- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- 3D nyomtatás
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Lítium-ion/Li-ion akkumulátorok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen videókártyát?
- Megemeli a GPU-k árát az NVIDIA?
Aktív témák
-
Yutani
nagyúr
Hát, ez nehéz ügy. Ha az Inno olyan kártyát gyárt, ami referencia-színű és elrendezésű, akkor nehéz megkülönböztetni. A fekete nyákos verzió egyértelmű, hogy már magán viseli az Inno keze nyomát.
Azért jelzem, hogy a nálam járt két Inno 6800 kártya hibátlan volt, nem volt vele gond. Szerintem már nincs vele annyi gond, mint a 6600GT-k idején, megbízható gyártóvá nőtte ki magát. -
Yutani
nagyúr
Persze mindez a tényeket tekintetbe vevő elképzelés, amit valószínűnek tartok.
Az Inno3D kártyák valóban jól tuningolhatóak, ezt és is állítom. Nagyon sok Inno kártyám volt, most is egy 7900GT van, asszem ez még az első (referencia) sorozat. 570/1600-on teszteltem, feljebb még nem.
Előtte egy 6800 PCI-E volt, amit a 325/700-ról 400/850-ig simán lehetett húzni, sőt Coolbits 410/860-at írt ki autodetectben. Ezen NV42 GPU volt, csak gondolom nem kapott annyi feszültséget, amennyit a 6800GS kártyákon szokott. Különbe húztam volna 500MHz-re is...
Volt olyan 6800 AGP kártyám is, amin gyárilag(!) 6800GT chip volt, és alapból 350MHz és 16/6 volt beállítva, azaz BIOS-ból ezt tudta. Gyenge húzhatóság jellemezte viszont (360/750), valszeg alacsony feszt kapott, de akkor még ezzel nem foglalkoztam, nem is tudtam róla. -
Yutani
nagyúr
Az egy nagy probléma, hogy nem tudjuk, kinek van VGA gyártósora, így azért nehéz okoskodni. Akinek biztosan van az az Asus, MSI, Foxconn.
-
Yutani
nagyúr
Tehát árképzés, és az ezzel kapcsolatos minőségi problémák:
Szerintem világos kapcsolat van az olcsóság és a megbizhatóság között a VGA kártyák esetében, mégpedig fordított arányosság. Ez az én teóriám szerint így néz ki:
Adott egy gyártó, amely a piacon alacsony áraival hódít. Két lehetősége van erre:
1. Ha a ''referenciakártyát'' forgalmazza, mindössze tesz rá egy saját logós matricát (azt is csak a propeller közepére, hogy minél olcsóbb legyen), valamint a bundle tartalmát leszorítja egy driver lemezre, meg egy-két kötelező kábelre, átalakítóra (amit esetleg már eleve megkap a kártyával, bár ezt nem hiszem). Így a kártyát néhány dollárral (euróval, néhány ezer forinttal) olcsóbban tudja adni a jobb nevű, márkásabb konkurenseknél.
Ezzel a megoldással bármelyik új kártya kiadásakor találkozunk, és ezek leginkább az Inno3D, Avixe, stb gyártók szoktak lenni.
2. Megtervezik a saját kártyájukat, amelyet aztán esetleg (sőt, egyre inkább) új, olcsóbb hűtéssel szerelnek fel. Namost mivel ők gyártják a kártyát, ezért ők határozzák meg, hogy milyen alkatrészeket tesznek fel a kártyára. Márpedig a sok pici alkatrész ára bizonyosan nagyon is meghatározó a végtermék árára, tehát spórolni fognak. Azaz olcsóbb, kevésbé jó, vagy gyengébb üzemelési értékekkel rendelkező, azaz a teljesítőképességük határán működő alkatrészekkel szerelik fel az eszközt.
Ebből következően olcsóbb lesz a termék, azonban a megbízhatósága sokat romlik. Ezt aztán mi, felhasználók tapasztaljuk első körben, majd aztán a gyártó, amikor tömegével jelenik meg a reklamált áru.
Jobb esetben (már ami a gyártót illeti) a termék kibírja a vállalt garanciális időt működőképesen, azonban a silány alkatrészek miatt élettartama jelentősen csökken, azaz a több éves működés helyett 2-3 éven belül elhalálozik.
Ugye, mindenki hallott a púpos kondi problémáról: ez elsőnek az Abitnál jelentkezett, de azóta láttam Shuttle BX, Tualatinos Epox, P3 és RDRAM-os P4 Aopen alaplapot is kidurrant kondikkal. Itt egy olcsóbb alkatrész beszerelése miatt 2-3 éven belül megadták magukat az alaplapok, ezzel kereseti lehetőséget teremtve az ügyes kezű forraszmestereknek.
Az is előfordulhat, hogy a saját gyártású kártyák újabb és újabb sorozatának változik a minősége negatív irányba.
Természetsen előfordulhat olyan eset, amikor jobbnevű gyártónak nem sikerül egy-egy széria, vagy szérián belül egy-egy eresztés.
Huh, hirtelen ennyi.
[Szerkesztve] -
Yutani
nagyúr
Az Nvidia szerintem a következőképpen működik: papíron, tervasztalon megszüli a GPU-t, és az azt kiszolgáló áramköröket, aztán magát a VGA kártyát, amelyet végül referenciának vesznek. A GPU-t legyártatja a TSMC-vel vagy akárkivel, akik mikrochippeket gyártanak. A GPU-t és a kártyaterveket elküldi egy szerződött partnerének (mondjuk az MSI-nek), aki aztán fizikai formába önti. Persze mennek a tesztelések, újabb GPU és kártyarevíziók készülnek, míg megszületik a végleges forma, ami tömegtermelésbe adható.
Aztán a további út szerintem a következő: először a referencia szerint készült, talán egy gyártótól származó kártyák kerülnek ki a felhasználókhoz, mi a leggyorsabb módja a vevők mielőbbi kiszolgálásának. Ekkor kerülnek rá a különböző forgalmazók/gyártók matricái a ''referenciakártyákra''.
Második hullámban az olyan kártyák jelennek meg, amiket már az egyéb gyártók/forgalmazók terveznek/gyártanak. Most nem tudom, hogy az Innovision-nak van-e saját gyártósora, de mindenesetre azok a kártyák, amik fekete/barna nyákon kerülnek hozzánk, biztosan magukon viselik az Inno keze nyomát. Ugye elsősorban a nyák színe, aztán az Inno3D logo, majd pedig az újratervezett nyák.
Nemsokára folytatom, és érinteni fogom az árképzés témát is.
[Szerkesztve] -
Yutani
nagyúr
A Foxconn VGA-bejelentő cikk topicjában feltettem egy kérdést, amely szerint vajon ki gyártja az Nvidia részére a referencia kártyákat?
Nos, a HardOCP oldalán, az egyik 7300GS tesztben találtam egy kis infot, ami így szól:
MSI has been a major manufacturer of video cards for a while now. They have been the #1 manufacturer of NVIDIA-based graphics cards since 2001 and are an NVIDIA reference card design partner.
Azaz:
Az MSI nagy videókártya gyártó már egy ideje. Ők az Nvidia-alapú grafikus kártyák első számú gyártói 2001 óta, valamint Nvidia referencia kártya tervező partnerek is.
Ezek alapján lehetséges, hogy a gépünkben működő referencia kártyák MSI gyártmányúak, csak éppen az adott forgalmazó felragasztja a saját matricáját (ahogy fentebb is írtátok), és azon márkanév alatt vesszük meg.
Egy érdekes adalék: kutatgatásom során találkoztam olyan kártyával, hogy Creative FX5200Ultra. Ez a kártya piros volt, és az MSI hűtése volt rajta. Íme: [link]
Még a kártya kódja (4 jegyű MSI kód) is megegyezik az MSI-ével. [link]
Ebből következtetve az MSI gyárt és elad más forgalmazóknak kártyákat, így csak megerősíti a fenti idézetet ez a tény is. Találkoztam más, GF4 MX kategóriájú kártyával is, amelyen valamelyik OEM gyártó neve volt, de MSI kódszám volt rajta, zöld nyákon.
Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- Samsung Galaxy A35 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Xiaomi G34WQi 34 UWQHD 180Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T510i - i3-330M I 4GB I 250GB I 15,6" HD I DP I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest