Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Ribi
nagyúr
Jay videóban egy bios frissítés segített a problémán. Összegezve akár agesa/valami más bios probléma is okozhatta mizériát neki. De ez is csak egy tipp, meg ugye mivan inteles gépekkel?
-
King Unique
titán
válasz
King Unique
üzenetére
-
Ribi
nagyúr
-
bambano
titán
válasz
Dragon3000
üzenetére
Az érdekes gondolkodás az, hogy mindenki más hibás, csak az ms nem, és ezt elhisszük egy kirívóan nem objektív portálnak.
Az, hogy egy ekkora hiba nem bukott ki, mielőtt széles körben terjeszteni kezdték a patchet, az kirívóan durva hiba. Ja nem, az ms-nél ez nem kirívó, csak egy sima patch-kedd. -
IstvánLászló
őstag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Igen ez így van ahogyan mondod,kolléga írt itt erről a problémáról.
Azt tényleg nem is értem mi ezzel a gond. -
bambano
titán
Nem belépett a beszélgetésbe, hanem elindította: [link]
-
válasz
Dragon3000
üzenetére
Meg Corsair, Kioxia, Maxio, Phison és InnoGrit controlleres SSD-k is.
-
King Unique
titán
Megerősítette a Phison az SSD-k elhalálozásának okát a Windows alatt
n+1-edik eset : újabb firmware hibás SSD-k...

Illetve csak a korai gyártású, régi firmware-rel kiadott modelleket érinti azoknál a bizonyos "egyes felhasználóknál", mert a kereskedelmi forgalomba került újabb gyártású SSD-ket újabb firmware-rel már nem érinti a közlemény alapján, meg az előbbi estben is elvileg adott a lehetőség frissíteni a firmware-t, amit egyesek úgy látszik elmulasztottak. -
válasz
Dragon3000
üzenetére
Nem csak a WD-kkel volt gond.
-
King Unique
titán
Annyi köze van csak, hogy bizonyos módosításokat az operációs rendszerben az ipari hulladék, firmware hibás SSD-k úgy látszik nem tudnak normálisan kezelni, ami módosításoknak - pl. HMB-nél a Windows 11 24H2 verzió eltörölte a 64 MB-os korlátot és engedett többet is használni a teljesítmény javítása érdekében - normál esetben nem kellene semmilyen gondot okoznia és normális SSD-knél nem is szokott. 
Na meg az is milyen érdekes, hogy ezeknél a problémáknál végül soha nem a Windowsokhoz, a Windows 11-hez kell kiadni soron kívüli extra frissítéseket a javításhoz, hanem mindig az érintett SSD-khez adnak ki a gyártók firmware frissítéseket, ez is sokat elárul arról, hogy valójában mi a probléma forrása. 
-
bambano
titán
válasz
Dragon3000
üzenetére
Attól, hogy ugyanazt a driver fájlt tölti be az oprendszer, az még nem feltétlenül ugyanaz minden termékre.
A linux driverekben is van rakás feltételes elágazás pci azonosító alapján.
A fő baj, hogy az ms szerint az egész világ bétateszter. -
válasz
Dragon3000
üzenetére
Biztos lehetsz benne, hogy a Microsoft is ludas, miert csak a 24H2-vel jott elo a jelenseg?
-
Dragon3000
nagyúr
Az miért van, hogy korábban csak a wd-nél volt gond, mindenki más megoldása meg gond nélkül üzemelt a 24H2 bevezetésekor is? Persze mindig mindenben a windows a szar, aztán nagyon sokszor kiderül, hogy még sem, mint amikor az emberek jobban tudják, hogy mi kell a rendszerbe és mi nem, aztán amikor olyant is kiszednek belőle, ami miatt összefossa magát a rendszer, akkor is a windows lesz a szar és nem a felhasználó a hülye. Volt nem is egy ilyen eset a windows topikban, amikor már tízszer leírták az illetőnek, hogy mielőtt szétkúrja megint a friss telepítést, először nézze már meg, hogy a belenyúlkálás nélkül megy e hiba mentesen. A megfejtés, igen utána nem volt vele gond, az okosabbnak ez 10 windows telepítésébe került...
-
Chiller
őstag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Linuxra kellett FW patch? Win10-re?
-
Dragon3000
nagyúr
-
Ribi
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
Nem tudod mi változott windowsban és a cikk is arról szól hogy phison vezérlőkkel is van probléma, nem csak WD-nél. Nem tudom miért fogod azonnal az SSD-re amikor nem tudod mit változott a windowsban. Mert windows sajnos pont arról híres, hogy dokumentálatlanul változtatnak dolgokat ami persze vagy szabványos vagy nem.
Az egy másik dolog hogy a windows a nagykutya és mindenki kénytelen hozzá igazodni, de hogy úgy tekintesz a windowsra mint valami alapkő ami nem lehet hibás az nekem totál elmebaj. Nem tudni ki a "hibás", de akár az SSD akár a windows, az SSD oldalon kénytelenek megoldani. Csak annyit írok, hogy ne fogd az SSD-re , mert nem tudni ki okozta az egészet. -
Ribi
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
Arról tudok, mert az van. Csak egy példa volt, hogy veheted windows meg ssd problémának is. Miért az SSD a hibás ha egy windows frissítés/update miatt hibás lesz a ráírt adat? És miért az SSD a hibás ha W10 alatt minden jó de W11 alatt nem? Attól függ melyikre fogod.
-
Ribi
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
Háát valószínű mind2-vel vannak gondok. Miért adott ki WD is egyes SSDkhez új firmware-t W11-re. W10-es hez még nem kell. Lehet fogni SSD-re és win-re is egyaránt.
-
cami][us
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Valahogy ezek csak 11 alatt jönnek elő, de biztosan nincs köze a rendszerhez.
-
King Unique
titán
Nocsak, megint a firmware hibás SSD-k és a megoldás a firmware frissítése. Ami annyira nem meglepő, hiszen mi más lenne egy ilyen hibának az oka, meg a korábbi hasonló esetek oka is SSD firmware hiba volt...

-
IstvánLászló
őstag
A véleményedet én is támogatom,nagyon meglepet ez a hír.
A driveok nem szoktak csak úgy hírtelen elhalalozni, én még ijet sohasem tapasztaltam.
Az oka szerintem szoftveres is lehet,ezt nem is zárnám én ki,mert másoknál is jelenkezett ez a híba.
Azt jelzem nem vagyok programozo és nem is értek én hozzá,ez csak is egy feltételezés és nem pontos megállapitás.
A hdd azért nem is volt itt emlitve,mert sokan már Ssd-ket használnak,erről tömören ennyit tudok mondani és még azt hogy remélem,meglesz a megoldása ennek a problémának. -
válasz
Dragon3000
üzenetére
Pedig voltak emlitve - legfeljebb itt nem - es nem csak DRAMless megoldasok adtak be a kulcsot. Elhalalozas is volt, amikor a drive egyaltalan nem volt tovabb hasznalhato.
-
A.Winston
tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
2.5-es sata volt. Koruk valahol 5-10 ev kozt. Olyan szinten doglottek be hogy bios sem bootolt, alig jottem ra az a baja. Nem volt tragedia, csak meglepo. Igy meg kicsit gyanus. De mindegy, most mar ekkora meretben ugy is csak ssd-t kapni.
Dragon3000:
emliti a cikk, hogy esetenkent hdd… -
IstvánLászló
őstag
válasz
A.Winston
üzenetére
A gépemben 5-10 éves 2 hdd-m 100/100-as a kondiciójúk.
Azt kérdezném ha lehet mijen hdd-ről beszélsz,2 hdd-nek jók a csatlakózásai,rossz érintkezés is tud sok problémákat is okozni.
Azt értem én is hogy régóta használod,hdd nem szokott csak úgy megálni is magától,erre ezt tudom most mondani tömören. -
A.Winston
tag
Nekem augusztusban 2 hdd doglott be. Ugyanabba a w11-es gepbe. Korukra gyanakodtam eddig, de mivel meg hasonlo esetem nem volt tobb evtized alatt kicsit gyanus is igy..
-
jack982
senior tag
egyre jobban nézelődök egy linux irányába. a mostani 10-ről nem váltok 11-re az tuti.
-
Dragon3000
nagyúr
-
negro
őstag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Azon filoztam mennyire szurrealis, hogy ezert anno, 60 gigaert ~30 ezer kornyeken fizettem, ami ma amugy ilyen ~55 ezernek megfelelheto osszeg ("macskas fadisz" koszi) amibol ma 2 terrat kap m2-bol az ember.
-
G@ben
addikt
Kikapcsoltam a tesztkörnyezetet, így nem dobott hibát, de most ezt mutatja:

Eszerint még fent van, pedig elvileg töröltem, de ha bemegyek a frissítések eltávolításába, akkor ott nincs a listában. Akkor most letöröltem vagy sem? Nagyon új nekem a Win11, kicsit még elveszek benne.
-
G@ben
addikt
Mivel nem szeretnék semmiképp adatvesztést, eltávolítanám ezt a frissítést. Próbáltam a neten leírtak alapján [link] , de hiába van bekapcsolva a Tesztkörnyezet, a 0x800F0825 hibát dobja ki. Újraindítás megvolt, úgy csináltam, ahogy a leírás mondja.
Hogy tudom törölni a frissítést? -
Dragon3000
nagyúr
válasz
pandras83
üzenetére
Nekem kingston renegade 2TB van, 80% körüli telítettséggel és fent van a frissítés, több játék is volt a héten is updatelve, volt játék, ahol több mint 50GB volt a frissítés, eddig nem volt semmi gond, pedig fent van a frissítés, sőt a korábbi hírben szereplő KB5062660 is fent van.
-
pandras83
őstag
Épp egy 60gb-os letöltés végén voltam aznap, amikor elkezdett terjedni hogy gebasz van (Crucial P3 4TB-os nvme-m, a legutolsó firmware van rajta és 60% felett van a telítettség. Nem volt gondom a letöltés után, de azért visszavonattam a frissítést és jegeltem win updateket 4 hétre. Lehet még valamit tenni ellene egyáltalán?
-
-
King Unique
titán
Hát mondjuk onnan, hogy a tavasszal az nyilván nem augusztus.
Előtte nem volt semmi, max. a már linkelt HMB-s eset a firmware hibás WD és SanDisk SSD_knél, de az megint más.Ez tipikus probléma szokott lenni SSD hiba, vagy régi verziójú BIOS és / vagy SSD firmware miatt, de fizikai csatlakozási probléma is okozhatja, egyes PC-knél brand helyett OEM SSD használata miatt is lehet ilyen, stb.
-
syler123
veterán
válasz
King Unique
üzenetére
Biost frissítettünk, ssd firmware-t nem. Honnan tudod hogy semmi köze hozzá? Semmi sem biztos, az sem, hogy ezzel a legutolsó frissítéssel került be a hiba.
-
syler123
veterán
Nálunk a cégnél tavasszal voltak olyan problémák, hogy az újonnan vásárolt gépekből kb 20 -ból 15 db ssd néha nem indult, uefi-be dobott és azt írta 0 mb, mint mikor elszáll az ssd firmware-je, nem is a nevét írta ki. Áramtalanítás után jók voltak, de kicseréltettük, mert nem tudtak velük mit kezdeni, valamelyik meg is halt teljesen. Érdekes lenne, ha nem is az ssd-kkel lett volna baj, hanem ezzel a csodás Win11-el. Most csak 1-2 vel van gond, azok Kingmaxok, de az olyan gépben van ami alig van használva, nem foglalkoztunk vele, biztos azok is phison vezérlősek.
-
ricsip
addikt
Ha van kedved data recovery-set játszani (azaz nincs tétje, h. adatvesztés lesz-e, mert ugye van erről a drive-ról biztonsági mentésed a katasztrófa előttről?), akkor írj ki egy system rescue cd v12.02 amd64.ISO-t USB-re [link]
Bootolj be erről az USB-ről (ELŐTTE HÚZZ LE A GÉPRŐL MINDEN MÁS HDD-T MEG ESETLEGES SSD-T IS, csak a sérült ssd legyen látható a system rescue elindított Linux-ban, pl. "lsblk" parancs), és a "testdisk" -el kerestesd meg a particiókat. Ha szerencséd van, meg fogja találni, ilyenkor simán visszaíratod vele, reboot, és néhány fájl sérülése kivételével vissza tudod állítani az SSD-halál előtti pillanatokat. Ettől persze még a hiba újra előjön majd, ha ismét az ssd-ről indítod el a rendszert. De legalább a partició meglesz, és ki tudod menteni róla a fontos adataidat.
-
Cassi
őstag
Ebbe konkrétan belefutottam, mielőtt olvastam volna róla. RAM cache-es SSD-m van (Lexar NM790). Lefutott az update, reboot, majd egy gacha játék frissítette volna magát, de a végén kiírta, hogy file error, és integritásellenőrzést javasolt. Erről már rögtön sejtettem, hogy valamelyik update komponens baja, megtaláltam és uninstalláltam. Azóta nem volt gond.
Az a baj a jótanácsokkal, hogy egy önfrissítő program nem árulja el pontosan, mekkora resource fájlokkal fog dolgozni. Ha jól csinálták meg, nyilván jelzi, ha baj van.
-
JHC
tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Nos én ilyen meghajtót soha nem vennék. Amúgy csak az újabb NVME specifikáció tudja ezt a fajta gyorsítótárazást, de érdekes, hogy a videóban nem fut a windows rögtön BSOD-re, hanem először csak elkezd lassulni a betöltés. Én úgy emlékszem amikor valami engedély nélkül akar írni egy hardver memória tartományába azért azonnali BSOD-nak kellene lenni. Ha azt feltesszük, hogy a kivétel kezelés hardveres, márpedig a 386 óta az, akkor szerintem valamit elbámészkodtak a kernel írói, hogy ezt a kernel nem veszi észre azonnal. Aztán lehet szerintem a memóriacímzés randomizálója kicsit túlbuzgó. De lehet, hogyha már memcache, akkor javítani szerettek volna a dolgon mondjuk zerocopy módszerrel, aztán nem sikerült.
-
King Unique
titán
Ha szimplán Windows hiba lenne és a havi kumulatív frissítés miatt, akkor arra már rég kiadtak volna soron kívül egy ún. Out-of-band (OOB) frissítést, mint pl. 23H2 verziónál a KB5066189-et a visszaállítási problémára. Ellenben 24H2 verziónál semmi ilyesmi nem történt, max. az új fejlesztéseket tartalmazó előzetes "D" kumulatív frissítés lett kiadva pluszban.
Na meg milyen érdekes, hogy egy korábbi, a WD és SanDisk SSD-ket érintő Windows 11 24H2 verziónál jelentkező problémánál is nem OOB Windows-frissítést kellett kiadni a javításhoz, hanem maguknál az érintett SSD-knél a firmware-t frissíteni, mert azok már attól megborultak, hogy a 24H2 verzió HMB-nél a 64 MB-os limitet eltörölte és engedett pl. 200 MB-ot is használni. A mostani esetnél is vsz az SSD-k gyártói fognak majd kiadni firmware frissítéseket.
Firmware hibás ipari hulladékok, sőt több SSD-nél is az üzembe helyezés előtt 0. lépésként eleve erősen javasolt a firmware frissítésével kezdeni, máskülönben jönnek a szektorhibák, fagyások, fals S.M.A.R.T. attribútumok és egyéb anomáliák...
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
King Unique
üzenetére
Nem néztem utána az egyes típusoknak külön, de az egyik portálon azt is írták, hogy a drammal nem rendelkező ssd-k esetében volt gond, amik gyorsítótárnak a rendszer memóriát használják. Ha így van, akkor bármelyik érintett lehet, aminél nincs dram, de majd úgyis kiderül minden.
-
válasz
IstvánLászló
üzenetére
A 2TB-os Samsung 970 Evo Plus vajon mennyire érintett?
-
Polllen
félisten
Én erről a hibáról azután hallottam, hogy már megjött a 6 éves WD blue 500GB-s SSD-m helyett az új, miután az meghalt...
Persze lehet nincs összefüggés, de minden feltételnek megfelelt az eset, pont ugyanúgy raw formátumunak látom már csak. Linuxos gépre még nem dugtam rá, hogy lehet-e vele valamit kezdeni, a windows 11-s gépeken nem müködik. Mák, hogy már kiszolgálta az idejét. -
JHC
tag
Ez igaz, de azt is mondták, hogy nem függ össze a meghajtóra írással, hanem ő többsször egymás után futtat benchmarkot, ami gondolom csak olvasással jár, és attól is megdöglött a meghajtó. Valamint azt is mondta, hogy neki nem elég egy sima gép újra indítás, csak a teljes áramtalanítás segít.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Értelek és gondolom ebben a ssd témában,te több tapasztalattal is rendelkezel,nálam csak az:1TB Samsung SSD - 990 PRO NVMe 2.0 M.2 (PCIe) van használatban és a garanciará: 5 évet add a bolt amit én ismerek,ídáig semmijen problémám nincsen,szerintem jót választottam,erről ennyi az én véleményem.
Tömörem azt mondom,mindenki használja úgy az eszkőzét,ahogyan az ígényeinek is megfelelő.
A véleményedet tiszteletben is tartva írtam a véleményemet.
További szépeket. -
Zotya84
őstag
Az még hagyján J2C-ék is tegnap raktak ki róla videót, hogy hogyan és mi is történt náluk is... (És ők is arra jutottak, hogy nem a biztonsági, hanem a kumulatív frissítésben van a kutya elásva.)
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Az gondolom lényegtelen, hogy a statisztikák szerint az ssd megbízhatóbb már mint a hdd. Egyik ssd-m esetében sem hagytam plusz helyet, amúgy is van tartalék terület és ha nincs tele, akkor a szabadon lévő területet is tudja használni.
-
IstvánLászló
őstag
A kerüljék a méretes, több tíz gigabájtos fájlok kiírását az eszközre,ezt biztosan nem egy mérnők írta,íjet szerintem egy kezdő felhasználó sem írna..
Ez most ténylegesn komlyan javasólják,ha ténylegesen ssd-ről van éppen szó akkor,ezt értem is talán - de ez nagyon kérdőjeles???????
Azt olvastam régebben hogy az ssd-t úgy fórnázzúk is meg,hogy maradjon rajta minimum 10% fórmázatlam űreshely,hogy tudjón javítani a memória celláin,ha éppen valamelyik meghíbásódna és - előtte áthelyezi a híbátlan celláira,tőmőren erről ezt tudom mondani.
A tapaszalataim nem maiak,10 + éve használok hdd-t,amit mára már nem engednék én el.
A miértjére ha ez lenne esetlegesen a kérdés,adat biztonságúnk a legfontóabb,nem véletleműl mondom most ezt így tőmőren el.
A hdd-re mentett adatok 100%-ig biztonságban maradnak,én a mentéseim útán a gépem leállítása útán,lehúzóm a táp és Sata kábelét és ezútán,gépem idítása útán már azt tehetek a rendszeren,ami éppen nekem most a meg is felelő.
A hdd-m jeleleg 70%-ig teltmeg és semmijen problámát ídáig sem tapasztaltam,adaokat bámikór tudom víssza is olvasni ha éppen ezt kellene estleg tennem,ennyít tudok mondani az adatoknak a témájáról.
További szépeket kivánok. -
E.Kaufmann
veterán
Na ja, legalább a kernel fejlesztőket meg kellene becsülniük. A másik, hogy Rust-osodni szeretnének, amit én nem tartok akkora bajnak (mint mások), viszont LLM-mel egy ennyire új nyelvet nem igazán lehet szerintem kezelni, ahoz sokkal több Stackoverflow topic kellene

Na meg ha elvileg az AI minden6ó, nincs is szükség Rust-ra (de van, szerintem...) -
csaba951
veterán
Ebben a techpowerup hozzászólásban részletesen le van írva, hogy hogyan fordul elő ez a hiba és mit tehetsz ellene.
-
Tin
veterán
Király lenne, ha legalább a Windows frissítéseket nem AI-al íratnák. Katasztrófa, amit az utóbbi időben művelnek.
-
bambano
titán
Vajon mozgott a szája?
-
hunluki
senior tag
Addig is azt javasolják az ügyfeleknek, hogy ha az adott meghajtó kapacitása legalább 60%-ban le van foglalva, akkor lehetőség szerint kerüljék a méretes, több tíz gigabájtos fájlok kiírását az eszközre.
Hölgyeim és uraim, Windows 11 élmény 2025-ben!
-
E.Kaufmann
veterán
Akkor ezek szerint ez egy régebbi hiba, csak eddig még nem vették észre? Bíztató
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Western Digital 2TB SATA HDD 100/100% hibátlan állapot
- Western Digital WD Purple 6TB - WD64PURZ - Új, bontatlan - Eladó!
- Western Digital WD Red Pro 3.5 16TB 7200rpm SATA3 (WD161KFGX) új
- 2db WD Purple 3TB HDD (WD30PURX) - 100/100% Kondíció, Hibátlan!
- Eladó ÚJ - 0 napos OEM WD PC SN740 1TB NVMe SSD (PCIe 4.0)
- Keresünk Galaxy S24/24+/S24 Ultra/S24 FE
- AKCIÓ! Samsung Galaxy Tab S9+ 5G 256GB WiFi 5G tablet garanciával hibátlan működéssel
- 27% - Kezdő GAMER PC! i7-4770 / GTX 1660 Ti / 32GB DDR3 / 240GB SSD / Corsair 450w!
- 196 - Lenovo Legion Pro 5 (16IAX10) - Intel Core U7 255HX, RTX 5070 (ELKELT)
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 256GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4533
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

13 eves. Igaz persze ezen nem irkalol sokat.