- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Házimozi belépő szinten
- Milyen monitort vegyek?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- SSD kibeszélő
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Ismét kiszáll a tabletpiacról a Google?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mezey Lipót
tag
Az utólagos notebook hűtő padoknak az ég egy világon semmi értelmük azon kívül, hogy a sok hülyegyerek még egy xarra elszórja a pénzét.
Ugyanis a notebookok hűtése egy dinamikusan szabályozott rendszer, ahol a szervo mindig egy beállított tartományon belül igyexik tartani a belső hőmérsékletet.
Bizonyos esetekben még az is előfordulhat, hogy a hűtőpaddal melegebbek lesznek a készüléken belüli kritikus alkatrészek mint nélküle, mivel a hűtőpad felboríthatja az említett szabályzórendszer egyensúlyát.
Például a hűtőrendszer alacsonyabb külső hőmérsékletet érzékel a noti alól elszívott meleg levegő miatt, ezért visszavesz a saját ventillátorának a fordulatszámából, ugyanakkor lecsökkent belső légáramlás miatt azok az alkatrészek, amelyeket a hűtőpad nem lát el - nem tud ellátni - pótlólagos levegővel, a normálisnál máris forróbban dolgoznak.
Aminek ténylegesen értelme van az a notebook aljának cirka 3mm-el való megemelése. Például egy magasabb gumiláb felragasztása. Elég csak a kijelző felőli oldalon megemelni a notit.
A gyártók többnyire ezzel a távolsággal trükköznek, mivel az oldalról és hátulról beáramló levegő a kis asztalfelület-notebook alj távolság miatt, mire a légbeáramló nyílásokhoz ér, már jócskán felmelegedhet.Rendes vagyok. Segítek másoknak hogy legyen egy igazán sz@r napjuk.
-
Mezey Lipót
tag
válasz King Unique #4682 üzenetére
Ha a noti burkolat alatt van a HDD, akkor a pad nem sokat hűt rajta, ha hűt is egyáltalán valamit.
Annyit biztosan nem, hogy a HDD élettartamára érdemi hatással lehessen.
Az ergonómiával a szépséggel, meg a kényelemmel nem vitatkozom, mint ahogy vallásról és ízlésről sincs értelme polemizálni.
Én csak annyit állítok, hogy egy önszabályzó rendszerbe nem tud belenyúlni a user, vagy ha belenyúl, - jelen esetben eltolja a hőmérsékletszabályzó kör " munkapontját" -, adott esetben többet árthat vele mint amennyit használ.[ Szerkesztve ]
Rendes vagyok. Segítek másoknak hogy legyen egy igazán sz@r napjuk.
-
Mezey Lipót
tag
Ha alulról kényszerhűtöd a notit és ezért befékez a belső venti, akkor alulról ugyan hűtöd a burkolatot, közben az alaplap felső részén lévő áramkörökre már kevesebb levegő jut. A burkolaton keresztül való hűtés hatásfoka ugyanis sokkal rosszabb mint a noti saját hűtőrendszeréé. Ebből a szempontból a CPU hőmérséklet adatok nem sokat jelentenek.
-
Mezey Lipót
tag
Pontosan azért lassít a venti, mivel - ahogy az előbb éppen irtad is - a CPU alacsonyabb hőmérsékletet érzékel.
Csakhogy a proci köszöni jól van, mivel neki saját nagyteljesítményű hűtőköre van. Ellentétben sok más szintén jócskán melegen dolgozó alaplapra integrált áramkörrel...
Nem is nagyon hallottam proci elmelegedés miatt kimúlt notikról.
Annál többször az elengedett BGA forrasztások miatt. A többnyire tokban tanyázó CPU-val ellentétben, az alaplap többi áramköre ugyanis ezzel a módszerrel kerül fel a főpanelra és nem sokra megy a hűtópadod által a burkolatra áramló levegővel. Az utóbbiak inkább azt szeretik, ha szépen belül, közvetlenül rájuk fújják a friss levegőt. A belső hűtő ugyanis pontosan ezt teszi.Rendes vagyok. Segítek másoknak hogy legyen egy igazán sz@r napjuk.
-
Mezey Lipót
tag
válasz King Unique #4688 üzenetére
Lehet, hogy a hűtőpadod "frankón befújja a friss levegőt", ám ami hűtőpadot én láttam, az inkább elszívja meleg levegőt a noti alól. Értelme is csak ennek van, a "befújásnak" viszont nem sok, mivel a pad gyártója soha nem tudhatja, hogy user gépén hol is van a szívónyílás. így meg akkor végülis hogy...
Egy noti amely hűtőpad nélkül lekapcsol, az valójában egy hibás készülék. Meg kell javítani, vagy ha nem lehet, akkor ki kell kukázni. Egy ferdén felrakott, rosszul felfekvő hűtő is okozhat hasonló hibát.
Az adataimat és a munkáimat mindenesetre egy döglődő készülékre én biztosan nem bíznám.Rendes vagyok. Segítek másoknak hogy legyen egy igazán sz@r napjuk.
-
Mezey Lipót
tag
Koncentráljunk kicsit a lényegre, mert ez így elbeszélés egymás mellett.
1. Egy szervo rendszerbe nem tudsz másként bevatkozni, mint hogy eltolod a munkapontját, jelen esetben a noti számára hátrányos irányba(mivel nem tervezett módon beavatkozol a rendszer termikus környezetébe, más szóval becsapod szenzorokat, amelyek a valóságosnál hűvösebb külső környezetet érzékelnek, holott ez nem igaz).
2. Magamat idézem: "A burkolaton keresztül való hűtés hatásfoka ugyanis sokkal rosszabb mint a noti saját hűtőrendszeréé.", tehát a pad által megmozgatott levegőt - a belső hűtőkörrel elentétben - nem tudod a tényleg szükséges helyekre eljuttatni.
Nem véletlenül ilyen gyenge a hűtőpadok mérhető hatása és ezt a tesztek is szépen modellezik.
A belső hűtőkör reagál a padra és minimális eltéréssel közel hasonló értékre állítja be a CPU hőmérséklet értékeket. Közben az alaplap meg már kezd megfőniRendes vagyok. Segítek másoknak hogy legyen egy igazán sz@r napjuk.
-
Mezey Lipót
tag
Hiába fújja a pad a notira a levegőt, többnyire a burkolatra teszi és csak a vak véletlenen múlik ha a két nyílás egybeesik.
A gyártók az eladhatóság érdekében hetet-havat összehordanak, de ezzel a user még bőven nincs kisegítve.
Szerintem meg a a hútőpadokat is azért terjesztették el, hogy minél több noti vonja ki magát a forgalomból.
Mindenki jól jár, a noti gyártók, a hűtőpad gyártók is, csak a user pislog a bexart notija felett...A notik meleg miatti lekapcsolódásáról King Unique írt, de itt is a témába vág.
-
Mezey Lipót
tag
válasz Impressa #4693 üzenetére
Kevéssé a HDD tólmelegedéséről beszéltem, az egy másik történet. A HDD-k gyártóról-gyártóra, modellről-modellre eltérően melegednek. Van amely alig melegszik, mások majd' megfőnek.
A melegedős HDD-knek segíthet a pár fokot a pad, de csodát nem tud tenni. Inkább olvass teszteket és cseréld le egy hidegebb HDD modellre."A belső hűtő ugyanis pontosan ezt teszi. de mi fújja rájuk a levegőt, hisz a venti kifelé dolgozik."
Ugynaz a venti, amely "kifelé dolgozik" nem bonyolult, gondolkozz csak...
-
Mezey Lipót
tag
"1. A noti hűtőrendszerét pont nem érdekli a külső hőmérséklet."
Ez érdekes volna, mivel ezzel kb. olyasmit állítasz, mint hogy például a szívet nem érdekli a vér, amelyet amúgy pumpál.
2. "mégis jótékony hatással van rá, hisz elősegíti a hőelvezetést. Igaz a burkolaton keresztül, közvetett módon, de mégis jól mérhetően."
A burkolat lehet hogy lehül valamelyest, ám a noti saját hűtőrendszere által elvonható hővel össze sem mérhető módon hat ez a noti egészére.
-
Mezey Lipót
tag
"- a noti beépített hűtésének szívókörére fujja a levegőt
- az egyéb (szellőző)nyílásokon keresztül is járatja a levegőt
- a burkolatról is elvezeti a hőt, ezáltal is hűtve a belsőt."Ez mind szép és jó is volna, de...
Sajnos ezt a szép idillt összetöri az a száraz tény, hogy a járulékos külső hűtés miatt a belső "visszavesz".
Egyszerű a logika.
1. Ha hatásos a pad hűtése, akkor akkor a noti belső hűtőkörének mindenképpen csökkentenie kell a teljesítményét (márcsak az akku kímélése okán is).
2. Ha a noti hűtése mégsem szabályoz le, akkor a pad mint hűtőegység kutyaxart sem ér.
Magyarul lényegében ott vagy, mintha padot nem is használnál. Az említett szervo hőszabályzás miatt van mindez.Rendes vagyok. Segítek másoknak hogy legyen egy igazán sz@r napjuk.
-
Mezey Lipót
tag
válasz Impressa #4706 üzenetére
Na definiáljuk a dolgot, mert ez így egy kicsit talajtalan...
A belinkelt hőcsöves hűtőegység csak egy eleme egy komplex áramlási rendszernek, amelynek az elsődleges feladata a notebook belső thermikus viszonyainak a fenntartása és a hűteni kívánt egységek esetében a rájuk jellemző - a gyári paraméterekben elvárt - hűtőteljesítmény biztosítása.
A venti alatt a külön nyílást a gyors thermikus megfutású CPU hatásosabb hűtése miatt alakítják ki.
De ez sem mindig igaz, mivel sok notebookban a CPU alatt éppenishogy teljesen lezárják a még meglévő hútőnyílásokat is és egy teljes levegőáramlási kört alakítanak ki pontosan azért, hogy ne csak a CPU-t hűtsék, hanem a többi szintén jócskán melegedő egységet is.Szép is lenne, ha csak a CPU-t hűtenék...
A legtöbb notebook a keletkező hő nagyrészét a billentyűzet felől adja le, itt pedig a hűtópad hatása kb a nullánál is kevesebb.
Köszi a képet, de már láttam ilyesmit...
-
Mezey Lipót
tag
Mint írtam, egyszerű a logika...
Ha hatásos a hűtőpad, akkor lehűti a notit, ergo nincs értelme az akkuzabáló max. venti fordulatnak, tehát a szervokör csökkenti a venti fordulatát és vele együtt a hűteni kívánt alkatrészek (belső)hűtését is.
Ha viszont nem csökken a venti fordulata és vele a belső hűtőkör teljesítménye, akkor viszont a pad mint hűtőegység sem ér semmit.Hol itt az ellentmondás. Egyszerű szervo szabályzás, vagy közérthetőbben negatív visszacsatolás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új Thinkpad P1 Gen 6, FHD+ IPS, i7-13700H, NVIDIA Quadro A2000 Ada -8GB-, 64GB DDR5 1TB NVMe, 4G LTE
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i5-8GEN I 8-16GB I 256GB I 14" 2K I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i5-8GEN I 8-16GB I 256GB I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480 - i7-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G3 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- HP EliteBook 845 G8 / Ryzen 5 PRO 5650U / 32GB/512GB
- Eladó Sony Vaio PCG-71211M notebook / Intel i3 / 4GB DDR3 / 120GB SSD / 1 TB HDD
- Lenovo Thinkpad X280 notebook
- Eladó hibás Asus F5SL notebook alkatrésznek / core 2 T4300 / AMD HD 3470
- ÚJ MacBook Pro 14" M4 PRO 24GB 512GB!!! Space black (pacek fekete) -MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest