Hirdetés
- CES 2026: Teljesen szürreális lett az ASUS asztali gamer PC-je
- CES 2026: 1 kHz-es modell is akad az Acer idei monitorkínálatában
- CES 2026: Kojima segítségével tesz minden korábbi notebookot elavulttá az ASUS
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- Milyen processzort vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- OLED TV topic
- Házimozi haladó szinten
- Milyen egeret válasszak?
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Végleg lemondott a régi gépekről a Steam
- Pánik a memóriapiacon
Új hozzászólás Aktív témák
-
erdoke
titán
Kedves Szalma!
Mondd már el légy szíves, hogyan gondolod ezt, hogy: ''Optikai jelvezetés esetén van egy A/D alakítás a CD olvasáskor, van egy D/A átalakító az S/PDIF kimeneten és ismét egy A/D az S/PDIF bemeneten.''?
Te komolyan hiszed, hogy az optokábelen folyamatos (analóg) fényerőváltozások viszik az infót? Akkor megsúgom, hogy fényimpulzusok mennek, azaz ELVILEG ugyanolyan jó egy optokábel, mint egy koax. Sőt, jobb, mert sokkal kisebb a zavarérzékenysége és tökéletes galvanikus függetlenséget biztosít a készülékek között. Egyetlen A/D D/A átalakítás sem kell elvileg mondjuk egy CD-játszó pickupja és a DAT forgófeje közé.
Azt tudom, hogy az echte audiofilek a koaxra esküsznek. Elfogadom a véleményüket, még akkor is, ha nem értem a fizikai alapját (vagy nincs is). Lehet, hogy ezek is olyan dolgok, mint hogy ''Mennyivel tágasabb és levegősebb a hangtér, ha narancssárga filctollal húzok egy csíkot a CD címkeoldalára! De ha feketével rajzolok egy kört, teljesen összeomlik a hangkép, tragikusan szól!''
''Az audió CD-k ugyanis nem tartalmaznak szinkroninformációt. Csak buta időkódokat minden 1/75 másodpercnél...''
Hallottál már a minden 588 bites keret elején ott figyelő 24 db szinkronbitről? Igaz, általában nincs minden kerethez szinkronizálás, az felesleges luxus lenne. De csak ha minden 8. kerethez szinkronizálunk, az is kb. 919 szinkronizálás másodpercenként. Ez kicsit teljesen más tészta, mint az alkódcsatornában (már elfelejtettem, melyikben) lapuló BCD időkód. Ne keverjük a szezont a faszommal: a szinkronizálásnak semmi köze az időkódhoz.
Az apertúrajitter nem az AD vagy DA konverzió következménye, hanem a lemez (kissé egyenetlen) forgásáé. Azaz ha a lejövő infót a CD jittermentesíti és végig digitális jel megy tovább, akkor sok gondot már nem okozhat. -
tocsa
senior tag
Könyörgöm, miről beszéltek itt?
Gondolkozzatok már el. Hifista ide hifista oda, audiofil ide audiofil oda, digitális ide analóg oda. A vitának akkor van értelme, ha van választási lehetőség, márpedig: a számítógépen a zenék digitális formában tárolódnak. Ezzel nincs mit tenni. Most újat mondtam?
Namost. Van egy digitális jelünk. Ezt szeretnénk lejátszni. Minél jobb minőségben, amin most nem érthetünk mást, mindössze azt, hogy lehetőleg az eredeti formájában játsszuk le, azaz minél kevesebb zajt szedjen fel csupán a ljeátszás miatt. Remélem követhető vagyok. Akkor tudunk egy digitális jelet kevesebb zajjal lejátszani, ha minél későbbre időzítjük a D/A átalakítást. Esszenciálisan: digitális úton szállítjuk el a számítógéptől is.
Tehát most nem értem, hogy miről vitatkozunk? Vagy vezessük analóg kábeleken, mert az felvesz valami zajt?
Magyarázza már el valaki. Könyörgöm. -
ISZOLE
senior tag
A minőség megítélése (hallható hiba) valóban érdekes dolog a digitális világban.
Például egy 2Mbit/s-os PCM 10E-3 hibaaránynál szakadtnak tekintendő, pedig ez azt jelenti hogy minden negyedik keretben a 30 csatorna közül egyben van egy bitnyi hiba, szerintem senki nem hallja. -
ISZOLE
senior tag
Érdekes amit te írsz de még mindig nem biztos, hogy értem. Hallható hibát az átalakítók vagy a továbbító közeg akkor tudnak okozni ha a jitter már olyan nagy hogy a fel/lefutó élek becsúsznak az impulzus közepéig és ráadásul a digitális jel nem támogat semmilyen hibajavítást. Ezt elég nehéz elképzelni. Ráadásul a koax meghajtása is igényel jelátalakítást, úgyhogy ettől még nem kéne különböznie.
Az viszont ha az adó és vevőoldal órajele nincs szinkronban nem jittert okoz hanem igen ritkán hibakupacokat (amikor a vevőoldali beolvasó órajel a jelközépről elcsúszik a jelváltások környékére). Amennyiben az órajelek frekvenciakülönbsége elég kicsi akkor ez ''ritkán szól de nagyokat'', vagyis nagyon sokáig semmi hiba aztán meg hosszan csak hiba.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen processzort vegyek?
- Microsoft Office és Office 365 topic
- Házimozi belépő szinten
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- OLED TV topic
- Amazfit T-Rex 3 Pro – világítós dínó
- Nyaralás topik
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Gumi és felni topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520M R5 5500 16GB DDR4 250GB SSD 120GB SSD RX 580 4GB Zalman T3 Plus 400W
- Csere-Beszámítás! Acer Nitro 5 AN515-57! I7 11800H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 512GB Nvme SSD!
- BESZÁMÍTÁS! Asus H370 i7 8700 16GB DDR4 512GB SSD RX 5600 XT 6GB Zalman S2 TG Cooler Master 650W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB Blue -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4121
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
)