-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
krx21
nagyúr
De én például, hogy emeljem meg a VTT-t, amikor nálam külön nem lehet állítani?
Csak ezeket tudom...
Bár megint valami legenda, azt mondja, hogy az lapom a VCCSA-val együtt arányosan állítja a VTT...
Azt találjam ki hogy most mennyi....
Vagy lehet, hogy a RAM feszültségéhez állítja arányosan, mert akkor az lenne a logikus... -
krx21
nagyúr
Amit én másoltam be az nem hiteles?
Nem vitatkozni akarok, de kíváncsi vagyok hogy ez az egész honnan ered?
Volt akinek tönkrement? Nem? Én eddig evvel kapcsolatban, "gyári oldalon" erről állásfoglalást csak mit az előző üzenetembe olvasható, az ellenkezőjét olvastam!
Lehet, hogy csak bennem merült fel a kétely?
Ráadásul a konzekvencia amit mondanak: a ram és a VCCIO(VTT) között a feszültség különbség ne legyen több 0.5V-nál...Szóval komolyan érdekel, ha van gyártói információ, de én keresve se találtam csak az ellenkezőjét...
(meggyőzhető vagyok, csak érdeklődöm...)
-
krx21
nagyúr
Ezt annyi helyen mondogatják... Kicsit szkeptikus vagyok evvel kapcsolatban...
Valami hivatalos dokumentációban meg lehet ezt tekinteni?
Az én Z77 asus lapomban pl:az ajánlott ramok között van 1.5V és 1.65V-os is vegyesen...
Sehol nem említik, hogy az 1.65V-osnál valamilyen kompromisszum vagy spéci beállítás kellene...
Az intel specifikáció sem említi, hogy kerülni kellene az 1.65V-os ramokat...Az ellenkezőjét ugyan akkor hiteles oldalon gyorsan megtaláljuk:
"Of course, a new processor release like this raises questions about memory compatibility. Any current Corsair DDR3, two or four module kit, rated at 1.5v, 1.6v, or 1.65v kits will work well with the Ivy Bridge CPUs. We are also in the process of validating a large variety of modules in 8GB, 16GB, and 32GB kits for Intel XMP certification using the Intel XMP standard 1.3. " -
dingo-htc se
tag
Nem közvetlenül értettem hanem h a videokartya nem dolgozott rendesen.mintha nem kapna elegendő áramot.bármit állítottam felbontasban nem változott az fps.ha ultra ha high ha médium semmit nem csinált.volt talán 10fps a különbség.a biosban nem találtam ilyet de meg rakeresek.köszi szépen.nem ígérem h nem jövök még
-
bela85
aktív tag
Köszi a választ..
Gigabyte GA-MA770-DS3 (rev 1.0) alaplapom van.. F7 bios frissítéssel.. minden Auto beállításon van.. kivéve a Memoriamodulok, ahol is beállítottam, hogy 4.0X-et.. hgoy 800Mhz-en menjenek.. esetleg kell valami más beállítást tennem? (proci órajelet nem emeltem, nem is tervezem, elvileg így még "Optimized Voltage" van.) -
newkid
csendes tag
Közben találtam egy olyat, hogy a Ubuntunál hajlamos a Grub nem indulni. Ilyenkor indító CD-ről kell újrarakni, így adatvesztés nélkül visszaáll minden az eredetire.
Gondoltam, Linux használóknak hasznos lehet.A mai tortúra után úgy döntöttem, a Memtest további futtatását a hétvégére halasztom
Köszi a választ, ez lesz a következő!
-
fasirTTT
őstag
próbáltam állítani benne, de sehogy nem tudom felrakni 1600-ra :/
ha X.M.P.-t átrakom manuálra akkor se jó
-
ittahelye
csendes tag
Akkor ezzel csúnyán megszívtam, mert vettem 5ezer ft-ért semmit, mert használni nemtudom, de jó úgyhogy nem is cserélik ki másikra
Egyébként ilyenről még az életben nem hallottam, hogy nem lehet használni 2 egyforma szabványú ramot(, ha nem egyezik specifikációsan vagy hogyan is fejezhetném ki) nemhogy egyforma márkájút sem..
Köszönöm a segítséget mindenkinek.
-
-
-
Midway
senior tag
Gskill Sniper F3-12800CL9D-8GBSR van most.
Nem próbáltam tuningolni.Meg AMD-hez is ajánlott mégis nekem kellett kézzel beállítani a biosban.
De nem tökéletes most sem. Néha újra indul a gép tőlük.
Ezért is gondolkodom a cserén.
Memtest szerint persze jó.
Érdekes mert ha egyik van csak bent akkor semmi baja... -
Moonwolf
senior tag
Egyébként van jelentősége 1600 mhz en hagyni úgy hogy visszakapcsolom a turbót?
A dual channelt még most sem látom sehol hogy kiírná, bár gondolom hogy dc ben megy, everest 12,000mb/s írást ír neki 1333mhz en.
Na meg a két külön kitet ami papíron ugyanolyan sorozat számú, össze lehetne ereszteni véglegesen? 12gb csak jobb lenne mint 8 vagy nem?
-
Moonwolf
senior tag
1333mhz en 9-9-9-24 es időzítéssel megy.
1600mhz az xmp átállítja 9-9-9-27 re. Ezen kívül átállította a proci szorzóját is. Az normális?
Logo közben megnyomtam a tab ot, de csak sebesség volt kiírva az hogy dc ben megy vagy sem, az nem volt.
CPU-Z ben a Memory fülnél csak a Channels# ben van kiírva hogy Dual. A DC Mode os adblak szürke, nincs benne semmi kiírva.
-
krx21
nagyúr
Ezt hallottam én is, de nem tartom hitelesnek, szerintem mende-monda...
De ha van valami ami ezt igazolja akkor szívesen veszem...
Az én lapom pl: Asus Sabertooth Z77 és a leírásban nem említik meg sehol, hogy ivy bridge mellé csak 1.5V-os memória használható! A felsoroltak mellett persze van gy csomó 1.65V-os...
Ráadásul én a VTT-t nem is tudom állítani csak a VCCSA-t...
Mintha az automatikusan állítaná nekem (asus)
De azért bizonytalan vagyok, azért kérdezgetem néha... -
atesss
addikt
akkor a több ramm ég mindig többet gyorsít mint amennyit a dc hiánya lassítana.
Az a kérdés, hogy ez a több ram, ez meddig érvényes ?
Gondolom pl. 2GB-nál többet ilyesmi gépbe teljesen felesleges tenni.
És Linux, aminek kevesebb a mem.igénye egy XP-nél. De hogy pontosan mennyivel, azt én sem tudom. Nincs túl nagy Linux tapasztalatom, ezért kicsit meg is lepődtem hogy a 768MB ennyire kevés neki, de valószeg a Mint csili-vili GUI-ja miatt van (szerintem amúgy szépségben/effektekben bőven eléri a Win7 GUI szintjét).Az a baj, hogy DC-vel vagy össz. 1GB-ot teszek bele, vagy össz. 2GB-ot.
Az asszimetrikus DC (CH1:512+256; CH2: 512+256) meg gondolom nem túl jó ötlet.
Vagy érdemes vele próbálkozni ?
Ha nem kell a DC, akkor mehetne bele egy 1GB-os, és mellé meg maradék 256-osok, mondjuk 2db is (egy másik, P4 478-as gépben is bővítek, abban csak két slot van, így abból kikerül egy 256-os).
Azaz össz. 3e ft-ért (kb. ennyiért mennek aprón az 1GB DDR400-asok) lehetne benne 1,5GB.333-as is elég, amire használod nem lenne gyorsabb érezhetően 400-as rammal sem.
Ezt kicsit a Dual Channel úgymond "pótlásaként" gondoltam.
Persze a kettő együtt, azaz a DDR400 DC lenne a legjobb.Van egy másik gép is, szinte ugyanerre a munkára használva (csak ha épp szabad az is, érthető okokból inkább azon szoktak netezni).
Abban Core 2 Duo E6300 van (húzva nincs, Intel alaplap...), 2*1GB DDR2-vel, az ég és föld ehhez képest sebességben...Ja és egy ismerős véleménye alapján a Linuxos Flash (Youtube) sokkal jobban terheli a procit.
Az E6300-al akadt egy Youtube-os FullHD video Linux alatt, ekkor kérdeztem rá hogy ez mi a franctól lehet (Win7 alatt ilyet nem szoktam meg...) -
Máté94
addikt
Sajnos 1.9V-al is ugyan az a jelenség, MCH meg sajnos így nem szerepel.
Talán ez segít, hogy melyik lehet.(nem az én képem) -
Máté94
addikt
Köszönöm a segítséget! Hát meglátjuk, csak akkor jelentkezik a "hiba", amikor a nap folyamán először bekapcsolom (áramtalanítva szokott állni napközben), utána megy normálisan.
Viszont a mem. vezérlőnek nem tudom hogyan lehet adni feszt. ASUS P5Q lapom van, vagy ha ez nem akkor esetleg a beállítás neve vagy valami hasonló segíthet.
Még egyszer köszönöm!
-
-
Éppen nem vigasztal, de panaszra sincs okom ezen a téren. Lehet hogy télire kicsit próbálok húzni a procin inkább, a lakásba úgy is kell a fűtés
Azt nem értem, ha a csip azonos rajta mint az 1600-on és kap 0.1+ voltot, meg az időzítést is átállítom, akkor ,miért tiltakozik mégis?
-
-
-
-
-
zolee0307
őstag
A memóriáknak adtam +0,4 V-ot, mert a bios szerint így olyan 2,05 V körül kap a memória. Nem sok ez, ennyit droppolna a lap? 0,5-öt már nem mertem adni neki. A procinak beállítotam a normal vcoret, ami 1,1325 V, így prime 95 blend 1órán keresztül hibátlan, Linxnél lehet már a hőfok a probléma, ahogy ibt-nél is mert ezeknél 75 fokig is fel megy, prime alatt max 68 volt. Lehet a cpunak kellene egy kis plusz fesz még.
-
zolee0307
őstag
Elég érdekes lett ez a memória dolog. Adtam a memóriáknak +0,3 V-ot (így a bios szerint 2,05 V körül van), a cpu feszt beállítottam 1,3125 V-ra, amit a bios is normal vcore-nak ír.
IBT először hibátlanul lefutott standardon, mind emelt fesszel, mint alapfeszen. Utánna viszont maximun stress levelen hibát írt alapfeszen. Utánna alapfeszen standardon is hibát írt. A linx mind alapfeszen, mind emelt feszen hibát ír. A Prime 95 viszont nem ír hibát alapfeszen. Melyiknek higgyek?
-
zolee0307
őstag
Ok, köszi. Futattam egy 40 perces prime95-öt blendben, ott nem volt hiba, a memók cl4-ben 800-on voltak, alapfeszen. A memóknak a cpuid hwmonitor 1,87 V-ot írt, elég akkor +2V, vagy maradhat normalon a fesz beállítás? Mert nem vettem észre, hogy probléma lenne cl4-ben alapfeszen. Vagy mindenképp adjak neki +2V-ot?
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Robogó, kismotor
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Steam topic
- iPhone topik
- Könyvajánló
- Linux kezdőknek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- PlayStation 5
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- További aktív témák...
- ÚJ Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 - 16" WQXGA 165Hz - i5 14500HX - 32GB - 1TB - RTX 4060 - 3 év garancia
- LG 77G3 - 77" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Lenovo LEGION Pro 5 / Pro 7, Lenovo Yoga Pro gépek (RTX 4060 / 4070 / 4080 / 4090)
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 7400 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 SUPER 6GB Rampage Everest 500W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged