- Milyen videókártyát?
- Gaming notebook topik
- LG LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
- Samsung LCD és LED TV-k
- SSD kibeszélő
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Milyen házat vegyek?
-
PROHARDVER!
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
vargalex #198 üzenetére
Így gondoltam én is, hogy a LAN ezt lerendezi, de egy adat protokoll akkor is kellene, hogy mit küldjek be. Biztos meg is van, csak még nem találom a Domoticz oldalain.
Az rfm69 használata esetén már izgalmasabb, hogy mi lesz ha 868MHz-en mindenki elkezd adni annak az egy gateway-nek.
De nem is akarom én megírni a main()-től csak keresem a megoldást hátha már valaki közzétette.
Olyan kellene amit beletehetek az én eszközeim programjába és csak működik. Erre jó ez az Internet... -
vargalex
félisten
Nem ismerem a Domoticz-ot, de egy webserver-nek nem okozhat gondot 10 párhuzamos hívás. Mondjuk az ESP-ken, ha nem szinkronizálod az időt és nem azt vizsgálod, hanem egyszerű késleltetést használsz, akkor kicsi az esélye, hogy együtt induljanak (jó, áramszünet esetén előfordulhat). Persze akkor kell valahova egy kicsi random delay, ha ez mégis probléma lenne.
-
Kösz. Ravasz megoldás a plusz uC.
vargalex: Ezt keresem, hogy mit kell programozni a cuccba, hogy a Domoticzban fel tudjam venni mint eszközt, úgy, hogy akkor frissül amikor ébresztem a szenzort és elküldöm az adatokat és nem akkor amikor a Domoticz lekérdezi. A kérdés akkor is érdekes, ha nem WiFi-n hanem 868MHz-en megy a kommunikáció.
És mi van ha 10 érzékelő egyszerre ébred és küld adatokat? -
layerke
aktív tag
válasz
vargalex #194 üzenetére
Pont ezt az oldalt mostanában nem is láttam, régebben pedig még nem így nézett ki. Sajnos van elég más dolgom is, így rengeteg szeretett témában nem tudok kellőképpen haladni és nem is találok meg mindig mindent.. :/
Bennem egyébként az van valamiért, hogy jobb különválasztani a házautomatizálást mindig a klasszikus otthoni LAN-tól vagy WLAN-tól.
-
vargalex
félisten
Nekem közben megjöttek az ESP-im (2 db Wemos D1 mini, illetve 5 db ESP-12F). Én azt mondom, hogy teljesen felesleges NodeMcu firmware-t tenni rá és lua-ban bohóckodni (egy kollégám próbálta, a tapasztalatai szerint nem volt túl stabil). Simán Arduino IDE-ből pillanatok alatt összerakható a teljes funkció és szerintem nagyobb a közösségi támogatása is (már csak az Arduino miatt is).
Néhány perc alatt összedobtam a programot, ami csatlakozik kliensként az otthoni routeremre, percenként kiolvassa a DS18B20 szenzor által mért értéket, és a saját szerveremre HTTP POST-olja a szenzor azonosítóját és az értéket.Egyébként a fogyasztáson szerintem kár aggódni. A Wemos D1 mini-t mértem egy USB Charger doctor-al (természetesen a DS18B20 szenzor is csatlakoztatva volt, és wifi-n kommunikált az eszköz). 5.07V kimenő feszültség mellett 0,04A-t vett fel, ami ráadásul a nagyjából 1 perces delay-ban 0.00-0.01A között mozgott. Azaz a csúcsfogyasztás kemény 0,2W.
-
layerke
aktív tag
Ha telepítesz egy nodemcu firmwaret az ESP-re és jó táppal ellátod valamint rárakod a hőmérődet vagy amit akarsz, akkor a Domoticzhoz úgy tudod hozzáadni, hogy csinálsz egy virtuális szenzort és annak az adatait a nodemcu-val JSON formájában tudod frissíteni, ami megjelenik a Domoticzban.
Fogyasztás témakör: nem teljesen jön össze az én fejemben a wifi és a csökkentett fogyasztás vagy altatás, amikor a wifi egy igen erősen energia igényes drótnélküli kommunikáció. Ha felébred az eszközöd akkor egyből csatlakoznia kell a routeredhez, ami nem kis energia, aztán lekérdezni valamelyik lábán a hőmérsékletet vagy bármit, aztán azt elküldeni, majd visszaaludni. Szerintem problémásabb, mint nrf24l01-gyel vagy rfm69-cel megoldani.
A mysensors.org-on emlegették az ESP-ket már a 2.0.0.ás api-tól, abban szétnéznék a helyedben. -
Van egy Esp-12 AP+STA modulom.
Tudtok valamilyen linket ahol Domoticz-hoz való, elemes vagy akkus hőmérőt csinálnak belőle. Találtam olyat ahol illesztették de nem foglalkoztak a fogyasztással.
Azt sem találom, hogy ha a fogyasztás miatt altatom, akkor miképpen lehet push-olni az adatot a Domoticz-nak amikor felébred a cucc?
Van ahol a fogyasztást hegyezik, de nincs szó, hogy melyik rendszerhez illeszkedik. -
Csabroncka
addikt
Összefoghatnánk, mert van vagy 50 okosotthonos topik
és elvesznek az információk! Egy egyedi építésű NAS-on dolgozom, és szükségem lenne egy olyan információra, hogy a Zwave 300 Chip támogatja-e a Fibaro rendszerét. Lehetőség szerint nem USB sticket vennék, hanem a belső USB-portra normális Wireles antennával raknám fel a kis modult.
-
használ valaki mqtt-t? Olyat amit esetleg nem előre megírt keretrendszerbe van beleírva, hanem maga rakta fel / össze? Érdekelne, hogy mire is jó pontosan, illetve hogy hogyan működik.
-
Mana86
tag
Ezt így ebben a formában nem tudom próbáltam-e már, de megnézem otthon. Lehet az a baj, hogy elfelejtettem bemásolni init.d -be a scriptet. Otthon kipróbálom és remélem megoldja a problémát.
Pulsar, teljes path van megadva, bár nem sudo-bal. Kipróbálom ezt is.
Ja igen, Raspbian (Jessie) van a RPi-n. Nagyon idegen még nekem a linux is, furcsa, hogy minden parancssorból tudok csak intézni mert sima "intézővel" nincs jogom pl fileba írni meg ilyenek.
Domoticz meg nem értem miért nem kap adatokat. Hiába futtattam le a scriptet, valamiért Domoticz nem kapja meg az értékeket. Otthon átnézem rendesen a hivatkozásokat, mindenhova jól írtam-e be az IDX-eket meg a többi hivatkozást. Lehet elölről kéne kezdenem mindent egy friss telepítéssel mert már annyira összekuszáltam a dolgokat, hogy amiatt nem működik.
-
layerke
aktív tag
Továbbá lehet, hogy írtad de nem találom egyik írásodban sem, hogy a raspberryre milyen oprendszert raktál? Raspbiant?
-
Mana86
tag
Kezdek kicsit kételkedni Domoticz-ban. Bizonyos szenzoroknál biztosan jó, de kb. 8 órám van benne abban, hogy egy DHT11 szenzorból RPi GPIO-n kiolvassam az adatokat és átadjam Domoticz-nak. Valamiért a crontab nem futtatja le a scriptet, manuálisan viszont működik. Manuális futásnál beírta a temper.txt-be az adatokat ahonnan viszont nem sikerül átadni Domoticznak, szóval ott még mindig semmi. Domoticz -ot nem sikerül rábírnom arra, hogy rendszer indításnál automatikusan elinduljon. Hiába írtam be az rc.local -ba, képtelen elindulni. Lehet én nem vagyok még elég Linuxhoz.
-
Mana86
tag
Újra itt! Kicsit játszottam a Domoticz-zal, de nem vagyok előrébb. EZ alapján megpróbáltam bescriptelni a DHT11 szenzoromat, de valamiért nem sikerül. Lényeg, hogy a script csinál egy tmp filet, amibe beírja a szenzortól kapott értékeket, majd onnan olvassa ki és küldi tovább a Domoticz-nak. Próbáltam külön lefuttatni a parancsot ami a txt fileba írnak és azt írja, hogy nincs jogosultságom rá, pedig sudo-val futtatom. Így néz ki a parancs:
sudo nice -20 /home/pi/domoticz/scripts/AdafruitDHT.py 2302 $DHTPIN > $TMPFILE
Valamiért már ezt sem engedi. Ti milyen szenzorokat ajánlanátok amiket könnyen lekezel a Domoticz? Vagy esetleg próbáljam Arduinon keresztül rákötni a szenzort?
-
qqzs
őstag
Tenyleg off, nem tudtok veletlenul hoszigeteles topikot, ha mar gepeszethez igy ertetek az is surolja kicsit
-
qqzs
őstag
Ok mindent ertek futessel kapcsolatban , raterhetunk a rizsfozore
Az elemrol jutott eszembe ha kering a viz akkor egy turbina(biztos nem igy hivjak) tolthetne az akkut ahogy a szuper kinai zuhanyfejemben van a homersekletkijelzo ledvilagitas
-
layerke
aktív tag
Ok, akkor sorba vesszük. Panelban távfűtés esetén a kazántól (különálló épület nagy teljesítményű fűtőberendezéssel több tömb ellátásához) fentről lefelé kering a víz a házakban felül kisebb radiátorokkal, lent nagyobbakkal (hűl a víz, így nagyobb felület kell a hőleadáshoz). Itt mindig kering, ez igaz.
Házban csak akkor keringetjük, amikor ég a tűz a kazánban, majd miután kialszik, akkor tovább keringeti a szivattyú, hogy ne egy helyben hűljön a víz, hanem még akkor is fűt vele. Leírtam, hogy nálam külön körön van minden radiátor, így a kazánházi osztógyűjtőnél megoldható egyszerűen a szabályzás. Nem tudom nálad hogy van, nem tudok így segíteni ebben.Tegyük a pontot. A szelepet nem tekerésszük, mert nem kell. Toljuk vagy húzzuk. Amit tekerünk annak a neve gömbcsap. Erre létezik motoros működtető is, a kettőnek együtt motoros gömbcsap a neve. A radiátoron azzal, hogy tekered (mert gondolom tekered - és ez a félreértés oka) valójában egy "csavaranyát" tekersz befelé vagy kifelé egy "meneten" és ezzel alakítod át a forgó mozgást hossztengelyűvé, amivel benyomod a radiátorszelepet.
-
A szokásos radiátorszelepek nyomósak, azaz kiáll belőlük a szelepszár. Igenám, csakhogy a szelepház végén, a szelepszár körül van egy menet, amire azt tesz az ember, amit akar.
Gyárilag egy menetes kupak van itt, amit ha meghúzol (ráhajtod a menetre), az benyomja a szelepszárat, így a szelep nyit.Ha akármilyen vezérlést hajtasz a menetre (sima thermosztatikus tekerentyű, aldis automata, hőpatronos, stb.), az azzal fog szabályozni, hogy megnyomja a szelepszár végét, még ha kívülről tekerősnek is tűnik.
Persze vannak régebbi, "hagyományos" szelepek is, amik simán tekerősek, de ez a nyomható-tekerhető, változtatható feltétes nagyon elterjedt.
Azt mondjuk nem igazán értem, hogy ha elzárom a radiátorszelepet, akkor hogyan kering a víz, de ha megoldható az extra csövezés, akkor nagyon nem hülyeség csillagpontosra szerelni, és egy helyen irányítani az áramlást. Nálunk az egyik házban a két emelet van így elkülönítve, bár ez ugye többletköltség a csövezésnél.
Én ezt nem szívesen oldanám meg rádiósan (lásd: előző beírások), de létezik drótnélküli megoldás is, állítólag egy elemmel elmegy egy fűtési szezont (amire nekem mondjuk nem jön ki a matek...).
MaCS
-
qqzs
őstag
Ok a "miert nem kering"-et azert kapisgalom mar- Panelban ugy nottem fel hogy az egesz lakotelepen kering a viz es a radiatorok nyitasa utan belefolyik a viz es melegszik. A hazat keszen vettuk ugyhogy gondolom ott korbe megy a viz lehet majd ujra csovezni emiatt (most nem vagyok ott ezt nem neztem meg en is foglalo utan vagyok)
csakhoyg tegyunk ire a pontot es olyan gepeszanalfabeta is ertse mint en. ez a szelep tekerheto es nyomhato is?
ok hogy offabb mint a tobbi, de azert csak ezeket vezereljuk
-
layerke
aktív tag
"Ez lehet inkabb epuletgepesz kerdes de miert kell zonaszelep a kazanhazba? Ugy gondoltam a viz kering az egesz hazba es csak ki es be kapcsolodik az eppen kivant radiator a keringesbe hogy leadja a hot." - Ne haragudj meg, ez gépészeti kérdés, nem fogom kifejteni az otthonautomatizálásról szóló fórumban, hogy miért NEM kering egész nap a meleg víz az egész házban...
"A viztartalyos kandalo hogy kapcsolodik mindehez es tenlyeg megeri kiegesziteni vele a futest? Kandallo volt tervezve es jo lenne ha megeri es nem dragitja az egekbe." - Nem víztartályos, hanem vízteres. Egy hőcserélő van a kandalló általában felső részén (kéménykivezetés környékén, mivel a hő felfelé áramlik) és itt melegíti fel a vizet, ami esetemben simán rá van kötve a fűtésrendszerre. Gyakorlatilag jelenleg 2 hőforrás van vízmelegítés tekintetében a kandalló és a kazán, mikor melyik megy választható, de egyszerre nincs értelme.
"Es akkor ha benyomja akkor kell valami spec szelepe a radiatorhoz is, mert ugy tudtam azok tekerosok." - Radiátornál nincs semmi csak egy darab cső. Minek oda szelep, ha van már az osztógyűjtőnél?
"A honelwey wifi radiator termoszatt nalad nem jott kepbe?" - Nem. Minek 7 wifis szelep jó sok pénzért, amikor egy helyen lehet minden szelep kb ötöd annyi pénzért (vagy még annyiért se). Meg minek WIFI-s?! Ezek a radiátorra szerelhető kütyük csak töredezetté teszik a rendszert, jobban szeretem egy pl kazánházban lerendezni a vezérlés dolgait, mint kivinni mindet egyenként az érintett radiátorhoz.
De megjegyzem, ez mind-mind gépészeti kérdés volt és OFF-ba is teszem emiatt.
-
Yoshida
aktív tag
HUP.hu-n találtam pár érdekes kommentet, a kezdők (mint én) látókörét tágítandó bemásolom ide:
( Hyperion | 2016. február 25., csütörtök - 13:01 )
...Pl.: Készítettem egy fél éve egy arduinós, esp-s időjárás-állomást, egyben cirkóvezérléssel.
Netről szedi az előrejelzést + kommunikál a lakás érzékelőivel (DHT22). Tök jól működött kb 2 hétig. Majd gondolt egyet és berántotta a relét, ezzel elindítva a fűtést majd lefagyott..
Mire hazaértünk, volt vagy 28fok a lakásban! :xSzóval azóta kicsit óvatosabb vagyok
(Megjegyzem azóta sem tudom, hogy miért volt ez a bug.( csabka | 2016. február 25., csütörtök - 15:57 )
Nekem pár éjszakám volt így... elég rossz érzés így ébredni. Bár, esetedben, hogy nem voltál otthon sem jobb...
A probléma az volt, hogy naívan vettem egy analóg frevenciás Sony vezeték nélküli fejhallgatót (azóta már kicseréltem 2,4Ghz-s Pioneer-ra). Amikor áram alatt volt a Sony adó egysége (ha használtam, ha nem), elnyomta a cirkó felé menő Computherm wireless rádiófrekvenciás termosztát "lekapcsolás" üzenetet.
Ezt követően a termosztát úgy tekintette, hogy az üzenet elment (visszaigazolást nem várt) és vígan mérte az emelkedő hőmérsékletet.Ekkor határoztam el, hogy majd én is inkább saját rendszert építek, ahol a hőmérő a zsinór nélküli és a döntéshozó a kábeles...!
Még nem csináltam meg, de ami késik nem múlik... főleg, hogy a fiam új távirányítós autója is hasonlókat kezd csinálni, így minden nap figyelni kell, hogy ne maradjon bekapcsolva.... -
qqzs
őstag
Ez lehet inkabb epuletgepesz kerdes de miert kell zonaszelep a kazanhazba? Ugy gondoltam a viz kering az egesz hazba es csak ki es be kapcsolodik az eppen kivant radiator a keringesbe hogy leadja a hot.
A viztartalyos kandalo hogy kapcsolodik mindehez es tenlyeg megeri kiegesziteni vele a futest? Kandallo volt tervezve es jo lenne ha megeri es nem dragitja az egekbe.
Es akkor ha benyomja akkor kell valami spec szelepe a radiatorhoz is, mert ugy tudtam azok tekerosok.
A honelwey wifi radiator termoszatt nalad nem jott kepbe?
-
layerke
aktív tag
Amit linkeltem az nem motor. Nem forog benne semmi, hőre térfogatát megnövelő anyagot tartalmaz, a hőt az elektromos áram termeli, amit átvezetünk rajta, ekkor megnő és benyomja a szelepet (nyitja).
Igen, a szobai hőmérők be vannak sorolva. Példa a könnyebb érthetőségért: van egy szoba, azon belül radiátor és hőmérő, kazánházban zónaszelep ehhez a radiátorhoz és a Domoticzban virtuális termosztát ehhez a szobához. A virtuális termosztáton beállítok pl 21 fokot, folyamatosan figyeli a Domoticz a szobához párosított hőmérő jelét, ha az pl 20,2, akkor bekapcsolja a kazánt, kinyitja a zónaszelepet és addig keringeti ott a vizet, míg el nem éri a beállított + 0,3 fokot, hogy kicsit túlszaladjon (direkt), ekkor leáll a kazán és zár a zónaszelep.
Nincs hirtelen skiccem, este tudok küldeni (nem otthon vagyok).
Kandalló kapcsán mi a kérdés?
-
qqzs
őstag
Csak hogy mindent ertsek ez amit linkeltel egy motor. Szoval a zsele forgat valamit ami fogatja a szelepet a szelep nyit meg zar? A reletablaba meg aurdinoba nem kerdezgetnek hanem esetleg linkelnel valamit ahol ez bovebben van? Gondolom a szobakban levo homerseklet szenzorok alapjan tortenik a vezerles.
Esetleg nincs errol arendszerrol egy megoszthato skicced esetleg.Eppen a hetre van megbeszelve a epuletgepesz haverommal az uj haz atbeszelese es jo lenne mar tudnek neki olyat magyarazni amit en is ertek
Nem beszelve a kandallorol amit emlitettel. Azt minden sarki kandalos tudja erdeklodhetek naluk?
-
h-yle
addikt
OpenHAB Java, szóval...
Amúgy ha van otthon RPi 1 akkor próbáld ki. vagy elég lesz vagy nem. A 2-es OHAB verzió már kevesebbet eszik kicsit.Eddig érdemben a HA és OpenHAB rendszerekkel foglalkoztam, ez is épp elég másról˙(még) nem tudok nyilatkozni. PC-n teszteltem őket (van egy mozizós lenovo x220 alaplapom pőrén) ott természetesen nincs teljesítmény gond
-
layerke
aktív tag
válasz
vargalex #155 üzenetére
Nem elsősorban neked szól Alex, csak a te válaszodat kiegészíteném egy észrevétellel.
Szerintem a szerveren kár spórolni, épp elég spórolás már a Raspberry is, hiszen régebben nem volt lehetőség ilyen kicsi, olcsó, kompakt számítógép alkalmazására. Több feladatot is rá lehet bízni, nem feltétlenül csak a házautomatizálást. A többi egységet ha megveszi magának az ember mondjuk 10 egységnyi pénzért készen vagy megépíti 1-2 egységnyi pénzért, az már nem annyira döntő fontosságú, de a szerver szerintem az.
-
vargalex
félisten
Szerintem központnak az Arduino sem való. Arra pont jó egy Linuxot futtatni képes bármi (Pi, PC, stb.), ahol lehet normális adatbázis, web server webes felülettel, stb.
Egyébként a NodeMCU (igazából maga az ESP8266) éppen úgy programozható (jobban mondva úgy is), mint az Arduino. -
Igen, ezen éppen most vakaróztam egy sort. A jelenlegi minimális igényeimet (2 érzékelő / 2 kapcsolt áramkör) még elvinné a NodeMCU, de hol van a jövő?
Egy RPI 1 B+ szerinted elég lehet egy ThingBox / NodeRed alapon futó központnak? Nálam az jön ki, hogy igen.
Az OpenHab egyébként ismerten erőforrás-igényes rendszer?Köszönettel: MaCS
-
h-yle
addikt
-
Én most tisztán saját tapasztalatból, nem a linkek alapján írok -- mivel azokat egy kissé benéztem.
A termopatronos megoldás tipikusan radiátorszelepeknél működik, ahol alapvetően nem forgatni kell, hanem nyomni. (A tekeréssel is a szelepszárat toljuk meg.)A NodeMCU-ról:
Miután kicsit nyugodtabb körülmények között értelmesebben tudok írni, a következőkre kezdtem visszaemlékezni:A központi egység lehet a RPI, amire telepíthetsz egy ThingBox rendszert, ami tartalmaz egy NodeRed modult, amit tisztán grafikusan lehet programozni, és egyébként őrületes mennyiségű kész egység van hozzá.
A perifériák, tehát a szenzorok és a vezérelt egységek ülhetnek egy-egy (akár összevonva is) NodeMCU-n, aminek ugye van saját wifije, és MGTT-n remekül szót ért a NodeReddel.
A NodeRedben meg van Pushbullet modul is, amivel megoldható akár a mobiltelefonos kapcsolat is.MaCS
-
-
qqzs
őstag
Ha jol ertem a szelep azert kellett mert azt tudja tekerni a szelepforgato motor. A szelepforgato motort mi vezerli? Xiaomi multambol egy wifis aljzatra gondolnek igy elsore.
Nemreg keresgeltem a futes dolgokat ,ezt talaltam akkor [link] ez ha jol ertem ugyanaz csak nem illesztheto a rendszeredbe?
-
Egy cipőben járunk, de én még csak toporgok, viszont rontom a szememet.
Arduino: több haver, köztük az emlegetett, egyébként Arduinoban is vérpofi srác szerint is arra nagyon jó az Arduino, hogy megutáljam az egész témát. Egyébként egészen addig ezt ajánlották, amíg be nem ütött a NodeMCU.
NodeMCU: Kicsi, olcsó, kompakt (wifi, webszerver) és tehető rá emberbarát FW -- lásd: ESP Easy, ami állítólag a megváltás számomra. Tényleg jónak tűnik. Gyakorlatilag egy kis PC, 1000 Ft-ért.
MaCS
-
Mana86
tag
Mert NodeMCU-ról sokkal kevesebbet hallottam mint Arduinoról és utóbbit ajánlották páran. Félek is kicsit NodeMCU-tól, hogy nehezebb configolni mint Arduinot.
Utána kéne néznem annak is, mit lehet vele csinálni mert lehet a végén még jobban is járnék vele csak mostanában időből van a legkevesebb. :/
Valami olyasmit szeretnék én is megvalósítani amit layerke írt #133 -ban és ehhez szeretném megtalálni a legjobb megoldást. Pontosabban a legegyszerűbb és legjobb megoldás közti arany középutat. Tudsz esetleg küldeni némi infót NodeMCU-ról? Mi is ez, mit lehet vele megvalósítani, mire hivatott, hogy lehet configolni, milyen módon lehet vele kommunikálni, stb...?
Az a baj, hogy mindig jön egy újabb opció, egy újabb megoldás és az előzőt sincs időm körbejárni.
Tényleg jó lenne egy összefoglaló táblázat de nem csak "HUB" -okról hanem eszközökről is.
-
qqzs
őstag
Koszi szepen az arakat
Azota van jo hirem , nekem is meg aki ezeket hasznalna mert xiaomi cuccokat osszehoztak Domoticz-al es ez is valami jot jelent csak ezt mar nem ertem
Xiaomi Smart-Home Hub protocol and interface (to MQTT) majd az okosok megmondjak miert is jo ez.
Ha valaki xiaomira fanyalodik geatway, kapcsolo, pir gearbesten legolcsobb, temp/hum sensor,, plant sensor az itt [link] ezen alinken kb minden fent van ami okos mint amar emlitett kedvencem a rizsfozo de van vizforralo meg legtisztito es viztissztito isMana86: jo otlet csak meg nem indultam be a diyre es plug and playbe meg nincs fenysorompo.
-
Mana86
tag
Mi lenne ha fénysorompóval oldanád meg a dolgot? Az ajtóhoz raksz egy sorompót ami érzékeli ha bemegy valaki a szobába és amíg nem jön ki, addig égve marad a lámpa. Rakhatsz egymás mögé kettőt és akkor az irányt is figyelheted. Számolhatsz belépés-kilépést is, tehát ha valaki bent van és bemegy még valaki, akkor nem kapcsolja le és ha a második személy kimegy, akkor sem mert tudja, hogy van még bent valaki.
Végre volt időm megnézni a Domoticz -ot. Hát raspberry GPIO lábról DHT11 szenzor értéket nem egyszerű beolvasni. Már ehhez scriptelni kell ahogy látom, tehát már az elején arccal beleszaladtam egy akadályba. Egyszerűbb lenne Arduino-nak küldeni a szenzortól érkező jeleket majd az Arduino-tól lekérni az értékeket? A végleges megoldás mondjuk úgy is ez lenne, de a próba kedvéért gondoltam kipróbálom GPIO lábakról.
-
Ezek szerint rosszul fejeztem ki magamat:
A barátom pont nem a dobozos megoldások felé vinne, éppen ellenkezőleg: neki már a Domoticz is túl dobozos. Szerinte az a jó, amit magának fejleszt le az ember, de nem kell a nulláról indítani, hiszen a modulok a NodeREDben és mondjuk az ESP Easy-ben készen vannak, csak fel kell tölteni őket logikával.
Egyébként miért jó ez az Arduinozás, ha van RPI? Az érzékelők elve bedrótozhatóak, ami meg túl messze van, arra ott a NodeMCU, beépített webszerverrel, wifivel, kb. 1000 forintért.
MaCS
-
layerke
aktív tag
Igaza van az ismerősödnek abban, hogy a dobozos rendszerek valószínűleg több területen is jobbak. De egy nagyon lényeges dologról eddig még nem beszéltünk és ebben az open-source megoldások és az általam olybá preferált Domoticz is összehasonlíthatatlanul többet tud a dobozos verzióknál. Ez a protokol függetlenség vagy közel függetlenség. Értem ez alatt: KNX rendszerbe KNX eszközök lehetnek és kész. Honeywellbe Honeywell, stb stb. De ezekbe az open-source rendszerekbe aztán bármi, amire felkészítették a MODBUStól a Z-wave-en át az MQTT-ig szinte bármi.
@(#135) qqzs: ez nem két perc lesz összeírni, de nagyjából lekarmolom ide.
- raspberry pi tartozékokkal kb 25000
- zónaszelep darabja 3000
- termoelektromos aktuátor darabja 8000
- redőnyvezérlő darabja 18000 (motorok voltak már bennük mikor vettem a házat, arról nem tudok nyilatkozni)
- kapunyitó okosítás 5000
- garázsajtó okosítás szintén 5000
- ajtónyitás érzékelő darabja 3000
- villanykapcsoló darabja 12000
- hőmérők darabja 2800Biztos kihagytam csomó mindent, ez kb összesen kb 300000, meg még az udvari dolgok..
Így elsőre ennyit tudtam összekaparni
-
FeeLing_
csendes tag
Sziasztok!
Én a következőket szeretném megvalósítani:
Szobák hőmérséklet, CO2, páratartalom, db mérés első körben, és ezt láthassam telefonon!Ami összeállt a fejemben:
-kell egy pc, vagy Raspberry Pi amin fut a Domoticz
-kell egy Arduino mondjuk az UNO, ami fogadja a szenzorok jeleit (gondolom)
-aztán a szobákba kell egy megint egy arduino nano mondjuk amire az érzékelő van kötve, mondjuk DH11Neten találtam forráskódot, tényleg nem nehéz programozni egy arduinot, de a kérdésem, hogy az arduino uno-hoz milyen szenzort kell venni, hogy tudja fogni a szobában lévé érzékelő jeleit, nem vezetéken
A másik kérdésem, hogy az RPI-t hogyan kell összekötni az arduinoval.Miután ez a topic létrejött kezdtem csak ezzel foglalkozni, mert eddig csak kész megoldásokban gondolkodtam, pl(netatmo), és most hétvégén megrendelem az első arduinot, meg mondjuk egy DH11-es szenzort, és kiréletezek.
Én ilyen konkrétumokra lennék kíváncsi.
Üdv,
FeeLing_ -
Nem is Tőled várnék én többet -- hiszen Te aztán mindent megteszel az okításunkra, amiért ezúton is a köszönetemet fejezném ki.
Én inkább valami összefoglaló okosságot keresek, miután baromi sok részletes cikket, leírást, wikit elolvastam, és éppen csak nem áll össze a kép.
Pl. melyik rendszer mennyire konyhakész. A mysensorsos táblázat egymás mellett sorolja a pl. a Domoticzot és a NodeRedet, miközben az egyik egy menzás menüsor, a másik meg egy térkép a Tescohoz.
Egy nagyon jó barátom ebben nagyon profi, olyannyira, hogy teljes irodaházak, gyárak automatizálását tervezi -- ő mindenképpen rá akar vezetni a témára, ugyanakkor nagyon határozottan ellenzi a Domoticz / OpenHAB / HomeAssist-szerű megoldásokat.
Ő ajánlotta a NodeREDet (ThingBoxban), de nekem túlzásnak tűnt egy RPI felhasználása (sokszoros teljesítményfelesleg), úgyhogy inkább a NodeMCU-van rokonszenveztem, mire az ESP Easy szerinte a jó megoldás.Szóval itt vagyok meglőve, hogy melyik vonalon induljak el. Szerinte próbálgassam, aztán csak megtalálom a nekem valót, csak erre éppen időm nincs.
MaCS
-
qqzs
őstag
Lehetne elkezdeni valami topikosszefoglalot ez alapjan, co2 eszembe se jutott pedig mar miota vadaszom egyre de meg bangoodon is eszement ara van , egy usbset talaltam conradban de valahoyg nem gyozott meg most csak ez van [link]
diybe mennyi lenne ilyen? If magas co2 es kint tobb mint 10fok van es nem esik az eso es vilagos van akkor kapcsolja be aszellozo ventillatort (amig nem lesz olcso ablaknyito motor)
-
layerke
aktív tag
Én nem tudok többet hozzátenni ezen a ponton.
Muszáj olvasni a neten néhány rendszert, hogy mit tud. Pár gyárit, pár open-source megoldást. Én olvastam már elég sokat, azért döntöttem a Domoticz mellett, mert amire nekem kell, azt meg lehet vele oldani komolyabb programozási tudás nélkül is akár. Addig, amíg magadnak nem tudod megfogalmazni az elvárásodat, addig én vagy más se tud segíteni érdemben.
Volt szó hosszú távú naplózásról, leírtam hogy van rá megoldás. Szó volt hőmérőkről meg villanykapcsolókról, ezt is meg lehet oldani az általam ismert rendszerrel/rendszerekkel. Ennék konkrétabb kérdések kellenek, hogy konkrét válaszok legyenek.Leírom segítségképpen a mi házunkban miket bíztam rá a Domoticzra és egy Raspberry PI-ra, így könnyebben tudtok kérdezni - Te is és a többiek is.
Minden leírt folyamatot naplóz is a rendszer egy time-series alapú adatbázisba, ezért erre nem térek ki minden egységnél. Megpróbálok kintről befelé haladni a teljesség igénye nélkül:
- Kocsibejáró kapu nyitása/csukása (jelzés hogy nyitva vagy csukva van éppen)
- Garázsajtó nyitása/csukása (jelzés hogy nyitva vagy csukva van éppen)
- Öntözőberendezés vezérlése internetről lekért információk, helyi időjárás állomás valamint talajnedvesség alapján
- Fűtésvezérlés (vízteres kandalló hőmérsékletének figyelése, kandalló előremenő/visszatérő vízhőmérséklet, kazán előremenő/visszatérő vízhőmérséklet, padlófűtés előremenő/visszatérő vízhőmérséklet, használati melegvíz hőmérséklet, valamint minden radiátor külön körön van, így zónaszelepekkel vezérelhető mikor hol mennyit fűtsön a kazán/kandalló, ehhez hozzá tartozik minden szobában hőmérséklet és páratartalom mérés, valamint a Domoticzon belül létrehozott virtuális termosztátok, amikkel állítható az egyes szobák hőmérséklete)
- Világításvezérlés (minden szobában rádióvevős villanykapcsoló)
- 8 motoros redőny vezérlése napszaknak megfelelően
- Ajtónyitás/ablaknyitás érzékelők minden ajtón/ablakonEzeket lehet mobilapplikációval vezérelni, vagy tablettel vagy android wear eszközzel vagy hanggal vagy egyéb mással, kinek mi tetszik.
-
qqzs
őstag
pl tevet nezni lampanal szeretek, leulok nezem nem mozgok. dolgozoszobaba ulok gep elott nem mozgok annyit hogy erzekeljen.
De most utana neztem es a lutronnal is csak ultrahangos a minor mozgas erzekeles. [link]
Akkor vagy feltalaltam a hokamera elven mukodot vagy van ilyen csak nem emlekszem hol lattam
Na meg eszembe jutott par dolgo ha jelenlet erzekelokrol van szo.
Uk-ban kotelezo a folyoso vilagitast tuzvedelmi okokbol atalitani jelenlet erzekelokre , mokodik akkor is ha tuz van suru fust akarmi. Ezt sima ket lakasos tarsashaz folyosan is megcsinaltak. Miutan lecsereltek mar akkor erzekelte megalltam az ajto elott kivul. Ha jol emlekszem valami radiohullamos erzekeles volt de a wikipedian irjak a mikrohullamu megoldasokat, akkor valoszinu az volt [link]
Ja meg mar csinaltam ilyen monitoros hirdetotablat regi laptobol ami webcamot hasznalt mozgaserzekelsre es arra kapcsolta le/fel a monitorjat. Ez m ondju ksima mozgas erzekeles volt csak nem talaltam usb-s pirt akkoriban
-
Köszi, de pont erre gondoltam, mint olyan tertalomra, ahol a sok részlet mögött a kezdő számára tökéletesen elvész a lényeg. elég sokat olvasgattam, sőt, akár előadást is tudnék tartani belőle, csak éppen nem vitt közelebb a döntéshez, az egész lényegéhez, hogy mégis melyik rendszer hogyan működik, hogyan építhető fel, mire jó a gyakorlatban.
Köszönettel: MaCS
-
layerke
aktív tag
"Nekem jo lenne egy olan alapozo anyag is hogy pl mit lehet egy szobaban pl merni" - Pl mozgást, hőmérsékletet, páratartalmat, hangerőt, légnyomást, CO-ot, levegő szennyezettséget, fény intenzitást, stb
Továbbá előre elnézést kérek, de muszáj megkérdeznem..
Miért nem jó a PIR szenzor + késleltetés jelenlét érzékeléshez?
"layerke: jonak tunik de nekem sajna a lenyeg a bal oldali oszlop kb 80%erthetetlen " - A linkelt oldalon meg vannak magyarázva a bal oldali oszlop fogalmai is. Elsőre tényleg sok és érthetetlen, de pár óra olvasás után már sima ügy.
-
drogery
tag
drogery: Alexa van, de arra jo hogy megtudd mennyire varod a google home-t
ami ki tudja mikor lesz.
nekem is van. én eléggé szeretem, bár sok mindenre nem tudom használni. ki be kapcsolgatni a dolgok viszont jóval kényelmesebb vele mint egy telefonnal, 50$-árt lazán megért.
most játszok, h lokálban hostoljam a lambda function-öket, h ne legyen aws függőség. -
qqzs
őstag
Nekem jo lenne egy olan alapozo anyag is hogy pl mit lehet egy szobaban pl merni, aztan ilyen vezerlesi kapcsolatok folyamatabrak vagy apletek mint az Ifttben van is jo lenne de valo vilagbol nem olyan hujeseg hogy a mozgaserzekelo a kanapera hogy raszoljon a kutyara ha felmaszik.
A par perces kesleltetes nem megoldas jelenleterzekelesre. Lattam mar hokamera elven mukodo valodi jelenlet erzekelot olyan ara is volt. Talan Lutronnal volt ilyen.
Hat lehet megis bele kell bujni ezekbe a diy rendszerekbe alogolas miatt legalab.
Vagy valaki meghekkelhetne mar a xiaomit az kb annyit tud mint ezek a samsung cuccok. Van hozza rizsfozo is
Ja meg a noveny szenzor eleg profi de alarmot nem tud mert a support szerint BT kapcsolatnal nem lehet a hatterben komunikalni a szenzorral, erre mondtam nekik fitbit azota nem kaptam valaszt
drogery: Alexa van, de arra jo hogy megtudd mennyire varod a google home-t
h-yle : es a robot funyiro?
layerke: jonak tunik de nekem sajna a lenyeg a bal oldali oszlop kb 80%erthetetlen
-
drogery
tag
van olyan köztünk aki használ Google Home-ot/Amazon Alexa-t?
-
h-yle
addikt
Bevallom őszintén nem foglalkoztam még vele.
Feature szinten jónak tűnik, de mivel UI/UX fetisiszta vagyok a már említett két rendszert kezdtem otthon tesztelgetni, mert sokkal modernebb a végfelhasználói felületük.
Egyelőre még a "játszós" fázisban vagyok, élesben nem használtam egyiket se, szóval lehet hogy hosszú távon se az OpenHAB se a HA nem lesz nyerő.A cél egy online (böngésző és telefon) +hang (echo, vagy Google Home) vezérelhető rendszer ami tudja ezeket kezelni:
- zene+film (chromecast+plex gyakorlatilag)
- hőmérséklet (passz, vagy nest vagy valami honywell, esetleg saját okosítás)
- világítás ( na ezt még nem tudom, lesz itt minden szerintem a saját megoldástól a boltiig minden)
- bejárati ajtó (szintén passz, ugye itt biztonságosnak, és manuálisan is kezelhetőnek kell lenni)
- robot porszívó (samsung, vagy roomba eddig a nyerő)
+1 esetleg redőny (ez szerintem épített lesz)De mivel még a lakást is csak most foglalóztam, nincs hol építkezni
Aztán ha ez mind megvan gondolkozom ilyenekben, hogy mosás vége jelzés, presence szenzorok és beacon-ök használata arra, hogy tudja a lakás hol vagyok, fogyasztásmérők és okos konnektorok mindenhova... de ez nagyon a jövő még.
-
-
h-yle
addikt
1.) Wink tuti tudja (Wink Spotter, de gondolom más szenzor is ok)
2.) Passz, de furcsa lenne ha nem lenne log.
3.) Mondjuk ha 3 percig nincs mozgás akkor lekapcsolja. Ez így már egész értelmes.Két nagy DIY "HUB" rendszer van az OpenHAB és a Home Assistant. Igazából bármelyik tudhatja amit szeretnél mert Opensource mindkettő, tehát lehet hozzá írni bármikor olyan modult amire szükséged van.
RPi+valami Z-Wave adó vevő és kész a szuper DIY HUBszerk.: én is open párti vagyok. most vettem egy lakást, ahhoz nézem ki éppen a rendszereket, és elég egyértelmű, hogy ha speckó igényeid vannak, akkor senki sem kínál megoldást, csak az open source. Vagy olyan durva lenne a "dobozos" ár, hogy még akkor is megéri magadnak barkácsolni ha szabadnapot veszel ki miatta
-
layerke
aktív tag
A képernyő ezeknél minden esetben a telefon vagy tablet vagy szgép monitora.
Hacsak a HUB részében nincs valamilyen logolási lehetőség, akkor kérdéses a hosszú távú log.
A mozgásérzékelővel nem nehéz jelenlétet megoldani (Domoticz), be kell állítani hogy mekkora fényerősségnél vagy naplemente után, ha otthon vagyunk és mozgást érzékel, akkor kapcsolja fel a villanyt ott, ahol érzékelte a mozgást és indítson el egy visszaszámlálót, ami minden őrzőkelésnél újraindul. így ha lejár a visszaszámláló és nem érzékel mozgás, lekapcsolja a villanyt.Én személy szerint azért támogatom jobban az open-source megoldásokat, mert hamarabb lehet megoldást találni vagy kérni a fejlesztőtől, mint egy adott esetbe Samsungtól, aki kitalálta milyen legyen és olyan lett. Arról nem is beszélve, hogy egy open-source megoldásnak a fórumokon is sokkal nagyobb támogatása van a felhasználók részéről, mint egy dobozos terméknek.
-
qqzs
őstag
Koszi.
Ket dolgot nem talalok egyikben sem.
1. Paratartalom ami azert eleg alap.
2. Nem talom hogy lehet ezt kepernyore rakni pl loggolni hosszabb tavon homersekletet paratartamat akarmilyen esemenyeket.
3. A moszgaserzekelo mozgast erzekel mindeketto rendszerben. Viszont irjak hogy pl ha kimegye k a szobabol lekapcsolj a villanyt. Ezt sima mozgaserzekelovel nem tudom elkepzelni. A presence sensor meg allandoan nalam kell lenni es ha jol ertem azok sem mukodnek szobara csak bizonyos tavoldsagra es ha elmegyek otthonrol arra jo de arra mar kitalaltak a mobiltelefont is. Honelwey thermostat pl nem veszi le a futest ha bizonyos km-en belul vagyok.A diy rendszerekben van ezekre megoldas? A loggolasra van azt mar olvastam.
-
Mana86
tag
-
layerke
aktív tag
-
Mana86
tag
Igazad van. Mindent amihez nem kell vezeték azt nekem automatikusan WiFi.
Ezért nem állt össze.
Sajnos még mindig nem volt időm Domoticz-ra, pedig már eléggé rá vagyok pörögve a dologra. Fél órára meg nincs értelme nekiállni. Vasárnap szerintem leülök délután és beleásom magam.
-
layerke
aktív tag
Úgy gondolom ez a topik nem a kész rendszerek átbeszélésére jött létre elsősorban, hanem az épített rendszerekkel kapcsolatos eszmecserére. Lehet lejjebb kéne adni a lendületedből és kicsit több tisztelettel közeledni azok felé, akik már valamit elértek ezen a területen. Biztos van olyan terület, ahol szakértő vagy, de úgy tűnik ez nem az. Xiaomi rendszerrel eddig nem jött senki elő, aki foglalkozna komolyabban. Én se azzal foglalkozok és valószínűleg a többség se. Kérdeztél valamit délután 2kor és 5 órára rá már linkelted a saját kérdésed, mert nem reagált rá senki. Ez türelmetlenség, semmi más...
Részemről túltárgyalva.
-
layerke
aktív tag
Ne viccelj, azért van a fórum, hogy segítséget kérjünk és megkapjuk.
Wifis rész tiszta, ha van egy wifis gateway-ed, amit támogat a Domoticz (vagy tetszőleges otthonautomatizáló kontroller szoftver), akkor azt hozzáadod, mint hadvereszköz és az arra kapcsolódó támogatott eszközök megjelennek a Domoticzban.
RFM69-ből legalább 2 kell, egy a szenzorhoz és egy a gatewayhez. Nyugodtan építs magadnak nem bonyolult, egy gateway hozzávalói:
egy rádió (rfm69 vagy nrf24)
egy arduino nano
egy 10 uF kondenzátor
egy stabil táp a rádiónakEnnyi. A továbbiakat a mysensors.org-on megtalálod a connecting the radio topik alatt.
-
Kérhetek még egy kis segítséget?
Én a szenzorokat 868MHz-en, és egyes elemeket WiFi-n szeretném bekapcsolni a hálózatba. Gondolom a WiFi-nek nem kell gateway mert a Pi és benne a Domoticz már rajta van a helyi hálón.
A 868MHz-es hálót viszont ki kell alakítanom. Valamit értek az elektronikához. Értem amit a hálózatokról írnak a MySensors-on. Eddig egy darab RFM69-868MHz Wireless Transceiver-em van zacskóban.
Abban kérek tanácsot, hogy építsek gateway-t vagy vásárolni érdemes?
Ha építek, miképpen választok protokollt? (pl. biztonság: azért ezek a hálók "kilátszanak" épületen kívülre és ha nem titkosítasz lehallgathatók)
Olyan protokollt szeretnék aminek a szenzor oldalát magam is be tudom illeszteni az általam készített szenzor programjába (általában Atmel alapon).Kicsit tudok angolul ezért linkek is segítenek.
-
Yoshida
aktív tag
Azt érted félre, hogy a layerke által említett rádiófrekvenciák nem WIFI szabványon mennek. (2.4GHz-től mennek a wifi szabványok) Te pedig mindent ami rádiófrekin megy, wifis eszköznek mondasz. Tehát layerke használja a nem wifi szabványnak megfelelő rádiós adókat (amiket gondolom nemsokára megtalálunk a mysensors.org-on mi is
)
-
layerke
aktív tag
Nem támogatom a wifi szabványon belüli kommunikációt ilyen eszközöknél. Fizikailag is meg lehet oldani milliónyi arduino egy málnára való kötését nyilván, de ez másik topik.
Ha valaki ennyire paranoiás, akkor nem kell okos otthon. Nekem van, vannak rádiós eszközök, a szerver nem elérhető csak VPN-nel, a rádiós eszközök kódoltak, ráadásul nincs kiírva a házra nagy piros betűkkel, hogy ez bizony okos ház.
Én nem aggódok. Ahhoz, hogy valaki feltörje a ház rendszerét és ott bohókázzon, eléggé ismerni kell a rendszert, amit nem ismernek még az ismerőseim se.
-
drogery
tag
ha a wifidet fel tudják törni, valszeg az lesz a legkisebb gondod, h a hőmérőd milyen requesteket küld.
azért én ennyire nem misztifikálnám túl ezt a biztonság dolgot wifi vs. wired dolgok szempontjából.
van egy routered egy tűzfallal, ne nyiss portokat és akkor nem sok gondod lehet.
nálam az az alap, h a smart home-hoz nem kell net csak hálózat. -
qqzs
őstag
Ugylatom itt nem eleg magas szint a xiaomi smarthome rendszer
De vegul is en is valami komplexebb megoldas fele jarok mar. Tudtok ajanlani olyat ahol keszen plug and play rendszer tud loggerezni es vezerlni? hutest, futes, vilagitast, parasitas, konnektorokat es termosztataokat stb.
Tehat mindegy hogy rasbery vagy aurdino csak ne kelljen forrasztanom meg programoznom -
Mana86
tag
2x is átolvastam amit írtál, de nem áll össze.
Akkor Te a Wifi-t preferálod vagy inkább ellenzed? Akkor ezek szerint vezetékkel nem lehet megoldani 5-10 Arduino vezérlését?
Biztonság. Értem én, hogy egy wifi-s hőmérő papíron csak egy adatok közöl, de mi van ha valaki hozzáfér a hőmérőhöz és ráveszi, hogy az ne csak annyit küldjön, hogy 22°C, hanem mondjuk egy kódot ami egy adott rendszer esetében pl annyit tesz, hogy "húzd fel a redőnyt", "vedd le a fűtést", "állítsd le a riasztót" vagy épp "nyisd ki a bejárati ajtót". Értem én, hogy bonyolult megírni egy ilyet, de csak egyszer kell. Abból kiindulva, hogy ma már olyan hack toolok vannak amivel egy 12éves gyerek DoS támadást indíthat bárhová vagy 3 kattintással feltöri a WEP-es Wifi-t... Oké, nem nagy dolog és már kivezetés alatt van a WEP, ráadásul a ISP is defaultból WPA2-es beállításokkal adja a modemet, de 5 éve még erre sem gondoltunk. Ebből kifolyólag nem alapoznék erre mert sajnos a védelem mindig le van maradva egy lépéssel a támadóktól.
Elindulok Domoticz irányban mert a leírtak alapján úgy látom, gyakorlatilag mindenre alkalmas lehet, legfeljebb egy kis scriptelés szükséges.
Köszi a gyors választ!
ui.: Ja és #100
-
layerke
aktív tag
IOT eszközöknél szerintem a wifi nem egy megszokott dolog, ha azzal kommunikál az nálam már kizáró ok. Írtam már korábban, hogy a legtöbb és legjobb eszközök 433 MHz, 868 MHz és 2,4 GHz-en működnek. A többivel én nem is foglalkozok, nincsenek kábelezett szenzoraim, ami van az minden vezeték nélkül kommunikál a málnával, amivel meg is válaszoltam az utolsó előtti kérdésedet is, hogy hogy lehet ennyi arduinot egy málnára kötni. Wireless.
Biztonság: a hőmérők is tudnak titkosított csatornán adatot küldeni, de nem látom értelmét. Inkább a kapcsolókat kell levédeni vagy olyan eszközöket, ami képes beavatkozni a ház dolgába, egy hőmérő pont nem ilyen. Ezekre vannak megoldások, jelszavas, titkosított hálózatok akár fél dolláros kínai rádió adó-vevőknél IS!
Erre mind-mind alkalmas a Domoticz. És még sok olyan dologra, amit itt nem tárgyaltunk.
-
Mana86
tag
Pontosan ilyet szeretnék én is, kivéve a kulcs nélküli megoldás. Sajnos nekünk még nincs meg a ház, de szeretném addig tudni, hogy mit, hogyan lehet megvalósítani, hova kell majd kábelcsatornát építeni. Pl, az előszobai villany kapcsolásának vezérlésére mozgásérzékelőt vagy fénysorompót ideálisabb kiépíteni? Vezetékezés szempontjából ez sem mindegy és nem triviális melyik lenne a jobb megoldás. Nyilván mindkettőnek vannak előnyei és hátulütői. Ezért szeretnék én is képbe kerülni addigra, hogy akkor már az akkori tudásomhoz megfelelő legjobb megoldást válasszam ami lehetőleg már később sem fog nagy átalakítást igényelni. WiFi -t hanyagolom én is mert nem tartom biztonságosnak, főleg nem IoT eszközöknél (lásd a pár hónappal ezelőtti esetet).
Szerintetek a következő elképzelés megvalósítható? Arduinoval még most ismerkedem (nem mint ha Pi-vel nem így lenne...) és azt tudom, hogy USB-n keresztül lehet vele kommunikálni. Úgy képzeltem el a rendszert, hogy minden "egységet" (pl. világítás, hűtés-fűtés, szellőztetés, sötétítés és ezek kombinációit) külön Arduino vezérelne. Kábelezés szempontjából ez a legrosszabb mert az összes Arduinot és Pi -t egy központi helyre tenném. Szóval az összes Arduino -t a RPi vezérelné, illetve azon keresztül tudnám configolni őket és a RPi fogadná az Arduinoktól érkező jeleket is amit feldolgozna. Tulajdonképpen, ahogy layerke is írta, Pi lenne az agy és az Arduino -k pedig a szenzorok agya.
Milyen módon lehet ennyi Arduino -t rákötni egyetlen Pi-re és hogyan valósítható meg, hogy Pi-vel egy webfelületen keresztül (okos otthon vezérlő GUI) módosítsam az Arduino beállításait?Erre mind-mind alkalmas a Domoticz?
-
layerke
aktív tag
Én a pi-arduino kombót úgy értem, hogy pi az agy és arduino pl a gateway vagy a szenzorok agya.
Indulásnak: mysensors.org
-
Yoshida
aktív tag
Köszi, akkor ahol nem jár sok plusszal, oda mehet majd madzag, a többi helyre meg a vez. nélküli verzió.
Még azt nem találtam meg, hogy a pi-re kötött arduino előnye hol jön ki egy sima pi-hez képest, de ha jól sejtem akkor az eszköz, és kiegészítő támogatottságban.
Pl. az nfc olvasó/író is olcsóbb arduino-ra ahogy nézem. -
drogery
tag
Sziasztok,
ehune találjátok az egyik utolsó projektünket (sajnos nem a legjobb minőségben).a videón manuálisan váltogatjuk az egyes animációkat, de van olyan setting, h a kinti időjárásnak megfelelő animációt mutatja.
a belsejében egy arduino nano + nrf24l01 modul van és 90 db WS2312 led.
domoticzon keresztül lehet vezérelni, ill az tolja az időjárás szerinti értékeket is. -
layerke
aktív tag
-
Yoshida
aktív tag
Közben találtam pi-hez nfc modult, de lefoglalja az egész 40pin-es konnektort, akkor ehhez kell egy 1to3 connector multiplier modul?
Raspberry Pi 3 Model B 40 Pin GPIO Adapter Extension Board 1 To 3 40 Pin Plate Module
Ez jelent bármilyen korlátozást ennek a használata?
-
h-yle
addikt
Ma rendeltem egy Xiaomi Yeelight-ot kínából, megírom majd a tapasztalatokat.
Viszont abban tudnátok segíteni, hogy itthon melyik z-wave szabvány a nyerő? az EU standard? Ez állítható, vagy fix minden eszköznél?
-
Yoshida
aktív tag
Nekem is ment kedvencek közé a topik
Ha minden jól megy, idén kezdünk építkezni, és szeretném már előre kiépíteni a lehetőségét a későbbi okos vezérlésnek. Villanyt faterrel fogjuk csinálni, így ha eléggé előre gondolkodunk, akkor minimálisra lehetne csökkenteni a rádiófrekis kommunikációt. Lehet, hogy stabil, de nekem a pc wifi-vel is inkább rossz tapasztalatom van, kábelen valahogy minden stabilabb
(de ha azt mondjátok, hogy ezen a szinten, kis adatok mozgása esetén teljesen megbízható a rádiófreki, akkor átgondolom újra a dolgot)
Mivel még nem szereltem ilyet (mindjárt nézek is az imént említett pack-ot, pi3-arduino-pár szenzor, van most valami best-buy ajánlat?), adódik a kérdés: a vezeték nélküli kommunikáció hogyan működik? Gondolok arra, hogy ha kiesik a szenzor, tudomást szerzek-e róla?
Pl. egy sufni ajtó nyitás érzékelője. Itt tipikusan olcsóbb lenne, ha nem kell kivinni a föld alatt egy új vezetéket, de tudni kéne róla, ha mégse aktív az érzékelő
(bár ez is újonnan épül majd, és kelleni fog kábelt vinni világításnak, a 230V vezetékek mellett lehet vinni szenzor kábelt is, vagy bezavar? 2 csőben esetleg?)Egy pi3-arduino-domoticz(vagy openhab) kombóval meg lehet csinálni a következőket?
-Zsaluzia vezérlés: itt annyi a plusz, hogy bentről a falról egy nyomógombbal majd lehet kézzel felülbírálni, de alapból mindig úgy állnának a lamellák, hogy a nap épp ne süssön be, csak a szórt fény. Kivétel talán a tél, ott mindig jöhet a fény
Szóval be lehet szerezni az adatokat, hogy az év melyik napján hány órakor milyen magasan van a nap, és ahhoz kell egy lamella szöget állítani. Ilyen egyedi dolgot be lehet állítani egy domoticz, vagy openhab-ban?
-lámpák vezérlése gondolom nem gond.
-fűtés: elég komplikált vezérlés kellene, a nappali-ebédlő-konyha-folyosó-előszoba egy légtér, ezt egy fűtésre optimalizált légondi fogja fűteni, azt hiszem ebbe nem is kell majd nagy beleszólás, viszont a távoli félszobákban, illetve fürdőben lenne egy 450-750W-os elektromos panel. Olyan okos vezérlést szeretnék, ha pl. nyitva az ajtaja a szobának (hálószoba pl. napközben lehet nyitva) akkor az elektromos panel minél kevesebbet dolgozzon, inkább a légkondi melege jusson a szobába. (szellőztető rendszer is lesz, ez is segíti majd a levegő áramlását)
-következő amit utálok a kulcsok
mindenképp valami kulcsmentes házat akarok(-unk
), kapu, és ajtó nyitását is valami egyedi módon lehetne megoldani. Láttam 1-wirenél valami token alapú gyűrűt, talán kártyát is, ilyesmi érdekelne, vagy egy nfc leolvasó, odaérintem a telefont, és már nyílik is a zár. De ezt is központilag kéne vezérelni. Plusz lehetne bele valami egyedi dolog, a ház wifijén a telefonnak meg kell jelennie (akár lehetne játszani certificate-ekkel is) ahhoz, hogy az nfc-s azonosítás után ténylegesen kinyissa az ajtót, ilyesmi.
Ezt is meg fogom tudni oldani a pi3-arduino-domoticz kombóval? Persze értem hogy kellenek illesztők még, de pont ez a kérdés, hogy mivel tudom a legkevesebb tákolással elérni ezeket a funkcionalitásokat. Azt látom hogy az elterjedt usb-1wire illesztőt támogatja a domoticz. Akkor innentől hw ügyileg nincs gond pl. a tokennel, de kéne valami szoftver, ami lekezeli, ilyen meg nincs ha jól látom, nem hiszem hogy egyből menne a dolog.
arduino esetén milyen vezetékhosszal lehet operálni? 30-40m simán kelleni fog nekem. (ha nem rádiós lesz)
Bocs ha hosszú volt, és tömény.
-
FeeLing_
csendes tag
Sziasztok!
Király ez a topic!
Eddig csak kész megoldások felé nézegettem, mint például a Netatmo termékei a NETATMO personal weather station, a NETATMO smart thermostat.
Végig olvasva a topicot, Ti ezeket a kész megoldásokat fel se hoztátok, csak az Open Source megoldásokat, aminek nagyon örülök, mert elkezdett érdekelni, csak annyira belevágatok a közelébe, hogy minden második szót le kell google-ozniAmúgy ezekkel a kész megoldásokkal mi a véleményetek, tapasztalatotok?
Honeywell honlapján van egy nagyon jó cikk, ami nagyon megtetszett. Házközpontú lakásban lakom radiátorokon mérőegységgel, és a fogyasztott egység alapján van a számlázás, erre ez a megoldás tökéletes lenne.
Üdv,
FeeLing_ -
Mana86
tag
Sikerült átolvasnom a topicot. Annyi új infó esett be, hogy hirtelen nem tudom mihez kezdjek. Dilemmázom a "dobozos" vezérlő és a saját kezűleg írt rendszer között. Saját kézzel írt rendszer mellett az szólna, hogy azt én írom, az én munkám van benne, alkotás öröme, működés ismerete és biztonság. Sajnos az ilyen open source rendszereknél nem tudni mi van benne, sokan arra hivatkoznak, hogy az biztonságos mert bárki belenézhet. Ennek ellenére belenézett már valaki? Mi van ha olyan rés van benne amivel távolról bárki átveheti az irányítást a házam felett? Elég egy Zero-day és az összes ilyen rendszerrel ellátott háznak nyílik az ajtaja. Ámbár elgondolkodtam azon is, hogy ha SK írok egy rendszert több hónap, sőt talán év alatt, akkor valószínűleg azt is le kéne rántani a netről és csak local működne. Ekkor viszont nem tudok beavatkozni ha bármi van.
A dobozos rendszerekkel viszont baromi sok időt spórolnék meg ami nem hátrány. Talán az lenne a legjobb ha elindulnék valamely dobozos felé (pl. Domoticz), összeraknék egy rendszert ami működik majd ha ez már megvan, idő függvényében írnék egy sajátot. A logolás nálam is kardinális kérdés. Több hónapnyi adat kell, sőt akár több évnyi mert mire összejön annyi adat szeretném ha önmagától tanulna a ház. Megtanulná a szokásokat és alkalmazkodna hozzájuk. Ez nagyon távoli terv, de fel szeretném készíteni rá a rendszert. Számomra az is opció, hogy Domonicz egy másik adatbázisba is írja az adatokat amit tovább tárolok.Este megnézem a Domoticz-ot. Kíváncsi vagyok mennyi időt vesz igénybe egy relé kapcsolása páratartalom függvényében és mondjuk ezt mennyi idő egy webserverre grafikonban kitenni.
-
Mana86
tag
Srácok! Nagyon király, hogy lett végre ilyen topic (még egyszer köszi az infót Pulsar! ). Eddig RPi topic-ban próbáltam felszedni némi tudást a témában, de azok mellett, hogy kívülállónak éreztem magam még nehéz is volt rátalálni egy-két hasznosabb információra. Nagyszerű, hogy valaki végre vette a bátorságot és csinált egy olyan témát ahol kizárólag (vagy legalábbis nagyrészt) hasznos infóba rohan az ember. Ezer hála!
Sajnos mostanában nem nagyon van időm, de igyekszem holnap átolvasni mind a 81 hozzászólást és infókat gyűjteni. Első ránézésre is sok új infóval találkoztam itt.
Egyelőre én itt tartok:
Van egy RPi 3 + egy Arduino (packban vettem, járt hozzá millió szenzor amikkel el lehet indulni és lehet tanulgatni). Egyelőre annyit csinál az RPi, hogy DHT11 szenzorból kiolvassa az értékeket és kiírja terminálra ssh-n.
Következő lépésként grafikonra szeretném íratni a jelet egy hasonló webfelületre mint amit Pulsar első kommentek között mutatott. Valami ilyesmi lenne az én elképzelésem is és ahogy jönnek a szenzorok és a tudás, szépen tömném tele az ábrát. Előbb gyorsan beleolvastam egy-két hozzászólásba és láttam, hogy a .txt írás nem a legjövedelmezőbb megoldás mert később gondokat szülhet. Célszerűnek tűnik az sql, már csak a későbbi lekérdezések kapcsán is.Remélem lassan érdemben is tudok csatlakozni a témához!
-
layerke
aktív tag
Jelenleg nekem fel van a domoticz mellé telepítve az influxdb. Ebbe a domoticz http push-al áttolja az általam kívánt eszközök által mért értékeket. Nem tudom meg lehet-e adni neki, hogy milyen gyakorisággal, de alapesetben amikor új érték érkezik, már megy is át az adatbázisba. Ez a szobahőmérőknél 50 mp, míg a fűtésen lévő hőmérőknél 10 mp. Minden adatot megkap tehát az adatbázis, én úgy számoltam, hogy évente kb 3 GB adat keletkezik így. Innentől az adathordozó mérete, ami megköti az adatbázis nagyságát. Ha gondolod, szívesen segítek feltelepíteni az influxdb-t domoticz mellé, ezeket már nagyjából ismerem.
Más téma: openhab. Foglalkoztam ma is vele, de nekem még mindig kicsit bonyolult, szerintem a domoticz sokkal konyhakészebb. Példa: network binding plugint felraktam és rákerestem hálózati eszközökre. Meg is talált "valamit". Ezután finomhangolás, stb, kiderült, hogy az erősítő az. Felraktam a denon plugint is, hogy akkor hátha jó lesz. Hát 2 órányi bohóckodás után se lett jó. Ehhez képest domoticzban felraktam egy virtuális választó kapcsolót, beállítottam benne 9 szintet, beírtam szintekhez a denon erősítő parancsait, nevesül: on, off, mute, hang fel, hang le, hang-50, hang-40, hang-30, hang-20, és már megy is.
@(#60) toth_janika: én szívesen írnék ha lenne időm és tudnék írni olyan formában, hogy érthető legyen, könnyen emészthető és érdekes. Sajnos nem sok tehetség szorult belém ezen a téren
-
layerke
aktív tag
Csak azt tudom mondani, mint eddig. Influxdb telepítésével lehet 80 év is. Nem hiszem, hogy bármelyik otthonautomatizáló rendszer is fel lenne készítve arra, hogy 10 másodperces adatokat tároljon fél évre visszamenőleg. De már 2 olyat is tudunk, amelyeket fel lehet vértezni ezzel az extra funkcióval.
-
layerke
aktív tag
Feltelepítettem az openhabot egy virtuális linuxra, azt kell mondjam sokat javult a kezelhetősége, bár nekem még nagyon idegen és sokkal jobban kézre áll a domoticz. A pluginek telepítéséhez már nem kell config fájlokat szerkeszteni, de így is van elég bohóckodás vele, mire működőképes rendszert csinál az ember. Viszont úgy nézem az adatbázis itt is olyan - főleg neked szól Macs -, hogy tömörít, de lehet telepíteni itt is az influxdb-t és mellé a grafanát, ráadásul a grafanában megszerkesztett diagramokat be tud olvasni az openhub, így szebb diagramokat lehet vele rajzoltatni, mint a gyári (ez a feature tetszik). További tesztelés után jelentkezek.
-
Fent van a Pi-n a Domoticz.
Most kell találni legalább egy érzékelőt a gyakorláshoz.
Mit javasoltok? Kínából valami konyhakész úgy első próbának?
-
Tehát akkor olyan nincs ami 868MHz és össze van integrálva egy uC-vel.
Arra tudtok linket adni, hogy miképpen építhető fel egy ilyen 868-as hálózat?
Arra bazírozok, hogy a rádiós kapcsolatot és protokollt, titkosítást, pollingot ne nekem kelljen megírni, csak a "hasznos" részt. Kicsit a titkosításba belepiszkálnék mert már annyit ijesztgettek. -
qqzs
őstag
Koszi en is erre emlekeztem. Most ezt talaltam hirtelen. Regebben talaltam wifirol vezerelheto egyedi radiator termostatot is nem biztos hogy honeywell volt de most nem talalom. A Lyric mar igy is erdekesebb mint a nest de mintha ez se radiatoronkent szabalyozna a futest. En szeretnem ha a haz reszeiben tartos nem ott tartozkodas eseten tudnam telefonrol minimalizalni a futest.
Xiaomival kezdtem el foglalkozni de se termosztat vezerlese nincs se IFTTT kapcsolat.
A jelenlet erzekeloje meg mozgaserzekelonek tunik, egyszer igy hivjak egyszer ugy.Itt egy eleg jo NEST ismerteto: [link]
-
layerke
aktív tag
Nem rossz a HomeAssistant, de nekem nem jön be, nem tudom miért, kicsit egyszerűnek tűnik. Domoticz kezeli a xiaomit elvileg, illetve folyamatban van a fejlesztés. Van 433 és 868 MHz-es rádió is, illetve van az NRF24L01 nevű 2,4 GHz-es adóvevő, ami nem wifi szabványos, így nem zavar a wifibe, viszont olcsó és egész jó.
Ajánlom elolvasásra a Domoticz wikijét, viszonylag friss adatok vannak rajta, érdemes ott tájékozódni. A manual-ja 2 éves, az nem túl aktuális.
-
drogery
tag
én ezt a stand alone thermostat-ot ismerem. nem kell hozzá hub, de megy iftt-vel, alexával, ghome-al.
-
qqzs
őstag
Ismer valaki hasonlot mint a Xiaomi smart home rendszer csak radiator termoszat kiegeszitovel? Vagy olyan kulon rendszert amiben mindegyik tud IFTTT-t?
-
Erről Home Assistant hallott már valaki?
Csak azért tűnt fel mert megpróbáltak integrálni néhány kínai kütyüt. (pl. Sonoff, Xiaomi hőmérő)
A Domoticzban be lehet tenni ilyet?
Azt is kérdezném, ha nem szeretném a WiFi-t telepakolni kis kütyükkel akkor 433MHz-en vagy 868MHz-en van valami olyan eszköz mint a ESP8266?
-
toth_janika
őstag
Nem akar valamelyikőtök egy "összefoglaló" vagy "gyorstalpalót" írni LO-ra az okos otthonokból? Annyi infó hangzik itt el, hogy én, mint kezdő, csak kapkodom a fejem
-
layerke
aktív tag
[mysensors.org] - kiindulásnak
-
layerke
aktív tag
Nem teljesen értem a kérdést, de ha arra vagy kíváncsi, hogy Esp8266-os node-okat lát-e, akkor a domoticz lát. Openhabnál is látok ilyet leírásban. Szerintem jó lehet. Nekem is vannak esp moduljaim, de nem használom, valahogy jobbnak tűnik az arduino+433mhz vagy arduino+nrf kombó.
-
Ez nekem valahogy úgy tűnik, hogy bár a Domoticz megoldása nyilván felhasználóbarátabb, ha az ember egy kicsit is belemerül, akkor már az OpenHAB-sem tragikus, sőt, gyorsan kiigazodik az ember a legózásban.
A szkriptelés, ergo a rendszer bizonyos fokú megerőszakolása (olyan funkció elérése, ami nem volt benne az alkotói tervekben) viszont már nem ennyire triviális annak, aki nem csinált ilyet -- pl. nekem.Persze megnézhetném, de hátha röptiben tudtok válaszolni: az OpenHAB, Domoticz NodeMCU-n futtatható?
-
layerke
aktív tag
Ha ennyire összehasonlítjuk, akkor igen. Kvázi automatizálták a plugineket. A Domoticzban nem volt különválasztva soha, mindig minden új eszköz a rendszer részét képezte és egyszerű lenyílóból lehet hozzáadni. Míg az openhabnál egy tök üres valamit kapsz az első indításkor és pluginekkel kell feltölteni attól függően nyilván, hogy miket fogsz használni. Akár az összeset is bele lehet rakni aztán majd használod, amelyik kell.
Addig beszélünk róla, hogy lassan feltelepítem az openhabot és kipróbálom hol tart most.
Openhab leírása alapján egyszerűsödött a dolog.
Egy kis kiegészítés:
Összeraktam egy apró értesítőt a Domoticzban. Ha 80 fok felett van a kandalló előremenő vízhőmérséklete, akkor szól telefonon és tv-n, hogy figyeljek oda, ha 38 fok alatt, akkor szól, hogy rakjak fát a tűzre, ha 35 alatt van, akkor átkapcsol kazánra, amiről értesít.
-
Tehát tulajdonképpen automatizálták a plugineket? Mert valakinek csak meg kellett írnia az illesztést...
A ThingBoxban is modulokat kell telepíteni (NodeRed), de szinte mindenhez van -- aztán meg simán csak húzogatni kell a nyilakat.
(Ami persze programozás, csak éppen baromi magas szintű...)
-
layerke
aktív tag
Openhabot nem használtam, mert nehéz volt konfigurálni. Ott úgy van, hogy vannak config fájlok meg egy rakás plugin. Minden pluginnel van megoldva. Pl DENON erősítőm van, ahhoz van egy denon plugin és ezt be kell konfigurálni a rendszerbe aztán ha jól sikerült, akkor működik. Ugyanez a Domoticzban egy lenyíló menüből való kiválasztás eredménye. Pl van egy mysensors hőmérős, kiválasztod a mysensors gatewayt, hozzáadod, majd bekapcsolod az eszközfogadást. Elindítod a hőmérőt és már meg is jelenik.
-
RobexX10
aktív tag
Látom te már nagyon benne vagy a témában. Én is szeretnék kiépíteni hasonló rendszert. Abszolút kezdő vagyok a témában.
Első körben világítást, hőmérsékletet, páratartalmat szeretnék vezérelni.
Domoticz megfelelne az igényeimnek.
Amit nem tudok, hogy a fent elsorolt igényekhez milyen eszközök, szenzorok lennének az ideálisak.
Te miket használsz ezek vezérléséhez? -
Ez a definíciós határok kérdése.
Őszintén szólva nem tudom, hogy mennyire kész termék mondjuk a Domoticz, és ha már szkriptelni kell, az mennyivel viszi el a saját fejlesztés felé.
Sajnos igazán jó leírást még nem találtam hozzá, ezért túrom jelenleg az ESPeasy-t és a ThingBoxot.
MaCS
-
layerke
aktív tag
Még egy dolog.
Én rengeteget olvastam ebbe a témába és olyan rendszert, ami open-source, ingyenes, könnyen konfigurálható, könnyen kiegészíthető, kellően sokféle eszközt tud kezelni nem találtam másikat. Az Openhab még egy elég komoly cucc, de mikor legutóbb próbáltam, én nem tudtam bekonfigurálni rendesen. Lehet, hogy az én hibám, nem vagyok programozó, autodidakta módon tanulom ezeket a dolgokat, én mérnök vagyok. Más témában már otthon vagyok kellőképpen (3d nyomtatás pl), ezzel még csak egy éve foglalkozok, ráadásul időközbe gyarapodott a család, így az a legfontosabb
-
layerke
aktív tag
Én minden nap dúrom a Domoticz fórumát, ezzel a dologgal is foglalkoztam, mert kellett 5 percnél sűrűbb mintavétel és adatbázis. Nincs rá megoldás csak külső adatbázissal vagy szkripteléssel. A külső adatbázisos megoldás egyébként abszolút járható út. Annyi, hogy amit linkeltem képet, úgy tudod megnézni és nem a domoticzon belül.
-
layerke
aktív tag
Egy héten belül tudsz 5 perces adatokat kérni, azon túl már ritkábbakat. De engedjétek meg, hogy beszúrjak egy képet a pluszadatbázisból kinyert adatokkal.
Ezeken látszik szerintem, hogy 10 másodpercenként mentett adatokkal dolgozik.
És egy kazán előremenő utóbbi 6 óra. Látszik a különbség a Domoticz és a Grafana között..
-
layerke
aktív tag
Bocsánat, hogy nem követem mm pontosan vargalex routeres vagy bármilyen más munkásságát. Egyébként meg tudta ő válaszolni a kérdést, amit én nyugtáztam, nincs rászorulva szárnysegédre.
Láttam ezt a fórumot, gondoltam jó lehet, mert nem találtam ezen az oldalon ilyet és gondoltam mivel én fordítottam le a Domoticz asztali és mobil programját is szép magyar nyelvünkre (amennyire tudtam - nyilván folyamatban van, mivel os a rendszer és minden héten van fordítani való) és elkövettem már benne néhány apróságot, szívesen segítek másoknak ha tudok. Példának okáért nálam már vezérel világítást, mér hőmérsékletet, páratartalmat, riasztót vezérel, fűtést vezérel zónaszelepekkel, kandallóval, gázkazánnal. Tervben van a garázskapu, kocsibejáró, villanyóra olvasás, gázóra olvasás, vízóra olvasás és a 12 motoros redőny vezérlése is.
Az alkotás öröméről: komplett 55 négyzetméteres lakásomat felújítottam (nem felújíttattam) teljes gépészettel együtt, majd eladtam és jelenleg a 120 négyzetméteres házamat és 65 négyzetméteres melléképületet újítom fel és modernizálom, aminek része a Domoticz is. Ekkora volumenű munkánál nekem fontos az, hogy ne a nulláról dolgozzak, mert nem csak a szoftver létezik, hanem a hardvert is helyre kell rakni és az se kevésbé könnyű munka ám.
-
-
Á, értem, köszönöm.
Egyenlöre nekem is egy pi1esen fut, de tervbe van egy pi3-ra való átköltözés.
layerke egyet értek vargalex forumtárssal. Engem nem csak a funkionalitás hanem az alkotás öröme is hajt. Es ha valaki ismeri vargalex munkásságát más témában, az nem kérdezne ilyeneket
MaCS_70 mibe menti az adatokat? -
layerke
aktív tag
Én nem találtam rá megoldást, csak ilyen formában. Ez egyébként teljesen járható (külső adatbázis). Lehetséges, hogy van ilyen beállítási lehetőség a Domoticz-ban, kerestem is egy ideig a hivatalos fórumán, de nem találtam. Igazából szerintem érthető a tömörítés is, csak azt nem tudom miért nem lehet megválasztani a módját.
Megoldható külső adatbázisra való http push-olással, valamint szkripteléssel.
-
Létezik az, hogy egy kész rendszer nem állítható be arra, hogy a rendelkezésre álló tárterület terjedelméig mentsen???
Eddig csupa jót hallottam a Domoticz-ról, de ez elkeserítően hangzik, és az enyémhez hasonló helyzetben (akár hetekre magára hagyott ház) teljesen (és értelmetlenül) használhatatlanná teszi...
MaCS
-
layerke
aktív tag
A Domoticz szerver bármilyen gatewayen vagy más kapcsolaton keresztül a jeladó minden adását bejegyzi az adatbázisába. Ha 1 másodpercenként küldesz hőmérsékletet, akkor 1 másodpercenként. Viszont a tömörítési eljárása olyan, hogy 5 percenkénti értékeket ment le a későbbiekben és azokat tudod csak keresni. Ezért telepítettem egy time-series alapú adatbázist a pi-ra, amibe minden egyes mintavétel el van mentve és igen részletes adatbázist lehet így készíteni. Nálam a legrészletesebb jelenleg 10 másodperces hőmérséklet jeladás, ami a fűtésrendszer különböző alkotóinak a hőmérsékletét hivatott jegyezni.
-
drogery
tag
A domoticz-ban - ha jól olvasom - 5 perces mintavételezés van, és maximum 7 napra tudod kitolni ezen részletesség megtartását.
szerintem az 5 percet tudod szabályozni, nekem pl a hőmérséklet szenzor percenként dob értéket a domoticznak.
a maximum 7 napra pedig, szerintem egyszerűbb átdobni egy másik db-be ezeket az adatokat, mint csinálni egy teljes home automation appot.
ettől függetlenül jó hobby lehet egy ilyet megírni, csak lenne annyi ideje az embernek..
-
vargalex
félisten
Nyilván könnyen előfordulhat olyan helyzet, hogy túl mélyen kellene belenyúlni, esetleg nem is megvalósítható. Kezdjük ott, hogy ahogy írtam, nekem egyébként is van egy mySQL szerverem, tehát szeretném, ha a mért értékek/config-ok/stb. abban lenne tárolva. A domoticz pedig sqlite-ot használ.
Másrészt, ha már egyszer logolom az értékeket, akkor én szeretem az eredeti részletességgel megtartani azokat, így bármikor vissza tudom nézni, hogy pl. 2014.06.05-én 11:21-kor hol milyen volt pontosan a hőmérséklet. A domoticz-ban - ha jól olvasom - 5 perces mintavételezés van, és maximum 7 napra tudod kitolni ezen részletesség megtartását.
Szóval, igenis lehetnek olyan igények, amikor egyszerűbb egy saját alkalmazást írni. De továbbra is tartom, hogy nálam az egyik fő cél az, hogy saját magam írja. Nyilván különbözőek vagyunk... -
layerke
aktív tag
Nem teljesen világos, miért akarjátok feltalálni a spanyol viaszt. Jó dolog magunknak írni programokat, de ez pont olyan téma, amit nem könnyű úgy megoldani, hogy stabilan működjön és mindig minden jó legyen.
Javasolnék inkább kész megoldásokat, ugyanis van egy néhány. Openhab-ot emlegettétek itt és a Domoticz-ot, amik elég jók, de ezeken túl van a Homegenie és a Pidome is, amik nem rosszak egyáltalán, az FHEM és a Homeassistant. Ez mind ingyenes, de ha van egy kis pénz rá, akkor pedig Vera az egyik legismertebb. Ha valakinek kellenek ötletek vagy segítség, akkor itt a fórumon belül szívesen tudok eligazítást adni Domoticz-ban.
-
vargalex
félisten
A mySQL nem a Pi-n van. A Pi-t (először még 256 MB-os Pi1 volt, majd 512MB-os, a megjelenése óta pedig Pi2) csak a szenzorok olvasására és média lejátszásra (Kodi-val) használom. Az adatbázis a Home szerveremen van (régebben egy Seagate GoFlex Net-en volt), ami természetesen egy csomó más dolgot is végez. A GoFlex Net teljesítményben gyengébb, mint egy Pi2, de annak sem megterhelő. Ahogy írtam, nálam a percenkénti érték beszúráskor összesítő táblák is töltődnek, így a lekérdezés sokkal kevesebb erőforrásigénnyel jár.
-
drogery
tag
De a NodeMCU-k össze is dolgozhatnak, és akkor elég, ha a főnök a webserver.
Nem mondom, hogy lehetetlen.(#22) vargalex:
Nyilván ha a kódírás a cél akkor nem kérdés.Nálam a használható rendszer összehozása a cél.
Egy pi zeron fut egy domoticz, ehhez 2 féle node csatlakozik, esp-k vagy arduino-k nrf24l01 rádiókkal.
Én csak a node-ok kódjait írom meg, a server oldal adott. -
vargalex
félisten
Én éppen úgy tervezem, hogy az ESP8266-ok kliensek, és legfeljebb csak az SSID/password config-hoz fut rajtuk web szerver (ilyenkor természetesen AP módban az ESP akár DHCP szerverrel). Egyébként a szerveremen futó webszerverre post-olják majd a szenzorok értékeit, illetve esetlegesen onnan tölthetnek le konfigurációt.
Az biztos, hogy a kódot is én írom majd hozzá, mert számomra ez a lényege az egésznek. -
válasz
toth_janika #17 üzenetére
Tényleg nagyon profi és segítőkész fickók!
Tulajdonképpen ezen a kezdeti programírogatós nehézségen segít át a ThingBox vagy az ESPEasy, amik előre elkészített megoldásokat nyújtanak, így egy sokkal barátságosabb környezetben ismerkedhet ezzel az ember.
Az ESPEasy (ami értelemszerűen a NodeMCU = ESP8622-re készült) még nekem is új, de a ThingBox (ami RPI-re van meg) tényleg baromi egyszerű. Van milliónyi előre definiált kocka, amiket össze kell nyilazni. A megfelelő szenzorokhoz megvannak a saját modulok, a kommunikációhoz szintén, így kb. ennyi egy program összehúzogatása:
- Nézd meg az x szenzoron a hőmérsékeletet
- ha kisebb, mint 20 C, akkor kapcsold be az Y relét
- az értéket küldd el a telefonraEz persze cifrázható, de ténylegesen nem kell hozzá programozói tudás.
Jómagam azért szimpatizálok inkább az ESPEasy-vel, mert feleslegesnek tartom a RPI 1 B+ használatát erre.
MaCS
-
drogery
tag
bocsi, sokat írok -> sokat rövidítek..
nekem ezzel a megoldással az a bajom, h minden nodemcu-n saját webserver..
ezért szimpatikusabb egy domoticz/openhab megoldás, ahová az összes ilyen node-ot be lehet húzni és 1 felületen látod/kapcsolgatod a dolgokat. + ezekben lehet automatizált dolgokat is rakni (pl. éjszakára több fűtés, vagy tv bekapcsolása kapcsolja le a világítást, stb) és könnyebb interfacelni más appokkal (iftt, amazon alexa, google home) -
vargalex
félisten
Sziasztok!
Én is jó dolognak tartom, hogy indult egy ilyen topic is. Én 2014 májusában kezdtem foglalkozni a dologgal és idő hiányában sajnos megakadt a dolog a hőmérséklet mérésnél. Egy Raspberry Pi-re van kötve 4 db DS18B20 szenzor, illetve magának a Raspberry-nek a CPU/GPU hőmérésékletét mérem. Az értékeket percenként olvassa, mySQL adatbázisba rögzíti. MySQL-ben egy trigger összesítő táblákba számolja az értékeket a gyors megjelenítés miatt. A szenzorok adatait shell script olvassa ki és hajtja végre az insert-et:
#!/bin/bash
HOST=db_host
USER=db_user
PASSWORD=db_user_pass
DATABASE=database_name
MYSQL=/usr/bin/mysql
W1_SLAVES_COUNT=0
W1_SLAVES=/sys/devices/w1_bus_master1/w1_master_slaves
W1_SLAVES_DIR=/sys/bus/w1/devices/
SQLFILE=/tmp/temperature.sql
DATUM=$(date '+%Y-%m-%d %H:%M:%S')
CPUTEMP=$(cat /sys/class/thermal/thermal_zone0/temp | awk '{ print $1/1000}')
GPUTEMP=$(/opt/vc/bin/vcgencmd measure_temp | cut -f 2 -d "=" | cut -f 1 -d "'")
PIDFILE=/run/lock/gettemps.sh.pid
if [ -r $PIDFILE ]; then
exit
fi
echo "$$" > $PIDFILE
for w1_slave in $(cat $W1_SLAVES)
do
((W1_SLAVES_COUNT++))
W1_SLAVE_CONTENT=$(cat $W1_SLAVES_DIR/$w1_slave/w1_slave)
while [ "$(echo "$W1_SLAVE_CONTENT" | head -n 1 | cut -f 12 -d " ")" != "YES" ]
do
sleep 1
W1_SLAVE_CONTENT=$(cat $W1_SLAVES_DIR/$w1_slave/w1_slave)
done
TEMPERATURE=$(echo "$W1_SLAVE_CONTENT" | tail -1 | cut -f 2 -d "=" | awk '{ print $1/1000}')
TEMPNAMES[$W1_SLAVES_COUNT]=$w1_slave
TEMPERATURES[$W1_SLAVES_COUNT]=$TEMPERATURE
done
rm -rf $SQLFILE
for i in $(seq 1 $W1_SLAVES_COUNT)
do
echo "insert into temperatures(sensor_id, temperature, datum) select id, ${TEMPERATURES[$i]}, '$DATUM' from sensors where name='${TEMPNAMES[$i]}';" >> $SQLFILE
done
#Inserting CPU temperature
echo "insert into temperatures(sensor_id, temperature, datum) select id, $CPUTEMP, '$DATUM' from sensors where name='cpu_sensor';" >> $SQLFILE
#Inserting GPU temperature
echo "insert into temperatures(sensor_id, temperature, datum) select id, $GPUTEMP, '$DATUM' from sensors where name='gpu_sensor';" >> $SQLFILE
echo "quit" >> $SQLFILE
$MYSQL --host=$HOST --user=$USER --password=$PASSWORD $DATABASE < $SQLFILE
rm $PIDFILEA megjelenítéshez a szerver oldal php-ban készült, grafikonhoz pedig highchart-ot használok:
A grafikonba természetesen dinamukusan bele lehet nagyítani, egy ajax kéréssel a szerver oldalról lekéri a részletesebb adatokat, így a percenkénti értékek bármikor visszanézhetőek:
Most éppen várok néhány ESP8266-ot (ESP-12F-et) és van még elfekvőben DS18B20-am, így a terv szerint kicsit kiterjesztem további vezetékelés nélkül a mérést.
-
Köszönöm
toth_janika Ez neked is szól
A szenzorok:
Hőmérséklet: DS18b20
Páratartalom: DHT22
Légnyomás: BMP180
Szénmonoxid: MQ7 (ezzel még küzdök)
Fogyasztás: SCT-013-000 (ez még fejlesztés alatt, jelenleg a saját fogyasztását méri csak)DS18b20 a szokásos 1wire módszerrel van rákötve, a DHT22 egy GPIO lábra, a BMP180 pedig I2C-re.
A szénmonoxid és a áram mérést pedig egy arduino végzi, ami az adatokat USB-n adja át.A rendszer jelenleg úgy működik, hogy minden szenzorhoz van egy script, (DHT-hez C, a többihet python) ami percenként lefut, kiolvassa a szenzorokat, és bele írja egy txt file-be. A txt filból aztán olvas az rrdtool ami a grafikonokat rajzolja, valamit az első képen látható mutatók és szám értékek is ebből táplálkoznak.
A weblap saját készítés, de még nincs meg a végleges koncepció sem (lásd kép). Illetve mostanában akarom a txt file-os megoldást lecserélni sql-re, mert sok nemvárt problémát okoz. Ilyen például a file írásának és olvasásának időzítése. Mert ha csak simán futtatom crontab-ban percenként az írást és olvasást, akkor ütik egymást, és vagy nem tudok bele írni, vagy olvasni
A rádió is egyszerűen van megoldva, a php futtat egy scriptet, ami elindít egy linuxos karakteres felülető mp3 lejátszót (mpg123) előre definiálva a rádióállomás streamjével. -
válasz
toth_janika #8 üzenetére
Mindenkinek nagyon melegen ajánlom RPI-re a ThingBox-ot.
Ez egy komplett rendszer, asztali felülete is van, de nem ez az igazán érdekes, hanem a NodeRed-támogatása, amivel teljesen grafikusan lehet folyamatszerű programokat írni, és millió előre elkészített modul van benne, szinte minden lehetséges eszközhöz.MaCS
-
toth_janika
őstag
Amit szeretnék (első körben):
Egy mezei "időjárás állomás", ami méri a 2 szoba hőmérsékletét és páratartalmát, emellett kinti adatokat is kezel (hőmérséklet, páratartalom, UV sugárzás).
Ezt szeretném eltárolni egy adatbázisban, és igény esetén egy oldalon megjeleníteni, hogy lekérdezhető legyen. -
válasz
toth_janika #8 üzenetére
Nekem most készülnek a kinti szenzorok. Az hőmérő ketrec (vagy mi a hivatalos neve nem tudom) már megvan, már csak kicsit jobb időt várok, hogy fel furjam a falra a tartot amire költözik.
Szerintem találd ki, mit szeretnél pontosan, aztán tudunk segiteni milyen szenzor kell hozzá. Aztán azok kiolvasása már gyerekjáték
Utána kitalálhatod mit szeretnél az adatokkal kezdeni. Weblapon megjeleniteni, vagy csak tárolni egy adatbázisba, stb. -
-
Üdv!
Remek, hogy megnyitottad ezt a topikot!
Én éppen fűtésvezérlést tervezet, hónapok óta rágódom rajta, források százait olvastam végig, ráadásul egy szó szerint profi barátom is segít, mégis sok a dilemma.
Eredetileg RPI-ben gondolkodtam, de valahogy ágyúval verébre helyzetnek tűnik, úgyhogy a NodeMCU-nál kötöttem ki. Ez is egy kicsi, a RPI-nél kisebb, sokkal gyengébb gép, de van beépített wifije, komoly támogatottsága és kb. 5 dollár darabja.
Az ESP Easy rendszert ajánlották rá, de a legtöbb elterjedt DIY smart home portolva van rá.MaCS
-
drogery
tag
valszeg nem fogod tudni rávenni őket.
ha domoticzal akarod vezérelni, ahhoz kell 1 node ami fel tudja kapcsolni a villanyt, a mozgás alapján és tud kommunikálni a serverrel.az nem tiszta, h minek a mozgásérzékelőkhöz domoticz. ehhez egy sima mozgásérzékelős kapcsoló is elég.
-
footy
addikt
Ebben a forumban gyujtjuk a tapasztalatok az otthoniranyitasi rendszerekrol.
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Samsung Galaxy A15 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest