Új hozzászólás Aktív témák
-
harry
veterán
válasz Simon István #8000 üzenetére
Ha jól emlékszem, a nyák talán nem volt akkora, mint a táp egyik oldala... amúgy 12es venti, de az nyilván ugrana. De holnap megnézem, mennyire érdemes foglalkozni ezzel...
Theoretically, this damn thing oughta work now.
-
UdVi86
aktív tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. Akarok készíteni egy számítógépházat és ugyebár kellene hozzá egy bekapcsoló és egy reset gomb. Namost a következőket néztem: [nyomógomb] + [sapka]. Kell még egy nyák gondolom, de valami kicsi. 2 db ledes dióda sem ártana. Ezen felül mi szükséges még? És hogyan kell ezt összeállítani? A számítógép előlapján csak egy lyuk lenne, a sapka jó lenne ha rögzülne valahogy a nyomógombhoz.
Üdv
-
jaja1981
addikt
Az a gomb nem a legszerencsésebb.
Olyat kellene keresned, ami becsavarozható, könnyebb lenne rögzíteni.
Nyák nem kell feltétlenül.
A gombjaid két lábára ráforrasztod a két vezetéket, amit rádugsz az alaplapra. Polaritás mindegy.
Ledhez is csak ráforrasztod és feldugod.
Polaritás itt is mindegy, de csak egyik irányba fog világítani, ezt vagy kikísérletezed, vagy megnézed a lapodon, hogy a led lábainál melyik a plusz.
A leden a rövid láb a - és a hosszú a +.[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
Üdv!
Találtam itthon két potmétert, de nemtudom milyenek, valaki ezek alapján tudja?
Egyiken ez van: P7653, 2K2A
A másikon ez: P7653, K47AJók lennének ezek arra a célra, hogy ventiket szabályozzak velük 12 és 5 volt között? (tudom, pontos méretezés is kell hogy a ventik mekkora árammal dolgoznak stb.., de ugy elsőre gondoltam, hogy jók lehetnek, vagy teljesen felejtsem el)
[ Szerkesztve ]
Everybody lies.
-
jaja1981
addikt
-
And
veterán
válasz Barthezz2 #8005 üzenetére
A második az 470Ω-os (0,47kΩ). Nagyon kicsi áramú (<80..100mA) ventihez megfelelő lehet, de a teljesítménye valóban nem az igazi. Egy 100Ω /1W-os potméter kábé 0,18..0,25A-es ventilátorokhoz jó választás lehet, egyéb tekintetben lásd shtml kolléga írását a témához: [link].
[ Szerkesztve ]
-
jaja1981
addikt
Érdekes írás.
Ezeket én is számoltam.
Viszont egyet nem értek.
Hogy tud leégni egy venti, ha olyan kicsi feszt kap, amin nem kezd el forogni.
Értem a villanymotor működési elvét, de ha teszem azt be van elé kötve egy 300ohm-os ellenállás, akkor nem forog a venti, de olyan kicsi az áram, hogy nem okoz gondot nem? -
UdVi86
aktív tag
+jaja1981: Köszi az infot. A csavarostól azért tartok, mert nem akarom fogatni az előlapra. Ott ne legyen csavarfej. Nem igazán látom a linkelt képen, h hol is kell azt csavarozni. És azért a design is fontos lenne. Nem igazán tetszik, h van egy keret is, ami látszik. Csak ha a benyomandó gomb látszódna, úgy lenne a jó. Az összeszerelés viszont valóban nem nagy ügy akkor.
-
jaja1981
addikt
Meg még egy kérdés.
Én eddig 470ohm-os potikat használtam.
Vettem már 220ohm (azt hiszem ez a következő lefelé), de van olyan venti, ami forog vele.
Tehát 220ohm bekötve sorba, és a venti forog.
Ha csak mint az írásban 68ohm-ot kötök elé, még vígan süvít.
Vagy ez csak ilyen fura venti? Otthon megnézem a paramétereit. -
MODERÁTOR
Olvastam már azt az írást, csak azért tettem be ide a poti adatait, mert nekem ilyen számok nem mondanak semmit
Meg van itthon egy rakat nemhasznált elektronikai cucc, és ha már egyszer egyikben találnák egyet-kettőt, ami jó, mégsem kellene költenem rá.Holnapra összeszedem ami van, és jövök megint
[ Szerkesztve ]
Everybody lies.
-
And
veterán
válasz jaja1981 #8012 üzenetére
Maga a leégés nem tudom, mennyire reális, de az igaz, hogy nem egészséges dolog a ventilátort teljesen leállítani. Ezért sem értettem sosem a ragaszkodásod a relatíve nagy ellenállásértékű potméterekhez: a venti teljes leállítása nem cél egy kapcsoló nélküli, csupán potméteres vezérlésnél. A gyári ventilátorokhoz sem olyan potikat adnak, amelyekkel azok leállíthatóak lennének. Ennek pedig több oka is van, a belinkelt írás is említ ilyeneket: az egyik, hogy a megállási és az újraindulási feszültség nem azonos, vagyis előfordulhat, hogy a júzer jól lelassítja a ventilátort (és persze úgy is hagyja), de a következő bekapcsolásnál az már nem indul, és az amúgy is teljesen néma működés miatt a dolog észrevétlen marad. A másik, hogy kisebb minimális feszültségnél (ami a nagyobb potméter-végérték egyenes következménye) az ellenálláspálya kisebb szakaszán disszipálódik nagyobb hő, ami a potméter túlterheléséhez vezethet. Arról pedig már volt szó, hogy a PC-s brushless ventik nem közönséges DC-motorok, hanem elektronika által vezérelt tekercseket tartalmaznak.
Tehát: sokkal célszerűbb, ha a ventivel a kiszámolt végértékű potmétert kötünk sorba, és - amennyiben ez a cél - egy kapcsolót is teszünk a körbe, hogy a venti megállítható legyen. De lehetőleg ne a potméterrel akarjuk megállítani a ventit, mert az a fenti okok ill. az írás alapján nem egészséges. Egy csomó esetben viszont egyáltalán nincs is szükség a megállításra, csak a ventilátor kellő lelassítására, halkítására. -
UdVi86
aktív tag
válasz jaja1981 #8015 üzenetére
Na, hogy látható is legyen. Ilyesmit szeretnék: [kép1], [kép2]. Igaz itt van egy levehető előlap, ami mögött lehet csavarozni a lemezre. Ennél viszont nincs: [kép3]. De valószínűleg itt is dupla lemez van és össze van ragasztva vagy pattintva. Én úgy oldanám meg ezt a lemez dolgot, h egy lemezcsíkot, mondjuk 3-4cm szélest felrögzítenék a hdd keretre és így erre lehetne csavarozni a nyomógombot vagy tenni a nyákot. E lemez és a ház előlapi lemeze között meg lenne mondjuk 1-2 cm-es hézag. És az előlapon vágott lyukon illeszteném be a sapkát. De ezt valahogy úgy kellene, h azért ne is essen ki onnan. Vagy olyan gomb kell, amit linkeltek, csak keskenyebb peremmel. Ezt vajon hogy oldják meg ezeknél a házaknál?
Egy kis mórickarajz:
-
Simon István
csendes tag
Szerintem úgy is megoldható lenne, hogy az előlapon kifúrod a lyukat a nyomógombot meg egyszerűen felragasztod...belülről. Én gépembe is úgy van megoldva vagy hát hasonlóan. Van egy furat abba benne a gomb rajta a gomb kupakja és ennek a gombnak nagy a felülete fel tudtam szépen ragasztani belülről úgy, hogy kívülről csak a gomb volt. Vagy akár a ház szerkezetére is csinálhatsz egy furatot amibe belerakod a gombot rá kupak és az előlapon meg csak a gomb látszódik.
-
UdVi86
aktív tag
válasz Simon István #8019 üzenetére
A ragasztás is egy jó megoldás lehet. A ház szerkezetes részt nem igazán értem vagyis sejtem, h mire gondolsz, de a lényeg nálam az, h nincs külön előlap. Van egy x cm × y cm-es lemez és az van 3 helyen hajlítva és hátul lent összefogva, egyszóval egy kockává van hajlítva. Ezért kell a lemez az előlap (ami egyben a váz is) mögé, felfogatási helynek. Vagy valóban ragasztásos módszert alkalmazok.
Amit írsz, h "Van egy furat abba benne a gomb rajta a gomb kupakja"..., tehát a gomb és a kupak valahogy "szorul" egymáson? Mert én úgy látom a képek alapján, h a kupak csak a gomb előtt van és mikor megnyomod, akkor érintkezik vele és nyomja meg. Bocs, h láma vagyok, de nem tudom, hogyan is képzeljem el ezt.
Köszi amúgy a tippet.
[ Szerkesztve ]
-
Simon István
csendes tag
[ Szerkesztve ]
-
UdVi86
aktív tag
válasz Simon István #8022 üzenetére
Aha, sejtettem. Végülis jó, csak nekem az előlap (egyben a váz) a zöld vonal, a rögzített lemez meg a fekete vonal. Ezzel nincs is gond, ez megoldható, csak a nyomógomb és kupak viszonyát lenne jó tudni, h összeilleszthető-e vagy sem. És ha nem, akkor hogyan áll meg a lyukban.
-
harry
veterán
No lefotóztam a tápomat belülről - ugye az volt a téma, hogy a doboz méretét le lehetne-e csökkenteni valahogy. A nyák egyik irányban teljesen lefedi a lapot, de mellette van ~2cm hely, azt az oldalt beljebb lehet hozni (ez a hátulja, ahol a 230v-os rész is van). A magassága pedig kb. a doboz magasságának felének felel meg, tehát mindhatni félbe lehetne vágni - na de mi legyen a hűtéssel? Most egy 120as venti van rajta, ami még talán maradhatna is Szél*Hossz tekintve, de a magassága... Nem tudom, lehetne-e ezzel kezdeni valamit. Esetleg nem direktbe hűteni a tápot, hanem a házon útfújó levegőből kapna? (Természetesen nem szabvány házra gondolok, hanem egy igencsak lapos, egyedi változatra, még nincs konkrét terv).
-
őstag
Én a helyedben elektronikához nem nyúlnék. Én is akármikor kötök bármit, készítek tápot valaminek, stb, 1000x leellenőrzöm, pedig nem egy pc-s táp szintű kapcsüzemű tápról van szó nálam. Elkezded hajlítgatni a fémeket, pakolni a belsőt, stb, véletlenül összeérnek dolgok, aztán nézel.
Amit egyedül megcsinálnák pc-s táppal, hogy az elektronikát kiveszem 1:1-ben, és rácsavarozom (persze megfelelő távolság betartásával) más helyre, megfelelő földeléssel. -
harry
veterán
A nyákhoz vagy az alkatrészekhez semmiképp sem nyúlnék, a 230-as aljzatot hoznám közelebb a többi cucchoz, tehát lényegében igen, egy kisebb házba raknám át, de a belvilágához nem nyúlnék.
Lehet úgy csinálnám, hogy a 'teteje' (nyákkal szemközti rész, most itt van bent a venti) egy rács, vagy nagy lyukakkal perforált lemez lenne, és ez elé kerülne a venti, vagy valamilyen csatornába raknám, ahol mondjuk előtte van a vinyó, stb. és a csatorna végén a táp 'teteje'. De ez tervezést igényel, így eléggé át kell gondolni. De egy kisebb házba lehet átrakom. Valamikor. Majd erről lehet még kérdezekTheoretically, this damn thing oughta work now.
-
harry
veterán
válasz Simon István #8028 üzenetére
Tetejére, a nyákkal szembe? Jelenleg most ott van a 12cm-es.. vagy mire gondolsz? Erre mondtam, hogy így magas a táp, mivel 25mm magas csak a venti.
-
-
csimav
őstag
Sziasztok!
Valamennyire hűtés, valamennyire modding...Tudjátok van az a Crossbow nevezetű cucc, amit az alaplap hátuljára kell ragasztani és fel lehet fogatni vele a CPU Coolert. Szerintetek, ha azt leszedem hátulról, akkor feltudom még tenni egy másik lapra? Nem tudom, hogy milyen ragasztási technikát alkalmaz, talán 2 oldalú ragasztó.
Ha van Moneybrookers-ed, akkor irj rám, légyszives.
-
TomiLi
addikt
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy ilyen csatlakozókat lehet kapni, magyarországonvalamelyik elektronikai üzletben? Ennél a cégnél, mivel nem magyar, csak 1400 pénzért szállítják ki
Még az lenne a kérésem, hogy meg tudnátok mnondani azoknak a tüskéknek a nevét, ami az említett csatiba valók? Mind a fiú, mind a lányé érdekelne...Köszönöm!!!!!Bogyorisz
-
And
veterán
válasz jaja1981 #8032 üzenetére
Én is mértem: adott egy névleg 0,25A-es venti, amely a valóságban csak kb. 0,16A-t vesz fel 12V-ról. A gyárilag hozzáadott soros potméter ténylegesen 100Ω-os, annak végállásában 5,2V jut a ventilátorra. Ha ellenállásosztóval számolom ki (a ventilátor valós áramát alapul véve), akkor minimumra kb. 5,14V-ot kapok, ami lássuk be, elég jó eredmény a mért értékek fényében.
Úgyhogy nálad többféle oka is lehet a durva eltérésnek. Mert ha egy valóban 0,45A-es (12V-on relatív nagyáramú) ventilátorral egy 68Ω-ot kötünk sorba, akkor számítás szerint kisebb, mint 3,4V jut a ventilátorra, ha pedig annak nincs lassító hatása, akkor ott valami nem stimmel a kiinduló adatokkal. Leginkább a ventilátor árama gyanús, ennyire ugyanis szinte biztos nem nonlineáris a venti feszültség-áram karakterisztikája. Soros 120Ω hatására pedig már forognia sem nagyon kéne, hiszen a ventifesz 2V körülire jönne ki. Ilyenkor az van, hogy megejthetnél néhány mérést, hogy tényleges adatokat lássunk: mérhetnéd első körben a ventilátor áramát 12V-on (lehetőleg kis belső ellenállású árammérővel vagy árammérős labortáppal mérve), ill. a venti feszültségét soros 68Ω-os ellenállással. -
TomiLi
addikt
válasz jaja1981 #8038 üzenetére
Köszönöm Uram!!!
Azt esetleg nem tudod megmondani, hogy kimondottan a számítástechnikában alkalmazott ilyen jellegú csatikat árulnak-e... Amit belinkeltem sajnos nem teljesen ugyanaz mint ami pl egy vga-n van....Ha nem vettél még tőlük, nem érdekes, mert holnap felhívom őket!Bogyorisz
-
TomiLi
addikt
válasz Thommyboj #50 üzenetére
Sziasztok!
Help, please help!!!! Nagy bajban vagyok.... Adjatok tanácsot, hogy mi a fenével tudom kivarázsolni az atx 24pin csatlakozóból a sarukat.... A szerszám hozzá aranyáron van....
Semmivel nem férek hozzá, úgy hogy a műanyag csati ne sérűljön..... Mondjuk nem igazán tudom, hogy aza szerszám is hogy férne be a saru és a műanyag csati közé....[ Szerkesztve ]
Bogyorisz
-
TomiLi
addikt
válasz Simon István #8045 üzenetére
Hát én vagyok a béna esküszöm, de nekem nem fér be egyszerre kettő tű
És elvileg egyszerre kellene a két kis lábacskát összenyomni a sarun, hogy kijöjjön, nem?
Elnézést, de nem megyen.....Bogyorisz
-
TomiLi
addikt
-
TomiLi
addikt
válasz Simon István #8047 üzenetére
Jep - jep -Jeppara !!!
Dankeschön!!!! Bontsunk pezsgőt - sikerült
Bogyorisz
-