Aktív témák
-
erdol
senior tag
Én most raktam össze egy 5.1-es rendszert saját gyártmányú hangfalakkal szerintem nagyon jó lett.21 mm-es bútorlapból csináltam a dobozt az erősítő és a táp egy régi videoton sztereo rádióból való,ez lett a center és a subwoofer.A hátsók egy ITT sztereo hagszórói ezek lecsatolhatóak a magnóról csak a kábelt hosszabbítottam meg.ezeket szépen bedugtam az NF-7-be és máris mérföldnyi a különbség mintha csak a monitor mellet szólna 2 hangszóró.
-
yossarian
aktív tag
én úgy tudom - de cáfoljatok meg - , hogy a zárt doboz szebben szól (persze megfelelően elkészítve), a reflexcsöves pedig ''csak'' annyivel tud többet, hogy nagyobb hangerőt lehet vele elérni, minőségben nem lesz jobb, inkább talán rosszabb. és azért használnak szinte mindenhol nyitott dobozt, mert így azonos teljesítmény mellett nagyobb hangerő érhető el.
én zárt dobozt építettem, kétutasat, kezdőként, ez volt az első és eddig az utolsó hangfalam :), de szerintem egész jó lett, a mély 20 centis somogyi. igaz ez már egy-két éve volt, de a hangszórók - 2 mély, 2magas - kevesebb, mint 5000 forintba került, az akkori legolcsóbb somogyi volt. de marha jól szól, egy videoton 2x50W-os erősítőről hajtva. A hangfalak belül vattával vannak kitöltve a csillapítás céljából.
a ládát meg asztalossal csináltattam meg, hogy valahogy ki is nézzen.
szóval lehet kevés pénzből jót csinálni, csak nem szabad átesni a ló másik oldalára.
ha csak mélyet akarsz akkor vedd meg a legolcsóbb somogyit, a boltban vagy neten találsz hozzá passzoló ládát is, én a zártat javaslom, mert nyitottat nagyon nehéz csinálni, komoly tervezés, számolás kell hozzá, és el is lehet rontani rendesen. a dobozt megcsinálod hulladék bútorlapból, talán tudsz szerezni megfeleő mennyiséget valami asztalostól, bagó pénzért. figyelni kell a frankó hangcsillapításra, én a simma háztartási vattát használtam, jó lazára szétszetdve, és azzal teljesen kitöltöttem a dobozt. nagyon nagy különbség lett utána, sokkal szebb, teltebb lett a mélyhangzás utána. a dobozt csavarozd és ragaszd is, hogy semmi mozgása ne lehessen. -
szék
csendes tag
Szerintem hanyagold a hangfalkészítést!
Mivel nem értesz hozzá nem tudnál normálisat csinálni!
kb 10e ft-ból jönne ki, de mivel a Sanyo-nak 2x5w-os erősítője van, én inkább
azt mondom hogy vegyél egy mini hifi 15ért, (vagy egy jo fejhallgatót :) ) -
dark bit
tag
Jól szóló hangszóró, mély basszussal, és pár ezer forintból... nemmondom vannak elvárások.
Szerintem ebből a triumvirátusból valamit ígyis úgyis fel kell adnod, úgyhogy felejtsd is el. Ha jó basszust akarsz ahhoz nagy membránméret kell, nagy doboz, csavarok, fúrni faragni, utánnajárni, stb. Somogyi a legolcsóbb kishazánkban, de még így se fog kijönni.
A jó hangzást meg főleg hanyagold ennyi pénzből, de somogyis cuccokból full jó dobozokat építhetsz a célnak, szerintem 10-es minimum. Legolcsóbb, ha nem fárasztod magadat, hanem veszel egy desktop hangszórót, az belefér 5e Ft-ba, igaz nem szól jól. Vagy alkudsz egyre a Király utcai műszaki zálogházakból.
Ghost -
Szalma
őstag
(El ne felejtse a hangszóró bekötéseit kivezetni a dobozon kívülre!!!
Esetleg Emvy tudna még használható tippeket adni, bár nem tudom mennyire lehet rávenni ilyen szintű ''kókányolásra''... :) Emvy?)
Szeretettel:
Szalma -
törölt tag
naonjo :) keszitsunk Bose melynyomot hazilag (bar eredetileg nem melynyomorol volt szo) ket (elenutemben szolo) hangszorobol es egy szennyvizcsobol. oriasi :D azert a hangszorok beepitese siklapu dobozba konnyebbnek tunik. talan ugy lehetne legegszerubben megcsinalni, hogy ket 'fadugot' gyartani a ket vegre, es az egyikben rogton kifurni a hangszoro helyet, majd ugyanugy becsavarozni, mint a szokasos dobozokba. hat az a KG cso otlet az nagyon megragadott :
-
benzol
aktív tag
Üdv!
KG-PVC cső....
van 125-ös 150-es... na mindegy utána járok hogy honnan tudnák ilyet beszerezni.... aztán próba szerencse... :)))
az eredmény nem most lesz meg de igyekszem, és mindenképpen megírom mi lett....
lehet hogy inkább a ''nagyobb'' dobozos megoldást választom ugyanis ha a menyasszonyom meglátja amikor egy ilyen szép sárga csőből akarok eszkábálni valamit főleg az én precizitásommal ;]
na mindegy valami majd csak lesz ....
thx mégegyszer
byez -
Szalma
őstag
(SAL tényleg jó... Köszönöm, nem ugrott be. :) Igen, körbenyom, itt-ott becsavaroz. Doboz kicsit kicsinek tűnik, de nem számoltam utána: valahogy szólni fog. ''Reflex cső''-re van valami számítás, de higgye el ebben az árkategóriában a próbálkozás sokkal kifizetődőbb. (Hullámhossz, ami ''kipattog'' a csőből a hossz és átmérő függvénye, rajzolja le, és közelítő képletet találjon ki rá.)
Szennyvízcső: KA és KP. KA: szürke, jobbára beltéri, nem bírja, ha 10m föld kerül rá, vékony falú, csúnya. KP: design-os mélysárga (:)) ), kibírja akár 20m-el a föld alatt is, masszív, vastag falú. Ván rájuk ''végkupak''.
Felépítést jól írta le.
Természetesen a fa jobb, de láttam már betonból készült hangfalat, ami bazi jól szólt. (Komolyan trükköznek a hangfalgyártók a dobozok anyagával, így inkább azt érdemes használni, ami van.)
Ha túl kicsi a doboz, és nincs rajta reflexlyuk, akkor az igazán mélyek csak kis energiával tudnak szólni, hallani lehet: ''fojtottan'' szól. Ha túl nagy, akkor meg nehéz helyet találni neki. Reflex csővel leszedhető a fojtás és lefelé tolható a doboz saját frekvenciája.
Cső esetén esetleg megérhet egy próbát, ha a hangszóróval ellentétes végét nem fixen zárja le, hanem egy viaszosvászon darabbal (vagy egyéb nem túl gyorsan légárteresztő anyaggal).
Hajrá! Érdekel az eredmény!!! :) )
Szeretettel:
Szalma -
atuci
őstag
-
atuci
őstag
Szia !
Látogass el a SAL honlapjára, ott van egy hangfalépítő leírás, árlisták, méretezés meg minden. Szerintem olcsó cuccokat kínál.
[L]http://www.sal.hu/iranyit.html[/L]
vagy ajánlom figyelmedbe az M.N.C. - Maniac Sound System oldalát
[L]http://www.mnc.hu[/L]
Üdv
Attila
BOCSI KÉTSZER KATTINTOTTAM :B
[Szerkesztve] -
benzol
aktív tag
HI!
Akkor egy kb 20*20*25-ös (18*18*30) fadoboz egy ~8cm átmérőjü és 10 cm hosszú csővel??
A cső átmérőjére illetve hosszára van valami számítás ?
-------------------------------------------------------
jól értettem e? :B
1 A Hangszóró felerősítése: a felfogatásnál (ami elvileg egy fém keret nem?) körbe nyomom gumiánpasztával és becsavarozom 4 ponton :)
2. a hengeres megoldás...... ''egy szép sárga KP cső'' :)) gőzöm sincs milyen vastagságban vannak. mondjuk 10 hangszórónak 15-ös cső?( jah a 10-es hangszórónak a membránja a 10-es, vagy a felfogítási átmérője?)
Felépítés:
a hangszóró membránnal kifele, elé rács, mögötte a cső üres tere és másik oldalt lezárva.....
(ha ~10L -es térfogat kell akkor egy 15-ös csőből kellene egy kb 50cm darab, végül is nem hülyeség, gondolom lezáró elemet is lehet kapni ezekre a csövekre....
kívülre lehetne rá ragasztani kárpitot.. :DDD)
3. Fa vagy műanyag kérdés??
ez csak esztétikai dolog vagy hangtechnika is van mögötte?
4. mi van akkor ha túl kicsi a térfogat vagy túl nagy
thx bye -
Szalma
őstag
(Igaza van mindenben. Kocka tényleg nem túl szerencsés, téglatest jobb, de itt most szerintem mindegy. Extrém tipp: vaskos (hangszóró átmérőjű) PVC cső (pl. KG típusú (sárga) szennyvízcső, mert az jó masszív :) ) egyik végébe hangszóró, másikat falappal elzárni (esetleg oda is hangszóró). Oszt annyi... :) )
Szeretettel:
Szalma -
törölt tag
1.) az a hangszorotol fugg :) altalaban jo esellyel szebb mely lesz benne, ha megcsinalod ra a basszreflex lukat. meg tobb levego kevesbe fogja vissza a membrant. talan :)
2.) a te esetedben sztem nincs. amit legegyszerubben meg tucc csinalni. talan kezdd a kockaval
szerk: a kocka vmiert lehet, hogy pont nem jo, majd Szalma yol megmongya. szoval valami teglatest, ami nem kocka
3.) legegszerubben vmelyik oldal kozepere teheted. ha jo kis fadobozt epitesz, akkor eros csavarokkal (facsavar, csorscsavar) szorosan teheted fel, de jol szigeteld le korbe, hogy nehogy elrontsa a legzaro ficsort
-lyukhoz kepest nemtom. leggyakrabbi talan, hogy a lyukat a hangszoroval szemben (hattal) levo oldalra, also harmad, de sztem az a doboz meretein(aranyain) mulik
-mi:F :)
[Szerkesztve] -
benzol
aktív tag
Üdv!
Köszönöm a segítséget!
De még van egy pár kérdésem... :F
Az a +/-3 liter mennyire befolyásolja a hangzást?
A doboz alakjára van valami kikötés?
A hangszóró rögzítése: hova és hogyan
-a lyukhoz képest lényeges az elhelyezkedés?
-''pofával'' a doboz oldalának kell tenni?
.:thx:.
:DDD -
Szalma
őstag
(Valami autó hangszórót szerezzen (minél nagyobb, annál több mélye lesz), azok piszok igénytelenek. Aztán egy akármilyen (minél nagyobb) légtömör dobozt gyártson neki (fa, műanyag, bármi, csak elég merev legyen (teszt: elbírja, ha ráül)). Doboz illesztéseknél, ill. a hangszóró beszerelési helyén FBS-t vagy Gumiámot használva érhető el légtömörség. Ha ez megvan, ki kell próbálni: kicsit folytott, de erős közép hangja lesz. Egy körkivágóval a doboz bármely oldalán egy max. 10cm-es lyukat vágva, abba egy átmérőben passzoló PVC csövet helyezve nyíltabbá és mélyebbre hangoltabbá lehet tenni. A cső hossza kritikus! Érdemes sokat próbálkozni vele. (Lehet, hogy nem is kell a cső, érdemesebb először egy kissebb lyukkal próbálkozni. 5cm alattival azért ne.)
A hangszóró lehet tulajdonképpen bármilyen, de az autóhangszórók jól bírják a zárt dobozos barkácsolást és van újonnan is ''olcsó''... A többi anyag nem kritikus, de ne karton legyen. (Deszka vagy bútorlap, csavar, OSB, hulladég is lehet, 10cm hangszóróátmérőhöz ~7l (+/-3l) doboztérfogatot számolhat.
Kellemes barkácsolást!!! :) )
Szeretettel:
Szalma
ui.: Azért 3-4eFt-nál lehet drágább lesz... De viszonylag jól fog teljesíteni tuc-tuc-nál... :) -
benzol
aktív tag
Hi emberek!
Lehet hogy viccesen hangzik de amit szeretnék a következő..
egy olcsó hangfalat szeretnék építeni méghozzá egy 2*5(10) Wattos két kazettás Equalizeres régi magnóhoz....Sanyó rulez :.lol.:
(újra nincs pénzem)
magyarán pár ezer forintból szeretnék valami olyat kihozni aminek nem kell hogy a hangereje kitépje a falat, hanem csak szépen kell hogy szóljon, és legyen benne erős mély hangzás is....
lehet ilyet csinálni csak pár ezer max (3-4 ezer) forintból....???
(csak egy utas kellene, mély)
Abszolút láma vagyok az ilyenhez úgyhogy várom segítségeteket, jah és alapvetően filmnézésre és egy kis tuc-tuc zene hallgatásra kell...,
és mondom nem igazán a hangerő hanem a hangzás a lényeg...
thx
Aktív témák
- iPhone 16 PRO MAX 512GB black titanium KÁRTYAFÜGGETLEN! Akkumlátor 100%! Apple garancia 2025.11.14
- iPhone 16 PRO 128GB black titanium KÁRTYAFÜGGETLEN! Akku 100%! 2025 október 14-ig Apple garancia!
- Geforce GTX950 2GB OC
- Apple Watch SERIES 8 45mm gold GPS + Cellular, STAINLESS STEEL! Akkumlátor 100%!
- Vadonatúj iPhone 13 PRO 128GB alpine green KÁRTYAFÜGGETLEN! 6 hó garancia!
- AKCIÓ! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Legion Slim 5 83DH002EHV Notebook AMD RYZEN 7 8845HS , 32 GB , 1TB , RTX 4060 , 16 WQXGA
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest