Hirdetés
-
PROHARDVER!
Kérlek, írd le a számítógéped alkatrészeit, a probléma előzményeit, a problémát és azt, hogy eddig mit próbáltál tenni, hogy könnyebben és hamarabb segíthessünk!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Ron Swanson
üzenetére
Hurrá!

-
válasz
Ron Swanson
üzenetére
UEFI/CSM, Secure Boot.
Ha Windows 11-gyel próbálkozol, akkor nem fog menni, csak akkor, ha TPM (és Secure Boot) mentes telepítőt csinálsz.
A HP BIOS-ban lennie kell Secure Boot Enable lehetőségnek.
BIOS: Esc, F1, F2, F10, Del billentyűk egyikére reagálni kell, ha másnak nem, de egy menünek be kell jönnie. Ha nem, akkor sajnos másik keyboard-ra lesz szükség - volt már rá példa, hogy bizonyos USB billentyűzetek, nem akartak működni brand gépekkel.
Egyébként célszerű lenne az alaplapi elemet 5-10 percre kivenni és a tápkábelt kihúzni, a BIOS alaphelyzetbe hozásának céljából. -
válasz
majnkopf
üzenetére
(0) A hibát okozhatja a gyengélkedő tápegység is. Sőt, egy merülő vagy lemerült BIOS elem (CR2032 3V) is okozhat megmagyarázhatatlan hibákat. Milyen tápot használsz? Tegyél bele egy új elemet, ha nem tudod megmérni (multiméterrel) a jelenlegit.
(1) Én VGA és HDD nélkül MemTest86-tal USB-ről bootolva meggyőződnék a memória modulok épségéről, ez egyben megdolgoztatja a CPU-t és az alaplap legfontosabb részeit.
(2) Ha stabil a gép, akkor megnézném, van-e frissebb BIOS, attól ami benne van és frissíteném.
(3) Utána jönne a Windows a HDD-vel.
(4) Ezek után tenném csak be a VGA-t.
-
válasz
Sadspooky
üzenetére
Igen, láttam. Volt egyszer egy Abit Socket 370-es Intel chipsetes, de nem Tualatinos lap, ami egy darabig 16 púpos kondival ment. Aztán nem. Mind ki lett cserélve, és feltámadt. Még évekig használta, aki megvette.
Nem emlékszem a típusára, kb. 18 éve volt.szerk.: Megtaláltam. Szinte biztosan ez volt.
-
válasz
Undoroid
üzenetére
Szia!
Érdekelne, hogy mégis, hogyan oldja meg a nevezett program (és verziója) ezt a gondot.
Ha tudsz valami bővebbet, akkor szívesen veszem, vesszük.
Mivel eddig úgy tudtuk (világháló szerte), hogy nem Windows probléma. Sőt, ha csak bekapcsolod a gépet, akkor is leáll 30 perc után, ha a BIOS.ban (UEFI) van az ember. Belenyúl a BIOS-ba, újraindítja a stoppert, vagy eliminálja? Elég egyszer futtatni vagy rezindensként kell üzemeltetni?
Lassan eltűnnek ezek a notik, de időről-időre előjön még (legutóbb én kb. 2 éve találkoztam a gonddal egy HP notebook kapcsán, ezen eset előtt). -
Ha működik, akkor meg ne foglalkozz BIOS frissítéssel.
... még a végén elromlik.
-
válasz
spirit7777
üzenetére
Elvben Windows alól is (csak a korabeli időkben támogatott verziók esetén biztonságos - XP, Win7, meg kell nézni a támogatott OS-k listáját a lap weboldalán), de igen, FDD és lemez vagy CD (ez esetben elvben le kell zárni egy CD-R-t és ezzel csak erre lesz használható). A CD BIOS frissítést megint meg kell nézni a leírásban. Volt, ami elfogadta lezárt CD-RW-ről is, de meg kell nézni.
Piszok sok LGA775 lap volt nagyon különböző metodikával. -
válasz
spirit7777
üzenetére
Ahogy u299975 kolléga írja.
Csak annyit tennék hozzá, hogy ha van frissebb BIOS, mint ami a lapon van jelenleg, akkor lehet, hogy megoldották.
Vannak olyan LGA775 lapok, amik az évek során 15-20 nem béta, azaz végleges BIOS-t is kaptak.
Sokat változott a technika, főleg a Core képes chipseteknél a korai és a legvégső BIOS esetén annyi minden változhatott, mintha új lapod lett volna. -
válasz
SH4D0W2011
üzenetére
Az üzlet kártérített? 12 hó garanciális volt, ugye?
Sajnálom, többször vettem már tőlük tápot és csak egyszer volt gond. Az sem került nekem semmibe, futárt küldtek érte és postafordultával jött egy ugyanolyan, jó helyette. Ezért mertem ajánlani őket. -
válasz
SH4D0W2011
üzenetére
Szia!
Az üzletből vett használt táp nem volt jó, jól értem?
Azért örülök, hogy sikerült.
Gondolom az új az szabvány ATX, akkor erre jól emlékeztem?!
Lényeg a siker!
-
válasz
KRISSTUS
üzenetére
Szia!
Kaptál még néhány tanácsot, egyetértek velük.
A CMOS törléshez nem kell kivenni az elemet.
Sajnos az újabb lapoknál - gyakorlati tapasztalat - ez általában nem elég az alaphelyzetbe hozással, elég sokszor.
...és itt jön képbe a másik probléma, az esetlegesen rossz, nem megfelelő BIOS.
Ha korábban az F20 vagy F21a verzióra frissítették, akkor ott van egy 4MB Smart Cache limit a CPU-nak. A teljes 11. generációs kompatibilitáshoz F21 BIOS kell (vagy F20d béta, de ez már nem elérhető).szerk.: BIOS
-
-
válasz
SH4D0W2011
üzenetére
Úgy legyen!
-
válasz
SH4D0W2011
üzenetére
Miindenképp' típusszám alapján!
Nem mindegy, sokszor a hasonló nem jó a brand gépek esetén, pl. nem lesz elég hosszú valamelyik kábel, hogy csak egy triviális dolgot mondjak. Ezek a brand gépek már csak ilyenek: sokáig mennek, de ha elromlanak - főleg 10+ évesen - akkor, lehet, hogy jobb elengedni.
szerk.: Ránézésre jó lehet, mert DC58xx-khez való, de ellenőrizd!
Egyébként Micro Tower (MT) vagy kisméretű (SFF) ház?
Ha MT, akkor nem tartom kizártnak, hogy teljesen szabvány ATX (PS2) méretű és szabványú táp is jó lehet (elég régen szereltem már ilyet). -
válasz
SH4D0W2011
üzenetére
Remélem, hogy találsz.
...én azért valahogy megpróbálnám előtte másik táppal. (Vagy a tápot másik lappal.)
Számomra nem egyértelmű, hogy a táp a hibás, sajnos, lehet a lap is. Másra nem gyanakodnék.
Nem egyszerű, ha nincs a környezetedben hasonló gép.
Szerencsére a táp és a lap is ATX szabvány elektronikailag, ha méretre nem is. (Webes képek alapján.) Szóval vica versa szabvány alaplappal és tápegységgel letesztelhető.
szerk.: ...hacsak nem a bekapcsoló gomb a rossz, mert ilyen is volt már!
Ezt mondjuk könnyű letesztelni. A többit problémásabb. -
válasz
SH4D0W2011
üzenetére
Ahogy tserrof77 írta, a néhány perces áramtalanítás segíthet. (A tápban lévő valamelyik védelem "működött", és ezért kvázi újra kell indítani.)
Egyébként pontos típus alapján relatíve olcsón beszerezhető használtan, újonnan nem biztos, de ha igen, akkor az ára is rendkívüli.
(pl. Hardverapró, PC-Max; mindkét helyen vannak használt brand tápok, jó eséllyel találsz, ha nem is azonnal.) -
válasz
richardwarga
üzenetére
Szia!
Hogyne érdekelne! Köszönöm a visszajelzést!
Jó, hogy lett megoldás!
-
válasz
richardwarga
üzenetére
UEFI és CSM beállítások.
Nem kizárt, hogy az 550Ti nem UEFI kompatibilis és ha a rendszered UEFI-ben, CSM disabled-ben van telepítve és beállítva, akkor se kép, se hang. -
válasz
üzenetére
"Egyébként öreg a géped, szenilis a hardver is, a ram is kevés, a VGA egy olcsó fos, a Win10 meg nyávog, hogy most mi a retket is csináljon."
...azért ez így ebben a formában, nem, nem igaz.

Öreg: igaz.
Szenilis: nem értelmezhető, ha hibátlan a HW.
RAM: 8GB, elégnek kell lennie.
VGA olcsó fos: drága és gyenge, de a célnak meg kell, hogy feleljen.
A Win10 meg nyávog: nem kellene neki.Irodai felhasználásra Windows 10-zel is működnie kellene. ...persze, ha valamelyik hardver hibás (szenilis, haldoklik), az más.

-
válasz
Centepod
üzenetére
Ha a telepítőd UEFI (telepítésed UEFI), akkor kikapcsolt CSM-mel használd. (Reméljük, minden hardware-ed támogatja az UEFI módot.
Jó lenne az M2 drive-ról mindent törölni és a Microsoft oldaláról töltött és UEFI/GPT módban használt telepítőt használni.
...ha így van, akkor egyelőre nem tudok jobbat. -
-
válasz
Tyler Durden
üzenetére
Igen.
Csavarhúzóval zárod a megfelelő két pin-t egy pillanatra. Nem lesz baja. -
válasz
Tyler Durden
üzenetére
Uh, szomorú a helyzet.
-
válasz
Tyler Durden
üzenetére
Bocs', hogy beleszólok, nem követtem a történéseket, de az UEFI/CSM beállítások a lapon rendben vannak? Úgy értem megegyeznek a telepített OS ilyen paramétereivel. Nekem akkor volt ilyen gondom, amikor BIOS/MBT Windows-hoz BIOS frissítés után az alapértelmezett beállítások mind UEFI/GPT-re állítódtak be.
-
válasz
Balazsanevem
üzenetére
Próbáld először egy modullal.
Ha úgy sem, akkor áramtalanítsd a gépet és vedd ki az alaplapi elemet is kb. 10 percre.
Ha szimpla Teamgroup, nem bordás, akkor jónak kell lennie, nálam az volt sokáig a sztenderd próba RAM, eddig ment mindenben. -
válasz
negasonic
üzenetére
Láttam, a tápos topikban már elláttak jó tanáccsal.
Veszélyes a tápod a hardvereidre! A lehető legkevesebbet használd, amíg meg nem jön az új!
Induláskor nagyobb az áramfelvétel, ez lehet az oka a történteknek. Ha elindul, akkor már más a terhelés jellege.
Szerencséd van, ha nem szórta tele adatkapcsolat hibával vagy bad sectorral a HDD-t az esemény; én meg sem merném nézni a HD Sentinel report-ot vagy a S.M.A.R.T.-ot. Veszélyes! -
válasz
SunMount3r
üzenetére
Van probléma? Ha nincs, akkor maradjon. Elvileg nincs rá szükség UEFI esetén. Volt olyan lap, ahol, ha bekapcsolva maradt, akkor UEFI mellett gondom volt a meghajtó kezeléssel, vagy a megjelenítőkkel; nem ment a DVI vagy csak a HDMI működött, vagy semmi, csak a boot drive-ot látta, a többi eszközt nem.
-
válasz
SunMount3r
üzenetére
Igen. Az UEFI (elvben) kötelező a Windows 11-hez. Mivel az UEFI kezel mindent, az biztosítja a boot környezetet és hagyni kell azt betöltődni. A Fast Boot az MBR rendszerek gyorsítására szolgál.
-
válasz
rappit4
üzenetére
Kicsit távol voltam, de itt vagyok. Továbbra is abban a szellemben, hogy én hogyan csinálnám.
"No megvan amiket leírtál."
Közel sem.
Kezdjük az alapoktól.
Alaplap: asus rog z590-a Ez az?
Memória: 2×16 Fury: a DIMM_A2 és DIMM_B2 pozícióban vannak?
CPU: 11700K, ne legyen húzva. Tapintásra nem meleg a borda?
Táp: ? Hová van dugva és 4-es vagy 8-as a CPU táp? A 12_V1 8 pinesbe kellene dugni 8-at, és ha van a tápodon további 4 pin, akkor azt a 12_V2-be.
Setup az asztalon vagy házban van?
Speciális kábel, ami gondot jelenthet?
Egér nem kell, egy mezei bill. lenne a legjobb.
Kijelző mihez csatlakozik és mivel? Legyen az IGP és inkább HDMI.Futtattál MemTest-et, párban. XMP be volt kapcsolava? Legyen bekapcsolva.
Nem volt hiba. OK, akkor menjünk tovább. Remélem, a legfrissebb MemTest-et használtad, az UEFI módban indul default (az ősrégiek nem).UEFI/BIOS beállítások
CSM Fast Boot disabled, UEFI enabled, TPM legyen bekapcsolva, a Boot menüből nem kell semmi. SATA/AHCI/RAID semmi nem kell. Hybrid Storage Optane legyen kikapcsolva!
Az XMP maradjon bekapcsolva.Kellene csinálni egy a Microsoft oldaláról letöltött Windows 10 21H2 image-ből Rufus-szal egy UEFI/GPT telepítő USB-t. (Amíg nem stabil a gép én semmilyen körülmények között nem próbálkoznék Windows 11-gyel.)
Kellene az M2 drive-ok pontos típusa, mert jó lenne NVME (PCI-E) fajtára telepíteni az M2_1 slot-ban, 11. gen procid van - elvileg megy. Az M2_2 és M2_3 az NVME és SATA kompatibilis. Ha egyik M2 drive-od sem NVME, akkor ne rakd az M2_1 slotba! Hybrid Storage Optane legyen kikapcsolva!
Továbbá: When M.2_2 is operating in SATA device, SATA6G_2 will be disabled. When M.2_3 is operating in SATA device, SATA6G_6 will be disabled. Magyarul a 2-es és 3-as M2 port osztozik a SATA portokkal, se driver, de kábel se legyen ezeken, ha bármelyikbe van M2 drive!Ha ezeket megcsináltad, akkor tényleg csak a proci marad, amit nem tudok elhinni.
-
válasz
rappit4
üzenetére
Nos, én a következőt csinálnám.
Új alaplap, processzor és 1 db memória - MemTest mindegyik modullal 2 kör (pass) egyesével, XMP-t bekapcsolnám.
VGA-t nem tenném a rendszerbe, csak az IGP-vel, proci ne legyen húzva.
(Nem emlékszem. 32GB Fury? Ugye? 1,2 vagy 4 modul?)
Ha nincs hiba (memória hiba, fagyás), akkor utána párosával (ha több modulod van). Utána mind a néggyel (ha négy).
Ha így sincs hiba, akkor csinálnék egy gyári lemezképből UEFI/GPT telepítőt. ...és telepítenék egy M2 NVME meghajtóra (ha nincs NVME, akkor SATA. Nyilván.) Csak egy meghajtó legyen a gépben. CSM disabled/Fast Boot disabled!
Ha elhasal telepítés közben, akkor lehet gondolkodni. Ha felmegy, akkor jó, mert ezek a komponensek rendben vannak és van egy új GPT/UEFI rendszered.
Mehet bele a VGA - valami egyszerű teszt - pl. GPU-Z.
Ha így ez is OK, egyesével mehetnek a meghajtók bele. UEFI-t (BIOS-t) nem piszkálni! -
válasz
szarkadavid
üzenetére
Van telepített OS?
-
válasz
SunMount3r
üzenetére
Ettől még lehet táp.
...mint ahogy bármi más is. Tényleg öreg a cucc, ezért a tápegység, alaplap és a VGA is gond lehet.
Ha a CPU venti sem forog, akkor én a továbbra is a tápot ellenőrizném le először és utána mennék tovább.
Kiveheted a VGA-t, megnézni, hogy úgy próbál-e bootolni a rendszer. Ha nem, akkor nem (csak) a VGA a gond. -
válasz
SunMount3r
üzenetére
"Bekapcsolásra még a ventik sem pörögnek fel, semmi."
Ebből én elsőre a tápegységre gyanakodnék. Nem kap áramot.
-
válasz
szabeska
üzenetére
Ha működik, akkor sehol - by Grave444.
Ha nem kapcsol be, akkor: áramtalanítás (230V-os tápkábel kihúzása a tápból), majd próbáld bekapcsolni (nem fog menni értelemszerűen, de kisül a "felesleg"), majd várakozás 1-2 percig, utána csatlakoztatni a tápkábelt és indítani, mintha nem történt volna semmi. Ha indul, akkor valószínűleg rendben lesz minden. Ha ekkor sem indul, akkor sok minden lehet...
-
válasz
jokeph
üzenetére
Nehéz veled!
"illetve a netkapcsolat megléte nem követelmény alapesetben, anélkül is fel lehet tenni OFFline módban. (MS fiók majd később, ha valakinek kell/van)." (kiemelés tőlem)
Van olyan digitális licenc, ami csak telepítéskori net kapcsolattal aktiválódik (külön vásárolt szeriallal is megy, persze), és nem kell hozzá MS fiók, később sem.
Még egyszer: van olyan, hogy kell a net telepítéskor. Általában, meg nem.
-
-
válasz
rayoliviero
üzenetére
Igen, elég az 1×4 pin.
Nyugodtan tesztelheted, ha a procid alapórajelen van - nem tunigoltad. -
válasz
üzenetére
Mondjuk itt épp' (majdnem) fordítva van.
A lap szabvány mATX méret, a táp is szabvány ATX méret(?).Szerk.: a táp lehet, hogy nem ATX méret. Lehet, hogy a magasabb fajta.
Viszont a a lap és a táp is 12VO szabvány - szóval akár a lap, akár a táp bajos, mindkettőt cserélheti, ha nem talál megfelelőt.
(Az aprón van mindkettő külön-külön is, de csak jó lenne tudni, mi a hibás.)Úgy pontosítanék: nem való mindenkinek sem az öreg, sem az új brand gép.
-
válasz
-FreaK-
üzenetére
"Van itt egy gubanc mondjuk a Giga biosokkal, ha a CSM-et kikapcsolod (vagyis csak uefi módban bootolsz) akkor laggol a bios mint az állat."
...nem kellene. Ez már gond - lehet. Csak B460 HD3 Giga lappal van az újabbak közül tapasztalatom, ott nem éreztem ilyesmit.
UEFI-hez: CSM disabled, Fast Boot disabled volt a jó beállítás. Így látta és kezelte szépen az M2 meghajtókat.
-
válasz
-FreaK-
üzenetére
WHEA.
Erről jut eszembe. WLAN. Van egy rendszeresen hozzám karbantartásra visszatérő notebook az ismerősi körben, ahol a WLAN modul okoz több tízezer hibát a system log-ban.
Próbálj meg letiltani egyesével különböző integrált perifériákat a lapon. Ha sehogy sem sikerül stabil állapotot elérni, akkor nagyon nehéz helyzetben vagy csere/teszt alkatrészek nélkül. -
válasz
-FreaK-
üzenetére
Ha hiba nélkül lefutott egy pass, akkor a memória jó és a CPU és az alaplap is (nagyrészt biztosan) rendben vannak.
Én innentől az SSD-re és inkább a (z alaplapi vagy az SSD) vezérlőre gondolnék.
Hasonló problémámat egy teljesen más lappal, csak a gyártó új BIOS-a oldotta meg. (Nálam váratlan leállás és újraindulás volt a gond. A BIOS a meghajtókezelésen segített, azóta is (2 éve ennek már) OK.) -
válasz
-FreaK-
üzenetére
Egyelőre a leírtak alapján - időközben pótoltam a lemaradásom
- nem vagyok meggyőződve az alaplap stabilitásáról.
Alaplap, RAM(ok), CPU, táp - és egy pendrive-ról bootolt MemTest, ha hibátlanul megy egy-két kört, akkor szinte biztos, hogy SSD vagy szoftveres gond.
Ha hibázik, akkor memória, ha belefagy, akkor CPU (legkisebb valószínűség) vagy alaplap/táp. -
válasz
üzenetére
KROK-nak igaza van; még így is kevés az info.
Javaslom a BIOS reset-et, ha úgy sem, akkor le kellene húzni a meghajtókat, M2 SSD-t kivenni (ha van) és próbálni elindítani.
Jó lenne belépni a lap BIOS-ába, ott van (ha újabb HP) diagnosztika (pl. memória ellenőrzés).
Utána tudnánk tovább menni.
Ha nem jutsz be a BIOS-ba, akkor sajnos az alaplap hiba valószínűsége a legnagyobb. -
válasz
quailstorm
üzenetére
5% eltérés a szabvány. Az ugye 11,4-12, 6 V közötti érték. Itt még mennie kell(ene) mindennek.
...Sulinet, Mercury, ...ah, régi szép idők; mégsem sírom vissza!
-
válasz
quailstorm
üzenetére
"...akár ATX szabványon kívüli feszültségeket mutatott, pl. 11.5V-ot."
Az még benne van. -
válasz
jokeph
üzenetére
"Ha van a lapon M2 nVME slot és bootolható, akkor a lap 99%+ hogy UEFI BIOS-os kell legyen."
...ha bootolható és az 1%. Te írod, nem én.

"Amúgy, legacy módban is fel megy a W7/8/10.
"...én ne tudnám, így használom.
szerk.: Ahhoz megfelelő telepítő is kell."Ha BIOS szinten nem található az eszköz, az gáz.
"...ez a nem igaz. Pontosabban, lehet olyan BIOS beállítás, amikor nem látszik; pl. compatible (CSM) módban.
-
válasz
Lézerparaszt
üzenetére
Ellenőrizd a hálózati kábeleket!
Új hozzászólás Aktív témák
- APC Smart-UPS 1500VA LCD RM 2U (SMT1500RMI2UC) - űj ára 450.000Ft
- Digitus Network Cabinet 19'' 42U DN-43000 white - Rack Szekrény
- Raidon GR3630-SB3 2-Bay 3.5-inch SATA RAID Storage Adattároló , 1x2TB HDDvel
- 2 db új dobozos 450Gb HDD - 3,5" SAS szerverhez
- EMC DataDomain DD2500 Storage System -12x3TB HDD - deduplikációs tárolórendszer - 64Gb ram
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- magyar billentyűzet - 165 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Eladó Apple iPhone XS 64GB / 12 hó jótállás
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 1TB SSD RTX 4070 12GB Zalman S2 TG GIGABYTE 750W
- Újszerű Apple MacBook Air M1 13.3 - 8GB/256GB - Asztroszürke - 150 Ciklus - 92% akku - 1 év gari -
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

...találtunk egy hibás procit?