagyon messze vagyok a profizmustól!!
-
Edem
senior tag
1) Nem az optikai kábel a drága (az szinte fillérekért van) hanem a kábel végén a csatolók, így azt javaslom, hogy ha egyszer sikerül venned, akkor rögtön egy komolyabb darabot vegyél belőle!
2) Ennyire profin tolod, hogy optikai kábel kell? (Tudom, hogy van valami zenei ''múltad'', de azért ez már komoly profizmusra vall!) -
Jazzy
tag
Senki nem használ ilyen kábelt???
-
Jazzy
tag
Sziasztok!!
Nem tudjátok mennyibe kerülhet kb. 5m optikai kábel a hifi és a hengkártya összekötésére és hogy hol érdemes venni??
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Programozás topic
- Eredeti játékok OFF topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Május 5-én csörög utoljára a Skype
- Fotók, videók mobillal
- Kerékpárosok, bringások ide!
- SörcsaPH!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Xiaomi Redmi Note 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A71 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- AKCIÓ! Apple Macbook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest