Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Cyberslider

őstag

Keresgéltem,de olyan topicot nem találtam,ami konkrátan e két tömörítéssel foglalkozik,és az a lényege,hogy kiderüljön,melyik a jobb..
    Illetve nem is az,hogy melyik a jobb,hanem,hogy melyiket érdemesebb inkább használni (az adott körülmények között) Tudom van sok ilyen site,de legyen má itt is 1 :)

Először is,ahogy látom,az mp3 egyértelműen elterjedtebb, dc is inkább csak azzal van tele,bár mindenhol azt olvasom,hogy az ogg-ot igenis _kicsit_ jobbnak hozzák ki. Nyilván más egy számítógépes analízis,és a saját fülünk.
    Lehet úgy is fogalmazni,hogy alacsonyabb bitrátán hasonló minőség,kisebb méret,vagy ugyanakkora méret,kicsit jobb minőség.....
    Hátrány viszont az elterjedés,gondoljunk csak a hordozható játszókra,autórádiók,asztali dvd lejátszók... És azért ez elég fontos. Kérdés,idővel ez a támogatás javul-e.

Nekem nagyon sok albumom van,és jelenleg is gyürkőzöm a grabbeléssel,a tömörítés fontos,de mégis a minőséget tartom szem előtt. Valahol meg kell húzni a határt,ezért én jelenleg mp3-ba teszem, a következő beállításokkal:
    -b 320 -m s -h --lowpass 19.5 (lame 3.96)

Ez mégis tömörít,úgy kb. negyedére, 1 file 10-15Mb, így ez oké is lenne,a 320 kbit pedig szerintem már bőven elég a minőség miatt is.
    Az ape stb formátumot a kompatibilitás miatt nem használom,úgy gondolom,hogy ez az mp3 méret/minőség arányában jó így..
    Nyilván további konvertálás hatványozottan ront a minőségen,így ezt én inkább elkerülöm.

-

Viszont csak bennem van ez az ogg formátum,tudom,hogy jó,de vajon megéri-e inkább ebbe grabbelni?
    Illetve valóban jobb-e? Azonos bitrátára gondolok. Sőt,ha lehet,még nagyobbra. (Oggnál nemtudom mi a maximum) Mindenesetre 20Mb/szám fölé nem akarok menni,akkor már minek az egész,hiszen a minőség mellett a lényeg a tömörítés :)
    Tudom,hogyha valamit tömörítünk,akkor romlik. De a filmeknél is van cce,meg shrink...

Másik,hogy egyáltalán észre lehet-e venni különbséget egy 320-as mp3,és egy 320-as ogg között? Vagy ez már olyan nagy érték,hogy itt már nincs számottevő különbség. Legalábbis most ne vegyük alapul azt,hogy mindenkinek vájtfüle van,mert akkor a másolt cd is vacak :)

Engem mégiscsak a kompatibilitás aggaszt. Mert talán jó lesz betenni egy mp3 cd-t a leendő dvd olvasómba,és a hifin azt hallgatni. Oggot meg nem sok játszik le (pl. kiss,ami a divx-et is). Nem is beszélve az autórádiókról,sb amit fentebb említettem. Ha meg ezért kell majd átkonvertálnom később,akkor megette a fene az egészet. (Jójó 250-nél úgysem a hallható romlás keresése fog érdekelni)

Most akkor mikor mibe érdemesebb/jobb grabbelni? Ki szerint melyik a jobb? :F

Ne kíméljük egymást! ;]

Új hozzászólás Aktív témák