Új hozzászólás Aktív témák
-
vicze
félisten
Igen nagyon nem érted, vagy nem akarod.
Te csak a hajtáslánc egyik elemét nézed, nem az egészet.1. Eleve az elektromos motor hatékonysága esetileg 90+%-ról indul, tehát összesen 8%ot javul(végére csökken 1-2%-ot), végső soron lényegtelen. (Jójó tudom minden % számít, mert nagyobb hatótáv érhető el, bla bla, akkor mennyé lassabban, konkrétan...)
2. Hogyan gyorsul? + nyomatékot ad át a keréknek. Mit veszít magas fordulaton? Nyomatékot. Miért? Mert az aksi egy ponton túl nem képes elegendő "üzemanyaggal" ellátni a motort. -> Nem gyorsulsz tovább. Nem a motor plafonját éred el, hanem az aksijét.
Ha ültél már EV-ben és gyorsítottál, akkor ez a plafon elég látványos.Taycan-ben használt ZF által fejlesztett váltó, nem az 5%-os hatékonyság növelésre van használva(igazad van lehetne abba az irányba vinni), hanem magasabb sebesség elérésére: "ZF’s modular approach combines the 2-speed gearbox with even more powerful electric motors rated for up to 250 kW. This delivers enhanced acceleration and, potentially, faster top speeds."
De még ha hatékonyságra lenne kihegyezve akkor is: "Shifts take place at 70 km/h." Mindenképp a magasabb sebességnél lesz hatékonyabb, a meghajtási rendszer és nem a motor.
Formula E-nél 5 sebességes a váltó volt sokáig, de már lehet 1 sebességes is, mivel a váltó mit ad? Extra súlyt, ami csökkenti a hatékonyságot... Ez egy igen bonyolult egyensúly és hogy mit választasz, az dönti el, hogy mire akarod használni végső soron.
-
Hieronymus
veterán
A korábbihoz.
Igen igazad van, a motor fordulatszám függő rézvesztesége nem akkora, mint amekkorát gondoltam."mivel magasabb fordulatszámon hatékonyabb a motor, a mozgáshoz szükséges energia meg a motor fordulatszámától független, ezért azonos körülmények között a nagyobb fordulatszámú motor fog kevesebbet fogyasztani és ezáltal az akkut kevésbé terhelni."
Logikus, de mégis hiányzik belőle a praktikum.
Mivel a Tesla motor nyomatéke erősen zuhanásba kezd 1400-s fordulatszám felett, váltó nélkül behatárolódik a maximális sebesség. Ha nagyon szét van húzva a sebesség tartomány, akkor indulási nehézsége van a motornak. A mélygarázsból kiállás legfeljebb nekifutásból lenne lehetséges.
Az E-up! motorja viszonylag egyszerűen lefullasztható erősebb emelkedőn, alacsony sebesség mellett. A "leállt motor" vezetői beavatkozás igényel, újra kell indítani a rendszert.
-
vicze
félisten
Ez a motor hatékonysága "áram -> kifejtett energia" (direkt egyszerűsítek), igazad van ezt nem fejtettem ki.
Mivel esik a nyomaték = csökken az erő ami kifejt, hiába hatékonyabb a motor, ha nem tudsz olyan tempóban gyorsulni, és ezért felmegy a fogyasztás, ez nincs az árbán valóban.
A hajtáslánc másik eleme az aksi, és míg a motornak igen tágak a határai, addig az aksi képessége, hogy a megfelelő feszültséget adjon le korlátozott. Ezért használható korlátozott ideig a Tesla magas sebességben, mert az aksi túlmelegszik -> csökken a hatékonysága.
A Taycan esetében a 2. fokozat magas fordulaton kitolja az aksi által adott lehetőségeket. -
vicze
félisten
Szereti, hogy markolhat valami keményet és rángathatja?
#140 dabadab: Nem, Taycan esetében is mint minden autónál, a nagyobb sebességhez kell a váltás. Ott van a saját linkeden, magasabb fordulaton leesik a hatékonyság és bár meg tudja hajtani, kevésbé lenne hatékony, és elektromosnál is a hatékonyság miatt kell feljebb váltani, különben az aksival problémák lehetnek.
-------
EV váltás: Az elektromos motorok, olyan nagy nyomatékkal rendelkeznek alacsony fordulaton is, hogy nemes egyszerűséggel az ég világon semmi szükség váltásra. Már csak azért is problémás, mert 2-3, ne agy isten 4 motor(Rivian) van egy EV-ben, így egy extra sebesség olyan komplexitást jelentene, aminek semmi értelme, arra az igen kevés esetre.
-
Döglött Róka
veterán
Ez is zdmeg. Vezetési élmény, meg a *****.
Kimegyek a városi forgalomba, nincs vezetési élmény mert sokan vannak. Kimegyek az autópályára, nincs vezetési élmény, mert egy irányba megyek és néha eltekerem a kormányt 10 fokkal... Kimegyek az országútra, nincs vezetési élmény mert szar az út, jön a traktor, jön a falu.
Pályán van vezetési élmény, kontrollált körülmények között. Azt meg egy normál autó nem bírja mert elfogy a fék egy kör alatt. De váltogatni akar mert az jó. A >#&@-t jó, minek szarakodjak vele... mert kevesebbet fogyaszt mondja a húsz éves autójával...
én gyorsabban váltok... meg egyéb idióta ürügyek. A váltó alapvetően egy szükséges rossz, nem csak a sofőrnek, a gyártónak is.
Ezek közlekedőedények, van amelyik kényelmesebb mint a másik, van amelyikbe többet lehet pakolni és ennyi. De az aki vezetési élményt keres egy autóban meg gázfröccsökről magyaráz az takarodjon le a közútról és játszon egy zárt pályán. Kiváncsi lennék az itt felbukkanó anekdotikus szakértők hányan járnak. -
D55
senior tag
Sedan és kombi is van belőle. Elsőre nekem a sedan lebegett a szemem előtt belőle (mert az az értelmes autóforma), aztán rájöttem, hogy a kombi még súlyosbító tényező belőle ebben a kérdésben és nem is kevés van belőle. Önsúlyt meg sehol sem említettem, csak amikor elkezdtetek hitetlenkedni akkor szóltam, hogy ne papíron keressük az 1,8-1,9 tonnát, hanem a valóságban ahol bizony tényleg nem kell sok fantázia hozzá.
De látom ezek szerint még mindig könnyebb a szavaimon keresni a fogást, mint sem a 300 ezret - fél milliót gondtalanul lefutott ezres ecoboostos Mondeosok tömegének elégedettségtől kicsattanó véleményeit fellelni
-
D55
senior tag
De a gyakorlatban az ismertetett jellemző használati mód, illetve célközönség miatt legtöbbször bizony jelen van a _közel_ (mert akkor már idézzük pontosan egymást) két tonnányi effektív tömeg, csupán jeleztem, hogy az adatlapokat nézegetni nem elég, ott nem fog látszani ha valaki ezen akarna rugózni (de ugye nem is az számít a kérdés kapcsán).
Az meg amúgy nem tudom miért lett manapság ebben a belsőégésű vs. elektromos, illetve régi vs új autó témában annyira divat mindenfelé az interneten, hogy ha valaki bármit mond ami az elmúlt 10-15 év felháborító visszásságaira mutat rá, akkor érdemi cáfolatok helyett személyeskedéssel akarják egy csomóan elnyomni. Ez van, el kell fogadni, hogy ha a vásárlók figyelme a napi használati értékről ennyire szélsőségesen elterelődik olyan másodlagos dolgokra, mint a környezetvédelmi és biztonsági jellemzők, akkor az orrunknál fogva leszünk vezetve, mert a gyártókat úgy is a pénz érdekli és ki nem hagynának ilyen lehetőségeket a profitráta növelésére. És nem, nem azt mondom, hogy ezek nem fontos jellemzők, csak azt, hogy ha sokkal nagyobb hangsúlyt engedünk ezeknek, mint sem annak a legalapvetőbb kérdésnek, hogy mit kapsz a pénzedért és az meddig fog majd előreláthatóan és tervezhetően kiszolgálni, akkor nyilván nem kell azon meglepődni (és lehazugozni engem közvetlenül vagy kevésbé közvetlenül amikor erre kíméletlenül rá merek világítani), hogy az újabbnál újabb modellek egyre inkább romló ár-érték arányt fognak képviselni. Az EU bűne pedig csupán annyi itt, hogy nem hogy felelős fogyasztóvédelmi érdekképviseleti szövetségként a józan, kiegyensúlyozott szempontok mentén való tudatos fogyasztói magatartást ösztönözné és támogatná a témában, hanem még be is fekszik a gyártóknak a versenyre káros szabályozások érvényre juttatásával.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Drámai mértékben esik a lítium ára, azonban a jelek szerint ez nem hozza majd el az olcsó EV-k korszakát.
- Projektor topic
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- OLED TV topic
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Google Pixel 9 Pro készülékek 128gb / 256 gb / 512gb - Szép állapot, garancia, akár beszámítással
- Xiaomi Poco X7 Pro 5G 12/512gb - Makulátlan, garanciális, akár beszámítással
- Xiaomi 14T Pro 12/512gb - Makulátlan, akár beszámítással
- Samsung Galaxy S25 12/256gb - Újszerű, akár beszámítással
- Eladó Cooler Master Masterliquid ML240L V2 RGB
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest