Hirdetés
- Mit tud egy nagy név? Teszten az Acer Predator Orion 5000 PC
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Milyen TV-t vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Projektor topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Plazma TV topic
- Azonnali informatikai kérdések órája
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
-
PROHARDVER!
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Darth Sith
tag
Gyors teszt képekkel kipróbáltam f4-től f13-ig 22mm-en. F8-tól a szélei is gyönyörűen élesek, de f5.6-nál is jelentősebb már a változás f4-hez. Nem gondoltam volna, hogy ennyire jelentős különbség lesz. Egyelőre akkor próbálgatom így, és meglátjuk mit produkál huzamosabb használat mellett.
Köszi mégegyszer a segítséget!

-
Darth Sith
tag
Köszi azért! Amúgy crop-os szenzor és mindegyik képnél fixen a középső AF pontot használtam, ISO100 f4 1/1000 mellett.
F10 fölött ezzel még nem nagyon fotóztam, de majd megnézem magasabb f értéken milyen. A 70-200-nál sajna megszoktam, hogy f4-en már baromi jó és még ki kell tapasztalnom. De azt én is tapasztaltam, hogy 40mm-en már messze nem olyan mint 20 körül.Egyáltalán nem akarok egy valag pénzt elverni rá, csak információt gyűjtök a lehetőségekről.
-
Darth Sith
tag
Köszi, majd ha lesz időm rá rendesen kitesztelem alaposabban, most csak hirtelen szembetűnt ez

Mindenesetre biztos vagyok benne, hogy nem a depth of field vagy bokeh probléma, mert egy vonalban van pl a fa a háztetővel, és a kép közepén lévő cserép kb éles, a fa meg nem, és gyakorlatilag egy fókusz síkba esnek. Továbbá akkor max elmosódott lenne, nem bemozdult :/
A Camera Kft-n kívül milyen objektív szerelő alternatívát tudtok budapesten, linket tudsz adni hozzá? Kb egy ilyen bevizsgálás, szerelés mennyibe fájhat? Jó-rossz esetben nagyságrendileg?
-
Darth Sith
tag
Köszi! Csináltam néhány mintaképet, a közelieknél csak ISO100 f4 1/1000, a többinél ugyanez csak 1/500 is van a próba kedvéért. Az objektíven fent volt becsillanás ellen a gyári napellenzője is, szal még valami becsillanásra sem tudnám fogni.
Mindegyiknél 3-at csináltam 17mm, kb. 30mm és 40mm-en azonos záridővel. JPEG exportok lightroom-ból, de szerintem a lényeg látszik.Ami lejött nekem:
- Ha közelről fotózok vele, úgy nagyjából kellően éles képet ad középen és a széleken is kb végig 17-től 40-ig.
- Ha kb 15 méterre lévő objektumra fókuszálok (lámpa oszlop) akkor ott teljesen meghülyül, és még a közepe valamennyire éles, a szélei teljesen elmozdulnak és életlenek.
- Ha pár km-re lévő dombra fókuszáltam, ott megint többnyire jó az egész tartományon.Az album: http://imgur.com/a/ZyXLs
-
Darth Sith
tag
Sziasztok!
Egy olyan problémám lenne, hogy nemrég vettem használtan egy canon 17-40 f4L obit, ránézésre nem poros, nem gombás, akadás és hang nélkül megy. A fókusz is gyors, ránézésre minden rendben van. Mivel eddig rossz idő volt, nem tudtam vele kint, normális fénynél fotózni csak bent ritkábban, magasabb ISO mellett pár teszt képet gyakorlatilag. De most, hogy kivittem, feltűnt, hogy a kép közepétől kifelé, nem csak picit torzul vagy minimálisan életlenebb, hanem konkrétan teljesen elcsúszik a kép, mintha bemozdulna, pedig ISO100-on 1/800-on f4 mellett is jelentkezik ez a jelenség. Arra tippelnék, hogy újra kéne kalibráltatni a fókuszt benne. Minden más objektívemmel jó, 70-200, 50mm is gyönyörű éles képet ad.
Budapesten hol csinálnak ilyet? Camera Kft-nél objektív kalibrációval, bevizsgálással is foglalkoznak? Illetve ha igen, mennyibe fájhat egy ilyen móka? Akitől vettem, mondta, hogy ha bármi gond van vigyem vissza, de előtte megnézetném szervízben, hogy tudjam konkrétan, mi a probléma vele.
Új hozzászólás Aktív témák
- Mit tud egy nagy név? Teszten az Acer Predator Orion 5000 PC
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- E-roller topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Okos Otthon / Smart Home
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- További aktív témák...
- AZONNAL KÉSZLETRŐL! Intel Core i5 14600K 64GB 6000MHz RAM 2TB Gen4 SSD RTX 5060 8GB FSP 750W
- Byski Áramláskijelző.
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 (5TW10AA) - 3x4K felbontás
- Új, Aktiválatlan iPhone 16 (128 GB) (rendelhető)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest