Hirdetés
-
PROHARDVER!
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
LógaGéza
veterán
válasz douggutaby #9339 üzenetére
Üdv!
Én is új vagyok, de hasonló céllal kezdtem neki, mint te
Fő kérdés, hogy meg akarod-e tartani a termosztát eredeti funkcióját, vagyis akarod-e nyomkodni, és távolról is vezérelni. Ha igen, akkor eddig ezt a megoldást találtam a legjobbnak. Ez biztos nem kommunikál sehova, csak ahova te mondod - az más kérdés, hogy lehet nem olyan dizájnos, mint más dolgok.
Ha nem akarod helyileg vezérelni, akkor egy Wifis relé is elég lehet (pl egy Shelly 1), mivel úgy is lesz szétszórva a házadban előbb-utóbb pár hőmérséklet szenzorIgen, a Z-Wave-hez kell stick, pl.: [link]
"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
fo_di
őstag
válasz douggutaby #9524 üzenetére
Szia,
Én vettem egy ilyet, de a kazánra még nem jutottam el odáig, hogy felszereltessem (jelenleg 24V analóg termosztátom van, amit át kell kábeleztetni)
A relé része egy sima 230V AC relé, tehát ki-be, de elvileg PID alapon kompenzál (a DIP kapcsolókkal lehet állítgatni, hogy milyen fajta kazánod van, ahhoz igazítja a ki-be kapcsolások számát), ez a dróton megy a kazánba.
A termosztát és a relé Z-wave alapon kapcsol össze, és ha a gépeden van Z-wave stick (vagy a hubod képes rá), akkor a gép is a termosztáttal kapcsolódik össze.
Én Home Assistantba raktam be, a termosztáton ha tekered a kapcsolót, akkor rögtön állít, viszont számítógépről indítva a vezérlést kb 1-5 perc késés van benne (a termosztát ideje nagy részét alvó állapotban tölti, x percenként felkel, hogy megnézze, kapott-e a gépről üzenetet). Jelenleg a hőmérő részét használom, ez magától elég ritkán jelent, de pollozható (állítható idővel). Azt vettem észre, hogy legalábbis a Home Assistant csak egész fokot tud neki küldeni mint kívánt setpoint, és a tekerőn is csak egész fokra lehet állítani, de mérni tizedfok pontossággal mér. A Home Assistant Z-wave párosítás után magától hozzáadott a rendszerhez egy termosztát entitást, valamint egy hőmérő entitást. A termosztát entitásban tudsz állítani setpointot és elvileg a relének is lehet ki-be parancsot küldeni.
Egyébként elvileg géphez kapcsolás nélkül is működik, mint sima szobatermosztát, beállítod a tekerővel a setpointot és ahhoz állítja a fűtést. A relén van egy külön ki-be kapcsoló gomb. A termosztát magában nem programozható, odáig már eljutottam, hogy Home Assistant Node-Reddel kapcsolva állítgatja a setpointot, de mint írtam, még csak hőmérőként használom, mert ki kéne már hívni a kazánost, hogy kösse be, de a setpoint állítódik, csak a fűtésre most nincs hatása. -
fo_di
őstag
válasz douggutaby #9527 üzenetére
igen, működik csak magában is az egész. a tekerő által beállított értéket rögtön megküldi a pc felé, és van egy attribútuma az entitásnak, ami az aktuális hőmérsékletet és egy másik, ami a setpointot tartalmazza
az meg már rajtad múlik, hogy milyen időközönként küldesz új parancsot a setpoint állítására (nálam fix időpontokban küld új setpointot, pl reggel 7kor 22 fok, 9kor 20 fok, 17kor 22 fok, 22kor 19 fok, ha kézzel eltekerem, a következő időpontig úgy marad)
itt van a füzete a cuccnak: [link]
stickből én ezt használom, 25 euró német amazonon (plusz némi szállítás):
ZMEEUZB1[ Szerkesztve ]
-
fo_di
őstag
válasz douggutaby #9529 üzenetére
nem kell megszüntetned a kapcsolatot, megy rendesen
-
layerke
aktív tag
Ha mindenhol azt ajánlották nem lehet, hogy az a jó?
-
kano
nagyúr
23k csak maga a stick? Az igen. 35k-ért matt onnan Beretta wifis termosztátot kapsz, hogy ágyba hozza a reggelit is.
„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” Winston Churchill "Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!" "The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge." Stephen Hawking
-
layerke
aktív tag
válasz douggutaby #9539 üzenetére
A jelenleg használt minden security-t támogat, továbbá frissítik a firmware-jét is, és z-wave plus is van benne, valamint akkumulátor, hogy a szerver nélkül is működjön egy pár órán át és könnyen adhass hozzá új csomópontokat. Nem fogok linkelgetni, ha nem haragszol, ez a te dolgod, hogy utána járj. Ebay-ről kell venni Lengyelországból vagy Szlovákiából, ott jó áron van. A jó ár itt 16-18ezer forintot jelent. Igen, soknak tűnhet, de nagyon profi cucc és nem győzködlek tovább. Ha veszel 10ezerért másikat és nem fog működni, akkor majd megveszed ezt és 10ezerrel többe került a mutatvány, mint kellett volna.
-
layerke
aktív tag
válasz douggutaby #9543 üzenetére
-
douggutaby
tag
válasz douggutaby #39563 üzenetére
Semmi csak én bénázok. Honnan lenne led vagy gomb működés mikor be se állítottam, hogy melyik modul...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Foscam C2M típusú (mágneses) beltéri kamera
- Carista Evo autós hibakód olvasó 6hó jótállással/számlával!
- Vendéglátóipari kávégépek, automata kávéfőzők, kávédarálók, stb.
- Nuki Smart Lock 4. generáció (Matter támogatás)
- Elado vegyes IoT eszkozok (sensor,socket,smart speaker) Legrand/Google/Shelly/IKEA/Tuya
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest