- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Home server / házi szerver építése
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen videókártyát?
- Nem tetszik pár profi eSport játékosnak, hogy Intel CPU-val kell játszaniuk
- Autós kamerák
- VGA kibeszélő offtopik
- DUNE médialejátszók topicja
- Majdnem 20 évvel később befejezték a rajongók a PC-s Grand Theft Auto IV-et
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
draff
aktív tag
Itt a fórumon már több "nagy tápszakértő" elcsodálkozott azon, hogy miért akarom én egy ventilátor fordulatszámát valami 8-9 voltos stabkockával lecsökkenteni, amikor magából a tápból is ki lehet venni azt a 7 voltot.
Az ésszerű indoklásuk és a magyarázatuk a következő volt:
két feszültség jön ki egy tápból - a +5 V és a +12 V.
A kettő különbsége meg pontosan +7 V. /negatívnak az 5 voltos ágat kell venni/
Mindez azonban szerintem műszerrel ellenőrizve és lemérve nagyon szépnek tűnik, de kipróbáltam hozzá a gyakorlati oldalát.
Hadd ne mondjam, a tápom egyből leállt (mintha totál zárlatot kapott volna), de szerencsére a terheléstől gyorsan függetlenítve még újraindult. Vagyis?
Egy kapcsolóüzemű tápegység sem nagyon szereti az ilyen amatőr jellegű buherációkat, amikor a két szabályozott kimenőfeszültséget csak úgy simán összeeresztjük.
Bár elviekben tényleg lehet 12 V-5 V=7 V, és mindez akár terheletlen kimenettel is elmegy, azonban a gyakorlatban leterhelve - hát azt inkább nem kérem!
Még szerencse, hogy csak egy régi gagyi AT-s táppal próbálkoztam.
Nem jött füstjelzés belőle, bár nem lett volna kár érte, mégis jobb a békesség - én inkább maradok a stabkockánál.
Ha meg ráadásnak szabályozni is szeretném a kimenőfeszt, (és ezzel a venti fordulatszámát) azt inkább a középső lábára csatlakoztatott kis negyedvattos trimmerpotival mindig bármikor megtehetem.Mert - "többet ésszel mint fűrésszel"!
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Home server / házi szerver építése
- Merész dizájn és új teleobjektív az iPhone 17 Pro mobilokban
- BestBuy topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Synology NAS
- Milyen videókártyát?
- Nem tetszik pár profi eSport játékosnak, hogy Intel CPU-val kell játszaniuk
- További aktív témák...
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Acer TravelMate P214 i3-1115G4 16GB 512GB 14" FHD 1év garancia
- Bomba ár! HP EliteBook 745 G3 - AMD A10 I 8GB I 256SSD I Radeon I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest