- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tarokk79
aktív tag
válasz
lovi27 #12192 üzenetére
Igen, persze 6TB akart lenni. Gondolom nem jó ötlet, hogy a 512GB-os SSD egyben a rendszer, mert akkor a mentés is ekkora lesz.
Igen olvastam, azért gondoltam, hogy nekem is megfelelő lesz a Snapraid, mert kb. naponta venném le más gépekről is a fájlokat.
Most nézek pár videót az Rsyncről, meg még gondolkodom a Plex, Emby, Jellyfin között. Illetve, az nginx letsencript-en is, hogy ez az egész hogy fog menni
.
-
mzsol
tag
Tényleg nem kicsit gyorsabb Putty-ba parancssorból telepítettem a qbittorrentet és a letsencrypt-et (virtuális gép volt a gyakorlás helyszíne). Portainer-ben ellenőriztem fut a kettő container. A letsencrypt-et a továbbiakban hogyan kell használni, alkalmazni? Engedélyezni akartam az SSL biztonságot, de a tanúsítványt nem tudom hogyan kell megadni neki.
-
lovi27
addikt
válasz
Tarokk79 #12188 üzenetére
A 6GB-os HDD az 6TB akart lenni, nem?
Az OMV a CloneZilla-t használja backup-okhoz. Épp most próbálom.Szerintem ezeket kell tudnia, de én nem raid-ezek. Ezt olvastad?
Az Rsync-et beállítod és a megadott időközönként automatikusan elvégzi a szinkronizálást két könyvtár között. Ha nem elérhető a távoli könyvtár hibaüzenettel jelzi. Egy script-tel megoldható, hogy előtte megnézze olvasható-e a távoli könyvtár, de ez nincs megírva.
-
fzoli86
tag
Szia, most újra van egy kis időm... mindent a videók alapján csinálok, és nem férek hozzá. Beírom az ip-t elfogadtam a biztonsági kockázatot a putty-ban, megjelenik a terminál, beírom, h root és az omv-ben lévő admin jeszavammal nem enged be. (Access denied)
Mi van elbaltázva?
A korábban feltett kérdéseimben az elsőre kiderült a hiba, NTFS-re volt formázva és azért nem tudta megfelelő sebességgel írni...ext4-el frankón hozza a 4x-esét.
11411 -
Tarokk79
aktív tag
válasz
lovi27 #12183 üzenetére
Az Rsync biztos jó lesz, de még nem értem. A Windows-os laptopokra kell klienst, ami tolja fel, vagy meg lehet oldani, hogy az OMV húzza le? Tudja figyelni, hogy mikor elérhető a laptop a hálón? Kellene szervert indítanom, vagy csak ütemezetten kell az rsync parancsot kiadnom?
Jelenleg még csak egy HDD van bent. Működik az, hogy azt megformázom ext4-re, utána meg veszek egy HDD-t a paritásmentésre, és majd veszek még egyet, ha elfogyott a helyem?
Meg lehet oldani, hogy az adat HDD-ket összefűzve lássam?Jelenleg úgy gondoltam, hogy az 512GB-os SSD lesz a rendszernek meg a dockereknek, és a 6GB-os HDD-k az adatoknak. Az SSD-ről hogyan lenne érdemes biztonsági mentést készítenem?
-
mzsol
tag
válasz
CheGhost #12186 üzenetére
Nincs DHCP, statikus címet állítottam be elejétől fogva. 29es port van engedélyezve tűzfalban. Nincs hiba üzenet indítás után. De történt már olyan hogy indítást követően nem tudtam belépni egyből a webguiba így megnéztem a beállítást és vissza volt állva 80as portra. Nem szabadna elállítódni ha egyszer be lett állítva, nem értem.
-
CheGhost
aktív tag
Melyik port-ról próbálkozol? Nem kapott a gép új ip-címet? A router dhcp listájában szerepel? Újraindítás után monitorral ránéztél, hogy milyen hibaüzenetet ad ki?
-
mzsol
tag
Telepített, működő OMV után tettem a gépbe plusz hálókártyát, omv-firstaid parancsot futtatva konfigurálni akartam a hálózati címeket. Jóváhagyást követően a következő sor került kiírásra a terminálon ERROR __init__() got an unexpected keywork argument. Ezt követően webguiban is megpróbáltam beállítani az új interfacet ott sem engedte, hiba ablakot dobottt ki. Majd újra indítottam a gépet és most már a webguit sem érem el. Mi történhetett?
-
Teagol
aktív tag
RPI-ről szeretnék átköltözni Amlogic-ra, mi a legegyszerűbb módja, hogy ne kelljen újból beállítanom mindent? Hogyan tudom legegyszerűbben migrálni a rendszert?
-
Tarokk79
aktív tag
válasz
lovi27 #12181 üzenetére
Szuper, a Snapraid-es megoldás tetszik, mivel az állományokat amúgy is naponta/hetente szinkronizálnám a gépekkel. Van hozzá valami jó leírás esetleg?
Milyen szinkronizáló programot tudtok ajánlani, ha szeretném a laptopokról feltölteni az OMV-re az adatokat rerndszeresen, illetve az OMV-ről továbbtölteni egy távoli NAS-ra ütemezetten. -
lovi27
addikt
válasz
Tarokk79 #12179 üzenetére
Nincs Transmission bővítmény (plugin) az OMV5-höz.
Vagy egy paranccsal (CLI) telepíted és a konfig fájlt utólag állítod be, hasonlóan a dockeres megoldáshoz, ahol ezt már a telepítéskor kell megtenni. Szintén két nappal ezelőtt volt erről szó példákkal együtt.Több fajta RAID megoldást kínál az OMV. Itt többen a SnapRAID-det favorizálják. Keress vissza, találsz róla írást és összehasonlíthatod mi az előnye, hátárnya.
-
lovi27
addikt
Mi az az SSL? Ha nem csak lokálisan akarod elérni a NAS-t, akkor szükség lesz rá.
Maga által aláírt tanúsítványt tud generálni az OMV, de ez inkább csak szükségmegoldás.
Szervezet által kiállított, ingyenes tanúsítványhoz az OMV a Let's Encrypt-tet ajánlja.
Dockerből is telepíthető és két nappal ezelőtt volt róla szó, hogy van olyan változat is, ami további biztonsági megoldással egészíti ki. -
Tarokk79
aktív tag
Először használok OMV-t (5-öst raktam fel), és lenne egy pár kérdésem
.
Melyik a jobb a Transmission bővítmény, vagy a dockeres install? Miért?
Jelenleg csak 2 HDD-vel terveztem és később bővíteném, viszont szeretnék bizonyos állományoknak egy egyszeres védelmet adni. Jól gondolom, hogy a RAID5 lenne a jó megoldás? Ezt lehet bővíteni a későbbiekben, vagy van más jobb megoldás?
Valaki használ Emby szervert? Ha igen "kiegészítőkkel" használja?
-
mzsol
tag
SSL-t érdemes engedélyezni? Ez e webes felület elérését teszi biztonságosabbá vagy másra is hatással van? Tanúsítvány hogyan generálok hozzá ha kell?
-
mzsol
tag
válasz
lovi27 #12173 üzenetére
A Putty-t már használtam az OMV-hez, a WinSCP-t meg web tárhely eléréshez használom már régóta. A Putty-ba és a Cockpit-es terminálba is csak root-ként enged be, normál felhasználóval nem. Pedig van más felhasználó SMB megosztáshoz használtam is. Milyen beállítás hiányzik?
-
lovi27
addikt
Gyorsan eredményt értél el, nagyszerű.
A v5-ben telepítsd a Cockpittet, ott van a Docker mellett. Abban van terminál ablak és ott futtathatod az MC-t. Nálam sajnos veszett lassú, pedig vele mellőzhető volna a Putty.
De a figyelmedbe ajánlom még a WinSCP-t is. Linkek az Összefoglalóban. -
lovi27
addikt
Vedd észre nem magam miatt kérdezgetek. Mivel a Dockerhez vannak mintavideók, mintatelepítések így gondoltam mi foglalkozzunk a részletekkel, a miértekkel.
Amúgy nem szoktam a default UMASK-ot állítgatni, ezt is csak azért kérdeztem mert a hub.docker-compose nem állítja, te meg igen. Az oka érdekelt. -
aicon
senior tag
válasz
lovi27 #12167 üzenetére
PUID PGID el lehet hagyni, de akkor root felhaszalohoz osztja a docker a jogosultsagokat, sok alkalmazasnak ez gondot okoz, pl webszerver, UMASK jogosultsagokat allitja be, gondoltam ezekkel kepben vagy, regebbi omv verziokban is hasznalatban voltak (transmision, smb), csak másképp kellett megadni.
-
mzsol
tag
Köszönöm mindenkinek az eddigi segítségét. Virtuális gépen tökéletesen megy az OMV. SMB, FTP, QBittorent (portainer-el telepítve) működik. CloneZilla tette a dolgát oda-vissza kipróbálva. Még a webes felületen elérhető MC-t akarom kipróbálni.
-
-
tama777
tag
válasz
magmakocka #12162 üzenetére
Nálam rendben működik a WiFi konfigurálás. Telepíteni vezetékesen szoktam, majd GUI-n állítom be a WiFit.
-
lovi27
addikt
Nekem hihetetlennek tűnik, hogy a PUID és a PGID értéke tetszőleges lehet. Ha nem hordoz infót, akkor felesleges.
Az UMASK látom hogy opcionális, hisz a docker-compose nem is használja, csak a szerepe érdekelne. Valami jogosultsági állítás lehet.A Portainert a fejlesztők küldték ránk a Docker plugin elhagyásával együtt. Biztos okkal tették. Az OMV-nek eddig is az volt a nagy előnye, hogy viszonylag kevés szaktudással üzemeltethetett valaki hálózati rendszert. Gondolom a Portainerrel ezen nem akartak rontani, inkább csak könnyíteni szeretnék a Docker használatát. Pont a Docker parancsok és compose használatát könnyíti meg, nemcsak haladóknak.
-
lovi27
addikt
válasz
mrhitoshi #12157 üzenetére
Nálam is ez van odamásolva, csak valamiért nem jól jelenik meg, de te már kiegészítetted a magyarázatokkal. Hol érhető el az yml fájl?
A Let's Encrypt plugint eddig csak mint ingyenes SSL tanúsítvány kiállítót használtuk. Először nem is értettem, de már rájöttem te a linuxserver/docker-letsencrypt összetett alkalmazásról beszélsz.
Jó a kérdés. Ha a bankkal kommunikálunk ott elégségesnek tartják az SSL titkosítást. Céges csatlakozáshoz ajánlott a saját VPN használata. Magán szervernél nem egyértelmű a válasz. Mert van-e szakember aki kellően tudja kezelni ezeket a beállításokat és tudja követni a változásokat? A cégeknél erre van kifejezett szakember. Egy cég sokkal hamarabb célpont. A konkurencia infókat akarhat ellopni. Egy magánember mikor célpont? Mit akarhatnak ellopni tőle? Persze közlekedhetünk páncélautóban, őrizhetnek testőrök, csak legyen hozzá elegendő pénzünk, de főleg legyen az egésznek oka és értelme.
-
magmakocka
aktív tag
válasz
magmakocka #12162 üzenetére
IDX LINK TYPE OPERATIONAL SETUP
1 lo loopback carrier unmanaged
2 eno1 ether off unmanaged
3 wlx0013f.. wlan no-carrier configuring
Nem sikerült rendesen.
-
magmakocka
aktív tag
Sziasztok!
OMV5 alatt, akárhányszor konfigurálnám a Wifit, mindig megdöglik... omv-firstaid azt dobja ki,
hogy ... :ERROR: [Errno 11] Resource temporarily unavailable
Első konfigurálásakor volt net, de borzasztó lassan adta be a másik gépről a GUI-t. Kábelesen nem volt gond, csak ott is sokszor nem kapott IP-t és sok mást... Mi lehet a gond?
Valamint anetworkctl
ezt adja be.:1 lo loopback carrier unmanaged
2 eno1 ether off unmanaged
-
mzsol
tag
Virtuális gépen gyakorlom az OMV használatát. A virtuális géphez 2 virtuálislemez van csatlakoztatva, az omv-ben csatolva, megosztva, smb-vel megosztva látja is másik windows-os gép hálózati meghajtón. Terminálon hogyan tudom a csatolt, megosztott meghatókat, lemezeket kezelni, adatokat másolni MC-ben (egyikről másikra)? Elvileg a media mappápan (ha jól tudom) kellene lennie a csatolt lemezeknek, de ott csak a cdrom van. Számít hogy mappa vagy egész partíció van-e megosztva?
-
sunnyboy123
csendes tag
válasz
Grawens #12147 üzenetére
Szia!
Az OpenVPN konfigurálásában tudnál esetleg segíteni?Az lenne a cél. hogy a Transmission konténer VPN-en keresztül érje el az internetet. Esetleg le tudnád írni röviden, hogyan csináltad? Amit eddig próbáltam, az a haugene/docker-transmission-openvpn konténer beüzemelése, viszont portainer alatt nem tudom rendesen konfigurálni, hibával kilép.
-
aicon
senior tag
válasz
lovi27 #12154 üzenetére
PUID, PGID tetszőleges, én olyat kerestem azt /etc/passwd-ben amit nem oszt ki az omv, az oktató videókban többnyire 1000, de ezt nálam az omv kiosztja a felvitt felhasználóknak
UMASK opcionális, én be szoktam tenni
TRANSMISSION_WEB_HOME opcionális, én beraktam mert kíváncsi voltam az új kezelőfelületre
path: alapszabály, hogy ami a kettőspont előtt van az a gazda gépre vonatkozik, utána levő rész pedig a dockerre
pl:-p 9091:9091
azt jelenti, hogy a 9091-s portot kinyitom a gazda gép felé, docker felől is a 9091-s portot használja az alkalmazás
a parancs utolsó sora a képfájl, ezt beírva a docker hubon a keresőbe kiadja a készítője leírását, mint az oktató videókban, ott lehet további infót olvasgatni
docker parancsok, ha valakit érdekel: [link]
Portainer valóban nagyon ügyes, de én nem sokat használom, linux világban akár kezdő valaki, az alap dolgokat el kellene sajátítani
docker-compose (amit a fórumtárs említ): ez inkább már haladóknak, de ha több mindent akarok egyszerre telepíteni, használom, mert egyszer megírom utána már csak a:
docker compose up -d parancsot kell kiadni
Az OMV5 megjelenésével kezdtem el én ismerkedni a dockerrel, mivel több alkalmazás futott nálam VB-ból...még volna mit tanulni -
mrhitoshi
veterán
válasz
lovi27 #12154 üzenetére
Én jobban szeretem a docker-compose-t használni. Kényelmesebb offline szerkeszteni a docker-compose.yml fájlt, és csak le kell futtatni a scriptet.
---
version: "2"
services:
transmission:
image: linuxserver/transmission
container_name: transmission
environment:
- PUID=1000 #Felhasználó ID
- PGID=1000 #Felhasználó csoportjának ID-je
- TZ=Europe/Budapest
- TRANSMISSION_WEB_HOME=/combustion-release/ #A transmission felületének neve. Nekem a legjobban ez tetszik, de még /transmission-web-control/, és /kettu/ opció is
volumes:
- *valami_útvonal*:/config #szintaktika itt mindig a fizikai hely:konténerben lévő hely
- *valami_útvonal*:/downloads
- *valami_útvonal*:/watch
ports:
- 9091:9091
- 51413:51413
- 51413:51413/udp
restart: alwaysAz Umask defaultban is 022.
(#12098) lovi27: A letsencrypt alapból tartalmaz egy nginx, egy fail2ban appot is, illetve SSL titkosítást. Viszont kérdéses számomra, hogy ezek milyen mély biztonsági szintet tudnak nyújtani, van-e szükség VPN-re is ?
-
lovi27
addikt
A társ a Docker parancssori telepítésre mutatott példát. De akkor legyen egy a Portainer-en keresztül történőre is. Ehhez nyissuk meg a Portainer webes felületét és válasszuk ki a Stacks menüt és nyomjuk az Add stack gombot. A hub.docker.com oldalon válasszuk ki a Transmissiont, és az oldalról másoljuk a docker-compose sémát a Web editor felületre:
--- version: "2" services: transmission: image: linuxserver/transmission container_name: transmission environment: - PUID=1000 - PGID=1000 - TZ=Europe/London - TRANSMISSION_WEB_HOME=/combustion-release/ #optional - USER=username #optional - PASS=password #optional volumes: - path to data:/config - path to downloads:/downloads - path to watch folder:/watch ports: - 9091:9091 - 51413:51413 - 51413:51413/udp restart: unless-stopped
Majd az előző példa alapján módosítsuk a megfelelő adatokat a sajátunkra. Végezetül nyomjuk meg a Deploy the stack gombot és ha nem követtünk el hibát zöld nyugtázó üzenetet kapunk. Legyünk türelmesek, mert a letöltés és a telepítés nem 1-2 másodperc!
-
lovi27
addikt
Köszönjük! Így valóban egy percet se vesz igénybe, csak tudod az odavezető út amíg ezt össze tudtad állítani az nem egy perc volt. És ebből egy kezdőnek még több minden nem világos. A Transmissionnál például:
- a PUID miért 2030? Minding annyi?
- a PGID miért 2000? Mindig annyi?
- a Docker beállítás nem használja az UMASK-ot? Itt mi a szerepe?
- mi a TRANSMISSION_WEB_HOME? Mire használjuk?
- a path-nál a kettőspont előtti részt szabad cserélni a sajátunkra
És telepítés után a webes felülete a http://ip-adress:9091 címen érhető el.
Hirtelen ennyi jutott eszembe. -
mzsol
tag
Oh bocs, igen. Most virtuális gépen sem enged be a webgui-ba. Feltelepítés után webes felületen frissítéskezelőben amik voltak feltelepítva, extras feltelepítve, docker telepítve, portainer telepítés hibával fejeződött be. Egy újraindítás után mondom majd újraindítom. Erre nem enged be a webes felület, úgy csinálja mintha elfogadná a jelszót de visszadomja a bejelentkezés ablakot. Más jelszóval egyértelműen kiírja hogy hibás jelszó. Minden telepítés után újra kellett volna indítani?
-
aicon
senior tag
válasz
lovi27 #12145 üzenetére
Nem kicsit túl van bonyolítva...
Nálam kb 1 perc a telepítés, parancssorból, csak be kell másolni (Putty-ba) és enter:
qbittorent:docker run --detach \
--name=qbittorrent \
-e PUID=2030 \
-e PGID=2000 \
-e TZ=Europe/Budapest \
-e UMASK_SET=022 \
-e WEBUI_PORT=8083 \
-p 6881:6881 \
-p 6881:6881/udp \
-p 8083:8083 \
-v /srv/dev-disk-by-label-disk1/docker-containers/qbittorrent:/config \
-v /srv/dev-disk-by-label-WD3TB/SMB/Mozi:/downloads \
--restart unless-stopped \
linuxserver/qbittorrentAz alábiakat (elérési utak) mindenki cserélje ki a sajátra:
/srv/dev-disk-by-label-disk1/docker-containers/qbittorrent
/srv/dev-disk-by-label-WD3TB/SMB/Mozitransmission:
docker run --detach \
--name=transmission \
-e PUID=2030 \
-e PGID=2000 \
-e TZ=Europe/Budapest \
-e UMASK_SET=022 \
-e TRANSMISSION_WEB_HOME=/combustion-release/ \
-p 9091:9091 \
-p 51413:51413 \
-p 51413:51413/udp \
-v /srv/dev-disk-by-label-disk1/docker-containers/transmission:/config \
-v /srv/dev-disk-by-label-WD3TB/SMB/Mozi:/downloads \
--restart unless-stopped \
linuxserver/transmissionItt is érvényes az elérési utak kicserélése sajátra
.Winscp használata megkönnyíti mindenki életét.
Remélem segít.Haladóknak ízelítő, mi mindent meg lehet csinálni:
OpenWRT monitorozása:
[kép]Szünetmentes táp:
[kép] -
lovi27
addikt
válasz
Grawens #12147 üzenetére
Kipróbáltam és így nálam is újraindítás után működik az FTP virtuális OMV-én.
Pedig az utolsó service proftpd start parancs hibát dobott. Ezért biztos, hogy a 2. pontban a konfig mentése tesz helyre valamit az FTP beállításokban.Ezt megírtad Volkernek? Ha nem, tedd meg, mert segít megoldani a fura működést.
-
Grawens
senior tag
válasz
lovi27 #12138 üzenetére
Noh.. Elég furán fog hangzani, de egészen véletlenül jöttem rá ami (nálam) bevált.
3x újratelepítettem, hogy 3x kipróbáljam a lépéseket és mindhárom alkalommal működött.
Kezdéskor:
A rendszer elindulásakor látszik, hogy az FTP engedélyezve van "zöld" viszont a szolgáltatás nem fut "piros". Ilynekor a /run folderben nincs pid, scoreboard és scoreboard.lck sem.1; Terminal: service proftpd start (ekkor létrejön a három fájl a proftpd-hez.
2; GUI felületen átállítottam az automatikus kiléptetést 30 percre (decsak azért, mert zavart hogy kilépett 5 perc után, ha kihagyom ezt a lépést nem működik) ekkor ment egy teljes konfigot.
3; service proftpd stop
4; service proftpd start => ekkor hibát dob
5; proftpd.pid törlése (csak ezt)
6; service proftpd start (most már lefut hiba nélkül)
7; ugyanitt terminálban: rebootInnentől kezdve bármennyi reboot, az FTP rendben elindul. Én mondjuk terminal helyett MC-t használtam, de egykutya.
Transmission és az OpenVPN fa*zán működik Portainer-ben.
-
stigma
addikt
Nem nem, ez más lesz.
OMV 4 allól Docker 1 kattintás és kész, konfigurálás más tészta, de TDL videoi alapján bármi összehozható.
OMV5-ben a Docker-hez használ User Interface 2 lehet:
- Portrainer
- Cockpit
Mindkettővel lehet a Dockerben használatos programokat(imageket) konfigurálni és paraméterezni.Ez amiről a video van, ez olyasmi, hogy amiket szeretnél feltenni azokat 1 kattintásra fel tudsz tenni. Ami jól hangzik, meg szarul is mert sokmindent még nem tudsz 1 kattintással feltenni csak lépésről lépésre. pl.: nextcloud vagy pi-hole.
Ez nekem olyasmi, mint egy Raspberry Pi esetén egy DietPi nevü Debian rendszer, melyre SD-re kiirás után tudsz előre kb 200 alkalmazásból konfidurálni Pl.:minidlna, Plex,akármilyen cloud stb.
Elnézést, ha értelmetlennek tünnek, tűnik amit írtam de kb 3-4 éve még mikor Linux-ot konfogiltál a semmiből és akartál egy megosztás, Nextcloud, és egyéb más dolgot, akkor elég sokat kellett értened hozzá és konfigolni.
Ehhez képest a Docker első látásra nehéz, de kisebb tanulással már elég könnyen konfugirálható és használható.
Én úgy érzem a Portrainer mint menedzselő lesz a kulcsa a jövőben mindennek, én inkább ebbe fogok a napokban fektetni kisebb időt, mert elég jó kis konténer. -
lovi27
addikt
Nektek a torrent kliens hiányzik. Inkább ezzel ismerkedjetek: Install Qbittorrent with Portainer
Remélem majd előkerül a Transmission-ról is. -
mzsol
tag
Ez lenne a docker telepítése?
[link]
Ez kezdőknek bonyolult csöppet. -
stigma
addikt
válasz
Pelican #12133 üzenetére
Hi, hát én kb 1 hónapja tettem újra a rendszert valami nem volt jó nálam sem, de nekem 5-ös ment csak az új 4.1.2X nem ment.
Igaz nekem Gemini Lake lapom van 4.1.22 óta van olyan UEFI-s támogatás a lapnál hogy tudom direktben erre a lapra telepíteni és nem kell debianra feltenni.Viszont régi hsz-ben írtam gondokat, de az a 4.1.3-as imagre vonatkozott:
Igaz VM-re de kb 2 hete tettem fel az 5-ös gyakorolni Portrainerrel, azzal nem volt baja, simán ment a telepítés.
-
lovi27
addikt
válasz
A_ScHuLcZ #12139 üzenetére
Nem is kell, de ha annyit meg tudnál tenni, hogy engedélyezed a szolgáltatást. Nem kell beállítani semmit hozzá. Annyi volna a kérdés:
- sikerült-e elsőre, ill. hányadikra sikerült mire a zöld pöttyel jelzi, hogy fut a szolgáltatás?
- újraindítás után még mindig fut? Vagy újra kell engedélyezni?Ha ez megvolt csak tiltsd le és felejtsd el az FTP-t.
Ja, és mi a hardvered? Arm vagy Intel alapú? -
lovi27
addikt
Én csak bátorítani akarok mindenkit.
Most lehet még egy picit bizonytalanabb az OMV5, de aki egyiket sem ismeri annak már az OMV5-tel éri meg foglalkozni.(#12136) Grawens
Pont az FTP miatt kerestem élesben v5-t használót, mert mi a hibát virtualboxban tapasztaljuk. Újratelepítettem és azóta nálam is visszajött. Viszont, ha jól láttam akkor Volker egy Linux alapú virtuális rendszerben nem tudta reprodukálni, ami lehet más. Bár nem szabadna.
Ezt nem értem amit írsz, mert amikor nem indul el az FTP akkor a /run könyvtárból hiányzik a proftpd.pid. Akkor mit törölsz? Pont az a baj, hogy hiányzik. -
tama777
tag
válasz
Grawens #12124 üzenetére
Eddig nálam frissítésről frissítésre megmaradt az FTP hiba, érdekes (nem zavar, nem használom, de mindig leellenőrzöm, esetleg megjavult-e). Az itthoni gépen nekem is friss telepítés van, ugyan úgy hibával elszáll az FTP. De legalább most már nem érzem magam kakukktojásnak
!
-
Grawens
senior tag
válasz
lovi27 #12132 üzenetére
Most teszem fel élesbe (pár perc múlva).
Közben úgy néz ki megoldódott az FTP probléma is. Kicsit elbeszéltünk egymás mellett Volker-el, mert ugye ő csak azt mondta, hogy egyszerűen töröljem a "proftpd.pid"-et. Igen ám, de előtte a szolgáltatást le, majd újra indítani kell, és futás közben kell törölni a pid-et, majd a rendszer restartja után már változó értékkel újra létrejön a pid, de ekkor már nem okoz hibát.
Poratiner-be egyenlőre feldobok egy Transmissiont és egy OpenVPN-t, hirtelen ezek a legfontosabbak. -
mzsol
tag
válasz
lovi27 #12131 üzenetére
Persze tisztában vagyok vele hogy szerver rendszerről van szó. Ezért is akarom használni, belső hálón megosztott mappák, kivülről pedig FTP-n keresztüli elérés ha szüksges. De ha már lehetne vele letölteni is azt is használnám. Az angol segédanyagok nem a szivem csücskei de próbálkozok. Megosztások, jogosultságok, SMB, FTP talán nem okoz/okozott gondot, de mivel a docker használata kicsit bonyolultabb mint win alatt az exe-t elindítani ezért gondoltam az OMV4 alatt a pluginek használatát. Mert több mint 15 éve volt már hogy vizsgán Linux alatti FTP szerver beüzemelése parancssorból volt a feladatom. Azóta windows rendszerek gazdája voltam. De OMV5-el fogok próbálkozni.
-
Pelican
őstag
válasz
lovi27 #12131 üzenetére
A napokban újra kellett telepítenem az OMV-t gondoltam kipróbálom az 5-öst (eddig 3-as, 4-es volt). HP microserver Gen8 a gép, többször is nekifutottam, próbáltam telepíteni hdd-re, pendrive-ra, egyik sem sikerült. Mivel több képernyőnyi hibát dobott mindig elindulás helyett, és gyorsan túl akartam lenni rajta (esti filmnézéshez kellett) inkább hagytam az egészet.
A 3-ast, 4-est többször telepítettem korábban hiba nélkül, így most megint 4-es van.
Szóval nekem egyszerűbb a 4-es. -
lovi27
addikt
Van itt aki élesben használja az OMV5-t?
-
lovi27
addikt
Nem egyszerűbb az OMV4. A kezdők, pláne ha a Linuxszal is akkor ismerkednek sosem ússzák meg egy telepítéssel az OMV-vel való ismerkedést. Akkor pedig inkább az legyen az ajánlott, a legújabb verzió.
Azt is figyelembe kell venni - mindenkinek - hogy itt hálózati rendszergazdai feladatokról van szó. Senki nem várhatja, hogy elindít egy setup.exe fájlt és minden azonnal működni fog.
Kell egy kicsit szenvedni... -
TCr
veterán
Van rá esély, hogy a NAS326-ból kivett adat HDD-n lévő adatokat (filmek, zenék, képek) látni fogja az OMV, ha szintén adat HDD-ként teszem be az új gépbe?
Vagy az OMV formázni fogja azt? -
Grawens
senior tag
válasz
tama777 #11999 üzenetére
Jelentem ez a "Stabil 5.3.9-1" -nél is jelen van, tegnap tiszta telepítéssel rögtön jelentkezett és pontosan ugyan így ahogy leírtad.
Első lendülettel minden logot átküldtem Volker-nek, de úgy tűnik lila fingja sincs, hogy mit kezdhetne vele. A hibát áttolja a debian-ra és azt hajtogatja, hogy ők nem tudták eddig reprodukálni.A PID törlés sem vált be.
Nem marad más, restart után service stop/start. -
mzsol
tag
válasz
lovi27 #12120 üzenetére
Újraindítás nem volt még. Az utolsó mondat az arra vonatkozott volna hogy milyen szolgálatásokat akarok használni és úgy egyébként mire az omv-t. Tisztában voltam vele hogy az SMB és az FTP nem plugin. Lehet hogy inkább egy 4-es OMV használok ha már egyszerűbb a kezdőknek. Köszönöm a válaszod.
-
lovi27
addikt
Újraindítás megvolt?
Csak azokat a plugineket telepítsd amikre szükséged van és tudod használni! Ami majd jó lesz valamikor az ráér akkor. Pláne úgy, hogy se az SMB, se az FTP nem plugin, ezek a rendszer részei. Torrent plugin már nincs, így vagy direktben utasításokkal, vagy dockerben kell telepíteni. Így jelenleg csak az Extrák plugint telepítsd, a többire most nincs szükség.Az Összefoglalóban az Ami kell fejezetben találhatók a különböző telepítési segédletek (leírások és videók) linkjei. Ezek angol nyelvűek, de azért nyújtanak segítséget.
-
mzsol
tag
Sziasztok!
Új vagyok OMV és Linux téren is. Ma telepítettem OMV5-öt. Sikeres feltelepítés, partícionálás, web-es felület elérés, meghajtók felcsatlakoztatása, meosztások, FTP működik jelenleg is TC-ben be tudok lépni. A peoblémám akadt az az hogy pluginként akartam transmisssiont telepíteni pedig azóta már olvastam hogy nem úgy kell. A sok bővétmény telepítgetés után a csatolt kép mutatja hogy jártam.
1. Mi lehet a gond?
2. A docker telepítéséről, működéséről nekem is jó lenne egy leírás.
SMB, FTP, torrent lenne a feladata az OMV servernek amúgy. -
lovi27
addikt
Szerintem csak a Docker miatt nem kéne dobni az OMV5-t. Mindenképpen az mutat előre. Először egy alkalmazás telepítése lehet kicsit nehezebb, de az is csak azért, mert nincsenek olyan jól körbeírva a szükséges beállítások mint egy pluginnak a konfigurációs lehetőségei.
A usernek is használnia kell kicsit az eszét.Viszont ha átrágja magát az első nehézségen, utána sok nagyszerű alkalmazás telepítése válik egyszerűbbé.
-
paizinho
tag
válasz
lovi27 #12107 üzenetére
Köszi az új tippet, megnézem.
Igen, igaz OMV4-ben plugin, csak azt már "zsigerből" telepítettem.
A nyomatóm típusát ki tudtam választani a CUPS " varázsló lépésénél, így azt gondolom ez OK. Próbáltam USB portot és kábelt is cserélni, sikertelenül.
Megnézem a javasolt oldalt is, jelentkezem ha tudok másoknak is segíteni. -
TCr
veterán
válasz
lovi27 #12110 üzenetére
Akkor első körben mégis csak maradnék az OMV4-nél.
2 lemez lesz a gépben, egy rendszer HDD és egy adat HDD.
Kérdés: ha a későbbiekben mégis váltanék OMV5-re, az adat HDD-n olyan formában maradnak meg a filmek, zenék, képek, stb, hogy az új rendszer problémamentesen rá fog látni? -
lovi27
addikt
Szia!
Mivel a napokban lett stabil állapotú az OMV5, így ez az ajánlott.
Most még jól használható az OMV4 is, de egy-két pluginnál amiket nem fejlesztenek tovább már jelentkeznek problémák. Igaz, ami igényeket leírtál azt még a 4-es is maradéktalanul kiszolgálja.Felhasználás szempontjából nincs közöttük különbség. A Docker egy speciális virtuális környezet alkalmazások számára, amit az OMV már a v4-ben is támogatott. A támogatás módja változott a v5-ben és a fejlesztők jobban ösztönzik a használatát.
-
lovi27
addikt
válasz
paizinho #12104 üzenetére
Az OMV4 sem tartalmazta alapból a nyomtató szervert, csak a pluginok közt abban még megtalálható volt az openmediavalt-cups plugin. A verziószámból (3.1.2) látszik, hogy azt még az OMV3-ból emelték át, amit az OMV5-be már nem tettek meg, így megszűnt.
Lehet, valamelyik nyomató driver még hiányzik. Ezt az oldalt a figyelmedbe ajánlom. Sok hasznos infót ad. Arra figyelj nem a dockeres megoldáshoz.
-
TCr
veterán
Sziasztok,
A napokban fogok összerakni magamnak egy kiskonfigot, ZyXEL NAS326-ot fog váltani, OMV megy rá.
Nem volt még dolgom OMV-vel, de Linux-szal sem túl sok.
Melyiket telepítsem, a 4-est, vagy az 5-öst?
Melyik a "problémamentesebb", felhasználóbarátabb?
Olvasom itt a topikban ezt a docker-t, de a leghalványabb gőzöm sincs, hogy mi az.Az igényeim:
- adattárolás (képek, videók, zenék)
- SMB / NFS megosztáson keresztül film- és zenelejátszás (transzkódolás mentesen)
- Transmission futtatása (egyszerre nagyon max. 2-3 tucat torrent)
- Transmission mobilos appal használható legyen
- mobiltelefonnal (appal, vagy böngészővel az mindegy) elérhető legyen az OMV grafikus felülete -
paizinho
tag
válasz
lovi27 #12099 üzenetére
A CUPS-ot az OMV5 miatt kellett elővennem, az OMV4 tartalmazta a print servert. A kiválaszott Docker-s CUPS telepítésre nem igazán ad olyan részletes paraméterezési info-t, mint pl Plex., de elég friss. A többi print server még kevesebb infot ad. Próbáltam csak a leírásban szereplővel, próbáltam a többi Docker-s alapján pl. PUID,PGID,TZ Env változókat hozzáadni, de nincs siker. Az OMV4-el ez a nyomtató simán megy, OMV5-el nem. A Container indításánál nincs log
.
A CUPS weboldal bejön, hozzá tudom adni a nyomtatót, tehát azt gondolom a telepítés sikerül. Még próbálkozom.
Köszi a segítséget. -
lovi27
addikt
Volker bejelentette - stabil állapotú az OMV5.
-
Teagol
aktív tag
Sziasztok!
RPI3 alatt futtatok OMV-t, hiba nélkül teszi a dolgát. File és torrent server, valamint mini dlna megy róla.
Egy Beelink GT1 (S912) van a tv-re kötve, Libreelec van rajta.Arra gondoltam, jól jönne egy kis plusz teljesítmény a NAS-nak, ezért felcserélném a két eszközt.
Be is bootol az OMV az S912-n, de (lehet láma kérdés) hogyan tudom elérni, hogy indítás után automatikusan bejelentkezzen, mert nincs lehetőségem monitort használni hozzá?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Figyelem!
Megjelent a Debian 10-re épülő OMV 5 stabil kiadása.
Új telepítésre ez a verzió ajánlott.
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest