- Szomorú jövőt vetít előre a dedikált GPU-knak a Jon Peddie Research
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Philips LCD és LED TV-k
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Plazma TV topic
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Apple MacBook
- Előrendelhető a OnePlus Pad 3
Új hozzászólás Aktív témák
-
Soulfly842
addikt
Hogy tovább prezentáljam gyakorlati realizációt tekintve
:
Vegyünk engem és a feleségemet. Észak-olaszországi körutazással kapcsolatban rendkívül komplex 11-12 napos ütemtervet építettem fel mindennap más szállással.
Instát egyáltalán nem, facebookot is max annyira használtam, hogy egy-egy étteremről, vagy a dolomitokban parkolókról, egyéb helyekről információt gyűjtsek. Amikor már majdnem mindennel kész voltam, szállásokat lefoglaltam, felépítettem a napi ütemterveket (excel, napi tervezés, google térkép tevezett útvonalakkal; időtartalmakkal, többlet információk külön füleken, stb). A mentett Google térképet a városokkal, szálláshelyeinkkel, parkolási GPS koordinátákkal, vagy google térkép linkkel - csak azután (amikor mindennel elkészült) mentem rá egy-egy tematikus () facebook csoportra, hogy plusz benyomásaim legyenek.A tervezésben felprofiloztam magunkat, körutazási preferenciákkal, a ChatGPT-nek (1-2 momentum ebből: autentikus élmények, helyszínek, olasz életérzés, nem túlhypolt éttermek (legyen sok esetben street food, vagy helyiek által preferált éttermek, de a kulináris különlegességek is előtérbe kerülhetnek), autentikus olasz környezet, amit akár a helyi is szeret, akár piacok egyéb helyszínek is egy-egy reggelihez, stb), milyen témák érdekelnek, mit akarunk megnézni adott napokon', autentikus helyi élményeket keresünk, a napok vázát viszont már én teveztem le az elemzett információkkal egybevetve a tervezett időket, úgy hogy legyen benne olyan többlet ('ami ha borul az időrend és minden kötél szakad akkor elhegyható), de a városokban az időtöltés tevezésében, a fő látványosságokra tervezhető időben sokat segített (Nyugodt lesz így is mert szerintem alul is tervezett, mi meg bírjuk az igát
-Romában is 70-80 KM-t lesétáltunk 4-5 nap alatt relatíve könnyedén a kánikulában ).
Ezt megelőzően még - amikor már meg volt több kiemelt város hosszabb Youtube videókat (VLOG, walking videó, látványosságok normális bejárásban és nem ingerbombázásban, fotók, stb), minden létező elérhető tartalmat neten bogarásztam végig emellett. Városokat körbenézve átnéztem a fő látványosságokat, összevetettem több tartalommal (Tripadvisor, ChatGPT válasz, egyéb netes források), majd ChatGPT-vel is átnéztem, ill. egyéb forrásokból, hogy belefér-e a tematikába. Mindezek alapján vetettem el pl. a pisai ferdetoronyba való feljutást (túlértékelt vacak.. nem kő' van egy másik szép torony a közelben, majd oda felmegyünk
- az elég lesz kívülről ), de pl. a Firenzei képtár is tarthatatlan ilyen feszes menetrend mellett, inkább majd valamikor odarepülünk amiatt.
Szállások:
Booking , Airbnb, többlet fotók/értékelések átfutása Google térképen (itt ritkábban nézelődtem csak, hogy mennyibe kerül, az adott területen a szllás, de ez is előfordult), ha nagyon nem tudok döteni, akkor néztem meg esetleg, hogy Facebookon van-e többlet tartalom.De az, hogy valaki az alapján döntene a szállások között, hogy mit látott instán/facebookon és úgy is foglalna az nekem értelmezhetetlen (velem van a baj?
)
(egyébként már csak a dolomitokba hiányzik 1foglalás és kész vagyok, pont a dolomitok miatt lehet már többet használtam odautazás és tervezés nélkül túraalkalmazás/navigációt mint Facebookot és instagramot egybevéve)
A feleségem is értelmes, neten rengeteg információt néz ő is, a tervezési fázisok csak rábólintás szerűen mentek (szokásosan, főleg szállásra
), de ő pl. dobált nekem néhány Tiktok videót helyszínekről, hogy ne hagyjuk ki (ő meg youtube-ot nem igazán használ).
Így a végén járva még egy saját egyéni google térkép vár rám... amiben benne vannak a városokon belüli látványosságok/helysznek/éttermek/piac/ Bar (vagy pékség/egyéb reggeliző hely) stb. Tematizáltan az egyes helyek más-más színű jelöléssel. A fő egyéni térképemet (amiben a városok és szállások vannak benne) már nem akartam beletenni.
Ha nagyon elvadult leszek, akkor kielemzem a köztük lévő ideális utakat, látványosabb utakat, óvárosi részeket is és egy tervezett útvonalat is bejelölök rajtuk, amitől persze több mint valószínű, hogy eltérünk, de a 'váz' akkor is látni fogom, hogy hol van
-
Soulfly842
addikt
válasz
Viperator #8993 üzenetére
Az irány már sokkal jobb.
Észrevételekből viszont továbbra sincs hiány:
- Több helyen nem lett átírva az insta insta/facebookra; a fő kérdés néha kitér rá, a válaszokba viszont továbbra sincs mindenhol eszerint a válasz.
- Továbbra is úgy éreztem, hogy tolja elém, hogy nekem szállás/élmény/jegy és egyéb - instán/facebookon - értelmezhetetlenül kezelt szolgáltatásokra lenne szükségem (Nem, nincs, más platformok fényévekkel előrébb járnak ebben... Tripadvisor, booking, Airbnb, stb), a szervezett programokat/idegenvezető kérdéskört továbbra is tukmálja (soha nem vennék ilyet igénybe, sokkal jobban, ktg hatékonyabban és személyre szabottabban leszervezem ezt magamnak - a felkészülési időt nem sajnálva!)
- Youtube/Tiktok-ot az elején kérdezi, de később már sehol sem feszegeti (kutatási szempontból fontos lehet, hogy a rövid ingervideók, vagy a hosszabb vlogok a mérvadók a döntésekben és hogy ez mennyire hat a döntésekben. Egy hosszabb, intelligensebb VLOG, vagy egy helyi youtuber sokkal többet érhet ilyen szempontból (nem-nem, nem influenszeres vackokra gondolok, hanem ami valós 'VLOG', youtube világra kevésbé hatott ez az influenszer világ, mint az Insta/Facebook/Tiktok világára (Szerencsére!) - csak a prekoncepciók miatt emelem ezt ki, amit kiéreztem a kérdéssorból)
Manapság okkal hódítanak a Walking videók is nagyobb turisztikai városoknál. Elég nagy nézettségük van. Sokból a szemfényvesztő tartalmak helyett egy Walking videó egy-egy városban sokkal többet visszaad a valós életérzésből, amit egy helyszín adhat.- Magyarországon napjainkra már a legtöbbet letöltött alkalmazás a ChatGPT és nem a TEMU ( [kép] ). Ha egy korszerű írást akar kiadni a kezéből, ami minden kiemelt platfoformot előtérbe helyez, akkor manapság ebből már nem hagyható ki az AI világa. - A kérdéskörbe ezt is be kell építeni. a tervezési megoldások közé beépíteni az Insta, facebook/ tiktok Youtube-on túl.
Kicsit olyan érzésem van, mintha az Instát/facebookot tolná, hogy manapság perdöntő, de egyáltalán nem... sőt.. Lehetne kicsit még objektívebb
Ami még eszembe jutott:
- Térkép alkalmazások értékelései, akár tematikusan is megvizsgálva (látványosságok, kommentek, értékelései; Szállások kommentek, értékelései; éttermek üzletek egybebek értékelései, osztályzatai), stb...Kicsit átgondolva a teljes spektrumot, amit tervezéshez használnak az emberek szisztematikusabban fel lehetne építeni ezt az egész kérdéskört.
+1 Valaki korábban írta, hogy az, hogy hányszor utazik.... az nem helytálló.
Ha le lenne bontva, hogy hányszor túrázik/kirándul/nyaral egy évben, akkor egyértelműbb lenne a kérdés.Utazásnak az is utazás, ha felmegyek a cégem Budapest melletti központjába, vagy ha valaki úgy dönt, hogy pár várossal arrébb utazik valami miatt. Szakszerűbb lenne az egyértelműbb, jobban felépített kérdés.
(úgy látszik kipihent vagyok, hogy szabin vagyok ma
- sok feles energia viszont remélem, hogy olyan többlet tartalmat adott, amit fel tud használni ).
-
Viperator
őstag
Szép napot, Topiktársak!
Köszönöm az építő jellegű kritikákat, a párom azóta kijavította a kérdőívet. Most már nem egyirányú a téma (Instagramm-os). A fenti link jó, vagy itt.
Legyetek szívesek kitölteni a kérdőívet, köszönöm!
Üdv! -
Xarina
aktív tag
válasz
Dißnäëß #8990 üzenetére
Mehetsz nyugodtan, senki nem fog figyelni (csak kamerán keresztül, ahogy mindenkit).Tibetbe meg egyes régiókba kell külön engedély, de nem hinném, hogy oda akarsz menni. Nincs ott semmi gond, pont olyan mintha bárhova máshova mennél, kivéve, hogy szinte sehol sem beszélnek angolul, minden kinaiul van kiírva és a qr kódos fizetés elég macerás tud lenni.
-
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok, nem találtam jobbat, megkérdezném itt: ha mennék Kínába, mire kell számítanom ? Azon kívül, hogy rengeteg vloggert látok-láttam már turistáskodni ott, mi az, amire ügyelni kellene ? Fog kísérni két pártkatona és minden lépésemet követni titokban, vagy lesznek helyek, ahova nem mehetek be, mert ejnyebejnye, esetleg nem rágózhatok az utcán és hasonlók, szóval ... mit lehet itt dióhéjban tudni Kínáról ?
-
erdey_a
addikt
válasz
sherlock82 #8986 üzenetére
kirándulós, mászkálós helyekre én tavasszal és ősszel szeretek menni, amikor nincs 40 fok, csak 25. egy szép szeptemberi hétvége megfelelő lehet.
-
sherlock82
senior tag
Ajándékba kaptunk egy nyaralást a Duna Twinhouse - ba ami Dömösön van.
Véleményetek szerint mikor menjünk oda nyaralni mert fix időpont nincs, az utalványt kell majd beváltani.
Mi azaz időszak amikor szerintetek legérdemesebb odautazni ? -
blt-blog
kezdő
válasz
Soulfly842 #8980 üzenetére
Ha valaki nem hasznal instragramot ki se tudja tolteni, mert nincs olyan opcio, hogy nem hasznalok. Az asszony hasznal instagramot de utazassal kapcsolatos dolgokra nulla mennyisegben. Nem is ertem, miert kellene kozossegi mediat hasznalni ehhez. Ha barmi ilyesmire hasznalni akarnam, a fact checkre elmenne az osszes szabadidom.
-
válasz
Viperator #8979 üzenetére
már a lakóhely besorolásának sincs értelme. de a "milyen gyakran utazik" kérdésnek se sok így, mert hova? külföldre? vidékre? bárhova elugrani egy napra? de azt se tudom értelmezni, hogy melyik közösségi oldalt használom foglalásra...
én ugyan használok instát saját képeim megosztására (nagy átlagban kéthavonta egyszer
), meg néha megnézem az ismerőseim képeit, de eszembe nem jutna városnéző hajót ott keresni, olyan opció meg nincs, hogy nem instát használok ilyesmire. mintha fel se merülne, hogy léteznek más felületek is.
bocs, de ez a kérdőív rengeteg sebből vérzik, kb mintha az utazás arról szólhatna csak, hogy az ember elmegy szép helyekre, ahol beül kávézni meg hajózni, és ezt kiposztolja instára, amitől majd mások is oda fognak menni kávézni.
-
blg
senior tag
válasz
én is ránéztem, de én már a Kivel szokott utazni? Kérdésen is elhasaltam, egyrészt én egyszer így-egyszer úgy utazom, de nem enged több választ bejelölni, másrészt a válaszok sem fednek le mindent, pl. család (felnőttként, szülőkkel, testvérekkel), esetleg szervezett csoportos út
-
Xarina
aktív tag
válasz
Kiváncsiságból ránéztem én is és egyetértek az előttem szólóval. Soha nem használtam még istagrammot, de facebookot is max. évente 3x. Értem én, hogy nem én vagyok a célközönség, de így ez teljesen értelmetlen felmérésnek tűnik vagy csak a posztban rosszul lett megfogalmazva a felmérés célja.
-
Soulfly842
addikt
válasz
Remélem, hogy építő jellegű kritikai s jöhet.
Elkezdtem kitölteni, de mivel nem használok Instát és tömeges válaszokat arra kényszerít ki belőlem sok kérdésben, így 2/3-nál félbehagytam, hogy ez nem nekem szól
(mindezt más területek feszegetése, részletezése nélkül)
Értem én, hogy megkérdezi a Youtube-ot Tiktok-ot, egyéb forrásokat stb-, de nekem egy insta a preferenciákban nincs benne döntéskor, hogy hova megyek sokkal inkább más csatornák, akkor miért mégis egy irányba kényszerítenek?
Így torzíthat a a teljes válaszstruktúra a teljes egész képen
és skatulyába szorít anélkü, hogy én bármilyen preferenciát adnék annak az egy platformnak.
-
Viperator
őstag
OFF:
Kedves Topiktársak!
A párom jelenleg a Széchenyi Egyetem doktorandusza, a turizmussal kapcsolatos disszertációjához kellenek a kutatási eredmények és megvizsgálja a turizmus jelenlegi helyzetét a mai rohanó világban.
Kérdőív kitöltése: LINK
Feltérképezni az emberek a turizmusban történő részvételében szerzett tapasztalatait, amelyek segíthetik a turizmus fejlesztési lehetőségeinek és a turizmus hatékony kezeléseinek a bővítésében, a változtatásában.
Ehhez pedig szükségünk van Rád, hogy a kérdőív kérdéseire válaszolj nekünk és segítesz a kutatás eredményes megvalósításában.
A tudományos kutatás során kapott értékelések alapján szakmai konferenciákon is ismertetjük és publikáljuk a szakmai nyilvánosság felé, hogy valódi információkat kapjanak a turizmussal kapcsolatos érintő fontos kérdésekről és fejlesztési lehetőségekről.
Köszönöm!ON.
-
jozsi252
veterán
Sziasztok
Ryanair-nél a beírt adatok egy részét az oldal kicsillagozza. Igaz hogy ellenőrizve lettek az adatok de valahogy az utasfelvétel után ki lehet deríteni hogy biztosan minden adat helyesen lett megadva? Itt pl az útlevél számára értem főleg.
Vagy ez már nem csekkolható. -
Xarina
aktív tag
Ha a biztonság nagyon aggaszt, akkor ne szállj meg Bariban. Ott sem lesz semmi gond, de az az egyetlen nagyobb város azon a részen, minden más teljesen biztonságos. Bari szerintem egy fél napot ér meg, meg esetleg az éjszakia életet, de az van máshol is.Az óvárosa elég kicsi, a kikötő teljesen érdektelen (fallal teljesen körbekerített) nagyon drága jegyárakkal a repülőhöz képest.
-
Xarina
aktív tag
válasz
Soulfly842 #8972 üzenetére
Szicilia az teljesen más, ott tényleg vigyáznak a turistákra nehogy komolyabb bajuk legyen. Nápoly kicsit más, ott a rendőröket sem izgatja a bűnözés, de ott a kocsifeltörések, tolvajlások mennek nagyon, komolyabb bűncselekménytől ott sem kell tartani. Fegyveres rablás azért nagyon ritka ott is. Értékekre mindenhol vigyázni kell.
Bari teljesen biztonságos, a vasútállomás környékét tartják veszélyesnek éjszaka, de szerintem egyáltalán nem az. Kicsit lepukkant környék, tele van bevándorlókkal (meg pár drogossal), de legnagyobb részük tök jó fej, akiknek eszük ágában sincs újjat húzni a törvénnyel, nem akarják, hogy kitoloncolják őket. Külváros tele van drogosokkal meg hajléktalanokkal, de oda ritkán megy a turista, de pl. a reptéri buszon is látni belőlük párat.Olaszországban a dolce vita életérzés nem összeegyeztethető a pontossággal, a nagy forgalom és a dugók miatt nehéz is lenne betartani, de összességében nincs vele gond. És legalább olcsó is, a reptérről is csak 1 euró a buszjegy, pedig több, mint 10 km-t megy. Azért az elég baráti ár a többi olasz városhoz képest is.
-
arcsin
senior tag
válasz
Soulfly842 #8972 üzenetére
Vannak veszélyesebb részek, ezeket kerülném el. Csak ugye ezt nem írják oda Bookingen.
-
Soulfly842
addikt
Szerintem ezek túl vannak misztifikálva, a bűnözői érdekeltségek, maffiózók vigyáznak a turistákra, mert nekik is bevételük jelentős része a turisztikán alapszik. A rossz hírnév az jelentős bevétel kiesés lenne.
Mi Catania-ban, ill úgy általában Szicíliában is mászkáltunk késő este már-már éjszakába nyúlan többször is és nem kiemelt területen.
-
arcsin
senior tag
Szuper, köszi, megnézem hogy járnak. Lehet elsö nap egyböl Materaban éjszakáznánk egy barlangban. Este amúgyis szebbek. :)
Voltam már Olaszország déli részém, és nem tul magasak az elvárásaim, sok félelmem van, mire lehet számitani mire nem. Köszi azért, ha "csak" késnek, de jönnek, az nekem már megfelel :) -
arcsin
senior tag
Lakásból az elvárás hogy ne késeljenek meg/raboljanak ki hazafele, akár az estibb órákban sem. Nápolyban a vasuttol laktunk nem messze és volt ott késsel kergetés, drogos autosüldözés, betonnak csapódás este 10 körül simán. Nappal is fogni kellett a táskát. Ezt szeretnénk elkerülni. Ezért kérdezten hogy hova ne. Akár egy esti séta ne okozzon egészségügyi gondot.
-
Xarina
aktív tag
Materába Bariból ha jól emlékszem 5 euró volt a vonat, 6 körül lett volna a busz. De a reptérről van egy közvetlen busz Materába, ami csak 3 euró, de csak napi 2-3 alkalommal megy.
-
Xarina
aktív tag
Matera jobb vonattal, több helyen megáll Materán belül és gyorsabb, ill. a szomszédos Gravinába is könnyen el lehet vele jutni (de ahhoz egy állomással Matera előtt át kell szállni egy másik vonalra). Meg óránként biztosan megy, de lehet gyakrabban, már nem emlékszem. Alberobelloba is megy vonat, de a busz oda gyorsabb meg olcsóbb is. Ha meg szorít az idő, akkor meg ki lehet sakkozni, melyikkel érdemes menni, viszonylag egymás közeléből indulnak.
A Pomodoro strand az Bariban van, a belvárostól kb 1 km-re kezdődik és hosszan Polignano irányába húzódik.
-
Valty
aktív tag
Szia,
Ahogy Xarina is írja, a Polignano a Mare – Monopoli – Brindisi – Lecce szakasz simán járható vonattal, és ha jól rémlik, akkor az a paradicsom strand is. Ostuni is, csak ott az állomáson még át kell szállni egy helyi buszjáratra, ami felvisz a városba (de fel is lehet sétálni). Alberobelloba és Materába pedig indul busz. Mást valószínűleg nem lesz időtök megnézni a 4 nap alatt.A helyi tömegközlekedésnek nem ugrig be a neve (rá kell keresned, hasonló neve van, mint at ATAC-nak Rómában), de a buszmegálló a vasútállomás mellett van. Viszont azzal számolnotok kell, hogy ez Dél-Olaszország, és a helyi tömegközlekedés semennyire sem lesz pontos.
Lakás: attól függ, mi az elvárás. A vasútállomás mögött elég lokál a környék, gyakran elég lepusztult épületekkel. Ettől függetlenül, a lakás valószínűleg makulátlan lesz és olcsóbb is, mint a város közepén
-
Xarina
aktív tag
Minden frekventált helyre megy vonat is meg busz is, az utazások miatt nem aggódnék.
Én mondjuk soha nem mennék befizetett túrára. Amúgy is utálom a turistákat, de nem tudnám elviselni, hogy egy csoporttal együtt terelgetnek. Az érdekesebb helyekre amúgy sem visznek, csak a jól bejáratottakra. Mivel Puglia a térség legfelkapottabbja, biztosan van nagy választék ezekből is.
Akkor már szerintem jobban megéri kocsit bérelni, főleg ha a standolás az elsődleges, azzal könnyedén elérheted azokat a helyeket, amit a tömegturizmus még nem uralt le teljesen. Viszont ha csak 4 napra mentek, akkor lehetőleg ne legyen benne hétvége, mert a helyiek sem otthon ülő típusok. -
arcsin
senior tag
Vártam már 2órát Rómában az induló állomáson 15 percenként induló buszra, mert ott "ez a módi". A vonatok megbizhatóbbak voltak. Arra gondoltam hogy mennyire sz.rnak a soförök a menetrendre általában. Nápolyban ugyanez, metro nem járt, pótbusz soha nem járt. (Turistak is panaszkodtak facebookon erre), természetesen ki volr írva a menetrendbje, de csak mutatóba.
Erre gondoltam...... -
Xarina
aktív tag
A frekventált helyekre gyakran mennek buszok, de nem buszállomásról, hanem a vasútállomás mögül. Februárban 8 órakkor Alberobelloba esős időben pl. min. 6 busz indult, az mind tele volt (szerintem annyi indul, amennyire van igény) El tudom képzelni, mi lehet ott nyáron. Jegyeket a közeli kávézóban/lottózóban lehet venni. Sok hely van, ahová vonat is megy, de a busz olcsóbb és gyorsabb pár esetben. Vonatoknál is többféle társaság megy, de mind a központi pu. más-más helyéről indul. Vidéken viszont kisebb helyeken nem jó a közlekedés, Locorotondoból csak stoppal tudtunk eljutni Ostuniba, mert nem volt más, de főidényben állítólag jobb a közlekedés.
Bariban elvileg jó a helyi közlekedés, olcsó is, de nekünk közel volt minden, mi azt nem használtuk soha. -
Xarina
aktív tag
Nem értem a kérdést. Bari nem egy nagyváros, de gondolom nem valahol a külvárosban akarsz megszállni. Ha sokat akarsz strandolni, akkor a tengerpart közelében érdemes aludni, ha sokat akarsz csillagtúrázni, akkor a vasútállomás közelében (onnan indulnak a buszok is a turistás helyekre). A paradicsomos strand meg a belváros között van a parton egy óriáskerék, mi az mögött szálltunk meg, az közel van mindenhez.
Olvastam már olyanokat, hogy a vasútállomás környéke veszélyes, de szerintem az nem igaz. Én nem szeretek egy helyen megszállni, mi a környéken több helyen is megszálltunk. Ostuni jóval olcsóbb és kevésbé felkapott, de a Materai barlanglakásokat is érdemes kipróbálni. -
Xarina
aktív tag
Bari (és környéke) nem kifejezetten a strandjairól híres. A város legjobbnak tartott strandja a belvároshoz közel van, valami paradicsomos neve van. De baromira zsúfolt lesz. A leghíresebb stand a szomszédos Polignano a Mare strandja, de az nagyon pici, igazi tömegnyomor. Az csak akkor szép, ha senki nincs ott, hajnalban kell kimenni, ha normális fényképet akarsz róla csinálni. Most februárban is baromi sokan voltak. Szinte mindenhol meg lehet fürdeni, de ha igazi szép strandokat akarsz a környéken, akkor kissé távolabb kell menni a másik oldalra Galippoli és Taranto környékére.
Nosztalgiavonat szerintem nem létezik.
Bari környékén nagyon sok a látnivaló, amiket feltétlen érdemes megnézni: Matera, Polignano, Monopoli, Alberobello. Mondjuk ezek nem pihenős programok. -
arcsin
senior tag
Sziasztok, szeptember elején mennénk Bariba 4napra repülövel. Érdekelne hogy ki melyik standot ajánlaná? Hol nem érdemes megszállni (területileg), melyik másik kisvárost ajánlaná megnézni. Ha van valami nosztalgiavonat/villamos az érdekelne (mint mallorcan Soller-be). Chillesebb programok érdekelnének elsösorban, de a sok séta, kirándulás sem akadály.
-
Soulfly842
addikt
Nekem feltételt nem ismer, hogy kell.. ha pl. elmegyünk egy egész napos túrzására elfér az a táskában és mindegy, hogy milyen tempval tölti elfér... sőt kötelező
Pórázon meg sokan nem szeretnek lógni
Szóval +1 a powebank-nak annak viszont alaposan utána kell nézni, hogy milyen gyorstöltési technológiákat támogat a teló ill. hogy ua. legyen a külső aksi. -
-
Egon
nagyúr
válasz
blt-blog #8945 üzenetére
Köszi a tippeket (mindenkinek). TSA oldalán valóban nagyon részletes szabályozás van.
Power bank: nekünk jó lenne, ha egész napos kiránduláson vagyunk, sok-sok fotózással; azért van pár 2-3 éves teló a családban, amelyeknek már nem 100%-os az akksija, nem rossz ha van egy tartalék töltési lehetőség...
-
Soulfly842
addikt
Pl.:
San Gimignano – Parcheggio Bagnaia Superiore → városkapuig mozgólépcső.
Siena – San Francesco parkoló → hosszú fedett mozgólépcsős rendszer az óvárosba.
Montepulciano – Parcheggio P8 vagy P6 → mozgólépcső és lift.
Perugia – különösen híres a fedett mozgólépcsős rendszere (egy mini alagútrendszerben!).
Arezzo -
Soulfly842
addikt
-
válasz
Soulfly842 #8947 üzenetére
, hajrá, érezzétek jól magatok!
-
Soulfly842
addikt
Egyre inkább úgy látom, hogy tartható lesz a tervem. Napi forgatókönyvek elkészültek az első hétre, tartalék idő, egy-egy elengedhető kisebb ponttal, ha minden kötél szakad (minden nap van benne ilyen).
Iszonyatosan várom. A tervezés eddig a kelleténél több időt vett el (a komplexitása miattt nem csoda)
- de ezt is imádtam/imádom most, ami már önmagában kiemelnék
Elgondolkodtam, hogy megírom/elkészítem életem első logout-ját erről az észak-olaszországi körutazásról - élménybeszámolóban.
Ha már ennyit dolgoztam vele... és hátha valaki kedvet kapna ...
-
blt-blog
kezdő
válasz
forceberg #8943 üzenetére
"Newark Liberty-n félrehívtak a véletlenül az oldalzsebben maradt 2,5 decis vízzel."
San Diegoban benne felejtettem egy bontott uveg vizet a taskamban. Nyilvan ki is szurtak, taska felre, kivette, kezeben tartva megkerdezte:- ez az one, vagy a kisbabae?
- ....oooo.... (gyorsan kapcsoltam)... a kisbabae!
- akkor rendben, jo utat -
blt-blog
kezdő
folyadekra a 100ml korlatozas el a kezicsomagra, bar volt egy idoszak, amikor az ujabb rontgenekkel szerelt reptereken ezt visszavontak, de kulonbozo okok miatt ujra ervenyben van. Ez egy europai szabaly. Ugyanakkor a vilag szamos reszen tukroztek, igy gyakorlatilag amerikaban is ugyanez van, csak ott ugye 3.4 uncia a limit. amerikaban a reptereken mindenhol a TSA felelos a szabaly betartasaert, ami egy szovetsegi szervezet, tehat erdemes az o honlapjukat etalonnak tekinteni. ilyen tekintetben jobb a helyzet, mint europaban, ahol ossze-vissza felvett emberek / outsource-olt biztonsagi orok vegzik az ellenorzest es gyakran meg reptereken belul is kovetkezetlen a szabalyok betartasa. az ossze-vissza -t ugy ertem, hogy minden repter maga donti el, hogy ki vegzi az ellenorzest, nincs egy szervezet aki az osszeset koordinalna.
power bankot mi mar nagyon regen nem hordunk sehova. a repulon van usb port es konnektor is minden szeknel, lehet ott is tolteni, a berautoban is lehet tolteni, a szallason is - semmi szukseg ra a mi szempontunkbol.
orvossagot (akar tu, akar folyadek) fel lehet vinni a megfelelo papirral. sot, igazabol barkinek barmit fel lehetne vinni, mert vannak gepek arra, hogy a folyadekokat alaposan megvizsgaljak 100ml felett is (peldaul a gyereketelek, bebietelek ilyenek). a bokkeno az, hogy amikor mi odaallitunk peldaul 12 darab 250ml-s folyekony babatejjel akkor ezeket egyesevel kell atvizsgalni es egyetlen uveg durvan egy fel percig tart. Na most akkor szorozd be a 12 uveggel, illetve add hozza a puresitett babaeteleket amiket szinten a keziben viszunk magunkkal es hamar kijon, hogy egyetlen csalad biztonsagi ellenorzese mondjuk 4-5 perc, pakolassal 6-7. Es most kepzeld el, hogy mindenki vinne barmit ami eszebe jutna. Szoval a szabaly azert van, hogy csak azt a keves folyadekot kelljen alaposan megvizsgalni amit muszaj vinni - az injekcio ilyen.
Ne guglizz, vagy jobban guglizz. Amerikaban TSA es a legitarsasagok weboldalai - van telefonszam, fel is hivhatod oket. Europaban a repterek weboldalain kell kontakt infor keresni. Emlekszem egyszer BUD-hoz is talaltam es fel is vette valaki a telefont es ertelmes valaszt is tudott adni, tehat kompetens ember volt. A fotelmegmondoknak, magamat is beleertve, ne higgy el semmit.
-
-
válasz
t72killer #8940 üzenetére
A külön aksinál érdemes megnézni, hogy nehogy legyen előírva tűzálló zacskó...
A hivatalos infó a mérvadó, nem a fotelhuszárok, azaz a légitársaságok/repterek honlapja.
A neten összevissza írnak mindent, ilyen pl. a víz is, hogy már vitt magával vizet.
Én meg pont nemrég megtapasztaltam, hogy nem lehet vizet vinni, legalábbis a Newark Liberty-n félrehívtak a véletlenül az oldalzsebben maradt 2,5 decis vízzel... -
A 100ml csak kézipoggyász, de olvasd el mindkét légitársaság részletes szabályait. Az amerikaiak hárklisabbak és változhatnak is a szabályok. Powerbank, bármilyen akksi/elem szigorúan kézipoggyászba és légitársaságfüggően vagy 100 vagy 160Wh a max megengedett kapacitás (powerbank nyelven a 100Wh kb 27000mAh).
A szuriról orvosi papír és esetleg email a reptérieknek.
-
Egon
nagyúr
Sziasztok,
hamarost repülünk az USA-ba (KLM-mel Hollandiába, onnan Deltával NYC-be). A rutinosaktól kérnék segítséget abban, hogy mit lehet feladni poggyászként:
- tusfürdő és egyéb kapcsán a 100ml-es korlátozás még él, vagy csak kézipoggyászra vonatkozik?
- Power bankot lehet feladni vagy senem?
- Asszonynak kellene trombózis elleni injekció, azzal mi a helyzet? A hosszú repülőút előtt kellene beadni neki, így elvileg csak kézipoggyászban tudnánk kivini, de gondolom a tű miatt nem biztos hogy fel lehet vinni a repülőre...
Peóbáltam guglizni a fenti témákban, de egymásnak ellentmondó infókat találtam... -
-
blg
senior tag
Sziasztok,
Van egy booking.com-os foglalásom júniusra egy olaszországi hotelbe. Ki is van fizetve.
Ma Whatsappon jött 3 üzenet egy holland számról (+31) hogy ő a hotel managere (tudta a hotel nevét, az én nevemet, a dátumokat, és írt egy foglalási számot ami viszont nem stimmel), és a folglalásom nincs megerősítve a booking.com-on és erősítsem meg a foglalásom egy linken, ami nem booking.com-os volt, hanem cardveryfy-booking.com -os.
Ez nyilvánvalóan egy phishing üzenet, de honnét tudták a nevem, telefonszámom, a hotel nevét és az ottartozkódás dátumát (de a foglalási számot meg nem)?
Mindenesetre jelentettem és letiltottam Whatsappon, és kikerestem a hotel email címét, és azon keresztül megírtam nekik is, hogy ilyen üzit kaptam...
-
Xarina
aktív tag
válasz
Soulfly842 #8935 üzenetére
Az Uffizibe ( meg sok más olasz műzeumba) minden hónap első vasárnapján ingyenes a belépés, de akkor nyilván még többen vannak. Viszont a belépő árából már sokszor meg van egy retur repülőjegy Pisába főszezonon kívül, mikor nincs akkora tolongás.
A Pisai torony melletti dómba is be lehet menni ingyenesen bármikor hátul, csak szólni kell az őrnek, hogy imádkozni megy az ember. Persze 2-3 percig nem szabad fényképezni, de utána már át lehet menni abba a részbe, ahol a turisták mászkálnak, senki nem foglalkozik már vele. -
Soulfly842
addikt
Igen, ezzel tisztában vagyunk, de azért köszi
Két dolgot beszéltünk, amit most kihagyunk:
1, Túl nagy a hype a Pisa-i ferdetorony körül, az elegendő lesz kívülről 40 EUR-t két főre szerintem nem ér meg csak azért, hogy örömködjünk magunknak
2, Feleségem nemzetközi nívó díjakat is kapott anno grafikai munkáiért, de az uffizi pont az embertömeg végeláthatatlan sora miatt kihagyjuk. Bár egy szépművészetiben egy napra is eltudunk veszni, de ez most a sorban állással és egyebekkel nem vonz minket.(ezek inkább amolyan embercsapdák, lélekveszelytők (
) szemben az uffizi értékével, ami különleges - így nem fogunk rá vágyni... talán majd egyszer télen repülővel átugrunk ). A dávid szobor kapcsán meg lesz tökéletes másolat. Firenzében (tökéletes, teljesértékű bronz) Piazzale Michelangelo-n, illetve San Marino-ban egy kisebb.
-
Valty
aktív tag
válasz
Soulfly842 #8932 üzenetére
Csak egy tipp, de mivel ez egy elég zsúfolt terv, ha valamit meg szeretnétek nézni, akkor érdemes pár nappal előre megvenni a jegyeket. Toszkánában elég durva sorbanállások vannak nyár közepén, vannak helyek (pl. Galleria dell’Accademia), ahova gyakran be se lehet jutni
-
Xarina
aktív tag
válasz
Soulfly842 #8932 üzenetére
Szerintem is teljesen felesleges az autópálya Olaszországban (mondjuk én máshol sem használom). Több autóút van, ahol 120-al lehet menni hivatalosan. De az olaszok amúgy is nyomják rendesen, 70-es táblánál, ha 90-el megyek simán lenyomnak az útról. Viszont a hidakon nagyon vigyázni kell, ott szigorúan veszik a sebességkorlátozást és akár fél év múlva is jön a 100 eurós csekk az itthoni címre.
-
Soulfly842
addikt
válasz
t72killer #8930 üzenetére
Nem az lesz, ismerem magunkat.
Nem bírnánk el tudati szinten, ha ennyire leredukálnánk. Nem a fotóélményért megyünk. Ha szükséges, akkor tudjuk menetközben redukálni a célpontokat. Fejben erre is felkészültünk.
De egyelőre tervezem a célokat, elemzem a városok időtartalmát, s látom hogy vannak olyanok, ami sok órás élmény, vagy akár közel egész napos, menetidőket is monitorozom stb. ha nem is 100%-osan de javarészt tartható lesz.Nem tervezünk autópályázást pont ezért
Sokkal autentikusabb az egész autópálya nélkül. max Bologna-Firenze
Úgy lesz mindenképp
Ha szükséges, akkor előbb írom felül a terveket, mint, hogy vesszen bármi
Viszont azt is figyelembe veszem, hogy az ember nem tart több ilyen körutat azonos útvonalon. Okosan kihozom/kihozzuk szerintem majd a maxiumot
-
sasa134
addikt
válasz
Soulfly842 #8927 üzenetére
Jószándékú észrevétel: egészen biztosan nem fogsz úgy haladni autóval sem, mint ahogy azt előre tervezed, nyáron pokol tud lenni Itália, dugók, folyamatos torlódások a kapuknál, parkoló keresgélés a népszerű helyeken...tapasztalat... Szóval sztem a "kevesebb több" elvet követve húzz le pár helyet a listáról, és élvezd meg éld meg az utazást - mert ez így egy állandó rohanásnak és stressznek tűnik (nekem legalábbis)..
-
válasz
Soulfly842 #8929 üzenetére
A lényeg, hogy ne egy turbófotózó rohanás legyen, hanem ÉLMÉNY. Muszáj prioritásokat lefektetni, vagy ha nem, akkor oda kell költözni 5 évre.
Én anno Rómára 3 napot szántam úgy, hogy a fő időrabló turistacsapdákba (Kolosszeum, Vatikán múzeum) be se mentem. Ellenben pl voltam sz Valentin sírjánál és több helyen, amiről az átlag kattingatós nem is hallott, mert nem szerepel az utikönyvében.
-
Soulfly842
addikt
válasz
t72killer #8928 üzenetére
Az a baj, ha jobban utánaolvas az ember akkor ez mind ínyencség(van benne tömegturizmus szempontjából több megkíméltebb helyszín is, ott egyszerűbb lesz és gyorsabb a könnyebb parkolás, az egyszerűbb bejárhatóság, stb miatt) , de köszönöm a tippet!
Inkább már az időt nyújtom egyre jobban
De ismerem magunkat, elemezve, céltudatosan, mindent előre feltérképezve lehozzuk ezt így szépen. Ahogy korábban írtam, Rómában is letalpaltunk 70 km-t 3 éve pár rövidke nap alatt. Itt is hatásosak leszünk szerintem és a leglényegesebb dolgok nem fognak kimaradni. Ha szorul a hurok, akkor meg egy-egy dolgot eltudunk ebből engedni.
Reggelit ahogy írtam a korai indulások miatt nem preferáltam többször is, de ugyebár Olaszországban mindenhol van egy közeli Bar (olaszoknál ugyebár ez reggelizőhelyként is preferált), vagy pékség szerű (Panetteria/forno/Pasticceria,), avagy piac
Ezeket inkább preferáljuk az árkülönbözetekből reggeli nélkül meg bőven kijön (6 szállásból eddig 2-nél van reggelivel együtt, de ott még így is rohadt olcsó volt)
-
válasz
Soulfly842 #8927 üzenetére
Ha partvidék is téma, és belefér egy kis extra, akkor ELBA szigetét tudom javasolni
. Városokból érdemes az ínyencségekre, esetleg nem annyira ismert dolgokra koncentrálni, mert ez a mennyiség szvsz sok.
-
Soulfly842
addikt
Ahogy korábban írtam: eldöntöttük a feleségemmel, hogy hihetetlen nyaralást, észak-olaszországi körutat fogunk megtervezni (Július második fele).
Köszi #8819zolda itt is a választ, bár már privátba is megtettem
- sokat segített az is
A tervezés előtt már írtam, de egyre inkább körvonalazódik minden, már az első 5-6 szálásfoglaláson is túl vagyok és látom a következő lépéseket is.
Saját Google térképen már a városok felvezetve, az első szállások is, leírások mentve a városokhoz, hogy hol mit, de városok szintjén csinálok majd még külön-külön google térképet is, ahol csak az adott kulináris élvezetek, látványos célpontok, történelmi csodák lesznek elmentve.
Amit eddig látok.
0. nap. Nyíregyről irány Nagykanizsa, max egy fürdés+séta a balaton déli partján, majd Nagykanizsán a határhoz közel egy szállás.
Majd hajnalban elkezdjük az első napi vágtát Caorle-ba, Chioggia és a Pó folyó partján a szállás. 20-30 pertre szabadstandok és egyéb szép partvidékek vannak, estére majd még oda kiugrunk. Ha túl jók lennénk időben , akkor aznap még irány Comacchio is, de egyelőre ezt még kizártnak tartom.(a többit nem részletezem napi szinten, de ez is már megvan az első hat-hét napra)
Ezt követően pedig tovább már bontás nélkül.
Comacchio, Ravenna, Cesenatico, Rimini, San Marino, Gradara, Fano majd a partvidéket elhagyva Urbino, Anghiari, Arezzo, Cortona, Montepulciano, Pienza, San Quirico d’Orcia, Bagno Vignoni (?), Siena, San Gimignano, Voltera, Pisa, Lucca, Firenze, Bologna, Verona és zárszónak 2 és fél nap (eredendő tevek szerint, de lehet, hogy még utolsó nap délelőttjére tevezek majd valamit még és akkor indulunk haza;ezt az egyet még nem látom át, ennek a megtervezését az utolsó harmadra hagytam az alapkörutat nézve).Már izgatottak vagyunk, rengeteget pásztáztunk, videóztunk, enyém a térképészet és a tervezés java, a feleségem meg csak bólint a szállásokra. A szállásokat tekintve nagyon jókat sikerült foglalnom relatíve vicces áron, több esetben reggelivel (mindenhova nem tervezünk reggelit mert tudjuk, hogy nagyon aktív menet lesz, a legtöbbször reggel 7-kor indulunk és este esünk az ágyba, de nekünk ezzel az aktivitással igazából szerintem nem lesz gondunk).
Egyelőre marad az aktív továbbtervezés.
Az tuti nem tengerparton 'döglés lesz', de így is lesz 2 (de inkább 3, mert az első napon is valószínűleg a parton kötünk ki majd késő du) Sok 'munkaórát' öltem már ebbe azt hiszem.
-
repvez
addikt
válasz
blt-blog #8922 üzenetére
mivel nincs összehasonlitási alapom ezért ezt nem tudom melyik a jobb , csak azt tudom, hogy ha a loungeba már 5 után tudok kajálni indulás elött az biztos jobb mint a semmi, ha a kfc meg csak 6 kor nyit akkor nem fogok a kaputol visszafutni, csak hogy a 630as gépreszállás elött tudjak enni.
Mire leszállok addigra meg már megint nem azzal telik az idő , hogy kaját vadásszak, hanem , hogy bejussak a városba és a szállásra és majd csak ezután tudok valami kaját nézni, ami jo ha délre meglesz.És egy hajnali 1es ontthonrol elindulással ez azért 11 ora kaja nélkül , ezért lehet jo opcio nekem ez .
-
arcsin
senior tag
válasz
blt-blog #8922 üzenetére
Korrekt kaják vannak szerintem. Múltkor volt cornflakes bundas csurke, tempura bundas zoldseg, pad thai teszta, bbq pulled pork, hercegnöburgonya. Plusz palacsinta/gofri mindig van. Hidegtálak (sajtok, felvagottak), saliöntetek, "kencék", kenyerek, min 2féle sütemény (gm citromtorta, 3csokis muffin volt utoljára) emellé kávé, üditö, pezsi, stb. Szerintem millioszor jobb mint kint enni, jobb is mint kint várni.
De mint írtam, kb délbe teszik ki az ebéd jellegü kajákat, elötte reggeli van (bajorperec, sultkolbasz, rántotta volt utoljára). Szval napszaknak megfelelö a kínálat. -
blt-blog
kezdő
"5k helyett 4k a kedvezményes bejutás a golddal, annyi meg a kfc és burgerking is van kint"
Szerintem a KFC vagy BK jobb kajat ad, mint a lounge, ahol eleg sovany a kinalat, hacsak az utobbi idoben nem fejlodtek valamit. Mi ebbe mar nem annyira megyunk, mert inkabb a hatar utan levo lounge-ot hasznaljuk, de az is folyamatosan fejlodik visszafele. Ha mindenkepp fizetned kell, en lehet valami rendes kajaert inkabb fizetnek, a lounge egyedul akkor eri meg, ha "ingyen" van (tudom, nincs ingyen, mert a kartyanak eves dija van, de felteszem azt nem ezert tartod).A security fast track szerintem hasznos, mi gyakran utazunk csucsidoben. Nem mondom, hogy orakat sporol, de kerultunk mar ki hosszu sort nem egyszer.
-
arcsin
senior tag
A wizz elsöbbségi az már a kapunál való sorbanállásra vonatkozik, nem a secutity-s fast trackre. Részemröl hátizsákkal elvagyok 5napot. Nemrég jöttünk haza Belgiumból. Hoztunk szuvenireket is. Az a wizz businesse, semmi köze a 2 cégnek egymáshoz. A repteren is vehetsz fast tracket, a wizzen is.
-
repvez
addikt
köszönöm, nekem se kellett eddig sokat várni ,mindig időben kimentem az induláshoz, csak ha valamiért ugy adodna, hogy jol jönne akkor tudjam , hogy mit kell csinálni mert olyankor minden perc számit.
De ha jol értem ez csak a bejutás megkönnyitésére szolgál, de nem ad hozzá plussz kényelmi dolgot. Ugy értem, hogy a wizznél ha jol tudom az elsőbbségi beszállással megvett jeggyel egy plusz csomag is felvihető a kabinba, de ez gondolom nem része az ajánlatnak.
Ezért kérdeztem, hogy a jegyet eleve igy kell e megvenni ? -
arcsin
senior tag
A fast trackhoz csak odamész, a fizikai kártyádat lecsippentik (nem terhelik semmivel) és beengednek. Amúgy a loungeban napszaknak megfelelö ételek vannak, tehát reggel/délelött reggelik(kolbász, rántotta, változó), délben ebédek (meleg ételek, változatosak), stb. Vannak hidegtál jellegüek is persze, de ez a fontos rész lemaradt.
A loungehoz is kell fizikai kártya, az még fontos, szóval ne csak walleten/payen legyen nálad.
Nekem platinumom van, a loungeba nekem +1 fönek ingyenes a belépés, a beszállókártyát még el szokták kérni (nem kell abból fizikai) -
repvez
addikt
És a fast trackrol tudsz valami infót?
A lounge csak azért gondolkodtam, mert ha jol tudom az már 5kor nyit mig as kinti bufék csak 6kor. és eddig amikor mentem akkor 6 után már beszálás van az elso járatokra és mivel hajnalban már fel kell menni a reptérre jo lenne enni elötte valamit, 5k helyett 4k a kedvezményes bejutás a golddal, annyi meg a kfc és burgerking is van kint. -
dkaro
őstag
Nem kell a kártyával venned a jegyet. A legtöbb esetben azért biztosít bejutatást a loungba mert MasterCard kártya. Ha jól tudom csak platinum és felette ingyenes alatt fizetni kell és akkor nem igazán éri meg, max ha sokat kell ott ülnöd. Jellemzően kis szendvicsek, sütik szoktak lenni pesten illetve innivaló.
Fizetni belépésnél kell ott lesz egy reci ahol elkérik a kártyád. -
repvez
addikt
üdv! valaki le tudná irni a tapasztalatát vagy infot azzal kapcsolatban, hogy a gyakorlatban hogy mukodik, ha van egy OTP hitelkártya amihez jár a kedvezményes Lounge használat és a fast track ? ha repülövel utaznék.
Arra lennék, kiváncsi, hogy a repülöjegyet is már igy kell megvennem, hogy tartalmazza a fast tracket vagy hogy tudom aktiválni vagy igazolni, hogy jogosult vagyok rá? a loungeba valo bejutás után az árat hogyan kinél kell fizetni és utána svédasztalos bármenyni fogyasztás benne foglalva az árba vagy menu rendszeruen kell kérni az ételt vagy italt valakitől?
Még nem voltam ilyen helyen . -
tylerddd
veterán
Üdv! Remélem belefér a topik profiljába! Booking.com-on foglaltam szállást 2025 novemberére Budapesten. Előre fizetnék, megadtam a webkártyám adatait, visszaigazolták, de nem történt levonás. Van ezzel kapcsolatban valakinek ötlete? A szálláshelyet elértem, de a booking-hoz irányítottak, akiket viszont képtelenség elérni. Mikor húzzák le ilyenkor az összeget? Ha nem vonták még, akkor miért? Köszönöm!
-
-
A gopro legnagyobb baja a levegőre tervezett optika, ami a kép külső kb harmadán már elmossa a részleteket. 2-3méter mélységben, trópusi déli napsütésben egy narancs szűrővel és egy víz alá való korrektorlencsével teljesen rendben leszel.
Amúgy még egy opció, használtban nikon AW1! Bár nem tudom egy ennyire régi szerkezetnek nem kellene-e átvizsgálni, újraszilikonozni a tömítéseit.
-
Xarina
aktív tag
válasz
t72killer #8905 üzenetére
Nyilván nem 10+ méter mélységbe kell egy ilyen kis gép, max 4 méterig bőven elég, Az eddigi tapasztalataim szerint a GoPro nagyságrendekkel rosszabb volt, mint egy kis kompakt gép, mint pl. a Lumix DC-FT7. A legjobb a bridge Canon volt a különálló tokkal, de az túl sok helyet foglalt a saját akkutöltővel meg mindennel együtt, főleg úgy, hogy nálam jelentősen romlott az akku üzemideje néhány év alatt. Egyébként meg szinte napi használatban volt többszáz képpel, mert amikor megvolt, nem vittem másik gépet, azzal fotóztam mindent, de nálam soha nem bírták 5 évig sem, nemhogy 10-ig.
De mivel ezeket már sehol nem árulják, kénytelen leszek megnézni újra egy Goprot, ha már mindenki ezeket ajánlja. -
-
fényképezés. ha sötét van, akkor fényt kell csinálni, vagy nagyobb érzékelő kell, ami nagyobb optikát és így nagyobb gépet eredményez.
egyébként a "saját" akksi alapvetően elég tartós dolog (10+ éves sony meg canon akkuk nálam simán működtek), de rendszeresen használni kell őket. ha a fiókban állnak másfél évet lemerülve, az hamar tönkreteszi őket.
az akciókamerák fejlődtek egyébként (az osmo action 5-ben 1/1,3" szenzor van, a régebbi goprokban 1/3"), de a fizikát csak feszegetni lehet, alapjaiban meghágni nem.
egy kompakt kamera hasonló szenzorral ugyanígy nem fog jó képet készíteni, ha elfogyott a fény).ha nekem kellene olcsón és kis méretben megoldanom a dolgot, én is goprot + lámpát vennék.
-
Xarina
aktív tag
válasz
t72killer #8902 üzenetére
Nehéz és nagy cuccok eleve nem kellenének én mindig csak a sima kis hátizsákkal utazom. Ha olyan helyre költöznék én is megvenném a drágát, de hobbi fozózáshoz nem akarok többszázezret költeni. Spéci víz alatti tokot sajnos már nem látok sehol vagy csak aranyárban, pedig azok elég jók. Goprot több éve próbáltam, de annak víz alatt már nagyon gagyi a minősége, főleg 3 méter alatt. Videó még csak csak elmegy, de fotózáshoz szerintem borzasztó. Nem tudom, hogy az újabbak mennyit fejlődtek ilyen téren. Régen elég nagy kínálat volt 40-60 ezer Ft között direkt vízalatti fényképezőkből, azokat áfamentes helyen megvéve simán megérték az árukat, de sajnos ilyeneket sem látok már sehol.
-
Használtam RX100iv-et, méregdrága nauticam tokban. SzVSz tök macera, nagy nehéz dög, inkább egy GoPro + spéci vízbevaló előtétlencse + 2 komolyabb, jó színvilágú LED-lámpa.
Ha vérprofi minőséget akarsz, az nem áll meg használtban se 6-8kEUR, 5-6 kiló alatt és kell vagy 50-60 fotós merülés, míg megtanulod használni. Ha leköltöznénk a Fülöp-szigetekre + rámszakadna egy pézeszsák, vennék vmi bálnafotós eszközparkot persze.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Xbox Series X|S
- LEGO klub
- Jövedelem
- Tőzsde és gazdaság
- Szomorú jövőt vetít előre a dedikált GPU-knak a Jon Peddie Research
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Brave
- Philips LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S23 / 8/128 GB / Gyárifüggetlen / 12hó Garancia
- Bomba ár! HP ZBook 15 Studio G3 - Intel Xeon I 32GB I 512SSD I 15,6" FHD I Nvidia I Cam I W10 I Gar
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- Giant Talon 0 Sport - Hardtail Mountain Bike
- Lenovo Legion Pro 5 16IRX9
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged